Torsdag
Igår onsdag var första stora snöskottningsutmaningen för mig i (Brf) bostadsrättsföreningen. Jag kan konstatera att skotta snö är ännu tuffare än att jobba på posten som brevbärare!

Jag delade upp skottningen i två delar på knappt två timmar samt drygt en timme. Det är jag glad för!

Det var ett knepigt väder och jag visste inte vad som skulle vara bäst eftersom det skulle bli varmare senare på kvällen och t.o.m. komma lite regn för att sedan återigen bli kallt. Nu blev det mer regn än jag trodde och vid klockan 23.00 (runt 1,5 plusgrader) hörde jag fortfarande lite stänk. Men sedan skulle det frysa på!

När jag sedan kliver upp klockan fem är det plötsligt ungefär fem minusgrader!
Nu var det bara att gå ut och grusa mot halkan och jag fick säkert portionera ut ett tiotal små hinkar med grus.

Även om det är is på sina ställen så är snön borta och på de ställen där de slarvat med snöskottningen så har det nu frusit på och då får du inte bort det med handkraft!
Har man dessutom kört med bil/cykel genom snön så blir det dessutom spårigt och otroligt svårt att ta sig fram. Så jag tror min metod att igår att ta bort så mycket som möjligt var den bästa

Morsan är bra rolig alltså. Jag påtalade att jag ville hon skulle höra av sig angående besöket på sjukhuset. Hon ringde inte och jag ringde två gånger, men inget svar. Hon har visserligen numera även en mobil, men den är sällan på.

Sent på kvällen ringde hon och började först babbla om en massa andra saker innan jag fick styra in henne på ämnet. Hennes provsvar såg bra ut med blodprov och hjärta, men hon skulle ändå på någon ytterligare kontroll med en kamera som sticks ner genom halsen och jag ryser bara vid tanken, men hoppas att det fortfarande blir ett positivt svar.

Min gamla bil från 1997 klarade besiktningen utan anmärkning. Skönt! Och nu är det 14 månader till nästa eller som senast 31/3 2020. Fick frågan om jag skulle köpa en ny bil om den här inte skulle funka. Jag behöver ju åka till stugan ibland även vintertid, men jag svarade att jag inte har de pengarna som student och ensamstående. Då hade jag fått cykla! Och jag är helt uppriktig med det.

Har fått många erbjudanden och upplysningar om att besikta bilen och Bilprovningen var först någonstans tidigt efter sommaren. Sedan har det varit Dekra, Besikta, Carspect och Opus.

Carspect skröt om att de skulle vara billigast i Västerås med ett kampanjpris på 425:- inklusive en rabatt på 70:- om man bokade på webben och hade förbetalt. Men av Opus fick jag priset 295:- och dem var alltså 130:- billigare än dem som skulle vara billigast i Västerås

Det blev 15 km i konstsnöspåret. Körde på 64 minuter med mina Rossignol för första gången i år och de var ovallade. Det var tungt före. Lite nysnö sedan gårdagen och ingen is i spåret. Det behöver liksom inte gå lätt bara för att det är minusgrader om någon nu tror det. Hade det varit två plusgrader i luften och is i spåret, så hade det gått fortare ;-) Hade de kört Vasaloppet i det här föret, så hade de knappast kört under fyra timmar utan kanske på 4.07 ;-)

Min tur idag var mellan klockan 13.00-14.00 lite drygt. Det var mycket folk i spåret! Säkert ett 30-tal som körde och nya komma hela tiden. En hel del äldre såklart och många pensionärer, men också sådana som jag.

Helt otroligt! Den där Kastellanoss måste vara grymt vältränad som i strumplästen och med det där handfängslet lyckas springa ifrån tre (!) kriminalvårdare i en skog. Karln borde vara nominerad till "Jerringpriset" och jag önskar jag vore lika snabb och stark ;-)

Läs hela artikeln från Expressen --> här och jag kan bara skaka på huvudet ...

Vallningsfria skidor
Ett förtydligande. Jag fick höra att det fanns lite synpunkter på att jag rekommenderade vallningsfria skidor. Men jag ser dessa som ett komplement! Vi här runt Västerås bor i ett klimat som ofta pendlar runt nollan och då är det svårvallat!

Har man tid, intresse och kunskap, så kan man självklart fortsätta att valla, men jag tror inte den stora massan motionsåkare finns där utan de vill att det ska gå snabbt och vara effektivt.
Om det är 5-10 minusgrader på ett Vasalopp är det ganska självklart att jag skulle valla på traditionellt sätt, men är det skitföre så kanske inte.

Framförallt skulle jag träna med vallningsfria skidor när jag vill åka med fäste, men jag skulle också träna på att bara staka och åka ovallat och då gärna med ett annat par skidor.

Jag tycker också man ska akta sig för att jämföra sig med eliten eller titta för mycket på den procenten som åker fortast eftersom det säger väldigt lite för motionären.

Tittar man här i Västerås, så är det otroligt många som åker. Jag har hittills inte sett någon tjej som åker klassiskt på blanka skidor och bara stakar och den stora majoriteten herrar gör likaså. Att du eventuellt får lite sämre glid på ett par vallningsfria tycker jag man ska skita i på träning för du har oftast okej fäste och det är snabbt och bekvämt.

Men observera! Jag har inte noterat att hon jag åker med har sämre glid än mig och då åker hon med vallningsfria skidor. Nu senast var det faktiskt tvärtom! Jag hade för första gången i år vallat och fick isfrysningar i fästvallan då jag haft lite för varm toppning på fästvallan

Test av skidor --> här

Måndag
Det ska bli spännande att se och höra Jonas Sjöstedt partiledare, för Vänsterpartiet idag om hur de kommer besluta. Alla verkar tro att hans parti kommer säga ja till den överenskommelse som; Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har. Men jag är inte lika säker.

Visserligen är läget extremt nu och vi har väl aldrig upplevt något liknande. Det kan tala för att dem ändå tvingas säga ja, men hade det varit för tre månader sedan hade det definitivt blivit; "nej, tack!"

