Måndag
Hade ett helt underbart dygn ute i stugan mellan lördag och söndag.
Vädret var i det närmaste helt perfekt. Sol och vindstilla i söndags och jag ville inte åka hem ;-)

Jag försökte i vanlig ordning förena nytta med nöje och jag hann bland annat med och måla terrassen och de båda trapporna med en brun terrasslasyr. Jag tycker underhåll och målning är viktigt. När det är impregnerat trä kan man inte måla med någon täckande färg då får man välja på detta eller träolja.

Jag brukar försöka måla mitt impregnerade trä varje år (i alla fall det som är hyfsat nygjort), men 2017 blev det inget. Brukar satsa på lite kvalité och aldrig de billigaste träoljorna.

Fotot är från Lillstugan och den vägg respektive dörr jag tänkte ta bort. Hoppas kunna demontera dörrkarmen, men har inte sett något karmskruvsnyckel i stugan, men det borde morfar haft eftersom han satt dit den.

Jag tror det här utrymmet kommer göra ett helt annat rum och tänkte ha ett bord och två stolar där. Som Lillstugan är just nu, så är den ganska trång och den där garderoben är fullproppad med saker som jag tänkte flytta eller skänka bort.

På kvällen när jag kom hem blev det premiärtur i Rocklundaspåret och på Rönnby. Skönt att kunna springa i terräng! Det är visserligen mer backigt, men jag tror det ger mer varierad träning. Det är dessutom lite mjukare att springa i skogen ...

Banan var helt okej och bättre än jag trodde. Var ett par hundra meter max där konstsnöspåret fortfarande har snö kvar och det kommer säkert ta några veckor till innan allt försvunnit. Eftersom de gallrat bort en del träd efter banan så torkar det upp bättre och fortare.

Novus Sverigepanel
Tydligen har jag nu kommit med i Novus Sverigepanel. De som är med i panelen får tycka till i aktuella samhällsfrågor genom att svara på olika undersökningar via e-post.

Syftet med Novus Sverigepanel är att ge en så representativ bild som möjligt av vad de som bor i Sverige tycker i olika frågor.

Uppsala Triathlon
Troligtvis blir Uppsala min första tävling på länge.
Jag läser att: "Visionen för cykelbanan har varit en längre sträckning än tidigare och en varierande bana med tekniska inslag", säger Johan Molander, banchef.


Lördag
Har tagit ut tempocykeln och kört några vändor. Har varit ganska blåsigt stundtals, men annars har det känts bra. Jag har ny sadel, men också styret och armstöden är nya.
Jag kommer också troligen köra med något annat vätskesystem på styret eftersom det gamla gick sönder i samband med kraschen på Ölandsbron.

Kan tala om att hela sträckan till Skultuna kyrka numera är sopad. Glädjande för alla som åker rullskidor och cyklar.

Jag tror en framgångsfaktor av flera kan vara att cykla mycket inför Kalmar.
Att göra motsvarande och springa tror jag inte är lika enkelt eftersom löpning sliter mera.

Har sett lite löpare som deltagit i ATEA Mälarmaraton i dag. Här kan man välja på 21 eller 42 km. Vad jag förstår har man ganska många färre deltagare i år mot premiäråret i fjol och det är förstås tråkigt och oroväckande. Personligen tycker jag loppet kommer för fort in på säsongen och t.ex. Stockholm maraton tycker jag borde byta tid på maran och halvmaran. Maran skulle gå i september och halvan i början av juni. Och dra till med ett riktigt bra paketerbjudande på 1 000:- om man springer båda.

I onsdags var jag på ett välbesökt årsmöte i BRF föreningen. Det är en hel del på gång i föreningen och troligtvis blir det nytt tak efter sommaren och då kommer även trapphusen målas och få ledbelysning. Då kommer det bli två rejäla byggställningar runt våra två huskroppar.

Det här är en dyr affär för föreningen, men en nödvändig investering och underhåll.
Jag tycker styrelsen gjort ett riktigt bra arbete genom att granska olika offerter och ta in vitsord på företagen.

Föreningens ekonomi är annars väldigt bra! Endast lite drygt två miljoner finns i lån och då äger vi också marken. 18 lägenheter och en lokal. Källare, vind, garage etc.
Hur många tänker på en bostadsrättsförenings ekonomi när man köper en lägenhet? Välkomna till Brf Skogsgården ;-)


Torsdag
Trött och seg i kroppen. Ingen energi alls! Men har varit och jobbat som vanligt. Hjälpt farsan att bära in en torktumlare och handlat på ICA.

Till mat blev det torsk och kokt potatis. Det blev tre portioner potatis och två portioner fisk, men jag kastar inte potatisen utan den får gå tillsammans med något annat ;-)

Jag försöker laga allt själv numera, men fick i veckan en pannbiff A la carte med pepparsås och potatisgratäng med grillad paprika och zucchini från Dafgårds av morsan och den var jättegod! Jag blev förvånad då dessa djupfrysta rätter brukar smaka mindre bra, men inte detta.

Försökte leta efter köttets ursprung, men hittade inget och då är det väl knappast svenskt. Köper numera bara med kött från Sverige och t.ex. danskt eller ännu värre Irländskt ratas. Likaså utländska bär! Jag har aldrig blivit så dålig som av Euro Shoppers djupfrysta hallon.

Jag har mina principer och det må vara larvigt. Likaså är det fet bojkott åt Gevalias kaffe. De gjorde en fuling och minskade ner förpackningarna från 500 gram till 425-450 gram, men priset var det samma och då tappade dem mig som kund. Men det var väl något ljushuvud i Gävle som kom på det här och kunde räkna ut att dem då också kunde förpacka fler förpackningar på pallarna.

Brämhults juice gjorde likadant när dem flyttade till Danmark. De krympte storleken på juiceflaskorna, men inte priset i butiken --> här. Sedan kan man alltid skylla på att butikerna sätter priset, eller?

Har kollat på cykel på Europort och Kroatien runt. Skaplig backe de hade på slutet då de avslutade på toppen av ett berg. Stigningen pågick i 75 minuter för vinnaren! Vi pratar ungefär 30 km som hela tiden gick uppför. Tvåan var så trött att han knappt kom över mållinjen. Åktiden på segaren var lite under fyra timmar och snittet strax under 35 km/h.

I dag är det fyra månader kvar till Ironman och i morse vägde jag mig. Vågen visade 82,3 kg. Ni vet vad jag sagt. Under 73 kg gäller och jag lämnar ingen prutmån som jag sade till en kompis. Men bra att man har en stor mage då. Då går det lättare! Men synd att jag gillar sötsaker ;-)

* Startlista IRONMAN Kalmar 2018. (Senast uppdaterad 9 April) --> här


* Vann maraton vid Nordpolen: Sprang 4,2 mil i 30 minus --> här


Tisdag
Jag har inte tränat på ett par dagar, men i dag kände jag mig så illa tvungen.
Efter 19 km löpning vid Lillåudden hör jag en polare som vänder sig om och gapar; "Bra tempo!" - Men jag vet inte; det var nog mest för att vara snäll ;-)

På tal om något annat. På 21 km löpning i normalt tempo tappade jag över 2 kg i vikt. Det här är inte att banta eftersom det är vätska du förlorar. Däremot är det bra för förbränningen! Och fundera på hur mycket vätska du förlorar under en hel Ironman.

På jobbet i dag kom en av Postens höjdare förbi. Thomas Backteman är PostNords kommunikationsdirektör sedan 2017. Backteman har imponerat på mig dem gånger jag sett honom på TV. Hans jobb måste vara väldigt otacksamt och alla vet om hur tufft vi haft det och all den kritik som varit i media. Knappast någon hade gjort det bättre än vad Thomas Backteman åstadkommit.

Däremot har jag kritik mot beslut som högsta ledningen fattat genom åren, men det är en annan sak och dem har inte Thomas något med att göra.

Cred också till herr Backteman som klev in i våra nya lokaler i full postuniform. Respekt! Annars brukar alltid dessa chefer och höjdare komma i kostym och slips, men inte han.

Rätt som det var fick jag höra Thomas fråga var en specifik gata och nummer var någonstans lokalen. Han ville veta just den här platsen och i lokalen finns alla Västerås hushåll med över 150 000 invånare. Alla hushåll har ett eget fack och jag stod vid postnumret bredvid. Tydligen ville han bara se var hans mamma bodde någonstans på alla dessa sorteringsfack ;-)

* Toppdirektören nobbar Postnord: "Ett självmordsuppdrag" --> här


Mycket snack om Svenska akademien just nu. Enligt mig är det en klubb för inbördes beundran. Här sitter man på livstid och har förmåner som en vanlig svensk aldrig kommer i närheten av. Nä! Jag tycker allihopa kunde avgå och den där Horace Engdahl ger jag inte mycket för ...

Såg lite snabbt på "Vem bor här" och blev som vanligt både imponerad och avundsjuk. Det är otroligt vad många är duktiga och vad pengar dem satsat! Och jag förstår inte var dem får all energi av. Ikväll kunde man få se Sagotorpet och notera bilderna nedan hur det såg ut innan --> här

I "Bubbarsbo" har jag lite på gång, men vill inte säga för mycket eftersom inget är klart eller bestämt. Går det i lås, så kommer det bli ett lyft. Men jag behöver inte jobba med exklusiva saker eller som kostar en massa pengar. Det är ofta de små sakerna som gör skillnaden och jag tager liksom vad jag haver. Men det här projektet är lite mer och inget jag fixar själv, men jag ser det som en investering.

