1 juli
Jaha, återigen hemma en natt i stan innan jag åker tillbaka.
Jag tänkte shoppa litegrann och då blir det t.ex. ett mindre och mer anpassat skrivbord som hamnar under värmepumpen i stugan.

Jag kommer också köpa en kvalitetsskottkärra från Hörby bruk Ekeby på 90 liter för den fortsatta grävningen. Vi behöver liksom två kärror för att snabba på processen av grävningen. Jag behöver ha bra grejer om jag ska gå i mål med det här.

Närmsta grannen i Bubbe ska sälja. De känner att de börjar bli till åren och har köpt något mindre, enklare och närmare i Västerås då de hittat en kåk i Gränsta.

Enligt mig är utgångspriset satt alldeles för lågt! Det säger jag trots den kris vi står inför. Men mäklare är smarta. Här blir det ett fint arvode om den säljs och sedan tickar det in provision ju dyrare det blir.

Men drönarbilderna är häftiga och är enkla att förstora. De tänkte jag spara ;-)

Se annonsen på stugan --> här som ligger på kommande. Intresset verkar vara mycket stort.

I stugan är det ett tranpar som stryker runt. De har två ungar och ofta när de stolt spatserar runt är en förälder längst fram och en annan längst bak som på bilden här.

En älgkalv från fjolåret har jag sett stryka fram i dungen vid vattnet flera gånger. De verkar gilla skyddet av vass och vatten och jag har noterat samma sak många andra år.

... Och en kväll vid huset blev jag nästan rädd i mörkret när jag fick syn på en jättestor padda. Ingen liten groda utan det här var något mycket större.

Annars är det väldigt lite insekter i år. Regnat för lite, kanske? Få mördarsniglar, getingar och bromsar. Dock finns en del mygg.

28 juni
Klart läsvärd artikel på vlt.se om ”Mr Oden” i 87-årige Alberto Niccolai som fortfarande sköter om fotbollsplanerna på Brandthovda.

Alberto kommer varje dag klockan 08.00 och arbetar ideellt till klockan 16.00. Allt från klippa planerna till bygga och måla. Sådana där eldsjälar behöver alla lag!

Läs --> här


Usch! Ingen bra sovnatt i stan. Varmt som satan. Kändes som man gått en boxningsmatch när jag gick upp strax före 09.00.

Jag behöver också alltid ha något över mig. Ett tunt täcke eller motsvarande och kan inte sova utan.

I dag är det Nato möte i Madrid. Ungefär 10 000 poliser bevakar när stats- och regeringschefer, försvars- och utrikesministrar förenas för att ta diskutera Natos framtid och om det går få Turkiet att godkänna Sveriges och Finlands medlemsansökningar.

- Jag tror det börjar närma sig ett ja nu för inte ens Erdogan kan vara så tokig att han nekar Sverige och Finland. Erdogan är utsatt för såklart tuffa påtryckningar av de andra medlemsländerna.

Är Erdogan smart så blir det klart nu. Jag tror personligen det blir klart under de här dagarna ;-)

USA är ett märkligt land. Högsta domstolen rev upp den nationella aborträtten och det är ju att gå tillbaka närmare 50 år i tiden.

Här i Sverige vill KD att partierna i riksdagen ska skriva under ett symboliskt ”abortkontrakt”.

Medan andra vill grundlagsskydda rätten till fri abort.

Jag föredrar det senare och tror partiledaren Ebba Busch (KD) återigen bara försöker samla taktiska poäng inför valet.

För att återgå till USA. Hade frågan rört oss män hade det såklart aldrig blivit så här och till syvende och sist borde det givetvis vara kvinnan själv som bestämmer vad hon vill göra.

Men även vi i Sverige har saker att arbeta på. Många förlossningsavdelningar har det tufft och vissa läggs ner eller flyttas tillfälligt över sommaren på grund av personalbrist.

Många barnmorskor har slutat och samma sak här. Hade det här varit en manlig bransch tror inte jag det hade blivit så här illa med arbetsmiljön.

27 juni
Hemma i Västerås och mellanlandar. Tvättat ett antal maskiner här i dag eftersom jag inte har någon tvättmaskin i stugan.

Allt har varit bra på landet, men det har varit några riktigt varma dagar och det har blivit flera dopp i Lillsvan.

Jag har också fått köra med AC:n vilket gör det behagligare inomhus, men här i stan har jag ingen AC och då blir det väldigt varmt.

Grävningen har fått lega lite på is i värmen och det är dessutom väldigt hårt och tunggrävt just nu. Men vänta bara ;-)

Blir snart en ny tur till Bubbarsbo och stannar nog då till lördag. Tänkte sedan besöka Västerås Cityfestival på kvällen och sedan blir det VSK mot Brage på söndag.

Min MTB är inlämnad hos Sportson. Jag blev rekommenderad att ta de av en annan cykelhandlare då de inte har några bra grejer för att serva just mitt märke då just den inte har Shimano.

Cykloteket har dessvärre blivit sämre på service har jag fått information om och det var även min känsla då jag inte blivit nöjd de senaste gångerna jag varit där.

22 juni
Bopriserna faller nu på bred front och störst nedgång finns i Stockholm. Det är väl inget jätteras på något sätt, men det är några procent och totalt är det fortfarande höga priser.

Först brukar man se nedgången på de riktigt dyra bostäderna och de finns framför allt i huvudstaden. Ofta relaterat till börsen och börsen går riktigt dåligt just nu. Året har varit snudd på katastrof.

Riksbanken har en väldigt svår balansgång framför sig. Visst kan de höja räntan och bekämpa inflationen, men jag tror det kan bli kontraproduktivt om det går för fort och räntan blir för hög.

