3 december

Har hört att många arbetar hemifrån dessa tider. Bra det ni som kan.
På firma Postnord är det väldigt mycket paket och klump. Bilden från ett ställe i Stockholm och det är fullt på ombudet och dessutom mer burar på bilen ;-)

Själv har jag i kväll försökt hämta mitt paket från Stadium på Matöppet Aroslund, men hela systemet var nere och jag fick lomma hem tomme med svansen mellan benen.
Nu senare verkar det åtgärdat, men nu är det stängt ;-)

PS. Om någon av er hemmajobbare vill få lite gratismotion och komma ut i friska luften kan ni skicka ett PM till mig. Ni får då gå på behörigt avstånd bakom och bära skrymmande försändelser. Kan bjuda på en lunch som, tack ;-) DS.

Tänk att man får en kreditupplysning på bredband för 125 kronor i månaden det första halvåret. Det känns nästan lite förnedrande och då kan jag väl få betala i förskott och slippa eländet ;-)

Inte nog med detta. Både Bisnode och Boxer skickar dessutom ut sina brev med "trötta" Prolog. Prologs kvalité är under all kritik. De fortsätter att sätta brev på anslagstavlor och lägga på element och dylikt.

Vid Falkenbergska kvarnen lade de alla företagsbrev i en privatpersons brevlåda som bor utanför i en villa. Men det är många företag därinne, men det är så klart låst på natten.

En vecka senare låg två av breven ovanpå boxanläggningen där inne och då hade de misslyckats igen.

Tidigare den här veckan satt det här paketet i en villalåda. Jag tror Prolog lämnat det så och det var dessutom fel gata! Det är skillnad på Skogsvägen och Akademivägen, men numret var i alla fall rätt.

Jag blir upprörd eftersom kunderna tror att det är Postnord och jag som gör fel. Prolog ska ägna sig åt att dela ut oadresserade morgontidningar och inget annat. Men de har även en del paket, veckotidningar och brev. Jag tänkte köra en utbildning senare. Håll utkik på hemsidan!

Sju sätt att få till vardagsmotion --> här

2 december
Postnord slår nya rekord – lavinartad ökning av paket --> här

I går hade jag 58 stycken så kallade stopp på turen. Det är spårbara försändelser och det var alltså till 58 stycken olika ställen. Det är väldigt mycket för mitt distrikt! En familj hade fyra stycken olika saker, men det räknas fortfarande som bara ett stopp. Någon hade tre o.s.v.

På ombudet som bara servar två postnummer 722 17 och 722 18 hade dem fått fem (!) burar i måndags bara från Postnord.

Mitt paket från Stadium skickas först i dag. Beräknad ankomst blir i morgon hos mitt ombud.

Det andra paketet har jag fortfarande inte hört något ifrån, men såg att en smartplug var restnoterad och beräknas inkomma imorgon. 4-9 vardagar leveranstid just nu.

Jag undrar vad som hänt elitsoldaten Deniz Arda, 31 år. Yrkesmilitären är borta sedan 13 november och teorin är att han då skulle ut på en fem mil (!) lång löprunda i Stockholmsområdet. Flera medier har skrivit om fallet och jag fick tidigt dåliga vibbar och tror inte han längre lever.

Den här killen skulle klara både ett och två benbrott i skogen eftersom det är en tuffing och då han är utbildad för att klara sådana situationer som utbildad kustjägare. Känslan är ändå att polisen borde kunna klara upp det här och jag tror det funnits någon form av hotbild. Tungt kriminella vill t.ex. komma över många av militärens vapen som är allt ifrån handgranater till kulsprutor.

Lägg också på minnet att det är väldigt viktigt att man anmäler hot och dylikt, så polisen har något att börja med. Jag kan inte säga så mycket mer eftersom jag inte vet något om killen som beskrivs som en mycket reko man som jobbade och tränade mycket.

Norrköping levererar. Häftig lägenhet! --> här


30 november
En god vän hörde av sig och frågade hur hen skulle göra med räntan. Länsförsäkringar hade bara skickat hem ett papper då den bundna räntan upphör 31/12 och sedan är det upp till hen att välja. Här måste man återkoppla och förhandla.

Planerar man att flytta inom en framtid på något eller några år ska man för försiktig att binda räntan som sträcker sig över den här perioden. Samtidigt är det nya att banken gärna ser att man binder och stannar kvar hos dem.

Det finns ingenting enligt mig som pekar på att räntorna kommer att gå upp i närtid. Jag tror i stället på ännu större prispress.

Jag tycker också hen ska börja med att påtala att värdet på huset ökat och att de även har gjort en större renovering som ökat värdet ytterligare. Lägg därtill friköpt tomt och du höjer värdet markant då tomtpriserna skjutit i höjden. Kolla bara vad som hände på Skälby nyligen när tomterna kom ut till mäklare. Under miljonen tidigare när kommunen sålt blev nästan 2,5 för den dyraste!

Ha även koll på list- respektive snitträntan. Listräntan är den officiella och den är just nu 2.34 procent hos Länsförsäkringar på den rörliga och snittet 1,57 hos Länsförsäkringar på den rörliga.

Tvåårsräntan har 1,74 procent, men snittet kunderna betalar ligger på 1.37!
Hen ska här på inget sätt nöja sig med något mindre. Blir man inte nöjd är det bara att be om amorteringsunderlag. I det här fallet är jag övertygad om att banken verkligen vill behålla den här kunden och den bedömningen görs på storleken på lånet och att säkerheten är mycket god.

Vad jag hade gjort? Ja, jag hade flyttat lånet och fått något bättre (haha). Jag tycker också den här personen blev lite dåligt bemött tidigare i ett annat ärende hos banken och då krusar jag inte i onödan. Jag kör ingen kohandel

Jag blev liksom personligen besviken på Länsförsäkringar och jag tror inte tjejen som hade hand om mig fick någon bonus på mig i alla fall när vi skulle förhandla räntan tidigare i år. Jag gav henne chansen, men hon tog den inte. I stället för att tjäna lite mindre på mig blev dem av med allt när jag flyttade lånet. Jag är på inget sätt gniden och sniken, men jag ska inte få något som är klart sämre än vad deras snitt är.

Black Friday
Vad har jag köpt på rean och Black Friday? Ja, det blev väl inte så mycket.
Man ska ha klart för sig att mycket inte alls blir billigare och många affärer kör inte med något alls och mycket av rean pågår mest hela tiden.

För oss på posten kommer det bli tufft, men vi ser också ett ändrat köpbeteende och det pågår inte bara nu och fram till jul. Det kommer pågå även efter pandemin tror jag. Jag är ganska övertygad om det.

Folk vi ha hem sina saker och det är mycket leverans hem till dörren som gäller och jag tror också folk kommer kräva att så sker även på helgerna. Många är beredda att betala lite mer om det funkar och att servicen är därefter.

Jag tror framtiden mer kommer att bli så att du köper en tvättmaskin, men du får den samtidigt hemtransporterad och därefter installerad. Det behöver inte vara samma person, men ska självklart ske hyfsat nära inpå.

En kompis till mig blev intresserad av de här "Nedis WiFi Smart Plug" som jag använder. Han ville ha sex stycken! Jag beställde på den här sidan --> här och tog samtidigt några till mig själv. Just den här modellen är för inomhusbruk, men jag har också flera för utomhusbruk. De här sakerna ersätter timers och de styrs av din mobil eller surfplatta. De är lätta att programmera och installera schema. T.ex. vaknar jag alltid av att lampan tänds samma tid på vardagarna innan alarmet på mobilen går i gång.

Samma sak med all julbelysning. De sköter sig själv med av- och påtändning.

