20 september
Dåligt med uppdateringar.
Förra veckan hade jag något skit i kroppen, men jobbade ändå då jag var typ på 90 procent kapacitet. Det behövs mer för att jag ska vika ner mig och vi har också haft mycket sjukdomar på jobbet. Jag hade ingen hosta eller feber. Men nu är allt bara fint.

Jag hade också lite saker på sidan om som ett födelsedagsfirande och en arbetsplatsträff på kvällen som tog lite energi när jag i stället hade kunnat vara hemma och vila.

PS. Gammalt foto för att visa hur det ser ut och storleken.
Nu finns också en grillplats som inte syns här och som ej är helt klar. DS.

Jag kläckte också en idé förra veckan om att det på nytt skulle vara bra och önskvärt att bygga ut altanen i stugan. Hade besök av kusiner, pappa och Rodde i lördags. Jag berättade om det här och ingen protesterade vilket är ett bra tecken.

I stället kom vi fram till att det bästa vore att bygga ut lite drygt 200 cm mot bonden. Vi börjar från trappen och kör sedan hela vägen till slutet av den nya altanen som byggdes 2020. Det blir nästan 650 cm på längden ...

Sedan kommer jag ha plats för en paviljong och vi snackar kanske en 300x300 cm. Bra för skugga och regn och vi slipper böka med parasoll.

Sedan kommer det också att finnas plats gott och väl för en vedeldad badtunna i framtiden om så önskas.

Dammbygget kvarstår! Jag kommer fixa det med tiden och planen är också att en liten del av dammen ska finnas under den nya altanen vi bygger. Då får fiskarna extra skydd och en skuggig plats när solen värmer som mest.

Det här är inte nog. Rodde tyckte att det vore fint om vi från trappen kunde lägga en låg trall till grillplatsen och som sedan går till den gamla altanen (den första vi byggde) och att vi bygger ihop dessa liksom. Jag tyckte det var en jättebra idé. Det kommer bli enhetligt och det är bra att gräsytor försvinner här eftersom de är lite knepiga att klippa just här.

Det här låter kanske som jättemycket arbete. Men jag tror det mesa av byggandet med virke kan göras på två helger (lördag och söndag). Sedan måste man ta hänsyn till vädret och att det numera mörknar mycket fortare. I somras kunde vi köra till 22.00 på kvällen.

Dammen kvarstår dock och där kommer jag gräva själv och fixa.

Planen just nu är att vi börjar helgen 2-3 oktober.

12 september

Jag fortsätter att satsa hårt i min stuga. Saker är på G! Hoppas komma igång med dammbygget inom en snar framtid.

Grillplatsen kommer bli fin när den är klar och har nu kompletterat med några saker.
Jag blev också inspirerad av bostadsrättsföreningen på Agnegatan 8 och tänker också anlägga en blomsterrabatt likt deras. Tar jordmassor från dammen och de hamnar upp mot snickarboden och Lillstugan. Ja, mer exakt bredvid dammen.

Jag läste att småhus under en femårsperiod gått upp en miljon i snitt. Det är om jag räknar rätt nästan 17 000 kronor i månaden. Något måste vara fundamentalt fel för så här kan det inte fortsätta.

Det är typ mer lönsamt att köpa bostad och låna en massa pengar än att arbeta och på många ställen har du tjänat pengar på att bo trots stora lån och andra utgifter.

Visserligen har många människor stora kapitaltillgångar i deras boenden, men kolla också hur stora lånen är.

I januari 2020 var våra skulder 4 244 miljarder kronor och bolånen utgör 82 procent av hushållens totala skulder. Källa: Finansinspektionen.

Värdet på bostäder förändras, men kom ihåg att lånen består om du inte betalar av på dessa.

Inte långt från min stuga finns den --> här kåken vid Lillsvan.

Fagerstaposten tyckte två miljoner var mycket som utgångspris, men nu är detta ruckel uppe i tre miljoner.

Jag vet faktiskt inte om köparna river och bygger nytt eller kommer de rusta? Jag tror de kommer rusta, men kåken är byggd 1910 (!) Och underhållet är nästan obefintligt och det lär finnas dolda fel som säljaren lär friskriva sig ifrån.

