Träning
Det blev 21 km löpning idag i shorts och T-shirt. Men det gick lite tungt. Har annars dragit ner mycket på löpningen och kört en del rehab med hälen. Det är hälsenan som spökar och senor kan ta mycket lång tid innan man blir bra. Vi pratar flera månader, kanske ett halvår eller ännu mer. Men det gäller att köra på med övningarna för annars blir man aldrig riktigt bra.

Stugan
I Bubbarsbo var allt bra. Jag blev glad när jag såg att närmsta grannen gjort ett mycket bra arbete på allmänningen med slyrensningen och jag tror dem kommer uppskatta det jag gjort för det har blivit stor skillnad! Jag hade tänkt ta en bild och visa, men glömde det i stressen hem i lördags.

Jag är faktiskt inte klar här utan kommer lägga några till dagar här. Jag är sådan att när jag går in för något då kör jag!

Det blir också en hel del ved och nu har jag snart så mycket att jag inte vet var jag ska stapla det.

Lyckades också bland annat att dra upp båten helt solo, men det var tungt och bökigt. Tur man har en lätt och tålig båt i flygplansaluminium

Brf Skogsgården
Det har varit mycket renoveringar i min förening och det har också varit lite påfrestande och dragit ut på tiden. Men skönt att dem är klara i 21:an. Nytt yttertak, ny belysning i trapphuset och så är det också nymålat. Jag gissar på att det var tredje målningen sedan man byggde i början på 50-talet ;-) Men det blev riktigt bra och vi har en bra styrelse och ordförande.

Ekonomin är också jättebra i föreningen och trots att det här kostar ett par miljoner kommer hyran bara höjas med ungefär tre procent. Garagen och P-platserna skulle dem inte röra. Dem har också höjts mer de senaste åren.

När jag flyttade hit för 15 år sedan var dock hyran runt 17-1 800:- för min tvåa på närmare 60 kvm med öppen spis. Nu ligger den på ca 1 000:- mer, men då har vi också haft en rotrenovering.

Jag tackade ja till att ta hand om snöskottningen i föreningen och det passar väl bra när man går i skolan. Men jag tror det blir lite snö kommande vinter (haha)

Snart kommer det nog komma ut en femma i 23:an till salu eftersom den är tom.
Jag tror den nästan är helt orenoverad och i typ originalskick ;-)


Svårt bränd av manet – satte Ironman-rekord ändå --> här

Söndag
Jag kollade nästan hela sändningen från Ironman VM som firade 40 år sedan starten och nu var det en riktigt bra sändning!
Nästan ingen reklam och nu sände Ironman själva. Så var det inte förra året då "trötta" RedBull TV körde ;-)

Jag orkade titta till cirka 03.30 och då kämpade våra två Västeråsare som bäst.
Dem kom in på tider på 9.44 (Fredrik) och Daniel 10.22.

Fredrik Haglund låg jättebra till efter en som vanligt bra simning (53 min.) och en grym cykeltid (4.43 tim), men tappade sedan på löpningen (4.01 tim).

Det blev banrekord både för damerna och herrarna under idealiska väderförutsättningar med lite vind.

Daniela Ryf som blev svårt bränd av en brännmanet och vara nära att kasta in handduken satte rekordet på 8:26:16! Vilken sanslös kvinna. Hon vinner för fjärde året på raken efter en cykling på 4.26! Jag trodde hon skulle gå in i väggen, men lyckas sedan avsluta maran på otroliga 2.57!

Åsa Lundström kom på 19:e plats och Sara Svensk bröt på grund av ryggproblem som hon drog på sig för ungefär en vecka sedan.

Patrick Lange blev först under 8 timmar på Hawaii med tiden 7:52:39.
50.37 minuter simning, 4.16.05 cykel och löpning 2.41.32

Patrik Nilsson tvingades bryta med kramp i baksida i lår.

Två svenskar vann sina åldersklasser:
Rasmus Svenningsson, M25-29, 8:34:02 (näst snabbast av alla åldersklasser!)
Carl Brummer, M50-54, 9:05:38.


Torsdag
Drar ut till stugan ikväll, men tänkte komma hem på lördag för att kolla på Ironman World Championship Kailua-Kona, Hawaii. Startar klockan 18.35 och det blir väl någon webbsändning man får följa. Men det brukar bli bra med Chromecast och kolla på 55 tummaren ;-)

Men förra årets sändning var bra bedrövlig! Dem visade typ bara favoriterna och dem som var i ledning och sammanställningen bland proffsen var också under all kritik. Patrik Nilsson kom åtta totalt, men han såg man typ aldrig till under dessa nio timmar som jag orkade kolla. Jag och Tompa låg och halvsov på småtimmarna. Zzzzzzz ;-)

Omtenta
Jag var styv i korken om senaste tentan, men igår kom beskedet att jag inte blev godkänd! Nu har man två försök till sedan blir det höger vänster om som vi sade i lumpen eller rött kort.