Annars går min övervakning på högvarv just nu. Har flera rådjur som kliver runt i rabatten och mumsar. Men är jag vaken, så kan man faktiskt skrämma iväg dem genom att låta i telefonen. Undrar bara vad mina grannar tror när det kommer konstiga ljud här hemma i lägenheten och dem finns ju både under och ovanför mig - Och ibland hoppar jag även på studsmattan, men inte ens jag är så uthållig


Mästarnas Mästare jubileumssäsong 2018
Det gick tufft till igår under Mästarnas Mästare. Jag har inga problem att Mattias Sunneborn visar både ilska och tårar. Tvärtom! Respekt.
Mattias Sunneborn skriver en kommentar om händelsen som lyder så här: "Jag väljer att bortse från en av mina sämre sidor som är att vara långsint och väljer i stället att vara tacksam för allt fantastiskt som jag har fått uppleva under Mästarnas Mästare jubileumssäsong 2018"

Robinson nej, tack!
Fick nyligen höra av någon som ville anmäla mig till Robinson, men det kanske var skämt? Aldrig att jag skulle ställa upp i något dylikt. Jag är så förbannat trött på de där kommersiella såporna att jag inte i ord kan förklara det. Och deltagarna kan fortsätta leka i sandlådan. Jag bryr mig inte om dem och tittar inte.

Uppsala Triathlon
Jag såg att tävlingen får ny bansträckning --> här, men det ska väl funka? Åtta varv på cyklingen känns väl sisådär och då gäller det att ha koll på antalet varv ;-)

VSK som serieledare
Just nu leder VSK serien och är faktiskt ända lag som efter två omgångar har full pott. Matchen i lördags var väl okej. Jag skulle dock önska ett lite högre tempo.

Av nyförvärven och dem som var på planen blev jag mest imponerad av en 20-åring vid namn Douglas Karlberg. Orädd och som går direkt på mål utan krusiduller. Sådant uppskattas! Hård i kroppen och motståndarna uppskattade inte honom i närkamperna ;-) Om Karlberg fortsätter att utvecklas så är han garanterat en startspelare i Superettan nästa år. Jag tror det finns potential för mer än så ...


Har kollat lite på Ironman Sydafrika nu på morgonen och även sett videos.
Hon som var tvåa på VM på Hawaii (Lucy Charles) var över fem minuter snabbare att simma än näst bästa kvinna. Jag tror aldrig jag sett någon med en sådan frekvens på armarna. Endast en kille var snabbare i vattnet och det var han som var snabbast i vattnet på Hawaii Josh Amberger. Just nu leder han som var tvåa i Kalmar Cameron Wurf herrklassen bland proffsen. Följ tävlingen --> här


Söndag
I fredags fick jag skjuts av farsan till stugan och det var trevligt. Vi hann faktiskt göra lite där ute under de få timmar vi var där. T.ex. rensa i rabatterna.

Snackade med närmsta grannarna och dem är alltid trevliga. Och dem bredvid dem ska försöka sälja igen. Nu är priset 300 000:- lägre och kåken ses --> här

Kåken är ju välbyggd även om det behövs mycket målning invändigt.
Sedan är fortfarande marknaden avvaktande och hade dem sålt för ett år sedan hade det varit lättare. Därtill nya amorteringsregler från 1 mars!

En annan fundering jag har är att kåken är stor och att det inte känns som ett fritidshus. Ska det fungera som ett permanentboende? Här tror jag att större inte alltid nödvändigtvis behöver betyda bättre.

Kommer man få 1,7 miljoner? Det vill man såklart minst ha efter att ha sänkt med
300 000:- Men jag är inte så säker på att man fixar det ...

Plockade ut min landsvägsracer i torsdags och lördags och körde tre vändor till Skultuna. Det blev väl ungefär fem mil till och från hemmet. Lagom som första tur. Andra svängen lika lång.

Dessvärre har dem inte sopat banan mellan Rönnby och Skultuna. Skönt att slippa trängas med bilarna och jag tycker den här sträckan är bra att träna på. Det är sju kilometer enkel sträcka och ett par småbackar. Ofta blåsigt!


I dag skriver 50 000 personer högskoleprovet. Här är orden från höstens provdel i ord. Hur många ord kan du få rätt på? Testa din ordförståelse --> här


Idrotten i Vässan
Starkt av Västerås att gå upp i hockeyn. Även handbollskillarna är tillbaka i näst högsta serien och som jag tidigare skrev - Det kan inte bli så mycket sämre än vad det varit eftersom vi varit i botten. F-n! det bor över 150 000 i Västerås och då ska väl hockeylaget åtminstone vara i topp av Allsvenskan och likaså handbollen.

I dag får vi se vad fotbollskillarna kan göra. Det är mitt lag och resten kommer liksom sen ;-) Det ryktas om att det kan bli fullsatt i premiären och 7 000 åskådare. Ganska otroligt i så fall.

I allsvenskan igår var det knappt 3 500 när GIF Sundsvall mötte svenska mästarna Malmö FF. Hur man kan ha ett sådant klent fotbollsintresse i en stad när SM mästarna kommer är en gåta för mig. Trelleborgs Ff mötte Örebro och där var det bara drygt 2000.


Simma som en fisk, eller
Det är just nu lite stiltje med min simträning. Jag tränar alltså, men tycker inte det går framåt eller att jag utvecklas. Men som träning är det ju bra och att hålla igång.

Ofta ganska trångt i bassängen och jag försöker köra sista timmen och inte när det är vuxensim. Tror nästan det raggas lite där. Släckta lampor och levande ljus, men ingen bra Ironmanträning (haha).

På tal om något annat. Han som jag är tämligen säker på som gillar killar har jag träffat på några gånger på slutet. Han undrade bland annat var jag hade varit ;-)

Jag försöker undvika den här liraren och hejar inte, men är inte otrevlig så.
Jag tycker bara hela grejen är för mycket och jag har aldrig sett honom träna eller bada. Han stryker bara runt som en kärlekskrank katt runt het gröt och tittar. Söker kontakt och går mellan svala bastun och duscharna. Jag kör den varmaste bastun, men skulle han sitta där, så skulle han väl torka ut för fort.

Den här killen är inte specifikt ute efter mig. Det är beteendet i största allmänhet jag stör mig på. Men om jag ska vara helt allvarlig känner jag ett starkt obehag av den här mannen. Den där stirrande nervösa blicken glömmer du inte och mitt obehag har inget med att han troligen gillar killar och män utan hans beteende. Punkt!


Var det straff?
Den andra Champions League-kvartsfinalen mellan Real Madrid och Juventus stod 3-3 sammanlagt när Real fick straff i slutminuten på Bernabeu. Jag tycker absolut inte det var någon straff! Detta efter att ha sett situationen från flera vinklar.

Fasen man måste väl som försvarare få sparka bort bollen och en spelare ska inte behöva ramla för minsta lilla kroppskontakt. Det är larvigt! Vuxen män i sina bästa åldrar som blir hyllade som hjältar när de lyckas filma till sig en straff. Det är inte lätt för domarna och jag tycker faktiskt man skulle kunna granska bilder efteråt och stänga av och bötfälla spelare som uppenbart fuskar och kastar sig. Då tror jag också vi kommer få bort det här beteendet.

Jag tycker också vi män är sämre än tjejer. De kör mer rent spel.
När jag dömde innebandy för drygt 20 år sedan kunde två tjejer krocka och ramla på planen. Ingen skrek på domaren eller ville ha frislag. Tjejerna bara ställde sig upp och fortsatte. Men när jag dömde Västerås bästa juniorlag på killsidan så ville båda killarna ha frislag i samma situation och så gapades det också från spelarbänken.

Uppringd och försök till bedrägeri
En polare tog kontakt med mig i dag. Han berättade att han fått ett telefonsamtal på kvällen om ett paket som skulle köras ut till honom, men han hade inte beställt något. Han som ringde tjatade att han visst hade ett paket och att han skulle komma.

Min kompis som hade läst vad jag skrivit reagerade på vad jag skrivit om den skånska dialekten. Killen pratade nämligen skånska! Och sade att paketet han hade kostade 10000:- och skulle faktureras. När min polare frågasatte det och sade att han höll på att spåra samtalet kastade killen bara på luren!

Hur den här blåsningen går till vet jag inte. Kanske vill dem ha en signatur och ett inspelat samtal som bevisar att man beställt och eller mottagit något. Jag vet inte.


Din löpteknik är viktigare än skorna + video
Löparskor med bra stötdämpning är viktigt för att inte få ont i fötterna när man springer. Eller? Sportbiomekanikern Markus Stålbom i Västerås ifrågasätter den gamla sanningen --> här

Jag tror det ligger mycket i det han säger! Många som får skador har dålig teknik eller kör för hårt eller för mycket mängd. Att man går för fort fram. Har du sprungit 10 km i snitt i veckan vintertid kan du inte plötsligt börja köra 50-60 km bara för att det är vår och barmark.

Att vi ska köpa typ två nya löparskor varje år ligger i branschens intresse och de vill såklart sälja och tjäna pengar

* Lars har genomfört fyra Ironman – trots Parkinsons sjukdom
Läs mer --> här


Onsdag
I går åkte jag förbi Maxi efter jobbet. Och jisses! Vad pensionärer det var i affären och inte är dem snabba och mest i vägen (haha). Dem har ju pensionärsrabatter på tisdagar. Men det är väl fet gubbvarning på mig som köper jeans på ICA? Och jag blir väl pensionär jag med någon gång hoppas jag. Om jag är singel då vilket jag inte hoppas kanske jag träffar hon med stort R på ICA ;-)

För första gången köpte jag kycklingfärs, men jag tyckte inte det smakade så mycket trots kryddor och såser från undertecknad.

