Lördag
Fick i går besked om att senaste tentan förra fredagen gick riktigt bra. Skönt!
När jag började läsa sista frågan som var typ två A4 sidor och kunde ge 24 poäng var jag först tveksam ifall det skulle gå bra, men det gjorde det ;-)

I Bubbarsbo var allt bra. Jag pratade med farsan om de enda två större projekt jag tänkte göra där ute i år. Dels så är det två större blomsterrabatter som ska planteras med nya blommor och det blir perenner. Det här ser jag framemot! Jag gillar sådant här. Grunden är lagd och den fixade jag i höstas, så det här kommer bli bra det vet jag med erfarenhet.

Jag kommer också byta ut trallen bakom huset och vid huvudingången. Någon ny trapp blir det också. Inga stora saker egentligen och skönt att familjen numera har flera dragkrokar på bilarna för jag har ingen. Det behövs släpvagn ;-)

Efter att farsan åkt hem strax efter lunch och jag skulle stanna över natten, så funderade jag på vad jag skulle göra. Äsch! Lika bra att gå ut och få frisk luft och göra någon nytta. Jag började röja sly på allmänningen! Rätt tufft i snön. Det här är inte nedanför min kåk eller närmsta grannen heller, men det behövs ju och man kan inte alltid vänta på någon annan.

När jag höll på att röja, så kom närmsta grannarna ut för en övernattning. De måste nog blivit förvånade för de såg ingen bil på min parkering ;-) Jag hann prata lite med Roffe på håll och de sista jag sade var att jag ska cykla hem i morgon. Ja, jag tror nog de tycker jag är lite tokig

Cykelturen hem i dag var dryg! När jag hunnit upp till stora vägen, så hade jag blivit blöt och lerig hela jag. Jag trodde jag skulle kunna ta den lilla grusvägen till Kolsva, men där var det oplogat och kanske 15 cm snö. Det fick bli stora vägen.

I Kolsva åkte det ut en Volvo tror jag det var som åkte 100 meter bil till affären innan hen parkerade. Vad då latmask eller så var personen stelopererad i båda benen.

Jag tog vänster efter ICA och hade nu en rejäl uppförsbacke. Det var blåsigt i dag och tillråga på allt isigt på vissa partier på småvägarna.

I Hallsta blev det en Cola, men strax utanför Västerås väggade jag fullständigt!
Jag hade inte ätit lunch, en för dålig frukost eller druckit tillräckligt och tappade alla krafter. Det var som Jörgen Brink i den där VM stafetten 2003.

Utanför Skälby och mot Dingtuna träffade jag på tre swimrun killar som löpte bort från stan och de undrande nog vem den där smutsiga motionären som knappt hade styrfart på mountainbiken var ...

Fredag
I dag blir det en tripp till stugan med farsgubben. Det lutar åt att jag kommer cykla tillbaka och att det i så fall troligen blir först i morgon. Jaja, vi får se vad som händer och sker ...

Morsan är bra rolig alltså. Hon kan tycka jag verkar träna för mycket och borde vila mer. Men jag tycker jag borde röra på mig mer. Numera pluggar jag och sitter mest stilla.

Hon är också orolig att jag ska bli överfallen bara för att jag springer när det är mörkt och sent. I går på "Alla hjärtans dag" sprang jag över tämligen sent och sedan tog jag trapporna upp till sjunde våningen och så hem igen. Det var ett skönt pass ...

Vetenskapens värld
Jag rekommenderar alla att titta på Vetenskapens värld och första delen av två som heter; "Världen i växthuset" --> här. Del två kommer sedan automatiskt och finns även längre ner.

Här får ni lära Er en hel del om dessa klimatförändringar och vad det är som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det. Det här är av trovärdiga källor som vetenskapsmän och vetenskapskvinnor och inget hittepå.

Jag har ju oberoende av varandra på kort tid fått debattera klimatförändringar med några pensionärer. Jag har jag blivit förvånad av den okunskap jag mött och att så många inte verkar fatta eller bry sig.

Att hänvisa till anonyma skribenter och källor (sidor) som inte stämmer och har faktafel är ovärdigt. Att dessutom försöka pracka på andra det här med att dela på annans Facebook än sin egen och dessutom vid andra tillfällen ha grova rasistiska inslag gör att man illa kvickt försvinner från min vänlista på FB.

För mig är det en sak att man inte tycker som jag. Det accepterar jag! Men att därifrån gå till att aktivt föra ut dessa åsikter är allvarligt och inget jag vill stå bakom.

Jag har under åren blivit alltmer restriktiv med vilka vänner jag har på Facebook och numera ser jag ingen status att ha många vänner där. Jag tycker snarare det är bättre med färre (riktiga) och att det inte är fler än att jag klarar av att säga; "Grattis på födelsedagen!" när de fyller år.
Alla jag har på Facebook har jag så klart träffat och vet vilka det är.

Blev en skidtur i går med sällskap och bra fart i spåret!
Enligt Thomas åkte vi runt 17 km och jag tyckte han sa att tiden blev omkring 70 minuter. Jag hade kvar min gamla burkvalla under skidorna och jag visste att det inte skulle ge något fäste då det var klister som gällde i går. En klar nackdel att köra så.

Vi avslutade med ett långt varv och lite tävling. Det blev dött lopp i mål! Sedan föreslog T. ytterligare ett varv, men ingen tävling och då var han bra trött! (haha)

Finbesök i bassängen
I dag hade jag den stora äran att få simma på samma bana som Lasse från Startpallen och det var han som bjöd in mig då det var lite trångt på övriga utrymmet. Det Lasse inte kan om simning är inte värt att veta! Han har dessutom haft åtskilliga kurser och utbildningar i simning.

Lasse tyckte min simning, så ganska bra ut men jag fick tre saker att tänka.
1. Att inte simma så brett med armarna. Du är starkare ju närmare kroppen och mittlinjen i draget.

2. Att försöka rotera mer på kroppen

3. Att öka frekvensen på simtagen en aning eftersom jag annars tappar lite fart.

I bastun började jag snacka med en kille från Irak och han berättade under 20-25 minuter en helt otrolig historia. Det tog några minuter innan han öppnade sig, men sedan fick jag höra många intressanta saker från en annan del i världen.

Pappan hade varit en hög general, men blivit mördad. Han hade själv deltagit i många strider och nu bodde släkten utspritt över hela världen, men de brukade träffas i Manchester där han också bott och flera släktingar bodde.

Han hade bott nio år i Sverige och pratade bra svenska.

Han var 46 år och jobbade här som gymnasieläsare. Även om han hade bra utbildning, så fattade jag det som att han inte hade riktigt full behörighet ännu för att undervisa på gymnasienivå. När jag berättade att min syster också vara lärare på gymnasienivå så skrattade han och sade att det var på Västerås bästa skola, men han själv var på Jensen.

Hade två söner och fru där ena grabben pluggade till läkare och den andra ville bli tandläkare.

Jag fick känslan att de hade haft gott ställt och mycket pengar i Irak.
Pappan hade varit duktig i pingis och de brukade spela fem-sex timmar per dag i Irak. De jobbade "bara" mellan 8.00-14.00 eftersom det sedan blev för varmt ;-) Men de hade plats med två pingisbord i villan. I Sverige var sönerna duktiga i pingis och han gillade det samtidigt som han här hade blivit intresserad av hockey och VIK.

Han lovordade Sverige på många sätt och vis och sade i slutet av samtalet att han gärna hade sett en kvinnlig statsminister och Annie Löf. Han verkade allmänt påläst inom politik ...

Han berättade också att männen som deserterat från det militära i Irak inte vågade eller kunde återvända dit, men att det gick bra för kvinnorna att åka tillbaka. Han hade en syster kvar i Irak som jobbade som läkare tror jag och fick sköta om familjens hus som var kvar. Som sagt jag valde under samtalet att mest fråga och lyssna. Det gav mig den här gången mycket mera

Det här blir väl typ min sista artikel jag delar om skinnskidor ;-)
Jag är inte köpt och får inga pengar eller några gratis skidor!
Jag vet ju inte själv hur de funkar och har varit skeptisk tidigare, men har nu svängt efter att ha läst på och sett hur min träningskompis skidor gider och funkar. Och då är inte det någon absolut toppmodell av skidor vad jag förstår.
//Peter

Tisdag
I går hade vi långdag i skolan. En gästläsare som informerade om Linkedins möjligheter mellan 16.00-19.00. Det var för de som ville och från min klass deltog kanske 1/3.
Jag tänker inte recensera gästföreläsaren, men kände faktiskt att Linkedin just nu i alla fall inte är något för mig.

Enligt hon som berättade måste man vara aktiv på Linkedin för att få ut dess möjligheter och du måste aktivt söka nya kontakter och nätverka. Även uppdatera och delta i diskussioner. Hon hade själv 1 500 kontakter och man skulle minst ha 400 för att det skulle vara optimalt bra. Och jag som vill tillbringa mindre tid framför skärmen ;-)

Efter skolan och gästföreläsaren var det ett uppehåll. Jag cyklade då till morsan.
När jag varit där i några minuter får jag plötsligt höra att jag blivit tjock! Jag sliter av mig T-shirten och då fick jag känslan att hon ändå tyckte det såg ganska bra ut, men då började hon i stället kraxa om mina tatueringar. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ta bort den ena, men det är en annan femma

Sedan ville morsan att jag skulle ta ut lite pengar eftersom hon måste åka till Uppsala på onsdag för nya undersökningar eftersom de misstänker någon förändring. När jag kom tillbaka damp posten ner och det var en påminnelse på ett bokpaket. Bara åka tillbaka till Skiljebo centrum och hämta ut det innan det är försent ;-)

Förra veckan var jag där och gav henne en bättre läslampa. Sedan har hon också fått en fjärrkontroll av mig för att kunna styra belysningen på några utvalda lampor. Det gillade hon ;-) Sedan var det dags att skyndsamt cykla tillbaka till skolan ...

Söndag
Klev upp hyfsat tidigt i morse för att kolla på "Visma Ski Classics" och tävlingen Jizerska från Bedrichov i Tjeckien. Jag vet inte om jag tittat på någon tävling där så många toppåkare varit borta på grund av sjukdomar och förkylningar. Det var något helt sanslöst!

Bäst svensk kom på 13:e plats bland herrarna och det var elva norrmän som var bättre och en finne jag inte hört talas om.

Sedan vet jag inte om Kanal 9 försöker sätta världsrekord med att ha mest reklamavbrott under en sändning. Det är ju på en pinsam nivå när man tittar på idrott eftersom man går miste på så mycket som händer under loppet. Sändningen började klockan 08.35 och vid 09.15 hade det varit tre reklamavbrott!

Jag brukar inte bjuda in mig själv, men i dag gjorde jag det! *skratt* Ville träffa en viss tjej och kolla hennes nya lägenhet med den fetaste Mälarutsikten man kan. Men smakar det, så kostar det vill jag lova och det är inget för en student! Fick dessutom följa med till Hallsta för att hämta hem en TV-bänk.

Jag gillar ju inredning och kommer väl med lite tips till de som vill ha mina råd. Kom att tänka på det för ett antal ganska många år sedan då jag var hemma hos en flicka jag träffat och hade synpunkter på hennes möblemang innanför cityring. Det blev bara ett möte! Hon uppskattade inte att jag hade kritik ;-)

Var jag så taskig? Nja, så minns jag det inte riktigt. Jag sade det med glimten i ögat och det var så klart inte meningen att göra henne arg eller ledsen.

Läs vad skidexperten Thomas som själv har vallat till flera VM-guld och OS-guld anser om dessa vallningsfria skidor. Klicka för förstoring!

Notera också att han anser att många skulle tjäna ganska mycket tid på att åka på dessa skidor på Vasaloppet. Ofta är det ju minusgrader vid själva starten, men kanske plusgrader i målet.

Vid riktigt blött före, samt vid svårvallade fören som nollgradigt och med nysnö ska de funka jättebra!