Då kommer investeringarna falla som ett korthus och då kommer vi gå in i en riktigt djup lågkonjunktur.

Min semester har annars börjat riktigt bra. Cyklade hem i går från Bubbarsbo för ett styrelsemöte i föreningen. Det blev också en pärs.

Men vi kan börja med sent i måndagskväll då jag skulle springa sex-sju kilometer ute i stugan för första gången på typ en vecka. Hade inga riktiga bra löparskor och tog slut redan efter 200 meter när jag kom till en backe ;-) Lite för tufft utgångstempo och för tunga skor kanske (?)

Jag hade dessutom jobbat hårt under dagen. Efter att ha slagit av på tempot en aning gick det lite bättre sedan. Men där och då insåg jag att det inte blir någon Ironman i år i alla fall ;-)

Jag har liksom inte formen och inte motivation heller för den delen. Samma sak känner väl tjejerna jag brukar träna med när det vankas Kalmar.

Anmälningsavgiften på cirka 5 500 kronor från 2019 (!) brinner inne.

I går hojade jag hem på mountainbiken. Första gången på bra länge och jag har inte cyklat på min MTB på länge och den har bara stått i kallförrådet där.

Jag tyckte det gick lite segt, men vid Morgendal var jag helt parkerad och tog mig knappt framåt och saften var nästan slut i värmen.

Trodde jag hade pyspunka på bakhjulet, men upptäckte sedan att bakhjulet inte snurrade fritt. Skivbroms och bromsbeläggen tog emot. Kunde inte fixa problemet och fick ta bort beläggen och hade ingen bakbroms.

Sedan kom jag på att även frambromsen var ur funktion! Vid Skantzöbadet var det bara att kliva av och gå med cykeln i nedförsbacken. Hade inga bromsar hem och tur jag inte har någon fart längre ;-)

Vet inte riktigt vad det är för fel. Beläggen är fina, men det kan vara så att bromsarna behöver luftas och eventuellt behöver de även bromsolja.

Eftersom cykeln är köpt på Cykloteket får de försöka fixa det här

14 juni
Det är ett hyfsat, knepigt ekonomiskt läge vi i Sverige befinner oss i. Jag tror inte heller någon riktigt vet var det här kommer sluta och det bästa vore såklart att kriget kunde sluta fortast möjligt, men det är inte troligt.

Riksbanken försöker dämpa inflationen med höjd ränta och det fick åtminstone en effekt på bostadspriserna. Plötsligt blev det köparens marknad nästan över en natt trots bara en liten höjning.

För mig personligen spelar det här med räntan väldigt liten roll. Jag har varit med när den var klart högre och har dessutom väldigt små lån.

Däremot sänder räntehöjningen en signal att sämre tider är att vänta. Många yngre i dag har ju bara varit med när räntan varit nästan obefintlig eller åtminstone historiskt låg.

Det som gör dagens läge extra knepigt är också att det ekonomiska läget i Sverige liksom inte går på högvarv och behöver dämpas av den anledningen utan att vi har ett krig med mycket sanktioner och som vi inte vet var det kommer sluta.

Jag tror att Riksbanken behöver visa stor fingertoppskänsla och även ha is i magen.

Att många saker blir dyrare har en naturlig förklaring och jag tror inte det är så mycket att göra åt.

Om räntan skulle höjas för snabbt och för mycket, så tror jag det kommer leda till viss panik och då kommer väldigt många drabbas negativt. Då vågar få satsa och investera och då kommer i princip alla drabbas negativt.

Jag tror inte heller vi löntagare ska kräva för stora löneförhöjningar för det kan också göra att det blir kontraproduktivt.

Om jag har små lån, så har jag också små likvida medel. Börsen verkar iskall just nu.

Att ha pengar på banken utan någon direkt avkastning och när det är en stor inflation är inte heller bra. Det finns inte mycket att göra utan att invänta bättre tider.

Personligen pular jag i min stuga och investerar där skulle man kunna säga

Hörde också en expert (Emma Persson privatekonom på Länsförsäkringar) uttala sig i dag om bostadsköp. Behöver du en bostad i dag så ska du köpa. Det är väldigt svårt att tajma in när det är som billigast att köpa.

- Jag hör vad hon säger, men jag är inte lika säker eftersom jag tror priserna kommer sjunka mer ;-)

Sedan beror ju allt på. Vad ska du köpa? Hur bra ekonomi har du och är det ett nödvändigt ont, eller kan vänta?

8 juni
Jag hade en riktigt fin weekend i stugan. Fick tre hela dagar där och mycket gjort.
Det blev jättebra med paviljongen!

På nationaldagen var klockan nästan 21.30 när jag valde att åka hem ;-)

Grävningen av dammen har gått finfint. Nu börjar själva formen bli klar. Sedan behöver den dock bli djupare på sina ställen.

Det här med dammbygget är jag novis på. Jag är inte helt bekväm i situationen eftersom jag inte gjort det tidigare och det är mycket att tänka på särskilt om du vill ha fisk på sikt i dammen.

Att gräva för hand och sedan göra sig av med jorden är också jobbigare än vad jag trodde.

Har börjat leta sten kors och tvärs. Ett tag var jag uppe i Rocklundaskogen och smög runt. Måste ha sett roligt ut för de löpare jag mötte i spåret vid Villa utsikten. Med blå IKEA-kasse och bärandes på stenar jag norpat från skogen. Men ingen sade något som de svenskar vi är, men det är väl knappast olagligt att ta stenar från skogen, eller? ;-)

Jag gillar sten! Ingen är den andra lika och de är dessutom tåliga och underhållsfria. Finns mycket liv i stenarna och de ska ringa in dammen och även den kommande blomsterrabatten.

