Falköpings cykelklubb och Twin Peaks Triathlon cyklar Vätternrundan 2018 på 7:50


Jag var tidigare här och besökte nya Lögarängsbadet. Jag måste säga att jag blev imponerad. Jag blev också förvånad att det inte var mer folk och jag fick en helt egen 50 meters bana! Jag gick runt hela badet och inspekterade. Provade båda basturna och kollade alla bassänger. Grymt!

Badet har tagit 2,5 år att bygga och kostat närmare 400 miljoner. Utomhusbadet kommer stå klart nästa sommar till en kostnad av 40 miljoner.

Jag köpte ett 12-kort och fick ett elektroniskt armband. Det fungerar som entré, men också som lås till skåpen. Inga separata lås eller nycklar behövs!

I badhus brukar man känna av kloret, men här märkte jag ingenting.

Det finns fyra bassänger. Stora tränings- och tävlingsbassängen går att dela av (både 50 och 25 meter). När jag var där fanns typ fem 50 meters längder och sedan fanns det ca tio separata 25 meters längder att simma på.

Dessutom finns barnbassäng, hopp- och multipool med 1- och 3-meterssviktar samt undervisningspool.

Måndag
Fick en förfrågan om att cykla på förmiddagen i går och tackade såklart ja när solen sken och när det var nästan vindstilla. Det blev även ett bad i Borgåsund. Totalt körde vi runt sex mil, men det kändes helt okej och mer är inte nödvändigtvis bättre.

Lite häftigt när jag och Fia upptäckte att vi åkte över 30 km/h och pratade obehindrat. Ingen ansträngning alls eller när jag gick upp och körde + 40 km/h och damen hängde med utan problem. Det var ändå ett tag, på platten och ingen vind att tala om. Jag tror vi båda är i finfin cykelform och Fia har väl cyklat + 300 mil i år ute och synd att hon inte har några mera tävlingar ;-)

Jag har på allvar börjat titta på saker som jag behöver till Kalmar och i går beställde jag en ny hjälm i Giro Vanquish MIPS. Den mörka kan ses --> här och den är nu slutsåld.

MIPS är en svensk uppfinning som gör att hjälmen kan rotera i förhållande till huvudet vilket ger ett mycket bra skydd. Jag har tidigare inte haft MIPS. Hjälmen har fått väldigt höga betyg --> här av många användare och ett bra visir medföljer.

Jag har även säkrat upp en större beställning av Maurten sportdryck. Tjejen som vann klassen 35-39 i Kalmar i fjol skrev ett inlägg --> här i veckan och mycket av det känner jag igen! Just på Ironman har jag inte kunnat dricka så mycket som jag velat och sportdrycken tillsammans med gel har inte funkat något bra.

En påse Maurten 320 som blandas med en halvliter vatten är ungefär den mängd kroppen kan ta upp av kolhydrater i timmen och ge ny energi. Om du trycker i dig mer riskerar du få magproblem.

Det är flera saker som är lite speciellt med Maurten som också är en svensk sportdryck med Hydrogel-teknologi. Den används av bland annat många av världens bästa elitlöpare på maraton. Dessa kanske inte behöver eller kan dricka mer vätska än 5 dl i timmen, men Maurten säkerställer energibehovet. Men vanlig sportdryck hade du behövt dricka mer och typ det dubbla.

Men för mig då, om jag cyklar på fem timmar i Kalmar räcker det då med 2,5 liter vätska med Maurten 320 för mig?!? Nej, absolut inte. Jag behöver mer vätska och kanske det dubbla vid normala omständigheter, men då funkar det bra med vatten. Sedan får man komplettera med någon gel, koffein- och salttabletter, snacks, bars etc.

Lördag
Kom ut runt lunch och skulle köra ett cykelpass på omkring tolv mil. Jag körde själv och hade knappt börjat och körde i närmare 35 km/h när en kille kom och susade förbi på en vanlig racer. Han höll säkert 37-38 km/h på de slingringa och inte jättesnabba vägen förbi Skerike upp till Skultuna. Jag tände såklart till på alla cylindrar och tog rygg.

Nu gick det omkring 40 och strax under ibland. Efter några kilometer vände han sig om och såg att jag låg där ca 8-10 meter bakom. Efter runt fyra kilometer slog han av på takten och jag blåste förbi.

Jag borrade på och trodde han skulle ta rygg, men när jag stannade i Skultuna för att kolla några meddelanden i telefonen så såg jag han inte.

