4 februari

Fredagsmilen någon timme efter jobbet i går. Körde på Rocklunda med broddar, men plockade efter ett tag bort broddarna eftersom det funkade bra ändå. Lite is bara på vissa ställen.

Att spring i terräng är väldigt nyttigt. Hjärta, lungor och ben sätts på prov och pulsen går lätt upp i backarna.

Jag vill också slå ett slag för att bara gå. Jag har tidigare dissat promenader, men läste någon undersökning att det är bättre än man tidigare trott. Det håller väl igång systemet på ett bra sätt.

Däremot ska man passa sig för att sitta och ligga för mycket.

I min lägenhet har det i princip hänt nada den här veckan. Oerhört frustrerande. Verksamhet pågår hela tiden i andra delar i husen, men av få hantverkare.

Jag får ge mig till tåls och det är ingen idé att gräva ner sig. Det blir bra när det blir klart får jag hoppas.

I dag blir det en tur till stugan då jag inte varit där på flera veckor. Vi kör en övernattning.

Ska också tillsammans med min garagegranne lyfta över hans saker som stått i mitt garage till hans. Då blir det lättare för mig att åka ut med bilen ;-)

31 januari

Hade en bra helg hemma i Västerås. Lite kalas för Vera på lördagen samt ett nytt långpass löpning. Första löpningen sedan förra lördagen

Sprang på en vän som stretchade (!) vid Framnäs. Då fick hon faktiskt ta sällskap till bron vid Björnön innan vi sprang tillbaka tillsammans och skiljdes åt i hamnen.

Hen fick inte nog och tog sedan ytterligare 15 kilometer på söndag. Jag kände lite i låren och cyklade bara till Erikslund fram och tillbaka för shopping

Allt tyder nu på att inflationen är på väg neråt. Jag läste en intressant artikel av Leif Pagrotsky som skrev och nu citerar jag:

Nu måste Riksbanken hålla igen – annars riskerar en snöbollseffekt att ge lägre bostadspriser och högre arbetslöshet”, skriver Leif Pagrotsky.

- Jag tror det kan ligga lite i det, men tror ändå vi kommer få en räntehöjning på omkring en halvprocent. Vi ska också komma ihåg att elstödet kommer strax på åtskilliga miljarder och jag tror Riksbanken vill bromsa ekonomin och att vi ska konsumera mindre. Oroväckande också att kronan är så svag.

Jag har inte vetat så mycket om Ingrid Bergman, men på många foton är hon otroligt snygg!

Den 29 augusti 1982, på sin födelsedag, avled Ingrid Bergman i sitt hem i London.
Hon blev 67 år gammal och gravsattes med sina föräldrar på Norra begravningsplatsen i Stockholm. En del av askan spreds också i havet vid Dannholmen i Bohuslän.

Så här summerade Ingrid Bergman sin tid på jorden:

– "Hela mitt liv har jag gjort det jag har haft lust att göra, vilket gjort mitt liv rikt och spännande. Jag ångrar ingenting. Jag följde min känsla och det gav mig mod och smak för äventyr. Det har burit mig. Sen behövdes bara lite humor och lite sunt förnuft. Jag har haft ett rikt liv".

- Hon verkade nöjd trots att hon gick bort relativt tidigt. Rätt skön sammanfattning som kan mana till eftertanke.

25 januari

Nu har det äntligen börjat hända lite saker i lägenheten. Badrummet är klart så när som på handdukstorken som blir helt ny och i mattsvart.

Sedan ska det dit en tröskel vid dörren och kåpa för ventilen på väggen.

Hoppas att de går på köket i morgon. Fortsättning följer ...

Löning i dag och den var ovanligt stor med tanke på all övertid i december samt en extra söndag. Men oj! Vad jag fått kriga för det där. Jag är värd varenda krona tycker jag.

Pengar in, men mycket pengar kommer också gå ut när jag ska betala mina tillval för renoveringen.

"Vi tränade hårt, men varje gång vi började dela upp oss i lag blev vi omorganiserade.
Jag kom senare i livet att lära mig att vi tenderar att möte varje ny situation med att omorganisera. En underbar metod för att skapa en illusion av framsteg medan man framkallar förvirring, ineffektivitet och dålig moral".


- Petronius Arbiter romersk författare född omkring år 27 efter Kristus och död år 66 efter Kristus.

22 januari

Första långpasset löpning i går på väldigt länge. Kommer inte ihåg när. Sprang i alla fall till Björnöbron och det kändes helt okej. Inte högsta tempot, men jag är nöjd.

Kan sakna att sova med någon, men i dag sov jag till otroliga 10.30. Skönt!
Jag tror det är viktigt med sömnen och ibland måste man bara få vara och inte göra någonting. Inga måsten.

Jag funderar på Riksbankens penningpolitik. Troligtvis kommer det ytterligare en höjning av styrräntan inom kort i februari. Det spekuleras på en halvprocent.

Jag fattar inte att vi kunde ha så låg ränta så länge i Sverige. Det var ju t.o.m. minusränta på styrräntan. Det känns som hål i huvudet, men väldigt få reagerade. Det kändes som det nya normala.

Det här måste ju ha varit fel. Det var nästan gratis att låna pengar. Folk köpte större, dyrare och finare. Det skulle renoveras till förbannelse och mycket som var (nästan) nytt skulle ut bara för att och att man ville ha det precis som man själv ville ha det. Att det var nytt, fint (?) och funktionellt spelade ingen roll.

Jag kommer ihåg när jag flyttade mitt bolån till en fjärde bank i Sbab. Det var en hel del krångel med det faktiskt och mycket som skulle intygas. Han på Sbab ville att jag skulle låna mer pengar och inte bara flytta lånet eftersom jag var såg lågt belånad.

Skojade med en nära anhörig att jag nu skulle plocka ut en ny bil på lägenheten. Då jag också ville ha en ny bil.