Det kommer även bli stenar i dammen.

Jag skulle kunna göra det enkelt för mig och ta sten från stenmuren på baksidan av kåken, men de är fina där och får vara så länge.

Hur många stenar kommer jag behöva? Säkert några hundra stycken!

3 juni
Småtung vecka på jobbet trots att brevvolymerna störtdyker. Jag hade väldigt många paket i dag och Garian har aldrig varit så överfull. Fick ut allt utom två stopp (paket som krävde underskrift).

I går hade jag bland annat fyra skrymmande varubrev i Västerås första höghus vid Vallbybron. När jag var nästan högst upp där lutade jag mig mot trappräcket och postens telefon glider ur fickan och studsar två-tre gånger i räcket på väg ner innan den landar på bottenvåningen. Mot alla odds klarade telefonen fallet även om det blev en liten spricka i glaset som knappt syns. Otroligt! Vilket fall alltså ;-)

Strax blir det avresa till Bubbarsbo. Har lite saker att göra på vägen. Sedan väntar besök både i morgon och på söndag. Kul!

Vi fortsätter med dammbygget, kanske lite förrådsmålning, gräsklippning och sedan ska paviljongen äntligen upp. Nice! Som vanligt blir det full fart.

I år hade jag mer tur med försäsongströjan. Klipper direkt ut från Facebook nedan, så slipper jag skriva ;-)


31 maj
I går hade jag en mindre bra dag på jobbet. Någon hade råkat ta mina nycklar till mitt brevbärardistrikt. Jag var ute på tunn slinga och körde även på flera andra postnummer, men funderade hela dagen var nycklarna och brickorna tagit vägen.

Sedan på eftermiddagen var nycklarna tillbaka, men ingen har erkänt. Lite förbannad att man inte kunde ringa in och meddela under turen eftersom jag fick delar av min dag förstörd.

Nästan 400 bostadsobjekt ute på Hemnet nu för Västerås kommun och ytterligare nästan 50 på kommande.

Sedan kommer väl inte allt ut på Hemnet eftersom det kostar pengar och är något säljaren får betala.

Booli har t.ex. 582 bostäder till salu i Västerås. Det är väldigt mycket och något håller definitivt på att hända.

Jag tror inte på något jätteras, absolut inte. Men det gäller att vara medveten och ha insikt om att marknaden är förändlig och att man inte kan kräva prisuppgång på fem-tio procent varje år.

Vad mäklarna säger är för tomma öron. I alla fall mina. Jag tar deras kommentarer med en stor nypa salt och litar inte på dem.

Ska du köpa och sälja på samma marknad kan det vara lugnt. Men sälj först om du har små marginaler.

Förlorare kan du bli om du köper för dyrt och tvingas sälja inom en snar framtid på något år. Det kan ju också hända andra saker som gör att du tappar inkomster.

Vad som dock är klart är att det finns väldigt många här i Sverige som tjänat enorma förmögenheter på bostadsrallyt som pågått i omkring 20 år.

Ju större lån desto mer har du tjänat när du sedan sålt. Lite så är det faktiskt och ju större skuld desto bättre ränta har du kunnat få.

Taget från luften. T.ex. jag lånade drygt tre miljoner och köpte en trea centralt i Stockholm för sju år sedan och sålde i fjol för drygt tio miljoner. Okej, naturligtvis hade jag och behövde en kontantinsats när jag köpte, men vinsten blev sett i kronor och i miljoner väldigt hög.

De ska bli intressant att se hur stora löneökningarna kommer bli. De kommer nog bli lite större än normalt, men de kommer inte alls täcka de ökade kostnaderna i samhället. Vi har räntan, inflationen och rejält stigande priser på mycket och mycket nödvändigt ont som drivmedel, el och mat.

Ändå tycker jag många inte verkar klaga och det är möjligt lite förvånade enligt mig. Men vi är väl alla enade mot Putin och hans Ryssland.

28 maj
Så tungt, så jävla tungt. 2-0 mot serieledarna Halmstad och fyra tilläggsminuter innan de reducerar i 92:a.

I 93:e kommer sedan kvitteringen när deras målvakt kommer upp och lyckas nicka in den. Det finns ju inte på kartan liksom. Vilket totalt mörker!

Extra jobbigt är det också efter att vi tappade i 96:e och i matchens sista spark hemma mot Jönköping i förra hemmamatchen.

Jag vet inte vad jag ska säga. En del har hört av sig till mig och undrat. Många som inte går på matcherna och tror sig veta saker. Men många vet inte ett skit.

Korkade kommentarer på sociala medier och jag blir bara trött. Ni är inga riktiga supportrar och kan dra åt hel***e ...

Se målen här --> här

Jag håller vad jag lovar. Ingen utgång om inte VSK vann och de gjorda vi inte. Sedan kan man tjata hur mycket man vill.

I morgon blir det tidig avresa till stugan och där ska jag gräva ner mig och bland annat fortsätta med dammbygget.

God natt!

27 maj
Då var det fredag och helg igen.
I morgon blir det fotboll på Iver arena när serieledarna Halmstad kommer på besök och sedan Viggos födelsedagskalas då han fyller 15 år.

På söndag funderar jag på en tur till stugan över dagen. Prognosen säger då uppehåll och kanske kan jag få med mig hjälp för att för första gången montera upp paviljongen.

Fiberanslutningen fungerar nu klanderfritt. Det känns skönt.