Vänsterpartiet har ju blivit behandlade väldigt dåligt och om de säger nej så beror det på principen att de inte ens fått samverka eller ha något som helst inflytande utan att de bara väntas säga ja.

Man kan ju jämföra det här med SD. De SD alltså skulle inte dra sig för ett extra val och de skapar gärna politisk kaos om de kan. Men Vänsterpartiet är inte SD och det kan tala för att de ändå kommer säga ja.

Men som sagt helt klart så kommer Jonas Sjöstedt hålla ett känsloladdat tal klockan 11.40 idag.

Till sist. Ni kommer väl ihåg att jag tidigare nämnde Sara Skyttedal från KD och att jag inte alls gillar den där kvinnan. För några dagar gjorde hon bort sig fullständigt ...

Fredag
Igår var det sjukt svårt och halt att cykla. Jag har inga dubbdäck och lite smalare däck på min Skeppshult. Det var isigt och spårigt - inte alls kul!

Fick tillbaka senaste tentan från 21/12 och blev mycket positivt överraskad då jag var godkänd med god marginal. Det har varit jobbigt att vänta nästan tre veckor och jag skulle inte ha uppskattat en omtenta på den här.

Just nu sitter jag och läser boken; "Anställda" om nästan 400 sidor som är en praktisk handbok för arbetsgivare.

I onsdags fick jag simma lite på samma bana som Valter Olander som också driver --> http://www.olanderswim.se Han är en riktigt schysst prick och jag var lite fräck som frågade om han hade några synpunkter på min simning och det hade han! (haha). Det är ju lite svårt så, men jag fick lite tips på armtaget det så kallade draget tillbaka i vattnet.

Valter körde med flera hjälpmedel i sin simning som fenor, snorkel och paddlar och jag hade såklart ingen chans någonstans att kunna hänga på. Jag tror han skulle simma 6x1000 meter, men på nyårsafton körde han ett simpass på 10x1 500 meter (!) som tog honom ca 4 timmar och 10 minuter. Kolla gärna på Actic (Västerås - Kristiansborgsbadet) --> här från 31 december 2018 kl. 14:37 för att se en video från det.

Kuriosa så långa simpass som 15 000 meter var det 35 år sedan han körde.
Han funderade och berättade att han tänkte försöka göra ett nytt om 35 år, men då är han 88 år.

Tisdag
15 km i konstsnöspåret ikväll. Mycket folk trots vädret! Plusgrader och snöfall.
Bland det tyngsta före jag någonsin kört i och det var i princip (nästan) omöjligt att åka om någon. Trots det var det någon som slank förbi oss ;-) Men om du lämnade spåret tog det tvärstopp och då åkte vi ändå ovallat utan fäste. Men bra träning var det! ;-)

Jag hörde nu att det finns pengar till vägbygget mellan sträckan Västerås och Köping som inte är motorväg med dubbla filer i varje körfält, men att bygget inte kommer komma ihåg förrän tidigast 2022.

Man räknar sedan med en byggtid på 3-3,5 år och att vägen är klar 2025-2026.
Det här är verkligen på tiden, men man skulle ha börjat redan för 10-15 år sedan.

Jag läste --> här att samtal till nätläkare, som t.ex. "Min doktor", kostar vårdcentralerna i Västmanland allt mer. Det är nämligen den vårdcentral där patienten är listad (!) som får betala. 650 kronor för varje samtal till företag med nätläkare. Jag tycker det här låter helt sjukt, men så är det.

För att öka tillgängligheten och möta konkurrensen har Herrgärdets vårdcentral där jag är listad börjat med öppen mottagning. Det är visserligen jättebra, men att det beror på nätläkaren är ju fel anser jag.

Måndag
Det blev nio korta varv i konstsnöspåret ikväll. Ett kort varv är väl knappt 1,9 km. Hyfsat bra fart ikväll, men det var ganska tungåkt i spåret. Många som åker, plusgrader och smutsig snö på sina ställen. Inget som stör så, men glidet blir inte det bästa och det var stor skillnad mot i lördags då det var extremt lättåkt.

Jag åkte själv idag och då blir det mindre prat och mer fart ;-) Trots vädret så tycker jag spåren håller riktigt bra.

Det blev punka igen på cykeln! Den fjärde sedan de började sanda. Gick bara ett par dagar innan det var dags igen när jag var på väg hem från ICA Maxi i lördags. Har såklart kollat däcket, men inte sett vare sig något hål eller något som ligger i. Eftersom bakdäcket alltid slits mer, så passade jag även på att byta plats på fram- och bakdäck. Har också lagat tre slangar och hoppas vulkanlösningen håller eftersom den kändes lite gammal, men jag tror det ska gå bra.

Morsan kom tillbaka till lägenheten i dag och jag har räknat ut att ca 25-30 timmar när hon nu legat på sjukhus har jag tillbringat i hennes tvåa med att städa och fixa. Jag kör rubbet! Förutom mycket städning, så strukturerar och möblerar jag om lite så det passar t.ex. med rullstolen och allt annat. Det är svårt att förklara hur mycket det varit, men både syrran och Rodde vet ju och jag ska aldrig ljuga eller framhäva mig så.

Personligen så tycker jag det varit ett smärre kaos i lägenheten och det har varit ostädat och saker precis överallt! Men nu ser det riktigt bra och jag har fått mycket beröm av personalen fick jag höra. Och hade inte väntat mig något annat heller ;-)

Lördag
Det blev första simpasset på ett tag i morse. Båda snabbanorna var upptagna av två killar i gula simmössor med Västerås swimrun på. På den andra banan körde en ensam tjej och jag frågade om jag fick simma på samma bana och det gick bra. Vi var väl ungefär lika bra eller dåliga ;-)

Efter dryga halvtimmen kom ytterligare en tjej in på banan eftersom de nu var tre på den andra. Jag kände nu att det fick räcka och jag brukar oftast inte köra mer än 30-45 minuter.

Att crawla på de öppna banorna är oftast ingen hit eftersom många bröstsimmare tar stor plats, är långsamma, ofta simmar krokigt och allmänt är i vägen ;-)

Blir en skidpass senare på kvällen idag.