Efter att ha fimpat Länsförsäkringar eftersom jag skulle få så dåliga ränterabatt där tog det mindre en ett år innan jag fick brev av Länsförsäkringar. Som sagt. De har förlorat på mitt byte och jag har vunnit, men hon på Länsf. ville ju inte lyssna.

På firman blev många trotjänare besvikna när nya lönen kom i november. Ny lön gäller från första augusti 2022. Här har alltså många äldre som arbetat länge inom företaget fått en ny lön på runt 400-500 kronor mer i månaden när man samtidigt genererat mer till den gemensamma potten.

Ju högre lön du har desto mer till potten då det är en procentsats över en viss brytpunkt.

Jag blev också negativt överraskad och kan sakna att inte arbetsgivare och Seko i mitt fall varit mer öppna och tydliga.

Svaret var att de ville jämna ut löneskillnader och att de nya som oftare tvingas byta distrikt skulle få mer.

Jag tror den här utvecklingen kan vara farlig. Att du har en hög lön beror ju på att du varit företaget trogen länge och gjort bra saker tidigare.

Det här ger ju signaler att det inte spelar någon större roll vad du gör även om du uppfyller lönekriterierna om din lön är hög från början. En ny lön ska väl sättas på vad du presterat under det senaste året kan jag tycka.

Sedan har väl Seko under minst 15-års tid arbetat för att få upp ingångslönerna. Det är väl bra det, men jag tycker det gått till överdrift.

Väldigt många av de nya som börjar slutar redan under det första året och det har väldigt lite med lönen att göra enligt mig. Däremot är jobbet fysiskt tungt och stressigt. Som ny får du också vara beredd att byta område och det är sådana saker som gör att de söker sig bort.

Det kan se bra ut på papperet när ingångslönen är hög. Men om få nya börjar och många av de som jobbat kort tid slutar så är pengarna och satsningarna bortkastade. Däremot får arbetsgivaren betala lön till de som är kvar.

Jag gillar ju att läsa och kom över en intressant artikel i SPF Seniorerna. Ja, en tidning för pensionärer alltså

Här står det att ett enpersonshushåll som jag får 1 200 kronor mer i plånboken nästa år, men köpkraften minskar trots det med cirka sex procent på grund av inflationen.
- Jag vet inte här var de får 1 200 kronor ifrån, men de inser väl att det kan bli mycket övertid på företaget ;-)

Ett pensionärspar med genomsnittliga pensioner får 2 100 kronor mer i plånboken, men köpkraften minskar med fyra procent. De förlorar alltså mindre än jag som arbetar.

De som har det sämst och de med lägst pensioner gäller följande. Garantipensionen höjdes med cirka 1 000 kronor i augusti.

I januari höjs den med ytterligare nio procent på grund av kopplingen till prisutvecklingen.

Garantipensionärerna kommer att kompenseras mer i år än löntagarna eftersom löntagarna knappast kommer att få en inkomstökning i nivå med konsumentprisindex vilket garantipensionärerna får.

Källa --> här

21 januari

Helg igen. Har varit en hård vecka på jobbet. Särskilt de sista dagarna. Vi blir hela tiden färre medarbetare och i april försvinner reklamen och då blir det omorganisation och ytterligare folk bort.

Sedan får t.ex. alla chefer och ledare söka om sina arbeten eftersom 200 tjänster ska bort.

De säger att alla brevbärare ska få vara kvar, men det är en sanning med modifikation. Ingen med en tills vidare anställning ska bort, men de som slutar ersätts t.ex. inte.

Till slut kommer man till vägs ende. Har vi ett samhällsansvar och samhällsuppdrag eller är det bara att försöka gå med så mycket vinst som möjligt? Även om vi har mindre brev att dela ut, så har det varit mycket klump, varubrev och paket.

Utdelningsslingorna blir hela tiden större och den måste vi ju åka runt även med färre brev.

En kollega som arbetar har berättat att när han var ny på posten så skulle det finns fem medarbetare över för att man skulle få semester och det fanns vikarier på ett helt annat sätt för att säkra upp verksamheten.

Vår framtid som brevbärare kommer bli otroligt utmanande och krävande. Det är jag helt säker på.

Vi människor glömmer också fort, alldeles för fort. Kolla bara när Covid härjade som värst. Sverige klarade det sämst av våra nordiska grannar och då tänker jag inte så mycket på själva upplägget eller Coronastrategin.

Däremot hade vi otroliga problem i många verksamheter där det inte finns några marginaler och där folk måste jobba mycket övertid för att det ska funka. Vi har försökt effektivisera till förbannelse.

Vi hade heller inga beredskapslager för sådant kostar ju pengar och det är inte bra. Hoppas här vi kan lära av t.ex. Finland.

I min lägenhet hände det ingenting de första tre dagarna. Otroligt frustrerande. Sedan målade de i går och i torsdags. Nu är det klart i köket med målningen. Det blev bra! Färg gör skillnad ;-)

Jag har också valt bänkskiva i köket och den ska finnas i lager om inget händer.

Sedan har de gjutit igen golvet i källaren och i garaget.

Vad jag förstår står väl jag nu lite på tur i lägenheten. Andra har varit mer prioriterade. T.ex. de som har barn, är sjuka, gamla och klagar mest. Men jag har också ska tilläggas sagt att det för mig är OK att vänta litegrann ;-)

14 januari

Haft en fin lördag och det blev en tur till stugan, men bara över dagen. Det ska ju bli dåligt väder, så åkte hem tidigare.

Fick elräkningen för stugan i december. Det landade på 1 566 kronor. Det är väl lugnt så, men är flera hundra procent högre mot var den brukar vara på. Jag brukar ha typ 300-500 kronor för december, men nu blev den dyr. Jag har rörligt avtal och det här var för förbrukningen hos Mälarenergi.

Värmepumpen är inställd på 15 grader. Har kyl/frys i gång och så varmvattenberedaren.

Sedan tillkommer de fasta avgifterna för nätet hos Vattenfall. De brukar landa på ungefär 2 000 kronor för ett kvartal och är normalt mycket högre än förbrukningen som när det inte är minusgrader ute landar "bara" på någon hundralapp i månaden.