Men så när jag vek av mot Ramnäs kom han och blåste förbi! Det var motvind och gick uppför och han körde nog runt 35 och berättade att han körde intervaller. Jag valde att släppa då jag hade närmare elva mil kvar! Men jag blev efter det här både trött och seg. Jag valde t.o.m. att slå av klockan.

Hade Resorb Original i vattenflaskorna och det var ingen höjdare. Det är säkert bra som vätskeersättning, men jag tyckte inte jag fick någon energi av det. Kanske passar Resorb Sport bättre då, men jag kommer nog välja att köra på Maurten i Kalmar, men givetvis behöver jag testa den mer.

Den här killen som åkte om mig tror jag har kapacitet på 7.30 på Vättern. Sådant brukar man kunna se på hur folk åker och ser ut på cykeln. Men så klart han behöver en större grupp för att fixa det där man turas om att hålla fart och ta vind.

Thomas De Gendt var först i mål i "Tour de France" åttonde etapp i dag och vilken solokörning! Det var bland det värsta experterna hade sett och de trodde Thomas De Gendt helt själv skulle kunna köra Vätternrundan på 6.30! Det skulle i så fall innebära att han på 295 km får en medelhastighet på 45.38 kilometer i timmen (km/h).

Jag har själv funderat på om jag skulle försöka soloköra med målet sub9 eller om jag ska söka mig till en grupp med målet sub8. Den som lever får se


Ful, fulare och fulast! En renoverad fågelholk ;-)

Några dagar i stugan
Jag har varit tre dagar ute i min stuga och som vanligt brukar en dag innebära att jag stiger upp strax efter åtta. Sedan käkar jag frukost som alltid innebär kaffe som dryck.

Därute är TV:n framför och då brukar jag samtidigt titta på Morgonstudion. Alltid SVT och TV4 tål jag inte med all denna kommersiella smörja till reklam. Visserligen betalar jag för Cmore för att kunna följa VSK, men där orkar jag inte logga in för att se fyran.

Brukar samtidigt titta på datorn och är effektiv med flera saker samtidigt.
Kunskapskanalen går också ofta och i Bubbarsbo har jag bara sex kanaler (om jag inte streemar TV) varav fyra SVT kanaler, fyran och sexan på TV.

När klockan slagit strax över 09.00 och när jag sett nyheterna är det dags att börja arbeta! Ofta har jag flera större och mindre projekt på gång samtidigt, men är samtidigt noga med att försöka göra klart. Jag är noga med att ställa in sakerna över natten även om jag inte hunnit klart. Det var morfar duktig på! Och det har jag börjat försöka lära Vera och Viggo. Det man tar fram tar man också bort. Annars får någon annan göra det. Inte röra till det mer än nödvändigt.

På 90-talet var jag tillsammans med en tjej och när jag frågade henne om det var något som hon störde sig på och som hon skulle kunna störa sig på om vi bodde tillsammans när det gällde mig funderade hon länge innan hon sade: "Ja, det ska väl vara att du inte ställer bort glas/muggar på diskbänken/disken".
- Gick det in så gick det ut. Än i dag brukar jag använda samma kaffekopp några dagar innan jag diskar den på riktigt och någonstans står den

Jag har också alltid en göromålslista nerskriven på ett papper och ofta är det tiotalet saker. Det kan t.ex. stå: göra klart trappen, putsa fönster, fixa fågelholk, måla och kolla låset på Lillstugan m.m.

Två fågelholkar är nu renoverade på tomten eftersom hacke hackspett varit där och hackat. Det har väl pågått under flera år, men nu är holkarna bra robusta med stålplattor i fronten. Jag har byggt in de befintliga holkarna med spillbitar från trallen. De är otroligt fula och skulle aldrig gå att sälja i butik, men jag tänkte att det viktigaste skulle vara att de är säkra och fyller sin funktion.

Inredningen är dessutom fixad med massor av sågspån och därinne kan nog många mindre insekter också ta skydd när kylan kommer.

Förresten har jag också en rävhona med två ungar som stryker runt tomten. De är duktiga på att stöka runt och natten mot torsdag hade de burit bort min ena toffel ett 20-tal meter. Även andra saker kan få fötter.

Nästa gång ska jag köpa lite korv åt dem för de är nog tufft att föda upp två ungar ;-)

Några sköna citat från morsan som jag (kanske) tagit upp tidigare ...

M: Du måste ju börja jobba!
P: Men jag pluggar ju!

