Torsdag 29 oktober
Det är märkligt det här med LAS-utredningen och den svenska arbetsrätten. Ett stort misstag var Januariavtalet där regeringen, Centern och Liberalerna hotade med lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter själva kunde fixa en förhandlingsuppgörelse. Det blev fel ordning och sedan kom Toijerutredningen som helt var på arbetsgivarens sida och nu Svenskt Näringslivs förslag som LO-förbunden säger nej till. En förhandling är ge och ta. Du kan inte förvänta dig 10-0 eller 8-2. Utan en uppgörelse ska väl landa i 5-5?

Svenskt Näringsliv visste ju vad det skulle kunna bli typ 9-1 om de inte kom överens och så kan man inte agera.

Den största kängan vill jag ge Centern och Liberalerna eftersom de var dem som tryckte på från början. Hade parterna haft samma spelregler som innan och inte fått klåfingriga politiker i syltburken hade man fixat det här. Det är jag övertygad om.

Fixade mina ljus i kväll på kyrkogården. Det var mycket som brann redan och folk i farten. De senaste åren vill jag hellre vara för tidig än att komma till värsta trängseln på lördag.

Sedan vill jag ha förutom batteriljus att de levande ljusen ska brinna omkring 100 timmar. Sedan betalade morsan en krans. Fint så!

På tal om insändaren ovan som fanns i VLT för några dagar sedan kan jag upplysa om att våra elbilar inte har airbag och går i 45 km/h. Jag undviker personligen nästan alltid norrleden och ni förstår säkert varför. Det är väldigt mycket tung trafik här och många är stressade. Vi har haft incidenter med våra elbilar här, men inget jätteallvarligt än så länge. Men jag är rädd att det kommer komma.

Jag åker personligen alltid Vallbyledan och bakom Vedbobacken. Här är det en cykelväg på ca 200 meter som posten inte än fått något tillstånd att köra på av Västerås stad. Jag väljer ändock den vägen, men det är inget Postnord ställer sig bakom. Skulle det bli böter får jag betala dem personligen.

På den här cykelvägen brukar jag åka omkring 15 km/h och är det någon jag möter eller åker förbi går det ännu långsammare.


Onsdag 28 oktober
Jag såg landskampen igår mellan Sverige och Islands damer. Några snabba reflektioner. Jag har nog aldrig sett en svensk dammålvakt som gett ett så förtroendegivande intryck som Jennifer Falk. Fortsätt med henne!

I senaste mästerskapet körde Sverige med Hedvig Lindahl som var petad i sitt engelska klubblag, men hon dög i landslaget. När hon sedan räddade den viktiga straffen i kampen om medaljerna blev hon höjd till skyarna och det pratades om att hon kunde få Diamantbollen. Men hon gjorde ju typ tio andra missar i mästerskapet, men det verkar bara vara straffen folk kommer ihåg och såg. Man kan ha tur och gå åt rätt håll ;-)

Islands tjejer verkar heta dottir på slutet. De var stora och starka, men hade ingen boll i sig. Lägg därtill att de måste ha kollat för mycket på herrfotboll för alla bollar som gick utanför sidlinjen ville de ha till sin fördel trots att det kunde vara solklart att dem var sist på bollen.

Sverige skulle ha spelat snabbare med högre tempo och när den isländska målvakten tappade bollen för tredje gången måste man väl förstå att hon är mindre bra och att man ska skjuta mer?!? Men icke!

Det var precis som tjejerna tänkte att det var fegt att skjuta på någon som är dålig.
Hon måste haft såpa i handskarna eller två nummer för stora handskar medan Falken som visserligen hade lite att göra hade handbollsklister i sina ;-)
När jag spelade utnyttjade man sådant där direkt med en osäker målvakt. Både som tränare och till lagkamraterna.

Sedan kan jag ibland fundera på varför tjejerna måste ha kvinnliga domarteam. Är det lag på det, eller? Vissa domare är ju skitdåliga och hon igår kunde ju t.ex. inte låta spelet fortgå till avblåsning för att sedan visa det gula kortet. Det blev en sak för mycket att hålla reda på spelaren som syndat och då fick det vara med det gula kortet ;-)

Ta tjejen som dömde i Superettan. Hon har en helt annan nivå kan jag lova. Hon har såklart blivit bättre eftersom både tempot och kvalitén är högre bland killarna. Nu är hon svensk och kan såklart inte döma Sveriges matcher, men ni fattar väl vad jag menar. Sedan är inte könet det viktiga på domaren utan kvaliteten.

Norge och Danmark som är bland de främsta handbollsnationerna på damsidan protesterade kraftfullt då det enbart skulle bli kvinnliga domare i EM-mästerskapet. De ansåg många av dem vara helt enkelt för dåliga och mer om det kan ni läsa --> här

Tänk på vad du säger och vilken människa du vill vara

Tisdag 27 oktober
Är Sverige ett rasistiskt land? Ju längre jag funderar på frågan desto klurigare blir det. Vad är måttet? Och i jämförelse med vad?
Men låt oss slå fast att så länge ett stort antal människor upplever diskriminering utifrån sin etniska bakgrund har vi ett problem med rasism i Sverige.

Titta på USA! Där skulle jag som vit medborgare kunna skjuta en färgad medborgare och hävda självförsvar. Har jag en bra advokat och är respekterad kommer jag nog förhållandevis lindrigt undran. Men hur skull det bli om en färgad man sköt mig? Glöm självförsvar. Det troliga är ett fängelsestraff livet ut. Ett sådant samhälle vill inte jag ha och då är något fundamentalt fel när det fungerar så här.

I dag när jag träffar folk tycker jag många har en väldigt hård ton och hållning gentemot invandrare. Det är nästan vi mot dom. Många vågar inte säga det rakt ut måhända, men många gör det också. Ofta kan det vara respekterade människor med bra status. Jag är förvånad att så många äldre har så mycket negativt att säga om invandrare och att man ofta bara nämner det negativa. Jag har liksom alltid trott att ju äldre man blir desto klokare blir du. Men jag tycker inte det stämmer i allt och många har förutfattade meningar.

Jag tror också generationen efter mig. Alltså dem som är födda på 2000-talet att de har en helt annan syn än t.ex. våra 40-talister och även min generation. Då var det ovanligt med folk från andra kulturer och religioner. Medan dagens ungdomar får lära sig från början att respektera alla vare sig du kommer från Syrien, Somalia, Serbien, Irak eller Kina. Man lär sig samarbeta, göra grupparbeten, redovisa inför klassen och får en helt annan insikt och förståelse. Det viktigaste är individen inte vilket land eller vilken religion personen tillhör. Det här blir en tillgång för resten av livet tror jag.

I början av 2000-talet var jag ansvarig för den oberoende sidan vsk.nu som jag drev tillsammans med några kompisar. Redan i februari 1997 kom vi ut med vår nu.domän och var bland de allra första. På den här tiden var det mycket svårt att få en se.domän och jag tror du var tvungen att vara ett aktiebolag. Det här var mycket i Internets början och det hände väldigt mycket. De officiella klubbarna VSK Bandy och VSK Fotboll hade ingen större aktivitet på nätet och vi på vsk.nu hade nog ett klart större inflytande än vad vi trodde.

Någonstans har jag lärt mig att när det är lugnt och tyst så är det ofta ett bra tecken och att folk accepterar det som är skrivet. Men under den här tiden uttryckte sig VSK:s tränare rasistiskt och klantigt och det hela blev en jättestor nyhet i hela Sverige. Rätt som det var kom vår och den sida som jag var ansvarig för med i SVT Rapport och journalister började höra av sig och ville ha våra åsikter. Jag lärde mig snabbt att journalister både kan vrida och vända på ord och det är extremt viktigt att du vet vad du skrivet och sagt och att du står för det. Annars få du förklara dig och i värsta fall be om ursäkt. Vi klarade oss ifrån sådant.

Med det sagt. Jag behöver inga sympatier för det jag nu kommer skriva och man ska alltid vara lite försiktig och ta parti när man bara får höra den enes version.

För ett tag sedan blev jag både arg, sårad och besviken. Det var en lördagskväll och löningshelg. Jag hade en konversation på Internet när jag helt apropå fick höra att det med största sannolikhet skulle vara barn med invandrarbakgrund som tar och tjuvar saker.

Jag funderade på vad människan här menade och varför hen uttryckte sig så. Vad är källan på det och varför skulle det vara så?

Sedan fortsatte det med att muslimer skulle utmärka sig mycket och att de skulle ha en helt felaktig bild av det mesta.

- Vad exakt hen menade här har jag ingen aning om! Du som läser här får gärna fundera en stund och jag undrar hur många saker du kan räkna upp och nu ska det inte bara vara just fördomar om muslimer och om religionen islam med cirka 1,8 miljarder anhängare.