Det var flera som åkte dit på samma sak som mig och vi får göra ett nytt försök på onsdag mellan 09.00-12.00.

Vi hade väl alla lagt in semesterdaglönen om 1 700:- men dessvärre hade den försvunnit vid lönekörningen i programmet och en person hade fått för lite i semesterersättning vid semester. Det kom upp en varning om detta när jag avslutade semesterårsavslutet och självklart borde man kontrollerat.

Samtidigt vara många överens om att det finns en bugg i programmet, men man ska alltid kontrollera och kan inte alltid lita på programmet. Som sagt är huvudet dumt får kroppen lida och på onsdag får jag hoja till skolan och jag gissar på att det även kommer regna ;-)


Såg ni videon om hon som vara när att träffas av en hjort på cykelturen?
Om inte kolla --> här

IRONMAN Barcelona
I efterhand fick jag reda på att man kunde se hela sändningen live från IRONMAN Barcelona. Här kan ni se del 1 på över fyra timmar --> här!

Jesper Svensson var tvåa upp från vattnet i ett tufft startfält på ungefär 50 proffs. Notera vågorna! Spanjoren (Rojas) som var snabbast hade 45,34 minuter och Jesper strax över 46. Kolla frekvensen på armarna! Nästan fyra kilometer simning på ungefär 46 minuter är riktigt snabbt. Rojas gick dock in i väggen på löpningen och hade 4.07!

Jesper var sedan snabbast av alla på cykeln, men tappade på löpningen (2.53 på maran!) och vann tillslut knappt. Han cyklade även omkull och notera skrapmärkena han har på trikån.

4.22 på cykeln gav ett snitt på 41,17 km/h.
Notera när han blåser om motionärerna som är ute på deras första varv och som kanske håller en fart av 25-28 km/h på hojen. Lite skillnad, va? ;-)

På bilderna kan man också se att många cyklister ligger alldeles för nära och borde straffas med tidstillägg. Ironman Barcelona ska vara känt för mycket drafting ...

Del 2 --> här

Arbogafallet
Det är väl uttjatat så det räcker och blir över. Men jag kollar såklart på Arbogafallet i SVT. Sicken otroligt sjuk människa den där Johanna Möller är! Jag hade omöjligt klarat av att vara försvarsadvokat till en sådan psykopat. Fem miljoner i arvode hade inte hjälpt. Jag hade inte klarat av rättegången och hade börjat skrattat åt henne. Hon har noll trovärdighet.

Att polisen inte fattade några misstankar mot Johanna Möller efter Aki Paasilas död är för mig en fullständig gåta. Bara en sådan sak att hon själv hade tecknat en livförsäkring i hans namn som hon själv betalade utan hans vetskap borde ha räckt. Den var på två miljoner medan hon själv var utan.

Johanna Möller hade inga pengar kvar när hennes man tog. Hon hade bränt massor av pengar (en miljon) på kort tid, men tyckte hon själv var snål. Troligen var mordet mest ekonomiskt, men även svartsjuka låg nog bakom då Aki träffat en ny kärlek. Notera också så många gånger Johanna Möller blivit påkommen att ljuga, men hon erkänner inget utan vrider och vänder på allt och hittar på nya lögner. Totalt otillförlitlig!

Om polisen gjort sitt från början. En eventuell brottsplatsundersökning och fullständig obduktion hade Johanna Möller åkt dit även för det här. Det är bara att kolla vad hovrätten sade!

Man kan visserligen inte få mer en livstid vilket hon har, men de anhöriga till Aki Paasila hade fått upprättelse och även skadestånd vilket de nu blev utan.


Jobb i stugan
Jag hade en bra helg i stugan, men det blev en hel del tungt jobb. Jag fortsatte nere på allmänningen med att gallra sly och det blev också en hel del ved. Det tunga är att släpa upp veden till tomten och där ska det sedan kapas och eventuellt klyvas.

Sedan ska det travas upp och sedan är det vinden som torkar veden och såklart lite sol.

Slyet som kapas får ligga kvar på platsen och ge näring till jorden.
Många eldar upp det i högar, men det är sämre och bara omständigt.

Jag har inte hunnit dragit upp båten än, men räknar med att fixa det själv. Den är av robust flygplansaluminium.