Sedan kan jag tillägga att jag nog bara var i stugan två gånger under december. Och det var nog med endast en övernattning

Jag kan inte påstå att jag är speciellt imponerad av Sveriges nya regering. Okej, de ska få tid på sig och det kan nog bli bra på sikt. Men jag tycker starten inte imponerat. Det var mycket snack inför valet där de lovade saker till höger och vänster.

Sedan förstår jag mig inte på Turkiet. Turkiet anklagar Sverige för att inte ta terrorism på allvar, efter att en docka lik president Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus. Det här är väl inte Sveriges regerings fel? Det får man ju ta med de som hängt dockan där och jag tycker Turkiet överreagerar. Men det är min personliga åsikt även om jag förkastar händelsen med dockan som osmaklig.

Hur går det då med renoveringen i lägenheten? Ja, fortsatt segt. De flesta skåpen är på plats i köket, men sedan kom målarna och började spackla för att förbereda målning. Då fick köksmonteringen vänta.

Den nya el-centralen är på plats och kabel till köket är indragen, men det är småjobben som tar tid.

I badrummet har inget hänt. Skåpet skulle komma upp i fredags, men då saknades en strömknapp till skåpet som ska fixa belysningen så det får vänta till måndag

Jag tror och hoppas mycket blir klart kommande vecka, men helt klart i lägenheten, så kommer det nog ta minst två veckor till är min uppskattning.

Det viktigaste för mig är fortfarande att det blir bra gjort och att jag blir nöjd.

7 januari

I går hade jag tänkt ta ett välbehövligt långpass löpning, men hade dålig energi så det har inte blivit något alls.

Jag körde ett kortare pass i onsdags, så det är väl lugnt så. Har ingen sjukdomssymtom utan var mer seg. Annars är det många på jobbet som varit sjuka, men jag har klarat mig ett tag nu. Skönt!

Jag passade i stället på att t.ex. köra många tvättmaskiner, städa lägenheten och skotta snö åt föreningen.

I lägenheten går det fortsatt segt. Kortveckan som var hände nästan ingenting hos mig.

Jag pratar dock ofta med projektledaren och han hade trott de skulle börja montera köket efter torsdag lunch. Men de tog tidig helg. Men nu lär de börja på måndag i stället.

Det tar ungefär tre dagar att få köket på plats med alla passbitar. Sedan är det nya maskiner som ska installeras och monteras.

Jag gör lite egna arbeten där det går. Spackla och foga t.ex. Har börjat mura igen en ventil i köket efter samråd med projektledaren och han som bor under mig. Där är jag strax klar, men behövs väl åtminstone ett lager till innan det är bra.

Det som hänt är i alla fall att hela mitt kök med skåp och dylikt står i köket och i hallen står vitvarorna och lite annat. Så det är rörigt och trångt värre.

En uppskattning när allt kan vara nästan klart?? Ja, jag tror och säger två veckor till för både badrum och kök. Och då pratar vi min lägenhet. Det är liksom småsaker som tar tid har jag märkt, men här är det ju också mycket mer som sagt.

1 januari

Drog till Erikslund och Ikea på Nyårsafton. Runt klockan 10.15 var jag där, men upptäckte till stor förvåning att det var stängt. Öppnar numera 11.00 på söndagar stod det och samtidigt ringde en kompis.

Gick runt inne i shoppingcentret innan jag åkte vidare till Skälby.
Sedan tillbaka till Ikea och nu var det många som väntade strax före elva. Men det förblev stängt! Tydligen stängt både i dag och i morgon.

Då blev det i stället en praktisk "Click & Collect" beställning på nätet och det var helt okej då jag köpte mycket småsmaker på rean och en del till nya badrummet ;-)

Jag var hemma helt solo i går och tog det lugnt. Hade väl något alternativ, men kände inte för att fira något. Jag drack en 3,5:a öl i går. Det var allt. Det där med att supa är inget för mig. Det är så många andra trasiga människor som springer på bolaget och inte klarar av drickandet.

Ett vanligt problem jag tror många har kan vara när det börjar komma in bag-in-box vin på tre liter i kylen och det börjar drickas även i veckorna.

Att öppna en flaska när det är fredag eller lördag för att det är gott är lugnt för mig. Jag tror också den mängden och att dela en flaska med sambon är sund.

Män kör väl mer på whiskey och sprit när de börjar få problem.
Medan den yngre generation oftare föredrar öl. Jag personligen kör nästan bara på 2,25:or hemma. Jag gillar ölsmaken och vill inte bli berusad eller full.

Är jag ute på restaurang blir det stark- eller mellanöl för att det oftare är enklare och finns mer att välja på. På annandagen t.ex. blev det en starköl innan matchen med två kompsar.

Att sitta hemma själv eller med någon annan och dricka sig full är främmande för mig. Stor alkisvarning om ni frågar mig och samtidigt när det sker ofta.

Sedan tycker jag det är bra att de yngre under 30 år dricker allt mindre alkohol. Det är bra! Även rökningen har väl länge minskat, men här har jag ingen exakt statisk.

Sedan ökar väl andra droger tyvärr och sådant skit var inte lika vanligt för 30 år sedan.

Nyårslöfte? Nja, ja men det behåller jag för mig själv ;-)

Fortfarande är det drygt att jag inte kan laga någon mat eller har något kök. Fortfarande är skyddspappret kvar till golven och ingångarna till sovrum och vardagsrum är inplastade.

Även de som bor i 21 A och började ca två veckor före oss i 21 B är inte helt klara. Jag kommer nog få räkna med flera veckor innan allt är klart i min lägenhet. Inga stora saker, men kanske någon list, fogning eller målning.

Sedan är det också allmänt rörigt och smutsigt i trapphus, garage, källare och ute på gården. Men det är ju förståligt. Jag har varit med om en sådan här renovering tidigare när jag bodde på Skiljebo, men för många andra här var det nog en mycket större påfrestning än vad de trodde.