Det är lätt att dra alla muslimer över samma kam, men bara några är radikala islamister med extrema åsikter. Men sådana finns även t.ex. inom kristendomen!

Nu hade det blivit obehagligt enligt mig och jag beslöt mig för att säga ifrån. Jag skrev att det hela var ett konstigt antagande och undrade vad hen grundar det hela på. Jag skrev vidare att det är farligt och otäckt med sådana här generaliseringar och att ha sådana här åsikter som människa och i yrkesrollen inte är bra.

Nu började personen svara och ge exempel som hänt på jobbet och den var också förbannad på mig och skrev: "Suck. Sluta att kritisera mig för jag är verkligen ingen främlingsfientlig person och absolut ingen rasist".

Jag skriver vidare att jag står för allt jag skrivit, men undrar om hen gör det samma och om hen kan svara på mina frågor som lyder:

1. Med största säkerhet är det barnen med invandrarbakgrund som stulit säger du.
Vet du det och vad grundar du det på?

2. Står du fortfarande för att muslimer har fel om det mesta?

För du fortsätter ju att skriva illa om muslimer och hur mycket fel de gör.

Nu brister det fullständigt för vederbörande. Den vill inte svara på några frågor här och nu. Jag ska vara riktigt envis som person och som ska tagga ner och inte vara så dömande. Hen undrar hur mina vänner står ut med mig. Jag har ingen som helst förståelse och ska misstolka allt. Även en annan person ska tycka samma sak om mig och jag kan inte acceptera andras åsikter. Personen avslutar med att säga att den inte skriver mer här och nu och att jag på nytt start bråk och kan glömma någon support i framtiden.

Jag blir sedan privat kontaktad av en tredje person som ställer sig helt på min motsida och säger att hen är väldigt arg på mig. Även den här personen ska vara arg på mig och tycker mitt beteende är oacceptabelt. Den lägger för säkerhets skull till att hen inte visat någon islamofobi.

Det här meddelandet gjorde lite ont i mig eftersom det inte var något jag hade räknat med. Islamofobi är förövrigt ett samlat begrepp för fördomar mot just islam och muslimer. Ja, ibland blir det fel även om man vill väl och tycker man gör rätt när man säger ifrån.

Jag tycker det är förbannat lågt och dåligt när man själv gör bort sig och sedan försöker rädda situationen genom att skylla på någon annan. Då felar man igen!!

Jag tycker också att om du går över gränsen, så kan man alltid be om ursäkt dagen efter. Jag har själv druckit för mycket och gjort saker jag ångrat även om det var länge sedan jag var full. Jag har tyvärr sett för mycket negativa saker med alkohol och kommer faktiskt inte ihåg när jag var på bolaget senast. Jag ser mig inte som en bättre människa för det, men det är skönt att slippa suget och inte behöva dricka för att kunna säga vad jag tycker på riktigt.

Rasism och fördomar finns i hela samhället i dag och jag tycker tonen blivit hårdare och du behöver inte rösta på SD för att ha fördomar och tycka andra vara mycket sämre än du själv är. Var försiktig med sådant och bedöm varje människa som helt unik oavsett varifrån denne har sitt ursprung eller religion.

Tycker du som läser det här att jag gjorde fel som sade ifrån när jag tyckte någon gick över gränsen?

I min värld är vi alla unika individer och ska behandlas med ömsesidig respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att någon i min bekantskapskrets eller på jobbet utrycker sig så här klantigt och nedvärderande om andra. För mig spelar det ingen roll varifrån du kommer, vilken hudfärg du har, eller vilken som är din religion. Sexuell läggning, kön, ålder, funktionsnedsättning o.s.v.

När jag var på postterminalen och arbetade som produktionsledare hade jag de första åren tre muslimer som alla arbetade 78-90 procent med arbetstiderna 15.30-22.30 samtidigt som de alla tog examen på högskolan! Det hade jag själv aldrig orkat eller klarat av.

Så du, just du som läst ända ner hit kom ihåg att behandla alla människor med den respekt de förtjänar.
Och kom också ihåg! Nu vet ni alla min ståndpunkt i de här frågorna

Som avslutning kan jag lägga till följande. Jag fick nyligen höra att en som har Attendo hemtjänst var särskilt imponerad av dem som kom från Afghanistan. Där är nästan alla djupt troende muslimer.

* Rasism och islamofobi – anställda på apotek vittnar om kundernas hat --> här

Visserligen en stooor trea, men 40 miljoner prick på Karlaplan i Stockholm känns som för mycket. Högmod ;-) Titta --> här

Jag vet ju att många i USA kommer rösta på Trump och vill veta varför. Jag vet ju att många där är konservativa, djupt troende, kyrkliga på alla sätt och vis samt abortmotståndare och just de grupperna stödjer det Republikanska partiet.

Mina egna värderingar är hos det Demokratiska partiet och det skulle dem vara även utan Donald Trump

En Expressenartikel --> här som numera är betalartikel om varför flera kvinnor i "Little Sweden" föredrar Trump. Jag skrattar mest åt dem.

Orddelen från högskoleprovet --> här . Jag missade på fråga 8,9 och 15. Men är ändå nöjd

Söndag 25 oktober
Tre mejl har jag nu fått om att köpa balonius.com. Det börjar bli tröttsamt och vad tror dem att jag är: ABB, IKEA eller HM. Det är bara att släppa det där domännamnet! Det är inga konstigheter med det eller också får de betala för nya år. Jag kör .se!

Det är en högst märklig tid vi lever i. Jag funderar ofta på hur höga makthavare tänker och resonerar när beslut ska fattas. Ryssland, Kina och USA etcetera.

Fanken, de har ju allt och hur mycket pengar som helst, men ändå blir det ofta fel. Har de inga rådgivare som kan analysera och dra slutsatser. Konsekvensanalyser?!?

Efter 20 år i klubben meddelade i mitt tycke världens kanske främsta fotbollsspelare genom alla tider Leo Messi att han ville lämna Barcelona som en protest av hur klubben styrdes och det som hänt på slutet. Hade jag varit klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu hoppas jag verkligen jag hade visat Messi den respekt för allt han gjort för klubben och gått honom till mötes.

Min konsekvensanalys kom snabbt fram till att det hade varit bästa för alla parter. Nu stoppade presidenten Bartomeu honom från att göra det eftersom han har ett år kvar på sitt kontrakt. Barcelona kommer av allt att döma bli utan någon ersättning för Messi och jag är tämligen säker att han kommer lämna den dagen kontraktet går ut.

Som det är nu blir alla förlorare och det är flera sura miner. Hade de släppt Messi hade det förmodligen varit glömt snart. De hade sluppit en väldigt hög lönekostnad, fått betalt för spelaren och Bartomeu hade haft lite anseende kvar ;-)

Sedan förstår jag inte varför det här med tidsomställningen ska var så himla krångligt! På grund av coronavirusets och brexit har beslutet att ta bort tidsomställningen dragit ut på tiden för Europaparlamentet. Nu ska det tydligen vara Tyskland som har ordförandeskapet som ska ta tag i problemet. Gör så!

Vad vill ja? Ja, jag förderar att ha ljust längre på eftermiddagen och inte göra som de gjort nu när klockan drog tillbaks en timme ;-)

Den 25:e får vi lön, men eftersom det är en söndag blir det inte förrän i morgon. Är den 25:e på en lördag blir det på fredag. Jag kan bara tycka att med all teknik att det borde gå att fixa den 25:e alltid. Vare sig det är lördag, söndag eller onsdag.

Nu ska jag strax göra hemmagjord pizza. Jag kör visserligen med ICA:s kit men pålägget väljer jag själv

Torsdag 22 oktober
Det var en otroligt viktig seger i går. Allt blir så mycket lättare och roligare. Ibland är det tur att jag bor själv för när VSK gör mål lever jag rövare på riktigt. Jag sjunger, skriker och dansar. Mycket känslor! Inga klagomål än från grannarna, men märkte att de reagerade förra veckan när VSK vände till seger hemma mot Sundsvall

Jag kan avslöja att grabbarna i dag käkade inne på Rocklunda Bistro efter träningen. Bokade bord från 11.30 och de såg glada och stolta ut. Hann snacka lite med några och önska lycka till mot Halmstad på lördag. Kan tala om att de åker ner tidigt på lördag och alltså inte sover på hotell innan eftersom de föredrar en lång bussresa. Det är ungefär 40 mil ner.

Jag blev lite förvånad när jag i helgen läste att KD tyckte att norska poliser skulle börja arbeta i Sverige. Flera andra partier tyckte också det lät som en bra idé, men vad jag förstår funkar det inte i praktiken som det är nu. Att jobba som polis handlar om myndighetsutövning och då krävs svenskt medborgarskap enligt svensk lag.