Lite längre fram här kommer jag klippa gräsmattan en sista gång. Det kommer bli väldigt lite klippt, men jag vill samtidigt samla in alla löv som blåser ner och sedan strös det över mina rabatter.

Jag kommer avsluta med ett lager täckbark och ska försöka ta bort ogräset som finns innan.

Klipper jag gräset två gånger kan jag köra multiklipp första gången och då får gräset och löven gå ner i gräsmattan. Många villaägare som klipper gräsmattan gör felet att alltid köra med uppsamlare och så klipper dem för kort!

Funderar på min nya rabatt och vad jag ska ha för blommor. Kanske blir det helt nya blommor som jag inte har i t.ex. Stjärnflocka, Gul daglilja, Brandlilja, Pion och Höstöga.

Grymt Jesper Svensson!
Igår vann Jesper Svensson Barcelonas Ironman på en riktig bra tid i proffsklassen.
Han är därmed klar för VM på Hawaii år 2019 i proffsklassen. Men tror ni SVT uppmärksammade det här? Nja, nä! det var först när en triathlet som själv håller på med sporten tipsade dem som en artikel kom ut kl. 22.05 --> här.

Det brukar vara lite samma sak i Kalmar. Dem visar nästan aldrig några bilder och trots att många av Sveriges bäst tränade män och kvinnor är där blir det nästan aldrig några reportage. Men damhockey kan dem tjata om hur mycket som helst på radio trots att ingen bryr sig och att det är 100 pers på matcherna.

Observera att jag tycker det ska vara jämställt inom idrotten. T.ex. ska det vara samma ersättning till en man, kille Vs kvinna, tjej om man åker på landslagsläger i fotboll eller ishockey. Men om sedan klubbarna avlönar killar bättre eftersom intresset är mycket större är det så. Det har ju med intresse att göra. Men sedan är det också så att sporten inte enbart kan visa eller sända fotboll och hockey på radio och TV.


VM på Hawaii nästa helg
Att följa Ironman tävlingar kan ofta vara knepigt och webbsidorna är långt ifrån så användarvänliga som dem borde. Nästa helg är det i alla fall dags för VM på Hawaii. Proffsklassen är ett getingbo och bland herrarna är tysken Jan Frodeno som vann VM på halva sträckan skadad. Han blev det efter vinsten och kommer inte till start.

Låga startnummer är ofta det samma som placering 2017, men inte riktigt. Javier Gomez Noya t.ex. fick nummer 7, men han gör sin första start på Hawaii, men räknas som en av de stora favoriterna. Patrik Nilsson har nummer 8. Samma placering som han kom 2017.

Hela 58 stycken proffsherrar är kvalificerade.

Bland tjejerna har Åsa Lundström nr 38 och Sara Svensk nr 41 bland 42 stycken proffs bland tjejerna.

Se listorna --> här

Skola
Nu när jag börjat plugga kan jag känna mig som 25 år på nytt. Bästa tiden jag haft var nog på Komvux. Helt klart är det lite lugnare att plugga än att jobba heltid och du har samtidigt mer fritid och du är också friare. Du kan styra dagarna mer och du måste inte gå på lektionerna även om jag valt att göra det.

Men det finns också en nackdel med att plugga och särskilt tufft kan det vara för en som är ensamstående och det är ekonomin. Men jag tycker jag klarat mig bra och jag klagar inte. Visst jag försöker kolla extra priser och jag tar cykeln nästan alltid om jag inte åker till stugan och då brukar jag samtidigt göra ärenden och fylla bilen både dit och hem ;-)

För att inte glömma saker skriver jag noteringar vad som ska med och vad som ska med tillbaka hem. Ibland kan det vara lite stressande att ha två hem och dubbelt av det mesta.

Tatuering
Ett liten parvel i sjuårsåldern tittade beundrande på min tatuering på Kristianborgsbadet och sade; VSK!
- Japp! Sade jag med ett snett leende.
- Han frågade om jag jobbade där
- Nä, jag är bara supporter sade jag innan grabben blicksnabbt lade till; "Där går jag!"

Jag kommer ihåg att syrrans ungar vars föräldrar inte har några tatueringar ofta tyckte det var spännande med mina. De trodde väl först inte dem var äkta eftersom dem själva körde med gnuggisar

I huvudet på en mördare
Igår såg jag TV3 dokumentären om Anders Eklund. Det där är en förbannat vidrig och farlig man och jag hoppas och tror han kommer sitta inspärrad för resten av sitt liv.

Jag blir också väldigt upprörd att polisen kunde missa honom i det första mordet.
Det var straffspark mot öppet mål, men man missade att ens träffa bollen.