Men är det riktigt kallt är däremot en traditionell vallning att föredra.

Fotot nedanför är avslutningen. Har sedan ytterligare en artikel jag vill delge om dessa skidor, men den kommer senare.

Sedan tycker jag inte på något sätt man ska försöka jämföra sig med elitåkare.
De har kanske 20 par skidor och får nya modeller varje säsong. Folk som backar upp och testar samt vallar ...


Greta Thunberg går på vatten ...
Jag har haft en dispyt på Facebook om Greta Thunberg och om hur man okritiskt delar material som inte stämmer. Egentligen har jag liksom inte riktigt tid eller ork att engagera mig eftersom allt för mig är så uppenbart.

Hur bemöter man någon som säger att jorden är platt?!? Ja, jag vet faktiskt inte.
Eller att Therese Johaug åker längdskidor dåligt för hon har varit dopad. Jag har inget bra svar på det heller ...

Allt som skrivs på Internet stämmer det? Stämmer allt jag skriver?
Nej, det gör det så klart inte.

Men det blev "extra" kul i sammanhanget när U.S. Senator Bernie Sanders lade ut en video på Greta Thunberg som nästan haft en miljon visningar och då har det gått ett dygn. Och om man inte vill tro på det, så behöver man inte!

Överlag är jag jävligt trött på folk som bara klagar. Det finns alldeles för många nättroll! Många finns på riktigt, tyvärr - Men det går också att läsa om hur ryska "nättroll" med åtskilliga falska identiteter jobbar för att sprida propaganda på sociala medier och uppmuntra till kollektiv oro i västländer.

Som sagt tro inte på allt du läser och fundera en gång "extra" innan du delar något som verkar för bra eller dåligt för att vara sant ;-)

* Inslag (video) om skidåkning i Västerås --> här

Vätternrundan med Cykloteket
Cykloteket söker tio personer som vill cykla Vätternrundan tillsammans med tio medarbetare från företaget. Roberto Vacchi joinar och det kan bli intressant att se om han cyklar lika bra som han pratar ;-)

Målet är sub nio timmar och samla in pengar till Sockertoppen. Jag var lite intresserad själv ett tag, men har tipsat ett par andra som jag tycker är mer lämpliga.

Platserna kommer att kosta 5 000:- och dessa pengar går oavkortat till Sockertoppen.
Det som ingår i en plats är en hel del saker till ett värde av ca 20 000:- och jag tycker verkligen man ska ta chansen till att få en plats.

Skulle man inte orka hålla tempot ca 34 km/h, så är det inget mer med det. Startgruppen är säkert runt 50 personer och det finns många ryggar att ta ut efter banan. Förmånligt också att få starta i dagsljus och slippa att cykla i mörkret och den värsta kylan som brukar vara då.

Läs mer --> här

Lördag
Jag har många saker jag skulle kunna skriva om, men som vanligt får jag försöka sålla.
I skolan har det varit en tuff vecka med redovisning inför klassen och stort prov i arbetsrätt. Även om vi fick använda mycket material och böcker till hjälp, så ska man också hitta det och kunna hänvisa till rätt paragrafer i lagböckerna.

Den sista uppgiften i tentan var rejäl! Här skulle vi reda ut flera saker i ett påhittat rättsfall och förklara det med hänvisningar om vad som gäller i lagen ...

Nu är det riktigt skitväder ute! Regn, is och plusgrader. Det var ingen hit att cykla i går heller vill jag lova.

Jag hade ett riktigt bra pass ensam i onsdags kväll eller det var fullt med folk i spåret. Jag tror det t.ex. var två olika kurser och utbildningar och sedan körde skidklubben.

I värsta backen upp när jag försökte gå i spåret så kom en hel skrälldus ungdomar från skidklubben och skejtade förbi mig när jag inte kunde vika av och saxa. Jag var lite trött då ;-)

Det var snöfall under hela passet. Jag körde sex långa varv och totalt 17 km på 1.17. Banan är tuff! Och en lite sämre motionär lär inte klara så många varv innan orken tryter. Jag har också märkt att jag är en benåkare (har jag vetat om länge, men det blir "extra" tydligt när det är kuperat) och jag hade bra fäste. Jag är då hyfsat stark! Men märkte att glidet var mindre bra och när jag var klar märkte jag att alldeles för mycket snö fastnat under skidorna.

PS. I senaste numret av Vasalöparen som kom i går skriver de två olika artiklar om vallningsfria skidor och jag är nu helt säker på att det här är framtiden för mig och många andra! Här är länken --> här, men jag kommer lägga ut de som bilder inom ett par dagar.

Det blev ett antal vändor i simbassängen i tisdags. Skönt dessutom med egen bana!
Det blev sedan en livlig diskussion i bastun, men den här gången var det inte jag som började ;-) Jag brukar kunna säga "Hej!" och få i gång folk och prata. Oftast för att inte säga alltid är folk vänliga och bara du börjar och är trevlig, så kommer det mesta automatiskt. T.ex. har det hänt flera gånger att det pratats på främmande språk, men jag har ändå börjat snacka och det brukar alltid lösa sig och bli bra till slut.

Den här gången är det fem stycken i den varma bastun när jag kliver in. Jag hör att det pratas politik och att det är de som inte gillar regeringen, Miljöpartiet och Stefan Löfven. På raden längst ner sitter två pensionärer, en bit upp en 30-årig kille från Syrien, en kille i 50-årsåldern högst upp till höger och jag sätter mig i mitten.
Bredvid mig har jag en vältränad kille i 20-årsåldern som gjort simprov för polishögskolan.

En av pensionärerna som är mest drivande sågar MP och ifrågasätter varför Sverige ska göra en massa saker för miljön när andra länder är värre? Jag biter ifrån direkt.
Han säger att MP "bara" har två procent av rösterna, men ändå får bestämma. Han fattar inte det och gillar inte deras lobbyism. Det mest otroliga är att han inte tror på den forskning som finns på miljöområdet och den klimatpåverkan vi människor bidragit med.

Jag märker också att de båda äldre herrarna i 70-75 årsåldern inte gillar invandare.
En av gamlingarna blir förbannad på mig och väljer att lämna bastun! Men vi det här laget har jag fått med mig de andra på min sida förutom den andra pensionären, men han skulle också snart lämna!

Han börjar snacka om att det är jättesynd om inte alla så väldigt många pensionärer.
Här vill jag flika in att det säkert är jättetufft för många, men jag blev irriterad på att han som många andra bara klagar.

Han berättade att många har en pension på omkring drygt 6 000:-
Jag berättade vad min mamma hade som jobbat deltid och att det är avsevärt bättre än vad en normal student har i dag. Det är också mest lånade pengar. Jag påpkade också att man kan söka bostadstillägg som pensionär. Nu blev även den här gubben förbannad på mig och valde i vredesmod lämna bastun. När han gick så muttrade han något riktigt rasistiskt och killen från Syrien var alldeles förskräckt när jag berättade för honom vad han sade.

Men när man slänger ur sig en siffra på drygt 6 000:-, så måste man ha belägg för det! Man kan ju enkelt söka på vad genomsnittet för vad den allmänna pensionen är. Sedan har man t.ex. kanske även tjänstepension och andra tillgångar etc.

Det finns enligt pensionsmyndigheten många påståenden om pensionen som är seglivade och till slut blir som sanningar. Pensionsmyndigheten vill reda ut de vanligaste missuppfattningarna och svara på några av de frågor som förekommer när man pratar om det svenska pensionssystemet.
Kolla gärna länken --> här

"Man får inte bostadstillägg om man bor i bostadsrätt/har eget hus/har pengar på banken
Det stämmer oftast inte. Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Den egna bostaden räknas inte in i förmögenheten när bostadstillägget beräknas.

Tillgångar över 100 000 kronor påverka bostadstilläggets storlek. Om du är gift, sambo eller registrerad partner är det era gemensamma inkomster och tillgångar som påverkar bostadstillägget"
.

Källa: Pensionsmyndigheten

För en student t.ex. så får jag inga pengar alls på sommaren när skolan har uppehåll. Jag måste jobba såvida jag inte har sparade pengar. Man kan också fundera om det inte är ännu tuffare för en student. För att få lånet och bidraget, så måste du prestera och klara tentorna.

Jag tror också du generellt har mer utgifter i början av din karriär än vad du har i slutet.

Efter att gubbarna gått fick jag beröm av killen i dryga 20-årsåldern. Att jag vågade säga vad jag tyckte och att jag hade bra och sunda åsikter. Jag var hela tiden saklig och inte otrevlig. Att man inte tycker som jag är lugnt. Det accepterar jag. Men att sitta och fabulera och bara klaga, så får man också förvänta sig att få mothugg.

Jag måste säga att jag generellt börjar få lite svårt för många pensionärer. Det är ett jävla klagande på dem och det är ofta svart och vitt. Men livet är ofta inte riktigt så enkelt. Och dela inte skräp på Facebook som inte stämmer! Var källkritisk och var inte så lättlurad ...

Tisdag
I går hade vi redovisning på fallet från Arbetsdomstolen. Jag tyckte väl det gick bra för mig, men kan erkänna att man sov lite oroligt natten innan (haha).

Det där med att stå inför hela klassen på dryga 30 personer inklusive gruppen är lite speciellt. Även om jag inte gillar det, så är känslan att många andra tycker det är ännu värre eller jobbigare. Man skulle kunna tro att det är lättare med en grupp, men efter ett tag är man ju ändå själv och ska prata i några minuter. Att vara en grupp innebär också att man är beroende av de andra och att det blir synkat.

Blev en tur i konstsnöspåret på kvällen. Återigen knepigt vallaföre med snöande och runt nollan i luften. Jag hade tagit bort all gammal fästvalla och hade väl okej fäste trots att jag kortat ner zonen ganska mycket. Men som vanligt fastnade snön i vallan och då blir det tungt. Jag tyckte ändå det var acceptabelt glid, men inget man skulle vilja ha på ett Vasalopp.

Jag tror ändå framtiden är skin skidor för oss motionärer. På dessa kan du ju också reglera bindningen och på så sätt få mer eller mindre fäste. Framförallt för att träna på dessa skidor! Det funkar liksom inte att behöva fixa med valla flera gånger i veckan och så funkar det kanske ändå inte. Nej, jag vill träna och köra.

Imponerande av veteranen Daniel Rickardsson som vann tremilen i klassisk stil i SM-veckan i Sundsvall i söndags. Det var ett riktigt tungföre (!) och på en jobbig bana dessutom med många höjdmeter. Jag undrar vad en annan hade åkt in på? ;-)

Sedan förstår jag mig inte på den där Jens Burman. Under de här förhållandena ligger han längst fram i början och kör hårt. När han sedan inte längre orkar med det låg han ofta i eget spår och körde. Men visst han kanske sket i SM-medaljerna och bara ville ha ett hårt träningspass inför VM ;-)

Det var rätt vinter att ta över snöskottningen i bostadsrättsföreningen (Brf Skogsgården). Bara i dag blev det t.ex. 2.35 timmar och då hade jag ändå bra hjälp.
Ovanligt med så här mycket snö i Västerås och att det dessutom får ligga kvar ;-)

PS. till mina träningskompisar på skidor (killar som tjejer) hälsar jag att i dag får ni köra själva DS.

Söndag
I dag blir det snöskottning! Det ska fortsätta några timmar till, så jag passar på att kolla på SM-veckan från Sundsvall och Vinterstudion. Härligt med två masstarter! Först damernas 15 km klockan 09.30 och sedan herrarnas 30 km klockan 11.30.

Personligen tycker jag det är alldeles för mycket sprint distanser i världscupen. Skidåkning för mig är de längre distanserna och de finaste att vinna är så klart de långa sträckorna ;-)

I går avbröt jag ett träningspass i förtid på skidorna vilket typ aldrig händer, men jag var totalt bortvallad. Det var väl ungefär nollgradigt med övertag på plussidan och en del nysnö. Jag hade lagt på ett för tjockt lager valla och den var dessutom för varm eller mjuk. Det brukar ju alltid vara kallare i snön än i luften och jag kom ingenstans när jag gled.