Jag besökte morsan på sjukhuset igår och hon ligger på avdelning 25 och infektionsavdelningen. Hon har eget rum och det är lite speciellt att hälsa på. Man går inte in på avdelningen utan de öppnar en direktdörr med hennes nummer och så går man rakt in till hennes rum genom en ytterdörr.

I alla fall, så har hon fått en allvarlig blodförgiftning, men vet inte riktigt ifrån var. Ett jättelitet sår kanske. Hon kommer komma hem på måndag, men det här var väldigt allvarligt och hon var på vippen att stryka med innan de visste var det var. Men än är inte faran över utan hon har redan fått en kallelse till lungröntgen om ett par veckor.

När jag gjorde ett nytt besök idag hejade min gamla chef på mig. Jag tyckte han såg pigg ut, men tänkte sedan att han kanske bara besökte någon anhörig innan det slog mig att det ju var på sjukhuset han fick jobb när han lämnade posten!

Ett par minuter senare ropar en jämngammal polare på mig. Hans morsa låg också på infektionsavdelningen sedan julhelgen med blodförgiftning. Men vad värre var att även hans farsa åkt in i samma veva och var väldigt dålig med en hittad hjärntumör. Snacka om mycket skit samtidigt och bara hålla tummarna för alla tre ...

Fredag
Haft två intressanta dagar i skolan med mycket diskussioner. Men arbetsrätt verkar vara ett ganska tungt ämne! ;-)

Ny punktering på bakhjulet. Köpte två nya slangar från Sahlbergs, men tänkte nu börja laga slangarna eftersom de kostar 80:- styck. Annars tycker jag de varit duktiga på att sanda den här vintern och det är krossgruset som fixar punkteringarna. Men bäste T. tror det beror på pepparkaksdegen och att jag åker på fälgen ;-)

Har haft ett par pass i konstsnöspåret och det har väl gått bra. Det brukar bli ungefär 15 km och det är väl ganska lagom tycker jag.

På tal om stakning, så hade Vasalöparen och duktige skidåkaren och skribenten Erik Wickström en bra artikel om det som jag helt nyligen läste. Den finns på sidorna 90-91 och hela tidningen kan läsas --> här


Nyårslöfte
Har jag något nyårslöfte? Nja, inte riktigt. Däremot vill jag hitta mer balans och harmoni i livet. Att få ihop alla delar med familj, studier, jobb, fritid, träning, kost, sömn och återhämtning.

Jag vill ha struktur, ordning och reda i tillvaron.
Inte ha för många olika saker i luften och börjar jag med något, så vill jag försöka göra klart det. Inget lull-lull eller skjuta upp saker framför sig eller vänta och se.

Samtidigt vill jag ha mindre måsten, men också kunna njuta mera. Det här kanske låter flummigt och självklart, men jag tror många missar här eller någon del. Men man är ingen sämre människa för det ;-)

Men jag menar att du kan träna på skitbra och varierat med en jättebra kosthållning. Men missar du återhämtningen (sömnen) och stressar, så blir det ändå inte bra. Då kan det istället få motsatt effekt och att man blir utbränd.

Jag tänkte också på det där med att jag ibland känner mig trött och seg. När jag får träna och komma ut. Oftast blir effekten bäst utomhus, så är jag piggare sedan. Så för mig är det viktigt att få träna och röra på mig. Helst varje dag! Mindre tid framför TV, dator och sittandes på en stol

Nyårsdagen
Imorgon onsdag drar skolan igång igen med ny lärare och nya kurser så som t.ex. arbetsrätt. Det ska bli spännande! Däremot är jag fortsatt orolig för den senaste tentan. Läraren har tio arbetsdagar på sig att rätta och en omtenta skulle jag inte uppskatta.

Av CSN var utbetalning av studiemedlet för januari planerat till 28/12, men man kunde inte lämna den obligatoriska studieförsäkran förrän tidigast den 24/12. Jag var tveksam om de skulle hinna med utbetalningarna och mycket riktigt nu är planen att pengarna ska finnas 3/1. Det är ju tur att man har lite sparade likvida medel eftersom merparten av ens räkningar ska vara betalda den sista i månaden ...

Lördag
Morsan mådde bättre idag lördag och det var ju skönt.
Jag tillbringade hela dagen i hennes lägenhet med att röja, städa och fixa. Det är liksom på en nivå man inte tror är möjlig, men jag orkar inte tjafsa här om det. Jag fortsätter hela söndag och delar av måndag ;-)

Hann med dryga milen i konstsnöspåret på lördag kväll. Visst är det bra att de är färdiga, men det tog en vecka och jag tror det blev en rejäl väckarklocka. De har fått så mycket snö att det blivit en extra backe (!) och mycket har dragits ut på sidorna in mot skogen. Snön räckte också en bra bit ut på Apalbyplanen och det finns fortfarande lite små snöhögar.

Jag tycker också man borde försöka göra något åt stora backen som svänger alldeles för tvärt vänster när man kör mot Villa utsikten. Den backen är farlig och man borde försöka dra spåret mer rakt ut och eventuellt med en vändpunkt. Jag funderar på att ta foto och lägga ut på spårstatusrapporter på skidspar.se och komma med förbättringsförslag.

Jag tycker även snöbredden är tillräckligt bred på många ställen att man skulle kunna ha dubbla klassiska spår.

I mellandagarna har jag varit på hubben på Erikslund och jobbat extra. Jag ska villigt erkänna att jag var lite nervös och sov dåligt natten före. Jag visste liksom att många ordinarie skulle vara borta och att det brukar vara många sjuka under klämdagarna.
Jag kan också spelreglerna att det inte finns något eget distrikt och definitivt inte när man är studieledig. Där arbetsledningen vill att du ska gå det gäller ;-)

Kanske skulle jag få ta en morgontur som jag inte åkt tidigare och brevbäring har jag inte kört på nästan ett år! Det har också varit en del andra förändringar, så jag visste inte riktigt vad som väntade när jag cyklade mot Erikslund denna småkalla morgon ...