Anders Eklund var dömd för flera sexualbrott under 90-talet. År 2000 mördas Pernilla i Falun och gärningsmannen lämnar DNA efter sig. Mordet hade sexuellt motiv och man var tämligen säker att GM tidigare var dömd för sexualbrott eftersom det är sällsynt att man börjar med ett mord och Anders Eklund bodde dessutom i trakten!

En ung flicka lyckas dessutom lämna ett bra signalement och det ska gå nästan åtta år och ytterligare en ung tjej ska få sätta livet till innan han grips och det mycket tack vare ett slumpmässigt fotografi från en privatperson.


Kommunfullmäktige
Moderaterna gjorde ett bra val i Västerås, men jag tror inte dem är helt nöjda med att på nytt hamna i opposition! Efterlyses bättre förhandlare. I stället blir Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och lilla Miljöpartiet som tappade nästan hälften av väljarna i Västerås som går ihop. Och kanske visar Västerås vägen för hur regeringen kommer se ut nationellt ...

Diagnostisk våg med flera funktioner
Min gamla våg som var ungefär minst 10 år gick sönder för några veckor sedan och nu köpte jag en (Beurer BF700) som är en diagnostisk våg som utöver att väga mig upp till 180 pannor också kan läsa ut BMI, muskelmassa, kroppsvätska och kroppsfett.

Vågen kopplas ihop med appen "Beurer HealthManager", och i den kan du följa dina mätningar och sätta upp eventuella mål för dig själv. Mina värden var väl inte helt bra och jag har liksom lite att jobba på.


Mälarenergi Night Run
Fick frågan förra veckan hur jag fixade vädret på tävlingen. Hade det inte regnat hade jag cyklat till Skultuna, men nu tog jag bilen ;-) Hämtade nummerlappen och klev på anslutningsbussarna som gick över Ramnäs.

45 minuter innan start blev vi avsläppta på ett grönt gärde och ute regnade det fortfarande och det höll på att bli mörkt.

Min prioritering var att ha varma och torra kläder samtidigt som jag värmde upp. Här vill man ha kläder som inte släpper igenom någon väta och jag hade dessutom dubbla skor. Jag ville inte starta med blöta skor och strumpor.

15 minuter innan start tog jag plats i fållan och hade då en soppsäck som skydd.
Stod närmast skogen till höger och kunde pissa en sista gång några minuter innan det var dags.

Min tes när det är så här pass dåligt väder är; att det är viktigt att man startar hyfsat varm och inte är blöt från start. Jag vill dock inte ha mycket kläder när det är dags att springa! Shorts, t-shirt (ovanpå obligatorisk reflexväst) och keps är perfekt.

Har du för mycket kläder på dig riskerar du att bli kallare och att det blir tyngre av både regn och svett som kommer. Absolut inga bomullskläder som drar åt sig vattnet.

Redan efter någon kilometer är man varm och börjar svettas trots regn och inte så värst många plusgrader.

Jag brukar säga att allt man tävlar i ska man ha testat på träning. Jag hade inte gjort det med pannlampan ;-) Den satt lite dåligt, men framförallt var batterierna mindre bra.
Jag hade testat i köket, men inte använt den på ett par år och inte sprungit med den.

Lampan i sig är en budgetvariant som köptes för under 1 000:- och det är nog 6-7 år sedan. Jag hade tänkt sätta i nya batterier, men var dumsnål och lat. Det här hämnade mig lite eftersom det var ojämn terräng på vissa ställen och jag fick ta det lugnt och inte riskera något.

När startskottet gick var det mörkt och det small av massor av raketer. Det här är ju lite av ett upplevelselopp med eldar varje kilometer och detta maffiga fyrverkeri därav starten i mörkret.

Redan efter någon kilometer fick jag en kille i ryggen. Han var som ett frimärke och följde mig hela tiden. Han hade bättre lampa och ville att han skulle ta täten av oss. Efter ca fem kilometer med honom i ryggen, så kom en kille och sprang förbi. Nu tog vi hans rygg, men fortfarande hade jag honom limmad bakom mig rygg. Jag funderade på om det kunde vara någon jag kände eftersom han låg så nära och följde mina steg även i sidled ;-)

Med några kilometer kvar tog han som var i täten av oss dricka och jag smet förbi och ökade tempot lite. Men då blev det motvind på asfaltsrakan!

Vi hade nu ytterligare fått ett sällskap och vi vara fyra stycken på ett led. Jag var dum som försökte öka eftersom jag nu började känna av syran. Jag var stark innan, men nu gick det tungt. Jag lätt dem springa förbi. Han som legat bakom mig lade sig nu bakom en annan. Jag tappade lite, men dem var inte många meter före.