M: Säg inte att du är ute och cyklar igen!
P: Jo!

M: Måste du träna varje dag. Du kan ju dö!
P: Ja, nästan varje dag. Det kan jag säkert ...

P: I mina köksskåp står sakerna på en bestämd plats
M: Gud så tråkigt!

Det är ganska mycket tankar i huvudet efter tävlingen, men jag är nöjd med resultatet även om jag inte fixade mitt högt uppställda mål. Jag åkte ner själv, men farsan hade hyggligt lånat ut sin bil.

Jag bodde en natt på Good Morning Jönköping. Det var väldigt prisvärt! Ett av få ställen jag hittade när jag bokade som inte Ironman (Nirvana) bokat upp. De rummen brukar kosta över 2 000:- per natt, men nu kom jag undan med drygt 600:- Nirvana kräver också två hotellnätter ;-)

Jag bokade tidigt och tipset är att reservera hotell innan man ens fixar startplats eftersom startplatsen bokas först under hösten.

De var många andra tävlanden som bodde på samma hotell och när jag skulle äta frukost 06.10-06.15 var det i princip fullt! Gratis parkering för bilen, wifi och frukost ingick i priset.


Cyklarna står väldigt tätt! Och om alla kommer till start kan det bli 2 700 stycken.
Kom ihåg din plats, ditt nummer och glöm ingenting. Drygt 2 100 gick i mål ...


Den blåa påsen innehåller dina saker för cyklingen och i den läggs de saker du haft på simningen. Ta rätt påse! Och kom ihåg ditt startnummer och glöm ingenting.

Den röda innehåller det du vill ha för löpningen ...

Det var tråkväder på lördag. Med mycket regn! Sedan sade den sena prognosen inget regn på söndag, men 45 minuter innan simningen på söndag började det givetvis regna och det var lite blött och halt i början på cyklingen.

Sedan på löpningen blev det full sol! Skönt för publiken och det funkade väl på en halvmara, men jag hade inte velat ha solen på en Ironman mara ;-)

Hoppas att vädret den 17 augusti i Kalmar är runt 15 grader och skugga samt helt vindstilla! (haha)

Simning
Det blev en jättekonstig självseedning. Grupperna trycktes framåt när de tävlanden plötsligt fick gå framåt. Skyltarna (med tiderna du förväntades simma på) satt fast och det är långt ifrån samma organisation som i Kalmar.

På grund av regnet kom många sent in i fållan och enligt mig uppskattade väldigt många att de var bättre simmare än var de är.

Det var endast 15,7 grader i vattnet och jag blev mycket förvånad att se att nästan inga försökte värma upp på land. Jag var noga med att fixa våtdräkten tidigt och hade vantar, tofflor, strumpor på mig samt dunjacka. Allt det här plockades bort ca 10 minuter innan vi fick gå i vattnet. Sedan tog det nog 12-15 minuter innan jag fick kliva i.

De är färre som kan gå i vattnet i Jönköping och det flyter på sämre än i Kalmar.
Det var väldigt kallt i vattnet i början. När vi sedan vänder och har ca 900 meter kvar får jag en smärre chock. Jag hamnar långt ut till höger och det är nu motvind och otroligt strömt. Jag blir trött och alldeles snurrig i huvudet. Börjar simma krokigt och blir orolig inför fortsättningen då det inte alls känns bra. När vi kommer till bron blir det bättre och det återstår då ca 500 meter.

Min simtid var väl inte mycket att skryta med, men till trots tillhörde jag den 1/3 som simmade snabbast av de dryga 2 100 som tog sig i mål.

Det var trångt på väg till T1, men jag borde kunnat springa lite snabbare, men då behövde man springa ut på kullersten och lämna den röda mattan vilket jag gjorde "bara" ett par gånger ;-)

Cyklingen
Jag gick ganska tungt i början. Drog nog på mig lite syra i benen och när det gick som minst snabbt hade jag 13 km/h för ett ögonblick i de väldiga backarna uppför.
När det gick som snabbast utför över 60 km/h.

Jönköpingsbanan är kuperad och cyklingen blir väldigt ryckig. Jag tror det sliter mycket! Och jag skulle inte vilja cykla 18 mil så här och springa en mara efteråt ;-)

Det är möjligt att någon trodde jag skulle kunna cykla ännu fortare, men jämför t.ex. mot Åsa Lundström. Det här är hennes hemmabana, hon har varit SM-tvåa i tempo och cyklade Vätternrundan under sju timmar 2019. Jag är knappt tio minuter efter Åsa på nio mils cykling. Okej, en löjlig jämförelse måhända, men man måste också kunna se saker i sitt perspektiv.