VLT-priset har funnits sedan 1939. Förra året vann Taha Ali priset som förste VSK Fotbollspelare någonsin och nu var det dags för Viktor Granath!

Vem tycker jag är bäst? De är helt olika spelartyper. Granath otroligt effektiv i straffområdet där han gör alla sina mål medan Ali har en sanslös fart och kan dribbla bort vem som helst.

30 december

Kunde inte cykla vanliga vägen till jobbet i dag utan bakom Vedbobacken fick jag vända. Det gick inte ens att gå med cykeln för då kanade jag ut i diket. Här är det också rejält kuperat.

I går körde två lantbrevbärare i diket.

När jag sprang på Rönnby i kväll drog jag på ändan och åkte på rumpan ner från backen. Det gick ändå bra och är väl mjuk som ett litet barn i kroppen. Skämt åsido. Jag sprang ofta på sidan i spåret, men just här var jag inte vaksam.

I dag fick jag tillbaka vattnet i mitt lilla badrum. Kan nu använda WC, tvättställ och dusch. Men saknar belysning och värme.

Spegelskåp med belysning ska monteras, spottar i taket och en ny handdukstork ska upp. Sedan ska även lister vid dörren upp.

Köksskåpen finns i köket och tre köksmontörer kommer nästa vecka. Köket med vitvaror kommer nog vara uppe helt nästa vecka, men det är också en del el som ska dras. Sedan ska det målas, kaklas och fogas.

Jag tror faktiskt det inte nästa fredag kommer vara helt klart varken i mitt badrum eller kök, men nu börjar det ju hända saker på riktigt i alla fall. Välbehövligt!

Jag tömde nog nästan allt från mina renoveringsrum redan i början av oktober och det var för snart tre månader sedan. Det är liksom inte kul att bjuda hit någon med de här förutsättningarna.

Jag har alltid varit intresserad av strategi, planering och taktik. Har du också ha ett öppet sinne och har kunskap kommer du en bra bit på vägen. Jag tänker på kriget och Putins specialoperation.

Troligtvis vet ryssarna att de inte kommer eller kan vinna kriget. De försöker nu slå ut infrastrukturen och göra livet så besvärligt som det går för de som bor i Ukraina för att få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till förhandlingsbordet. Inte just Zelenskyj precis, men med hans mandat. Men eftersom inte Ukraina vill göra några eftergifter med all rätt och förståelse, så blir det inget och Ryssland backar inte från sina krav.

Men vad kommer hända sedan? Ryssland och Putin kommer bli åtalade för människorättsbrott och det kommer betalas ut böter på åtskilliga miljarder tror jag.

Om ryssarna mot förmodan skulle vinna kriget, så kommer de för lång tid bli rejält hatade och föraktade av andra länders invånare. Vi och nästan alla andra kommer inte vilja ha något med Ryssland att göra.

Och hur ska Ryssland någonsin i så fall vid en seger kunna kuva Ukrainas invånare. Det är snart 2023 och inte 1823 och i min värld är det helt otänkbart att de lyckas även om de skulle vinna kriget.

Hade jag varit Putin hade jag insett att det här slaget är förlorat och en stor ledare måste ha den insikten. Det är råkört och Putins dagar är räknade.

Samtidigt är jag förvånad att han fortfarande är kvar vid makten. Det är märkligt och att inget radikalt hänt.

Och hur tror ni det kommer bli för ryska idrottare som kommer utomlands och tävlar. Flera har ju gett sitt stöd till Putin och kriget. Ryska idrottare kommer ha ett helvete den dagen kriget är över och när de får tävla internationellt.

Kommer du däremot från Ukraina, så blir det nog mer applåder och hejarop än när det egna landet presenteras.

Jämför gärna med Hitler som fick storhetsvansinne och som bara körde på. Här kan jag verkligen rekommendera en serie från Världens historia och Operation Barbarossa. Mycket sevärd i två delar och kan ses --> här

Hitler gjorde sitt livs största misstag när han vände blicken österut och utmanade Sovjetunionen. Soldaterna hade inte rätt förutsättningar, men körde bara på från Hitlers order och sedan kom vintern långt inne Sovjetunionen.

24 december

I dag är det julafton och jag ska iväg om några timmar där jag också ska få den stora äran att agera årets tomte. Nu ska jag slå in julklappar och fixa julrim.

Med renoveringen går det segt. Det är färdigkaklat i badrummet, men de har inte fogat golvet, men väggarna. Sedan ska alla inventarier in och monteras. Vattenrör ska upp på väggarna och anslutas. Sedan är även taket kvar där det ska bli spottar.

Hela köket återstår ...
Jag tror dock monteringen går hyfsat fort, men det behövs också mer el in här som kommer dras från ny central som installeras i hallen. Kostnad för den? Säkert minst 5 000 kronor med installation, men bra med automatsäkringar och mer kräm som behövs till nya köket.

Sedan ska det kaklas och fogas i köket.

Jag tror det kommer behövas två veckor till innan det börjar bli hyfsat klart.

Det är också väldigt rörigt i trapphus, källare och garage eftersom de även är där och bökar. Även utvändigt!

När jag var på Erikslund shoppingcenter i torsdagskväll ringde grannen jag delar garage med. Han berättade att något djur var i hans påse som fanns på min sida då hans golv är uppbilat och ska få nya rör.

När jag kom hem gick vi gemensamt in och då noterade en stor råtta! Ingen liten mus utan en råtta ;-) Den hade bökat i påsen där det fanns matrester kvar. I garaget är det varmt och råttan försvann ner under golvet ;-)

Ska när jag åker till stugan ta med min största råttfälla jag har där och hoppas den är kraftig nog att eventuellt kunna ta kål på råttan om den kommer tillbaka.

Jag har ju haft det stressigt ett bra tag med allt runtom. Inte minst på jobbet och renovering.