Plugga in en smart plug och kaffebryggaren startar lite före innan du går upp på morgonen.
Men allra mest effektiv är smart plug för just belysningen och de är perfekt i stugan.

Jag handlade också ett par saker på Stadium på nätet. Ett par skor, väst, tröja, vintertajts för 1 600 kronor. Båda sakerna fixade i helgen, men fortfarande måndagskväll har de inte skickats iväg från butikerna. Jag misstänker att de har mycket att göra och det kommer vi på posten också få och butikerna som tar emot ;-)

Frågan som hänger i luften: Är hon dopad? --> här

Stillasittandet långt farligare på sikt än Covid-19 --> här


Trevlig advent alla!

29 november
"Hon har bytt namn - är helt förändrad" --> här
- Jag kan inte låta bli att skaka på huvudet när jag läser den här artikeln. I dag blev hon tvåa efter att hängt av både Ebba och Frida på upploppet, men hon fick ju luckan redan i sista backen!

Jag minns att den ryska tränaren Jelena Välbe uppmanade de ryska tjejåkarna att skaffa barn i fjol då det inte var något VM-år. Det gjorde Sorina och bytte dessutom namn.
Skaffar hon ett barn till och blir borta lika länge kommer hon även slå Johaug. (Peters anm.) Tack, för kaffet! Rysk dopning på hög nivå. Notera att Sorina tidigare varit som bäst 38:a i ett distanslopp i världscupen före barnafödandet.


Jag var nere på stan i lördags runt lunchtid. Mitt ärende var snabbt. Dels skulle jag lämna tillbaka något på biblioteket vilket kan ske genom ett inkast vid huvudentrén. Men det funkade även innan Corona

Sedan hade jag fått kontanter av morsan för inköp och betalning av en räkning och de ville jag sätta in på Vasagatan utanför Coop. Insättningsautomat då jag inte använder kontanter längre. Naturligtvis håller jag avstånd och så, men visst fanns det folk i omlopp! En del i riskgrupperna såg jag på bolaget och där inne ska man väl verkligen passa sig eftersom där tror jag smittade kan trängas. Många har en alldeles för stor törst, tyvärr. Ett sjukligt sug att behöva dricka varje vecka och varje dag, kanske ...

Jag försöker numera att undvika att handla på t.ex. IKEA och dylikt eftersom jag vill följa det som sägs och uppmanas. Jag är inte rädd själv för Corona, men jag kan ju bidra med smittspridningen och det räcker väl med dem jag träffar i min absoluta närhet och i samband med jobbet.

Men det finns ett stort problem i det här. Många äldre har börjat isolera sig hemma och nästa bom är att inköp av mat och dylikt börjar leveras hem. Det sker redan nu i stor utsträckning, men jag tror det kommer bli bestående.

Men tro mig när jag säger det här. Folk behöver inte sitta mera på rumpan eller ligga framför TV:n med fjärrkontrollen de behöver i stället komma ut och aktivera sig. Det här gäller i synnerhet de som är i riskgrupperna och att bara isolera sig hemma kommer vara fullständigt förödande för dennes hälsa.

Du kan inte heller skylla på din partner om du har någon eller staten om du får problem. För din egen hälsa ansvar du själv för. Kom ihåg det! Det finns inget som heter grundkondition. Det existerar inte. Tro mig när jag säger att kondition, styrka, leder, muskler m.m. behöver hela tiden underhållas för att fungera. Du kan aldrig leva på gamla meriter och det spelar föga att du varit bra om du sedan slutar helt och börjar missköta dig.

I går satt jag själv och tittade mycket på Vinterstudion och fotbollen. Det kan man unna sig, men notera att jag sedan sprang en hel mil igår och cyklade även ner på stan och till Erikslund. På Erikslund handlade jag mat runt klockan 20.00, men det fanns en hel del folk i butiken även då även om det troligen var värre i torsdags runt k. 18.00

Sedan måste folk förstå och inse vad träning är. Väldigt många klarar ju inte av någon hårdare form av träning då de har full sjå att bara klara av en trappa eller två. När det börjar bli ansträngande att bara klara av inköp av det mest nödvändiga måste man börja ta sig en funderare om man kan göra något och det kan i princip alla!

Då kan man t.ex. börja med att gå lugnt i 20 minuter innan man slår sig ner framför Vinterstudion. Samma sak kan man göra innan det bli mörkt och det finns flera olika saker man kan göra bara i hemmet.

Det tråkiga i kråksången är ju också att vi har många personer som ska vara i sin bästa ålder, men som dessvärre är i väldigt dålig konditionsstatus eftersom de sitter för mycket stil och behöver mer fysisk rörelse och inte mindre.

Jag vet faktiskt inte hur vi ska komma till rätta med det här. Ett framtidsscenario. Jag skulle tro att om 20-30 år kommer vi få betalt för att träna. Ingen kommer behöva betala för dyra årskort för att träna på gym utan den kostnaden tar staten och du får dessutom betalt för arbetet. Såklart det finns något chip eller sändare som registrerar din gjorda aktivitet.

Jag tror det kommer vara svårt att köpa en vanlig cykel utan alla som säljs har inbyggda batterier och går av sig själva ...

Då var det klart. Det blir Superettan även 2021 för mitt älskade VSK. Men det har verkligen varit en tuff och prövande säsong. Det är väldigt små marginaler och klubben hade mycket väl kunnat åka ur.

Jag tror också tränaren Thomas Askebrand hängde väldigt löst när det var som värst. Han klarade sig med stor säkerhet kvar på grund av att säsongen var som den var och att han satt på ett flerårskontrakt. Det hade blivit för dyrt att sparka honom och då hade man blivit tvungen att ta in någon ny som kostat.

Hade klubben inte värvat en otränad, men skicklig spelare i Viktor Prodell hade man garanterat åkt ur! Här ska Robin Blommé ha stort cred.

Det klubben nu behöver är kontinuitet och bygga vidare på det man har för att ta nästa steg.

Truppen ser bra ut redan nu och så här långt fram brukar de aldrig ligga. På utgående kontrakt sitter: Jesper Florén, Calle Svensson, Michael Jahn, Viktor Prodell och Karwan Safari. Här vill jag se en förlängning på Michael Jahn och Viktor Prodell. Ingen räknade riktigt med Jahn i år, men han har verkligen tagit chansen. Han spelar enkelt och gör alltid sitt jobb i backlinjen.

Viktor Prodell kom in otränad och hade inte spelat match på över sex månader, men det här är en stor, stark och rutinerad spelare. En typ VSK saknat. Visserligen har Prodell inte varit lika övertygade sista två matcherna mot Örgryte och Umeå, men han är starkt bidragande till att klubben fixade det här. Bor för övrigt i Kvicksund och pluggar i närheten vilket gör att chansen att få behålla honom kan vara hyggligt stor.

VSK har ju sagt upp all kanslipersonal och de som fortfarande jobbar gör det hemifrån. Jag har haft vissa problem att leverera posten då, men har fått en specialingång. Nu i fredags kom jag in och fick gå förbi halvnakna spelare som precis duschat efter träningen och där satt Askebrand och skrev vid ett bord. Men jag drog ingen ramsa, visade inte upp Sveriges snyggaste klubbmärke som jag har tatuerat på vänster överarm och jag sade inget om att jag är livstidsmedlem i VSK Fotboll. Jag var bara där då för att göra ett professionellt arbete

Till sist vill jag rikta ett stort tack till alla VSK:s supportrar. De har faktiskt varit mest PÅ av alla i hela Sverige. Ja, jag vågar faktiskt säga så. I bortapremiären hyrde man in sig på flera balkonger på Tunavallen i Eskilstuna som har bostäder i hörnen på fotbollsarenan och följde matchen på plats.