KD är ganska populistiska i mycket. Sedan undrar jag varför norska poliser skulle vilja flytta till Sverige och börja arbeta här? Man han hört om svenskar som flyttat till Norge, men där är ju lönerna också mycket högre. Jag tror också allmänt att Norge är lite skyddad verkstad på mycket och de har det nog lite för bra där.

Enligt KD finns ca 250 poliser i Norge som saknar polisarbete och vill någon flytta hit, komplettera sin utbildning och om en lagändring kommer till stånd har jag inga problem med norska poliser som arbetar här. Det är svårt att bli upprörd när man hör norska ;-)

Men jag tror framför allt man ska satsa på svenska poliser. De har nu förenklat polisintagningen. Nu kan man söka polisutbildning året om och du kan även göra utbildningen på något nytt ställe. Rekordmånga söker och antas, men trots detta räcker det inte. Många faller bort på vägen och det beror på ganska tuffa krav som visserligen blivit lite lättare. T.ex. begåvningstestet som jag själv tror jag skulle bomma på! *skratt*

Många tror att lönen spelar jättestor roll, men jag tror faktiskt inte det. Att folk slutar inom polisen och börjar på t.ex. försäkringsbolag tror jag har mycket med arbetsmiljön. Poliser behövs framför allt när busarna är i farten och det kan vara på kvällar, nätter och helger. Alla kan liksom inte arbeta vardagar 08.00-17.00. Självklart sliter skiftarbete och särskilt när man blir äldre och skaffar familj.

Moderaterna och framför allt KD:s Ebba Busch klagar ofta på regeringen och januaripartierna. Men det roliga är om vi skulle få en ny regering i t.ex. M och KD, så kommer den vara väldigt svag och dessutom bli tvungen att ta stöd av troligen Sverigedemokraterna och ytterligare något parti. Nu sade dessutom Jimmie Åkesson att han kräver ett avtal för framtida budgetsamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Enligt SD-ledaren måste partierna i så fall ingå ett avtal om grunderna för politiken. Men det blir kul att se när de tre ska komma överens i praktiken. Har herr Åkesson mer än dubbelt så många röster som Ebba vill han nog också ha inflytande över politiken.

Liberalerna går fortsatt dåligt och jag blir förvånad när jag hör Nyamko Sabuni. Hon känns väldigt envis och vill inte kompromissa något om t.ex. arbetsrätten. Har man några få procent av Sveriges röster, så borde man vara mera kompromissvillig anser jag. Tjurskallighet är farligt i i längden och det bör Nyamko Sabunis rådgivare framföra.

Matilda Molander började en ledare på VLT från den 17 oktober med: "Döden är en välkänd gäst på Västerås äldreboenden. Hälften av dem som flyttar in tar han med sig inom ett år. Goddag. Farväl."

- Jag blev väldigt förvånad av det här. Skulle hälften av dem som flyttar in dö inom ett år?!? Varirån kommer de uppgifterna. Jag delar själv ut posten på ett av Västerås största och vet när det kommer dödsbo brev och jag har ju dessutom morsan på ett äldreboenden. Som sagt jag kan ha fel eller också blandar jag ihop äpplen och päron.

Måndag 19 oktober
Det blev en del fotboll på TV i helgen och härligaste segern på länge var såklart VSK:s borta mot Ljungskile. Små marginaler och ingen jättematch så på naturgräs, men tycker ändå segern var rättvis och oj så viktig. Kolla bara tabellen!

Det är svårt att veta vad som kommer krävas för att undvika ett kval, men troligen runt åtta-nio poäng.

Tuff match väntar hemma på onsdag då Akropolis kommer på besök. De är passningsskickliga och har snabba omställningar. Bra offensivt och roliga att titta på.
Chansen finns för VSK och det är bara att gå för det. En match i taget ...

Jag såg andra halvlek av Akropolis och Eskilstuna och Tess Olofssons debut i herrarnas elitfotboll. Jag tyckte hon gjorde det bra, men det var en ganska knepig match där det hände mycket och blev 3-2 till hemmalaget.

Tess jobbar 25 procent som polis och resten av tiden som domare. Hon har tidigare dömt herrar division 1 och steget därifrån till Superettan är väl inte så stort som att jämföra herrar mot tjejer.

Hon fick springa mycket i fredags och det såg lite roligt ut när hon försökte hänga på spelarna. Naturligtvis ville hon hänga med i tempot och visste såklart om medias bevakning.

Förutom tempot är annars den svåra grejen med killar som spelar boll att de ofta konfronterar domaren och att många också filmar. Det här ser man inte hos tjejerna och det är väldigt positivt. Sedan blir det ytterligare dimension att hantera när det bli typ derby, 30 000 på läktaren och överladdade spelare ;-)

Zlatan fick mycket beröm i helgen, men jag tycker allt det var en filmning på straffen.
Här kan man se den i närbild också och alla mål. Titta --> här


Farmor och farfar


Mormor och morfar med upprätt gravsten

Nybygge på Biskopsängen. Här hade morsan tidigare stuga, men jag har aldrig gillat att bara ha sommarvatten och inte ha egen toalett och dusch.

Fredag 16 oktober
I kväll får vi för första gången se en kvinnlig huvuddomare i elitfotbollen när Akropolis tar emot AFC Eskilstuna. Det är väl bra att få börja och göra debut när det nästan är publikfritt. Jag tror det kan vara lättare. Sedan får vi hoppas pojkarna på planen sköter sig med respekt.

I går fick vi på posten dela ut SD:s lösning på gängkriminaliteten. Jag kan erkänna att jag inte gillar deras propaganda och det har inget med att jag inte kan se straffskärpningar och vissa lagändringar för att bekämpa grov kriminalitet.

Problemet som jag ser på det är att SD skiljer på människor i vi-och-dom. De har egentligen bara en agenda.

Här måste vi försöka se det i ett större perspektiv anser jag och inte generalisera så otroligt mycket. Givetvis ska brottslingar straffas och bekämpas, men det gäller alla vare sig du är född i Sverige eller någon annanstans. Det är farligt att göra det till sanningar att det bara skulle vara invandrare som begår brott. Den absolut största majoritet för att inte säga nästan alla är bra människor som försöker göra sitt bästa, men sedan måste också vi ge dem bättre förutsättningar i början innan de hunnit etablerat sig här.

På posten har vi många och de gör ett jättebra jobb. En sann historia om killen från Syrien som precis som jag pluggat på yrkeshögskolan och arbetar fulltid hos oss. När jag frågade honom hur han orkade med två arbeten svarade han att han måste försörja familjen. Det andra jobbet kunde han sköta efter postens slut. Det otroliga var också att det också var typ heltid! Men jag har aldrig sett honom klaga eller vara trött.

Trevlig helg alla önskar Peter Balonius!

Torsdag 15 oktober
Tidigare i veckan fick jag mejl från en kvinna som undrade om jag var intresserad av att köpa domänen Balonius.com
En .com domän räknas ju som den tyngsta och mest värdefulla av världens alla domäner.

Kuriosa. 1997 registrerade jag som en av de allra första en domän under .nu

Niue med nu. som domännamn är en fristående ö i Stilla havet, utanför Nya Zeeland. Niue är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen och de började sälja domäner för att tjäna pengar. Det är ju attraktivt med en så kort internetadress som möjligt och på den här tiden var du tvungen att vara aktiebolag för att kunna få en plats på en .se domän.

För att återgå till Balonius.com och damen, så har jag valt att inte svara. Jag är helt enkelt inte intresserad och misstänker att hon säkert vill ha ett par-tre tusen dollar för en försäljning. Men jag är ju bara en sketen privatperson som är ensam i Sverige om mitt efternamn Men kan erkänna att jag under åren haft uppsikt på Balonius.com

Jag såg att VLT hängt ut Tommy Salo med namn och bild som rattfull på E 18. Tidningen kör hela grejen som hände nyligen och händelseförloppet och jag tycker det bara är lågt och dåligt. Det är väldigt många som gör dåliga saker, men de flesta av oss slipper att hängas ut med namn och bild med historien bakom. Jag förstår att Tommy mår dåligt just nu och har det mycket tufft. Men jag kan bara hoppas det vänder till det bättre.

Tommy Salo är en sann krigare som för alltid kommer vara inskriven i historieböckerna för bland annat OS-guldet i Lillehammer 1994.

Jag lovar också härmed att så länge Daniel Nordström är chefredaktör på VLT ska jag inte betala dem en krona i någon som helst prenumeration.