Jag har också så smått börjat gräva dammen. Det här kommer bli ett hästjobb, men jag är glad att jag kan behålla jorden på tomten. Det blir utfyllnad för att jämna till vissa partier, men framför allt kommer det bli grunden för en jättelik blomsterrabatt som inte kommer bli klar förrän 2023.

Dammen kommer bli mycket större än på bilden. Den behöver inte vara så särskilt djup på sina ställen, men jag vill ändå att den ska bli vattenfylld och med en stor omkrets.

Planen är väl att ha fisk från nästa år och då blir det troligen guldfiskar.

Sedan kommer jag plantera växter och designa under tiden. Det här blir ett spännande projekt som jag inte vet hur det kommer sluta.


22 maj

Är det inte fint? Kortet är taget i dag på morgonen från en kamera. Själv sitter jag hemma i Västerås och dricker kaffe och lyssnar på Jireel just nu. Väntar på en tripp till Uppsala.
Trevlig söndag!
//Peter

12 maj
Vilket jäkla antiklimax förra lördagen. Allt var på väg till att bli en perfekt dag när VSK ledde med 2-0 borta mot Eskilstuna.

Sista 20 släpper de sedan in fem (!) mål och det är fullständig ridå. Har aldrig varit med om något liknande. Deppade hela kvällen.

Stugan på söndag och fick mycket bra saker gjorda.

Sedan har det varit full fart i veckan. Fyra timmar flytthjälp på kvällen i tisdags.

Sedan tre timmar styrelsemöte i onsdags kväll.

Nu i dag arbetsplatsträff två timmar efter jobbet.

I morgon AW med bland annat två före detta kollegor.

Lördag städdag och sedan stugan och fotbollsmatch.

Söndag sedan nytt möte. Jag ska också hinna med en hel del annat också ...

7 maj
I dag lördag blir det en resa till Eskilstuna. Fotboll och derby mellan AFC och VSK.

Vissa Västeråsare åker tydligen till Stockholm och ser en så kallad tuffare match i aik och ifk göteborg, men det där ger jag inget för. Pilla sig på pungen och kolla på tifo. Nej, är du född här och bor i staden, så hejar man väl på sitt lokala lag även om de råkar vara lite sämre än de allra bästa.

Det här är mer äkta och en närmare kärlek. Föresten var jag på Råsunda och såg VSK besegra aik med 2-1 i allsvenskan 1997. Vi kommer väl tillbaka någon gång även om det inte blir på Råsunda

Taha Ali lägg det namnet på minnet säger reporten efter att han gjort två mål borta mot Djurgården. Kolla bara 0-2 målet när han lurar upp en viss landslagsspelare på läktaren.

För mig tog det 20 minuter och ett inhopp borta mot Landskrona innan jag förstord att det här var en spelare utöver det vanliga. Utan honom hade VSK kommit sist 2021.

Se målen här --> här

Och kolla vad Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson säger om Ali --> här


Jag undrar om inte bostadsrallyt nu är över för den här gången även om en Västerås mäklare se sent som igår sade att Västmanland är ett undantag, men då gäller det framför allt villor. Källa --> här

Men jag är nog lite tveksam till hans siffror och tycker man ska ta det med en nypa salt. Det finns väldigt många Västeråsobjekt på Hemnet just nu och vi pratar nästan 400 objekt med kommande och så många kommer inte jag ihåg när jag senast såg. Det är många år sedan om det ens hänt.

Pratar du med någon av alla dessa mäklare som det verkar finns hur många som helst av så säger de givetvis något annat.

Ska du sälja och köpa på samma marknad är det kanske skit samma, men det finns också många andra konstellationer som nu börjat tveka.

Räntorna är på väg upp. Det konstiga är att det verkar gå så fort och ingen verkar ha kunnat förutspå det snabba utan i stället var det ju om något år de skulle börja öka.

Sedan har vi en kraftig inflation och mycket verkar bli dyrare. Jag tror absolut inte lönerna kommer hänga med här samtidigt är vi alla nästan helt enade mot Ryssland. Jag tror aldrig vi sett ett så enat Europa som nu. Bra!

Många som sitter på nya fordon i bensin- och dieseldrivna tror jag kommer kunna få svårt att sälja dem med ett framtidsperspektiv. Det har liksom gått så fort mot el- och hybrid. Givetvis kommer de lösa antalet laddstationer på sikt eftersom det är framtiden.

Jag fick upp Byggmax-annons på Facebook. Här var det många som skrivit in att de tröttnat på dyra byggmaterial kostnader och nu ledsnat. De tänker inte bygga någon altan eftersom det blivit så dyrt. Sunt.

En sak som jag tycker är slående i dagens kommersiella samhälle är att det går så otroligt fort. Vi pumpas stenhårt med nyheter och information och det är svårt att ta in allt. Stora saker glömmas fort bort och allt rullar bara på i samma höga tempo. Jag tror det är önskvärt för många att sänka tempot en aning och försöka hitta sinnesro och t.ex. inte jobba ihjäl sig eller för mycket.

Mer kärlek som är gratis.

I min egen stress fick jag troligen min första inkassoräkning någonsin när jag hade missat att betala en faktura. Rätt pinsamt då det är arbetsgivaren som brukar betala friskvårdspengen på Actic.

Mitt abonnemang höll på att gå ut och den ¼ gick jag in för att betala sista perioden fram till 31/5 innan badet stänger för renovering året ut. De drar hela maj månad, men eftersom avgiften betalas i förskott och 2022-04-22 - 2022-04-30 saknar täckning förblir den obetald vilket jag inte visste.

Jag trodde så klart de dragit för hela perioden.