Det började i alla fall bra och jag hade bra flyt. När jag började bli klar med ställningen ringde telefonen som berättade att morsan åkt in akut till sjukhuset med magsmärtor och 40 graders feber.

På kvällen genomgick hon någon form av operationen och hon har en rejäl infektion.
Jag pratade med läkaren, men framförallt har syrran pratat eftersom hon är ledig. När du har kraftigt nedsatt immunförsvar och inte är i bästa kondition i övrigt, så tolkade jag läkaren att det kunde vara fara för livet, så pass allvarligt var läget.

Idag fredag har morsan varit lite piggare, som tur var men hon ville inte ta emot besök än och vi får se hur det är imorgon.

Läkaren misstänker också att det kunde vara någon förändring på lungan, men där behöver man utreda mer och vi får ta en sak i taget. Tufft besked och mycket tankar såklart.

Fem minuter efter det här telefonsamtalet visade det sig på jobbet att en kille som börjar senare än mig inte kunde det distriktet han var planerad på - Men jag kunde det och fick byta. Problemet var bara att det var oställt och inget sorterat ;-)

Jag tappade förmodligen minst 1,5 timmar på det här även om jag fick viss hjälp med ställningen. Det var också relativt mycket post. Mycket julkort! Och reklamen vägde nästan 500 gram per lägg. Jag väljer att "bara" ta 10 minuters lunch eftersom jag ville ut och bli klar.

Jag visste också att det skulle bli mörkt efter 15.00 och det går inte fortare då precis. 17.40 var jag tillbaka och åkte hemåt vid 18.30. Det var ingen mjukstart jag fick, men jag var mycket nöjd med mitt jobb och tyckte det gick väldigt bra trots omständigheterna.

Det blev ytterligare en natt med dålig sömn. Det gick bättre på firman och skönt att slippa den tunga reklamen från gårdagen. Jag hamnade dock på efterkälken eftersom jag fick ställa och plocka ner ett helt postnummer någon annan skulle dela ut. Jag stod först i sorteringen, men det fattades folk och blev flyttad. Först efter frukost kunde jag börja med mitt alldeles egna postnummer, men det gick återigen mycket bra ute!

Strax efter klockan 16.00 lämnade jag posten för den här gången och trampade hemåt.

Jag tyckte det kändes som att det var ganska mycket julkort under de här dagarna som kommit lite försent dessvärre. Personligen fick jag ett nu i fredags som var stämplat förra torsdagen 20/12 och som nu inte kom förrän den 28/12

Hårdare tag mot barnäktenskap med skärpt lag
Jag läste att Sverige nu skärper lagen angående barnäktenskap efter nyår och det är väl liksom på tiden. Visst är det märkligt att dagens lag som förbjuder barnäktenskap i Sverige inte gällt om giftermålet ingåtts i andra länder.

Nu skärps lagen och Sverige ska inte längre godkänna utländska barnäktenskap, men de som redan är okejade ska tydligen vara det ändå.

Jag tycker det är helt sjukt att en typ 14-årig flicka ska tvingas gifta sig med en man som kanske är tre gånger så gammal. Troligtvis kommer man försöka undgå lagen genom att inte gifta sig på papper förrän flickan blivit 18 år, men i praktiken har man redan ett förhållande. Äckligt så det förslår och det här måste bekämpas. I Sverige råder svensk lag och passar inte det behöver man inte komma hit överhuvudtaget ...

Fler kvinnor än män i Syrien
Jag läste också att det nu finns många fler kvinnor än män i Syrien och det här får naturligtvis konsekvenser som man kanske inte tänker på. Läs artikeln --> här


Foto annandag jul
Konstsnöspåret
En god vän hörde av sig på juldagen och var lite upprörd angående konstsnöspåret.
Hen hade varit där och sett jättestora snöhögar, men ingen som jobbade med dessa.

I lördags eftermiddag drog de igång snökanonerna eftersom det skulle vara kallt några dagar och de har sedan gått på högtryck fram till juldagen. När snötillverkningen startar så kan man inte längre köra i spåret eftersom de valde att starta den i hela spåret.

På Julafton gjorde de inget i konstsnöspåret och när de skulle börja arbeta på juldagen hade maskinen gått sönder! De lyckas få fram en kolv (reservdel) i Lima och meddelar att spåret är åkbart torsdag eftermiddag.

Nästa rapport som är den senaste jag har från Karin på Västerås stad --> här är att nya problem uppstår och nu öppnar spåret igen tidigast fredag eftermiddag!

Västerås stad beklagade sig att man återigen drog igång snötillverkningen under en helg eftersom de flesta åker då. Det var likadant förra gången.

Det är lätt att vara efterklok, men kunde man inte ha startat snötillverkningen från stora backen ner till skidskyttet och haft merparten av spåret öppet?!? Och varför måste man fixa så otroligt mycket snö?!? De högar som maskinerna producerat är gigantiska! De är flera meter höga och enorma i omkrets. Det är svårt att se på min bild, men jämför med lyktstolpen ;-)

Både jag och min kompis gjorde bedömningen att även om maskinen varit hel, så hade det tagit tid att fixa ut de här högarna eftersom de är så maffiga och många.

Konstsnö är fem-sex gånger tåligare än vanlig snö och det fanns liksom mycket att åka på och ingen risk att det skulle försvinna. Nu tog man sig verkligen vatten över huvudet och det här blev inte bra. Men jag tror de lär sig av sina misstag ;-)

* Så blir du bättre på att lära nytt --> här
Ny forskning visar att våra hjärnor är redo för inlärning ända tills vi trillar av pinn.


Jag har haft nackspärr några dagar nu och det är ingen höjdare. Börjar väl bli bättre.
Jag tycker också jag har dålig energi överlag. Är ofta ganska trött även om jag har tillbringat många timmar i sängen. Bra sömn och att känna sig utvilad är inte det samma som många timmar i sängen.

Jag läste en intressant artikel i "Runners Worlds" novembernummer om just sömn och det blev lite av en väckarklocka. Den var på hela fem sidor. Tydligen ska en bra dygnsrytm vara det bästa receptet för att kunna sova bra. Och för att få en bra dygnsrytm krävs att du är ute i dagsljus dagtid och underviker blått ljus från t.ex. smartphones på kvällarna.