Jag såg också en hel del drafting (att ligga på rulle) på cyklingen. Här verkar det som att man skiter i det och nu är det upp till också själva att tävla och cykla med ett rent samvete. Få kontrollanter och jag tror väldigt få fick några straff.

Löpning
Jag började löpningen lite för tufft. De officiella visar på några ställen utmed banan medan GPS-klockan visar hela tiden. Att många hade lågt tempo på samma ställe kan bero på att det var en backe vid de passeringarna.

Jag var så klart orolig för foten, men nu gick det i alla fall. Jag hade inte jätteont, men blev stel efteråt. Men det här är inte optimalt och jag kan inte riktigt slappna av när jag springer. Och har inte och kan inte träna så mycket löpning som jag vill.

Hur blir det här mot Kalmar? Jag det är ett stort orosmoln. Tidsmässigt är jag en bra bit från sub10 i Kalmar, men jag har några saker att förbättra och hoppas på.

Genrepet 2016 i Jönköping var heller inget bra och då gjorde jag 5.26 i Jönköping (mycket strul med cykeln) och 10.32 i Kalmar i perfekt väder. Så jag lever på hoppet och har inte gett upp. Långt därifrån.

Jag kom inte i vattnet förrän 09:13:38! Åldersgrupperna hade start från kl. 09.00.
Det var ”bara” 15,7 grader i vattnet och det började regna knappa timmen innan start ...

Jag kan rekommendera IRONMAN 70.3 Jönköping som tävling. Det är inte alls lika hysteriskt som Kalmar och stämningen är mer avslappnad. Det är mer nybörjare i Jönköping och nästan 30 procent var tjejer vilket var något slags rekord berättade dem.

Maxtiden är också väl tilltagen (8 timmar och 30 minuter) medan Ironman Kalmar som är dubbelt så lång har 16 timmar.

I Kalmar behövs tre övernattningar, men i Jönköping funkade en eftersom registrering och incheckning av cykel med mera sker lördag senast 16.00 och 18.00.

Observera att infomötet (Race Briefingen) inför tävlingen är obligatoriskt och hålls på fredag.
Jag valde dock att skippa det eftersom jag kört tidigare och är rutinerad. Naturligtvis hade jag läst Athlete Guiden vilket är ungefär det som gås igenom på mötet.

Till sist. Hemresan (ca 30 mil) tog längre tid än själva tävlingen! Otroliga köer efter Jönköping till Gränna på grund av något brobygge (tappade över timmen här) och sedan körde jag fel i Ödeshög och kom till Mjölby och Linköping! Vände tillbaka och började köra mot Motala innan jag hittade en mindre väg till Örebro genom Pålsboda.

Tävlingen i morgon kan följas på IRONMAN Sweden Facebooksida --> här. Men där är det allmänna saker. För löpande resultat ironman.com eller ladda ner appen Ironman tracker gratis.
Jag har startnummer 1219.

Mina resultat från 2016 under här. Då hade jag problem och strul med cykeln ...


Har känt mig trött i ett par dagar, men tar det lugnt och vilar mycket. Skönt att inte behöva jobba i alla fall!

Jag var barnvakt i natt på Vetterslund och det gick bra.

IRONMAN 70.3 Jönköping
Inför helgen så ser det ut att bli dåligt väder. Det kommer kanske bara vara runt elva grader i luften och regn när man kastar sig i vattnet och sedan är det en rejäl språngmarsch till växlingsområdet.

När du hoppar på cykeln vill du helst inte ha regn och blåst, men risken finns att det kan vara bäggedera ;-)

Även om jag kört cykelbanan 2016, så ska jag kolla på hela videon ovanför. Det kan vara nyttigt. Det går väldigt mycket uppför i början och det syns väl inte riktigt i videon. Men sedan kommer det också en hel del snabba utförsbackar! Men här kan du få iaktta försiktighet. Det har varnats på forum att många gått i backen med både skador på cyklar och atleter.

Även om det är svårt att jämföra banor och tävlingar, så är i alla fall Jönköping mycket mer kuperad än t.ex. Vansbro och Kalmar. Någon hade också skrivit att Jönköpings cykelbana var ungefär 15 minuter långsammare än någon motsvarig halvironman i Danmark. Men sådana där uppgifter ska man ta med en nypa salt då det är flera saker som spelar in som temperatur, vind, regn och dagsform etc.