Tisdag 13 oktober
Det blev en tur till stugan i söndags över dagen med farsan. Han ville väl kolla in de nya sakerna som hänt därute eller om det var gorgonzolapizzan i Kolsva som lockade

Jag har ju Dplay för att kolla VSK och det var en otroligt viktig seger nu senast mot Sundsvall. Rättvist? Nja, kanske även om de blev rätt tillbakapressade sista 15 och skulle ha ett straff emot sig.

Men så här kommer det se ut till slutet tror jag. Det är väldigt små marginaler och jag har kollat in även de andra lagen och det kommer bli strid på kniven och det finns inga lätta matcher i Superettan.

Jag vågar inte sia något alls, men tror det är viktigt att ta en match i taget och att man också vågar gå för det och siktar på tre poäng. Det låter kanske självklart, men jag tror inte det. Ibland är man så försiktig och fegar och är för rädd om poängen man har från start att man inte riktigt vågar.

Annars har ju SVT och VLT mest damidrott att visa då rättigheterna till de matcherna är mycket billigare än herrarnas.

Rönnbys innebandytjejer ser hyfsat konditionsstarka ut, men jag tycker de har för lika spelartyper. Ofta blir det kantspel och bakom målet. De skulle behöva någon buffligare knos som gick mer rakt på mål och som kunde stå kvar där framför målvakten.

Jag var lite sådan när jag spelade. Jag älskade att stå framför mål och böka och ju mer förbannade motståndarna blev desto roligare var det. Många lag saknar just sådana speltyper. Det är svårt att göra mål nere vid hörnet eller bakom mål i hockey/innebandy. Nej, mer pang på och in mer centralt.

Annars måste jag berömma tjejerna vare sig det är fotboll, innebandy eller handboll. En tjej klagar nästan aldrig på domaren, de filmar inte och är helt enkelt ärligare i sitt spel. Det här sitter i grunden.

Killar är ofta mycket mera gnälliga på domaren, de kan kasta sig och spela över. Men killar är ofta också mer disciplinerade och taktiska, men de kan också begränsa spelet och göra det tråkigare.

Men nu när det nästan inte är någon publik på matcherna kan det vara roligare att titta på tjejerna eftersom det händer mer där.

Standarden på tjejerna har höjts, men ibland funderar jag på målvakterna som kan hålla väldigt ojämn nivå. Särskilt i fotboll. Det kan ju nästan bli mål på vad som helst och ibland tror jag de preparerat handskarna med såpa bara för att det ska hända mer ...

Ibland begränsar sig killarna då de blir för fega och inte vågar misslyckas. Jag saknar lirarna och de som vågar just misslyckas.

Jaha, då har även SD-ledaren Jimmie Åkesson varit ute och festat i helgen med dåligt avstånd uppger flera medier. Ja, både han och Ebba Busch är ju singlar nu för tiden, så de är väl ute och sonderar terrängen. Ebba såg ut att ha väldigt kul på bilderna och det var mycket krama där. Men visst är hon sjukt snygg?!? Men det där är ett rivjärn kan jag lova och vinna en diskussion mot henne skulle bli svårt ;-)

Busch och Åkesson är också de som kritiserat regeringen mest för att göra för lite, men de lever inte riktigt själva som de tycker andra ska göra.

Avdelning kasta sten i glashus ...

Lördag 10 oktober
Ibland undrar jag hur folk kör bil och några frågor har jag. Hur kan det ske så många olyckor just i Gunnilbokorset där väg 233 och 250 möts? Det är för mig en gåta.

Här åker jag ibland när jag tar bakvägen till stugan och kör över Surahammar, Ramnäs och sedan svänger av mot Färna och därefter åker jag utmed sjöarna Långsvan och Lillsvan.

Men ofta här i Gunnilbokorset händer det olyckor och ofta väldigt allvarliga. Men jag förstår faktiskt inte hur de ska kunna göra det tydligare än var det här. De kan ju inte fixa rödlysen eller bygga en rondell ute på landsbygden.

En annan sak jag starkt ogillar när jag kör landsväg är när folk framför mig ofta bromsar. Det är otroligt irriterande och för mig signalerar det att något är fel.

Jag bromsar nästan aldrig när jag kör landsväg. Ha framförhållning och anpassa avståndet till dem framför. Är det 90 och blir 70 har jag tidigt observerat detta och har släppt gasen, men det är många som inte gör. De sitter och pumpkör och ligger alldeles för nära. Men flera har också alldeles för dålig framförhållning om vad som händer och sker längre fram.

Kolsva är en liten håla, men jag undrar hur många Epa traktorer det finns här? Allt som oftast när jag kör till eller från stugan möter jag dem och det måste finnas flera Epa i lilla Kolsva än i hela Västerås. Otroligt!

Det stormar kring Kristdemokraternas Ebba Busch. Först var det den där festen trots coronan och där livvakterna fick skjutsa en festdeltagare och nu en fastighetsaffär utanför Uppsala där hon ska ha köpt en släktgården och tänker dra 83-årige Esbjörn som tidigare jobbat för ABB i Västerås inför domstol. Läs mer om det --> här

Esbjörn som har minnesproblem har ångrat köpet och säger att hon tjatade och tjatade om att få köpa och att han kände sig pressad att sälja.

För att återgå till politiken kan villigt erkänna att jag har väldigt svårt för Ebba Busch och haft det hela tiden. Det är attityden hon har och det är ofta väldigt starka ord hon rör sig med. Jag gillar inte sådant. Ebba Busch är en duktig och kunnig debattör, men den där kaxiga och nedvärderande attityden har jag svårt för.

Kristdemokraterna är beredda att väcka misstroende mot Stefan Löfven (S) tillsammans med Vänsterpartiet. Även M och SD sluter upp för att fälla regeringen.

- Här fattar jag faktiskt ingenting! Här handlar det om arbetsrätten från Vänsterpartiet, men högerpartierna vill bara ställa till med kaos. Det är ju två motpoler med två olika syften.

Jag har väldigt svårt att se att Vänsterpartiet fullföljer sina hot, men de vill markera för arbetsrätten. Jag genomskådar detta, men det borde även högerpartierna fatta. Annars är det patetiskt.

Ulf Kristersson har ju tidigare sagt att han inte vill hjälpa Vänsterpartiet genom att väcka misstroende mot Stefan Löfven i frågan om arbetsrätten, eftersom Moderaterna stöder de lanserade förändringarna.

Jonas Sjöstedts misstroendeförklaring tycker jag kommer alldeles för tidigt. Låt parterna själva fixa det här! Det är den ordningen vi ska ha i Sverige.

Fredag 9 oktober
I går besökte jag morsan och var uppe i lägenheten för första gången sedan det blev besöksförbud. Jag var tvungen att ha visir och sprita händerna.

Jag hade bara träffat henne ett par-tre gånger kort utanför tidigare, men var nu uppe och hälsade på och fixade en del i lägenheten. Några lampor som behövde bytas, någon klocka med nya batterier och sedan har hon en liten fjärrkontroll som hon kan styra utvald belysning med som jag ordnat tidigare och som slutat fungera. Ordnade också en timerbelysning.

Morsan är väl hyfsat pigg efter omständigheterna, men har haft ett tufft år med cancerbesked och så fick hon ju ta bort även andra benet i somras, men har tagit det bra.

Det är fortfarande en hel del i media om Estonia, men jag hävdar fortfarande bestämt att de försöker göra en höna av en fjäder. Jag tror inte alls på de där konspirationsteorierna!

Det blåste storm på havet, de körde för fort och bogvisiret var i dåligt skick. Tappar man det och fortsätter köra på, så lär det strömma in massor av vatten och det kan säkert komma ner under däck och stormen gör det inte lättare precis. Men jag välkomnar en utredning. Sedan kan folk tycka en massa hit och dit och det gör även jag

Carl Bildt var statsminister då och han ville först bärga. Ingvar Carlsson tog över strax efter som statsminister och han hade samma åsikt. Men de ändrade sig sedan och det talar också mot en konspiration. För annars säger de inte så. Ingvar Carlsson sade också att det här var typ det jobbigaste beslut han tog under sin tid som statsminister och han ångrade att han lovat en bärgning.

Att man inte bärgade fartyget kan jag också förstå. Det skulle bli en mycket dyr, svår och farlig operation. Däremot kunde man försökt ta upp de omkomna som var lätta, men då kanske alla hade krävt att få upp sina döda och alla hade man inte hittat tror jag. Det här är väldigt svåra frågor tycker jag då även en sådan operation kan vara svår och farlig. Framför allt 1994. Sedan skulle också de döda behöva identifieras.

Vad jag förstår här så är USA duktiga på att ta hem omkomna soldater, men de har också mer resurser och de hade säkert tagit upp alla omkomna 1994. Men jag tror om Estonia gått under i våra dagar så hade man garanterat bärgat de döda även hos oss.