Sedan måste jag bara få kommentera budgivningen. Lägg aldrig utgångspris när du ändå inte får köpa för det! Det är så korkat och jag har sagt det många gånger för du riskerar bara att bjuda in flera som trissar varandra. Budgivare 4 gick t.ex. in på 2,7 och just nu när detta skrivs leder budgivare 3.

7 september
Det rullar på här. Som alltid. Har lagt ut morsans handarbete till försäljning, men inte fått något napp ännu. En som frågade efter flera bilder. Jag hade åtta stycken! Och allt finns sorterat i åtta kartonger. Jag skrev också att allt bör ses på plats innan köp eftersom det är så mycket. Som sagt jag kan också tänka mig att skänka bort det och eventuellt behålla en del. Vi får se. Har ingen brådska.

Jag glömde att visa en otroligt fin kåk alldeles vid vattnet med egen sandstrand. Den var ute för 4,5 miljoner, men jag tyckte det var alldeles för lite. Ett sådant här ställe skulle jag aldrig sälja. Det lånar man en tid i livet och sedan går det vidare i arv och inom familjen och släkten.

Okej, att det var i Fagersta, men ändå. Det här var något helt otroligt. Se slutpris och information --> här

Var med om en lite pinsam sak i dag på bibblan. Jag var där och skulle låna åtta stycken facktidningar. Du ska kunna lägga alla inom markeringen och så går de in automatiskt istället för att låna en-och-en.

Jag fick bara in sju vilket jag noterade. Jag loggade in på nytt och skulle låna den som inte blivit utlånad. De första två kom upp att de var utlånade och att jag skulle kontakta personalen vilket jag inte gjorde, men den tredje var det inte och jag lånade den, men valde inget kvitto.

Jag hade dock kvitto för de andra sju. När jag ska gå ut lyser det rött och börjar pipa. Jag går då till informationen och personal skyndar fram. Jag förklarar dilemmat och hoppas tidningen gick in trots att jag saknar kvitto på den. Det hade den!

Han från personalen trodde att de två jag försökte låna om blev pånytt larmade. Han valde då att larma av de en-efter-en och följa mig till utgången och då funkade allt. Jag hade dessutom en stor ryggsäck på mig eftersom jag kom direkt från jobbet. Men jag var lugn och tog det hela med ro ;-)

1 september
Då var jag fullvaccinerad för TBE. Tre sprutor på dryga året och nu kan jag vänta tre år på nästa.

Jag hann precis fram till vaccinationsbussen innan de skulle packa ihop utanför Bauhaus. Jag trodde först det var en vanlig husbil jag råkade gå in i och det kunde ha blivit roligt då alla skyltar redan var bortplockade ;-)

Sedan köpte jag tio liter utomhusfärg på Happy Homes innan jag hojade till pappa på Skälby. Målar utsidan av garaget mot gatan och såg sedan att altan och balkongsidan mot gatan också bör få färg.

Blir minst två vändor hit för målning innan jag är färdig. Har man inte jobb, så fixar man jobb ;-)

Sköter ju också om bostadsföreningen och gräsmattor och ogräsrensning och så har jag hela stugan att pyssla med ...

Så kan jag avslöja att arbetet med ny asfalt på gång- och cykelbanan mellan Rönnby och Skultuna är påbörjat. Ryktet säger också att det ska bli belysning. Känns helt otroligt! Vilket otroligt fint ställe det lär bli att åka rullskidor och cykla t.ex.

Jag kommer i så fall dra igång och köra lite rullskidor. Jag tycker också det blir bra med cyklingen här eftersom du slipper bilarna. Du behöver inte på samma sätt bli rädd att bli påkörd och asfalten lär bli superbra vilket inte är regel när man kör landsväg på landet.

Det blir ingen Stockholms mara för mig i oktober. Skulle jag gå ner fem kilo och träna hårt och bra under hela september tror jag fyra timmar vore möjligt för mig, men jag har väl större förhoppningar än så på sikt.