Beröm
Inte ofta man får beröm, men en granne frågade om det var mina blommor i trapphuset och det är det. Rubbet! Jag brukar ställa ut dem jag inte får plats med i lägenheten och i stugan.

Alliansen föreslår ny yrkesutbildning
Alliansen vill införa en ny tvåårig yrkesutbildning på gymnasiet och det tror jag verkligen på! Riktigt bra förslag från Alliansen och --> här kan ni läsa om det i sin helhet.

Jubileumspaket
Alltid kul att få paket och i dag hämtade jag mitt paket från Länsförsäkringar Bergslagen som firar 170-årsjubileum. Jag tror vem som helst kan köpa det för 170:- --> här och det innehåller cykelhjälm, reflexväst, USB-laddningsbart cykellyse och sadelskydd. Jag ville bara åt lysena och reflexvästen (stor i storlek!) och hjälmen ger jag bort.

Det där bedrägeriet som var riktat mot mig. Självklart vet jag att jag skrivit att jag har Länsförsäkringar som bank, men jag har aldrig nämnt något kortnummer och brukar alltid ta med kvitton och dylikt och riva sönder. Men nu har man fått sig en tankställare och knäpp på näsan ...


Ny serie: Palme, träsket och mordrättegångarna
Filmaren Mikael R Hylin har arbetat med serien i 16 år! Och just nu kan man se alla sju avsnitt på Viaplay och det har jag gjort. Jag var ju väldigt ung när Olof Palme blev mördad och tycker serien innehöll en hel del intressanta saker.

Leif GW Persson som knappt syns i serien tror att mordet var planerat med någon som hade insyn i Olof Palmes rörelsemönster. "Jag tänker mig en person med kunskaper och kopplingar till Säpo eller militära underrättelsetjänsten" säger han i artikeln --> här

- Jag tror personligen inte alls på det! Inget sådant framgår heller i serien utan det är i stället tvärtom och då är det flera så kallade experter som uttalar sig.

Att sedan Hans Holmer kunde avslöja kort efter mordet att det var en professionell mördare de jagade är en fullständig gåta för mig. Han det varit i dag hade aldrig en spaningsledare yppat något dylikt!

I serien som alltså tagit 16 år att färdigställa finns många intervjuer med missbrukare som rörde sig i området för mordet och andra personer som var involverade. Många är i dag döda och det är svårt att veta vad som är sant och inte sant.

Jag har tidigare trott att det var Christer Pettersson som mördade Palme, men tog sedan tillbaka det. Men jag är inte lika säker längre. Det finns flera saker som talar emot Pettersson och Stockholms tingsrätt dömde honom som skyldig till mordet på Olof Palme. Men i november 1989 frikändes han av en enig Svea hovrätt.

Lisbeth Palmes utpekade räckte inte för att fälla Christer Pettersson, men hur hade det varit om det var statsministern som överlevde och sedermera hade pekat ut Pettersson. Hade utgången blivit densamma? Den borde det, men jag är inte säker


Mästarnas mästare jubileumssäsong
Sköna karaktärer i Mästarnas mästare jubileumssäsong och väljer nu bland skridsko-, friidrotts- och kraftlaget. Peter Forsberg är en otrolig tävlingsmänniska! Han verkar inte så vältränad kanske, men körde mycket inför programmet och gick också ner mycket i vikt. Trodde aldrig han skulle vinna simningen före Malin Ewerlöf. Imponerande!

Pelle Fosshaug har man snackat lite med och hejat på, men nu var det ett tag sedan.
Jag har för mig att han sade att han ville ha en likadan tatuering som jag har på vänsterarmen när vi träffades på Lögarängen för många år sedan. Då spelade han fortfarande bandy ;-)

Sedan tycker jag både Mattias Sunneborn och Armand Krajnc verkar vara två personer med mycket positiv energi som kan bjuda på sig själva. Det uppskattas!

Bäst tränade av dem som kör här är nog Malin Ewerlöf och Mattias Sunneborn.


Tisdag
Har fortfarande lite låg energi och funderar på vad det kan vara.
Kanske skulle jag behöva sova en timme mer.

Sjukt spännande avsnitt av "Homeland" igår. Somnade därefter inte förrän efter midnatt och sedan ringde väckarklockan strax efter sex.

Det verkar vara hyfsat stort intresse för vår lokal i föreningen. Jag klev in i dag och tittade själv. Det fanns en del spekulanter och läget är ju perfekt. Bra hyra, men notera att man inte får bo i lokalen och att det är problem med P-platser. Titta --> här


Ligor har lurat till sig 50 miljoner på ett halvår genom bank-id --> här

Bedragarna tömde Roberts sparkonto på några minuter --> här

Så skyddar du dig mot bankbedrägerier --> här


När en världsstjärna som Jan Frodeno vinner en halvironman på 3.45, kanske någon undrar vad det i praktiken betyder? För det första har han kört i nästan fyra timmar i ett tempo få ens skulle kunna hålla i några minuter. Många skulle faktiskt inte ens klara av att komma upp i de farterna även om de bara skulle köra 25 meter ...

Någon kanske tycker jag är vältränad och det är jag nog mot många andra som en jämförelse, men hur hade det sett ut Balonius Vs Frodeno?

Jag hade inte haft en chans på simningen och hade inte ens kunnat simma 50 meter i hans tempo. Jag tror han ganska lätt hade kunnat legat bakom Sarah Sjöström på en hel IM-simning och kunnat slå henne på fötterna. När dem sedan kommit upp från vattnet hade hon varit tröttare än honom eftersom han är mycket uthålligare. På den nivån är det ;-)

När han snittar 42 km/h i timmen, är det garanterat på en bra mycket tuffare bana än t.ex. den vi har i Vansbro. Jag kan tycka det är OK att cykla i 35-37 km/h om det är bra och platta förhållanden, men är man uppe på runt 40, är det inte behagligt och 42 km/h kan jag nog bara hålla ett kortare tag.

Halvmaran går sedan på 1.10.31! Tempot där per kilometer blev 3.21 av Jan Frodeno. Det är få löpare som klarar att springa så fort och har du dessutom kört två grenar innan blir det inte många kvar. Om jag startade helt utvilad och lätt uppvärmd skulle jag väl troligen kunna hänga med Frodeno under 1 000 meters löpning, men sedan skulle mjölksyran spruta genom öronen och nästa tusing skulle kanske ta sex minuter ...


JUST NU: Här häktas tre män för bank-ID-bluffen --> här

Polisen har avslöjat Bank ID-bedragare --> här


Söndag
Nytt långpass i dag och det blev också premiär med bara ben och shorts. Skönt!
Jag kände mig sjukt seg i dag och även tung i kroppen. Ingen bra känsla alls, men det finns faktiskt några positiva saker att ta med sig.

För det första blev det årets längsta pass på drygt 21 km. Jag är också positivt överraskad av tempot och nöjd där. Det landade på fem minuter och 16 sekunder per kilometer. Sträckan och tiden ser ni på klockan.

Jag löpte också förvånansvärt jämt. Hade tempot 5.15 på klockan när jag vände vid Björnöbadets parkering efter 10,5 km. Väl hemma, så var det på sista kilometern jag tappade till 5,16.

Men min övervikt och att jag bara är i början av min träning inför komma skall, så kan det här bli bra. Plan B är på ingång och jag hoppas på det och ett positivt besked inom de närmsta veckorna ;-)

Mina nya skor gillar jag! Mer känsla och dem är också ganska lätta med ett dropp på 10 mm. Kanske skulle jag ha gått upp en halva i storlek.

Att ha flera löparskor rekommenderar jag. Det är bra både för fötter, skor och ben.
Att börja springa med lätta skor kan vara både bra och mindre bra. Man får liksom vara lite försiktig i början och jag höjer ett varningens finger om du vill maxa en mara i ett par tävlingsskor. Då ska du också har tränat flera pass med dem på runt 30 km och gärna lite till kanske.

Du får ett annat slitage på framförallt vader och kanske lår med lätta skor i jämförelse med mer traditionella dämpande skor.

Jag tror också och har sagt det tidigare att det borde vara lättare att springa med ett par lätta skor på Ironman än mot en singelmara. Du har mer fart och får faktiskt ett värre slitage på en singelmara kontra en löpning på Ironman. Det är i alla fall min erfarenhet.


Svaret på hur många trianglar det var är 18 stycken.
Hade du fel fundera då en gång till och funkar det inte då heller kan du titta --> här


En superstar
Min favorit i triathlonsporten Jan Frodeno vann igår IRONMAN 70.3 Oceanside.
Riktigt bra tider! Jämför bara med många andra för att förstå förhållanden, bana etc. Frodeno simmande 1 930 meter på 22.20. En cykel på 2.08 med snittet 42 km/h. Här var det garanterat tuffa cykelförhållanden!

Halvmaran går sedan på 1.10.31! Tempot där per kilometer blev 3.21 ;-) 3.45 i sluttid. Lionel Sanders som var tvåa på Hawaii där Frodeno tvingades bryta var nästan fyra minuter bakom ...

Sedan vill jag ge en fet känga till Ironman. Oftast är det sjukt svårt och omständigt att följa deltagarna på nätet. Deras upplägg där du automatiskt länkas vidare till andra sidor och får klicka och se pop-up fönster trodde jag man slutade med på 2000-talet. Men icke Ironman ;-)

Manchester City Vs Manchester United
Såg derbyt mellan Manchester City och Manchester United på TV och efter första halvlek borde det stått typ 5-0, men var bara 2-0. Jag tänkte då att City kanske t.o.m. kan vända i returen i Champions League mot Liverpool där man förlorade med 3-0 borta.