Får sedan en påminnelse att jag inte betalt. Det var likadant förra året, men då hade jag betalt och trodde det var samma sak nu, men det var bara den där veckan de ville ha betalt för. Eftersom jag inte läste riktigt kostade den veckan mig dryga 300 kronor i inkasso.

3 maj
Vilken otrolig skön seger i söndags! Jag kommer inte ihåg när mitt älskade VSK Fotboll som jag följt hårt i över 30 år slog Örebro senast. På 80-talet kanske? Oftast har det ju skiljt minst en division mellan lagen.

Blev faktiskt några öl på lokal innan matchen. Jag drack inget på Valborg och då kan man väl få unna sig på söndagen? Blev även en segeröl på samma ställe efter matchen.

VLT och polisen hade blåst upp i tidningen att det kunde bli supporterbråk, men jag trodde inte på något.

På puben kom även ett antal ÖSK-are in. De var inte alls många och höll en låg profil, men det var lugnt.

På matchen var det en pinsamt låg publiksiffra på knappa 2 500. Örebro hade säkert 400 fans på ståplats och vi var inte ens fler utan lika kanske.

Det häcklades en hel del under matchen, men så ska det väl vara.

Sedan blev jag förvånad efter matchen när någon maskerad örebroare gjorde någon rusning på parkeringen mot VSK. Han åkte hårt i backen av ordningsmatchen. Därefter började flera VSK-are göra rusningar åt andra hållet.

En liten örebroliga som skulle åka tåg fick eskort bort mot Vega.

Jag blev förvånad att ordningsmakten med många poliser och vakter inte styrde upp det här bättre. Inte smart att släppa ut alla samtidigt och grupperna kunde söka upp varandra hyggligt. Jag var mest förvånad och lite nyfiken. Log för mig själv och tänkte på gamla goda tider.

I dag installerade jag farsans robot. Allt gick bra och den startade. Skönt att begränsningsslingan var hel. Det är man alltid lite orolig för.

30 april
I morgon söndag är det fotbollsderby mot Örebro SK och det är första gången på 17 år. Det är sjukt mycket prestige och det vore otroligt skönt om vi kunde knäppa örebro kexen på näsan. Grönvit kärlek!

Om Erik Björndahl får spela och bli inbytt för ösk, så kommer jag respektera honom. Inga burop och jag tror Erik kommer respektera oss. Vi har inte glömt vad han gjorde för oss hösten 2021.

Hur matchen går har jag ingen aning. Vill inte tippa heller. Men en ännu större fajt är Elin Cederroos som kommer få boxas i självaste Madison Square Garden i New York.

Elin Cederroos kan i natt göra svensk boxningshistoria om hon vinner alla fyra världsmästarbälten i supermellanvikt (76,2 kilo) i titelmatchen mot amerikanskan Franchón Crews-Dezurn.

Den här tjejen är grym kan jag lova! Det är ett fysiskt monster och hon är dessutom rejält välväxt för att vara kvinna. Jag tror Elin vinner i natt

Kolla video från bland annat invägningen --> här

Jag har svängt om svenskt Natomedlemskap. Men jag lägger ingen prestige i det. Det tyder bara på styrka att du har förmågan att tänka nytt och omvärdera. Det blir skönt att knäppa även ryssen på näsan! Allt de gjort hittills sedan de startade kriget har ju gått fel.

Jag tycker synd om den vanlige ryssen som helt säkert är en lika bra människa i grund och botten som oss. Men nu har de en ledning som gått över alla gränser man kan och då blir vi alla drabbade.

Nu när Sverige och Finland blir medlemmar i Nato (ja, så kommer det bli!) tycker jag också vi ska titta på finnarnas beredskapslager. Där har vi svenskar mycket att lära.

Kolla videon --> här och notera vad som sägs år 1996. Vi ska räkna med att få hjälp från EU om saker tar slut. Tack, för kaffet säger jag!

29 april
Jag trodde jag skulle kunna jobba i måndags, men om det nu är Corona som jag tror blir man knappast frisk på en helg. Nä, blev hemma både måndag och tisdag och tänkte arbeta i onsdags. Men på väg bestämde jag mig att lämna återbud då jag fortfarande inte är helt OK.

Är visserligen bättre nu när det är fredag, men har fortfarande t.ex. ingen smak eller direkt lukt, men kände att det luktade jordnötssmör när skeden var halvvägs uppe i näsan. Alltid något.

Har jobbat två dagar och det har varit tungt.

Ingen träning på två veckor nu, men ingen idé att stressa fram något.

Nu blir det strax stugan med ny router och en extra lång nätverkskabel som ska gå till TV:n även om den tar trådlöst så lär det bli stabilare med kabel.

Det blir en hektisk helg med mycket inbokat.

Jag läser också precis att Swedbanks tekniska haveri ska vara löst, men jag tycker det där känns konstigt. Det skyller på en uppdatering av systemet, men gör man det en dag innan väldigt många autogiron ska dras och ett viktigt månadsskifte?? Jag anar ugglor i mossen ...

24 april
Efter påskhelgen hade jag något skit i kroppen som inte bröt ut riktigt förrän på fredag kväll. Sedan var jag helt däckad i går lördag och jag tippar på Corona.

I dag är jag bättre, men fortfarande bra trött och snuvig. Haft lite hosta och typ ingen lukt- eller smaksinne.

Jag vet att farsan blivit rejält dålig på gammal hostmedicin, men jag chansade ändå med lite Cocillana. De där dropparna kan vara guld värt och annan hostmedicin är som vatten.

Räknar med att jobba i morgon precis som hela förra veckan.

Jag har börjat rensa en del i stugan. Jag är duktig på att återvinna och sortera. Har t.ex. haft en innerdörr med fina glaspartier som stått i tio år i fall något skulle hända med glaset i de två andra snarlika dörrarna.