Risken är att loppet skulle göra mer skada än nytta både fysiskt och mentalt. Jag tror andra hälften skulle bli tung och jag skulle säkert gå ut för hårt i början i tron att jag vill vara bättre än jag är.

Sedan vet jag inte ens om loppet verkligen kommer gå. Kan de köra med så många deltagare även om starten delas upp? Ja, kanske.

Annars har vi en kille på jobbet som bor inte långt från mig här på Aroslund. Han snittar nästan tio mil löpning i veckan, men springer bara fem dagar av sju. Gör lite annat utöver och siktar på 2.45 på Berlin maraton, men då ser han också ut som en riktig löpare ;-)

På firma posten händer det lite saker nu. Vi står inför varannandagsutdelning som startar någon gång i början av 2022. Typ februari.

Vi börjar förlora folk som väljer andra arbeten eller börjar plugga eftersom arbetet kommer bli tyngre och att du inte kan gå samma distrikt hela tiden. Bara den här veckan kommer fem nya! Men vi är en stor arbetsplats. Sedan kan man numera få tjänstledigt för att prova på nytt arbete vilket inte gått de senaste tio åren.

Vill tipsa om en mycket bra serie. Jag har sett den tidigare och tipsat, men kollade aldrig klart. Men en serie jag kan rekommendera är Outlander som finns på Netflix och HBO. Jag är ju nu inne på tredje säsongen och det är spännande så det förslår. Många starka scener ;-)

30 augusti

Det var här i början av gräsmattan som de hade klippt av kabeln. Skarvklämman till begränsningskabeln för robotgräsklipparen de fixat var inte okej.

Har haft på flera säckar toppdress och sått gräsfrön för här såg det först ut som en potatisåker.


Fiberkabeln fortsätter upp mot gamla altan som byggdes 2014.

De lyckades pilla in kabelröret under altanen, men det var egentligen inte planen eller hur ritningen var. Men det här var väl smartare (kanske) och innebar mindre grävning. Här hade de klarat begränsningskabeln till robotgräsklipparen.

Här går röret under fiberduken och gruset och fortsätter under altanen där del 1 byggdes 2018 och del 2 2020.

Nya förrådet! Här ville jag bara visa att jag använt lite utrymme av väggen på baksidan. Det är väl inte jättesnyggt, men skönt att kunna gömma undan en del större saker.

Det här ser man inte framför och även om sakerna fått plats inne tror jag inte de tar någon skada av att finnas här ;-)

Jäklar vad fort förra veckan gick. Jobb och fick gå hela veckan på ett annat distrikt mot vad jag är van med och med mer brevbäring än vanligt första veckan efter semestern. Kämpigt, men det gick.

Styrelsemöte hela tisdag kväll. Många punkter var det och som ny sekreterare blev det mycket att skriva. Protokollet var trots det klart till onsdag. Vill liksom skriva klart så fort som möjligt och ej skjuta på det.

Åkte också ut till stugan under torsdagen trots regn och blåst. Men jag och Rodde skulle bland annat montera upp ett nytt hus till värmepumpen och det gäller att hitta tider när det passar båda.

Huset blev väldigt bra och är nu målat i stora husets färg. Vi modifierade också det. Egentligen skulle det komma längre ut från väggen på grund av slangen, men vi sågade taket och ändrade på fästena. Det blev en hel del special och hade jag varit själv hade jag nog inte vågat göra så. Men nu var vi två som bollade idéer fram och tillbaka och det blev jättefint och bra till slut. Nice!

Vill kollade också hur vi ska bygga grillplatsen och ramen blir med 70x70 mm stolpar som blir dryga tre meter beroende på vilka längder de har inne. Vi pratade även att lägga plattor runtom, men det avböjde jag bestämt på grund av att gräsmattan ej är i nivå och ojämn.

I måndags var de också och grävde på min tomt när fiberkabeln lades ner. De klippte slingan till roboten och lagningen de hade gjort var ej korrekt så roboten har inte gått under veckan.

För Rodde blev det också mycket titta. Han har inte varit ute på en månad och jag har gjort mycket under tiden på semestern som jag visade stolt.