Missade sedan lite i början av andra halvlek på grund av tvättstuga och då stod det plötsligt 2-2! Och kort därefter blev det 2-3 och United vann. Grymt sevärd match och gillar Citys anfallsspel

Notera att en kompis var så besviken att han skrev det här på FB efter första halvlek: "Grattis till titeln X X, X X, X X. Vi har inte en chans, vi är pinsamma och ni är ett värdigt mästarlag"


Kollade lite på cykeltävlingen "Baskien runt" i Spanien igår på Eurosport. Skapliga utförskörningar de hade på cyklarna när de låg omkring närmare 100 km/h nedför de värsta backarna! De låg över cykelstyrena och försökte ligga så nära som möjligt de andra i klungan. Jag hade varit livrädd! Tror jag åkt knappt i 60 km/h någon gång, men jag är feg utför.

Baskienregionen ska vara ett bergigt landskap och etapperna är sällan platta utan karakteriseras av branta backar som gynnar de cyklister som är duktiga klättrare.

Kunskapskanalen på SVT är bra
Jag hamnade framför "Ur Play" på Kunskapskanalen och såg serien; Udda platser i världen --> här. Det var riktigt spännande! Songdo i Sydkorea kallas för världens modernaste stad och kolla så får ni se varför, men jag skulle inte vilja ha det så där ;-)

Eller om stället (platsen) som inte har några dörrar. Helt sjukt!

Det fanns också ett ställe där det finns extremt många tvillingar och forskarna vet inte vad det beror på, men forskning pågår. Ibland känns det som att jag skulle vilja ha en tvilling och det vore väl skoj, eller hur? Kanske hade det varit lättare om han var kille, men en tjej skulle också duga (haha)

"Man känner sig väldigt trygg tillsammans"
Jag läste en intressant intervju med två tvillingar i VLT. Och det finns en nyfikenhet inom mig och det är flera frågor man skulle vilja fråga och så där, men kanske inte vågar ;-) T.ex. om dem har hemligheter för varandra, lånar man kläder av den andra och blir man intresserad av samma (likadana) killar/tjejer?!?

Kan man prata om allting med varandra. Och sedan vad har ni för olikheter respektive likvärdigheter och då tänker jag på det personliga. Även om man till det yttre är väldigt lik, så ska man behandlas som två helt olika individer. Självklart! Men jag kan vara nyfiken på att ta reda på det som skiljer.

Sedan finns det väl en respekt och en liten rädsla från mig där bakom eftersom om man skulle göra något dumt mot en så blir väl båda arga?!? Nja, nu skojar jag väl lite men ni förstår nog vad jag vill säga ;-)

Det där med att vara just nyfiken tror jag är viktigt i livet generellt för det visar samtidigt att du bryr dig och inte likgiltig. Det gäller allmänt! Jag kan faktiskt tycka att många människor verkar sakna just det och då blir dem inte lika intressanta för mig.

Under hela min grundskola hade vi två killar som var tvillingar och jag hade inga problem att se skillnad, men det hade många andra. Jag tyckte dock det var konstigt att de alltid hade likadana kläder, men det var väl lättast så.

De här tjejerna säger på slutet att dem själva vill ha tvillingar om de får barn i framtiden och då tänker jag: blir det inte dubbelt så jobbigt, då? Eller blir det kanske dubbelt så lätt? Nja, det blir nog bra med tvillingar, men trillingar känns tufft

* Intervjun med dem kan läsas med + abonnemang --> här


Haft dålig energi de sista dagarna och känt mig både trött och inte haft någon lust. Jag har t.ex. inte pluggat på flera dagar nu.

Ett säkert vårtecken är när man bytt till sommardäck och ställt undan skidorna. Det är nu fixat. Skönt! Men utemöblerna får allt vänta ett tag till ;-)

Två av mina sommardäck skulle behöva bytas då mönsterdjupet inte är så särskilt många millimeter. På skidorna brukar jag lägga på ett paraffin så inte glidytorna torkar ut eller skadas.

Fotbollspremiär i dag för mitt VSK och det ska bli spännande. Jag kommer följa matchen på vlt.se och nytt för i år är att Mittmedia storsatsar på norrettan och TV-sänder 18 av VSK:s seriematcher. Bra jobbat där!

Jag är väl försiktig optimist. De som talar emot VSK är att man aldrig haft den där vinnarkulturen i föreningen som t.ex. bandyn. Sedan är det många spelare som varit skadade och haft alla möjliga problem och då är det också svårt att gå hela vägen. För VSK känns det som att det svåraste kanske blir att vinna serien för har man väl gått upp till Superettan, så tror jag man har stora chanser att etablera klubben där.

Hur många trianglar finns det i bilden? Jag tyckte frågan kändes lätt, men jag hade såklart fel. Jag är nog för osmart (haha). Jag kan avslöja svaret senare.

Möjligen tycker någon jag är dum som höll på att bli lurad i veckan, men jag bjuder på det. Jag tycker det är viktigare att jag bjuder på det och kan uppfattas som korkad om dem lyckas lura någon minde. Igår gick Polisen i Västmanland ut och varnade för det här och det verkar ske många fall även i Dalarna. Läs mer --> här

Sedan måste jag bara skicka en passning till till bedrägeriroteln i Dalarna. Om Polisen tycker det är ett mysterium hur kvinnan kan ha känt till vilken bank de drabbade är kunder hos är nog Polisen både två och tre steg efter bedragarna. Tragiskt men sant ...


Intressant att höra vad den förre finansministern Anders Borg tycker om svensk politik. Han vill bland annat se en bred skatteuppgörelse och ett nytt regelverk för arbetsmarknaden. Ränteavdragen måste avvecklas och värnskatten avskaffas mot en återinförd fastighetsskatt. Annars klarar inte landet en lågkonjunktur.

Sverige behöver reformer tycker Borg och det kan landet inte längre få av en alliansregering. Han dödförklarade blockpolitiken och Borg anser att både Moderaterna och Socialdemokraterna bör ingå i regeringen efter valet.
Läs artikeln i sin helhet --> här.

Och vad ska man säga om uppgifterna om att Centerpartiet har förflyttat sig ordentligt på den politiska kartan sedan åren innan alliansen bildades. Nu står partiet närmre Vänsterpartiet och Miljöpartiet än allianskollegorna Moderaterna och Kristdemokraterna avslöjar Ekot. Läs mer --> här.

- Under flera års tid har jag sågat blockpolitiken och i stället borde vi ha regering med egen majoritet som också är beredd att ta ansvar fullt ut för Sverige. (Peters anm.)


Notera i inslaget från Sveriges Radio att det finns dem som blivit av med pengar trots att dem INTE lämnat ut några koder. De har däremot åkt dit och förlorat pengar eftersom dem möjliggjort en transaktion med bank-ID. Jag trodde t.ex. inte att det kunde funka så!

En person nämner i inslaget att han kollade upp numret som ringde honom och det gick till Nordea. Det låter ju helt otroligt enligt mig. Sedan verkar inte banken själv vilja ta något ansvar för det som hänt utan skyller bara på att kunden varit oaktsam.

Hon som ringde mig skulle jag vilja beskriva som lugn, iskall och hon gjorde ett seriöst intryck. Jag fick känslan att hon satt i ett kontorslandskap och det kändes helt verkligt och jag hörde andra röster.

Lyssna på det här, mycket intressant! Jag blev utsatt i går kväll och var på vippen att åka dit. Och sedan får man ytterligare en anledning att lämna Nordea om man inte redan gjort det ;-)

Under kvällen blev jag utsatt för ett bedrägeriförsök och var ytterst nära att bli blåst. Det ringde klockan 18.45 från ett hemligt nummer (brukar aldrig svara på hemligt nummer). Hon som ringde pratade svenska med skånsk dialekt och utgav sig för att vara från Länsförsäkringars säkerhetsavdelning.

Hon undrade om jag köpt något för 19 500:- i Frankrike och att det nu fanns en reservation på mitt kort som dem behövde ta bort med min hjälp. Hon kunde mina fyra första siffror på bankkortet och berättar att dem som säkerhetsåtgärd ringer kunderna om man köper något för över 15 000:-

Hon frågar mig om någon kan ha kommit över mitt kortnummer, men jag svarar nej på det och att jag finns fysiskt i Sverige.

Samtalet varade i drygt elva minuter och hon var extremt trovärdig. Lugn och gav ett professionellt intryck där jag fick styra samtalet och att det var mer eller mindre upp till mig själv om reservationen skulle försvinna.

Jag frågade t.ex. varför hon ringde från "hemligt nummer", men hon hade bra svar på det. Samma sak på varför jag inte kunde se transaktionen i internetbanken. Jag loggade in för att kolla! Jag frågade varför hon bara hade de fyra första numren på mitt kontokort och jag ville att hon skulle berätta hela numret, men det kunde jag inte få just nu som någon säkerhetsåtgärd.

För att ta bort spärren på kontokortet uppmanades jag att logga in på min bankdosa och så skulle hon skicka en kod. När jag sade att min bankdosa hade blivit spärrad av tre misslyckade försök lade hon bara på. Har anmält det här till Länsförsäkringar kortavdelning.

Vad jag förstår ville hon först att jag skulle gå in med min bankdosa och därefter skulle jag få en kod av henne och nästa steg skulle vara något med mitt bank-id.

Kvinnan som försökte blåsa mig kändes svenskfödd och runt 30 år. Jag skulle vilja beskriva henne som otroligt duktig på det hon gjorde och hon fick verkligen mig att tro att någon försökt handla med mitt kort.