Men så kom jag på att lägga ut annons på Facebook och Blocket för 30 kr med bortskänkes och i dag kom en snubbe och hämtade den i stugan. Jag hade ställt ut den vid ytterdörren under altantak, så jag behövde inte närvara personligen. Smidigt och bra att den kom till användning.

I fredags ringde närmsta grannen och berättade att det var en snubbe på min tomt i Bubbarsbo. Kamerorna hade givetvis redan larmat, men jag kunde lugna de att det bara var en fibertekniker som var där i neutral bil.

Nu ska äntligen fibern funka! De kunde tydligen se redan på distans att något var fel och det tog cirka 1,5 timmar innan det var fixat. Han fick skruva bort flera brädor på altan eftersom kabeln var av alldeles under!

Han trodde eventuellt vi kunde orsakat det när vi byggde altanen, men jag sade att det är helt osannolikt då vi visste var den gick och inte var där och arbetade.

Jag tror mer att det inte blev riktigt gjort när den drogs eftersom det var trångt. Det klippte t.ex. min slinga till robotgräsklipparen och den blev inte korrekt återställd utan det fick jag fixa.

17 april
Laddar för fotboll här och runt 11.30 joinar två vänner och sedan rör vi oss mot Rocklunda restaurangens Coppermsith´s Bar (övervåning i ABB Arena Nord) för ett par pilsner och eventuellt pizzabuffé för 95:-

Det blir väl första gången för mig på övervåningen och Coppermsith´s Bar. Ett par stark javisst, men också de första för påskhelgen ;-)

Sedan vore det väl väldigt önskvärt med tre poäng och nästa hemmamatch den första maj blir mot ärkerivalen Örebro SK där jag förutom mitt säsongskort sitter på två fribiljetter. Då vill vi också ha vinst

Har börjat googla om mitt kommande dammbygge. Har planerat i minst fem år och kanske blir det detta år som den blir av. Jag känner mig dock osäker och det kommer bli mycket grävande. Men jorden kommer bara läggas åt sidan och upp mot snickarboden där det blir en större blomsterrabatt.

Rabatten blir alltså på sidan om dammen och de blir framför den nybyggda altanen mer exakt.

Grundregeln är också att ju större damm desto lättare att få en bra miljö för växter och djurliv.

Det är också bra med flera olika nivåer av djup och att ytterkanten är grund och den djupaste delen är i mitten.

Jag funderar på att lägga det jag grävt ut på en presenning som jag sedan drar dit rabatten ska vara. För att det inte ska bli för tungt blir det nog många vändor.

Det här blir ett spännande projekt! Annars har jag inga större planerade saker detta år förutom just det här. Löpande underhåll behövs dock.

Visserligen ligger avloppet där, men vi kom överens om att vänta till hösten. Men då kommer en riktig grävskopa och det är inget jag behöver göra förutom att betala och se glad ut

16 april
Drog ut till härliga Bubbarsbo på Skärtorsdagen. När jag kom ut var det mycket snö kvar på tomten, men när jag åkte på Påskafton strax efter klockan 14.30 var i princip allt borta.

Fortfarande inget fiber, men nu vet jag i alla fall att närmsta grannen har. De har visserligen inget abonnemang, men de lampor som ska lysa lös. För mig saknas WAN-lampan.

Fick en del gjort i stugan och är väldigt nöjd med allt. Paviljongen återstår, men där behöver man vara två.

Testade min robotgräsklippare lite snabbt och allt var OK. Slingan är hel och laddade upp batteriet.

Jag uppdaterade också tidigare programvaran på "Brunnby Skog & Trädgård" på både min och pappas klippare. Jag har också servat och bytt knivar, men det gör jag själv. På fotot syns de utan sitt orangea skal.

Jag skulle tippa att det tar närmare en månad för mig innan den släpps ut i skarpt läge och kanske tre veckor för pappa dit våren kommer lite snabbre.

Såg Rönnbys match mot Thorengruppen och de förlorade mot ett klart bättre lag. Thorengruppen har ganska många småväxta spelare, men som är mycket snabba och spelskickliga.

Rönnby har framför allt på backen mer tyngd och storlek, men en del är också lite långsamma i sidled och tröga.

Jag vet att Rönnbys spelare är väldigt ambitiösa och att de springer kopiöst mycket. Tränaren vill ha det så.

Men! Ibland kan man inte bara springa utan du behöver också spelförståelse.

Jag tycker också mig sett i de här fyra slutspelsmatcherna mot Thorengruppen att Rönnby har brister utan boll och i markeringsspelet. Jag tror inte de tränat så mycket på det och det är tränarens uppgift.

De är vana att föra matcher, men mot ett bättre motstånd behöver du kunna spela utan boll och kunna markera motståndarna på ett bra sätt.

Jag har sagt det tidigare och det är att tjejer generellt sätt är sämre än killar i spelet utan boll och taktiskt kunnande.

Det har inget med att killar skjuter hårdare och är starkare utan kanske mer att det är hårdare konkurrens bland killar och att det tidigare blir allvar i unga år.

Däremot kan jag tycka att tjejer är mycket mer ärliga och filmar mindre än killar. Och oftare är det roligare matcher att titta på.

10 april

I går åkte jag och Rodde ut till stugan. Vi hade bland annat dubbla soffor ut och en stor tillbaka till Västerås. Jag fick deras utegrupp som kommer stå ute vid paviljongen och de fick min stora soffa som ska stå ute på deras inglasade altan. Jag hade också köpt en ny (bilden ovan) som ska stå på min inglasade altan.