Thomas körde utan fäste och han fortsatte träningen medan jag packade ihop mina saker efter sju kilometer och gick hem.

Pratade med två tjejer på skinskidor som skulle tävla i Norberg nästa helg och de hade också stora problem, men för de hade det fastnat lite snö på glidytorna! Jättekonstigt, men de verkade annars ha fäste och skinnet hade inget snö vilket var positivt.
Jag däremot saknade både fäste, jävlar anamma och glid (haha)

Det är ganska tufft den här årstiden att cykla. I måndags var det rent bedrövligt, men i morse gick det lite bättre ;-) Jag saknar dubbdäck och däcken är dessutom av lite smalare och sportigare karaktär.

Att ta bilen tycker jag är onödigt och det är väl bara tunnisar som åker bil till jobbet om man bor och arbetar här. Nej, Västerås är inte större än att man kan cykla över hela stan.

I morse tänkte jag också på när jag cyklade i närmare tio minusgrader att jag vill springa maraton när jag är 80 år och när jag blir 88 ska jag köpa min första elcykel. Konstiga funderingar måhända, men jag är helt ärlig

I skolan rullar det på, men arbetsrätt är ett ganska tungt ämne. Nästa fredag har vi en fyra timmars tenta. Nu på måndag ska dessutom min lilla grupp köra en redovisning framför alla andra om ett fall i Arbetsdomstolen. Vi ska försöka göra en intressant och bra sammanställning som ska presenteras i minst 20 minuter.
Fallet från AD hittar ni --> här

Det har hittills blivit mer snöskottning än jag trodde och det är också tyngare än vad jag räknat med. Men det är bra träning! Det kom lite grann före årsskiftet och totalt med årets timmar är jag uppe i totalt drygt 14 timmar. Det är nog lite i underkant eftersom jag inte riktigt räknat med hämtningen av grus för halkbekämpning från återbruken.

Jag hade inte tänkt åka skidor i går kväll, men det blev en tur. Jag trodde inte mina kompisar skulle vara ute, men jag träffade på de båda!

Jag hade också provat att själv stålsickla mina skidor för att ta bort gammalt belag och struktur och tyckte nog glidet blev bättre. Men eftersom jag mestadels körde själv i alla fall i början, så vill jag inte säga för mycket utan vill jämföra mer när man åker tillsammans.

Som mina skidor känts tidigare, så är "Öppet spår" inte aktuellt eftersom materialet mitt är undermåligt. Men nu kändes det lite bättre som sagt även om det fanns nysnö i spåret som alltid påverkar glidet negativt. Jag har också börjat köra med fäste, men mer om det senare ...

* Social förmåga lönar sig mer än intelligens --> här

Kritik till killarna
De svenska herrskidåkarna och ledningen blev sura då de fick motta kritik i helgen.
Jag förstår egentligen inte problemet. Är man inte bättre så är man inte. Vi kan inte låtsas eller hitta på bortförklaringar bara för att vara snälla utan det är bara inse fakta att vi inte är bättre och jag är tämligen säker på att ingen svensk herre kommer få en VM-medalj senare i år. Så dåliga som killarna är nu har de nog aldrig varit. Det är ju bara tur att länder som Norge och Ryssland inte får ställa upp med fler åkare.

Imponerande också att Rysslands andra lag vann stafetten före deras första lag!
Det säger lite om deras konkurrens ;-) Jag blev ändå positivt överraskad av Sverige som blev femma på hemmaplan och lyckades spurta ner Frankrike.

Bra tjejer
Våra tjejer däremot är desto bättre. Tänk om något land kunde nypa Norge i stafetten! Är det ens möjligt?? I VM är det tydligen att det är de två första klassiska sträckorna som är de tuffaste. Johaug kommer då ta den andra! I svenska laget är Kalla och Ebba självskrivna. Stina är skadad och osäker.

Om Norge fortfarande är så dumma att de envisas med att köra Heidi Weng (hon har varit ur form jätte länge) på första borde Sverige låta Frida Karlsson ta första! Jag tror då Frida kommer knäcka Weng och sedan får Kalla eller Ebba ta den andra och försöka hålla undan för Johaug. Om sedan Sverige kan gå i rygg på Norge, så kan eventuellt en frisk Stina vinna i spurten. Som sagt man måste få hoppas och drömma ;-)

PS. Den där Frida Karlsson borde vara självskriven i seniorlandslaget. Det är t.o.m. på den nivån att hon är bättre än en frisk Stina på distans.

Frida Karlsson påminner i utseende mycket om Johaug och hon verkar kunna åka skidor nästan lika fort. Hon är "bara" 19 år, men gjorde succé på junior VM med flera medaljer.

* Frida på Instagram --> här

Marcialonga
Vilken uppvisning det vart! Det är bara att lyfta på hatten åt Petter Eliassen som vann Marcialonga efter att själv har dragit under nästan hela loppet. På ett sätt är det en seger för skidsporten eftersom det väldigt sällan är den som gör skitjobbet som till slut vinner. Ofta är du också väldigt beroende av ett starkt lag med bra uppbackning och support.

Andreas Nygaard vann Vasaloppet ifjol, men hade det inte varit för en viss svensk och en norrman vid namn Anders Aukland hade Nygaard aldrig vunnit för denne är sällan uppe och gör dragjobbet. John Kristian Dahl är väl ungefär likadan.

Det är också häftigt att se de senaste åren har Anders Aukland nästan bara kört för sina lagkamrater. Det är beundransvärt och karln fyller 47 år och blev femma i går!

Ni som var med och såg från tidig söndags morgon kunde bevittna att Petter redan från start satte upp ett fasligt tempo.

2015 vann Petter Eliassen Birkebeinerrennet som är Norges motsvarighet till vårt Vasalopp. Loppet är 54 km och väldigt kuperat. Alla deltagare måste ha ryggsäck som väger minst 3,5 kg från start till mål, som symboliserar prinsen Håkon.

Det här året stod världens då bäste skidåkare på startlinjen i Martin Johnsrud Sundby. Att Petter Eliassen lyckades vinna är en gåta för mig eftersom han gick utan fäste, medan Sundby hade det och var världens bäste skidåkare. Trots detta lyckades Sundby inte hänga av honom i de väldiga uppförsbackarna. Det var en magisk TV-sändning att få se i direktsändning!

På platten kunde man se att deras skidor var likvärdiga. Ja, det var t.o.m. nog så att Sundbys skidor gick bättre.

Hur kunde då Petter vinna?!? Ja, det berodde på att han är så stark och duktig stakåkare. Det här förändrande hela Martin Johnsrud Sundbys syn på skidåkningen och då stakningen. Han började därefter träna jättemycket stakning, men tappade då kanske kondition och i dag är ju inte längre Sundby lika dominant som han en gång var.

Samtidigt måste man ha klart för sig några saker. Man måste kunna förstå skillnaden på banorna. De som tävlar i världscupen och kör en kuperad femmil i OS behöver nog fästet. De är också otroligt starka kapacitetsåkare med hög hjärta/lungkapacitet.

Medan långloppsåkarna är väldigt uthålliga och starka i överkroppen och använder benen minimalt. De orkar också köra 3-4,5 timmar och så länge tävlar man aldrig i VM eller OS.

När vann t.ex. en världscupåkare Vasaloppet senast?? Jag minns inte.
Men en långloppsåkare skulle vara ännu mer chanslös på 15 km i VM.

* Resultat "Visma Ski Classics" --> här

Har börjat intresse mig mer för skidskytte på TV än längdskidåkningen. Det trodde jag inte riktigt skulle hända och har alltid sagt att när du inte hänger med i spåret, så får du blir skidskytt som t.ex. Denise Herrmann.

Jag testade själv skidskytte i Östersund för ungefär fem år sedan.
Det var häftigt också att få åka banorna där. Det är ju inte riktigt som Rocklunda och det är riktigt tuffa backar. Jag var mer rädd utför än att åka uppför backarna.

Vi fick skjuta med en instruktör som låg bredvid eftersom det är ett vapen. Vi fick dessutom ligga med stöd och det var nog närmare till tavlan än de riktiga tävlingarna.

På inskjutningen bommade jag alla fem skott och instruktören hade nog inga förhoppningar på mig, men när det sedan var tävling satte fyra av fem och det gick dessutom fort. Inte som Mona Brorsson ;-)

På tal om längdskidåkningen finns det ingen svensk herre längre att hoppas på. Jag har gett upp! Kom inte med namn som Calle Halfvarsson, Jens Burman eller Teodor Peterson för de har inte kapaciteten.

I Norge tycker de svenskarna ska söka professionell hjälp av dem och någon trodde svenskarna var för bekväma och tränade för lite. Jag tror inte svenskarna är övertränade och ingen av de jag räknade upp är några vinnarskallar, tyvärr ...

Missa dock inte "Visma Ski Classics" från Marcialonga på söndag! Sändningen drar igång redan 07.40 på söndag i Kanal 9. 70 km klassisk stil och loppet räknas väl som nummer två efter Vasaloppet som det finaste du kan vinna bland världens långlopp.

En stor knäpp på näsan till Kanal 9! Det är ju reklamavbrott hela tiden och jag vet inte hur många gånger Roberto Vacchi tvingas säga att vi avbryter för ett kort reklamavbrott.
Samtidigt vill jag ge beröm till TV 3 som sänt handbolls VM. Deras avbrott har varit helt okej och acceptabla ...

Förresten är det inte tur att Therese Johaug inte tävlar i skidskytte?!?
Hade hon gjort det tror jag hon vunnit även där! Det skulle räcka om hon träffade ett av fem skott ;-)

När jag och Thomas sist körde hade det snöat och var ganska tung åkt. Vi hade båda våra Fischer skidor som är ungefär tio år gamla. Jag hade fixat mina skidor med glidvalla på hela skidan eftersom båda våra par är för mjuka, men T. hade som vanligt inte gjort något.

Den här gången hade nog jag lite bättre glid än Thomas, men jag blev förvånad när han började diagonala! Jag förstår inte hur han lyckas, men han måste trycka och hänga något otroligt över stavarna.

Efteråt hade han snö som fastnat under fästzon och inte konstigt det gick lite tyngre för honom. Men jag är liksom förvånad att snön fastnat då han inte hade någon valla och ruggen verkade minimal

Skidor
Tänk vilka otroligt fina förutsättningar vi har i Västerås för längdskidåkning. Jag läste om en tjej i Stockholm som fick träna på Stockholms stadion. 400 meter runtom typ och troligen inga backar utan platt som en pannkaka och dessutom väldigt trångt och mycket folk.

Här i "Vässan" var han på Vallby först med spår. Han är en riktigt duktig entreprenör! All cred till Landås. Där kunde du åka redan i slutet av november.

Rocklunda var också tidiga från början av december. Missen de gjorde i mellandagarna lär de förhoppningsvis inte göra om. En vecka där du inte kunde köra och där många var lediga och ville åka, men inte kunde.

På Rocklunda tycker jag också de skulle kunna ha två klassiska spår i bredd på många ställen och de skulle kunna dra ut spåret mer till höger. Det skulle kunna bli ännu bättre om man tänker till och de som kör skate behöver inte ha hur många meter i bredd som helst när 90 procent kör klassiskt. Vid tävling i fristil kan man fixa då om det är nödvändigt.

STARTLIST IRONMAN 70.3 Jönköping - TriClub Roster (uppdaterad 21.1.2019) --> här
Här går man på dem som lyckas anmäla sig med en organiserad triathlonklubb. Många saknas därmed i listan! Ironman har många konstiga saker för sig och jag är inte helt nöjd eller imponerad

Startlista IRONMAN Kalmar 2019 (Uppdaterad 21-01-2019) --> här

Näst högst upp i listan över anmälda till Kalmar är en tjej som är jämngammal med mig och som bor i Västerås, men tävlar för "AXA Sports Club". Hon har rankingen "AWA Gold" och är därmed bland de en procent bästa i hennes klass 45-49. 2016 och 2018 var hon precis före mig i mål vilket är ganska otroligt när det bara skiljer ungefär en minut på varje Ironman! Jag hoppas på tredje gången gillt och att jag kommer före i år.
Jag gillar inte att få stryk av tjejer eller killar heller före den delen (Host! Host!)