När jag skulle betala presentkort på Erikslund använde jag ett kort jag inte använt på ett tag och då kom jag inte ihåg koden. Det var black out. Det går ju att hämta koden från appen i telefonen, men det tänkte j ag inte på då i stressen strax före klockan 20.00. Men jag chansade konstigt nog rätt! På jobbet har jag fem postnummer med många koder att försöka hålla reda på som någon ursäkt då ;-)

Det blev en tia löpning i går kväll. Körde fyra maskiner i tvättstugan. Tände tre ljus vid mina gravar och önskade bland annat morsan God jul ...

18 december

Nästan 20 minusgrader i fredags morse när jag hojade till jobbet. Vi är några stycken som cyklar året om i alla väder på firma PostNord. Men det gick bra trots kylan och nu var det bra plogat.

Har två gångar anmält missad plogning till Västerås stad i år och båda gångarna vid ChopChop Asian Express på Erikslund har de fixat tidigt på morgonen dagen efter anmälan som gjorts kvällstid. Då blir man glad.

Just här var det första gången sjukt halt eftersom det också var i en backe och smälte och sedan frös till ;-)

Har man inte appen för att felanmäla, så finns Internetlänken --> här

På jobbet har det varit tufft en längre tid. Kylan har gjort sitt och det är svårt att arbeta med handskar när man samtidigt behöver använda jobbtelefonen så ofta.

Det har under en längre tid varit mycket beställningar på Internet i varubrev och klump. Sedan var det sjukdomar på åkeriet och då fick jag också många paketstopp.

Det har varit ansträngande då mina fem postnummer kommer i samma säckar. De behöver då fördelas, scannas och sedan läggas i rätt ordning som de ska delas ut.

Sedan tillkommer paketen på två separata lådvagnar.

Jag har vid högtrafik haft närmare 150 stopp med toppar på t.ex. 195 och 173 och snittet har legat på bra mycket mer än 100 stopp när det varit tunn slinga.

Hur går det i lägenheten, då. Ganska segt enligt mig. Jag har börjat misströsta en del och allt verkar ta lägre tid än som sagts och planerats. Även saker som ligger i närtid går sakta framåt, men det viktigaste för mig är ändå att det blir bra gjort.

Just nu ska tätskiktet upp i badrummet och det sker väl på måndag. Det är som en tunn duk som kommer upp på väggarna.

När jag gjorde mitt badrumstätskikt runt år 2005 var det en massa som målades på, men det här är såklart bättre och en nyare teknik.

Har hört att hela fem plattsättare kommer på måndag för nu är det ”bara” en vecka kvar till jul. Hela mitt badrum ska kaklas från golv till tak. Även golvet får plattor. Sedan ska allt fogas. Sedan ska tak med spottar upp. Alla inventarier som är nya ska monteras i badrummet och kopplas in.

Jag hoppas det blir klart här då, men en otroligt hektisk julvecka lär det bli både i lägenheten och på firman.

Första julen med varannan dagsutdelning i Västerås. De blir tre utdelningstillfällen på 722 17, men t.ex. bara två på postnummer 722 46 med post.

Varubrev A och paket körs ut alla dagar.

För att återgå till renoveringen var två skåpbilar här söndag morgon och klockan 09.00 började det t.ex. borras ;-) De flesta bor inte kvar.

Lägg därtill mitt kök. Hela köket står i grannens garage med vitvaror och det ska också monteras. Det kommer också här behöva sättas plattor, fogas och målas. Installera saker och kopplas.

I dag söndag kommer jag arbeta extra tre timmar som betalas som sex timmar då det räknas som övertid på en helg. Jag tar det i pengar precis som all övertid numera eftersom jag har utgifterna som kommer med lägenheten.

Hyran ökar med 45 procent, men hamnar ändå på okej 4 225 kronor för lägenheten plus garaget som kostar 600 kronor i månaden.

Fredagslöpningen, då? Jo, då jag kom ut sent i fredagskväll, men det blev lite kortare än normalt. Bara sex kilometer.

Jag har kört alla fredagar sedan semestern! Jag är lite stolt för det, men det är inget självändamål så. Däremot vill jag träna kontinuerligt. Nu blev det här enda passet denna vecka då det varit mycket övertid på jobbet och även varit ruskigt kallt ute.

Mitt viktmål har jag dessvärre skjutit upp till våren.

11 december

Haft en bra helg här med fullt ös. Åkte naturligtvis ut till stugan eftersom jag inte har rinnande vatten eller avlopp i lägenheten.

I "Bubbe" pyntade jag granen utomhus annars inget julpynt i år p.g.a. renoveringen och alla mina ljusslingor ligger nere p.g.a. elkrisen.

Jag fick också ihop två 2,5 fulla flyttlådor med mestadels saker efter mamma som jag skänkte till insamlingen på återbruket på Bäckby.

Jag försöker organisera och strukturera upp bättre i stugan.

Tänkte också måla om allt invändigt till våren. Det är ju drygt tio år sedan sist och jag har ändrat mycket inne och använt olika vita färger när jag förbättringsmålat så det behöver piffas upp.

I lägenheten ska de i början av veckan kakla badrummet. Det ska bli spännande! Jag hoppas de gör en sådan liten fog som möjligt och att det blir vit fog som färgen på plattorna på väggen. Det blir mitt önskemål ;-)

Mina vitvaror förutom diskmaskinen (som eventuellt fortfarande saknas) har kommit och står just nu i grannes garage eftersom han inte bor hemma.

Projektledaren har sagt att mitt kök kommer denna vecka, men det är fortfarande mycket kvar i båda rummen. Hoppas på vatten och avlopp till jul, men det kommer säkert vara saker kvar även in på 2023.

För några månader sedan gav jag bort min elcykel till Rodde som tack för allt han hjälpt mig med i stugan. Jag tänker t.ex. på dammbygget. Det är viktigt att visa uppskattning.

Både Rodde och syrran använder hojen och det är mycket nöjda med den. Kul.