Jag har två Visakort och endast ett var öppet för köp utomlands, men jag kom inte ihåg vilket det var igår när vi pratade och jag kan byta ibland. Nu har jag stängt båda korten för köp utanför Sverige och även för Internetköp! Men det här handlar väl egentligen inte om mina kort utan att hon ville in i min Internetbank och därifrån tömma mitt kapital.


Onsdag
Det är mycket som är rörigt i mitt liv just nu. Jag funderar en del och har inget riktigt bra upplägg som jag känner håller över tid. Förra veckan mådde jag inte så bra. Skola, jobb och all träning som jag vill göra känns som en sak för mycket. Jag är inte alls nöjd med situationen som den är och kommer försöka göra något längre fram. Jag hade inte räknat med att börja jobba igen så här fort. Att det blev så beror på att jag behöver pengar, men det finns en ljusning och jag kommer försöka ta den, men jag vill inte utveckla det mer än så.

Som jag sagt tidigare är det viktigaste i mitt liv och det jag brinner för just nu; Ironman. Jag kommer försöka göra allt jag kan för att lyckas så bra det bara går. Vad andra tycker eller tror bryr jag mig inte om.

I skolan är jag inne i en svacka och vet inte alls hur det kommer bli. Just nu håller jag på med följande saker ovan ;-) Jag kommer i alla fall köra över sommaren och sedan får vi se hur det blir. Jag har faktiskt sökt ytterligare en utbildning till lönekonsult och jag tror den skulle passa mig bättre. Det kostar inget att söka och jag vill ha fler valmöjligheter beroende på vad som händer.

Fick besked om att drygt 200 just nu har sökt och de har bara drygt 30 platser. Men visst brukar det vara så att många tackar nej även om de blir antagna. Som vanligt räcker inte formell behörighet som jag har utan intervju, skriftligt prov i svenska och matematik är också obligatoriskt. Läs mer om utbildningen --> här.
Skulle jag bli antagen blir det bara studier under 1,5 år. Jag hoppas!

I går rakade jag av mig mitt fina mörka hår. Men det börjar bli varmare och det är skönt att vara korthårig.

Kände att jag behövde ett par nya löparskor då jag faktiskt inte köpt några nya på ett par år. De blev de --> här och jag hann köra fem kilometer igår med dem och de var riktigt bra! Priset väldigt överkomligt och såg också att skorna fått bra omdöme.

När jag sprang igår försökte jag dra på lite. Det blev precis över fem minuter per kilometer tempo i drygt fem kilometer. Hade trötta ben från långpasset i måndags och dessutom gick det lite uppåt mot kyrkogården. Min vikt innan var precis under 84 kilo! Fasen jag har mycket kvar att jobba på och man kan undra vad jag kommer springa på när jag är fulltränad och väger tio kilo mindre. Om några månader får vi se för ni tror väl på mig!?!


Nytt långpass efter Mälaren
Det var 15 dagar senast. Nytt långpass i dag och jag sprang ungefär två mil och det tog cirka två timmar. Lugnt tempo. Förra gången var det massor av folk ute på isen, men nu typ ingen. Ja, någon såg jag faktiskt ute på isen vid Björnöbron.

En kille i min ålder kom och sprang om mig efter vattnet. Jag funderade på om jag skulle ta hans rygg för det gick inte särskilt mycket fortare än mitt tempo och jag tyckte inte han såg så bra ut. Men jag sket i honom och efter 100 meter stannade han tvärt. Tydligen hade han kört någon tempohöjning för sedan stannade han och vilade och vände om ;-)

På tal om förra lördagen, så ska ni inte tro att jag är nöjd att inte kunna gå med i 5.30 tempo. Till Kalmar siktar jag på att snitta maran fortare än så och då förstår ni att jag har mycket jobb framför mig.

Jag tror också min planerade viktnedgång kan boosta mycket. Alla har ju inte den möjligheten och jag kommer varken se mager eller smal ut efter det. Jag kommer helt enkelt se ut som vilken som helst som sysslar med långdistanstriathlon på motionsnivå!

Vad kommer dessa 10-11 kilo göra i tid? Bra fråga, men det är nog ganska mycket.
Jag tycker också vi först och främst ska jämföra mot tidigare ungefär 78 kg. Fem kilo på det borde vara ungefär tio minuter snabbare på en hel mara. Det kanske inte låter mycket, men tio minuter bara på att du är lättare i kroppen är inte dåligt alls.

Jag tror också att om jag sköter vätske- och energiintaget bättre än 2016, så kommer det också innebära automatiskt en bättre tid. Då 2016 hade jag garanterat kapacitet att löpa maran i Kalmar på 3.40-3.45. Men så kan ju många säga! ;-)

Sedan har jag också sagt det många gånger att de flesta av oss motionärer startar för snabbt på löpningen i Kalmar. Jag har ju börjat under fem minuter per kilometer och efter 15 km har man en tid som pekar på strax över 3.30 på maran. Sedan börjar du tappa mycket efter halva och efter 30-35 km ligger du över sex minuter per kilometer och kommer in på en totaltid strax över fyra timmar. Det här är inte alls bra och kolla snittet efter halva maran.

Jag tror att om man kan hålla sig lite lugnare i början, så kommer man hålla längre.
Jag tror också att man mentalt kan få en skjuts framåt om man har mer krafter kvar på andra halvan och att du där börjar springa om folk som har problem.

När jag planerar mitt Ironman är det inte enbart att jag ska vara i min bästa form och väga som jag vill utan det är många pusselbitar jag vill få ihop. Jag tror att rätt utgångstempo lätt kan göra tio minuter på sluttiden och börjar vi då lägga ihop de olika delarna är vi nere på tider runt 3.40 och då börjar vi snacka!

I mitt fall gäller det att jag vet min ungefärliga kapacitet när jag börjar springa. Jag ska inte börja i fem minuter per kilometer tempo om jag inte har den prestationsförmågan. Har jag det inte kommer jag tappa mycket! Men om jag löper smart kan jag i stället vända på det i jämförelse mot vad många andra kommer prestera som går ut för hårt.


Förändringar i Lillstugan
I söndags kväll när jag tog en promenad på gemytliga Blåsbo fick jag en idé om ett projekt i stugan. Jag tänkte förändra inne i Lillstugan. Jag vill öppna upp invändigt och ta bort en vägg och en innerdörr. Utrymmet vi pratar om mäter max 100x250 cm inklusive väggen.

Jag tror det efteråt kommer kännas mycket större och luftigare. Och även om man tar bort garderoben/förrådet så blir utrymmet totalt sätt större. Lättare att ställa in större saker och förvara. Det blir också lättare att möblera! Inne i Lillstugan finns just nu mycket saker, men utrymmet är isolerat och det finns värme och el. Har en dubbelsäng och även en liten TV.

Jag vill göra förändringen eftersom syrrans ungar blir större och kanske vill ha något eget när de är ute med kompisar.

Att göra den här saken är ganska lätt och kostnaden är väl minimal. Det handlar mest om att riva och kanske att måla lite. Eventuellt behöver man fixa golvet.

Brf Skogsgården
I går fick vi helt klart med styrelsen till (BRF) bostadsrättsföreningen och det var skönt. Vi är ju bara 18 lägenheter i föreningen och det är inte helt lätt att få folk. Hade vi inte fått det här namnet hade jag själv fått gått med, men nu kvarstår jag i valberedningen tills vidare.

* Och nu är vår lokal ute till försäljning igen --> här

Pssst! Kriminalvården. Dumhet äcklar mig ...
Tänk att det inte längre finns något häkte i Västerås! Jag brukar egentligen inte kommentera sådana här saker, men Kriminalvårdens beslut är så korkat att det saknar motstycke. Ibland måste man liksom se helheten i ett samhälle och man kan t.ex. inte flytta Fryxellska skolan till Arboga bara för att hyran där är mycket lägre. Att sedan elever och all personal får börja pendla skiter man blankt i.

Eller varför kan vi inte lägga ner polishuset i Västerås och istället bygga bostäder där.
Vi kan bygga helt nytt i Sala och det blir billigare och vi kan t.o.m. anställa två extra poliser för pengarna om vi bara hittar några poliser att anställa! Ungefär så här resonerar Kriminalvården.

Självklart ska det finns både polishus, häkte och skola i Västerås. Det är ju här den stora massan av Västmanlands befolkning bor.

* Gravens hemlighet: Därför är en hjältemedalj fäst i stenen --> här


Det var riktigt tunga steg i gårdagens löpning fram- och tillbaka till Skälby.
Jag hade dessutom fel ryggsäck och borde i stället haft en ryggsäck med midjerem.
Löpningen är väl den gren av de tre som jag tycker gått trögast, men det beror inte på att jag "väggade" förra lördagen. Jag är fortfarande inte bra i foten och det är framför allt hälen som spökar, men jag är väl lite bättre i alla fall. Sedan har väl underlaget efter nyår varit ganska besvärligt med både is, snö och massor av grus på cykelbanorna.
Jag tror aldrig jag sett så mycket grus som i år. Nej, jag längtar tills man kan börja springa i skogen!

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator för SVT skriver att Jimmie Åkesson krattar manegen för Alliansen. Men det där är väl inte nytt? Att SD röstar med Allianspartierna och att Sverigedemokraterna är ett högerparti har vi alltid vetat.