Jag läste att VLT:s Matilda Molander skrivit apropå Elizabeth Salomonsson (S) i Köping som varit kommunalråd i 38 år att det är inget att vara stolt över varken för Salomonsson själv eller för oppositionen.

- Men jag håller inte riktigt med. Varför skulle inte Elizabeth Salomonsson var stolt?!? Hon har hängt med längst som kommunalråd i Sverige och fått nytt förtroende var fjärde år. Hon måste ha gjort mycket bra för annars blir man ju bortröstad, eller hur? ;-)

Hur många här skulle vilja ha det så på ens arbete. Tänk om jag blev bortröstad som brevbärare på distriktet då jag inte var önskvärd och inte höll måttet. Det skulle inte vara kul.

Sedan tycker jag Matilda Molander nedvärderar Köpingsborna. De är väl dem som bor där som avgör med röstsedeln och tycker man någon är dålig röstar man väl fram någon annan? Svårare behöver det inte vara.

Men tummen upp för Richard Appelbom som är pensionerad politisk redaktör på VLT och som i dag skrev hur Liberalerna kan räddas och om Bengt Westerberg. Bra och intressant som oftast ;-)

Onsdag 7 oktober
Det rullar på! Senaste projektet jag fixat i stugan är nya pallkragar och det blev sex till antalet och det blev mer arbete än jag trodde. Först skulle de gamla tömmas på vårlökar och dahlior tas om hand. I botten hade jag dessutom hård lera!

Ett tips jag fick var att häfta plast inne i pallkragarna och valde dessutom de som var behandlade i träet. Plasten skyddar såklart träet från fukt när jorden trycker på och då håller de givetvis längre.

Bjuder på ett kort som jag tagit från "Västerås från ovan" på Facebook. Fotografens namn har ni på kortet.

Jag rekommenderar också "Bilder i nutid från Västerås" . Där kommer det upp massor av fina bilder varje dag av privatpersoner. Jag förstår inte hur man kan säga eller tycka att staden är ful efter att ha tittat på fotografierna. Gå med i den gruppen tycker jag

På tal om det fina kortet jag visar ovan och som är några dagar gammalt. Där till vänster om bron börjar jag i princip alltid min postutdelning varje dag. Adressen är Skultunavägen 9 C. Jag fortsätter sedan upp till huvudentrén 9 B och A. Allt är servicehus.

Fortsätter till Falkenbergska kvarnen och lite bredvid där innan det bär upp till Rådmansbacken, Langenbergsgatan, delar av Skultunavägen innan jag tar Arosvägen jämna sidan upp till Shellmacken. Där åker jag sedan in på Rocklundaområdet och har de flesta av Västerås stora idrottsföreningar som VSK Fotboll, VSK Bandy och VIK Hockey. Hela nya Idrottens Hus som är ett par år gammalt.

Sedan en mindre bra väg upp till Villa utsikten där en förskola finns och ett privatboende.

Sedan blir det delar av Skogsvägen. Jag har flera adresser till och gator, men avslutar uppe vid Norrleden och Hovdestalunds kyrkogård. Jag har hela postnummer 722 17.

Ibland delning (extra utdelning någon annanstans) och ställer dessutom upp hela postnummer 722 16 ;-)

Fredag 2 oktober
Det kan inte vara lätt att vara Sveriges regering just nu. Det verkar vara ett helt hopplöst läge och jag tänker närmast på arbetsrätten och LAS-utredningen samt att förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK inte blev slutförda.

Jag tror det bästa vore nya förhandlingar och att det blir bäst om de själva kan komma överens eftersom det är den svenska modellen och den ska vi värna tycker jag.

Men samtidigt verkade den representant från Svenskt Näringsliv ovanligt trubbig då han bara svarade att en deadline var en deadline och den har passerat. Men är du så prestigefast är du nog på fel plats och kan sälja krov i stället ;-)

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är stenhård i sina krav på regeringen och samtidigt säger samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att LAS-utredningen ska genomföras som bestämt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har det inte lätt precis och Ebba Busch fäller mer än gärna regeringen och skapar ett nyval som jag tror de flesta skulle förlora på.

Nyamko Sabuni verkar dessutom lika hård och hotar lämna januariavtalet om LAS-utredningen inte genomförs och säger: ”Då finns det heller inget samarbete”.

Ska du bli en stor ledare måste du kunna se större och kunna kompromissa och vara mer diplomatisk. Liberalerna har några få procents röster, men jag tror väldigt många har väldigt mycket på att förlora om det inte blir slutförda förhandlingar mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Sedan kan man tycka vad man vill i själva sakfrågan, men vi riskerar att få en regeringskris och att föraktet mot våra folkvalda ökar.

Alla måste också ha klart för sig att vi har det svåra parlamentariska läget som vi har i Sverige och vi behöver mer samarbeta och kompromissvilja och inte mindre.

En ledare som jag vill höja är Magdalena Andersson. Hon brusar sällan upp (för att inte säga aldrig) trots att hon kan få hård kritik. Det är en väldigt bra egenskap som inger förtroende hos mig.

Har man lite tråkigt som jag har nu och lite tid över kan man kolla på SVT Play och dokumentärserien om rånet mot G4S värdedepå i Västberga den 23 september 2009. Den är bra även om jag sett den tidigare.

Elva år har gått och jag tror ett liknande rån skulle vara mycket svårt att genomföra i dag och säkerheten har såklart höjts mycket. Bara en sådan sak som att ta sig intill polisens helikoptrar är nog väldigt svårt i dag. Jag har inte provat och kommer inte göra det heller, men jag tror ;-)

Faktum är att redan på 90-talet när jag gjorde lumpen på Flygvapnet vaktades flygplanen av otäcka hangarhundar och där skulle inte jag velat smyga in.

Men även min pluton hade hundar och det var schäfrar. Vi hade ett tiotal och de stod alltid hane, tik, hane o.s.v. för annars rök de ihop vilket även hände någon gång. Minns särskilt en gång när en tik bet en annan tik i benet och vägrade släppa taget.

Vi hade våra hundar för att patrullera och skydda flygplanen. Varje grupp bestod av en hundförare, en gruppchef, en sjukvårdare och en som var specialist på sprängningar och skjutningar och då ofta med kulspruta.

För att återgå till rånet i Västberga räknades det till en av de mest spektakulära och välplanerade någonsin i hela värden faktiskt.

I dokumentärserien säger säkerhetschefen att han inte tror de haft någon hjälp inifrån, men det är jag övertygad om att de haft. Sedan behöver det givet inte vara någon som syns i filmen eller ens jobbar kvar. Det kan ju också vara annan personal som rörts sig i huset någon gång. Uppgifter och rutiner inifrån är helt nödvändiga för att kunna genom ett brott av den här storleken. Men en laserpekare kan du t.ex. få rätt avstånd på höjden för stegen som behövde vara väldigt lång. Säkerhetschefen pratade om att han inte sett någon från personalen med måttband, men det blir bara dumt med sådana kommentarer.

Onsdag 30 september
I måndags efter jobbet var jag på Skälby och utomhusmålade några timmar innan jag cyklade hemåt i mörkret. Dessvärre blev jag nog lite kall där och drog på mig något skit.

I dag har jag varit hemma och mest legat i sängen och soffan. Tråkigt! Kroppen blir helt förstörd av allt liggande.

Jag har kollat på dokumentären i fem delar om Estonia på Dplay. Den är helt klart sevärd och gripande. Framför allt när vi hör några av de som överlevde och vilket helvete de gått igenom och det kom någon tår på mig.

Sedan tycker jag vi ska vara försiktiga att värdera för mycket av det som de kommer fram till i filmen. De vill givetvis få det till att deras teori är den rätta och att något måste vara fel och mörkat, men jag tror inte det även om jag också berörs.

Många av de som överlevde och anhöriga till offren har behandlats dåligt och det är naturligtvis djupt beklagligt. Men att därifrån gå till att påstå att länderna hemlighåller och att en ubåt ska vara inblandad är magstarkt.

Samtidigt är det svårt att välja en väg som alla köper och oftast hör man dem som vill något annat och bärga till exempel.

Övertäckningen av Estonia som avbröts efter protester gjordes säkert för att förhindra plundring och dykningar vid fartyget och det behöver inte vara svårare än så.

En svaghet i filmen blir just att den blir lite väl enkelspårig för visst måste det också finnas saker som pekar i annan riktning? Men jag har inget emot en ny utredning och tycker också det ska göras för att få svar och inte bara gissningar för jag vet inte heller.

De säger att ett fartyg av Estonias kalliber inte kan sjunka så fort om det inte samtidigt blir ett större hål under bildäck där det fanns hytter. Här har det funnits ett egenintresse av det tyska rederi som byggde Estonia. Det kan handla om skadestånd och försäkringar då man inte vill medge att fartyget sjunker så fort som det gjort då bara bogvisiret försvinner.