Jag hade också förberett Rodde att det var dåligt plogat nere vid mig och vändplatsen. Rodde hade nog aldrig sett så mycket snö som den spanjor han är.

Min parkeringsplats ligger bakom soptunnan och till höger. Det är massor av väg kvar att ploga som plogbilen fullständigt struntar i. Rodde var helt chockad, men jag är ju van. Men nu var det värre än vanligt.

Det var uppskattningsvis sex-sju meter till vägkäppen från plogkanten och det tog oss två man ungefär en timme att skotta oss fram, men då tog vi också trappan och lite runt huset.

Jag har nu klagat två gånger till föreningen och blir det inte bättring till nästa gång ska jag personligen åka ut när det blir snö och vänta på plogbilen.

Hoppas på bättring till nästa säsong för det kan inte bli sämre.

Annars har det varit en märklig vinter. Under mina dryga tio år med stugan har det alltid varit mer snö därute när det varit, men inte riktigt det här året förutom nu senast då. När det varit snö har det liksom alltid varit en större snömängd därute mot Västerås.


Och tror ni jag hade fiber i stugan? Så klart inte!

I tisdags fick jag besked att tekniker skulle komma till mig 2022-04-06 kl. 15:50 för att säkerställa att utrustningen fungerar som den ska på. Besked dagen innan alltså.

Jag svarade då omgående som man skulle göra att jag inte kunde och ville ha annan tid, men trots detta har jag inte fått någon återkoppling eller någon ny tid. Dåligt!

Deras rutiner här är att mejla allt enligt de rutiner de har då de inte vill ha några telefonsamtal. De har dessutom dåliga supporttider. Telefon gäller 8:30-12:00 vardagar och mejl klockan 8:00-17:00 vardagar.

I onsdags ringde sedan tekniker mig och undrade var jag var. Jag förklarade läget att jag fanns i Västerås där jag bor och hade avbokat tiden.

Han svarade att det här var vanligt att de avbokade tiderna inte kom fram till dem. Men jag undrar hur svårt det kan vara?

Trots att de inte kunde komma in i fastigheten kunde de lova till 99,9 procent att jag skulle ha fiber eftersom det nu var driftsatt.

Efter att i går startat om både uttag och router åtskilliga gånger är det bara att konstatera att fiber inte finns.

Har dessutom haft snack med granne på samma gata och de har uthyrt just nu och kommer inte själva förrän i maj aktivera abonnemanget.

De andra har inte heller lämnat något OK att det ska funka vad jag förstår då det är mer sommarboende och ett annat äldre par som bor permanent har inte ens valt fiber.

Sedan är Open infra bra duktiga på att skicka ut fakturor. Först den första på 19 900 kr och sedan 12 000 kr för anslutningsavgift till stamnätet.

Här är det väl brukligt att man betalar 499 kr i månaden x 24, eller hur?? Det är alltså bredbandet och övervakningskamerorna de vill ha betalt två år i förskott!

Den sista fakturan på närmare 12 000 kronor ska vara betald den 19/4. Den första var jag dum att betala i fredags eftersom jag var säkert på att allt var OK.

Den sista är de alltså så fräcka att de vill kräva in hela beloppet i förväg!

Nyamko Sabuni kastade till slut in handduken, men jag tror Liberalerna är chanslösa ändå.

Fröken Molander på VLT tycker som synes något annat. Men jag läser aldrig hennes krönikor. Hon är alldeles för gapig för mig och använder för stora ord för att få läsare och jakten på klick.

Den nya partiledaren Johan Pehrson känns för mig tämligen färglös. Jag tror det hade blivit bättre med ytterligare en kvinna och varför inte Cecilia Malmström?

Åkesson säger nu Ja till Nato - om Finland ansöker

Jag är personligen väldigt förvånad att många tror att just Nato skulle vara lösningen på allt ont. Då kan väl alla gå med i Nato. Det funkar liksom inte så.

Jag hoppas att Sverige ska vara uppkäftiga och gå sin egen väg. Men även jag inser såklart att om Finland ansöker här, så blir det panik bland borgarna och då kommer vi också göra det.

Att sedan Nyamko Sabuni säger i en intervju som filmas att hon kan tänka sig att fly till Norge som är med i Nato om det blir krig är så jävla dumt att jag inte ens vill kommentera det. Dumhet äcklar mig.

Stackars Ulf Kristersson satte också där och försökte le lite gran, men jag undrar vad han tänkte innerst inne.

6 april
Det har varit fullt fart här och ett antal hektiska dagar.
Började med resan till Stockholm i lördags och det var trevligt trots förlusten på planen.

Men av publiken på knappa tusen, så hejade nog minst 500 på VSK. Bra stöd på läktaren och lite foton finns --> här

Sedan stugan på söndag och det var något i måndags, men det har jag redan glömt ;-)

I går hade jag hela styrelsen hemma hos mig på sex personer och sedan kom hela diskussionsgruppen på fyra andra medlemmar i bostadsrättföreningen också för diskussioner om den kommande rotrenoveringen.

Vi började redan 17.30 och strax före klockan 21.00 var vi färdiga hos mig. Puh! Och jag är sekreterare och skriver alla protokoll. Bara en sådan sak.

Sedan vill de ha ut mig till Bubbarsbo i veckan för nu ska jag ha fiber. Äntligen!
Redan 2016 pratade de och sedan trodde man på 2017, men nu våren 2022 så har jag.

