3 augusti
Dags att joina stugan. Har varit hemma på grund av styrelsemöte och arbete åt föreningen.

Kommer nog hem på typ måndag då jag ska till tandläkaren. Sedan är det fotboll hemma mot Brommapojkarna.

I vanlig ordning får jag kontakta Folktandvården själv för annars får man ingen tid längre. Förra gången gick det fyra år mellan undersökningarna. Jag tycker man ska gå vartannat år i alla fall och jag har "bara" halvbra tänder

Tandvårdsbidraget är 600 kronor per år till och med det år du fyller 29 år.
Sedan blir det 300 kronor om året fram till och med det år du fyller 64.

Efter det höjs det till 600 kronor igen. Du kan spara bidraget för ett år och lägga ihop det med bidraget för nästa år.


Bopriserna fortsätter att gå ner. Precis vad jag och många andra förutspått. Jag trodde inte det skulle gå så fort och att det skulle bli precis nu.

Först Corona och sedan kriget. Det bästa vore såklart att kriget upphörde, men det finns väl inget som pekar på det i dag.

Putin är dummare än jag trodde och han vill inte ge upp eller se sig besegrad. Det kännetecknar små människor och att de inte vet när de gått över gränsen. Noll självinsikt och det är farligt med dåliga rådgivare.

Kolla bara på Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Jag tycker han påminner om Bagdad-Bob i kriget mellan USA och Irak. Lavrov vrider och vänder på det mesta.

Mohammed Said al-Sahaf som han hette var informationsminister i Irak. Under kriget blev han känd över hela världen och fick smeknamnen "Bagdad-Bob" eller "Komiske Ali".

Bagdad-Bob gav många sköna skratt när han nekade blankt att amerikaner fanns i landet fast man nästan kunde se amerikaner bakom hans rygg.

När Bagdad föll försvann "Bagdad-Bob" spårlöst, men ingen letade efter honom då han ansågs som helt ofarlig.

Men det blev en lååång specialoperation i Ukraina. Hur allt kommer sluta vet jag inte, men Putte kommer säkert skriva om historien så den passar Ryssland och de lever liksom i en egen värld.

Det som räddar situationen och inte förvärrar den drastiskt är att så många människor ändå har ett arbete att gå till. Skulle vi åka på en arbetslöshet på 15-20 procent börjar vi snacka kris på allvar.

Sedan tycker jag bara att många av de här mäklarna som uttalar sig är ganska så otroliga. De försöker ju vrida till sin fördel och att man ska köpa ändå. Men då gäller att sälja sitt eget först innan man köper nytt.

För sanningen är och notera nu att det kommer komma fler ränteuppgångar för oss och det kommer innebära ännu lägre priset på bostäder. Allt annat vore otroligt! Så botten är inte nådd.

* Bopriserna rasar – värsta sen finanskrisen --> här

2 augusti
I går hade jag vår projektledare hemma hos mig för rotrenoveringen. Vi gick igenom mitt kök och badrum och jag berättade hur jag ville göra. Det var ett bra samtal och jag känner mig hyfsat nöjd.

Sedan får vi se när det är klart. De kommer börja med huset i 23:an och sedan kommer någon av huskropparna i 21 B eller A på tur. Absolut senast ska allt vara klart under mars månad 2023.

Mitt totala pris för tillvalen är inte helt fastställda, men däremot har jag lämnat en budget på en summa som det får kosta. På ett ungefär såklart.

Det blev ingen Västerbottensost i går när jag var och handlade. Fasen jag trodde priset var per kilo, men den där biten på 450 gram kostade 70 kronor. Det är fört dyrt även för en ostälskare som mig.

Jag böt ju bort Telia som mobiloperatör nu när jag fick fiber i min stuga. Då är jag inte längre lika beroende av surfanslutning och bra täckning, men tyvärr har mitt Vimla haft en del problem. Lämnade omdöme på Trustpilot:

"Tyvärr, väldigt dålig täckning ute i min sommarstuga trots att det enligt Vimlas täckningskarta skulle vara god och till och med på gränsen till mycket god.

Jag får gå utomhus för täckning och saknar stora träd på tomten.

Sedan verkar det inte gå att surfa i telefonen när jag samtidigt pratar med någon.

Jag har också stora problem att kunna skicka en vanlig bild i ett MMS trots att jag bor i en stor stad i Mellansverige. Det kan snurra i ca 20 minuter innan jag får notis om att det misslyckats. Nästa gång kan det gå.