Sedan har man varit väldigt uppfinningsrika på hemmamatcherna. De har stått på lastbilsflak vid "Friskis och svettis", haft skylift och sedan har vi haft ett större gäng som stått på stegar och andra saker för att kunna följa matchen live på kortsidan. De har hela tiden varit där även om vädret varit dåligt och spelet skit.

Sedan fick klubben en match (!) med publik på 300 stycken och det var få klubbar som fick den möjligheten i år och då var det bra stämning och med följden att tre viktiga poäng inkom mot Trelleborg. Så även fansen har en starkt bidragande orsak till att vi får se elitfotboll även 2021 i Västerås.

28 november
Morfar Sven byggde bland annat stugorna helt själv och morfar Folke den här fina ljusstaken som även min syster har i ett exemplar. Folke har också gjort mycket annat i trä och också målat flera fina tavlor varav jag har flera i min stuga.

Tog mig tid och gjorde hemsidan säker i Chrome vilket syns med hänglåset i adressfältet. Gjorde också att om du skriver in balonius.com så hamnar du automatiskt på balonius.se Det var enda sättet för mig att få .com säkert. Det ser ju bättre ut, men jag sysslar ju inte med någon försäljning av något slag eller hanterar några kreditkort.

Jag uppmanar dock alla att låsa sina kreditkort för Internetköp och lås dem för köp i alla länder förutom Sverige. Skulle du handla något på nätet är det väldigt enkelt att tillfälligt låsa upp kortet och när köpet är genomfört kan du låsa kortet direkt. Om du väljer att köpa med kort vill säga.

Det finns ju andra metoder och jag gillar hellre swish eller direkt genom internetbanken. Då slipper man problematiken med spärren och kortnumren.

Om du reser utomlands är det samma sak. Det är busenkelt att låsa upp kortet för köp där du befinner dig.

Notera också att kortnumret är något du ska hålla hemligt. Du ska aldrig tala om för någon vilken bank du har, kortnummer både på fram- och baksidan ska du hemlighålla. Även när kortet går ut och namnet på kortet är en värdehandling.

Vet en bedragare vilken bank du har är det lättare att åka dit och personnumret är också lätt att komma över. De är mycket skickliga på att luras och överrumplar. Du blir ställd och förvånad när de säger att de ringer från Nordea som du har och sedan tar personnumret.

Sedan vill jag starkt påminna om detta. Lämna aldrig någonsin ut något om någon ringer. Aldrig någonsin! Du ska heller aldrig logga in med t.ex. bank-iD eller dosa om någon uppmanar dig att göra det. Klicka heller aldrig på länkar som t.ex. säger att du kan köpa en telefon, biobiljett billigt eller har ett paket som ska lösas.

Posten skickar t.ex. alltid ut brev om det. Svara inte på okända nummer och svarar du på något, så lägg bara på om du misstänker något. Ju längre tid en bedragare får desto större chans att de lyckas.

Misstänker du något nummer sök numret på nätet. Ofta rapporterar andra som blivit drabbade att numret är bedrägeri. Du kan söka på hitta.se men också genom att använda Google och t.ex. www.vemringde.se.

Och svara aldrig någonsin på nummer som kommer utomlands. Ring heller aldrig upp eftersom då riskerar du en hög telefonräkning

27 november
Jag funderar på det här efter när covid 19 lagt sig. Kommer det bli som vanligt? Jag tror faktiskt inte riktigt det och mycket kommer förändras på sikt.

En sak som oroar mig är folkhälsan. Många har ju slutat att träna! Jag t.ex. sliter själv med att försöka få ihop något pass i veckan och nästan hela det här året har inga som helst tävlingar förekommit.

Jag är dåligt tränad och ett antal kilo för tung. Det går inte att leva på gamla meriter, men jag har åtminstone insikten. Jag cyklar dock alltid till jobbet och har typ ett 40-tal trappuppgångar på distriktet att klara av. Men det här är ingen träning utan mer vardagsmotion för att ens kunna och orka leva. Vi behöver alla pulshöjande aktiviteter flera gånger i veckan. Men även jag har blivit bekväm och tycker det är skönast i soffan.

Så klart väldigt många tappat i både kondition och styrka! Det är bekvämt att sitta på rumpan eller ligga i soffan med fjärrkontroll och snabbmat. Det här kommer garanterat få stor påverkan på oss människor och på väldigt lång sikt dessutom.

Jag nämnde tidigare att en skamgräns var typ timmen på milen. Jag tänker då typ på lopp somn tjejmilen, stadslopp eller blodomloppet. Ingen tuff terräng.

Hörde att en polare sett en gäng skolungdomar som sprang ute på gymnastiken och han var alldeles häpen då han noterat att de knappt kunde eller orkade springa. De såg helt enkelt för dåligt tränade ut och hade liksom inte ens tekniken. Men dagens moderna människa behöver inte kunna springa och vi blir bara bekvämare av oss.

Jag tror jag kommer få revidera det där med timmen på 10 km till att kunna eller orka springa en mil överhuvudtaget. Så illa verkar det vara och om det sedan tar 75 minuter eller 85 minuter är en annan sak.

I Stockholm fortsätter bostadspriserna upp och de kommer säkert göra det även i framtiden. Men någon gång måste det väl ändå vända?

Jag hörde av en vän vars sambo pendlar till Stockholm från Västerås. Tidigare jobbade hon hemifrån på fredagar, men nu är det redan bestämt att efter pandemin kommer hon bara göra det två gånger i veckan.

Kommer vi i framtiden fortfarande vilja trängas i kollektivtrafiken med köer och avgaser?
Det kostar ju också pengar, tar tid och du riskerar på köpet att smittas. Många kommer så klart vara tvungna och innerstaden kommer nog alltid att locka på ett eller annat sätt, men jag tror det kommer bli mycket mera attraktivt att bo nära naturen och med mindre trängsel.

22 november
Jag drog ut till min stuga i går kväll. Den här tiden blir det besök ungefär varannan vecka. Ibland varje! Nu var det riktigt dåligt väder i går med mycket regn och blåst. Fixade med lite småsaker i dag innan jag åkte hem till fotbollen och när det fortfarande var ljust.

Jag hörde och läste att Gulan Avci från Liberalerna avgick i protest mot hur Nyamko Sabuni hanterade las-frågan, enligt källor på Sveriges Radio.

- Jag är liksom inte förvånad. För mig framstår Nyamko Sabuni som alldeles för principfast och envis. Jag har sagt det förr och säger det igen. Ska du bli en bra ledare måste du kunna kompromissa och ta människor.

Det är knappt några längre som röstar på Liberalerna och jag tror inte Nyamko Sabuni kommer få dem att lyfta om hon inte ändrar sin approach och det krävs säkert mer än det

Politik handlar om att ge och ta, men att bli för envis och inte kunna kompromissa är ingen bra väg för en partiledare för ett litet parti som är på kraftig dekis.

Jag läste att Ebba Busch nu stämmer Esbjörn, 81 år och ger honom fem dygns anstånd för att komma på andra tankar.

- Jag blir förvånad! Varför släpper inte kvinnan det där? Jag tror Ebba Busch har mycket att förlora på att ge sig på en gammal gubbe. Jag vet att Ebba Busch går hem i många stugor. Hon har sin tuffa hållning och det gillar vanligt folk. Men mig skrämmer Ebba Busch och hennes parti ...

Magasinet Filter riktar mycket hård kritik mot Estonia-filmaren Henrik Evertsson.
Filter ifrågasätter hans prisbelönade reportage och hävdar att filmarna ”inte presenterar ett enda verifierbart inlägg som vederlägger” Estonia-utredningens slutsatser. --> här

21 november
Nattlig påhälsning i stugan av fyra stycken rådjur --> här
I morse var det vitt på backen ...