När vi började närma oss mål kunde jag spurta ner den fjärde, men de andra var klart före. Det blev lite rörigare inne i Skultuna eftersom dem som körde femman var lite i vägen och så.

Väl i mål kom killen som låg bakom mig under halva loppet fram och tackade! Jag kände inte igenom honom, men såg sedan i resultatlistan att det är en av Västerås bästa skidåkare. Han brukar stå i led 1 på Vasaloppet och såklart det var en skidåkare. En riktig hängåkare som låg limmad i rygg!

Jag fick tiden 1.02 drygt. Tempot var 4.40 och sträckan på min GPS blev ca 13,3 km.
Lättsprungen bana som var lätt kuperad på vissa ställen.

Foten kändes bra och jag behöver träna mer tröskel och intervall.
Väl i mål skyndade jag till bilen för ombyte och en handduk.

Hem till lägenheten där det blev ett varmt skumbad.

Att få av sig blöta kläder är också en prioritering jag har. Sommaren 2012 körde jag tidernas värsta Stockholm maraton, Vätternrundan var faktiskt ännu värre (dåligt klädd, högre fart och spöregn under 9 mil) och på Vansbrosimningen var det också pissväder. Mitt ombyte hade då blivit blött i regnet och jag valde att sitta naken i bilen hem med två andra

Video från "Mälarenergi Night Run" --> här


Den 13 oktober år 2005 mördades Marie Johansson i en tygaffär i Göteborg.
Polisen är säker på att förövaren är en kvinna eftersom mördarens blod hittades på brottsplatsen. Sådana här fall mellan två kvinnor är väldigt ovanliga. Det är också högst troligt att dem inte kände varandra och det ligger nära till hands att tro att gärningskvinnan var/är missbrukare.

Fantombilder har jag ingen bra erfarenhet av! Jag tror generellt dem gör större skada än nytta och ofta kommer dem till när polisen är desperat. Kolla bara på Palmemordet!

Samma sak i fallet med Marie Johansson där Polisen tog fram en fantombild efter tre år, men där ingen som verkligen såg mördaren tyckte den var lik. Märkligt förfarande enligt mig.

Vad som är nytt nu med den alldeles nya fantombilden är att den baseras på DNA och inte vittnesuppgifter. Sverige har tagit hjälp av ett amerikansk företag som tagit fram en genetisk profil och bild från det DNA som är säkrat från gärningskvinnan. Det är första gången den här tekniken används i Sverige och jag är tämligen säker att man kommer göra samma sak för dubbelmordet i Linköping 2004. Där har man både DNA (blod) och hårstrå från mördaren.

Hur pass säker den här tekniken är vet jag inte. Men man ska nog ta det med viss nypa salt.

Läs artikeln om fallet --> här


"Nordea och Swedbank har flest missnöjda kunder.
De två storbankerna fortsätter att kräla omkring i bottenträsket när det gäller kundnöjdheten
." Skriver DI --> här

Som jag brukar säga. Är man missnöjd, så byt bank! Det är enkelt och det är inte särskilt mycket man behöver göra själv.

Ett annat tips. Jag fick nytt bankkort för inte länge sedan. Det tog max två veckor innan någon annan hade handlat med det nya kortet på Internet. Jag behövde inte betala något och min bank hade spärrat kortet innan jag visste om det hela.

Hur någon hade fått mitt nya kortnummer är en gåta, men nu har jag börjat spärra mina kort för Internetköp och dem har hela tiden varit stängda för köp utom Sverige. Skulle jag åka utomlands eller köpa något på Internet framför t.ex. datorn låser jag upp kortet tillfälligt för att därefter återigen stänga det.

Observera att du hela tiden kan handla i fysiska butiker och ta ut pengar.


Helgen
Jag hade det bra i stugan, men det var en hel del regnskurar. På söndag var det ett riktigt skyfall med hagel. Jag pulade med en massa olika saker, men skulle väl kunna ta det lite lugnare ibland eller ganska ofta ;-)

Rabatten vid soluret är klar så när som på blommorna. Ja, några vårlökar finns, men inga perenner.

På sidan om rabatten har mina dahlior stått i några pallkragar. Jag grävde upp dahliaknölarna eftersom dem inte klarar minusgrader och dem har verkligen förökat sig. Jag måste försöka dela på knölarna (tips på det --> här) och nu blev det nästan en hel ICA-pappkasse. Ursprungligen är det tre olika sorters dahlior.

Det var lite jobb med nya rabatten, men det kommer bli bra och det var det värt. Först så måste man gräva och jag försökte även ta bort lite lera. Där blev det sedan ett tjockt lager med löv och gräs som kommer förmultna och under lång tid ge näring åt de nya blommorna under nästa år. Sedan blev det ett tjockt lager med täckbark som skyddar och är bra mot ogräs.