Det är också viktigt att träna vid rätta tidpunkter och försöka undvika kvällspassen. Artikeln är mycket mer komplex än så.

En bra serie på Netflix som jag rekommenderar är "The Protector". Den var riktigt spännande och annorlunda mot mycket man är vad vid. Ni vet vad jag tycker om mycket av det där kommersiella som produceras i USA med förutsägbara slut. Skräp!

Har man inte Netflix tipsar jag om dokumentärfilm om Sydkorea från Ur Play --> här
Jag har alltid varit fascinerad av Asien och Sydkorea är ett spännande land. Sydkorea har t.ex. världens bästa studenter och det är normalt att plugga 15 timmar per dygn. Arbetslivet är också väldigt speciellt och landet toppar listan över självmord.

Serien "I rovdjurens spår" på SVT som är i fyra delar --> här är också en höjdare jag tycker man bör se om man är intresserad av djur och natur.

Otrolig budgivning
Kolla hur det gick på Skälby! Den budgivaren som kom in sist nöp objektet för hela 4,75 miljoner. Inte ens jag trodde det skulle rulla iväg så här mycket. Observera dock att den var på nästan 180 kvm.

Det jag vill säga med budgivningar är att man måste ha en bra strategi. Lägg inga låga utgångsbud om du ändå inte får köpa för det för du riskerar bara att bjuda in nya spekulanter! Mäklarna går bara och väntar på första budet. Det är som julafton för dem!

Nästan alla mäklare är skickliga på att läsa av folk och de spelar gärna med i det spelet! Ju högre slutpriset blir desto mer tjänar mäklaren och säljaren blir nöjd och det innebär fortsatta kunder och att man blir rekommenderad för nya säljare.

Det dummaste du kan säga till en mäklare är vilken gräns du har för då kommer du få betala det om objektet blir ditt ;-)

Om man hittar ett objekt som man absolut vill ha, då?
Jag tycker man ska försöka ligga lågt med att köpa innan visning eftersom det riskerar att bli dyrt annars. Väldigt få för att säga ingen säljer för utgångspris innan visning.
Jag skulle dock sansat säga till mäklaren att jag är intresserad, men jag skulle aldrig lägga första budet eller visa några känslor för mäklaren.

Tänk också på hur du kommunicerar och vad du utstrålar både i telefon och fysiskt. Att man frågar och eventuellt är lite nyfiken är en sak och behöver inte betyda så mycket.

Har det varit två visningar och inget bud kommit skulle jag inte lägga ett lågt bud och hoppas på tur. Nä! Då är det bättre att fråga mäklaren vad säljarna är beredda att sälja för, men även här ska man tänka på hur man formulerar sig. I det här läget är det troligt att säljaren börjar bli lite orolig och släpper objektet för utgångspris. Det går ju också självklart att gå under, men det beror lite på.

Till sist. Jag låter måhända lite skrytig, men jag bjuder på det! Det är inte alltid min strategi går hem och det kan ju vara svårt att veta vilken som är den rätta. Men! i många fall har jag rätt ...

Julafton 2018
Traditionen med att löpa och springa på julaftonen höll i sig. Det var farsans fru son Jocke som började med det för många år sedan och jag har försökt fortsätta med det. Jag kom ut på förmiddagen i ett fint och kallt väder (ca 9 minusgrader) och sprang genom Biskopsängen och besökte sedan kyrkogården. Det var mycket folk ute!
Jag drog även en femma i Rönnbyspåret och mötte ett par-tre stycken som sprang och ytterligare några som gick.

Det kändes i år som att det (nästan) vara extra mycket julklappar och då var det egentligen bara barnen som fick. Men tänk att man kan få en sprillans ny iphone och så får man ytterligare 10-15 julklappar. Då tycker nog jag det har gått till överdrift.
Men visst är det kul för barnen, men ändå - ja, lite avis är jag kanske allt ;-)

Jag var i övrigt väldigt nyfiken på våra spanska vänner och hur det är där. Lilltjejen har t.ex. bara sett snö en gång tidigare och de gillade att åka pulka. Där de bor är det runt 15 grader dagtid just nu och minus 10 är väldigt kallt för dem (haha).

Mamma Justyna är visserligen född i Polen, men hade träffat Roddes bror i Italien.
Ja, Rodde och Marco är ju hälften italienare, men uppvuxna i Spanien. De hade nog aldrig ätit Janssons frestelse och sill har de nog aldrig sett.

Justyna berättade att de oxå visade Kalle i Polen på TV och trodde vi svenskar skämtsamt tagit det från dem, men det tror inte jag ;-)

Jag har ju personligen alltid varit kass i språk, tyvärr. Rodde hade väl också väldigt stora problem med svenskan när han kom hit, men hade ju i alla fall syrran som kunde spanska.

Siffrorna 7, 70 och 40 tror jag han brukar ha svårt att uttala.
En gång var Rodde ute och åkte bil, men min farsa när han plötsligt sade; "Titta där! Två horor".
Det sägs att min pappa tittade så han nästan höll på att köra av vägen när Rodde i själva verket menade två harar.

En annan gång fick han problem med bredbandet och routern och ombeddes av supportern att bokstavera vad han hade för nummer och bokstäver. Det gick bra fram till bokstaven "K", men då hörde inte supportern vad Rodde sade eller menade och då blev Rodde så frustrerad och det första han fick fram i huvudet med samma bokstav var ordet; "kuk".
Killen på kundtjänst hade börjat skratta och nämnt att det inte är så lätt med språk, men det blev rätt till slut.

Av spelen så gillar jag helst de traditionella som fotboll och brädspelet med kula som Viggo fick förra året av morfar. På de är jag så klart herre på täppan och varken de yngre eller äldre hänger med!

Det blev också stort rabalder när Vera råkade tappa ut ungefär 200 stycken slemmiga, blöta och geléaktiga kulor från hennes fotbad på hela vardagsrumsgolvet


Ny lag 2018
Är det inte ganska otroligt. Du var först i år efter spåren av #MeToo som Riksdagen klubbade igenom förslaget om samtyckeslagen. Att det tog enda till 2018 är väldigt märkligt och jag förstår det inte riktigt. Fundera själva! Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Logiskt, va? ;-)
Samtidigt blev fler handlingar kriminella och straffen skärps.