När jag verkligen kommer få fiber vet jag inte. Det kanske inte blir förrän i oktober, men först när allt är klart sker betalningen.

Pssst! Kul att det var ett par som nyfiket undrade om tjejerna jag mötte i padel, men de har sitt på det torra om jag säger så och jag är fortfarande råsingel om någon undrar

22 augusti
Då var det jobb i morgon och det känns okej. Kom hem i går för att kolla en fotbollsmatch och sedan blev det ett inhopp i padel. Lite blåsigt och med solen stundtals i ögonen för det var utomhusmatch. Trodde på en enkel match då vi killar mötte två tjejer, men de vann första set. Det var otroligt jämt, men vi lyckades vända på steken.

Fick sedan sent på kvällen motta ett chockartat besked och det var mycket tråkigt. Men vill inte utveckla det mer än så.

När jag kom ut till min stuga i onsdags hade jag turen att möta killarna som fixar fiberdosorna. Det var tur det för killarna jobbar bara måndag t.o.m. torsdag och till ungefär 18.00-19.00 på kvällen. De bor alla i Mjölby och bodde nu i Skinnsberg på något enklare hotell.

Alla fyra som jag snackade med jobbar i två olika lag. De två första behöver komma in, men de andra fixar allt utomhus. De lovade att komma till mig på torsdag vilket de också gjorde.

Jag är nöjd att jag kunde vara på plats och frågade så mycket som jag gjorde. Innedelen är en fördel om den monteras vid ett eluttag. Sedan är det bra om både routern och TV:n är hyfsat nära för att de behöver kopplas in till fiberdosan. Visst TV:n kan motta trådlöst Internet, men som jag uppfattat det blir TV bilden bättre om du kopplar fiberdosan till TV:n och om du har ett TV paket. Då kan du få riktigt bra bild och 4K-upplösning på cirka 4 000 pixlar.

Sedan måste enheten som sitter utanför sitta på motsvarande vägg på utsidan. De måste sitta mot varandra.

Sedan kommer det intressanta för det är det här som styr hur kabeln kommer gå och grävningen som sker på cirka 30 centimeters djup.

Killarna fotar sedan och märker ut hur t.ex. slingan för robotgräsklipparen går. Dessa bilder går sedan till endera en kille från Norge som gräver med riktig grävsopa eller fyra killar från Uzbekistan som har en grävmaskin med ett spett som hackar upp en ränna. Några bilder från när de var hos grannen. De var klara på 30 minuter, men det här var en enkel grävning.

Min grävning blir nog hyfsat tuff. Vissa tomter har kanske bara 10-20 meter, men min blir nog cirka 80 meter. Efter allmänningen, mot bonden, sedan efter grillplatsen jag fixat och sedan mot altanen där jag förberett och tagit bort fyra brädor. Kabeln går under altanen och sedan upp.

 

Mina dosor


18 augusti

Tänkte åka till stugan i dag onsdag och det blir strax nu på eftermiddagen.

Har kört några tvättmaskiner och börjat sortera en del av morsans handarbete. Hur mycket som helst! Vi snackar omkring sex fullsmockade flyttlådor. Kommer spara en hel del för framtiden och sedan blir det att skänka bort.

Det börjar nu röra på sig i stugan angående fiber. Fick i dag den här informationen från ordförande: Vissa har i dag fått boxar installerade och de blir en utanför och en inne i kåken.

De börjar i dag att gräva på tomterna och det rör sig om 121 stycken hus mellan Karmansbo och Nibbarsbo. De gräver ungefär 15 hus per dag.

När huvudkabeln kommer grävas finns ingen info om just nu.

Personligen har jag inte fått något samtal från Open Infra, men vore glad om det kunde bli denna vecka eftersom jag har semester. Annars kan det bli lite problem och om de bara kör veckodagar och på kontorstid.

Just nu har flera i Bubbarsbo fått boxen fixad och de har även börjat grävt i området på Tranbacken. Se foto!