På tal om slyröjningen var det mer än jag trodde. Jag körde både lördag och söndag.
Jag tycker det här är ganska viktigt eftersom annars kommer det växa igen här. Det blir som en djungel! Det blir ju sämre sjöutsikt också ;-)

Mormor och morfar hade ju båten här nere och då höll dem bättre efter medan jag valde att flytta båten till den officiella båtbryggan.

Som sagt jag kommer fortsätta gallringen nere vid allmänningen och det finns mycket tid till det. Hela hösten och vintern. Bästa tiden är egentligen när det är tjäle och ingen snö.

Studentekonomi
Gjorde två rejäla matlådor förra veckan. Bland annat vegetarisk färs. Skulle äta likadan matlåda dag två, men det var så mycket att jag bara orkade hälften, så det fick bli likadan lunch dag tre! Rester kryddat med sill som jag vill trycka i mig innan det blir förstört. Man får inte vara kräsen som student, men jag har det bra och klagar inte. Man får prioritera!

* Tomma fiberrör och tomma löften på landsbygden --> här

Som sagt IP Only ger jag inte mycket för! Och den där presschefen borde ha viss självkritik ...

På tal om Sverige Vs Kina. Det där satirprogrammet som visades på Svt tycker jag gick över gränsen och där förstår jag verkligen att Kina blev upprörda.


Fredag
Är på språng och tänkte strax åka till min stuga. Bättre en helg där än i lägenheten!
I morgon är det också städdag vilket det är två gånger per år. Sista lördagen i april och i september är det som gäller för städningen.

Jag kommer gå ner och ta bort sly på allmänningen framför kåken. Jäklar vad det växer! Personligen brukar jag föredra att röja senare på hösten när alla blad ramlat bort från grenarna.

Jag har aldrig fått en fästing eller sett någon i stugan, men det kanske kommer nu. Jag kanske har klarat mig eftersom jag alltid är på språng och sällan står stilla (haha)

Prov i skolan
Tidigare idag hade vi tenta nummer 2. Jag har varit dålig på att plugga hemma för att inte säga usel, men har varit på alla lärarledda lektioner.

Dagens tenta tog ca 1,5 timmar och gjordes i löneprogrammet Visma 600. Det är en hel del ingångsvärden som ska göras eftersom uppgiften gick ut på att överta ett företag under året där de anställda fått lön och tagit ut semester.

Anställda ska läggas in på nytt och hela företaget.
Månadsanställda och timanställda. Tjänstemän och arbetare. Heltid- och deltidsanställda o.s.v.

Sedan ska lönerapporter skapas för flera månader med avvikelser såsom sjukdomar, VAB, semester, resekostnader, övertid (mertid) och mycket mer.

Även om jag kan tycka att uppgiften som helhet kan kännas enkel, så finns det många fallgropar. För godkänt krävs att man klarar uppgift 1 t.o.m. 4. För väl godkänt skulle man även fixa ett semesterårsslut och där fanns en fallgrop som jag nog inte fixade ;-) Men jag hoppas jag blir godkänd och det kan ta två veckor innan besked kommer om det.

Mälarenergi Night Run
Igår körde jag också Mälarenergi Night Run. Jag var väldigt nära på att kasta in handduken då det var spöregn ute och skulle regna hela kvällen och dessutom var riktigt kallt. Notera också att vi skulle springa i mörker med obligatorisk reflexväst och där pannlampa rekommenderades starkt!

Jag hade också provet att tänka på samt att jag försöker bli bra med min häl där jag försöker göra mycket övningar och bara springa kortare sträckor och inte lika ofta.
Jag började för en vecka sedan, men det kan ta väldigt lång tid innan man blir helt bra och jag har inte märkt något skillnad än till det bättre.

Att jag valde att köra igår berodde framför allt på respekt åt arrangörerna och dem som är funktionärer. Jag hade ju också vunnit biljetten.

När jag kollade resultatlistan sent igår kväll tyckte jag alla hade väldigt bra tider och var vi inte flera. Men nu såg jag att många fler kommit med och t.ex. 145 stycken män kom i mål på långa sträckan som på min klocka var 13,3 km.

Jag tänkte återkomma senare till själva tävlingen och lite hur jag tänker och förbereder mig när vädret är som det är/var.
Trevlig helg alla!

* Resultat --> här

* Mälarenergi Night Run på Facebook --> här


Onsdag
Igår kom beskedet från Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor att dem kan tänka sig att ingå i en regering även om stöd krävs från SD.
- Men det var väl inte så hon uttryckte sig innan valet!?! (Peters anm.)