* En Västeråsvilla blev tredje mest klickad i år på Hemnet.
Se hela listan --> här

Mycket prat och lite träning
Jag och Thomas kör ofta med mycket "trash talk". Jag brukar säga att han ska säga upp de där betalkanalerna som han betalar runt 1 500:- i månaden för och börja träna i stället.
Men svarar att han först och främst vill gå ner och jobba 100 procent ;-)

Han kollar på sport på TV och hejar på Leksand och IFK Göteborg, men de lagen har väl inte gjort någon glad sedan mitten av 90-talet när Jesper Blomqvist lurade Sven Andersson.

Thomas brukar säga i sin tur att jag ska sluta äta den där pepparkaksdegen och morotskakan och det kan han väl ha rätt i. Och även att jag inte "bara" kan springa fem kilometer när jag satsar på Ironman. Han byter inte ens om för fem kilometer ;-)

Men man måste också ha lite mål med sin träning och jag tycker T. ska börja med en halvdistans innan går upp och tar en fulldistans. Dryga två månader utan Leksandsmatcher på dumburken som ändå alltid slutar med förlust och han har en startplats i Jönköpings halvironman! Jag bjuder såklart på hotell och en säng för vi är ju kompisar ;-)

I somras i Kalmar fick Thomas träffa några av mina träningskompisar. Två att dem hade träffat på Jonas Colting i Kalmar centrum som hade sagt; Ska ni också vara med!?!
Det var precis som att han tyckte de inte såg bra ut. Men skenet bedrar! En av tjejerna sprang om Jonas på den avslutade maran och hade jag varit henne så hade jag nog sagt något till Jonas i stil med; "Hur går det, Jonas. Är du trött?". Nu skyllde Jonas Colting på skada när han sprang i mål på +4 timmar och det skulle kanske jag också gjort. Jag tänker på min häl ;-)

Men till Jonas försvar, gick han faktiskt i mål under 10 timmar och det var varken jag eller mina kompisar i närheten av.

Träna med de som är bra. Här kommer mitt förslag till min goda vän ;-)
Jag har berättat för Thomas att han kan börja simma med F. Och att han kan försöka ta hennes fötter i Mälaren. Ett par 47:or möter ett par 35:or och hur svårt kan det vara?

N. är i sin tur en hejare på MTB och T. fick ju en mountainbike när han fyllde jämnt.

Jag kan väl också bidra. Min rygg kan Thomas försöka ta när vi cyklar landsväg.
Vad då, min farsa var inte helt nöjd den dagen när jag tvingades släppa T:s rygg under Posttrampet på hemmaplan och jag tror året var 2008. Hela Sveriges postisar var i Västerås och cyklade. Thomas hade en riktig racer som han hade fått när han fyllde jämnt då och skulle göra en Svensk klassiker och cykla Vätternrundan.

I mål stod min farsa under ett paraply och förkunnande att jag var tio minuter efter den där Thomas. Ja, jag var inte heller nöjd jag heller! Att tvingas släppa på en treväxlars damtralla redan i starten var jobbigt ;-)

Igår när vi körde i konstsnöspåret, så brukar jag köra i täten och vi ska inte ha något fäste under skidorna. T. brukar tappa lite i uppförsbackarna, men kämpar. Efter sista vändningen var det någon som var trött och diagonaler uppför sista backen; och jag säger. "Vad då, har du fäste under skidorna!?!" "Ja, jag har visst det". Ja, lite roligt var det allt.

Under alla lopp vi kört och träningar tillsammans så tror jag att jag aldrig sett Thomas ramla på skidor. Han har otroligt bra balans utför och var duktig på utförsåkning när han var yngre. Ja, däremot hade framförallt i början av karriären stora problem i utförsbackarna även om jag blivit bättre. Men det har aldrig varit så illa som i videon här! Jag undrar hur många stavbrott det blev och många verkar inte så rädda om utrustningen. Man måste upp fort och in med stavarna!

Till sist. Nu har min vän bara en gren kvar och det är löpning. Jag tycker han får ta Coltings överkvinna. Hon har gjort runt 3.15 på maran och då räcker det om han kliver ut och försöker ta ryggen efter tre mil. Som sagt. Ska man bli bra så krävs det träning

Fredag
När jag klev ut idag var det snorhalt! Det var bland det värre man varit med om. Underkylt regn som lagt sig som en hinna över allt. Även ovanför vårt grus på gångvägarna var det glashalt och den där hinnan! Jag valde ända att cykla till skolan på relativt smala däck utan dubb ;-)

Efter hela Bergslagsvägen är det sopsaltat på den cykel- och gångväg som går där. Det är riktigt nice! Inget grus eller snö och is, men läste ändå att det tidigare på morgonen inte hade hjälpt med saltet just då.

Sista tentan för i år. Den var bra mastig och tog ett par timmar.
Tyvärr, imponerade jag inte och jag får vara glad om jag klarar godkänt. Jag var sjuk i början och kom efter om jag ska skylla på något. Jag måste också säga att jag hade lite otur idag då jag blandade ihop ett par saker. Jag får också hoppas att på de stora uppgifterna där man kan få 12 poäng per uppgift att man kanske kan få hälften rätt om det mesta stämmer. Det borde inte vara allt eller inget eftersom det är så många olika delar.

Som sagt att inte bli godkänd är inget att skryta med, men jag hoppas ha marginalerna på min sida ...

Var förbi morsan och hon är som vanligt helt köpgalen var det gäller julklappar. Jag är precis motsatsen (har blivit mer sedan jag började plugga och fick sämre ekonomi) och äcklas av den där köphysterin.

Jag köper inga julklappar och vill inte ha några heller. Sätter dock in pengar på ungarnas sparkonto, men det är också det enda.

I år får de nöja sig med en röding var eftersom jag är student. Jag brukar skoja med de och fråga hur många chipspåsar de tror de kan köpa för pengarna och de har väldigt dålig koll på sådant.

