Helg
Jag har väl haft bättre helger, men nu börjar jag känna mig bättre!
Drog ut till stugan igår och där stör jag i alla fall inga grannar med min hosta.
Jag hade återigen svårt att sova och hostan fanns där hela tiden, men jag har åtminstone inte ont någonstans. Hoppas jag klarar mig inatt och jag börjar känna mig piggare i kroppen. Det har varit grymt jobbigt att bara ligga ner och försöka ta det lugnt.

Av förståliga skäl orkade jag inte göra så mycket i stugan, men jag har nu förberett min stenrabatt inför nästa års blomplantering. Jag har planterat vårlökar (för två veckor sedan), sedan blev det ett tjockt lager med näring i form av nyklippt gräs och löv som får förmultna. Sedan blev det fyra säckar täckbark som blir till ett bra lager ogrässkydd. Redan efter första natten såg jag att något djur bökat i min rabatt och den är väl ute efter lökarna.

Notera fotot för visst har jag väl en ganska fin gräsmatta?!? Det är ju typ en skogstomt och vi är snart inne i november, men jag tycker mattan är fin även om det inte är någon golf green

Getingbo som en handboll
Jag tröttnade på att passivt vänta eftersom det fortfarande kommer in getingar. Helt otroligt egentligen då min kåk är väldigt tät!

Skorstenen till braskamin behöver jag inte kolla, men har två andra skorstenar och kollade först den till köket eftersom där finns inga getingar nu. Det gick att skruva bort skorstenenslocket och där fanns tre stycken gamla bon. Dessa bon kan ha många år på nacken och getingar bygger inga nya bon bredvid varandra och de återvänder aldrig bon. Så dessa bon kanske var från typ 2007, 2010 och 2014. Inget som varit aktivt i år i alla fall.

Jag valde också att sätta ett nät för ingången till ventilationskanalen och det ska förhindra att dem i framtiden bygger bon här.

Jag vågade mig till slut på skorstenen som går till WC:n och duschen. Här var det lite aktivitet i form av getingar, så jag fick ta det försiktigt. När jag lyser ner i röret är hela ingången täckt av ett bo som säkert var av en handbolls storlek om inte större! Det här boet var mycket större än de andra tre tillsammans och det fanns också mycket längre ner i röret. Jag lyckades peta sönder delar av det och fick sedan suga med damsugaren. Samma procedur gjordes sedan inifrån kåken!

Jag fick också ha en stor kartong på golvet där all skräp kom förutom det damsugaren tog. Getingarna har här haft ett perfekt skydd och det har säkert varit både varmt, tort och skönt. Det fanns en hel del levande getingar (dock ganska tröga och inte aggressiva) och även larver som levde. Äckligt om ni frågar mig.

Jag gjorde samma sak även här och nätade för när jag var klar och ska även sätta ett nät inifrån för säkerhets skull.

Frölunda Vs Skellefteå
När jag utbildade mig till innebandydomare fick vi lära oss att vi inte kunde döma mål såvida vi inte sett att bollen varit inne eller ännu bättre att bollen de facto låg i målet. Därför blev jag väldigt förvånad igår när domaren dömde mål och gav segern till Frölunda. Han ringer och kollar på videon, men kan där inte se om pucken verkligen går över mållinjen, men väljer ändock att döma mål. Märkligt!

Lördag
Jag är fortfarande inte bra! Och det är fortsatt mycket soffläge som gäller och tid framför TV:n. Hostan var det lite mindre av inatt och det var väldigt skönt. Den är annars värst och det blir alltid värre när man ska till och sova.

Skulle behöva åka till min stuga och blommorna behöver t.ex. vattnas och det ska nog gå bra trots allt.

Förresten jag tycker Jordskott på SVT blev bättre på slutet. Men visst lite fantasi måste man väl allt ha (haha).

Jag fick ett samtal i onsdags angående mina utbildningar jag är intresserad av i Västerås. Hon som ringde hade väl inte jättekoll när dem skulle dra igång, men det sker någon gång nästa år. Jag kommer få mer information och dessutom en kontaktperson i Västerås och som ska ha mer koll här i stan.

Förkylningen vägrar släppa greppet och inatt hade jag stora problem med att kunna sova på grund av hostan. Jag fördriver tiden med att bland annat titta på "Spartacus" på Netflix. Jag har kollat en del avsnitt tidigare år när serien var ny, men ser nu hela sista säsongen. Serien innehåller sjukt mycket blod, naket, våld och sex. På IMDb --> här har Spartacus säsongerna fått så högt betyg som 8,6 på en 10 gradig skala.

Västerås och Skellefteå delar på Northvolt-etableringen, men helt klart är det Skellefteå som är den stora vinnaren, så grattis Skellefteå! Jag är dock fortfarande mycket skeptisk till hela projektet och framför allt investeringsbiten. Hur ska dem få fram alla pengar? 40 (!) miljarder behövs och just nu har dem säkrat 200 miljoner varav ABB står för närmare hälften och då ska man också ha i åtanke att ABB får vara med och bygga i båda städerna ;-)

Jag har läst att flera blev diskade i Kalmar på Ironman --> här, men att ett par stycken fått sina diskningar hävda då domaren inte gjort sitt jobb korrekt. Det är ju helt fel att domaruppdraget utförs ideellt eftersom startplatserna kostar över 5 000:- styck.