Kul att ländskidorna är tillbaka. Framför allt är det tjejerna som vanligt imponerar.
Jag undrar hur långt Fridas och Ebbas lopp igår räckt internationellt? De två är i en klass för sig i Sverige när det kommer till distansåkning.

I går blev det åka av och det var otroligt mycket på firman! Ibland blir det så där. Mycket vanlig post och var inte ens klar med turen när jag hade slutat på schemat. Men vi arbetar alltid klart nästan i alla fall. Jag vet inte om jag någonsin brutit en tur och försenat posten bara för att jag slutat. Då måste det varit något annat för annars arbetar jag klart ändå.

Hade närmare 40-talet spårbara och fick ut alla utom en. Den lämnade jag dock in på Matöppet Aroslund samma dag, så de har hela helgen att hämta i stället för att få den på måndag. Jag försöker alltid göra så, men det är mycket lättare för mig med ett litet ombud än mot t.ex. ICA Skrapan som har många hela burar varje dag. Jag är dessutom tjenis med tjejerna och bor ju också själv här i området. Det tycker också det är "extra" kul när brevbäraren kommer och hämtar paket till sig själv

Men det kommer bli en stooor utmaning för oss som arbetar på posten inför jul och black friday. Jag är övertygad om att det kommer slås nya otroligt rekord och ingen vet var det kommer landa. Jag hoppas vi kommer fixa det och jag ska försöka göra mitt yttersta. Men vi ser ett nytt köpbeteende och det här kommer bli bestående.

Jag hörde att näringsminister Ibrahim Baylan tyckte vi skulle ställa in stora shoppingrundan inför julen. Jag säger inget om det. Samtidigt säger de att vi ska handla på nätet och välja de butiker som har hemleveranser till dörren eftersom då slipper vi trängas på ombuden som samtidigt har platsbrist.

19 november

Bra video för Er som bor i "Vässan" eller som besöker Erikslund ...
Jag vet inte, men (kanske) ska man senare kunna ta en väg som leder en ut på E18 från den nya rondellen där Kofotsgatan börjar?

Fiber i Bubbarsbo med omnejd
Nu är det klart att det blir fiber i min stuga. Troligtvis klart någon gång under 2021.
Det blir Open Infra som fixar och de har just nu uppnått 95 procent av alla nödvändiga markavtal för att bygga ut fibernätet och har tillräckligt många som velat anslutna sig. Så allt pekar på att det kommer bli av.

Trots att jag inte har fiber i dag därute har det fungerat bra att streama film och matcher. Jag har inte heller haft några problem med att styra övervakningskamerorna, belysningen och värmen från värmepumpen. Wifi är viktigt och bra för mycket! Däremot har jag inte haft begränsat med bredband och är ofta själv.

Förra året när jag var student köpte jag inget vad jag kommer ihåg vid "Black Friday", men i år har jag några saker som jag är intresserade av. Köp inte grisen i säcken!
Gör som jag och skaffa en profil på https://www.prisjakt.nu och lägg in bevakningar.
Jag tycker det är väldigt smart och man kan se en viss produkts statistik över det gångna året.
Visst är priset viktigt, men också att företaget har ett bra omdöme och att produkten finns i lager etcetera.

Jag har snart varit tillbaka ett år och arbetat heltid sedan jag avslutade mina studier.
Jag har nog aldrig haft så bra ekonomi som nu och det beror mycket på ny kunskap och nya insikter.

Jag tror det var väldigt nyttigt för mig att studera nästan två år och det var väldigt lärorikt. Jag lärde mig att göra budget, men också att vara tacksam för det jag hade. Visserligen gjorde jag det tidigare också med budget, men inte på samma sätt. Jag blev tvungen att snåla, planera och kunde självklart inte köpa allt jag ville. Notera att jag bodde själv både med en stuga, lägenhet och en gammal bil. Jag var inte kräsen med mat och lärde mig att prioritera.

Så här efteråt är jag också väldigt tacksam åt att ha en anställning med kollektivavtal med allt vad det innebär. Du har semesterdagar, får ersättning om du råkar bli sjuk och har en väldans massa förmåner som vi inte tänker på eller tar för givet. Givetvis ska man ha kunskap vilka rättigheter och skyldigheter man har. Kolla ditt anställningsavtal! PostNords villkorsavtal 2017-2020 finns t.ex. --> här

Jag har också fått ett större intresse för ekonomi. Jag tror det är viktigt att spara och ha kontroll på sina inkomster och utgifter. Båda är viktiga.

Det finns säkert dem och de kan vara väldigt många som tjänar bättre än oss, men som ändå har det mycket sämre trots att de kan göra sken av att ha det bättre.

Ibland måste man låna pengar, men att ha tre miljoner i huslån för ett boende som är värt max fyra miljoner känns inte så kul och attraktivt.
"Den som är satt i skuld är icke fri", sade Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson i slutet av 1990-talet. Det stämmer ganska bra det, men tänker man på det? Har jag köpt något är det mitt. Men min lägenhet är ju inte betald och jag har ju lån och dessutom har jag bara nyttjanderätt på lägenheten. Endast bostadsrättsföreningar får upplåta sådan nyttjanderätt enligt bostadsrättslagen och jag äger således bara rätten att använda lägenheten.

Lägg därtill att många har lån på t.ex. en dyrare bil och andra saker på kredit gör att du inte har det så bra som det kan se ut.

Räntorna kommer troligtvis vara låga länge, men en finanskris kan komma och brukar alltid komma. Du kan bli sjuk, arbetslös, skilsmässa etc.

Se över dina fasta utgifter. Kolla dina abonnemang! Här om veckan blev jag förbannad på Bahnhof som hade höjt priset på mitt bredband.
De räknade upp räkningen eftersom höjningen kommit mitt under kvartalsräkningen och jag skulle dessutom få betala fakturan den 30/11 och i förskott t.o.m. mars 2021.

Jag blev sur eftersom jag inte fått något meddelande om någon höjning och ringde kundtjänst. De sade att de mejlat höjningen några veckor tidigare, men jag gick tillbaka och tittade och hade inte fått någon information om det. Såklart har jag koll på skärpposten.

Tidigare gjorde också Bahnhof en fadäs då jag en tid fick betala för mycket trots att jag hade avsagt mig det snabbare bredbandet på 250/100 mbit/s. Pengarna fick jag tillbaka, men de räknades av först på kommande kvartalsfaktura och efter att jag fått kontakta dem.

Vissa företag är också bra knepiga! De vill ofta mejla ut en massa dynga, men att mejla dem om problem och uppsägningar är desto svårare. Nä, då blir man tvungen att ringa, sitta i telefonkö och då försöker de slingra sig och försöka få en av vara kvar.

Sedan rattar jag alltid telefonförsäljare! Aldrig att de får någonting. Jag avgör själv när jag vill köpa något och vill inte prackas på något.

Jag vet inte hur många gånger killen på Bahnhof kundtjänst frågade varför jag sade upp abonnemanget och han var också väldigt nyfiken på vad jag skulle välja sedan. Jag sade att jag inte bestämt och med glimten i ögat att det finns många att välja på typ 20 olika företag.

En snabb koll visar att jag med samma hastighet hos Boxer har mer än halva avgiften mot Bahnhof. Bahnhof är dyrare än 250:- i månaden och här får jag betala 125:- i månaden det första halvåret och uppsägningstiden är precis lika som de flesta andra och en månad.

16 november
Otrolig villa med stort renoveringsbehov i Karmansbo --> här inte långt från min stuga. Det gör lite ont i mig när jag ser allt som behöver göras för det är mycket. Mycket underhåll här!

Det blev drygt 17 km löpning i går. Jag hängde på någon kille och sprang förbi någon, men sedan efter vändningen vid Björnön var jag parkerad. Jäkla vad tungt det gick tillbaka.