På firma posten väntar troligen två mycket tuffa veckor till jul. Jag tycker det varit väldigt mycket klump och varubrev. Och nu kommer också breven öka.

Jag bävar faktiskt inför morgonen då jag kör lätt slinga med varubrev och paket.

Nu sängen strax och då blir det Netflix och serien "Warrior Nun" innan jag somnar.

30 november

Jag visste att det skulle bli åka av i dag, men trodde inte det kunde bli så här mycket.
När jag såg mängderna pratade jag med arbetsledningen, men fick inget bra svar på hur jag skulle göra.

När jag sorterat upp de fem olika postnumren och lastat hade jag kommit upp i 194 stycken stopp mot normala ungefär 100. Troligen har ingen haft mer hos oss på tunn slinga. Sedan skulle det visa sig vara 195 då jag missat ett stopp. Sedan kan ett stopp innehålla flera försändelser ;-)

Efter att ha funderat ett tag då jag inte ville göra kunder besvikna kom jag fram till att någon som skulle komma in tidigt kunde åka ut med mina cirka 50 stopp som jag inte fick plats med i fordonet.

Sedan skulle jag köra ut med dem som planerat.

Åkte ut strax efter 11.00 och skulle vara klar enligt telefonens beräkningar vid klockan 19.01 då sista stoppet skulle göras på en adress på Kristianborgsallen. Detta utan lunch eller någon rast.

Tuggar på med mängder jag aldrig tidigare varit i närheten av och strax före klockan 14.00 lyckas jag låsa in nyckeln i lastutrymmet där bak som blippas upp. Vi har en specialnyckel fram för att kunna öppna där bak, men eftersom jag hade låst den dörren var det bara att ringa in. Tappar 30 minuter på fadäsen som för första gången hänt mig. Jag har ungefär hälften av stoppen kvar nu.

Efter klockan 15.00 börjar det skymma och det går inte fortare då precis.

Strax före 16.00 är jag klar och ringer in om att få de andra stoppen som jag uppskattar ska ta närmare två timmar i mörkret i Östra hamnen och på Lillåudden. Hade det varit tidigare när jag var pigg och det var ljust går det fortare.

Får då det glada beskedet att de är fixade av någon som kom in tidigt och hade mer tid än vad jag hade. Tack, för det firma PostNord!

Dessvärre fick jag avboka min bandymatch på kvällen med mitt tilltänkta sällskap som dock såg matchen utan min närvaro.

24 november

Tunga dagar på firman. Mycket post och klump samt manfall bland vår personal. Två timmar övertid bara i dag. Ingen riktig fika- eller lunchrast utan bara kortare varianter.

Fordonet var fullt till bristningsgränsen med ungefär 110 olika stopp när jag åkte ut vid klockan 10.35 och då hade jag ändå blivit av med ett postnummer. Skönt med fredag i morgon kan jag lova ...

Det är möjligt att dagens räntehöjning på 0,75 kommer göra att folk beställer mindre på nätet eller också blir man ännu mer prismedveten då många lockar med gratis frakt, stort utbud och bättre priser.

Samtidigt är det på helgerna folk verkar beställa som mest och i morgon är det lön och black Friday.

Personligen tittar jag på några olika saker. Funderar på en liten 32:a TV till sovrummet med inbyggd chromecast. Men den här är billig och det är inga stora pengar att prata om.

I lägenheten rullar det på. I dag göt de badrumsgolvet, men väldigt mycket återstår.
Tänkte lägga upp bilder den dagen det börjar bli klart eller är klart.

Läste att ungefär en miljon Telia kunder inte kommer kunna se Viaplay Vinters sändningar.

Förra året sågs de i snitt av 466 000 personer i TV 6, men hade inte Vinterstudion i SVT runt två miljoner?!?

Nu lär det bli under 400 000 utan Telia. Det här är såklart oerhört negativt för längdskidssporten och de måste nog tänka till för att rädda intresset.

20 november

Då var det söndag och jag är hemma i Västerås. Joinade stugan i fredagskväll efter den obligatoriska Rocklundamilen.

Nu är det rostfria handfatet fixat och jag tycker det blev ett litet lyft mot det gamla i stugan.
Det jag köper till mitt badrum blir det här handfatet --> här

Blir svart blandare och svarta handtag till lådorna. Spottar över och under skåpet och sedan eluttag inne i skåpet.

Jag tycker renoveringen masar på, men det kommer knappast vara helt klart till jul. Jag tror dessvärre en hel del kommer återstå och även källaren påverkar.

I mitt fall blir också allt nytt medan de flesta andra väljer att återmontera de saker som tidigare fanns.

På lördagen blåste det mycket kalla vindar, men gjorde ändå mycket utomhusarbete i Bubbarsbo. Jag tycker man ska försöka ställa in så mycket saker som möjligt i förråden och inte lämna saker ute vind för våg. Så ja, mina förråd är ganska välfyllda ;-)

För första gången bytte jag däck till Golfen i stugan och det gick riktigt bra. Här var det mer plats och bättre ljus än i garaget som just nu också saknar el till taklampan på grund av renoveringen här hemma.

Jag valde att åka hem i går eftersom det skulle bli snö på söndag, men just nu verkar det fortfarande vara lugnt.

Dammbygget är klart! Jag tycker det blev riktigt bra med en övergång och staket mellan damm och jordhög.

12 november

Nu är hela mitt kök borta förutom kyl/frys som står i vardagsrum och allt är borta i badrummet. Där är allt kakel bortbilat och jag kan se ner till grannen under, in till grannens badrum i 21 a samt att det gick hål i väggen till min garderob i sovrummet ;-) Det är bara att inse att det är lite kaos.

I går var det en utekväll med några kollegor och före detta kollegor. Vi började på Bar lokal och avslutade på Brödernas med mat.

Jag blev besviken på det första stället då musiken var alldeles för hög. Vi skulle sammanfatta fotbollssäsongen för VSK ;-) Men Brödernas var alldeles perfekt.