Tidigare har jag även månadssparat åt Viggo och Vera, men där är det uppehåll just nu.

Skulle fixa lite saker åt morsan på stan och det var sjukt trångt på Åhléns. Jag hade en stor ryggsäck med bland annat min skoldator och gick nästan hela tiden in i folk. Måste det vara så trångt i affären och hur många hade barnvagnar?!? F-n, kan de inte ha ungarna på ryggen ;-)

Blev simträning och bastu på K-badet.

Jag och Thomas hann sedan med en dryg timme i konstsnöspåret. Där hettade det till! En polisbil kommer uppfarande mot Villa utsikten med blåljus och sirener. Nu är det rån sade jag. Shell-macken?

När vi sedan kommit uppför första backen efter starten står en annan polisbil med blåljus i konstsnöspåret (!) Två polistjejer står och spanar in mot skogen och Malin Hedfors (polis) från VSK Bandy säger att vi kan köra på ;-)

Jag säger till Thomas att om jag ser någon så tar jag av mig skidorna och springer efter, men pjäxorna måste väl av ;-)

Nästa gång vi kommer till samma ställe är polisbilen kvar och en annan bil (Volvo) står inne i skogen och de lyser med flicklampor och pratar. Det kan ha varit en civilare annars tror jag det var bilen de letade efter. Nästa gång vi kom förbi var alla borta - Ja! vi åkte inte fort

Är det någon som följer budgivningen på Skälby?? --> här ;-)
Och jag undrar hur nöjd budgivare 1 är just nu.

Nr 1 började på 3,7 på förmiddagen i måndags och dagen efter sent på kvällen höjde nr 2. De höll sedan på och larvade sig bra länge innan budgivare nr 3 kom in.
De fortsatte på samma vis innan budgivare nr 4 kom in.
Och sedan kom även nr 5 och nr 6!

Nummer 1 senaste höjning var till 3 795 000 kr, men efter att ha varit helt borta höjer ettan på torsdag morgon till 4 070 000 kr. Men detta bud överträffas nästan omgående av nr 5.

När detta skrivs på torsdag eftermiddag klockan 15.55 har budgivare 1 återigen hösta bud på 4 220 000 kr. ... Och min gissning är att det inte är klart än ...

Förstoringen på mig och morfar blev bra! Men mitt foto av tavlan som nu sitter i sovrummet på hedersplats blev kanske inte så bra? ;-) Jag är osäker på var fotot är taget, men gissar på Jämtland Härjedalen och morfar borde vara några år äldre än vad jag är nu ...

Historien kring dessa vantar är lite rolig. Jag hjälpte morsan på sjukhuset för ett par veckor sedan och fick då en påse med mat och frukt. Dessa vantar låg i och såg helt nya ut. Jag tyckte att de var lite små och måhända inte så manliga, men tänkte sedan att de ändå var ganska tuffa! Men de var morsans exklusiva Gudrun Sjödén vantar och jag fick snällt lämna tillbaka ;-)

Jag har alltid gillat Kenneth Gysing som är Runners Worlds löpande reporter. Han skriver väldigt bra och är nog den som fick mig att bli intresserad av att testa Ironman eftersom att han för knappt 10 år sedan skrev ett reportage om Järnmannen i Kalmar där han själv deltog. Precis som min första, så bröstsimmade han och cyklade på en vanlig racer!

Kenneth Gysing har nu börjat skriva en hel del om sin yngre sambo Anna. De tävlar tillsammans och även mot varandra. Mycket glimten i ögat! Anna beskrivs som hälften delfin och hälften människa. Simmar mycket bättre än Kenneth som dock är en mycket bättre löpare. De har kört triathlon ihop ...

Jag brukar slå mig för bröstet och skryta lite att jag är duktig på att sopsortera. Det mesta återvinner jag! Så här ser det ut på ett ställe där jag skiljer ut; plats, kartong och metall.

Jag kör med devisen att orkar du släpa hem sakerna, så ska jag banne mig också orka ta sakerna 500-700 meter till Blåsboplanerna och sortera det vi inte har här hemma på gatan.

Gammal elektronik och färg etc. tas självklart till återbruket. Jag tycker också föremål som är hela och rena inte bara ska kastas utan dessa skänker man bort till t.ex. Stadsmissionen, Myrorna eller Röda korset.

Som sagt jag har alltid haft det här tänket och det började jag redan med i första lägenheten på Norra Skiljebo. Brf Skogslyckan måste för övrigt vara bland de första på 90-talet i Västerås som byggde miljöbodar.

På tal om försvinnandet med 22-åriga Helena Andersson som togs upp i Brottsjournalen och som försvann i Mariestad år 1992, så är det möjligt att GW Persson har rätt i sina teorier. Teorin med två eventuella gärningsmän och bil är intressant. Men att lösa det här tror jag blir jättesvårt! Det saknas en kropp och även om den skulle hittas, så blir det svårt att fastställa dödsorsak. Man har ingen brottsplats (spåren är säkert borta därifrån) och inget erkännande. Polistutredningen kom ju också helt fel från början och många misstag har gjorts.

Leif GW: Jag vet vilka som dödade Helena --> här

Såg den här villan igår på Skälby --> här och den skulle jag kunna tänka mig.
Jag vill dock inte säga något tvärsäkert eftersom då behöver jag titta på plats. Men mycket är ganska bra!
Jag är dock tveksam till läget som är för nära E18.

Men jag skakade också på huvudet åt den som lade första budet eftersom det alltid är så korkat. Ha is i magen! Tro inte att skambud går hem för du bjuder bara in nya budgivare! Varför ska man lägga ett första bud när man ändå inte får köpa för det!?!

Den här villan kan bli ganska så mycket dyrare än vad de startade budgivningen på och budgivningen är just nu i full gång ;-) Troligtvis så kommer dem vilja skriva papper på fredag!

Längdskidor
Det var lite kul igår för när vi hade åkt klart frågade en gubbe om vi hade någon valla att låna ut. Jag svarade att vi inte hade och att vi körde på blanka skidor. Bra sade han!
Innan jag lade till att det nog är klister som behövs nu.
- Jaja, sade han innan han åkte vidare.