Jag är också övertygad numera att om Alliansen blir större än de rödgröna, så får vi en ny regering där Sverigedemokraterna kommer få inflytande. Liberalerna och Centerpartiet med Annie Lööf som den stora frontfiguren har hela tiden sagt att de inte ska samarbeta med SD eller ge dem något inflytande, men vi får se när vi har valresultatet ;-)

Vad som blir "extra" spännande är att Centerpartiet som har runt tio procent faktiskt mer eller mindre kan välja vilka vilken sida som ska få regera och dem ingår! De rödgröna kan definitivt få 50 procent med Centerpartiet (Liberalerna). Men Alliansen däremot kommer aldrig få 50 procent själva utan då måste dem få med SD i de stora frågorna som t.ex. budget.

I min värld är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tre mittenpartier.
De är väldigt lika i grunden, men eftersom de stöder två olika sidor syns olikheterna i högre grand. Men de borde absolut kunna samarbeta och få ut något bra av det.

Sedan har Kristdemokraterna och Miljöpartiet stor risk att åka ur Riksdagen vilket kan påverka utgången av valet. KD har inte imponerat någonstans på mig och det blev inte bättre när dem tog in Bert Karlsson (haha). Likaså Miljöpartiet är inte heller mycket att hänga upp i julgranen. Att Liberalerna går så dåligt förvånar mig dock och jag tycker Jan Björklund är en bra partiledare.

Frikände Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd för hans 13 år i fängelse. Bra och rimligt anser jag. Likaså måste bröderna i Kevin-fallet få ersättning och skadestånd för deras lidande. Bröderna pekades ut för mordet på 4-årige Kevin, men är sedan i tisdags friade från alla misstankar om brott.

Men tänk att det kunde gå till så här för 20 år sedan. Det är egentligen helt otroligt och man undrar liksom hur dem som jobbade med det här kunde komma fram till slutsatserna att bröderna var skyldiga när inga bevis fanns. Jag saknar faktiskt ord och det var forskaren Rickard L Sjöberg från Umeå som tipsade journalisterna om Kevinfallet. Nu hoppas han att den uppmärksammade rättsskandalen ska leda till diskussion och förändring och artikeln om honom kan läsas --> här


Påskafton
Nu på morgonen och förmiddagen har jag hunnit tvätta alla fönster, duschat blommor och tvättat tre maskiner. En av få nackdelar att träna mycket är just att det blir mycket tvätt. Ibland försöker jag köra ett par, tre gånger med samma plagg innan det åker in i maskinen. Och fönsterna såg bra ut emellan så jag putsade enbart ute och inne ;-)

Förena nytta med nöje. Det blir löpning till Påskaftonsmiddagen på Skälby. Sedan dusch och andra kläder. Sedan springer jag hem även om jag skulle bli erbjuden skjuts. Så funkar jag! Vädret är dessutom helt perfekt.

Jag var ute i stugan i går och det var väl lugnt så. Jag gjorde inga större saker, men man behöver liksom passa till stället och kolla att allt är okej. En av mina Fredskallor som inte fått vatten på nästan två veckor trodde jag skulle bli svårräddad då det är en sumpväxt ska jorden hållas fuktig. Men den kvicknade till efter att blivit duschad och fått stå i badkaret över natten. Jag passade även på att byta blommor. Vissa funkar bättre i lägenheten där jag kan vattna dem oftare och andra i stugan. Värmen är väl på gång och skönt att det bli ljusare och att man oftare ser solen nu.

Mot sommaren
Det jag för närvarande brinner mest för är sommarens Ironman. Allt annat kommer sen. I år har jag bestämt mig att jag ska komma så förbered jag kan. Sedan kan man inte styra över allt som händer, men om jag får välja så.

Jag vill inte ha några ursäkter och känner också lite att det är i år det ska ske. Det är kanske sista stora chansen i samband med mina studier. Men vad betyder det här? Jo, det är på den nivån att jag är inställd på att ta ledigt från jobbet, låna lite pengar och avstå lön till förmån för att kunna förbereda mig på bästa sätt. Jag vill ta mig förmånen att göra det.

När jag inte tränar har jag tänkt att t.ex. sitta framför datorn och plugga. Att ta ett träningspass på cykeln på 10-12 mil, lite simning på eftermiddagen för att sedan avsluta kvällen med 20-25 km löpning en vanlig tisdag mitt i sommaren ska inte vara något konstigt. Så kommer det bli några gånger om jag får önska!

All träning ser jag som en investering inför framtiden och jag tycker det är viktigare att träna och sköta hälsan än att pensionsspara. Det låter måhända fel för många, men tänk en extra gång innan du svarar. Sedan har jag inte sagt att man inte ska pensionsspara och det är såklart bra att göra både och, men om jag blev tvungen att välja bara en sak så skulle jag välja träningen alla dagar i veckan.

Jag började i torsdagskväll prata med en kille i bastun på K-badet. Han var i 40-årsåldern och utlandsfödd och hade jobbat på ICA-lagret i 14 år. De tjänar bra och har ackord, men han hade nu fått stora problem med ont i delar av överkroppen och visste inte hur länge han skulle kunna jobba kvar. Han tyckte jag hade bra och sunda åsikter och blev bland annat intresserad av vad jag gjorde för någonting. Som om det inte var nog hade han även problem med ena knäet och kunde inte springa. Men trots alla krämpor verkade han positiv som människa och hade också bestämt sig för att göra något åt hans situation. Hedervärt!


Tänkte åka till stugan i dag, men återkommer hem i kväll. Svårt att kunna göra någonting ute på tomten då det fortfarande är så mycket snö kvar. Men snart så ;-)

* Rekordfå fritidshus på marknaden --> här

Jag har nästan svårt att se hur jag på ett bra sätt ska kunna få med mig benen när jag crawlar. Det går inget bra och jag har testat lite med simplatta (kickboard), men det går väldigt sakta fram med den när jag enbart sparkar med benen. Jag har kanske för stela fotleder ;-)

Du har vad som krävs?
Jag såg att dem söker brevbärare i Västerås och det är nog inte i många yrken som dem skriver att; "Arbetet är mycket fysiskt krävande och att du behöver träna".
Möjligtvis inom brandkåren! Men efter förändringarna nu i Västerås är det få idrottare som tävlar som orkar eller klarar av att dela ut post hela dagen utifrån depån. Jag har redan hört att många kör deltid för annars fixar du det inte med förutsättningarna.
Se annonsen från Platsbanken här --> här


Oväntat besök på trappen
I går vid lunchtid började en av mina övervakningskameror filma och samtidigt fick jag omedelbart en notering om detta och kan därefter direkt följa vad som händer i appen. Jag kan även kommunicera ut och såklart höra ljud. Kamerorna är trådlösa och det inspelade materialet sparas inte i själva kameran utan på en server. Det innebär att om kameran skulle förstöras, så finns det inspelade materialet kvar.

Jag har valt att ställa in övervakningskamerorna på att de ska reagera på enbart rörelse och man kan välja känslighet på det. De börjar alltså bara filma om någon går in på min tomt och efter ett tag och jag har valt att inte ha någon alarmsignal (ljud) på eftersom jag inte tycker det är nödvändigt.

Alltid hittills när kamerorna börjat filma har det t.ex. varit något djur eller en fågel som flugit förbi, men inte igår! Då var det faktiskt en livs levande människa, som gick upp och satte sig på min trapp framför altandörren. Då jag vet vem personen är och har pratat med vederbörande vid några tillfällen var jag aldrig orolig så. Det är absolut ingen som tänker göra inbrott utan satte sig bara där för att prata i telefon i det fina vädret!

Jag gör inte heller någon större sak av det här och det är väl lugnt så. Men jag tycker ändå det var lite roligt då jag faktiskt anslagit att det är kameraövervakning som gäller. Och nu kunde jag höra vad personen pratade om ;-)

Oväntat besök 2
Skulle kolla posten i dag och klockan var mycket. Jag var säker på att de redan varit här och jag steppade fort ner för att kolla brevboxen. Såg dock att brevbäraren precis var på väg in och hon såg mig. Pinsamt då jag bara hade T-shirt, Foppatofflor och kalsonger på mig. Jag valde att fort vända om och skämdes faktiskt då jag borde klätt mig mer anständigt. Men så typiskt! Ungefär som att släppa en smygare i en hiss. Såklart att någon ska kliva på just då och hon var dessutom skitsnygg och det luktar länge illa i en trång hiss. Men jag har lärt mig läxan och håller mig numera ;-) Enligt vad jag läst, så fiser män mer än kvinnor. Bara en sån sak!

Den här unga posttjejen känner inte mig och jag vet bara att hon precis börjat, men hon utgår från depån och jag från hubben. Alltid något och imorgon är jag glömd

Jag tycker sällan man numera får någon post, men i dag fick jag både från IP only som meddelande att dem ser att intresset finns för fiber i stugan och att dem kommer höra av sig, så fort ett definitivt beslut finns att det också kommer bli.

Sedan fick jag också ett brev från "Länsförsäkringar Fastighetsförmedling" i södra Dalarna (Avesta och Ludvika) att dem ville sälja min stuga, men det hoppas jag aldrig kommer ske. Den vill jag stannar inom familj och en vacker dag hoppas jag någon annan får äran att ta över och njuta.


Det bästa på TV på måndagar är "Homeland" --> här. En av få serier jag kollar på.
Har annars svårt för både filmer och serier från USA, men "Homeland" är undantaget som bekräftar regeln.

Sedan blev jag imponerad och avis på fem kvinnors olika boende i "Vem bor här?".
Fem främlingar boendes på västkusten besöker varandras hem och gissar vem som bor var och programledare är Malin Olsson. Riktigt inspirerande för en inredningstorsk som jag! Däremot var jag sämst på att gissa, men såg inte riktigt hela programmet. Men fyra av fem tjejer fick alla rätt - Och den sista hade 3 av 5. Jag var sämre kan jag upplysa om ;-)

* Stoppad på elcykel i 98 km/h --> här


Måndag
Tillbaka på posten efter ett uppehåll på lite drygt två månader och det var en upplevelse i sig. Och under mina fem timmar ställde jag på post på fem olika postnummer.
Men det gick väl bra det och man kan inte göra mer än sitt bästa.