Precis som jag sagt länge är KD inte att lita på och Ebba är väldigt sugen på makt. Jag ska villigt erkänna att jag har svårt för KD. Dem kan verka präktiga som värnar familjen och sjukvården, men under ytan så finns en konservativ fanatism som jag har svårt för.

De håller inte heller vad dem lovar och var det parti som bröt t.ex. Decemberöverenskommelsen. Däremot verkar KD som parti hålla ihop hyfsat bra och det kan bero på att valet gick så bra som det gick. Att dem verkar eniga är ett plus även om jag inte gillar dem ;-)

Inom Moderaterna tror jag det är stora motsättningar just nu. Majoriteten står fortfarande på Ulf Kristersson sida. Men tro mig! Många vill söka sig höger ut och ta hjälp av SD och givetvis är det ett första steg för ett samarbete på sikt.

Jag tror också en politiker som t.ex. Hanif Bali är mer till belastning för Moderaterna än han är en tillgång.

Jag tror både Jan Björklund och Annie Lööf börjar få kalla fötter. Framför allt så tror jag det gäller för Jan Björklund och det ska bli väldigt intressant att se vad som blir nästa steg. Om jag ska sia, så blir det just Björklund som tar det första steget ...

Tider då och tider nu
Jag läste i ett nummer av "Runners world" tidigare i år. Dem skrev att 1987, så var det ungefär 900 män som klarade att springa Stockholm Marathon under tre timmar.

30 år senare i en upplaga med många fler deltagare och i mycket gynnsamt maratonväder var dem bara runt 300.

De spekulerade varför det blivit så. Kan dock tillägga att bland tjejerna ser man inte alls samma utveckling. RW skrev att då på 80-talet kunde man möta otroligt ambitiösa motionärer som ville träna som eliten och som då kunde löpa 18 mil i veckan och göra tider runt 2.40 på maran.

Numera anser experterna att många istället för att tävla och jaga tider mer riktar in sig på ett hälsoperspektiv. Jag håller dock inte riktigt med! Jag tycker många jag känner verkligen vill ha bättre tider och placeringar, men man når liksom (kanske) inte alltid hela vägen fram.

Jag vill först säga att fixa sub3 timmar på Stockholm Marathon är väldigt bra och svårt. Det krävs en hel del för att fixa det.

Men jag tror också det hänt väldigt mycket under dessa 30 år. Vi lever ett helt annat liv! Då fanns det ett par TV-kanaler, få datorer och inga smarta telefoner. Det ska hinnas med mer i dag! Man vill se de där serierna på TV, Netflix och mycket annat. Det är ett helt annat utbud och vi lever helt andra liv. Jag tror inte alltid man tänker på det.

Det vore också intressant att veta hur många kilon en svensk man ökat i vikt under 30 år. Vad vägde en 20-åring då och vad väger en dito i dag? Jag tror det skiljer flera kilon.

Och då på 1980-talet rörde sig gemene man mycket mera på sig mot i dag. Jag kommer ihåg när jag gick på Håkantorpsskolan i mellanstadiet. Vi kunde spela fotboll på rasterna trots att det var en decimeter snö. När man kom in igen hade man snö upp till knäna och var blöt, men vi rörde i alla fall på oss även om vädret var dåligt.

I klassen under fanns många duktiga fotbollsspelare födda 1974 som skulle bli en väldigt bra årgång i Västerås. Kanske den bästa någonsin.

Jag tror också att om du ska göra riktigt bra tider och bli elit i någon konditionsidrott, så bör du börja tidigt. Det kan vara svårt att börja träna seriöst när man är 25-30 och få de där toppresultaten. Men man ska komma ihåg att elitidrott på den absoluta toppen knappast är riktigt sunt och inget att sträva efter egentligen. Oftast ligger man på gränsen för vad man klarar av och många drar på sig skador.

Det jag kan hålla med RW om är att många fortsätter träna upp i åldrarna. Numera kan man se 40-åringar och t.o.m. dem som är 50+ som gör riktigt bra tider och kan vara bland de bästa. Så var det absolut inte på 80-talet! Då var många slut och hade lagt av när dem fyllt 30.

Även om man kanske inte ska träna som den absoluta eliten, så är det viktigt att träna hela livet. Jag tror det är lika viktigt för en 30-åring att röra på sig som för en 70-åring. Att förutsättningarna däremot kan se annorlunda ut är något annat.


Den där utbildningen i Eskilstuna på Mdh måste ha varit premiäråret 1998!