"AWA Silver" är lika med de fem procent bäst och "AWA Brons" bland de tio procent.
Jag tycker det där med AWA är bra fjantigt eftersom du får mer poäng ju fler tävlingar du kör. T.ex. så är Mikael Nelker och Clas Björling på brons i 40-44. Clas Björling vann sin klass överlägset ifjol på 08:55:47 och nästan 30 minuter före tvåan. Mikael Nelker är inte heller någon duvunge!

Clas Björling är ett före detta proffs och hade länge det svenska Ironman rekordet.
Jag tror han skiter fullständigt i AWA och han låter i stället resultatet på banan tala ;-)

Under själva tävlingen ger AWA inga fördelar, men du har t.ex. en prioriterad incheckning när du ska registrera dig och checka in tävlingssakerna. Jag hade ju "AWA Brons" 2017 efter ett bra Kalmar och dåligt Jönköping året innan, men det slutade med en krasch på Ölandsbron det året.

Onsdag
Jag pratade med morsan i går och hon är bra rolig alltså. Helt apropå tyckte hon jag skulle göra en trerätters middag och bjuda på. Det var väl ungefär som att hon inte tror jag fixar någon egen mat utan bara köper färdigt. Jag svarade att i dag ska jag laga torsk och sedan är kruxet att få uppe henne i min lägenhet för här finns ingen hiss, men jag var tydligen stark och kunde bära.

Hon böt sedan ämne och tyckte jag kunde skaffa en hobby! Den tyckte jag ändå var bäst. Jag tycker jag har många strängar på min fjol. Jag har liksom för mycket saker och för lite tid!

Jag vill inte ha någon hund eller katt. Möjligtvis en fru i alla fall när det är lördag ;-)

Morsan gillar inte heller att jag pluggar eftersom det är för lökigt. Hon ser ingen som helst status i det. Nä! Man ska jobba och att man "nästan" har krigat 20 år på posten verkar ha mindre betydelse eftersom att plugga kan göra eller rättare sagt gör att man blir slö.

Hon undrade om jag visste var hennes nya blues eller tröja var. Ja, den ligger nog i en flyttkartong i förrådet svarade jag. Eftersom jag städade blir det ordentligt. Det är all in! 25-30 timmar för en tvåa på 54 kvm och då har hon ändå städhjälp. Inga lösa prylar som ligger i vägen på golvet. Hon har så mycket saker och kläder att det inte finns plats för mera saker.

Sedan var mamma fly förbannad eftersom hon skulle vara hos läkaren 07.30. Det var alldeles för tidigt! Hon brukar sova till 10.00. När jag undrade varför, så berättade hon att hon brukar kolla på "Outsiders" Tv-program mitt i natten. Då ska man sova sade jag. Hon blev arg och sade att hon har jobbat hela livet och nu gör som hon vill och det borde jag fatta och acceptera. Jag gav upp och ingen idé att argumentera mot morsan som kollar på TV klockan tre mitt-i-natten.

Det gick bra hos läkaren och hon fick beröm, men definitiva provsvar först om ca två veckor.

Snart är det sommar (!) eller det tar väl några månader i alla fall.
Det här fotot tog jag förra sommaren från Vallbybron utöver Biskopsängen.
Där nere på grusvägen brukar jag ibland springa intervaller

Tisdag
Såg lite på Idrottsgalan igår. Jerringpriset tycker jag dock tappat i status de senaste åren och mycket beror så klart på hästsporten och deras kup röstande. Vad jag förstår så försökte även traventusiasterna med något liknande i år, men nu är förutsättningarna annorlunda.

Efter Peder Fredricsons Jerringvinster har det snackats om att priset ska handla om den populäraste prestationen och inte den bästa, men vad jag förstår blir det inte så.

Jag kan också tycka att det blir för mycket larv på scen och dåliga skämt. En del ganska långa och sega tal. Bättre att hylla dem som ska hyllas! Men många tal är också riktigt bra.

Sarah Sjöström var grymt snygg i sin outfit och hon stod där uppe på scen som den största superstjärna vi har i det här landet.

Hennes tal var också annorlunda, men är det någon som kan få skryta lite så är det just Sarah Sjöström. Där är det bara att lägga sig platt. För ett par år sedan blev hon vald till Europas bästa kvinnliga idrottare i alla kategorier och det är såklart stort, men det räckte det året inte till Jerringpriset ;-)

* Här är vinnarna på kvällens Idrottsgala --> här

Skatteverket med ny tjänst
Skatteverket lanserar en ny tjänst där privatpersoner och företag kan räkna ut sin skatt. Tjänsten kan användas av personer som till exempel har sålt bostad eller värdepapper, vill använda rot- eller rutavdrag, eller som helt enkelt är nyfiken på sin skatt.
Tjänsten kräver inte e-legitimation. Läs mer --> här

Söndag
Det blev faktiskt en skidtur igen på kvällen! Den här gången med Fia som blivit väldigt duktig på kort tid.

Det blev ett skidbyte för mig och enbart stakning på 10 km. Men det är liksom lite samma sak igen för mig. Jag tycker inte mina skidor glider bra och jag funderar mycket på varför det är så? Men jag har inga svar på det just nu.

Att köra med fäste på träning är ovanligt för mig som i dag vid lunch. Men jag tycker skidåkningen blir mycket roligare med fäste och den skidåkningen passar mig bättre.
Det blir en annan dimension och en större variation i åkningen.

Jag är också svagare på platten och i stakåkningen, men i backarna kan jag trycka på ganska bra när jag har fäste under skidorna. Jag känner också att mina lungor och hjärta får jobba mycket mera när jag använder benen i skidåkningen.

Skulle jag t.ex. köra på en bana som var platt eller har dåliga spår och har tungt före skulle jag givetvis köra ovallat och utan fäste om det inte skulle vara för långt eller kuperat.

Har sett Världens natur och "Katternas planet" på SVT --> här. Rekommenderar serien starkt om man gillar natur och som jag är uppväxt med katter.

Världens minsta katt var bra häftig för att inte tala om fiskarkatten som är anpassad för vatten.

I går blev det träningsledigt, men i dag blev det 17 km runt lunch. Så klart mycket folk ute, men ändå mindre än jag trodde.

För första gången i år blev det två varv på Apalbyplanerna, men där hade jag svårt att hänga med Thomas! Han skulle kunna åka ifrån mig och jag fick slita att bara gå med trots att han inte "maxade". På planerna är det sämre spår och inga backar och jag tycker mina skidor glider piss! Men man ska ju ha något att skylla på också ...

I konstsnöspåret är det bättre spår och där når inte solen ner på samma sätt och det blir lite kallare. Där är förhållandena mindre mellan oss även om jag även där tycker mina skidor glider sämre.

Jag lyckas hänga av Thomas när vi körde på och tävlade de två sista varven. Vi tog den här gången stora backen upp eftersom T. ville träna backe upp och få upp pulsen.

Vi ska här ha klart för oss några saker. Jag körde på mina Rossignol som var fixade efter konstens alla regler. Jag hade fästvallat dem med ett tunt lager, men kortat ner fästzonen. Och jag hade liksom lika dåligt glid i torsdags och då fanns ingen fästvalla.

Thomas körde ovallat och att jag är lite före när jag har fästvallat och när vi kör på en sådan relativt tuff bana som konstsnöbanan med stora backen är inget konstigt.

Lördag
Jag såg statistiken för konstsnöspåret på Rocklunda. En dålig dag är det 600 som åker där, men är det en bra dag är det 3 000!

Det är väl liksom tur att man infört spåravgift för vuxna för annars hade det varit ännu många fler och med avgiften nu kan man ställa högre kvar på spåren då det här med största säkerhet numera är en plusaffär för Västerås stad.

Spåren finansieras av avgiften och alla Västeråsare med omnejd kan förena nytta med nöje. Perfekt!

I torsdags körde jag med två kompisar. Jag fick känslan att jag hade sämst skidor av oss tre och det var frustrerande. Jag körde med mina "Rossignol" som numera är mina tävlingsskidor och de var ovallade utan fäste. Trots detta tyckte jag de gled sämre än en i sällskapet som körde med ett par vallningsfria skidor med stighud. Otroligt frustrerande!

Har man sämre glid än någon som har fästvallat och jag kör ovallat är man riktigt illa ute eftersom det är i backarna den som fästvallat ska ha fördelen absolut inte annars!

Sedan är det väl så att vi motionärer normalt sätt om skidorna är vallade bra inte ska märka någon direkt skillnad på glidet kontra om de inte var fästvallade om föret är OK.

Den andra kompisen Thomas hade också bättre material och han har inte glidvallat de på flera år! Han körde precis som jag ovallat.

Observera! Det här med skidor och hur de glider är subjektivt. Det är lätt att skylla på det när man inte hänger med i spåret och det kan vara svårt för någon annan att bedöma från sidan hur mina skidor går. Man kan ju försöka att jämföra i nedförsbackarna om det finns två spår bredvid varandra. Prova att byta spår. Notera också att en tyngre åkare kan ha viss fördel.

I fredags förmiddag stack jag och Thomas ut på en ny tur. Jag hade bytt skidor till mina "Fischer" som jag bara brukar staka på. Jag hade nu fästvallat skidorna, men märker direkt att vallan tar emot! Jag säger till Thomas att jag är nära att kasta in handduken, men vi fullföljer i ca 10 km. Hem till mig för att kolla spannet på både skidorna. Mina Fischer är alldeles för mjuka och tar emot. Fästvallan tar alltså emot snön och jag har aldrig varit med om något liknande. Det finns nästan inget spann alls. När vi kollar skidorna är känslan att de kanske skulle funka för en som vägde 60 kilo.

Mina "Rossignol" däremot har däremot ett bra spann, men jag måste också försöka förbättra glidet på dessa skidor och sedan kommer jag prova och testa för att få ut en bra fästzon.

Vi tar en ny tur i kväll efter handbollen! Det blir en tur på kvällen, men då är det också mycket lugnare i spåret en sen lördag kväll

* Glidvallan har marginell betydelse i Vasaloppet --> här

Fredag
Är man som jag hyfsat intresserad av politik, så såg man givetvis statsministeromröstningen i Riksdagen imorse.

Lööfs svar - efter Åkessons klädpik --> här
Det var en riktig höjdare att få se det här i direktsändning ...
Och självklart står jag på Annie Lööfs sida om någon nu trodde något annat.
De sitter dessutom bredvid varandra i Riksdagen och är väl som hund och katt. Noterade också Åkessons gest och leende när de möttes och det var dags för Annie Lööfs anförande. Jimmie Åkesson måste dessutom vara färgblind ;-)

Nu till något mycket allvarligare. Att höra Jimmie Åkesson prata idag var faktiskt otäckt. Det finns så mycket bakomliggande hat och frustation där bakom att det faktiskt skrämmer mig.

Vi svenskar ska vara stolta för att vi hjälpt många människor på flykt och många andra länder i Europa borde skämmas. Givetvis ska vi som är födda här och kan språket ställa krav på de nya som kommer hit och om man inte sköter sig eller försöker efter bästa förmåga så får man inget svenskt medborgarskap och får flytta tillbaka.

Men vi måste också skapa förutsättningar för de nyanlända! Nä, tillsammans är vi starka - Kom ihåg! det.

Torsdag
Igår onsdag var första stora snöskottningsutmaningen för mig i (Brf) bostadsrättsföreningen. Jag kan konstatera att skotta snö är ännu tuffare än att jobba på posten som brevbärare!

Jag delade upp skottningen i två delar på knappt två timmar samt drygt en timme. Det är jag glad för!