Det är mycket större på Erikslund mot Kopparlunden. På nya stället finns hela Poståkeriet, alla brevbärare som tidigare fanns på Bäckby och många från Hälla samt mitt ställe Kopparlunden. Extra kul att få träffa många gamla kollegor från hela Västerås! Men trots att jag jobbat 18 år på posten är många helt nya ansikten för mig. Särskilt bland dem yngre.

Lätt löpning
I går var jag av förståliga skäl träningsledig och var på vippen att ställa in även i dag, men det blev fem kilometer lätt löpning. Som jag tidigare nämnt siktar jag på fem löppass i veckan och längre fram kommer jag köra mera intervaller, tempoökningar och specifik backträning. Även mängdträning är viktigt! Fem pass löpning i veckan kanske låter mycket för många, men jag tror jag behöver det för att utvecklas. Men då kommer det också bli allt viktigare med kosten och att man får bra återhämtning och sömn.


Söndag
Har dålig energi här och mest viloläge i soffan. Kanske något skit i kroppen?
Sommar- och vintertid på klockan tycker jag dem kunde skippa. Det är larv.

Jag såg att "Atea Mälarmaraton" lagt ut fyra bilder från 5:30-gänget --> här.
Av mig syns inga spår och vi var faktiskt ytterligare några till från början, men det var väl flera som fick släppa ;-)

Jag såg "Novus väljarbarometer" i dag och undrar om jag är med i den? Jag fick nämligen ett SMS från dem där jag ombeddes att svara och gjorde så. Det här var bara för ungefär en vecka sedan och deras 5 426 intervjuer är från perioden 19 februari till 18 mars. Mitt svar kan också komma för nästa period och jag tror det blir så! Jag tror jag svarade i början av veckan nämligen.

Jag valde att lägga min röst på (S). Jag tror det bara hänt en eller ett par gånger tidigare i Riksdagsvalet, men känner att en röst på Socialdemokraterna är bäst sammantaget oberoende på om du t.ex. är rik eller fattig. Stark eller svag etc. Min röst har egentligen inte nödvändigtvis något till att just jag måste få det bättre (läs t.ex. skattesänkningar) utan det blir återigen en samlad bedömning där jag faktiskt tycker att en som jag som är frisk och stark kan bidra mer till samhället när jag väl jobbar.

Sedan kan man inte glömma det parlamentariska läget som är väldig bekymmersamt. Jag tycker det finns för många partier i Riksdagen, men framförallt måste man börja öppna upp för samarbeta över blockgränserna. För Sveriges bästa!

Att jag väljer att tala om vad jag i dag skulle rösta på är inget att skryta om och jag anser mig inte bättre för att jag röstar som jag gör. Faktum är att 60 procent tycker jag valt fel sida och många anser mig säkert korkad. Men då får dom väl tycka det då

Cykel
Jag fortsätter med min träning och kan tala om att jag inte träningscyklat ute än på MTB eller racer, men kört en hel del inne på trainern. Det går tyngre inomhus och det kan också bli ganska varmt och svettigt eftersom det är vindstilla inomhus. Jag har en stor fläkt och brukar dessutom öppna balkongdörren. Även om det kan vara ganska tråkigt att cykla inomhus, så tror jag dessa pass är nödvändiga.

Det finns också dem som hävdar att om du vill springa fortare på Ironman, så kan nyckeln just vara att du tränar mycket cykel och att det inte nödvändigtvis behöver springas mer. Här gäller det att tänka till och komma fram till vad som är bäst för just dig.

Att cykla på en tempocykel är speciellt och det har överraskat många duktiga elit-triathleter som gått från en standardracer som används när drafting är tillåten till en renodlad tempocykel när det inte är lagligt med drafting.

Det jag försöker säga här är att jag tror det är bra och kanske helt nödvändigt att du tränar på tempocykeln under i princip hela året om ditt mål är att prestera på topp på Ironman. Jag har väl varit dålig på det, men jag tror inte du kan prestera optimalt om du plockar ut cykeln först i maj när det är fint väder och sedan börjar köra. Jag har ju t.ex. haft omkring 30 mil i benen på cykeln inför Vätternrundan och Vansbro triathlon och det är alldeles för dåligt. Det håller inte!

Jag tror också vintertid att kortare pass på trainern på ungefär 30 minuter är helt okej. Men du behöver kontinuitet! Sedan kan du också leka med lite intervaller.

I mitt fall har jag t.ex. ny sadel (som ska sitta längre fram än den gamla och även lite lägre!) och nytt styre och det är väldigt viktigt att det blir bra med alla inställningar på tempopinnarna och armstöden. De här kortare passen förbereder mig på utomhussäsongen och sittställningen på tempocykeln tar tid att vänja kroppen vid.

Summa summarum är att jag ligger ganska bra framme med tempocykeln jämfört mot tidigare år.


En knäpp på näsan och stukat självförtroende
Det var samling i morse vid Fiskartorget och klockan nio sprang tre olika grupper iväg om ungefär totalt 30 personer som skulle springa maratonbanan i Västerås och som skulle hålla tre olika tempon i: 5, 5,30 och 6 minuter per kilometer. Jag tror även det var en liten snabbgrupp.

Jag valde 5,30 = milen på 55 minuter och kände nästan omgående att det gick både segt, tungt och att jag inte hade mycket till energi. Jag trodde det skulle släppa och det brukar det kunna göra efter ett par kilometer, men för mig blev det inte bättre.

Jag var helt inställd tidigt på att kliva av efter tio kilometer när vi var tillbaka i city, men gjorde sedan ett halvhjärtat försök att fortsätta. Men strax efter att vi passerat slottet valde jag att vika av tillbaka och ta cykeln hem som stod efter Svartån.

Jag fick ihop nästan tolv kilometer på klockan och tempot visade 5.31.
Det kändes förbannat tungt och jag hade idag ingen energi alls. Sliten!
Dagens pass som avbröts i förtid var en rejäl knäpp på näsan och en tankeställare.

Fem månader ungefär återstår till Kalmar och jag har mycket träning framför mig och ska dessutom gå ner tio kilo. Sicken resa!

Väl hemma blev det en snabbdusch, laddade kaffebryggaren och tog ett par Snickers framför Vinterstudion och såg Hellner vinna SM-guld på 15 km.

Apropå Jönsarbo herrgård nedan. Jag tror faktiskt inte ett sådant där ställe är så attraktivt som många tror. Däremot är många intresserade av att kolla unika objekt med mycket historia. Men jag skulle inte vilja bo där eftersom det är alldeles för stort.
Ju större det är desto mer som ska underhållas och skötas om. Och när du är mitt uppe i livet vem har tid, energi och finansieringen för att klara av det? Väldigt få skulle jag säga!

Och även för ett par som t.ex. är pensionärer och har mycket fritid så blir det ändå för mycket av det goda. Nej, för ett sådant där ställe som Jönsarbo herrgård behövs flera familjer (notera att det är flera olika byggnader som ingår och det blir väldigt många rum sammantaget. Jag tror stället blir mycket svårsålt!


Tänka sig att Jönsarbo herrgård --> här som ligger direkt på andra sidan av vägen (250) där min stuga finns har hamnat på plats sex av landets mest klickade objekt på Hemnet under vecka 11. Bostaden publicerades den 14 mars 2018 och har haft nästan 13 000 besök. Nu på söndag är det visning och för stället vill man ha 13 000 000:-
Enbart driftskostnaden att hålla igång stället ligger på drygt 100 000:- per år.

Kommer man få 13 miljoner för stället? Nej, inte en chans tror jag! Jag måste också säga det att det är märkligt att ett sådant här ställe kommer ut i mars eftersom det blev hårdare amorteringsregler första mars.


Fredag
Hur ser det ut med träningen?
Jag är i gång bra med träningen känns det som, men skidorna var det länge sedan jag lade ner ;-) Dock vill jag säga det att eftersom jag sitter mer still nu, så svarar inte träningen lika bra. Jag behöver köra mer nu och även arbeta på intensiteten.
Som brevbärare kanske det räckte med två löppass i veckan, men nu behövs tre-fyra för att bibehålla nivån. Den höga vikten är fortfarande alldeles för hög och det återstår några kilo till 80 strecket.

I morgon lördag har jag tänkt köra långpasset på maratonbanan i Västerås och det blir faktiskt femte dagen på rad som jag springer. Det är kanske inte optimalt och jag har för närvarande trötta ben. Jag vill försöka springa i alla fall fem gånger i veckan, men det behöver inte bli mer än fem kilometer ibland. Ett långpass i veckan.

Simning
Haft mycket fokus på min simning. Jag simmar inte så mycket mängd, men har fokus på tekniken. Tyvärr, får jag inte med mig benen särskilt bra i simningen, men dem gör ganska lite för framåtdriften. Man brukar säga att benen (bensparken) bara står för ungefär 20 procent och i våtdräkt på långa distanser är det nog ännu mindre.

Jag tror också många sämre simmare och dit räknar jag mig själv sparkar för mycket med benen och det kan bli kontraproduktivt när man crawlar särskilt med våtdräkt. Det går saktare i vattnet och du gör av med mer energi. Här borde många själv kolla sina tider eftersom alla är olika och sedan får man göra en bedömning efter det. Det kan vara att sparka mindre, förbättra tekniken eller fortsätta som vanligt.