I år var det dessutom väldigt få domare som jag tidigare nämnt och det är kanske inte så konstigt då man inte betalar dem lön för mödan.

Enligt uppgifter till VLT så kommer batterifabriken delas mellan Västerås och Skellefteå. Tillverkningen ske i Skellefteå medan jobb som kräver spetskompetens placeras i Västerås.
- Om det här stämmer, så måste det väl ändå var en käftsmäll mot Västerås!?!
Det måste väl ändå var bäst att få själva tillverkningen eftersom det är där majoriteten av jobben finns.

Hade en jobbig hosta inatt. Usch! Hoppas inte grannarna stördes.
Jag är fortfarande inte bra och blir nog hemma även imorgon.

Jag läste i Expressen --> här att förre statsministern Ingvar Carlsson vill att Stefan Löfven samarbetar mer över blockgränsen.
- "Det är inte bara politik, det är ren matematik som kräver detta", säger han.
- Visst är det väl så, men det krävs ju samtidigt att det är ömsesidigt för att det ska bli bra

Förra veckans mest klickade objekt på Hemnet är en flådig villa i Malmö --> här

Övergrepp i Hollywood
Jag läser om Hollywoodproducenten Harvey Weinstein som anklagas för att ha begått massor av övergrepp på kvinnor och som verkar ha tafsat på hela Hollywoods kvinnor.
- Jag menar hur är det möjligt? Och hur kan det gått så långt och pågått så länge?? Och vad är det för ruten kvinnosyn karln har? Hade min tjej blivit drabbad hade jag självklart hoppats hon berättat och jag kan lova att jag hade agerat därefter. Att få stå till svars för något mellan fyra ögon brukar vara effektivt har jag lärt mig.

Fiber i stugan
Fick svar från IP-Only (läs nedan) angående byggstatus om fiber i Bubbarsbo. Jag tycker de svarar en aningen svävande och mycket av det där borde liksom redan varit gjort.

"Just nu gör vi tre saker samtidigt: Ser till att ni är tillräckligt många som har beställt. Undersöker var vi kan gräva ner fibern i ditt område och skriver en första preliminär planering för hela området. Skriver markavtal och ansöker om tillstånd för att få gräva, hos de som äger marken, kommunerna, Trafikverket med flera. När detta är klart kommer du få besked gällande byggnationsbeslut".

Otroligt trist att vara sjuk! Ligger mest och kollar SVT Play och efter några timmar känns kroppen som en ostbåge. Men ibland överraskar jag ändå mig själv som att jag hade både Alvedon, nässpray och minst ett par påsar halstabletter i köksskåpet. Jag har lärt mig av mina misstag fast numera kan ju Alvedon och nässpray köpas i vanliga affärer, men hur var det för 10-15 år sedan?

Jag har börjat titta på serien Jordskott. Jag hade inte sett första säsongen, så jag får börja från början. Men jag vet inte, jag är inte jätteimponerad. Psykologiska thriller där alla verkar vara konstiga och onormala har jag svårt för. Det händer också alldeles för många konstiga saker. Det blir liksom för mycket och det är enligt mig ett misstag man gör.

En ny kåk har kommit ut i Bubbarsbo --> här och de två gamla är borta. Om dem däremot är sålda vet jag inte. De har i alla fall inte kommit upp över slutpriser.

Bjuder på två lägenheter från Stockholm.
1. Verkstadsgatan 5, Södermalm --> här Häftig takvåning om 105 kvm i etage och med 124 kvm (!) terrass i alla väderstreck. Men sedan tänker jag på att trots att det är högst upp, så känns det som att det är mycket insyn. Jag tror jag sparar mina pengar och jag vill kunna gå runt naken ibland

Enligt säkra källor ska Måns Zelmerlöw sälja och flytta till London. Hans lägenhet på Kungsholmen är ute för tio miljoner --> här. Men jag vet inte. Det känns som något saknas, men jag kan inte riktigt sätta fingret på det.

Måndag
Idag är jag tyvärr hemma från jobbet. Jag kände igår att jag åkt på något skit. Ont i halsen och ont i kroppen. Inatt var det lite frossa och feber. Sedan brukar jag oroa mig (bara när jag är sjuk) för att sova över och missa att sjukanmäla mig! Märkligt tycker jag eftersom jag aldrig sover över ;-)

Jag är väl inte jättedålig. Jag hade ju kunnat nysit och hostat också, men det slipper jag än så länge! Det gäller att se det positivt, men jag tycker inte jag ska jobba. Jobbet är för tufft för det och man kan ju smitta andra. Hade jag suttit på en kontorsstol hade jag möjligen kört, men inte nu. Det är första sjukskrivningen på jobbet på snart två år.