16 augusti
Ny förlust i går, men ska försöka se några ljusglimtar. Killen som kommit från lån på Eskilstuna gjorde det bra och var stark defensivt på mitten. Jag tyckte mig höra att han blev vald till matchens VSK-are av Landskrona.

Lawson Sabah blev sedan utbytt i matchminut 79, men jag tyckte mig se att han hade kramp då. Fick springa mycket och var som en dammsugare defensivt. Faktiskt en spelartyp VSK saknat och som också hade ett väldigt bra skott som var på vippen att gå in.

Sedan blev jag mycket imponerad av Taha Ali som även han kommit in på lån, men från Örebro. Värvad från Sollentuna. Den här killen ser ut som en 5 000 meters löpare på bana, men var totalt orädd och avig. Jag gillar spelare som gör det oväntade och går på mål. Han försöker!

Visst han kommer misslyckas flera gånger, men för att lyckas måste du försöka och våga. Han har som sagt inte mycket muskler på kroppen och ser ut att väga 60 kilo, men springer och kämpar. Värt mycket! I min värld startar den här killen mot Brage och det ska också Lawson Sabah göra.

Däremot tycker jag Emil Skogh har det kämpigt. Man kan inte leva bara på en vänsterfot.

Jag tycker också många av VSK:s inlägg är alldeles för dåliga och man kan inte bara slå in dem i huvudhöjd. Landskronas försvare var alla typ över 190 cm och vad är det för fel på låga och hårda bollar i markhöjd!?! Sedan måste man väl kunna slå in bollar bakom motståndarens försvarslinje???

Har kommit ut en lägenhet i min uppgång till försäljning. Ni hittar den --> här

Sedan såg jag att Nansengatan återigen kommit ut. Jag kan inte låta bli att skratta och skaka hårt på huvudet. Förra gången låg högsta bud helt synligt på utgångspris 10 miljoner i två veckor. Sedan tog de bort det och körde bara med att budgivning pågick i ytterligare några veckor.

Minns ni vad jag skrev? Jag skrev att jag var säker på att den inte skulle gå för utgångspris trots att de hade det och nu har de sänkt kåken med en miljon och lagt ut den igen!

15 augusti
I dag ska jag gräva lite grann för en kommande fiberanslutning, men det är inte till mig själv. Och jag som trodde jag skulle komma först och få fiber i Bubbarsbo (Grrrr!!)

Blev hastigt och lustigt i går inkastad på en tvåtimmars padelmatch. Jag var det så kallade fjärde hjulet och det var första gången för mig. Fick låna ett raket och mina inomhusskor har jag nog inte använt på nästan tio år ;-)

Jag gjorde väl (kanske) inte bort mig, men förlorade fler matcher än jag vann. Det var ganska jämnt. Jag hade lite svårt med bollar som kom nära väggarna och när det blev studs där.

När jag sedan kom hem hittade jag en pytteliten fästing på mig. Mycket mindre än ett knappnålshuvudet.

För er som aldrig haft någon kan jag tala om att de är sanslöst effektiva på att bita sig fast. De borrar in hela huvudet och delar av kroppen. Jag hade fått min i knävecket och jag hittade den bara på grund av tur. Det kändes som en finne eller myggbett.

Såg då den lilla svarta pricken och fick bort den när jag petade lite. Den hade inte hunnit bita sig fast riktigt.

Jag har inte varit ute knappt och inte varit i något högt gräs på närtid. Det var likadant för två år sedan.

Jag tycker ni ska vara noga och kolla kroppen. Känna och titta. Misstänker man något och inte ser be någon annan att titta. Var noga med att ha t.ex. bra ljus, glasögon, förstoringsglas och känn överallt eftersom ett bett på mig alltid ha känts om man känner med fingrarna.

Jag vet inte vad jag ska skriva om mitt älskade VSK Fotboll. Det har hänt så mycket, men jag tror det på sikt vad bra att tränaren fick gå. Känns som att han inte gav 100 procent och han ville inte vara kvar nästa säsong.

Har hört att det numera är bättre träningar och mer fart och jag tror det är oerhört viktigt för fortsättningen. Det kommer bli tufft att fixa kontraktet, men vi ska kriga tillsammans.