Det blev en kul och bra sammanfattning där alla fick säga sitt och där vi gick igenom hela laget spelare för spelare.

I dag var jag uppe med tuppen och före 07.00. Rodde hämtar mig 08.15. Sedan är kärra bokad i Köping och vi avslutar trallbygget i dag runt dammen.

Jag väljer sedan att cykla hem i morgon (Rodde åker hem själv) och åker förbi farsgubben på fars dag.

Återigen en helg där det är fullt upp på schemat. Jag lyckades springa milen efter jobbet i går. Sedan duscha ute på gården och strax efter klockan 18.00 var jag sist på plats av oss fem medverkande.

Trevlig helg alla!

5 november

Återigen en ny helg och nu är vi framme vid Allhelgonahelgen. Jag besökte mina gravar redan i torsdags och tände mina ljus, men var där även i går i samband med min Rocklundamil och tittade så alla fortsatt brann. Jag kör både med några batteriljus och vanliga traditionella.

Förra helgen var annars den bästa på länge. VSK körde över Brage och blev klara för Superettan även 2023.

Det gick också jättebra i stugan på söndag och vi är snart klara med bygget. Det blir ett staket mot jordhögen och det var nog ett bra beslut när jag ändå hade en stolpe över.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson uttalade sig under veckan och målade upp en dyster framtidsbild. Jag har inget att invända mot och det är viktigt att hålla i pengarna, men lovade inte Moderaterna flera skattesänkningar!?!

Det är säkert bra att regeringen inte chocksänker bensinpriser med fem kronor (som de lovade före valet) och nu blev det i stället sänkning med 14 öre ;-) De lovade högt och lågt före valet, men nu låter det annorlunda.

Men bra att de har i åtanke vad som hände i Storbritannien där marknaden störtdök när Liz Truss lovade skattelättnader och fick avgå efter "bara" sex veckor på posten.

Okej, visst kan Moderaterna skylla på de andra samarbetspartierna, men det förklarar bara en del ...

Jag både tror och hoppas VSK är rejält taggade i dag när sista omgången spelas. Det är derby och jag vill ha revansch från debaclet från i våras. VSK ledde med 2-0 och det var drygt 20 minuter kvar. Matchen slutade 2-5!

Mycket pengar står på spel (Bland annat hur lagen placerar sig i tabellen) och vid seger med 3-0, 4-1 eller varför inte 5-2 går vi om publiklaget AFC Eskilstuna med sin stolta historia och med alla namnbyten

Sedan vore det trevligt om vår Viktor Granath får göra minst en balja för då blir det alla tiders rekord i Superettan och hans marknadsvärde ökar ytterligare vilket är bra för klubben och intresset.

Fotnot: Göran Marklund gjorde 23 mål för Café Opera 2003 och året efter målade vår Stefan Bärlin hela 23 gånger ;-)
Viktor Granath står även han på 23 mål med en match kvar

29 oktober

Då var det helg igen och som vanligt är det många saker på G.
Igår blev det milen nästan direkt efter jobbet och såg sedan bandypremiären.

I dag väntar en resa till Borlänge och den viktiga matchen mot Brage. Nästan 160 personer reser från Arosvallen klockan 10.30.

I morgon fortsätter jag och Rodde i Bubbarsbo. Jag vill åka tidigt så vi slipper mörkret på eftermiddagen/kvällen nu när klockan ställs om. Jag vill typ åka åtta för då är ju klockan egentligen nio ;-)

I veckan var det styrelsemöte och jag är ju sekreterare och skriver alla protokoll.
De ligger lite efter med rotrenoveringen, men bara hoppas de hinner klart till jul och att allt blir bra.

Jag trodde mitt vatten i lägenheten skulle ryka i veckan, men det försvinner troligen nu på måndag eller tisdag.

Här ska man också ha i åtanke att jag behöver tömma precis allt från köket, hallen och badrummet. Allt är nästan klart och nu står t.ex. kyl/frys i vardagsrummet. Men jag tycker inte det är något kaos faktiskt. Det är rätt lugnt.

Vattnet i tvättstugan kommer vara på någon vecka till och sedan finns vatten, dusch och toa i en bod på gården. Det finns tre bås av allt och snart är de klara i 23:an. Där finns också en toa.

Det är ju en liten förening och många väljer också att helt flytta ut helt under tiden renoveringen pågår.

Jag har valt nya vitvaror till mitt kök från Ballingslöv.
Riktigt bra saker från Electrolux som inbyggd fläkt och integrerad diskmaskin (45 cm). Luckorna är pärlgrå och vitvarorna svarta.

Kör med svarta handtag och köksblandare. Även hon blir svart. Ugnen är en kombiugn som även blir en mycket bra micro.

I badrummet har jag inte valt ännu, men det är ingen brådska så. Får också se vad pengarna räcker till ;-) Skämt åsido, det blir bara nya saker där också, men tvättstället i rostfritt åker till stugan och det gör även diskbänken från köket i granit som dock behöver kapas åtta centimeter.

23 oktober

Otroligt viktig match i dag mot Dalkurd. "Liston" ska också bli hyllad, så hoppas på 2 000 åskådare i alla fall.

Tidigare i veckan skrev jag i Lennart "Liston" Söderbergs kondoleansbok som låg på Rocklunda restaurangen. Det var just vid detta bord (Iver Arena skymtar i bakgrunden) som "Liston" brukade äta lunch vid på torsdagar tillsammans med sina gamla VSK-vänner.

Noterbart var att ett pensionärspar var före och att jag fick sätta mig på stolen rakt fram här mot väggen och vänta på min tur att skriva.

Det gick väl bra i går, men började sisådär då ena trumman först hade blivit för lång och sedan sågades för kort! Men det här fixas och inget man ser eller kommer tänka på, men ändå lite merjobb blev det.

Sedan var det småregn och allmänt blött vilket gör att det fastnar mycket lera under skorna. Inte kul!

Vi hann precis klart med trummorna och all gjutning innan det blev för mörkt.