Har man ingen fart eller tempo kan man kolla på allt de byggt och håller på att bygga på t.ex. Öster mälarstrand. Tritongatan har jag missat! Och förskolan och P-huset där. Sedan finns det ett nytt Hemköp som också är Postnord ombud. Sedan händer det också saker runt Notuddsparken, Steam Hotel och Notuddsallén.

Jag märkte sedan att en tjej med spänstiga ben började flåsa mig i nacken och det var nog tur att jag sprang in bland husen och gömde mig och att hon tog en annan väg för annars hade hon hängt av mig alla dagar i veckan. Mitt manliga ego mår inte bra när tjejer börjar springa om mig.

Kollade lite på upplösningen av damallsvenskan och hade hoppats få se Cassandra Korhonen som jag jobbat med, men hon hade kritiserat tränaren och blivit bänkad. Nu har hon dessutom brutit kontraktet.

Korhonen är en bra tjej och jag har bara bra saker att säga om henne. Väldigt lättsam och lätt att tycka om.

Matchen, då? Ja, jag höll på att somna och nicka till flera gånger. Ingen fotbollspropaganda precis och jag tycker våra tjejer borde kunna vara proffs i högsta serien. Killarna är det till Superettan och det finns säkert dem som haft bra kontrakt även i division 1 och kan klara sig på det.

Uppsalas damer och även Djurgårdens dito behöver bättre förutsättningar och kunna träna mera.

Tur att vi har Öbergssystrarna i skidskytte! Dem tror jag på. Sedan är det flera som inte pallar trycket när det gäller och Stina tror jag har likheter med Carolina Klüft som var bäst i sjukamp, men sedan bytte till längd. Då blev det pannkaka och jag tror inte på Stina eftersom hon varken skjuter bra (10 bom!) och dessutom åker för långsamt.

Lördag 14 november
Såg skidskyttet i dag och många av de bästa saknades. Nästan bara svenskar med.
Jag tycker det var modigt av Stina Nilsson att gå över till skidskytte, men jag är tveksam ifall det kommer bli någon större succé med OS-medaljer individuellt. Jag tror inte det, men en som tror det är Björn Ferry.

Stina är inte tillräckligt dominant som åkare för det och det tar många år att bli en bra skytt. Sedan räcker det ofta inte bara att skjuta bra och åka fort. Du behöver också vara snabb på skjutvallen och kolla bara när Dorothea Wierer skjuter stående.

Trots att Stina gick tidigt i dag och hade snabbare före var hon inte snabbast i spåret. Sedan fattar jag att det här var första tävlingen och att det var godkänt så, men jag menar på att konkurrensen är hårdare än man tror. Det är många länder som har duktiga skidskyttar. Är du däremot bland de bästa i Norge, så kan du vinna OS-guld både i längd och i skidskytte.

På firma Posten rullar det på som jag brukar säga. Dagarna går fort och det finns alltid något att göra. Även om brevmängden och tidningarna hela tiden minskar fortsätter paketen att öka. Jag tror det kan bli riktigt tufft mot julen och inför Black Friday.

En kollega hade drygt 100 stycken försändelser som ska lastas, registreras, läggas i ordning och delas ut i fredags. Jag hade knappt 40 stycken.

Då är det alltså varubrev, paket och allt som kan spåras. Lägg därtill vanlig klump! Köper du något större som t.ex. är vadderat så är det inte med i den här statistiken.

Helt klart har Corona ändrat vårt köpbeteende och skyndat på utvecklingen med säkert flera år.

Samtidigt står posten inför förändringar. Definitivt beslut om en helt ny organisation och i hela landet kommer ske i december. Om arbetsgivaren fattar beslut om varannandagsutdelning av post och tidningar är Sveriges södra delar först ut och hela landet förväntas vara klart under 2022. Det här är en väldigt komplex fråga anser jag och jag är tveksam ifall Postnord själva kan bestämma spelreglerna.

De spårbara varubreven ska dessutom delas ut som vanligt och varje dag. Hur blir det på landet?? Jag har igen mer information än någon annan om hur utgången kan tänkas bli, men jag är tveksam till att Postnord vågar ta det definitiva beslutet redan i år. Kanske skjuts det på framtiden?

Här i Västerås har vi hittills klarat oss bra från några större sjukskrivningar på grund av Covid 19, men andra platser har haft stora problem med förseningar och kvalitetsbrister som följd. Helt förståligt då många ordinarie varit borta och med skyhöga paketvolymer.

Då var det helg igen och jag blir hemma. Har inga större planer, men hoppas få komma ut på ett längre löppass i morgon söndag.

Det här med Corona kommer förändra mycket mer än vi tror misstänker jag. Allt kommer så klart lösa sig till slut och även ekonomin. Jag är inte så orolig så och vi i Sverige har ju samlat i våra lador som Magdalena brukar säga. Annars får vi trycka nya pengar som Riksbanken sade om de tar slut

Skämt åsido är Sveriges statsskuld förhållandevis liten. Jämför mot USA som har drygt 800 000:- per skalle. Närmare miljonen alltså.

På tal om det stora landet i väster. Skönt att tomten förlorade i Georgia. Jag har ju kusiner där, så den nyheten var mumma. Annars brukar alltid det Republikanska partiet vinna där.

Corona kommer påverka framtidens arbetsmarknad väldigt mycket och särskilt vissa branscher. Jag skrev tidigare om det här med kontorslokaler och redan nu har experter börjat yttra sig:

Behövs det ett kontor över huvud taget?
Cheferna: Slut på enorma lokaler och det "Kommer se annorlunda ut"
Företag vill ha mindre och mer flexibla lokaler.

- I klartext så har dem klart insett att de kan spara mycket pengar här!

Tidigare var det en säker investering med lokaler, men nu kommer det förändras tror jag och det kan i stället bli en stor kostnad! Här gäller det verkligen att kunna förutspå vad som komma skall och kunna ställa om. Tidigare hade du säkra hyresintäkter, men nu kanske du inte alls kommer få några intäkter och dessutom måste underhålla och göra om för att ens kunna hyra ut ...

11 november
Balonuis.com
Det gäller att vårda varumärket och jag har väntat i ungefär 15 år på att den skulle bli ledig. Balonuis.se har jag haft sedan länge. Skriver ni numera in balonuis.com hamnar ni hos den lilla killen i Sverige och det funkar över hela världen.

Med en brasklapp möjligen. Det kan ju finnas en spärr inlagd i Eritrea och möjligtvis i Kina då jag har framfört viss kritik till dem. Jag säger det med en viss glimt i ögat

Kinas kommunist parti som "bara" har ett parti att rösta på.

Eritrea kör inte med några rättegångar! Dawit Isaak har suttit inlåst där utan att ha fått sin sak prövad och visst borde omvärlden kunnat gjort mycket mer. Eritrea är ett medlemsland i Förenta nationerna sedan 28 maj 1993, men jag vet inte vad det i praktiken innebär.

Eritrea har inte hållit några allmänna val sedan landet blev självständigt och inga politiska partier förutom partiet som presidenten tillhör finns. Isaias Afewerki är både stats- och regeringschef och även talman i landets parlament! ;-)

PS. Kan tillägga att sidorna .com och .se är precis likadana och att man hamnar på samma ställe vare sig man skriver det ena eller det andra DS.

10 november
Det rullar på här. Jag såg att balonius.com nu varit ledigt och kanske skulle jag nypa den för en billig peng. Det bör gå att peka om den så man hamnar hos mig i Sverige! (haha) Det gäller ju att vårda varumärket, men jag säger det med glimten i ögat.