Att jag väljer att åka utan fästvalla beror på att jag är lite lat att valla, men också att jag haft problem att få just fäste i konstsnöspåret. Ofta funkar inte kallvalla och det är klister som gäller och då vill man förbereda inomhus med värmepistol. Jag tror också tejp kan funka OK.

Nästa gång jag köper skidor, så blir det definitivt vallningsfria. Att jag sedan väljer att nästan enbart staka är en sak. Jag vet ju att mina ben är starka, men överkroppen är svagare. På Vasaloppet har det ofta varit mycket stakning då spåren kan vara sladdriga och dåliga. Då är det svårt att diagonala och få bra fart.

Men som sagt om jag skulle vilja köra så fort som möjligt (gäller även i konstsnöspåret) så skulle jag självklart se till att försöka ha ett bra fäste under skidorna. Då kan man variera mera och även trycka ifrån i backarna. Det blir roligare och man blir inte lika trött heller

Onsdag
Det blev en dryg mil igår i konstsnöspåret. Det var isigt och lättåkt.
Det var ganska många som nu åkte mellan 19.00-20.15 och det var några riktigt vassa åkare. Känslan är att det kan vara många som kommer utifrån Västerås eftersom här kan man åka bra nu!

Vallningsfria skidor
Förra torsdagen när jag körde var det en i sällskapet som hade nya vallningsfria skidor och jag tycker det är helt rätt väg att gå. Vi pratar ju fäste och inte glid.

Vallningsfria skidor kommer med olika lösningar av skin/stidhudar som sitter under skidans fästzon. Du kan också reglera bindningen.

Att det heter vallningsfria skidor betyder inte att du inte kan valla skidorna utan det gör du på glidytorna. Men ska du träna är fästet för den stora majoriteten det viktigaste.

Jag tycker personligen det snackats alldeles för mycket de senaste åren om att åka utan fäste. Det är en väldigt liten del som klarar det på ett helt Vasalopp och sedan ska man ju också vinna tid på det. Det blir också mycket roligare att åka skidor med fäste!

En superåkare som Johan Olsson t.ex. gick med fäste på Vasaloppet och det blir bara larvigt och fel när många motionärer vill ta efter den yppersta eliten som har andra förutsättningar.

Såg delar av "Min sanning" på SVT med Thomas Bodström och blev imponerad av hans karriär och att han har så många strängar på sin fjol.

Sedan blev jag mycket överraskad av att Thomas Bodström är totalt opraktisk och knappt kan sätta på TV:n eller få in SVT Play. Han lider av det, men jag tycker det är strongt att man kan berätta sådant då han i för övrigt verkar så duktig och perfekt. Avgör själv! Titta --> här

Säsongsavslutning av Brottsjournalen och jag höll på att somna till första reklamen som kom efter 12 minuter ungefär. Men sedan hettade det till! En snorig och förkyld GW Persson totalsågade utredarna till den då 22-åriga Helena Anderssons försvinnande för 26 år sedan i Mariestad och berättade vilka som var förövarna. Mer sådant!

Fick nu på morgonen tips --> här om att utredarna till dubbelmordet i Linköping ska åka till Norrland för förhör och eventuella topsningar.

Det mest anmärkningsvärda är annars att polisen efter drygt 14 år fortfarande har två heltidsanställda som söker efter mördaren. Det är bra tycker jag och polisen har verkligen försökt att få fatt i gärningsmannen.

Men! Det intressanta är inte allt man gjort hittills utan varför man inte hittat honom. Efter så här lång tid måste man försöka tänka nytt och ställa sig frågan varför vi inte hittat honom.

Jag tror t.ex. man fäst sig alldeles för mycket vid hans eventuella ålder när mordet skedde. Det var säkert rätt då, men när man sedan inte hittar honom och när åren går, så måste man prova nytt. Att gissa ålder på folk är jättesvårt! Jag behöver inte utveckla mer än så ...

Noterbart: DNA-tekniken utvecklas ständigt. I fallet med dubbelmordet har man både hårstrå och blod från gärningsmannen. Det skulle vara mycket intressant om man med dessa spår kunde försöka sig på att åldersbestämma GM.

Måndag
Började morgonen med en dryg timmes snöskottning i bostadsföreningen.

Pratade med chefen på jobbet som berättade att jag är planerad att gå något av de två distrikt som finns på framförallt Aroslund/Blåsbo nästa vecka. Det blir bra det! Det ska bli kul att få köra några dagar ;-)

Har också hunnit med att simma idag. Jag tycker simningen går ganska bra just nu.
Imorgon har vi planerat att åka skidor runt klockan 19.00.

Jag var barnvakt i fredags och det gick bra. Jag fick ut ungarna en timme och körde kurragömma i mörkret. Det var också någon konstig lek där man skulle säga en färg och sedan fick man endera gå eller springa. Det gick bra för mig konstigt vore annars när man tävlar mot en 7- och 11-åring. Men när jag ramlade på en isfläck var det inte lika roligt längre.

Det är lite roligt när man får frågor av barnen och inte vet hur man ska svara. De kan också berätta hemlisar om de vuxna och föräldrarna. Och givetvis skvallrar jag inte.

Allt var bra i Bubbe! Fint ställe det där. Finns inte så mycket att göra ute med jag fortsatte att gallra sly ner mot sjön och det ser riktigt bra ut nu. Jag har väl tagit väldigt mycket som också inte är nedanför min kåk, men jag är ju stark och man kan inte bara sitta inne och peta i näsan. Skönt att få komma ut och få frisk luft. Förena nytta med nöje!

Har fixat en ställning åt småfåglarna vid diket mot bonden. Bilden.

På natten innan jag skulle somna hörde jag en (?) mus som levde rövare på innertaket. Lät som den sprang 60 meter med livet som insats. Har inte fått in några möss längre på ett par år. Lyckades hitta det lilla hållet som jag missade när jag lade nytt golv och missade under bokhylla och golvsockel ;-)

Kontakt: Peter Balonius