Ibland skickar Arlo en säkerhetskod till min telefon som SMS så att jag kan godkänna inloggning med webbläsare, men dessa SMS kommer ej fram. Jag får be Arlo att skicka till min E-post i stället.

Positivt med Vimla är priset! Mycket billigare än Telia. Har tidigare haft Telia som är dyra, men där funkade det mycket bättre"
.

1 augusti
Jaha, första riktiga semesterdagen och jag är för närvarande hemma i Västerås. Regnar i stugan, men här är det uppehåll just nu.

Brukar stänga av automatiken på roboten när det blir mer ihållande regn även om den avbryter klippningen själv och går tillbaka till huset och laddstation.

Det går även att göra inställningen att den alltid ska klippa även i regn, men jag har valt något mittemellan och det innebär att den fortsätter vid lättare regn.

Jag fixade roboten ganska lätt i fredagskväll. Men jag behövde ta tillbaka den till laddstation för att ladda, men också för att få signalen att fungera.

Eftersom jag har gjort allt själv med installationen har jag hyfsat bra koll på hur allt hänger ihop. Är även såklart med i Stihls robotgräsklippargrupp på Facebook. Gruppen med lite mera STIHL Här får man en hel del bra tips och svar ...

På lördagen blev det sedan en rejäl rengöring och bytte även till en ny kniv trots att den gamla bara gått knappt 140 timmar. De rekommenderar byte vid 200 timmar.

Gräsmattan är nu efter en kvalitetsgödsel väldigt grön och hyfsat fin. Gjorde ju även en vertikalskärning i juli av hela mattan.

Kom hem i går till fotbollen och återigen tappade VSK en ledning hemma i slutminuterna. Man blir helt tom!

VSK gör 2-0 i 83:e och då trodde jag det "nästan" var klart. Men Öster gör 1-2 i matchminut 88:a och kvitterar i 95! Matchens sista spark.

Sett till hela matchen får det dock ses som rättvist då Öster var bättre i andra.

På kvällen var jag bjuden på fin mat. Härlig paella på en alldeles ny spishäll som går på gas och det var jättegott.

Många klagar på att maten blivit dyr och visst märks det. Jag gillar ju ost, bröd och kaffe.

Jag kollar alltid ICA:s bjudande på Maxi, men tycker numera de blivit sämre. Kan visserligen ha lite att göra också med att det är semestertider. Jag hoppas det i alla fall!

Kolla ICA Maxi Erikslunda bjudande --> här

- Ja, Lokas mineralvatten köper jag. Klassikerlåda från GB, Mild yoghurt, Västerbottensost, Lingongrova, Guldkorn ...

Har noterat att jag ofta drabbas av blodtrycksfall. Särskilt när jag rensar ogräs eller bökar i rabatter och reser mig upp. Lite obehagligt faktiskt, men det sker inte när jag sitter vanligt utan bara när jag sitter lågt och typ på knä.

29 juli
Laddar för en tur till stugan strax. Men brukar vänta på att trafiken ska lugna ner sig en aning.

Blir glad att se att de redan börjat med E18 som ska få 25 km motorväg till Köping. De har väl bökat, jämnat ut och tagit bort träd hela det här året, men officiellt börjar de inte väggbygget förrän efter semestern nu i augusti.

Sedan väntar minst tre år att byggande innan de är klara hösten 2025.

Roboten har stått stil i flera dagar i stugan och grannen klarade inte få igång den trots kod. Just nu säger appen signalfel. Hoppas jag löser det fort! Brukar gå bra när man är på plats.

Kommer hem till söndag för att kolla fotboll. Får eventuellt besök på lördag.

Helt rätt att äntligen förbjuda oregistrerade kontantkort som förbjuds från första augusti.
Lagändringen välkomnas av polisen i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Nu måste du ha: Namn och postadress.

Personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer.

Nummer eller annan beteckning för tjänsten.

I samband med registreringen ska abonnentens identitet kontrolleras genom giltig identitetshandling.

Notera att kontantkort fungerar utan registrering fram till den 1 februari 2023.

Källa: Post- och telestyrelsen och Riksdagen

28 juli
Jag tycker det varit förvånansvärt bra spel och kvalité i fotbolls-EM och har sett en hel del matcher. Men numera är väl alla tjejerna proffs som deltar här och då kan man också kräva mer från tjejerna. Det har hänt ganska mycket bara på fem-tio år.