Nu återstår i alla fall två tillfällen och dagar. Först göra en kjol runt trummorna och sedan även lägga trall ovanpå trummorna. Men det här är mer finlirarjobb.

Allt byggs ihop, så det blir som en stor tavelram runt hela dammen.

Sedan finns även planer på ett enkelt staket mot jordhögen eftersom jag har en lång stolpe över och det här kan bli en genväg mellan dammen och jordhög som sedermera ska bli en fin blomsterrabbat.

Jag kommer även behöva komplettera med lite mera virke och då trall. Men det kommer bli ett väldigt litet lass för mina mått mätt ;-)

Kan bli lite tom när jag avslutat en bra serie över flera säsonger och många avsnitt på Netflix. Vad ska jag titta på nu? Det är inte helt lätt att hitta något som passar och jag gillar.

Just nu har jag precis börjat se säsong 2 av Barbarer. Den är helt okej. Jag gillar äventyr, så den funkar.

Jag är ju hyfsat intresserad av politik och i veckan såg jag en ung och liten tjej vid namn Romina Pourmokthari (L) bli utfrågad i Aktuellt. Jag trodde hon skulle få det jättesvårt i utfrågningen, men blev mäkta imponerad och förvånad hur hon klarade dessa svåra frågor.

Men det är klart är du blott 26 år och redan fått en plats i Sveriges regering, så är du såklart något utöver det vanliga.

Betänk också att Liberalerna är det minsta partiet av de fyra och står till mitten och de andra partierna är större. Hon har alltså en åsikt som Liberal, men ska företräda Sveriges regering.

Sedan tror jag också att vara klimat- och miljöminister som Romina Pourmokthari är extra svårt då högerpartierna med SD i framkant vill satsa mindre på miljön och t.o.m. försämra på vissa områden genom Tidöavtalet.

22 oktober

Ja, det är inte så mycket positiva nyheter nu för tiden vilket är tråkigt. Jag skulle önska att media kunde lyfta fram också bra saker för det finns massor och även kunna ha fler nyheter med glimten i ögat. Mer humor behövs i världen för annars går vi under.

I dag fortsätter vi med dammbygget. Jag hoppas vi hinner bli färdiga med ramen och gjutningen. Vi åker bara över dagen.

Vi har haft en hel del otur med både väder, sjukdomar och att det varit mer komplicerat än vi trodde vilket dragit ut på tiden.

Förra gången jag åkte hem själv hann det bli en sådan där mäktig, trolsk dimma som det nog bara kan bli runt en sjö.

När jag kollade övervakningskamerorna när jag kom hem såg jag inte mycket trots mörkerseende på kamerorna och det såg ut som det nästan snöade, men det var den vita dimman som for förbi i mörkrets vindar.

19 oktober

Det rullar på här i vanlig ordning.
Strax kommer de blåsa mitt kök och badrum då jag kommer få nya stammar. Det blir även ett nytt kök och nya vitvaror på tillval. Likadant i badrummet. Troligtvis börjar de riva någon gång i nästa vecka.

I dag fick jag två nya löparskor och hann i kväll prova de som är anpassade när det är blött och regnigt. De verkade väl OK, men inte mer och kändes en aningen hårda.

Jag måste säga att jag är positivt överraskad av Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson när jag hör honom prata.

Jag röstar inte höger utan röstar kvinnligt och hade kvinnorna fått bestämma hade vi fått en annan regering ;-) Men nu är det som det är och det är bara att gilla läget.

Men tänk bara att i dag sade den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd. Det är ju så korkat sagt att man inte tror det är sant. Många reagerade starkt på det här.

För några dagar sedan uttalade sig SD-profilen Rebecka Fallenkvist om Anne Frank och samme Fallenkvist var i blåsväder även på valkvällen då hon berusad utropar ”Helg Seger”:.

Ni förstår förhoppningsvis varför jag aldrig kommer rösta på Sverigedemokraterna. Men de klarar sig bra ändå och blev Sveriges näst största parti. Cirka 25 procent av alla män röstade på SD.

15 oktober
Lördag igen. I dag skulle vi åkt ut och fixat dammen, men dessvärre blev min kompanjon Rodde sjuk. Mindre bra då det är svårt att få ihop våra scheman med privatliv, matcher och väder.

Jag sitter dock inte i sjön eftersom den ändå inte kommer vattenfyllas förrän till våren. Men eftersom vi kommer behöva gjuta är vi väderberoende både mot regn och mot kylan. Vi behöver också vara två stycken på plats för att få ihop det här på ett bra sätt.

Men tro inte jag kommer sitta med armarna i kors. Jag åker ut och gör andra saker. Ungefär tio saker är nedtecknade på papper och så strukturerad är jag. Inget lämnas åt slumpen ;-)

I dag är det stor fest på firman, men jag valde för första gången (?) att avstå då det finns andra planer.

Jag utlovade ju att lägga ut mitt mål med viktnedgång. Förra lördagen vid lunch visade vågen 84 kg.

Till nyår sätter jag då upp målet om att klara 77 kg. Det känns rimligt och vi börjar där. Om jag känner mig själv rätt kommer jag fixa det, men jag brukar vara trög i starten (haha)

Det flyter på hyfsat med träningen. I går blev det milen på Rockis med trevligt sällskap och det blev en bra start inför helgen.

Nu på morgonen valde jag också att beställa två par nya skor från Adidas.
Ett par Ultraboost 22 och sedan ett par billigare för terräng som ska funka bra i regn och väta ;-)

I går kväll försvann Wifi i lägenheten och när jag sedan skulle kolla på TV fanns ingen signal på antennen! Där satt jag med en gammal telefon och fick mobilsurfa och såg t.ex. slutet från Elfsborg och Degerfors. Vilket antiklimax!

Jag lade mig hyfsat tidigt då och läste i sängen innan jag gav upp även om jag hann se att Wifi återkommit efter ett några timmars frånvaro ...

Kontakt: Peter Balonius