Det var ett knepigt väder och jag visste inte vad som skulle vara bäst eftersom det skulle bli varmare senare på kvällen och t.o.m. komma lite regn för att sedan återigen bli kallt. Nu blev det mer regn än jag trodde och vid klockan 23.00 (runt 1,5 plusgrader) hörde jag fortfarande lite stänk. Men sedan skulle det frysa på!

När jag sedan kliver upp klockan fem är det plötsligt ungefär fem minusgrader!
Nu var det bara att gå ut och grusa mot halkan och jag fick säkert portionera ut ett tiotal små hinkar med grus.

Även om det är is på sina ställen så är snön borta och på de ställen där de slarvat med snöskottningen så har det nu frusit på och då får du inte bort det med handkraft!
Har man dessutom kört med bil/cykel genom snön så blir det dessutom spårigt och otroligt svårt att ta sig fram. Så jag tror min metod att igår att ta bort så mycket som möjligt var den bästa

Morsan är bra rolig alltså. Jag påtalade att jag ville hon skulle höra av sig angående besöket på sjukhuset. Hon ringde inte och jag ringde två gånger, men inget svar. Hon har visserligen numera även en mobil, men den är sällan på.

Sent på kvällen ringde hon och började först babbla om en massa andra saker innan jag fick styra in henne på ämnet. Hennes provsvar såg bra ut med blodprov och hjärta, men hon skulle ändå på någon ytterligare kontroll med en kamera som sticks ner genom halsen och jag ryser bara vid tanken, men hoppas att det fortfarande blir ett positivt svar.

Min gamla bil från 1997 klarade besiktningen utan anmärkning. Skönt! Och nu är det 14 månader till nästa eller som senast 31/3 2020. Fick frågan om jag skulle köpa en ny bil om den här inte skulle funka. Jag behöver ju åka till stugan ibland även vintertid, men jag svarade att jag inte har de pengarna som student och ensamstående. Då hade jag fått cykla! Och jag är helt uppriktig med det.

Har fått många erbjudanden och upplysningar om att besikta bilen och Bilprovningen var först någonstans tidigt efter sommaren. Sedan har det varit Dekra, Besikta, Carspect och Opus.

Carspect skröt om att de skulle vara billigast i Västerås med ett kampanjpris på 425:- inklusive en rabatt på 70:- om man bokade på webben och hade förbetalt. Men av Opus fick jag priset 295:- och dem var alltså 130:- billigare än dem som skulle vara billigast i Västerås

Det blev 15 km i konstsnöspåret. Körde på 64 minuter med mina Rossignol för första gången i år och de var ovallade. Det var tungt före. Lite nysnö sedan gårdagen och ingen is i spåret. Det behöver liksom inte gå lätt bara för att det är minusgrader om någon nu tror det. Hade det varit två plusgrader i luften och is i spåret, så hade det gått fortare ;-) Hade de kört Vasaloppet i det här föret, så hade de knappast kört under fyra timmar utan kanske på 4.07 ;-)

Min tur idag var mellan klockan 13.00-14.00 lite drygt. Det var mycket folk i spåret! Säkert ett 30-tal som körde och nya komma hela tiden. En hel del äldre såklart och många pensionärer, men också sådana som jag.

Helt otroligt! Den där Kastellanoss måste vara grymt vältränad som i strumplästen och med det där handfängslet lyckas springa ifrån tre (!) kriminalvårdare i en skog. Karln borde vara nominerad till "Jerringpriset" och jag önskar jag vore lika snabb och stark ;-)

Läs hela artikeln från Expressen --> här och jag kan bara skaka på huvudet ...

Vallningsfria skidor
Ett förtydligande. Jag fick höra att det fanns lite synpunkter på att jag rekommenderade vallningsfria skidor. Men jag ser dessa som ett komplement! Vi här runt Västerås bor i ett klimat som ofta pendlar runt nollan och då är det svårvallat!

Har man tid, intresse och kunskap, så kan man självklart fortsätta att valla, men jag tror inte den stora massan motionsåkare finns där utan de vill att det ska gå snabbt och vara effektivt.
Om det är 5-10 minusgrader på ett Vasalopp är det ganska självklart att jag skulle valla på traditionellt sätt, men är det skitföre så kanske inte.

Framförallt skulle jag träna med vallningsfria skidor när jag vill åka med fäste, men jag skulle också träna på att bara staka och åka ovallat och då gärna med ett annat par skidor.

Jag tycker också man ska akta sig för att jämföra sig med eliten eller titta för mycket på den procenten som åker fortast eftersom det säger väldigt lite för motionären.

Tittar man här i Västerås, så är det otroligt många som åker. Jag har hittills inte sett någon tjej som åker klassiskt på blanka skidor och bara stakar och den stora majoriteten herrar gör likaså. Att du eventuellt får lite sämre glid på ett par vallningsfria tycker jag man ska skita i på träning för du har oftast okej fäste och det är snabbt och bekvämt.

Men observera! Jag har inte noterat att hon jag åker med har sämre glid än mig och då åker hon med vallningsfria skidor. Nu senast var det faktiskt tvärtom! Jag hade för första gången i år vallat och fick isfrysningar i fästvallan då jag haft lite för varm toppning på fästvallan

Test av skidor --> här

Måndag
Det ska bli spännande att se och höra Jonas Sjöstedt partiledare, för Vänsterpartiet idag om hur de kommer besluta. Alla verkar tro att hans parti kommer säga ja till den överenskommelse som; Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har. Men jag är inte lika säker.

Visserligen är läget extremt nu och vi har väl aldrig upplevt något liknande. Det kan tala för att dem ändå tvingas säga ja, men hade det varit för tre månader sedan hade det definitivt blivit; "nej, tack!"

Vänsterpartiet har ju blivit behandlade väldigt dåligt och om de säger nej så beror det på principen att de inte ens fått samverka eller ha något som helst inflytande utan att de bara väntas säga ja.

Man kan ju jämföra det här med SD. De SD alltså skulle inte dra sig för ett extra val och de skapar gärna politisk kaos om de kan. Men Vänsterpartiet är inte SD och det kan tala för att de ändå kommer säga ja.

Men som sagt helt klart så kommer Jonas Sjöstedt hålla ett känsloladdat tal klockan 11.40 idag.

Till sist. Ni kommer väl ihåg att jag tidigare nämnde Sara Skyttedal från KD och att jag inte alls gillar den där kvinnan. För några dagar gjorde hon bort sig fullständigt ...

Fredag
Igår var det sjukt svårt och halt att cykla. Jag har inga dubbdäck och lite smalare däck på min Skeppshult. Det var isigt och spårigt - inte alls kul!

Fick tillbaka senaste tentan från 21/12 och blev mycket positivt överraskad då jag var godkänd med god marginal. Det har varit jobbigt att vänta nästan tre veckor och jag skulle inte ha uppskattat en omtenta på den här.

Just nu sitter jag och läser boken; "Anställda" om nästan 400 sidor som är en praktisk handbok för arbetsgivare.

I onsdags fick jag simma lite på samma bana som Valter Olander som också driver --> http://www.olanderswim.se Han är en riktigt schysst prick och jag var lite fräck som frågade om han hade några synpunkter på min simning och det hade han! (haha). Det är ju lite svårt så, men jag fick lite tips på armtaget det så kallade draget tillbaka i vattnet.

Valter körde med flera hjälpmedel i sin simning som fenor, snorkel och paddlar och jag hade såklart ingen chans någonstans att kunna hänga på. Jag tror han skulle simma 6x1000 meter, men på nyårsafton körde han ett simpass på 10x1 500 meter (!) som tog honom ca 4 timmar och 10 minuter. Kolla gärna på Actic (Västerås - Kristiansborgsbadet) --> här från 31 december 2018 kl. 14:37 för att se en video från det.

Kuriosa så långa simpass som 15 000 meter var det 35 år sedan han körde.
Han funderade och berättade att han tänkte försöka göra ett nytt om 35 år, men då är han 88 år.

Tisdag
15 km i konstsnöspåret ikväll. Mycket folk trots vädret! Plusgrader och snöfall.
Bland det tyngsta före jag någonsin kört i och det var i princip (nästan) omöjligt att åka om någon. Trots det var det någon som slank förbi oss ;-) Men om du lämnade spåret tog det tvärstopp och då åkte vi ändå ovallat utan fäste. Men bra träning var det! ;-)

Jag hörde nu att det finns pengar till vägbygget mellan sträckan Västerås och Köping som inte är motorväg med dubbla filer i varje körfält, men att bygget inte kommer komma ihåg förrän tidigast 2022.

Man räknar sedan med en byggtid på 3-3,5 år och att vägen är klar 2025-2026.
Det här är verkligen på tiden, men man skulle ha börjat redan för 10-15 år sedan.

Jag läste --> här att samtal till nätläkare, som t.ex. "Min doktor", kostar vårdcentralerna i Västmanland allt mer. Det är nämligen den vårdcentral där patienten är listad (!) som får betala. 650 kronor för varje samtal till företag med nätläkare. Jag tycker det här låter helt sjukt, men så är det.

För att öka tillgängligheten och möta konkurrensen har Herrgärdets vårdcentral där jag är listad börjat med öppen mottagning. Det är visserligen jättebra, men att det beror på nätläkaren är ju fel anser jag.

Måndag
Det blev nio korta varv i konstsnöspåret ikväll. Ett kort varv är väl knappt 1,9 km. Hyfsat bra fart ikväll, men det var ganska tungåkt i spåret. Många som åker, plusgrader och smutsig snö på sina ställen. Inget som stör så, men glidet blir inte det bästa och det var stor skillnad mot i lördags då det var extremt lättåkt.

Jag åkte själv idag och då blir det mindre prat och mer fart ;-) Trots vädret så tycker jag spåren håller riktigt bra.

Det blev punka igen på cykeln! Den fjärde sedan de började sanda. Gick bara ett par dagar innan det var dags igen när jag var på väg hem från ICA Maxi i lördags. Har såklart kollat däcket, men inte sett vare sig något hål eller något som ligger i. Eftersom bakdäcket alltid slits mer, så passade jag även på att byta plats på fram- och bakdäck. Har också lagat tre slangar och hoppas vulkanlösningen håller eftersom den kändes lite gammal, men jag tror det ska gå bra.

Morsan kom tillbaka till lägenheten i dag och jag har räknat ut att ca 25-30 timmar när hon nu legat på sjukhus har jag tillbringat i hennes tvåa med att städa och fixa. Jag kör rubbet! Förutom mycket städning, så strukturerar och möblerar jag om lite så det passar t.ex. med rullstolen och allt annat. Det är svårt att förklara hur mycket det varit, men både syrran och Rodde vet ju och jag ska aldrig ljuga eller framhäva mig så.

Personligen så tycker jag det varit ett smärre kaos i lägenheten och det har varit ostädat och saker precis överallt! Men nu ser det riktigt bra och jag har fått mycket beröm av personalen fick jag höra. Och hade inte väntat mig något annat heller ;-)

Lördag
Det blev första simpasset på ett tag i morse. Båda snabbanorna var upptagna av två killar i gula simmössor med Västerås swimrun på. På den andra banan körde en ensam tjej och jag frågade om jag fick simma på samma bana och det gick bra. Vi var väl ungefär lika bra eller dåliga ;-)

Efter dryga halvtimmen kom ytterligare en tjej in på banan eftersom de nu var tre på den andra. Jag kände nu att det fick räcka och jag brukar oftast inte köra mer än 30-45 minuter.

Att crawla på de öppna banorna är oftast ingen hit eftersom många bröstsimmare tar stor plats, är långsamma, ofta simmar krokigt och allmänt är i vägen ;-)

Blir en skidpass senare på kvällen idag.

Jag besökte morsan på sjukhuset igår och hon ligger på avdelning 25 och infektionsavdelningen. Hon har eget rum och det är lite speciellt att hälsa på. Man går inte in på avdelningen utan de öppnar en direktdörr med hennes nummer och så går man rakt in till hennes rum genom en ytterdörr.