Kommer också komma ihåg det här mästerskapet som det första riktiga där jag sett en del filmningar/hjälpa till att kasta sig och framför allt lite klagomål på domarna. Inte alls som när killar spelar, men ändå

Ett lag jag tror på inför framtiden är Spanien. Visserligen förlorade de mot Tyskland och en tuff match mot England. Men oj! Vilket fint passningsspel de spanska tjejerna visade upp. De har verkligen boll i sig och stor skillnad mot t.ex. Sverige.

Spanien saknade också deras bästa spelare och Alexia Putellas som utsetts till världens bästa.

Ett minus Spanien har är att de är ganska småväxta och inte så starka fysiskt vilket är negativt på t.ex. fasta situationer.

Har också noterat att många av de europeiska toppklubbarna har börjat satsa på damfotbollen. 50 miljoner för Chelsea eller Manchester United är ingenting.

Samma sak kommer ske i Sverige. Malmö FF kommer peta bort Rosengård om några år bara och IFK Göteborg kommer säkert med och kommer då utmana Häcken.

I Stockholm dominerar redan AIK, Djurgården och Hammarby. De håller ju även på att ta över i Sverige på herrsidan och skulle inte förvåna mig om de blir etta, tvåa och trea i allsvenskan kanske redan i år.

Jag tror båda IFK-lagen håller på att bli ifrånsprungna och det är nog bara Malmö FF som på sikt kommer kunna utmana med alla deras hundratals miljoner på banken.

Det här blir tråkigt på sikt tror jag och kommer då urholka intresset särskilt för de mindre lagen och dess supportrar vilket man redan nu ser på publiksiffrorna.

26 juli
Tre dagar kvar på firman innan tre veckor ledigt väntar. Den här veckan ser det mycket bättre ut på firman med bemanningen. Några unga snabba elitbrevbärare har återvänt.

Ett par av de bästa fotbollsspelarna i Västerås i division tre fotbollen enligt VLT:s ranking och så är elitspelarna i Rönnby tillbaka. Ingen idé att utmana någon i Rocklundaspåret.

Farsan tipsade om billigt gräsmattegödsel i premium variant för gräsmattor som klippas av robotar på EKO. Jag trodde inte riktigt på det då jag betalade 599 kronor tidigare, men här fanns sista förpackningen kvar för 165 kronor och jag slog till. Danke!

Förresten mötte jag en spelare i VSK:s damlag i entrén. Hon tittade på mig och jag tittade på henne och hennes väninna, men jag sade inget om att hennes före detta matchtröja hänger i taket på posten. Jag undrar vem som blivit mest genererad om jag berättat

Livet rullar vidare här och Sveriges fotbollstjejer blir förnedrande på Sheffield Uniteds hemmaborg Bramall Lane ...

19 juli
Det har varit en tuff sommar på posten. Vi har haft och har dåligt med folk samtidigt som det blivit mycket delningar och det är fortfarande övertidsstopp

Jag är i alla fall glad att jag fått gå där jag brukar.

Just nu är syrrans familj i stugan. Även någon kompis till Vera. De försökte alla hjälpa till med grävningen, men det är ju barnarbete och det är stenhårt just nu enligt Roddes säkra källor.

Jag sover borta i natt och även i morgon. Men cyklar som vanligt till jobbet.

De skulle ju till Grekland, men flyget blev inställt. De sparar 24 000 kronor och Bubbarsbo är lika fint. Kronan är lågt värderad och det är dyrt att köra utomlands särskilt där det är Euro och USA-dollar. Hemsemester är bättre även för miljön och vår ekonomi

I söndags vann VSK överraskande mot Landskrona som hade tio raka matcher utan förlust. Det blev hela 3-0 och trots att det var söndagsmatch klockan 13.00 blev det alldeles för många öl för mig. Det blev hemma först, sedan Rocklunda Bistro, på arenan och på lokal efter matchen ;-) Orutinerat och inte likt mig då det var jobb i går. Jag var rätt trött om jag säger så.

Tvättstugan nu och strax gräsklippning åt föreningen innan jag hojar vidare och blir kattvakt.


Drönarfotografering över Lomstigen i ”Bubbarsbo” och sjön Lillsvan ...


Klicka på fotot för förstoring

10 juli
Jaha, då var det Posten i morgon igen, men det känns okej. Jag har ju tre veckor ledigt även i augusti.