Tänk att cirka 70 miljoner röstade på den där tomten som vägrar att erkänna sig besegrad. Det är otroligt! Hade det inte varit för Corona eller tack vare om man nu kan säga så hade han med största säkerhet blivit omvald. Det säger dem som vet och ska vara experter.

I Sverige sade sig ett parti att ställa sig bakom tomten indirekt och hoppats på seger för det Republikanska partiet. Ytterligare en anledning till att aldrig någonsin rösta på SD.

Att SD tycker om Donald Trumps politik är en sak. Men vad tycker dem om presidentens antidemokratiska åsikter efter valet?
KD-ledaren Ebba Busch lite samma sak och självklart skulle både fröken Busch och herr Åkesson tagit kraftigt avstånd från Donald Trumps anklagelser och särskilt när inga som helst bevis kommit från honom. Men dem båda hoppas väl på det Republikanska partiet och båda verkar tro på tomten

Gratulationer från världens höjdare har inkommit till USA:s näste president Joe Biden under helgen. Men från Turkiet, Kina, Ryssland, Mexiko, Nordkorea och Brasilien är det fortfarande tyst enligt SVT.

5 november
De är bra konstiga där borta i USA! Tänk att den där tomten kan få så många röster. Jag kan inte fatta! Han har sagt så mycket dumt, fel och ljugit att han borde ha sparkats ut för länge sedan och med huvudet före.

Jag har nu läst boken i "I rättvisans tjänst" som är ett antal verkliga berättelser av advokat Johan Eriksson. Fall han har haft att göra med. Intressant! Det ger liksom ett annat perspektiv. Advokat Johan Eriksson blev riktigt känd för offentligheten när han försvarade Rakhmat Akilov efter terrordådet på Drottninggatan. "Jag vill berätta från insidan om de människor jag mött. Om de skyldiga och de oskyldiga. Om hur smal livets väg ibland kan vara. Om skuld och ansvar i en värld där allt inte kan beskrivas som svart eller vitt. Om människorna bakom rubrikerna.

Jag vill också berätta om livet som försvarsadvokat. Om mina tankar och moraliska dilemman. Om att försvara dem som lever på livets skuggsida, men också dem som aldrig trott att de skulle behöva anlita en försvarare. Om att faktiskt försöka hjälpa någon som många hatar och föraktar. Om en tid i stormens öga
."
Johan Eriksson

Ett förtydligande. På tal om det jag skrev om invandrare är det en sak att vara kritisk mot hur Sverige skött migration och integration.

En helt annan att tycka illa om någon bara för att den är invandare, har en annan hudfärg eller har en annan religion. Jag kommer aldrig acceptera det utan i min värld behandlar man alla som unika individer och med respekt.
Peters anmärkning

När jag kom hem i veckan noterade jag att någon klottrat och satt upp ett rejält klistermärke på lampan ovanför mitt garage. På kortet har jag redan hunnit skrubbat bort mycket och nu är allt borta. Det var liksom fel förening och grabb att jävlas med. Sådant där rackartyg tolererar jag inte och jag hämtade omgående en stege och tog ner lampskärmen. Lampan sitter cirka 250 cm upp och troligtvis har dem varit två och någon suttit på dennes axlar för att nå upp.

PS. Jag tror dem kommer bli rejält förvånade och snopna om de går förbi och ser att allt nu är borta DS.

Lägenheten där tiden stått stilla i 100 år – nu till salu --> här

- Över 15 miljoner för den där lägenheten! Jag vet inte vad jag ska säga. Det blir ju också en stor kostnad att fixa till den och vad mycket jobb! Man kan tro att folk köper för leksakspengar eller spelar Monopol ...

"Taket är bytt nyss, men annars behöver du göra om allt", säger Simon Claesson.
Huset har stått orört i 20 år – kan bli din drömherrgård --> här

En mille för det här och det kan låta billigt, men det kommer ju krävas massor av pengar och tid för att få det beboeligt. Sedan är Vetlanda långt ifrån någon metropol ...

4 november
Det kommer bli en riktigt spännande avslutning på Superettan. Fyra matcher återstår och nu på lördag är det Brage borta för VSK. Sedan väntar Örgryte hemma, Umeå borta och Öster hemma.

Jag vill inte tippa, men det gäller att försöka vinna alla matcher.
Notera att vi vunnit fyra av de fem senaste! De hade som sagt kunnat se mycket sämre ut och jag tycker också klubben spelat mycket bättre, men det är väldigt små marginaler i alla matcher.

Tur att VSK fått in Prodell för annars hade det inte gått. En annan spelare som imponerat på mig är Moonga Simba som fått starta de två senaste. 20-åringen kan bli hur bra som helst! Han är både teknisk, följsam och har bra spelförståelse. Behöver dock bli starkare.

Har kommit igång lite med träningen och det är väl löpningen som är mest prio. Jag är i dålig form, men någonstans måste man börja. Har också kollat vikten och har satt upp ett delmål till Nyårsafton som jag får återkomma till.

I stugan har miljökontoret kollat mitt avlopp som är gammalt och från 80-talet. Det är en trekammarbrunn och hon tyckte jag skulle tömma oftare sade hon på telefon. Hon lät också förvånad att tomten var så fin och undrade hur ofta jag egentligen var där, men jag svarade att jag hade en robotgräsklippare (haha).

I värsta fall kan det bli så att jag kommer få byta avlopp och det är fler där ute som kan råka ut för det. Det är många som bor permanent där och de kanske har hårdare regler? Jag får se när svaret kommer ...

På posten rullar det på. I dag var det utdelning på 722 16 inne i stan.

1 november
Nu har börsen svängt igen och jag är inte förvånad. Men jag väljer att fortsatt sitta still och ha en buffert. Jag tror samtidigt det fortsatt är viktigt att spara och att man ska akta sig för att ha för mycket pengar på nollkonton. Okej, behöver du pengarna inom ett par år kan det funka att bara ha dem där, men på sikt kommer det bli en förlustaffär.

Samtidigt är allt osäkert just nu och det är väldigt svårt att veta, men det kommer med största säkerhet bli bättre, men mycket kommer också förändras.

Även om räntorna är låga och kommer vara så i flera år till tycker jag man ska vara lite försiktig att dra på sig för stora lån. Att sätta sig i för stor skuld och framför allt om det gäller lyx och för mycket nöje och ren konsumtion.

Samtidigt har jag pratat med några som jobbar hemifrån. Flera av dem åker bara till jobbet en dag i veckan. Det kan vara till Västerås från Eskilstuna. Västerås till Uppsala, Örebro eller Stockholm.

Hur länge detta kommer pågå vet jag inte, men känslan är verkligen att Covid 19 kommer förändra framtiden på mycket. Det är väldigt många som nu jobbar hemifrån och kommer bli bekväma med det. Jag har redan fått de indikationerna. Tro inte för en sekund att dessa kommer att uppskatta att fem dagar i veckan pendla till jobbet! De ska sedan åka hem och många timmar försvinner. Det är också en stor kostnad.

Jag tror t.ex. att det kommer räcka med kanske två dagar i veckan för att nästa vecka vara tre dagar i veckan. Någonstans där låter rimligt. Men det finns också dem som bara arbetar hemifrån nu. Det här kommer driva på teknikutvecklingen och redan när jag praktiserade i Eskilstuna hade vi Skypemöten varje vecka med det andra kontoret i Luleå. Det kommer bli mycket mer sådant.

Sedan har vi också dilemmat med alla kontorslokaler. Varför ska företagen ha dem kvar i samma utsträckning om folk arbetar hemifrån? Kanske kan man dela rum med någon. Men vad ska man göra av alla tomma lokaler. Bra fråga! Är man smart här kanske man kommer dela med något annat företag, men då riskerar också något bli helt tomt.