Ni kommer ihåg vad jag skrev om Filip Almström Tähti? Det tog inte lång tid efter att tränaren försvann då han ville bryta kontraktet med VSK. Då var han inte lägre säker på en startplats. Klubben gick efter mycket om och men med på det.

Ett par dagar senare var han klar för en ny klubb! VSK får inte en krona på grund av det och jag tycker Filip Almström Tähti borde betala halva lönen han har till VSK Fotboll. Otroligt dåligt beteende och skulle kunna skriva mer, men stoppar här eftersom jag är så förbannad.

14 augusti
Hemma i Vässan efter några trevliga dagar i stugan. På måndag börjar sista semesterveckan och tyvärr verkar det bli dåligt väder.

Jag är glad att jag nu har målat klart taket på stora stugan. Jag uppskattar det till cirka 60 kvm tak och det gick åt 30 (!) liter takfärg från Hagmans.

Tyvärr, trycker man lätt ner taket litegrann när man går på det. Jag tror inte det ska göra något och det är inget som syns från marken. Det går såklart inte hål på plåttaket som har en stenbeläggning på ovansidan däremot kan regnvatten eventuellt stanna kvar lite längre. Men det bör avdunsta hyfsat fort.

Tidigare år har jag vid några tillfällen sprutat på Grön fri som är ett effektivt medel mot påväxt av alger och lav på alla ytor och material utomhus. Det har varit bra och gjort att taket sett klart bättre ut. Men nu cirka 35 år efter att taket lades ser det helt nytt ut efter två målningar.

Det här jobbet var något av det mer slitigare jag gjort. Det hade varit enklare att sprutmåla. Nu hade jag en stor pensel. Första penseln vid första målningen var dålig och köpte sedan en ny för närmare 200 kronor och den var mycket bättre och gjorde jobbet lättare.

Jag tycker morfars val av tak var mycket bra. Det här är inte alls vanligt och jag tror det var rätt dyrt på sin tid. Det vanliga är ju takpannor, men de kan ju gå sönder och är mycket tyngre. Plåten däremot är väldigt lätt och lär hålla väldigt längre.

Sedan hade jag mycket trevligt besök både i onsdag och i torsdags. Några arbetskamrater kom över i onsdags och på torsdagen kom farsan och kusiner jag inte träffat på två år. Blev t.o.m. ett bad, men det var bara 20 grader i vattnet.

Bjuder på två foton. Ny husskylt som jag tycker blev väldigt fin! Den klassiska marinblå skylten som det ska vara med vit reflekterande text.

Sedan grillplatsen som ska bli permanent. Det ska bli en ram runt när det är klart. Förmodligen kör jag med 45x70 mm reglar tryckimpregnerat.

Sedan fixa sittplatser på tre sidor och de ska vara ute året om precis som grillen. Riktigt fin kvalité på den och kommer från norska Espegard ...

PS. Det är vid den stora stenen här till vänster som jag vid flera tillfällen i sommar sett huggormen. Såg också en liten snok så sent som i torsdags längre upp på tomten.

Det har också varit en hel del mygg i år (små rackare), bromsar när det var som varmast under några veckor i juli och en hel del getingar. Har bland annat två bon i vedförrådet mot bonden och blev stucken i halsen för några veckor sedan. Blev då lite orolig, men fick inga känningar. Jag går ofta förbi här och trodde först det var en broms och började fäkta med armarna och blev då stucken.

Sedan finns det mycket mördarsniglar, men mindre mot i fjol, men då tog jag och närmsta grannen död på väldigt många. Vi pratar tusentals. DS.

10 augusti
Jag har sedan någon vecka tillbaka läst klart boken Genombrottet: så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping. Skriven av journalisten Anna Bodin och Peter Sjölund.

Det här är en otroligt bra och spännande bok. Kanske är det den bästa jag någonsin läst. Troligen är det så.

Det som gör den här boken så speciell är att det här är på riktigt. Det är inget hittepå utan vi får följa poliserna i deras arbete på dubbelmördaren. Peter Sjölund var ju anställd hos polisen en tid, men hade tystnadsplikt och fick inte säga ett knyst om det här då det fortfarande var en pågående utredningen.