Bogvisiret som sitter på bildäck har bevisligen lossnat och bärgats ca två kilometer från där fartyget återfinns. Jag vet att vatten tar sig in överallt av egen erfarenhet och det kan uppstå massiva tryck som tränger på. Det blåste storm på Östersjön och när bogvisiret lossnar försöker de vända på färjan, men det har kommit in massor av vatten och det blir kraftig slagsida och kanske var det fellastat med övervikt och något håll. För mig känns det logiskt.

Men i filmen vill de få det till att även en ubåt med flit ska ha kört på Estonia. Jag får faktiskt inte ihop det och det känns inte logiskt.

Det ska ha smugglats saker på båtarna mellan Sverigeo och Estland och Ryssland ska ha varnat bland annat Sverige tidigare.

Men det är även dem som tror det skulle vara en svensk ubåt! Fasen, det är ju inte film det här utan det är på riktigt. Margus Kurm, estnisk före detta Estonia-utredare, håller det för sannolikt att Estonia krockade med en svensk utbåt. - Det är så dumt att jag inte ens vill kommentera det. Läs artikeln om Margus Kurm --> här

Och varför skulle även då bogvisiret ramla av som bevisligen var i dåligt skick samtidigt som det blåste storm och att Estonia avgick 15 minuter försent och kanske var stressade och åkte för fort. Det blir för många samverkande saker för att få till en förlisning tycker jag.

Att det fanns hemligstämplade saker som transporterats mellan länderna är inget konstigt och det förekommer säkert även i dag. De vill de hålla just hemliga!

Det troliga för mig är att hålet i skrovet uppkom dels genom att bogvisiret som vägde 55 ton kan ha träffat sidan när det slets av i stormen. Även om någon sade att den kraften skulle vara för liten.

Skadan kan också kommit när färjan sjönk och gick på sten eller möjligen har det kommit efteråt genom undervattenfarkoster typ miniubåtar som varit där i olagliga expeditioner och gjort intrång. Det är visserligen på internationellt vatten och jag tror det bara är sju länder som skrivit på att det är en gravplats.

Att tidsangivelser i den slutliga haverikommission kan vara fel mot vad många överlevare upplevt kan jag köpa.

Statens haverikommission ska nu utreda det fyra meter långa stora hålet på M/S Estonias skrov som var som mest 1,5 meter brett. Jag har inget emot det!

En sak som jag kan tycka är att det borde ha undersökt och dokumenterat vraket grundligare när det hände 1994. Men samtidigt var inte utrustningen och kameror lika bra då som nu.

Sedan insåg man nog ganska tidigt också att det inte skulle bli någon bärgning och året efter blev det en officiell gravplats.

Det är lätt att vara efterklok. Men om man visste om hålet i skrovet redan 1994 och ville dölja den, så borde man ju i så fall fullföljt överteckningen och avslutat med betong som de först sade de skulle göra. Och var det inte ett gemensamt beslut från tre länder vilket gör konspirationsteorier mindre sannolika?

Måndag 28 september
En stor nyhet i dag "exakt" 26 år efter att Estonia förliste var att ett dokumentärteam hittat ett stort hål i skrovet som tidigare inte varit känt. Och nu kräver många att de ska utreda Estoniakatastrofen på nytt.
    - Men jag ger inte alls mycket för de här uppgifterna. Jag tror bara det handlar om pengar och att de vill ha publicitet till sin film. Sedan kan man vinkla och vrida det hur mycket man vill. Det här hålet skulle man så klart upptäckt tidigare när man undersökte Estonia annars har det uppkommit senare. Jag tycker det bara är larvigt och ingenting kommer förändra någonting.

En annan sak. Jag läste boken "Olof Palme är skjuten!" av Hans Holmér för någon månad sedan. Jag hittade boken i stugan och den måste morfar ha köpt någon gång när det begav sig runt 1990.

Boken är anmärkningsvärd på många sätt. Hans Holmér fick sparken som spaningsledare efter ungefär ett år och kort därefter skriver han boken där han berättar mycket om utredningen och alla tipsen. Det är verkliga händelser och inget hittepå eller Hokus pokus filiokus även om några namn är utbytta. I dag skulle aldrig en sådan här bok kunna skrivas. För mig känns det helt omöjligt i en pågående utredning om ett mord på en statsminister.

Boken är inget mästerverk, men det hinner hända mycket på dryga 30 år och boken kom ut 1988.

Jag skrev ju tidigare att jag tyckte det var viktigt att om du håller på med elitidrott och spelar många matcher och tränar varje dag att du då bor i staden. Döm av min förvåning då jag såg att Rönnbys nye supertränare Andreas Harnesk infört nolltolerans mot att ha resependlande spelare i truppen. Klubben ska ha gått miste om landsslagspelaren och Sirius lagkapten Klara Molin som inte ville flytta från Uppsala till Västerås.

De tappade Felicia Forsmark som redan fanns i klubben, men som hade jobb och precis köpt lägenhet i Södertälje. Men hon erkände samtidigt att pendlingen till Västerås varit jobbig ;-)

Jag måste säga att jag tror på Andreas Harnesk filosofi. Han ställer hårda krav och är de inte beredda att flytta så är de inte tillräckligt motiverade. Rönnbys satsning är på sikt att bli bäst i Sverige och jag tror t.ex. de är mycket närmare det än att VSK Fotboll och VIK Hockey går upp i högsta divisionen.

Andreas Harnesk har som tränare den ovanliga meriten om att tagit SM guld som både dam- och herrtränare i IKSU Umeå och Storvreta.

Hade jag bestämt hade jag aldrig accepterat spelare och tränare som bodde någon annanstans än här om det gällde VSK. Alla detaljer är viktiga och efter alla träningar på den här nivån skulle matlådor, dryck och energi finns lätt tillgängligt.

Träning och matcher är en sak. Men fritid, återhämtning, sömn, kost, att få ihop vardagen och mycket annat spelar in som att få ihop gruppen tillsammans och att alla kämpar för samma mål.

Söndag 27 september
Jag har haft en bra helg ute i min stuga. Börjar bli hyfsat nöjd med det mesta, men gillar inte riktigt hösten. Det blir mörkare, kallare och så blir det mycket löv på gräsmattan (haha). Roboten i all ära, men det bästa tror jag blir om någon vecka att ta ut gräsklipparen med uppsamlaren och blåsa in dem. Sedan lägger jag löven i blomsterrabatten och täcker med täckbark. Det blir näring till våren.

I lördags blev jag besviken på SMHI igen. Prognosen lovade inget regn! Men de regnade i flera timmar och nu går jag över till klart.se trots att de har reklam. Jag tycker även klart har en mer användarvänlig sida och gillar också att de skriver "sannolikhet nederbörd" i procent.

Tur jag var ensam i min stuga i lördags kväll för jag skrev rakt ut och mer blev det när jag kom på att ingen granne varken kan se eller höra mig. Det blev även en liten dans när VSK kvitterade på tilläggstid mot Jönköping. Starkt att komma igen efter 0-2 och det var inte mycket som talade för kvittering när den kom i 92:a matchminuten och stolpe in.

Jönköping var annars bättre och det är bara att kolla tabellen. Det är ett riktigt bra lag som har tyngd, styrka, tempo och ett bra passningsspel.

VLT:s skribent skrev att det inte skulle blivit en kvittering om inte spelarna känt för tränaren, men det tror jag är en sanning med modifikation. Hade han sagt samma sak om det blivit 1-2? Nej, absolut inte och nu hade VSK tur.

Spelarna spelar såklart för sitt jobb och kontrakt. Många känner också för föreningen och åker klubben ur kommer många inte kunna spela fotboll på heltid.

Sedan är det så att det är dyrt att sparka en tränare som har ytterligare ett år kvar på kontraktet och en ny ska anställas. Men samtidigt är det ännu dyrare att åka ur Superettan.

Vad gjorde jag annars? Ja, i lördags satte jag mest inne. Premiärtände brasan och kollade på cykel-VM och damernas linjelopp. Klart det skulle bli en från Nederländerna som skulle vinna. Det var inget odds på det.

Tuff bana och killarna fick köra samma bana, men många fler varv och mil.

Generellt är killar mer nördiga som expertkommentarer och kan ofta mer teknik och detaljer. Tjejen tyckte jag inte verkade ha koll på allt och hon sade något om att diskhjul först får effekt vid runt 40 km/h, men det där är en gammal sanning. Det finns många som håller på med t.ex. triathlon och som inte snittar några 40 km/h, men ändå kör med disk. Jag har cyklat med både dåliga och bra hjul och effekten märks direkt. Det är ganska självklart när man tänker efter. Ett diskhjul kan få riktigt bra effekt om det blåser mycket.