I alla fall, så har hon fått en allvarlig blodförgiftning, men vet inte riktigt ifrån var. Ett jättelitet sår kanske. Hon kommer komma hem på måndag, men det här var väldigt allvarligt och hon var på vippen att stryka med innan de visste var det var. Men än är inte faran över utan hon har redan fått en kallelse till lungröntgen om ett par veckor.

När jag gjorde ett nytt besök idag hejade min gamla chef på mig. Jag tyckte han såg pigg ut, men tänkte sedan att han kanske bara besökte någon anhörig innan det slog mig att det ju var på sjukhuset han fick jobb när han lämnade posten!

Ett par minuter senare ropar en jämngammal polare på mig. Hans morsa låg också på infektionsavdelningen sedan julhelgen med blodförgiftning. Men vad värre var att även hans farsa åkt in i samma veva och var väldigt dålig med en hittad hjärntumör. Snacka om mycket skit samtidigt och bara hålla tummarna för alla tre ...

Fredag
Haft två intressanta dagar i skolan med mycket diskussioner. Men arbetsrätt verkar vara ett ganska tungt ämne! ;-)

Ny punktering på bakhjulet. Köpte två nya slangar från Sahlbergs, men tänkte nu börja laga slangarna eftersom de kostar 80:- styck. Annars tycker jag de varit duktiga på att sanda den här vintern och det är krossgruset som fixar punkteringarna. Men bäste T. tror det beror på pepparkaksdegen och att jag åker på fälgen ;-)

Har haft ett par pass i konstsnöspåret och det har väl gått bra. Det brukar bli ungefär 15 km och det är väl ganska lagom tycker jag.

På tal om stakning, så hade Vasalöparen och duktige skidåkaren och skribenten Erik Wickström en bra artikel om det som jag helt nyligen läste. Den finns på sidorna 90-91 och hela tidningen kan läsas --> här


Nyårslöfte
Har jag något nyårslöfte? Nja, inte riktigt. Däremot vill jag hitta mer balans och harmoni i livet. Att få ihop alla delar med familj, studier, jobb, fritid, träning, kost, sömn och återhämtning.

Jag vill ha struktur, ordning och reda i tillvaron.
Inte ha för många olika saker i luften och börjar jag med något, så vill jag försöka göra klart det. Inget lull-lull eller skjuta upp saker framför sig eller vänta och se.

Samtidigt vill jag ha mindre måsten, men också kunna njuta mera. Det här kanske låter flummigt och självklart, men jag tror många missar här eller någon del. Men man är ingen sämre människa för det ;-)

Men jag menar att du kan träna på skitbra och varierat med en jättebra kosthållning. Men missar du återhämtningen (sömnen) och stressar, så blir det ändå inte bra. Då kan det istället få motsatt effekt och att man blir utbränd.

Jag tänkte också på det där med att jag ibland känner mig trött och seg. När jag får träna och komma ut. Oftast blir effekten bäst utomhus, så är jag piggare sedan. Så för mig är det viktigt att få träna och röra på mig. Helst varje dag! Mindre tid framför TV, dator och sittandes på en stol

Nyårsdagen
Imorgon onsdag drar skolan igång igen med ny lärare och nya kurser så som t.ex. arbetsrätt. Det ska bli spännande! Däremot är jag fortsatt orolig för den senaste tentan. Läraren har tio arbetsdagar på sig att rätta och en omtenta skulle jag inte uppskatta.

Av CSN var utbetalning av studiemedlet för januari planerat till 28/12, men man kunde inte lämna den obligatoriska studieförsäkran förrän tidigast den 24/12. Jag var tveksam om de skulle hinna med utbetalningarna och mycket riktigt nu är planen att pengarna ska finnas 3/1. Det är ju tur att man har lite sparade likvida medel eftersom merparten av ens räkningar ska vara betalda den sista i månaden ...

Lördag
Morsan mådde bättre idag lördag och det var ju skönt.
Jag tillbringade hela dagen i hennes lägenhet med att röja, städa och fixa. Det är liksom på en nivå man inte tror är möjlig, men jag orkar inte tjafsa här om det. Jag fortsätter hela söndag och delar av måndag ;-)

Hann med dryga milen i konstsnöspåret på lördag kväll. Visst är det bra att de är färdiga, men det tog en vecka och jag tror det blev en rejäl väckarklocka. De har fått så mycket snö att det blivit en extra backe (!) och mycket har dragits ut på sidorna in mot skogen. Snön räckte också en bra bit ut på Apalbyplanen och det finns fortfarande lite små snöhögar.

Jag tycker också man borde försöka göra något åt stora backen som svänger alldeles för tvärt vänster när man kör mot Villa utsikten. Den backen är farlig och man borde försöka dra spåret mer rakt ut och eventuellt med en vändpunkt. Jag funderar på att ta foto och lägga ut på spårstatusrapporter på skidspar.se och komma med förbättringsförslag.

Jag tycker även snöbredden är tillräckligt bred på många ställen att man skulle kunna ha dubbla klassiska spår.

I mellandagarna har jag varit på hubben på Erikslund och jobbat extra. Jag ska villigt erkänna att jag var lite nervös och sov dåligt natten före. Jag visste liksom att många ordinarie skulle vara borta och att det brukar vara många sjuka under klämdagarna.
Jag kan också spelreglerna att det inte finns något eget distrikt och definitivt inte när man är studieledig. Där arbetsledningen vill att du ska gå det gäller ;-)

Kanske skulle jag få ta en morgontur som jag inte åkt tidigare och brevbäring har jag inte kört på nästan ett år! Det har också varit en del andra förändringar, så jag visste inte riktigt vad som väntade när jag cyklade mot Erikslund denna småkalla morgon ...

Det började i alla fall bra och jag hade bra flyt. När jag började bli klar med ställningen ringde telefonen som berättade att morsan åkt in akut till sjukhuset med magsmärtor och 40 graders feber.

På kvällen genomgick hon någon form av operationen och hon har en rejäl infektion.
Jag pratade med läkaren, men framförallt har syrran pratat eftersom hon är ledig. När du har kraftigt nedsatt immunförsvar och inte är i bästa kondition i övrigt, så tolkade jag läkaren att det kunde vara fara för livet, så pass allvarligt var läget.

Idag fredag har morsan varit lite piggare, som tur var men hon ville inte ta emot besök än och vi får se hur det är imorgon.

Läkaren misstänker också att det kunde vara någon förändring på lungan, men där behöver man utreda mer och vi får ta en sak i taget. Tufft besked och mycket tankar såklart.

Fem minuter efter det här telefonsamtalet visade det sig på jobbet att en kille som börjar senare än mig inte kunde det distriktet han var planerad på - Men jag kunde det och fick byta. Problemet var bara att det var oställt och inget sorterat ;-)

Jag tappade förmodligen minst 1,5 timmar på det här även om jag fick viss hjälp med ställningen. Det var också relativt mycket post. Mycket julkort! Och reklamen vägde nästan 500 gram per lägg. Jag väljer att "bara" ta 10 minuters lunch eftersom jag ville ut och bli klar.

Jag visste också att det skulle bli mörkt efter 15.00 och det går inte fortare då precis. 17.40 var jag tillbaka och åkte hemåt vid 18.30. Det var ingen mjukstart jag fick, men jag var mycket nöjd med mitt jobb och tyckte det gick väldigt bra trots omständigheterna.

Det blev ytterligare en natt med dålig sömn. Det gick bättre på firman och skönt att slippa den tunga reklamen från gårdagen. Jag hamnade dock på efterkälken eftersom jag fick ställa och plocka ner ett helt postnummer någon annan skulle dela ut. Jag stod först i sorteringen, men det fattades folk och blev flyttad. Först efter frukost kunde jag börja med mitt alldeles egna postnummer, men det gick återigen mycket bra ute!

Strax efter klockan 16.00 lämnade jag posten för den här gången och trampade hemåt.

Jag tyckte det kändes som att det var ganska mycket julkort under de här dagarna som kommit lite försent dessvärre. Personligen fick jag ett nu i fredags som var stämplat förra torsdagen 20/12 och som nu inte kom förrän den 28/12

Hårdare tag mot barnäktenskap med skärpt lag
Jag läste att Sverige nu skärper lagen angående barnäktenskap efter nyår och det är väl liksom på tiden. Visst är det märkligt att dagens lag som förbjuder barnäktenskap i Sverige inte gällt om giftermålet ingåtts i andra länder.

Nu skärps lagen och Sverige ska inte längre godkänna utländska barnäktenskap, men de som redan är okejade ska tydligen vara det ändå.

Jag tycker det är helt sjukt att en typ 14-årig flicka ska tvingas gifta sig med en man som kanske är tre gånger så gammal. Troligtvis kommer man försöka undgå lagen genom att inte gifta sig på papper förrän flickan blivit 18 år, men i praktiken har man redan ett förhållande. Äckligt så det förslår och det här måste bekämpas. I Sverige råder svensk lag och passar inte det behöver man inte komma hit överhuvudtaget ...

Fler kvinnor än män i Syrien
Jag läste också att det nu finns många fler kvinnor än män i Syrien och det här får naturligtvis konsekvenser som man kanske inte tänker på. Läs artikeln --> här


Foto annandag jul
Konstsnöspåret
En god vän hörde av sig på juldagen och var lite upprörd angående konstsnöspåret.
Hen hade varit där och sett jättestora snöhögar, men ingen som jobbade med dessa.

I lördags eftermiddag drog de igång snökanonerna eftersom det skulle vara kallt några dagar och de har sedan gått på högtryck fram till juldagen. När snötillverkningen startar så kan man inte längre köra i spåret eftersom de valde att starta den i hela spåret.

På Julafton gjorde de inget i konstsnöspåret och när de skulle börja arbeta på juldagen hade maskinen gått sönder! De lyckas få fram en kolv (reservdel) i Lima och meddelar att spåret är åkbart torsdag eftermiddag.

Nästa rapport som är den senaste jag har från Karin på Västerås stad --> här är att nya problem uppstår och nu öppnar spåret igen tidigast fredag eftermiddag!

Västerås stad beklagade sig att man återigen drog igång snötillverkningen under en helg eftersom de flesta åker då. Det var likadant förra gången.

Det är lätt att vara efterklok, men kunde man inte ha startat snötillverkningen från stora backen ner till skidskyttet och haft merparten av spåret öppet?!? Och varför måste man fixa så otroligt mycket snö?!? De högar som maskinerna producerat är gigantiska! De är flera meter höga och enorma i omkrets. Det är svårt att se på min bild, men jämför med lyktstolpen ;-)

Både jag och min kompis gjorde bedömningen att även om maskinen varit hel, så hade det tagit tid att fixa ut de här högarna eftersom de är så maffiga och många.

Konstsnö är fem-sex gånger tåligare än vanlig snö och det fanns liksom mycket att åka på och ingen risk att det skulle försvinna. Nu tog man sig verkligen vatten över huvudet och det här blev inte bra. Men jag tror de lär sig av sina misstag ;-)

* Så blir du bättre på att lära nytt --> här
Ny forskning visar att våra hjärnor är redo för inlärning ända tills vi trillar av pinn.


Jag har haft nackspärr några dagar nu och det är ingen höjdare. Börjar väl bli bättre.
Jag tycker också jag har dålig energi överlag. Är ofta ganska trött även om jag har tillbringat många timmar i sängen. Bra sömn och att känna sig utvilad är inte det samma som många timmar i sängen.

Jag läste en intressant artikel i "Runners Worlds" novembernummer om just sömn och det blev lite av en väckarklocka. Den var på hela fem sidor. Tydligen ska en bra dygnsrytm vara det bästa receptet för att kunna sova bra. Och för att få en bra dygnsrytm krävs att du är ute i dagsljus dagtid och underviker blått ljus från t.ex. smartphones på kvällarna.

Det är också viktigt att träna vid rätta tidpunkter och försöka undvika kvällspassen. Artikeln är mycket mer komplex än så.