Förhören man får följa med Daniel Nyqvist (på dagen född exakt tio år efter mig) är autentiska och som allt annat spännande. Peter Sjölund träffar de anhöriga till offren, vi får reda på hur omfattande skadorna var på pojken och kvinnan som omkom, och hur de var som personer.

Vittnen hörs och vi får också en bra bild av hur Daniel Nyqvist är som person och hur hans uppväxt har varit. Allt det här paketeras på ett helt utomordentligt bra sätt.

Det här med DNA-släktforskning är otroligt komplext och svårt. Jag har ingen chans att försöka förklara även om det görs i boken. Den kunskap som Peter Sjölund besitter är det få om ens någon i världen som besitter. Det ska ju göras i praktiken också. Peter Sjölund är ingen dumbom kan jag lova och han är nog bra mycket smartare än oss vanliga.

Som kuriosa har jag själv tänkt skicka in mitt DNA till något av de stora företag i USA som sysslar med sådant här. Träffar kommer jag garanterat få, men det kan vara väldigt avlägset och du behöver själv sedan släktforska på traditionellt sätt för att komma framåt. Det drar jag mig för att läsa gamla kyrkoböcker även om det numera finns på nätet och är tillgängligt med abonnemang.

Jag kan också avslöja att jag givetvis hade klickat i att mitt DNA-prov hade fått användas för att få fast grova brottslingar

Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ihop ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som när han greps erkände direkt.

En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den revolutionerande tekniken.

Det är ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning. Det här är boken om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där regniga oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.

Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början. Boken är deras unika berättelse om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.

Daniel Nyqvist har en Asperger diagnos och domen som föll löd sedermera rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Med en autismdiagnos som Daniel anses ha kommer det bli mycket svårt att kunna skriva ut honom. Rent av nästan omöjligt. Även om han skulle anses klar och färdigvårdad är det inte läkarna som bestämmer utan en förvaltningsrätt och även en åklagare kan motsätta sig eventuella permissioner och frigivning.

Asperger är inte en sjukdom. Det är ett sätt att vara och en del av din personlighet. Asperger heter egentligen Aspergers syndrom. Det är en form av autism, som är en funktionsnedsättning.

Jag var personligen väldigt insatt i dubbelmordet och efter cirka åtta år då det fortfarande var olöst valde jag att borra ner mig i det och jag gick all in. Jag uppskattar att jag lade ner i alla fall 100 timmar på det här och det resulterade i ca 12-13 fulla A4 sidor om fallet som jag skickade in som synpunkt.

För mig var det inte första gången utan jag hade gjort det en gång tidigare i samband med ett mord i Falun sommaren 2000. Jag besökte då mordplatsen tillsammans med en vän och även göra en hemsida om mordet. Jag skrev till GW Persson som då arbetade på Rikspolisstyrelsen. Jag fick svar och bara det är ju egentligen otroligt.

Jag fick beröm av GW för mitt sätt att tänka och klura, men fick också känslan att han ville vara skickligare och han hade ju också detaljer där det rådde förundersökningssekretess. Ett par av dessa avslöjade GW, men jag fick lov att hålla tyst om det vilket jag också gjorde.

En svaghet jag tror professorn har är att han pratar för mycket. Det kan ju vara känsliga saker och jag tror många inom polisen (särskilt höjdarna) inte uppskattat det, men är det någon som kunnat klara sig från det så är det just GW Persson! Många saker han sagt i t.ex. Veckans brott har varit klart kontroversiella i sin kritik och den information han berättat.

Jag hade också en sida på nätet om fallet. Se bild här. Sidan var annars helt annorlunda mot bilden såklart.

En sen fredag eftermiddag eller början av kvällen den 11:e april 2008 hade någon skrivit ett formellt kort inlägg i min gästbok på sidan att de fått träff. Läste man mellan raderna skulle mördaren vara fast. Jag tänkte nog inte så eller mer att de kanske hade någon misstänkt på G.