Men jag kommer inte ihåg när jag arbetade sista veckorna i juli eftersom jag alltid brukar vara ledig då. Men jag tycker den här uppdelningen känns bra.

Nästa vecka blir jag kattvakt en vecka åt Sune och Elvis då syrran med familj åker till Grekland.

Personligen har jag inget sug alls för att åka utomlands. Är det inte strul med pass, så är det otroliga köer och massor av inställda flyg och strejker.

Kusiner från USA var här i Västerås under en dryg vecka nu. De saknade resväskor som inte kommit fram och de hann t.o.m. komma hem innan de fått alla väskorna. Vet inte ens om de kommit till rätta nu.

Rodde tyckte det var så tyst i Bubbarsbo. Inga jobbiga ungar eller någon som tjatar. Bara tyst och lugnt trots all grävning. Inga bilar hörs knappt. men så är det där

Men jag uppskattar också det där mer och mer. Efter Corona vill jag inte ha för mycket människor, köer och avgaser runt om mig. Okej, jag bor ju också vid E 18 och är van med buller och trafik. Men då uppskattar man också landet mer även om jag gillar båda delar. Inser att jag är lyckligt lottad.

Vi är tre i föreningen här som just nu hoppat på inglasning av våra balkonger från företaget --> Sakkes som kommer ske någon gång i höst.

Jag tänker så här att det kan vara en bra investering trots allt - Även om det då kommer kosta mig 49 000 kronor.

Jag kommer kunna använda balkongen någon månad extra då det blir varmt på dessa inglasade balkonger när solen ligger på. Det kommer inte heller regna in och det lär dämpa trafikbullret en aning. Men visst det är mycket pengar.

Vi kommer även rotrenovera våra lägenheter och jag kommer få betala tillval som betalas direkt till lägenhetsinnehavaren. Det kan bli dyrt och vi snackar sedan en hyreshöjning på omkring 30 procent. Dock visserligen från låga nivåer.

Sedan har jag mitt avlopp i stugan som behöver uppgraderas (troligen även det i höst) och vem vet hur det blir med min gamla Golf som måste besiktas i augusti.

Klart jag skulle vilja ha en hybrid eller elbil, men kör alldeles för lite för det. Så skulle det bli en ny bil, så blir det en billigare begagnad och då på bensin. Vi får se ;-)

9 juli
Har varit hela veckan i "Bubbarsbo" och kom hem i går fredag och på kvällen.
Allt har varit till belåtenhet och från torsdag lunch till fredag eftermiddag gjordes ett krafttag med dammbygget. Här fick jag hjälp av Rodde som efteråt sade att jag inte ska ringa något mera (haha)

Det här är nog bland det tuffaste jag gjort därute. Det är tungt och värst är nästan att frakta bort jorden. Det är liksom en backe eller sluttning upp mot bakre regionerna på stugan.

Jag använder all jord som utfyllnad och jämna till marken med, men också att anlägga en stor blomsterrabatt. Det blir som en jättelik kulle.

Jag tycker också fotona jag väljer att publicera inte ger perspektiv hur mycket och hur djupt som faktiskt grävts. Jämför möjligen mot den gröna skottkärran och hjulet som är hyfsat stort. Det är inte klart och från mitten på fotot ska mer grävas bort och till början av fotot här ovan. Jag står liksom på kullen och fotar nedåt.

Notera också att lägsta punkten är nere vid eldstaden och att det skiljer minst 30 cm i höjd till träregeln som ligger till höger.

När man grävt ett tag så kommer man till slut fram till blåleran som är skapligt hård och massiv. I torsdags var det också mycket blött och geggigt. Fastnade mycket under skorna

Har också fått kämpa en del emot mygg och bromsar. Det finns två olika sorters bromsar. Den långsmala är hyfsat lätt att slå ihjäl, men den triangelformade sorten är svårare. Nog om det.

Troligtvis fortsätter jag grävandet till helgen, men det här får liksom ta lite tid. Några timmar per dag får räcka för annars är risken överhängande att du knäcker dig.

Nu har närmsta grannen sålt i Bubbe med förbehåll från köparen att de måste få sin kåk såld. De kommer från Köping och vill ut på landet. De kommer bo där permanent och är i 50-årsåldern. Det är väl lite extra tryggt för mig trots alla övervakningskameror att närmsta grannen blir skriven där.

Jag anser att köparen gör ett riktigt bra köp trots all osäkerhet som råder.

Kontakt: Peter Balonius