En bra serie på Netflix som jag rekommenderar är "The Protector". Den var riktigt spännande och annorlunda mot mycket man är vad vid. Ni vet vad jag tycker om mycket av det där kommersiella som produceras i USA med förutsägbara slut. Skräp!

Har man inte Netflix tipsar jag om dokumentärfilm om Sydkorea från Ur Play --> här
Jag har alltid varit fascinerad av Asien och Sydkorea är ett spännande land. Sydkorea har t.ex. världens bästa studenter och det är normalt att plugga 15 timmar per dygn. Arbetslivet är också väldigt speciellt och landet toppar listan över självmord.

Serien "I rovdjurens spår" på SVT som är i fyra delar --> här är också en höjdare jag tycker man bör se om man är intresserad av djur och natur.

Otrolig budgivning
Kolla hur det gick på Skälby! Den budgivaren som kom in sist nöp objektet för hela 4,75 miljoner. Inte ens jag trodde det skulle rulla iväg så här mycket. Observera dock att den var på nästan 180 kvm.

Det jag vill säga med budgivningar är att man måste ha en bra strategi. Lägg inga låga utgångsbud om du ändå inte får köpa för det för du riskerar bara att bjuda in nya spekulanter! Mäklarna går bara och väntar på första budet. Det är som julafton för dem!

Nästan alla mäklare är skickliga på att läsa av folk och de spelar gärna med i det spelet! Ju högre slutpriset blir desto mer tjänar mäklaren och säljaren blir nöjd och det innebär fortsatta kunder och att man blir rekommenderad för nya säljare.

Det dummaste du kan säga till en mäklare är vilken gräns du har för då kommer du få betala det om objektet blir ditt ;-)

Om man hittar ett objekt som man absolut vill ha, då?
Jag tycker man ska försöka ligga lågt med att köpa innan visning eftersom det riskerar att bli dyrt annars. Väldigt få för att säga ingen säljer för utgångspris innan visning.
Jag skulle dock sansat säga till mäklaren att jag är intresserad, men jag skulle aldrig lägga första budet eller visa några känslor för mäklaren.

Tänk också på hur du kommunicerar och vad du utstrålar både i telefon och fysiskt. Att man frågar och eventuellt är lite nyfiken är en sak och behöver inte betyda så mycket.

Har det varit två visningar och inget bud kommit skulle jag inte lägga ett lågt bud och hoppas på tur. Nä! Då är det bättre att fråga mäklaren vad säljarna är beredda att sälja för, men även här ska man tänka på hur man formulerar sig. I det här läget är det troligt att säljaren börjar bli lite orolig och släpper objektet för utgångspris. Det går ju också självklart att gå under, men det beror lite på.

Till sist. Jag låter måhända lite skrytig, men jag bjuder på det! Det är inte alltid min strategi går hem och det kan ju vara svårt att veta vilken som är den rätta. Men! i många fall har jag rätt ...

Julafton 2018
Traditionen med att löpa och springa på julaftonen höll i sig. Det var farsans fru son Jocke som började med det för många år sedan och jag har försökt fortsätta med det. Jag kom ut på förmiddagen i ett fint och kallt väder (ca 9 minusgrader) och sprang genom Biskopsängen och besökte sedan kyrkogården. Det var mycket folk ute!
Jag drog även en femma i Rönnbyspåret och mötte ett par-tre stycken som sprang och ytterligare några som gick.

Det kändes i år som att det (nästan) vara extra mycket julklappar och då var det egentligen bara barnen som fick. Men tänk att man kan få en sprillans ny iphone och så får man ytterligare 10-15 julklappar. Då tycker nog jag det har gått till överdrift.
Men visst är det kul för barnen, men ändå - ja, lite avis är jag kanske allt ;-)

Jag var i övrigt väldigt nyfiken på våra spanska vänner och hur det är där. Lilltjejen har t.ex. bara sett snö en gång tidigare och de gillade att åka pulka. Där de bor är det runt 15 grader dagtid just nu och minus 10 är väldigt kallt för dem (haha).

Mamma Justyna är visserligen född i Polen, men hade träffat Roddes bror i Italien.
Ja, Rodde och Marco är ju hälften italienare, men uppvuxna i Spanien. De hade nog aldrig ätit Janssons frestelse och sill har de nog aldrig sett.

Justyna berättade att de oxå visade Kalle i Polen på TV och trodde vi svenskar skämtsamt tagit det från dem, men det tror inte jag ;-)

Jag har ju personligen alltid varit kass i språk, tyvärr. Rodde hade väl också väldigt stora problem med svenskan när han kom hit, men hade ju i alla fall syrran som kunde spanska.

Siffrorna 7, 70 och 40 tror jag han brukar ha svårt att uttala.
En gång var Rodde ute och åkte bil, men min farsa när han plötsligt sade; "Titta där! Två horor".
Det sägs att min pappa tittade så han nästan höll på att köra av vägen när Rodde i själva verket menade två harar.

En annan gång fick han problem med bredbandet och routern och ombeddes av supportern att bokstavera vad han hade för nummer och bokstäver. Det gick bra fram till bokstaven "K", men då hörde inte supportern vad Rodde sade eller menade och då blev Rodde så frustrerad och det första han fick fram i huvudet med samma bokstav var ordet; "kuk".
Killen på kundtjänst hade börjat skratta och nämnt att det inte är så lätt med språk, men det blev rätt till slut.

Av spelen så gillar jag helst de traditionella som fotboll och brädspelet med kula som Viggo fick förra året av morfar. På de är jag så klart herre på täppan och varken de yngre eller äldre hänger med!

Det blev också stort rabalder när Vera råkade tappa ut ungefär 200 stycken slemmiga, blöta och geléaktiga kulor från hennes fotbad på hela vardagsrumsgolvet


Ny lag 2018
Är det inte ganska otroligt. Du var först i år efter spåren av #MeToo som Riksdagen klubbade igenom förslaget om samtyckeslagen. Att det tog enda till 2018 är väldigt märkligt och jag förstår det inte riktigt. Fundera själva! Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Logiskt, va? ;-)
Samtidigt blev fler handlingar kriminella och straffen skärps.

* En Västeråsvilla blev tredje mest klickad i år på Hemnet.
Se hela listan --> här

Mycket prat och lite träning
Jag och Thomas kör ofta med mycket "trash talk". Jag brukar säga att han ska säga upp de där betalkanalerna som han betalar runt 1 500:- i månaden för och börja träna i stället.
Men svarar att han först och främst vill gå ner och jobba 100 procent ;-)

Han kollar på sport på TV och hejar på Leksand och IFK Göteborg, men de lagen har väl inte gjort någon glad sedan mitten av 90-talet när Jesper Blomqvist lurade Sven Andersson.

Thomas brukar säga i sin tur att jag ska sluta äta den där pepparkaksdegen och morotskakan och det kan han väl ha rätt i. Och även att jag inte "bara" kan springa fem kilometer när jag satsar på Ironman. Han byter inte ens om för fem kilometer ;-)

Men man måste också ha lite mål med sin träning och jag tycker T. ska börja med en halvdistans innan går upp och tar en fulldistans. Dryga två månader utan Leksandsmatcher på dumburken som ändå alltid slutar med förlust och han har en startplats i Jönköpings halvironman! Jag bjuder såklart på hotell och en säng för vi är ju kompisar ;-)

I somras i Kalmar fick Thomas träffa några av mina träningskompisar. Två att dem hade träffat på Jonas Colting i Kalmar centrum som hade sagt; Ska ni också vara med!?!
Det var precis som att han tyckte de inte såg bra ut. Men skenet bedrar! En av tjejerna sprang om Jonas på den avslutade maran och hade jag varit henne så hade jag nog sagt något till Jonas i stil med; "Hur går det, Jonas. Är du trött?". Nu skyllde Jonas Colting på skada när han sprang i mål på +4 timmar och det skulle kanske jag också gjort. Jag tänker på min häl ;-)

Men till Jonas försvar, gick han faktiskt i mål under 10 timmar och det var varken jag eller mina kompisar i närheten av.

Träna med de som är bra. Här kommer mitt förslag till min goda vän ;-)
Jag har berättat för Thomas att han kan börja simma med F. Och att han kan försöka ta hennes fötter i Mälaren. Ett par 47:or möter ett par 35:or och hur svårt kan det vara?

N. är i sin tur en hejare på MTB och T. fick ju en mountainbike när han fyllde jämnt.

Jag kan väl också bidra. Min rygg kan Thomas försöka ta när vi cyklar landsväg.
Vad då, min farsa var inte helt nöjd den dagen när jag tvingades släppa T:s rygg under Posttrampet på hemmaplan och jag tror året var 2008. Hela Sveriges postisar var i Västerås och cyklade. Thomas hade en riktig racer som han hade fått när han fyllde jämnt då och skulle göra en Svensk klassiker och cykla Vätternrundan.

I mål stod min farsa under ett paraply och förkunnande att jag var tio minuter efter den där Thomas. Ja, jag var inte heller nöjd jag heller! Att tvingas släppa på en treväxlars damtralla redan i starten var jobbigt ;-)

Igår när vi körde i konstsnöspåret, så brukar jag köra i täten och vi ska inte ha något fäste under skidorna. T. brukar tappa lite i uppförsbackarna, men kämpar. Efter sista vändningen var det någon som var trött och diagonaler uppför sista backen; och jag säger. "Vad då, har du fäste under skidorna!?!" "Ja, jag har visst det". Ja, lite roligt var det allt.

Under alla lopp vi kört och träningar tillsammans så tror jag att jag aldrig sett Thomas ramla på skidor. Han har otroligt bra balans utför och var duktig på utförsåkning när han var yngre. Ja, däremot hade framförallt i början av karriären stora problem i utförsbackarna även om jag blivit bättre. Men det har aldrig varit så illa som i videon här! Jag undrar hur många stavbrott det blev och många verkar inte så rädda om utrustningen. Man måste upp fort och in med stavarna!

Till sist. Nu har min vän bara en gren kvar och det är löpning. Jag tycker han får ta Coltings överkvinna. Hon har gjort runt 3.15 på maran och då räcker det om han kliver ut och försöker ta ryggen efter tre mil. Som sagt. Ska man bli bra så krävs det träning

Fredag
När jag klev ut idag var det snorhalt! Det var bland det värre man varit med om. Underkylt regn som lagt sig som en hinna över allt. Även ovanför vårt grus på gångvägarna var det glashalt och den där hinnan! Jag valde ända att cykla till skolan på relativt smala däck utan dubb ;-)

Efter hela Bergslagsvägen är det sopsaltat på den cykel- och gångväg som går där. Det är riktigt nice! Inget grus eller snö och is, men läste ändå att det tidigare på morgonen inte hade hjälpt med saltet just då.

Sista tentan för i år. Den var bra mastig och tog ett par timmar.
Tyvärr, imponerade jag inte och jag får vara glad om jag klarar godkänt. Jag var sjuk i början och kom efter om jag ska skylla på något. Jag måste också säga att jag hade lite otur idag då jag blandade ihop ett par saker. Jag får också hoppas att på de stora uppgifterna där man kan få 12 poäng per uppgift att man kanske kan få hälften rätt om det mesta stämmer. Det borde inte vara allt eller inget eftersom det är så många olika delar.

Som sagt att inte bli godkänd är inget att skryta med, men jag hoppas ha marginalerna på min sida ...

Var förbi morsan och hon är som vanligt helt köpgalen var det gäller julklappar. Jag är precis motsatsen (har blivit mer sedan jag började plugga och fick sämre ekonomi) och äcklas av den där köphysterin.

Jag köper inga julklappar och vill inte ha några heller. Sätter dock in pengar på ungarnas sparkonto, men det är också det enda.

I år får de nöja sig med en röding var eftersom jag är student. Jag brukar skoja med de och fråga hur många chipspåsar de tror de kan köpa för pengarna och de har väldigt dålig koll på sådant.