Det kan bli vinkligt säger någon. Men det är framhjulet som är det kritiska! Det är där du styr och framhjul med hög profil blir vindkänsliga och bakhjulet behöver man inte bli rädd för.

Snart kommer säkert någon tokig stolle och säger att Nikes supersko Vaporfly 4% bara ger positiv effekt om du kan springa maran under tre timmar

Torsdag 24 september
Är anmäld till Stockholm maraton 2021 och redan nu kan man se dem som är klara i startlistan för 2021 och de är faktiskt ganska många. De lockade bland annat med ett bra pris för oss som inte fick något lopp i år och dessutom T-shirt om man gjorde det senast den 22 september.

VLT skrev tidigare att en dömd styckmördare som numera är frigiven bosatt sig i Västerås och studerar på högskolan MDH. Jag blev så klart nyfiken då jag inte kommer ihåg det här mordet på hustrun som slutade med livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Jag tänker inte lägga någon värdering i straffet och tiden han satt inne, men jag tycker VLT gör förbannat fel som publicerar en sådan här nyhet. Om nu den här mannen sonat sitt brott och blivit utsläppt (samhället har bestämt det) anser jag det fel att publicera sådana här saker. Du kan möjligtvis skriva att han är frigiven, men att säga att han bor här och studerar ett program på högskolan här är fel.

Jag kan erkänna att jag har svårt för Daniel Nordström, VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare. Jag tycker tidningen blivit sämre med honom och jag köper inte hans resonemang för den här personen kommer inte få det lättare att anpassa sig efter det här. Men VLT är bara intresserade att få klick, läsare och tjäna billiga pengar. Men jag tror de på sikt förlorar i trovärde och hade det inte varit för det stora presstöd VLT fick hade de nog gått i konkurs. 2020 fick de nästan 22 miljoner kronor.

Jag har haft lite svårt för VLT:s ledare sista tiden sedan den gamla politiske redaktören gick i pension. Jag tyckte Richard Appelbom var bra och hade vettiga åsikter. Rutin och erfarenhet liksom. Även Sakine Madon som gick till Uppsala nya tidning var riktigt bra.

Matilda Molander är inte lastgammal och det lyser ofta igenom, tyvärr. Kanske inte så konstigt då hon är väldigt ung, men jag tycker ibland man måste vakta sin tunga. Tidigare berättade hon i P4 Västmanland att hon typ inte med säkerhet ens visste var Västmanland låg när hon sökte jobbet på VLT och jag blir inte imponerad av sådant. Jaja, det här är mina personliga åsikter, men ibland blir jag förvånad när tjänster tillsätts och vad de går på.

Redan när man fyllt 40 blir det svårare att få nytt jobb och jag har svårt att förstå det. Rent generellt borde man bli bättre med åren när mer erfarenhet och kunskap kommer. Här måste det till attitydförändringar om vi ska kunna arbeta allt längre upp i åldrarna. Läs gärna artikeln under från tidningen Arbetsliv.

Attityder ett hinder för äldre på jobbet --> här

Tom och övergiven sekelskiftesvåning mitt i Stockholm – orörd i över 100 år --> här

Stockholms minsta höghus – på en bakgård mitt i stan --> här

Onsdag 23 september
I dag var det månadens tuffaste dag på firman när gratistidningen från VLT ska delas ut till nästan allihopa på distriktet. Det var tufft i dag och jag var dessutom lite seg.

Kul med alla positiva kommentarer från nästan 50 bilder från stugan och dess omnejd som lades upp i måndags.

Sedan vill jag rikta ett stort tack till Rodde för all hjälp. Även farsan har varit behjälplig med transporter. Det blir så mycket lättare och bättre när man är två som hjälps åt. Det har blivit några vändor med släpkärra ;-)

Men en sak ska ni veta. Det har varit mycket jobb också och mycket krigande, men jag kom in i en bra ålder och i år firar jag tio år som ägare av stugan som morfar och mormor började bygga i början av 1960-talet. Det var en annan tid då och jag har stor respekt för vad de åstadkom.

I början bodde de när ledig tid fanns och tillfälligt på en ö (!) i närheten som inte hade elektricitet. Det fanns ingen riktig väg fram till tomten där de skulle bygga så allt material och virke fick de dra genom skogen. Kuriosa. Morsan och farsan tänkte köpa tomten bredvid.

Jag köpte stugan av min mamma 2010 och minns att ett av de första stora projekten den sommaren var att måla hela kåken med lillstugan, snickarbod och förråd. Den sommaren var en sanslös getingsommar. Det fanns massor av bon runt husen (det största som en handboll) och de var dessutom många. Efter att blivit stucken omkring sju gånger den sommaren har jag stor respekt för getingar. Ett getingstick gör ont även på mig och ett barn börjar garanterat skrika som en stucken gris.

I Sverige dör varje år två till tre personer till följd av getingstick.

Men aldrig att jag skulle döda en geting numera och jag har faktiskt lärt mig hur de fungerar. Getingar är nyttodjur, som hjälper till att pollinera och även hålla undan skadeinsekter.

Har också haft några bålgetingbon och de är otroligt häftiga insekter! Tre gånger större än en vanlig geting, men väldigt lugna och snälla. De vet liksom att de har respekt ;-)

Söndag 20 september
Det blir en snabb uppdatering då jag varit borta hela helgen och dessutom varit hos farsan och gjort lite jobb. Precis hemkommen i lägenheten söndag kväll ;-)

VSK Fotboll och lagkaptenen Sean Sabetkar säger att de har fullt förtroende för tränaren Thomas Askebrand och så klart de säger så för annars får han sparken. Kritik sköter man internt och sådana här saker kommunicerar man inte ut i VLT innan något är klart. Bra så här långt.

Men jag tror inte alls det är så säkert som de vill ge sken av. VSK Fotboll är lite tagna på sängen av det här och de trodde inte det skulle gå så här dåligt och nu är de skadade spelarna dessutom tillbaka. Men tro mig de har så klart börjat fundera på en annan lösning med huvudtränare och de har nog både en plan B, plan C och plan D i bakhuvudet.

Sedan kan man ställa sig frågan varför de gått så dåligt och vad tror de själva?

Några saker som jag vill tillägga. Thomas Askebrand har ett bra kontrakt med VSK Fotboll, men hans familj är kvar i Göteborgsområdet och det är där han är rotad. Jag tror inte det här är bra och det tar energi och är inte optimalt att ha en tränare i en övernattningslägenhet. Att spela i Superettan är ett tufft och vi snackar 30 seriematcher och många andra matcher och väldigt många träningar.

Det finns spelare som inte bor i Västerås och pendlar varje dag. Samma sak där. Jag tror inte det är bra. Att åka varje dag i princip och pendla från t.ex. Stockholm ett par-tre timmar tar onödig energi som kan läggas på annat. Sedan tror jag det finns ett mervärde av att bo i stan eftersom du då känner mer för klubben och staden.

Men många pendlar ju till vanliga jobb!?! Ja, visst och det är väl okej. Men där kan du ofta halvprestera och ändå få vara kvar. Elitidrott är dock mycket tuffare och här är marginalerna väldigt små vilket vi sett i de flesta av matcherna.

I morgon spelar VSK en väldigt viktig bortamatch mot Gais. Jag är mycket orolig för att det blir en ny förlust. David Engström är avstängd och jag är otroligt förvånad att Bet365 har VSK som favoriter till 2.30. Gais står i tre gånger pengarna i kväll. Men oj! vad jag hoppas jag får fel ...

Torsdag 17 september
I kväll är jag otroligt besviken efter VSK:s förlust hemma mot jumbon Eskilstuna.
Det är fritt fall nu. Okej, det är små marginaler i idrotten och ett oavgjort reslutat hade kanske varit mest rättvist i kväll.

Det känns som tränaren Thomas Askebrand tappat omklädningsrummet och även ute på planen. Har du gjort det ska det till mycket för att vända och få med spelarna och jag tror faktiskt Askebrand får sparken nu.

Möjligen kan det räcka med att andretränaren Kalle Karlsson tar över som jag tror har en annan ledarstil.

Sedan finns Västeråssonen Peter Markstedt att fråga som gjort det förr. Han känner otroligt mycket för staden och klubben samt har varit en duktig spelare själv.

På kansliet finns också Johan Svensson som kanske kan hjälpa till i någon form?

Det är väldigt mycket som står på spel för hela Västeråsfotbollen och hela länet faktiskt. En nedflyttning vore en smärre katastrof, så låt oss hoppas på en vändning i mörkret som just nu råder ...