Alla vet väl att lilla Norberg tog emot enormt många flyktingar för några år sedan.
Procentuellt var väl dem i toppen i Sverige och man skulle kunna tro att många skulle rösta på Sverigedemokraterna. Det brukar ju kunna bli så, tyvärr. Men döm av min förvåning då SD backade med 2,5 procent till 9,8 i Norbergs kommunval --> här!
Det är många i det lilla samhället som bör vara stolta ...

Och den där Åsa Eriksson (S) som jag berömt vid flera tillfällen och sagt att hon borde komma till riksdagen. Ja, hon är där nu! Hon började väl som ersättare först, men blev sedan ordinarie i våras och fick nytt förtroende nu. Jag är inte det minsta förvånad och kommer Socialdemokraterna till regeringsmakt längre fram i framtiden är det möjligt att hon får en topplats.

En annan stark kvinna är vår utrikesminister Margot Wallström. Det blir ingen ursäkt till Kina som dem krävt för de turister som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Helt rätt enligt mig. Hela grejen är ju egentligen helt otrolig och vad tror Kina egentligen?

På tal om Margot Wallström är hon tuff så det räcker och blir över. Hon har ju under sina år som utrikesminister samlat på sig ett antal ovänner och även om vi i Sverige och många andra tycker hon har rätt, så gäller det också att som kvinna vara lite diplomatisk. Det är extra viktigt som kvinna tror jag på vissa platser. Det borde inte vara så, men världen är mycket större än lilla Sverige och vi har i vårt land kommit mycket längre vad beträffar jämställdhet.

Bredband i stugan
Det funkar faktiskt helt okej att surfa i stugan. Sedan jag skaffade router och wifi är det bra. Jag kollade t.ex. på hela Assyriska-VSK i söndags och det var bra bild och inga störningar.

Men för ca två år sedan var det planerat att bygga fiber, men ännu har inget officiellt beslut kommit! Mitt område tillhör Solmyra/Bysala/Karmansbo. Här skriver Skinnskatteberg kommun:
"Här inväntar vi fortfarande på byggbeslut från IP-Only eftersom anslutningsgraden ligger på godkänd nivå, 60%. Byggbeslutet är försenat eftersom IP-Only ej ännu slutfört förhandlingar med underentreprenör.
/.../
Kommunens bredbandssamordnare gör bedömningen att detta i huvudsak har berott på att det saknats kompetent projektledning från IP-Onlys sida.

I maj 2018 så har IP-Only utnämnt en ny byggledare för Skinnskattebergs kommun och Bredbandssamordnarens bedömning är att denna byggledare är rätt person för att slutföra byggnationen av fibernätet i kommunen
".

Läs mer från Skinnskatteberg kommun --> här

IP Only --> här


Måndag
I dag var jag på studiebesök hos Västerås stad. Halva klassen var där och andra hälften var hos ICA. Ungefär 20-25 stycken jobbade med löner på Västerås stad samt lite pensioner, ekonomi, försäkringar, redovisning & bokföring. Dem har ganska mycket saker på sitt bord, men man blir väl lite specialist på sitt område om jag fattade saken rätt.
Du kan få jobba mot skolan eller t.ex. landstinget.

Lite roligt också att dem verkar skrika efter killar. Samtliga var nämligen tjejer!
Så verkar det vara i branschen i stort och det är naturligtvis positivt för mig. Men jag är inte så säker på att jag skulle vilja arbeta med enbart tjejer. Jag menar vad ska man prata om på fikarasten? Fotboll och brudar lär inte funka, men kanske mina blomsterrabatter i stugan?!? Jag håller ju på att få ganska gröna fingrar och i stugan räcker inte fönsterbrädorna till längre eftersom blommorna växer så det knakar ;-)

Jag pluggade en kort tid på högskolan i Eskilstuna innan min karriär på posten. Jag hade kommit in på Innovationsprogrammet med inriktning på psykologi och när jag kom till klassen var jag ensam kille. Jag kom in lite sent och minns att en tjej i mitten av klassrummet sken upp och blev glad. Hon pekade: "En kille!"
- Jag blev livrädd och slutade efter några dagar. Skämt åsido. Jag tyckte utbildningen kändes flummig och inte ens alla dessa tjejer kunde hjälpa. Eventuellt blir det bättre på Västerås stad (haha)

Nästa höst ska hela klassen ut på praktik (LIA) och Västerås stad brukar ta emot två stycken. Ungefär 11 000 (!) lönebesked handlar det om per månad. Men för andra gänget som var hos ICA, så har dem hand om ungefär 30 000 med där handlar det inte enbart om Västerås.


Kontakt: Peter Balonius