Tidigare har jag även månadssparat åt Viggo och Vera, men där är det uppehåll just nu.

Skulle fixa lite saker åt morsan på stan och det var sjukt trångt på Åhléns. Jag hade en stor ryggsäck med bland annat min skoldator och gick nästan hela tiden in i folk. Måste det vara så trångt i affären och hur många hade barnvagnar?!? F-n, kan de inte ha ungarna på ryggen ;-)

Blev simträning och bastu på K-badet.

Jag och Thomas hann sedan med en dryg timme i konstsnöspåret. Där hettade det till! En polisbil kommer uppfarande mot Villa utsikten med blåljus och sirener. Nu är det rån sade jag. Shell-macken?

När vi sedan kommit uppför första backen efter starten står en annan polisbil med blåljus i konstsnöspåret (!) Två polistjejer står och spanar in mot skogen och Malin Hedfors (polis) från VSK Bandy säger att vi kan köra på ;-)

Jag säger till Thomas att om jag ser någon så tar jag av mig skidorna och springer efter, men pjäxorna måste väl av ;-)

Nästa gång vi kommer till samma ställe är polisbilen kvar och en annan bil (Volvo) står inne i skogen och de lyser med flicklampor och pratar. Det kan ha varit en civilare annars tror jag det var bilen de letade efter. Nästa gång vi kom förbi var alla borta - Ja! vi åkte inte fort

Är det någon som följer budgivningen på Skälby?? --> här ;-)
Och jag undrar hur nöjd budgivare 1 är just nu.

Nr 1 började på 3,7 på förmiddagen i måndags och dagen efter sent på kvällen höjde nr 2. De höll sedan på och larvade sig bra länge innan budgivare nr 3 kom in.
De fortsatte på samma vis innan budgivare nr 4 kom in.
Och sedan kom även nr 5 och nr 6!

Nummer 1 senaste höjning var till 3 795 000 kr, men efter att ha varit helt borta höjer ettan på torsdag morgon till 4 070 000 kr. Men detta bud överträffas nästan omgående av nr 5.

När detta skrivs på torsdag eftermiddag klockan 15.55 har budgivare 1 återigen hösta bud på 4 220 000 kr. ... Och min gissning är att det inte är klart än ...

Förstoringen på mig och morfar blev bra! Men mitt foto av tavlan som nu sitter i sovrummet på hedersplats blev kanske inte så bra? ;-) Jag är osäker på var fotot är taget, men gissar på Jämtland Härjedalen och morfar borde vara några år äldre än vad jag är nu ...

Historien kring dessa vantar är lite rolig. Jag hjälpte morsan på sjukhuset för ett par veckor sedan och fick då en påse med mat och frukt. Dessa vantar låg i och såg helt nya ut. Jag tyckte att de var lite små och måhända inte så manliga, men tänkte sedan att de ändå var ganska tuffa! Men de var morsans exklusiva Gudrun Sjödén vantar och jag fick snällt lämna tillbaka ;-)

Jag har alltid gillat Kenneth Gysing som är Runners Worlds löpande reporter. Han skriver väldigt bra och är nog den som fick mig att bli intresserad av att testa Ironman eftersom att han för knappt 10 år sedan skrev ett reportage om Järnmannen i Kalmar där han själv deltog. Precis som min första, så bröstsimmade han och cyklade på en vanlig racer!

Kenneth Gysing har nu börjat skriva en hel del om sin yngre sambo Anna. De tävlar tillsammans och även mot varandra. Mycket glimten i ögat! Anna beskrivs som hälften delfin och hälften människa. Simmar mycket bättre än Kenneth som dock är en mycket bättre löpare. De har kört triathlon ihop ...

Jag brukar slå mig för bröstet och skryta lite att jag är duktig på att sopsortera. Det mesta återvinner jag! Så här ser det ut på ett ställe där jag skiljer ut; plats, kartong och metall.

Jag kör med devisen att orkar du släpa hem sakerna, så ska jag banne mig också orka ta sakerna 500-700 meter till Blåsboplanerna och sortera det vi inte har här hemma på gatan.

Gammal elektronik och färg etc. tas självklart till återbruket. Jag tycker också föremål som är hela och rena inte bara ska kastas utan dessa skänker man bort till t.ex. Stadsmissionen, Myrorna eller Röda korset.

Som sagt jag har alltid haft det här tänket och det började jag redan med i första lägenheten på Norra Skiljebo. Brf Skogslyckan måste för övrigt vara bland de första på 90-talet i Västerås som byggde miljöbodar.

På tal om försvinnandet med 22-åriga Helena Andersson som togs upp i Brottsjournalen och som försvann i Mariestad år 1992, så är det möjligt att GW Persson har rätt i sina teorier. Teorin med två eventuella gärningsmän och bil är intressant. Men att lösa det här tror jag blir jättesvårt! Det saknas en kropp och även om den skulle hittas, så blir det svårt att fastställa dödsorsak. Man har ingen brottsplats (spåren är säkert borta därifrån) och inget erkännande. Polistutredningen kom ju också helt fel från början och många misstag har gjorts.

Leif GW: Jag vet vilka som dödade Helena --> här

Såg den här villan igår på Skälby --> här och den skulle jag kunna tänka mig.
Jag vill dock inte säga något tvärsäkert eftersom då behöver jag titta på plats. Men mycket är ganska bra!
Jag är dock tveksam till läget som är för nära E18.

Men jag skakade också på huvudet åt den som lade första budet eftersom det alltid är så korkat. Ha is i magen! Tro inte att skambud går hem för du bjuder bara in nya budgivare! Varför ska man lägga ett första bud när man ändå inte får köpa för det!?!

Den här villan kan bli ganska så mycket dyrare än vad de startade budgivningen på och budgivningen är just nu i full gång ;-) Troligtvis så kommer dem vilja skriva papper på fredag!

Längdskidor
Det var lite kul igår för när vi hade åkt klart frågade en gubbe om vi hade någon valla att låna ut. Jag svarade att vi inte hade och att vi körde på blanka skidor. Bra sade han!
Innan jag lade till att det nog är klister som behövs nu.
- Jaja, sade han innan han åkte vidare.

Att jag väljer att åka utan fästvalla beror på att jag är lite lat att valla, men också att jag haft problem att få just fäste i konstsnöspåret. Ofta funkar inte kallvalla och det är klister som gäller och då vill man förbereda inomhus med värmepistol. Jag tror också tejp kan funka OK.

Nästa gång jag köper skidor, så blir det definitivt vallningsfria. Att jag sedan väljer att nästan enbart staka är en sak. Jag vet ju att mina ben är starka, men överkroppen är svagare. På Vasaloppet har det ofta varit mycket stakning då spåren kan vara sladdriga och dåliga. Då är det svårt att diagonala och få bra fart.

Men som sagt om jag skulle vilja köra så fort som möjligt (gäller även i konstsnöspåret) så skulle jag självklart se till att försöka ha ett bra fäste under skidorna. Då kan man variera mera och även trycka ifrån i backarna. Det blir roligare och man blir inte lika trött heller

Onsdag
Det blev en dryg mil igår i konstsnöspåret. Det var isigt och lättåkt.
Det var ganska många som nu åkte mellan 19.00-20.15 och det var några riktigt vassa åkare. Känslan är att det kan vara många som kommer utifrån Västerås eftersom här kan man åka bra nu!

Vallningsfria skidor
Förra torsdagen när jag körde var det en i sällskapet som hade nya vallningsfria skidor och jag tycker det är helt rätt väg att gå. Vi pratar ju fäste och inte glid.

Vallningsfria skidor kommer med olika lösningar av skin/stidhudar som sitter under skidans fästzon. Du kan också reglera bindningen.

Att det heter vallningsfria skidor betyder inte att du inte kan valla skidorna utan det gör du på glidytorna. Men ska du träna är fästet för den stora majoriteten det viktigaste.

Jag tycker personligen det snackats alldeles för mycket de senaste åren om att åka utan fäste. Det är en väldigt liten del som klarar det på ett helt Vasalopp och sedan ska man ju också vinna tid på det. Det blir också mycket roligare att åka skidor med fäste!

En superåkare som Johan Olsson t.ex. gick med fäste på Vasaloppet och det blir bara larvigt och fel när många motionärer vill ta efter den yppersta eliten som har andra förutsättningar.

Såg delar av "Min sanning" på SVT med Thomas Bodström och blev imponerad av hans karriär och att han har så många strängar på sin fjol.

Sedan blev jag mycket överraskad av att Thomas Bodström är totalt opraktisk och knappt kan sätta på TV:n eller få in SVT Play. Han lider av det, men jag tycker det är strongt att man kan berätta sådant då han i för övrigt verkar så duktig och perfekt. Avgör själv! Titta --> här

Säsongsavslutning av Brottsjournalen och jag höll på att somna till första reklamen som kom efter 12 minuter ungefär. Men sedan hettade det till! En snorig och förkyld GW Persson totalsågade utredarna till den då 22-åriga Helena Anderssons försvinnande för 26 år sedan i Mariestad och berättade vilka som var förövarna. Mer sådant!

Fick nu på morgonen tips --> här om att utredarna till dubbelmordet i Linköping ska åka till Norrland för förhör och eventuella topsningar.

Det mest anmärkningsvärda är annars att polisen efter drygt 14 år fortfarande har två heltidsanställda som söker efter mördaren. Det är bra tycker jag och polisen har verkligen försökt att få fatt i gärningsmannen.

Men! Det intressanta är inte allt man gjort hittills utan varför man inte hittat honom. Efter så här lång tid måste man försöka tänka nytt och ställa sig frågan varför vi inte hittat honom.

Jag tror t.ex. man fäst sig alldeles för mycket vid hans eventuella ålder när mordet skedde. Det var säkert rätt då, men när man sedan inte hittar honom och när åren går, så måste man prova nytt. Att gissa ålder på folk är jättesvårt! Jag behöver inte utveckla mer än så ...

Noterbart: DNA-tekniken utvecklas ständigt. I fallet med dubbelmordet har man både hårstrå och blod från gärningsmannen. Det skulle vara mycket intressant om man med dessa spår kunde försöka sig på att åldersbestämma GM.

Måndag
Började morgonen med en dryg timmes snöskottning i bostadsföreningen.

Pratade med chefen på jobbet som berättade att jag är planerad att gå något av de två distrikt som finns på framförallt Aroslund/Blåsbo nästa vecka. Det blir bra det! Det ska bli kul att få köra några dagar ;-)

Har också hunnit med att simma idag. Jag tycker simningen går ganska bra just nu.
Imorgon har vi planerat att åka skidor runt klockan 19.00.

Jag var barnvakt i fredags och det gick bra. Jag fick ut ungarna en timme och körde kurragömma i mörkret. Det var också någon konstig lek där man skulle säga en färg och sedan fick man endera gå eller springa. Det gick bra för mig konstigt vore annars när man tävlar mot en 7- och 11-åring. Men när jag ramlade på en isfläck var det inte lika roligt längre.

Det är lite roligt när man får frågor av barnen och inte vet hur man ska svara. De kan också berätta hemlisar om de vuxna och föräldrarna. Och givetvis skvallrar jag inte.

Allt var bra i Bubbe! Fint ställe det där. Finns inte så mycket att göra ute med jag fortsatte att gallra sly ner mot sjön och det ser riktigt bra ut nu. Jag har väl tagit väldigt mycket som också inte är nedanför min kåk, men jag är ju stark och man kan inte bara sitta inne och peta i näsan. Skönt att få komma ut och få frisk luft. Förena nytta med nöje!

Har fixat en ställning åt småfåglarna vid diket mot bonden. Bilden.

På natten innan jag skulle somna hörde jag en (?) mus som levde rövare på innertaket. Lät som den sprang 60 meter med livet som insats. Har inte fått in några möss längre på ett par år. Lyckades hitta det lilla hållet som jag missade när jag lade nytt golv och missade under bokhylla och golvsockel ;-)

Kontakt: Peter Balonius