Söndag 13 september
Jag spinner vidare på det här med bostäder då det är ett stort intresse för mig.
Bostadsrallyt fortsätter här i Västerås och det är stort sug efter framför allt villor, men även lägenheter. De nya som produceras är ofta sjönära och dyrt, men det verkar finnas hur mycket kapital som helst!

Okej, visst (möjligen) börjar vi se en viss förskjutning och nu byggs t.ex. mycket nytt vid Bäckby centrum, men jag tror det i framtiden kommer behöva byggas både billigare, mindre och med lite lägre standard än i dag. Det behöver vara en större blandning mellan dyrt och billigt samt mellan köpes- och hyreslägenheter.

Den här uppgången vi fortfarande ser måste någon gång avta och plana ut. Jag tror även det blir en smäll och krasch i ekonomin. En rejäl tillbakagång i värdet på bostäder, men när är svårt att veta. Men Corona kunde inte ändra något även om jag menar på att börsen är övervärderad. Sifforna är inte så bra som de ger sken av, men det är i väldigt mångas intresse att det ser så bra ut som det bara går, men jag tror det är ett spel för galleriet och någon gång spricker bubblan på riktigt. Och då är det oftast vi småsparare som blir de stora förlorarna.

Vi svenskar får lägga allt mer pengar på vårt boende och lånen blir allt större. Det kan och är mycket svårt att spara ihop den kontantinsats som behövs och då kan det behövas andra saker som att de befintliga husen och lägenheterna är högt värderade och att många ser dem som banker och där man kan låna ifrån.

Jag blir också förvånad då jag ser unga människor i kanske 25-årsåldern eller strax runt 30 som köper villor för 4-5 miljoner. Det är ofta deras första egna gemensamma boende. Jag tror pengarna i mångt och mycket kommer från föräldrarna och kanske även mor- och farföräldrarna! De lånar på sina fastigheter och får på så sätt fram kapital. Men jag avråder starkt att gå i borgen för någon, men det är en annan sak.

Men det här är något nytt som många föräldrar som har barn som vill flytta hemifrån kommer att behöva ta ställning för nu och i framtiden. Kanske blir de tvungna att själva sälja och välja något mindre och billigare.

En liten etta i Västerås kan många gånger kosta runt miljonen och det är väldigt mycket pengar och vill du ha en tvåa som kan vara det normala om du bor själv eller med någon i början av din bostadskarriär får du lägga till ytterligare en halv miljon. Nu pratar jag lite normala riktpriser typ. Du kan säkert hitta en sliten tvåa med ganska hög hyra i något mindre attraktivt område för lite under miljonen, men det är inte tillräckligt fint för många. Kraven och standarden har ökat markant de senaste 20 åren.

Ibland hör jag (även i min absoluta närhet) om äldre människor som inte har råd att flytta och då kan jag bli lite förbannad när de resonerar konstigt. Här har vi någon äldre äldre som bor själv i sin stora villa och säger så här.
- Men din villa är ju värd minst fem miljoner och jag tror inte du har några lån alls eller åtminstone väldigt små (Peters anm.) Du betalar 22 procent skatt på vinsten. Observera vinsten, men det är även ett åldersavdrag som gör att skatten blir mindre om du t.ex. bott där i 25 år. Du får dessutom göra avdrag om du haft några renoveringar de senaste fem åren. Fanken, det blir ju miljoner över och även om din boendekostnad i din nya fastighet blir högre så har du banne mig råd!

Jag har sagt att syrrans radhus som är friköpt och proffsrenoverat har ett tak på tre miljoner. Mer får du liksom inte för ett radhus där. Men döm av min stora förvåning då ett ungt par köper alldeles bredvid. Där bodde en gammal dam över 90 år och det var inte friköpt och inte renoverad. De köper innan visning och får lägga till en halv miljon extra och det stannar på 2 550 000:- Att friköpa kostar 375 000:- och syrran har topprenoverat badrum, kök, tvättstuga och glasat in altan och med nytt tak. Dessutom byggt en tjusig liten altan på framsidan. Tre miljoner för det känns som rea rea och jag förstår inte de unga köparna som jag undrar om de verkligen har koll på vad friköpt tomt innebär?

Eller om lägenheten i det gamla mejeriet där jag många gånger varit och delat ut som går upp 42 procent! Vi snackar 1,1 miljoner över utgångspris för en lägenhet med en hyra på 7 000:- dessutom. Fasen, det tar ju mig flera år att tjäna in de pengarna som den bara gick upp. Det är inga leksakspengar vi pratar om utan det här är på riktigt.

Jag tycker det är svårt att spå och sia framtiden, men det är intressant att försöka.
Vi ser ett nytt beteende då folk i t.ex. Stockholm börjar leta sig från 08-området. Mycket handlar om nya värderingar och en annan form av livskvalité. Troligtvis kommer många fler kunna jobba hemifrån i framtiden och då behöver du nödvändigtvis inte bo nära jobbet.

Priserna i centrala huvudstaden är höga och ofta bor du tillsammans i en etta utan balkong och det blir problem om du ska bilda familj och ha parkeringsplatser. Du kan byta bort trångboddheten och avgaser och få både hus, bil och båt på landet för samma kostnad som ettan. Jag tror fler i framtiden kommer lockas att göra det.

Torsdag 10 september
Bra att polisen nekar demonstrationstillstånd för koranbränning. En högerextrem dansk politiker vid namn Rasmus Paludan nekas att på sammanlagt nio olika platser i Stockholm bränna koranen.
Vad är det för jävla sätt att hålla på!?! Man ska väl visa andra respekt och inte uppvigla oavsett religion. Nä, skicka tillbaka den här tomten till Danmark.

Blev lite konfundersam och inte helt nöjd med Cykloteket. Först fick jag ingen bokningsbekräftelse på att servicen vad bokad förra veckan vilket alltid brukar komma på mejlen.

Sedan fick jag SMS först i dag att cykeln var klar. En bokad service ska göras samma dag och jag blev förvånad att de ville ha drygt 400 riksdaler för någon vajer de bytt. Jag hade inte hört något om det och sprang för att hämta hojen (tredje löpningen den här veckan och det börjar bli en vana ;-) Men det är bara fem kilometer per gång.
Men jag hade ingen plånbok med i dag, men vi kom överens att jag skulle komma in och betala i morgon även om jag fick cykeln nu.

De hade inga svar på varför det blivit så här, men cykeln var gammal och därför behövdes det byta och jag säger inget om det ;-)


Foto: VLT.se

Jag hade tänkt skriva en artikel om radio och mitt lyssnande där jag bland annat tänkte berömma Radio Västmanland och en rekrytering de gjorde förra året, men nu får det bli lite bostadssnack i stället!

Jag läste att VLT skrivit en artikel om att Manchester United-spelaren Victor Nilsson Lindelöf köpt hus i Västerås. Som brevbärare gäller det att ha koll och det här visste jag redan ;-) Men vi blev rätt förvånade då jag personligen inte tycker huset är något speciellt även om så klart Blåsbo alltid är just Blåsbo!

Eftersom det här är ett angränsande postnummer till det jag själv bor på och där jag mestadels delar ut har jag bra koll. Jag ställer upp posten varje dag på postnumren 722 16 och 722 17. Men det här är 722 18 och det kan jag också mycket bra ;-)

Vigge har för övrigt sin mamma boendes här i en villa inte långt från hans egen på Sankta Ursulas väg och pappan på 722 17. Vigges lillebror Alexander Lindelöf bodde tidigare på Skogsvägen, men spelar nu hockey i Brynäs.

På andra sidan av Sankta Ursulas väg bor t.ex. förra hockeyspelaren Patrik Juhlin med OS- och VM-guld samt spel i NHL.

Peter Markstedt med två SM-guld i fotboll och som varit med och slagit Liverpool på Anfield finns också i närheten.

Ola Johansson en av världens bästa bandyspelare genom tiderna bor också på Blåsbo för att nämna några.

Vigges flytt hit kommer inte göra att villorna blir billigare precis. 8,5 miljoner för han är väl som 5 000:- för mig. Han har dessutom ett lyxhus i Manchester och en lägenhet i Stockholm. Han har även kvar bostadsrätten på Kristinagatan! Jag misstänker att det kommer bli en rejäl renovering av huset på Sankta Ursulas väg 13 och det blir väl inte förrän till sommaren 2021 som de kommer kunna bo där mer permanent på grund av fotbollen då det blir semester.

De som sålde till Vigge köpte långt tidigare en jättestor lägenhet på Langenbergsgatan för 2,8 miljoner och med en hyra på 8 500:- De håller på och totalrenoveringar just nu då det var en gammal tant som bodde här. Lägenheten högst upp har tre (!) ytterdörrar.

Kontakt: Peter Balonius