På söndagen den 13:e april ett par timmar efter lunch blev jag kontaktad av en tjejkompis som frågade om inte jag hade en hemsida om Pernillamordet? Mördaren var gripen berättade Kristina och nyheten var ute i hela Sverige och jag läste först om den på text-TV.

Efter att ha kollat gästboken fick jag fram att IP-numret gick till Linköping, men jag kommer inte ihåg om det även fanns något om SKL: Statens kriminaltekniska laboratorium (numera NFC) i loggarna.

Anders Eklund hade även mördat ett barn och att han åkte fast kan vi tacka en fotograf som testade sin kamera. Helt otroligt! Läs mer om det --> här

Utredningen om Pernillamordet hade massor av brister och de upptäckte senare att polisen själva försökt mörka delar av den och misstagen. En person hade tidigt tipsat om Anders Eklund som var en dömd sexualbrottsling, men det hade ramlat mellan stolarna då han bodde i ett annat län. Nu lämnar jag det här fallet och återgår till Linköping.

Många kan tycka att det här känns abstrakt och en aning hokus pokus. Men det tycker inte jag. Jag valde att fokusera på VARFÖR mordet fortfarande var olöst. Vad kunde vara anledningen till det?

Jag arbetade mycket med vad som var sannolikt och troligt utifrån den informationen som fanns och det var mycket. Trots att polisen hade vittnesmål på mördaren, DNA, hårsstrå och kniven från gärningsmannen gick han fortfarande fri.

Polisen hade topsat flera tusentals unga män, men trots detta gick mördaren fri.

Inte ens om du var död gick du säker för då kunde en nära anhörig bli ombedd att bli topsad.

Jag kollade också mycket på hur mordet gått till. ALLTING har betydelse. När det skedde, var, offer, mordvapen, flyktväg etcetera.

Polisen hade en gärningsmannaprofil på mördaren och så här med facit i hand stämde den kusligt bra in på mördaren. Och det gör det hela som än mer märkligt att man inte hittade mördaren. Att han klarade sig så länge som han gjorde berodde säkert både på mycket tur och att han levde ett väldigt ensamt och tillbakadraget liv.

Men tänk också att en gammal skolkamrat tipsade polisen om honom som tänkbar mördare och han blev kallad till topsning för DNA, men dök aldrig upp. Det här var i början av 2020 och borde ha väckt polisens misstanke. Trots detta agerade inte polisen och det skulle gå ett halvår innan släktforskaren Peter Sjölund hittade honom. Här säger polisen att de ville vänta på Peter Sjölund och vi får hoppas att det stämde.

För att göra en lååång historia kort kom jag fram till att det var högst troligt att gärningsmannen hade ett motiv och att det var planerat. Det ansåg även GW Persson. Jag trodde dock att GM ville skrämma pojken, men att sedan att något gick otroligt fel. Kniven var t.ex. inget bra mordvapen om det var planerat att döda och GM skadade sig själv på den. Kvinnan hade bara oturen att råka vara på fel plats vid fel tillfälle.

Daniel Nyqvist säger att mordet inte var planerat och att offren för honom var helt okända. Han hörde röster som sade att han var tvungen att döda två människor. Här har man valt att godta det och inte pressa Daniel för mycket då han lider av en funktionsnedsättning och har svårt att utrycka sig. Straffpåföljden var ändå klar.

Samtidigt undrar jag om man verkligen kan slå fast att någon var psykiskt sjuk för så länge sedan som 2004?!? Han hade bara månader innan lyckats gå ut gymnasium med bra betyg.

Sedan var min bedömning att det mest sannolika och troliga var att det var något fel på gärningsmannen profil som gjorde att de inte hade tagit honom. De sökte efter någon som var mellan 15-30 år. Jag trodde att han kunde vara äldre än så och därför hade klarat sig. Det var fel och han var cirka 21,5 år gammal för tiden för morden.

Att jag hade fel här får man ta, men kom då också ihåg att det här var min tes då poliserna misslyckats att hitta honom under så många år. Det är inget jag kommit fram till i början av en utredning och jakt på en mördare som skulle ta hela 16 år.

Kontakt: Peter Balonius