Redan nästa vecka vill de ha betalningen på 19 900 kronor för anslutningen och det ska väl gå. Såg att skattepengarna kom redan i går på knappa 3 000:-

Abonnemang på bredband är klart samt övervakning med flera kameror och larm från Gardio, men jag har ju redan övervakning och kanske blir någon annan lycklig om jag väljer att låna ut dem. Vi får se ;-)

Nu blir det sängen. Zzzzzzz ...

2 april
Lördag morgon och väntar här på bussavgång till norra Stockholm och matchen Brommapojkarna-VSK. Äntligen premiär!

Tror det är ungefär 200 stycken som väljer att åka någon av bussavgångarna. En avgång som går till abonnerad pub och en annan direkt till arenan.

Domare blir Tess Olofsson och hon kommer garanterat få höra VSK klacken och jag hoppas vi sköter oss och att allt går i positiv anda. Samt att det blir seger och tre poäng.

Min känsla är att laget kan överraska lite i år. Jag tror de har bra mix mellan äldre spelare och yngre hungriga. En bra start kan dock vara viktig, så arbetsro och harmoni infinner sig.

I morgon behöver jag åka till stugan. Nästa helg planerar vi att flytta soffor och fixa paviljongen.

30 mars
I söndags tog jag nog mitt längsta löppass sedan jag fullständigt gick in i väggen under Ironman Kalmar 2019. Det blev lite drygt 20 km och jag klarade under två timmar, men det var inget maxtest så. Även om jag var rätt trött efteråt ;-)

Jag sprang nästan till Skultuna kyrka innan jag vände strax efter 10 km. Där borta cirka 200 meter längre fram vid kyrkan skymtade jag en neongul lirare på cykel som kom emot mig. Jag tänkte inte mer på det, men det tog inte jättelång tid innan denne cykel kom och blåste förbi mig.

Nu var det dock ingen cykel, men farten han hade var en cykel ;-) Jag var i alla fall tämligen säker på att denne cykel var min jämngamle i Anders Österlund. Som bäst har han varit nummer 17 på internationella Stockholm maraton och senast 2019 sprang han som +45 år på 2.32 och blev 23:a.

Han drog såklart ifrån mig med lätthet, men kanske att hans fart ändå minskade lite efter att han blåst ifrån eller så höjde jag min *ler*

Det tog i alla fall några minuter innan jag inte såg honom något mer trots rejäla lång- och raksträckor mellan Rönnby och Skultuna.

Sedan fick jag för första gången sedan de i höstas asfalterade om sträckan prova banan. Den var riktigt bra och jag kommer cykla här en hel del gånger senare. Kanske även något pass rullskidor.

Sträckan är nästan sju kilometer enkel och det är skönt att åka på egen väg och slippa bilar på densamma.

27 mars
Jaha, då var det söndag. Har väl inga större planer för dagen, men tänkte ta en längre löprunda i alla fall. Men det går fortsatt segt med träningen.

I sommar blir det en annorlunda semester. Jag kommer jobba de tre sista veckorna i juli, men har sedan de tre veckorna före ledigt.

Sedan har jag även tre veckor i augusti t.o.m. Ironman Kalmar. Det känns helt okej och var mitt alternativ två i stället för att ha alla veckor ihop.

I fredagskväll var jag på "after work" och det var lite lustigt eftersom han som styrt upp allt bokat bord för 40 personer. Det var uppstyrt att komma från 17.00 eftersom många har olika sluttider och beroende var man jobbar på firman.

När jag kom 17.25 var jag först på plats. Trodde länge jag gått fel eftersom jag inte hittade någon annan. Det tog säkert 15-20 minuter innan nästa kom och min Guinness tog slut väldigt fort (haha)

Sedan kommer det väl några sådär och droppar in, men det är nog inte förrän omkring 19.30 som ett större gäng på ungefär tio kommer och då är vi möjligen närmare 30 stycken, men en hel del här var inte anmälda och har slutat på posten. Hela grejen blev lite märklig och här nere kunde man inte beställa mat.

Det var mycket folk den här löningsdagen på O'Learys och några musikband spelade dessutom på nedre botten. Hög ljudnivå.

Jag hamnade bredvid en tjej som för många år sedan jobbade på firman och vars syster jag varit tillsammans med. Vi pratade mycket och det var ett positivt samtal och sedan kom även systern. Men det var nog inte planerat så (haha) och hann bara heja lite snabbt på varandra innan hon och hennes väninna försvann vidare ...

I vanlig ordning blev det ganska sent för mig. Jag var nog inte hemma förrän runt 01.30, men de hade öppet till 04.00. men jag borde ha rundat av tidigare eftersom jag inte heller åt någonting.

Var seg i går, men såg fotbollen mellan VSK-Karlstad på plats i alla fall första halvlek innan jag gick hem och gemensamt följde VSK-Karlstad och Skälby-Västerås på två skärmar.

Tyvärr, torsk för mitt älskade Skälby. Skälbys tränare är jag inte imponerad av. De har liksom bara ett spel att spela runt och vårda bollen. Men ibland måste du kunna variera spelet och vara mera effektiv. Gå rakare på mål.

Västerås duktiga Andreas Wisén sade t.ex. det här till VLT om Skälby: "De är duktiga på att rulla boll, rulla boll, rulla boll. Men det handlar om att göra mest mål. Och jag tycker vi sliter mer än dem också".

- Precis! Där sammanfattar han det väldigt bra.

För Västerås innebandyn är det nog viktigt att få upp ett lag till allsvenskan. Nu väntar bäst av tre mot Falun om en plats i allsvenskan. Men jag vet inte om jag hoppas på Västerås eftersom mitt lag är Skälby och jag tror de hade haft bättre förutsättningar där.

Inte snyggt heller av Västerås att häckla Skälbyklacken efter matchen.

Kontakt: Peter Balonius