Den här utvecklingen kommer inte ske i år eller i morgon. Det är för snabbt. Många företag sitter säkert på längre hyresavtal, men det blir intressant att se hur det är om fem år. Förmodligen kommer förändringen först ske där det finns mest pengar att tjäna och det är i storstäderna med högst hyror.

Tidigare har fastigheter varit den kanske bästa placeringen, men helt plötsligt är spelreglerna förändrande. Inte bara på grund av Covid 19 och jobb hemifrån utan även av all Internethandel. Många företag kommer tvingas i KK och det räcker liksom inte med gratis parkeringsplatser i city. Jag skiter fullständigt i det och jag tror det är mest kosmetika och att man enbart skjuter problemet framför sig.

Sedan lägger jag bara ut den här passningen. Kommer det i framtiden fortfarande vara lika attraktivt att bo i centrala Stockholm?!? Kommer priserna fortsätta öka? Är det värt 4-5 miljoner för en liten tvåa utan balkong och det är knappast någon man bildar familj i. Jag är tveksam!

Kan du jobba hemifrån kommer det bli mer attraktivt att bo på landet närmare naturen där du kan få en fin villa för samma pris.

Fortfarande lever folk som vanligt i tron att allt är som vanligt och kommer bli som vanligt igen när Corona och Covid 19 lagt sig, men jag tror många kommer ha fel.

Rönnbys innebandytjejer har hittills varit en stor besvikelse. Jag har sett flera matcher och kan konstatera att de inte kan anpassa spelet efter motståndarna eller efter hur matchen ser ut.

De som är backar är väldigt mycket backarna. De som är anfallare är mycket anfallare och det blir liksom för uppdelat och stundtals långt mellan dem. De har också typ bara en melodi och det är att spela på samma sätt som är tuta och köra. Tillråga på allt är dem väldigt lika i sitt spel och laget blir väldigt lättlästa trots att stor kvalité finns i truppen.

I dag söndag möter Rönnby jumbon Lund hemma och där lär det bli seger, men jag tycker ändå inte det förändrar det jag skriver för klubben har stora problem och behöver garanterat förändra om de ska vara i toppen som de vill och anser sig vara.

Här vill jag säga att tjejerna är vältränade, ambitiösa och duktiga. Skulle de jämföras mot t.ex. VSK dambandys tjejer som visserligen vunnit SM-guld är jag övertygad om att Rönnby har bättre värden på kondition, snabbhet och löpstyrka. Vad man lyfter i bänkpress är inte lika viktigt.

Två matcher jag vill kommentera som Rönnby nyligen spelade är mot Nacka Wallenstam borta som man förlorade med 2-0. Kom ihåg vad tränaren sade innan att de hellre vann med 9-5 än 3-1, men det viktigaste måste väl ändå vara att man vinner?!?

Jag måste bara få berömma Nacka som gör det helt perfekt. De mötte ett lag som ska vara bättre, men de ställde upp helt perfekt defensivt och kontrade. Rönnby kom ingenstans och kunde inte ändra matchbilden. De bara tutade och körde i vanlig ordning. Tänk om de hade provat att backa hem med laget och försökt locka upp Nacka och haft snabba spelvändningar för att få mer yta offensivt.

Vill de inte prova det, så in med någon på mål! Då behöver minst en back markera och kanske går båda backarna in mer centralt och då blir det mer yta på kanterna där Rönnby hela tiden körde fast.

Mot Pixbo i senaste matchen ledde Rönnby med 3-1 inför sista perioden, men förlorar med 3-5 efter fyra insläppa mål i sista. Rönnby ville inte anpassa spelet efter Pixbo som är ett väldigt bra lag. Jag hade som tränare plockat ner laget defensivt och stängt ytorna inför sista perioden.

I veckan läste jag att Rönnbytränaren Andreas Harnesk vill förstärka med en världsklasspelaren Corin Rüttimann --> här

- "Ingen tackar nej till henne", säger Harnesk till VLT, som vann SM-guld med den schweiziska forwarden våren 2017. Men nu finns väl inte ekonomin i Rönnby.

Jag tror att Corin Rüttimann är något som Rönnby verkligen behöver om man nu inte vill eller kan (?) anpassa spelet efter hur matcherna blir och ser ut.

När jag ser fotot på Corin Rüttimann ser hon ut som en knos som är fysisk, stor och går rätt på mål. Inget larv att springa efter sargen eller bakom mål för därifrån är det svårt att peta in bollen. Titta bara på den svenska 22:an. Hon ser ju nästan rädd ut och flyttar knappast på knosen från Schweiz ;-)

Ni kommer ihåg vad jag skrev om Barcelona? I dagarna valde hela styrelsen att avgå. Läs mer på länken --> här

Enligt uppgifter ska dessutom ekonomin vara akut i Barcelona. Klubben behöver sänka spelarlönerna med 30 procent vilket motsvarar otroliga 190 miljoner euro, vilket nästan är två miljarder kronor.

Ett nytt avtal behöver vara klart innan torsdag nästa vecka annars riskerar Barca konkurs. Under fredagen skriver Expressen hölls möten med respresenter från klubben och spelartruppen, som uppgavs tacka nej till kraven.

Lionel Messis kontrakt går ut nästa sommar och Barcelona hoppas på att få ha kvar honom. Men även om klubben inte skulle lyckas är man tvungen att betala honom en stor bonus för att ha fullföljt kontraktet.

Lördag 31 oktober
Mitt i Covid 19 går Postnord som tåget. Vi på Postnord redovisar ett rörelseresultat på 747 miljoner kronor för tredje kvartalet. Jag tror det är den bästa kvartalsvinsten någonsin.

Posten står ju inför förändringar och just nu pågår ett projekt om att bara dela ut posten varannan dag. Jag har många tankar om det här, men tänkte återkomma.

Det är svårt att spå framtiden, men jag har faktiskt haft mycket rätt i mina tankar hittills om hemleveranser. Det här ökar något otroligt och jag tror vi haft en ökning på 49 procent i år hos oss och vi har nog inte sett slutet i år. Jag tror vi kan ha sju chaufförer som kör hem saker till folk mellan 17.00-21.00.

Amazons öppnade i Sverige kommer också öka konkurrensen ytterligare och hur det ser ut om 10-15 år är svårt att veta. Har vi en ökning på 100 procent, eller kan det vara 200-300 procent. Kan det vara 500 procent??? Men kan det verkligen blir mer än fem gånger så mycket. Ja, jag är nästan rädd för det om vi pratar om en period om 15 år mot i dag. Samtidigt har ombuden svårt att svälja flera paket och aviseringar och i Västerås har t.ex. ICA Sjöhagen och ICA Kvantum på Gryta kastat in handduken.

Men då får vi och andra företag som vill ha kakan anpassa oss. T.ex. med mer hemleveranser och att personer kan välja när vi ska komma. Det kommer även bli på helger! Det kommer även bli med fler leveranser vid dörr om man inte råkar vara hemma och som jag berör längre ner. Även obemannade paketautomater kommer öka.

Att beställa på nätet är bekvämt. Utbudet är enormt, priserna bättre och ofta med snabba leveranser med gratis frakt. Kolla bara på Apotea som förändrat marknaden. Ja, jag vill faktiskt säga det. Du har massor av olika leveransalternativ vad som passar dig och du kan välja var du ska hämta om den inte kan levereras hem.

Något som kommit på sista tiden är leverans vid dörr. Jag tänkte här berätta vad som gäller. Det är alltid bra att ha Postnords app. Se till att ha den uppdaterad med rätt telefonnummer och mejladress.