Efter att ha sett lite av videon kan jag konstatera att det är väldigt trångt och många tävlande i början. Det ska vara tolv meter mellan framhjulen.

Notera också första vätskekontrollen som kommer efter ca 33 minuter. Bra service där med många funktionärer!

Videon börjar klockan 10:12:30 från växlingsområdet och simstarten skedde från 09.00 med rullande start. Alla borde ha varit i vattnet från ungefär 09.10-09.15.

Att det eventuellt även kommer regna och vara blött under löpningen spelar mindre roll. Det är nog nästan bara bra och 25-30 graders värme hade varit sämre!

Torsdag
Har hunnit med två simpass ute nu. Dels i Hökåsen gropen och i går tillsammans med Startpallen vid Lögastrand. Simningen känns väl som vanligt (haha). Det är inte min bästa gren, men man försöker så gott man kan. Med Startpallen var det några riktigt vassa med och ett par körde också med paddlar som gör att man få mer fart och kraft. Jag sladdade i slutet av fältet och det blev väl 1 500 meter totalt ...

Gropen har fått kritik för att innehålla mycket skräp, men jag tycker inte det är så farligt och det är inget man direkt ser. Jag tycker i alla fall vattnet känns fräschare där än i Mälaren och jag föredrar att simma i gropen. Mer simvänligt i Gropen med lugnare och renare vatten.

Tipset som nämns i artikeln och som jag tror på är att tunnan är från en arbetsflotte som ungdomar badade ifrån från 60-talet.

På tal om min hälskada, så är den väldigt knepig och svårbehandlad. Jag vet t.ex. flera duktiga tjejer på elitnivå som tvingats till operationer och då tar det ungefär nio månader innan man kan springa vanligt igen! Läs Kristina Robertos erfarenheter --> här och från Runners world hittade jag en artikel om Sarah Lahti som ni kan läsa delar av här under.


Onsdag
Vi har bra nyheter. Nu på förmiddagen körde jag först 25 minuter på trainern (landsvägscykeln) och sedan blev det drygt fem kilometer i nya skorna. De var mycket bra!

Jag hade vissa känningar, men de var nog framför allt från långpasset i måndags och med dåliga skor. Som mestadels student får man ibland rätta munnen efter matsäcken och jag kan inte alltid köpa det jag skulle vilja köpa. Mina löparskor har varit budgetmodeller och förhoppningsvis kommer de nya skorna inte göra skadan värre och helst vill jag såklart bli helt bra!

De nya skorna har också en mycket mjukare hälkappa än många andra skor och jag tycker de levererade på ett positivt sätt.

Tisdag
I kväll tänkte jag ta våtdräktspremiär i Hökåsen gropen ;-)
I går körde jag ett långpass på ca 18 km där jag ville springa snabbare än fem minuter per kilometer och det lyckades jag precis med, men jag hade ingen bra känsla.

Jag körde med en öppen sko där bak på grund av hälproblemet och det var ingen höjdare. Jag fick ont, så i dag har jag köpt nya skor och gått upp en storlek och det blev ett par Adidas Solarboost. Men jag hade inte läst om skorna tidigare utan köpte dem eftersom de kändes bra och hade bra pris. De var nedsatta till 1 099:- och 20 procent ytterligare på det. Läs om dem --> här. De är väldigt mjuka i hälen och kanske kommer dem funka.

Jag kommer testa skorna i morgon på riktigt och skulle det vara lika dåligt eller värre är Kalmar i fara. I morgon är också sista dagen som man kan skjuta fram sin anmälan till nästa år, men det vill jag inte heller riktigt göra. Vi lever på hoppet. Ge aldrig upp ...

Skaplig genomklappning av Sarah True i går. Med en kilometer kvar i den prestigefyllda "IRONMAN European Championship Frankfurt" ledde hon med sju minuter, men sedan kom väggen i 35 graders värme. Hon lyckades passera 41,2 km (!) men kom inte i mål ...

En som höll hela vägen var dock tysken Jan Frodeno. En av de största atleterna genom alla tider. Kolla hastigheten här när han får ett kast på bakhjulet. Åker han inte även upp på kantsten? Och sedan in i gräset. Det där kunde ha gått riktigt illa! Titta --> här

Kontakt: Peter Balonius