Det blev lite rörigt det här med min eventuella utbildning. Jag fick aldrig något telefonsamtal i fredags och det är ingen brådska så. Såg sedan på Facebook att:
"upphandlingen inför nästa avtalsperiod (2018) är stoppad på grund av en inkommen överprövning. I dagsläget innebär det att vi inte kan publicera vårens utbildningskatalog och heller inte skriva några avtal med leverantörer (skolor). Just nu kan vi inte säga när det blir möjligt att ansöka om utbildning igen".

"Direktbeställd utbildning i kommunal regi kommer att starta som planerat då de inte berörs av denna upphandling. Utbildningar inom transport, anläggning och kock/bageri finns nu sökbara. Vi återkommer när mer information finns tillgänglig för oss".

För mig handlar det om en vuxenutbildning (Komvuxutbildning) I Västerås anordnar Astar både El och VVS. De är på ca 15 månader.

Arbetsmarknadsutbildningar på uppdrag av Arbetsförmedlingen är något annat. Jag är inte inskriven på Arbetsförmedlingen och kan inte söka dem.

Sedan finns också t.ex. Yrkeshöskola och en sådan utbildning smäller väl högre och då kan man bli Elkraftsingenjör efter två år.

En utbildning för dig som är intresserad av projektering och konstruktion inom elnät och kraftöverföring. Jag tycker det låter spännande och jag har även anmält intresse till den, men vet inte så himla mycket om den, men tror den startar först i augusti 2018.

Ironman Hawaii
Bra artikel från SVT som sammanfattar tävlingen bra --> här.
Både Åsa och Patrik fick t.ex. problem med magen. Nytt banrekord blev det på herrsidan och även ett banrekord på cykeldelen.

Vad hände med Jan Frodeno?? Alltså han fick någon skada baktill och möjligen även krampkänningar. Men han ville inte bryta och fick en löptid strax över fyra timmar! Respekt att ändå fullfölja och han både satt ner, gick och stretchade under löpningen.

Jag såg i princip hela sändningen tillsammans med Tompa. Jag tror klockan var ett bra bit efter 03.00 när vi gav upp och då hade inte Åsa gått i mål. Sändningen som sådan tycker jag var under all kritik. Svårt att ha koll på alla (de var jättedåliga på att ge alla tider bara täten) och de båda svenskarna fick man typ aldrig se! De lyckades t.ex. missa när Patrik gick i mål som nummer åtta. Bedrövligt!

* Resultat --> här

Daniel Adams-Ray värmde upp inför Ironman – med 20 konserter på 30 dagar --> här

En kilometer simning – för att ta sig till fiket --> här

Adams-Ray efter Ironman: ”Jobbigaste jag gjort” --> här

Den här helgen åker jag inte till "Bubbe". Har inget som ligger på så och blommorna klarar sig till nästa helg. Lättare att vattna ihjäl dem än tvärtom har jag lärt mig ;-)

Jag har just nu värmen på 16 grader inomhus när jag inte är där. 16 grader kör jag som minimum året om och bevakar/styr den genom en mobilapp. Just nu ser jag dock att det är 18 grader inomhus, men så ligger också solen på.

Grova brott i Västerås
Det händer många grova brott i Västerås för tillfället och det är naturligtvis inget vidare. Det behövs fler poliser och dem behöver också bättre villkor och en högre lön.

Polisen har länge levt på gamla meriter då det är många som vill bli polis och då kan man också hålla nere t.ex. lönen. Men enligt mig håller inte det resonemanget längre. Numera slutar många och dessutom har man blivit tvungna att sänka kraven på antagningen.

Polisen gör såklart så gott dem kan och det är hedervärt. Men när det sker särskilt grova brott som t.ex. mord borde polisen lära av England som kör med särskild mordenheter. De är proffs och jobbar bara med sådant här. I Sverige kan t.ex. en mordutredning bedrivs av en småstadspolis som varken har erfarenheten eller resurser för att lyckas optimalt bra.

Sedan tycker jag det behövs en lagändring och skärpning i straffskalan när vi män misshandlar/våldtar eller mördar barn och kvinnor då dem är särskilt utsatta. Om jag misshandlar en likvärdig man är en sak, men ger jag mig på en kvinna eller ett barn, så ska det banne mig kännas både i plånboken med skadestånd och inlåsning. Och kom ihåg! I Sverige råder svenska lagar och regler och då är man skyldig att följa dessa.

Tecknen på en bromsad bomarknad
Just nu ser vi en avmattning på bostadsmarknaden och som jag tidigare berättade brukar det alltid först visa sig i Stockholm. Att det sker en stagnering tror jag bara är positivt. Skulle det dock ske något allvarligare kan det bli tal om prisfall och någon gång så kommer räntorna börja gå upp.

Experten: "Så slipper du bli skuldsatt vid prisfall på bostäder" --> här

En sak dem inte skriver om är underhåll. Det är också viktigt att man sköter om kåken och allt eftersom gör förbättringar.

I Västerås såldes nyligen en lägenhet på Nanna Svartz Gata 5 på Stallhagen för 8,3 miljoner. Priset per kvadratmeter blev 50 000 kr/m².
Månadshyran är på 7 544 kr/mån. Boarea 166 m²

Kontakt: Peter Balonius