När det är leverans vid dörr ska vi INTE avisera försändelsen, men jag har ändå fått göra det några gånger då personen varit okänd för mig. Tro inte det är självklart att ha namnet uppsatt på boxen eller dörren bara för att du bor där. Många bor svart och hyr i andra hand utan tillstånd, men det är vår vardag.

Med leverans vid dörr kollar jag först om försändelsen går i postlådan eller boxen. Går den det blir det utdelad försändelse. Här ska kunden tämligen direkt få besked om det med t.ex. appen eller med mejl/SMS.

Om försändelsen INTE går i gör jag så att jag ringer på och är någon där och öppnar väljer jag utdelad leverans.
Andra aktörer kan välja att bara lägga den utanför. Jag har även varit med om att de lagt försändelsen ovanpå boxanläggningen om sådan finns och inte gjort sig besvär att gå upp.

Är det ingen som öppnar då blir det att lägga försändelsen utanför dörren på villan eller i trapphuset. Vi åker upp i höghus och fotograferar alltid försändelsen innan vi går. Ett bevis att vi lagt den där. Då väljer vi leverans vid dörr och kunden ska då få besked om att försändelsen är utdelad vid dörr.

Jag var på Maxi och handlade igår. Jag såg då en Gardena handspridare som jag var på vippen att köpa. Den är ju bra till stugan när jag ska gödsla/kalka gräsmattan eller blomsterrabatterna. Men framför allt är den nog bäst lämpad för halkbekämpning av sand, salt, kross.

Den kostade 129 kronor. Men jag ville nu kolla om jag kunde hitta den på nätet billigare. På Gardenstore kostade den 199:- men på CDON endast 50:- Och som gammal student har jag "Mecenat Alumni" och det är för oss som inte längre studerar, men som vill behålla en av de största fördelarna från studietiden - rabatterna. Ingen frakt eller porto hos CDON tack vare "Mecenat Alumni" och beställde också lite exklusiv parfym av märket Hugo Boss. Samma sak där. Rabatterna där säkert halva priset mot butik.

Men jag vill också slå ett slag för att köpa lokala varor och stödja våra egna fysiska butiker. Det är väldigt viktigt!

I går kväll var jag sist ut från Kristianborgsbadet. Det var bara mina skor kvar ;-) Pratade med en kille som gjort några Ironman i Kalmar, men som nu gått över mer till swimrun. Det blev mindre att träna då när cyklingen försvann tyckte han. Han hade haft en plats till Ö till Ö, men jag kände inte igenom honom.

Det har varit en hyfsat lugn vecka på firman. Jag körde 722 24 i måndags och det var legenden H. Flinks gamla distrikt. Men Hasse är numera glad pensionär sedan många år. Hasse gick här i ungefär 40 år och 1974 lärde han upp en av mina närmsta vänner på firman i ASEA-stan. Micke är fortfarande kvar trots att han fyllt 65. Får jobba kvar till 67 om han vill och det blir 68 snart (haha).

När Hasse slutade hade han kanske runt 650 hushåll. Nu är det nästan 1 100 och hela postnumret. Det är andra tider nu. En gång fastnade H. i en hiss när han delade ut post och blev sittande här i några timmar. Hamnade då på VLT:s förstasida och det var någon gång i början på 80-talet. Han hade urklippet på jobbet och visade det ibland.

Där på Statorvägen på postnummer 722 24 fanns också två tokiga hundar och jag fick ett råd att aldrig gå ut på loftgången om ytterdörren var öppen. En kille fick hoppa ut och det blev en anmälan. Ett vittne hade sett den otäcka händelsen från Rotorvägen. Jag tror hundägaren då hade sju anmälningar på sig.

En annan sommarvikarie cyklade tillbaka och sade aldrig mera posten. Han kom aldrig mera tillbaka. De var otäcka hundar vill jag lova och ägaren konstig. Något fel i huvudet hade han.

Vi brevbärare är annars vana vid hundar som skäller, men vissa är värre än andra. På Agnegatan hade jag i går ett paket som jag ställde utanför då jag hörde just två hundar skälla. Jag hann springa upp innan ägaren öppnade och två hundar kom ut i trapphuset! Den lilla var mest ettrig, men den stora dalmatinen blev också uppjagad och nyfiken.

På tal om Norrleden och trafiken så arbetar posten på problemet. Men insändaren har säkert skyndat på det hela. Jag tror vi kommer få ett förbud mot att åka på norrleden och då lär det bli Råbyleden skulle jag tro. Det kommer bli en omväg för många.

Sedan får vi se om det blir någon dispens från Västerås stad att åka på cykelvägen bakom Vedbobacken. Jag bryter ju för närvarande mot reglerna, men gjorde snabbt den analysen att om det skulle hända något på norrledan kan det sluta illa för mig. Det finns många påverkade förare därute och krocka med en leksaksbil på norrledan kan sluta illa. På cykelvägen är det upp till mig och mycket lägre farter.

Sedan glömmer jag inte vad politikerna sade för några år sedan om norrledan. Då var det för lite trafik för ljus längs med norrledan mot Erikslund och någon cykelväg trots ett av Sveriges största handelsområden på Erikslund. Ibland lever man liksom inte i verkligheten och då är det bättre att hålla tyst.

Nu ska det blev fyra filer bilväg, men det beror väl på Sätra skulle jag tro. Att erkänna att man hade fel gör man nog inte.

Ungefär som att Västerås en gång ville vara Sveriges ledande cykelstad. Nu längre ställer man inte ens upp i tävlingen! Man kan inte leva på gamla meriter från 80-talet. Man behöver se verkligen i vitögat. Du kan inte bara sitta inne i Stadshuset framför en datorskärm utan gör som jag ut och cykla året om ...

Torsdag 29 oktober
Det är märkligt det här med LAS-utredningen och den svenska arbetsrätten. Ett stort misstag var Januariavtalet där regeringen, Centern och Liberalerna hotade med lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter själva kunde fixa en förhandlingsuppgörelse. Det blev fel ordning och sedan kom Toijerutredningen som helt var på arbetsgivarens sida och nu Svenskt Näringslivs förslag som LO-förbunden säger nej till. En förhandling är ge och ta. Du kan inte förvänta dig 10-0 eller 8-2. Utan en uppgörelse ska väl landa i 5-5?

Svenskt Näringsliv visste ju vad det skulle kunna bli typ 9-1 om de inte kom överens och så kan man inte agera.

Den största kängan vill jag ge Centern och Liberalerna eftersom de var dem som tryckte på från början. Hade parterna haft samma spelregler som innan och inte fått klåfingriga politiker i syltburken hade man fixat det här. Det är jag övertygad om.

Fixade mina ljus i kväll på kyrkogården. Det var mycket som brann redan och folk i farten. De senaste åren vill jag hellre vara för tidig än att komma till värsta trängseln på lördag.

Sedan vill jag ha förutom batteriljus att de levande ljusen ska brinna omkring 100 timmar. Sedan betalade morsan en krans. Fint så!

På tal om insändaren ovan som fanns i VLT för några dagar sedan kan jag upplysa om att våra elbilar inte har airbag och går i 45 km/h. Jag undviker personligen nästan alltid norrleden och ni förstår säkert varför. Det är väldigt mycket tung trafik här och många är stressade. Vi har haft incidenter med våra elbilar här, men inget jätteallvarligt än så länge. Men jag är rädd att det kommer komma.

Jag åker personligen alltid Vallbyledan och bakom Vedbobacken. Här är det en cykelväg på ca 200 meter som posten inte än fått något tillstånd att köra på av Västerås stad. Jag väljer ändock den vägen, men det är inget Postnord ställer sig bakom. Skulle det bli böter får jag betala dem personligen.

På den här cykelvägen brukar jag åka omkring 15 km/h och är det någon jag möter eller åker förbi går det ännu långsammare.


Kontakt: Peter Balonius