Intressant att kolla tider och jag lovade att delge mina från bassängen.
Eftersom jag inte kör med voltvändningar eller ens kan det, så testade jag att enbart simma en längd (25 meter) med hjälpmedel (dolme) och utan hjälpmedel.

Simdolmen man har mellan benen gör att du får ett bättre vattenläge och inte behöver tänka på benen. Dolmen kan motsvara vad en våtdräkt i öppet vatten gör. Du får ett bättre vattenläge i vattnet och det i sin tur ger mindre motstånd när du tar dig fram. Det blir i klartext lättare att simma! Och för en sämre simmare är våtdräkten mer fördel än för en bättre simmare.

För mig kan man säga att jag inte märkte några större skillnader på tiderna mellan hjälpmedlet eller utan. Jag blir dock tröttare utan hjälpmedel och man ska komma ihåg att jag nu bara kollade en längd. Jag fick någonstans att en längd med start i vattnet och ett lättare frånskjut tog 25 sekunder. Här har jag simmat på bra, men inte maxat. Jag har försökt att det ska kunna motsvara vad jag sedan kan göra i öppet vatten och på längre sträckor.

Först tyckte jag 25 sekunder för 25 meter kändes jättedåligt, men sedan började jag räkna på det och det skulle motsvara 25 minuter på 1 500 meter eller drygt 32 på en halvironman 1 930 meter. I Vansbro och i Jönköping har jag t.ex. legat på över 40 minuter på halvironman och skulle jag fixa 35, så vore det jättebra.

27 sekunder per längd 25 meter motsvarar 27 minuter på 1 500 meter om jag nu räknar rätt i all hast och på 1 930 meter är det väl fortfarande under 35 minuter som gäller.

Man ska också ha i åtanke att öppet vatten är annorlunda. Navigering är svårare, det kan vara vågor och strömt. Trångt med andra simmare etc. Men du kan också dra nytta av andra lite bättre simmare genom att simma alldeles bredvid eller bakom. Och våtdräkten gör att du får extra flytkraft och simmare lättare och inte blir lika trött.

Troligtvis har jag haft lite extra hjälp av t.ex. frånskjutet i bassängen och det ger utslag på 25 meter. Sammantaget är jag i alla fall bättre än någonsin igång med simträningen och det känns bra inför sommaren.
Nästa del jag tänkte ta är cykeldelen.


Fick provsvaret i morse som förkunnande 170 av 194 och det var väl bra.
Jag tror det räknas som mycket väl godkänd.

Pratade med chefen på Posten här på förmiddagen och de ville väldigt mycket ha in mig i verksamheten igen och det fort. Jag hade förslag på att börja extra i april, men nu lovade jag att arbeta heltid hela nästa vecka eftersom behovet är mycket stort efter flytten med ny organisation och påsktider.

Jag kommer utgå från hubben på Erikslund, men kan senare få åka till depån på Kopparlunden och då är det brevbäring ute som gäller.

Mitt förslag som jag sedan hoppas få igenom lyder att från april arbeta måndag, tisdag och onsdag heltid. Det blir 60 procent och det klarar jag mig på. Att gå tillbaka till Posten redan nu var inte mitt första spår, men jag återkommer till anledningen.


Torsdag
Skrev prov före lunch i dag och det var inga konstigheter. Klart lättare än jag trodde.
Det var väl på 11-12 A4-sidor och jag tror man kunde få 194 rätt. Att jag klarade det är jag säker på, men har inte fått svar hur många rätt jag fick.

Jag funderar också på att börja deltid på Posten om de vill ha mig. Helst på schema.
Vi får se vad bästa chefen säger om det finns något behov


Onsdag
I morgon skriver jag prov. Det får bära eller brista. Är lite småirriterad eftersom det är vissa frågor jag fortfarande inte löst eller fattat (trots att jag frågat!), men jag är måhända för osmart. Men kunde Donald Trump bli USA:s president, så borde jag kunna fixa det här till slut (haha).

Har hört att många är nyfikna att kolla skatten och jag blev nyfiken jag också och blev glad att se att jag får tillbaka: 3 302 kronor. Det är mycket pengar för en fattig student!


I dag gjorde jag dessutom storkok och hade dessutom ännu mer på spisen. Fasen hade många matlådor i frysen och nu blev det proppfullt. Får käka samma rätt i några dagar, men det går nog bra ;-)

Ryssland har anklagat Sverige som möjlig källa till nervgiftet, men nu har landets ambassadör Viktor Tatarintsev backat från uttalandet och säger: ”Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning”, säger Tatarintsev.
- Kommentar överflödig (Peter anm.)

Jag är inte alls lika säker längre att VSK Fotboll kommer vinna serien och ta klivet upp i Superettan. Syrianska i Södertälje har fått några oväntade toppförstärkningar och sedan har vi VSK:s alla skador att ta hänsyn till.

Jag har haft lite kontakt med spelare i Skiljebo och en som jag bara hört bra om är Dervis Grabus. Han nobbade spel i VSK Fotboll förra säsongen eftersom Skiljebo då slogs om seriesegern. Den här säsongen var han dock positivt inställd att göra Douglas Karlberg som hittills gjort succé i VSK sällskap. Men det har inte blivit något kontrakt och Dervis Grabus riktar i stället kritik till VSK som valde att satsa på Birahim Sarr.
Jag hade varit en bättre lösning”, säger Grabus.

Jag måste säga att jag håller med om mycket Grabus säger och tror han skulle göra bra ifrån sig. Han verkar definitivt ha bra inställning och ska vara en hårding på planen. Jag gillar också när han säger att han inte ville spela med Karlslund i division 1 eftersom han inte ser någon skillnad att spela där än i Skiljebo. ”Det är en division 2-förening som spelar i division 1”, menar Grabus.


Måndag
Jag hade en riktigt dålig simning på kvällen. Tekniken satt inte alls och det var alldeles för mycket folk i bassängen. Jag fick inget flyt alls. Om man vill crawla, så får jag försöka hitta en annan tid än sena kvällar på måndagar och onsdagar.

Jag fick ett överraskande samtal från valberedningen i Bubbarsbo Samfällighetsförening, men jag valde att tacka nej till den förfrågan jag fick.

För första gången pratade jag med min nya kusin och den där dryga timmen gick otroligt fort. Spännande att försöka koppla ihop rösten, med personen man aldrig träffat. Jag fick t.ex. reda på att hon har en halvbror och att hon bodde 12 år i London. Bara en sån sak! Jag hade aldrig vågat bosätta mig i utomlands och hade fått hemlängtan efter en vecka. Men vi har i alla fall samma farfar ;-)

Nio tips för en ny vana
Vill du börja cykla till jobbet varje dag? Äta nyttigare? Leva mer hållbart eller läsa fler böcker? Oavsett vilken vana du vill komma igång med finns det flera smarta knep att ta till. Hos Länsförsäkringar hittade jag följande tips --> här


Söndag
Två timmar löpning i dag och den var en jobbig resa trots lågt tempo. Jag hade ingen riktig energi! Mycket snö och is och det var fantastiskt mycket folk ute i det fina soliga vädret efter Mälaren och på isen. Det var alldeles fullpoppat med bilar t.ex. vid Björnöbron.

Några snabba från badhuset
Träffade en kompis tidigare i veckan ut från badet när jag var på väg in och han berättade att han simmat 5 000 meter. Jag blev imponerad och sade att det måste ha tagit flera timmar då han inte kan crawla. Han såg trött ut och berättade sedan att han bara hade skojat och att han i stället bara fått massage ;-) Men räkna ut hur många 25 meters längder det skulle bli och du ska få ihop 5 000 meter. Det blir 200 stycken ;-)

Jag höll på att krocka med en jätte på väg in i duschen. Mina dryga 170 cm var inte mycket mot den här killen som måste ha varit minst 210 cm. Kanske kan det varit uppemot 220 och jag har aldrig sett någon så stor och så nära. Det här måste definitivt vara en av Sveriges längsta personer och jag tippar på att han var runt 40 år och lite kraftigt byggd, men inte muskulös.

Nästa gång tänkte jag ta lite om mina simtider i badhuset.


Vasaloppet blev i dag fulltecknat på drygt 90 minuter efter att anmälningstiden startade. Det är klart längre tid än vanligt då det bara tagit ett par minuter, men det beror enligt arrangörerna --> här på ett nytt anmälningssystem som införts för att "lojala" Vasaloppsåkare ska få förtur och inte riskera missa loppet när anmälningstrycket blir för stort.
- Fast det där stämmer ju inte! (Peters anm.) Det är ju ren och skär lögn.
Vasaloppet har kört med det här i flera år och jag tror inte alls på den förklaringen. Helt klart är det så att intresset för att åka Vasaloppet och Öppet spår minskar. Och det såg vi inte minst på att Öppet spår inte blev utsålt varken på söndag eller måndag och det har ingenting med att det var kallt ;-)
Fotnot: Jag räknas fortfarande som lojal fast att jag inte åkt något lopp de senaste två säsongerna.

2 656 738 320:- och 53 öre så mycket "exakt" är Nordkorea skyldiga Sverige.
Huvudsakligen handlar skulden om 1 000 Volvobilar av modell 144 från året 1975.
Läs mer --> här

Snövallen vid min stuga är nog inte helt borta förrän i slutet av april.
Förhoppningsvis finns inga spår till Valborg ;-)Fågelvägen hem!

Lördag
Åkte förbi stugan över dagen. Det är ganska så mycket mer snö därute än i "Vässan".
Jag är inte helt nöjd med snöplogningen, men det går väl fort som vi brukar säga på firma posten ;-) Jag är väl inte prioriterad då jag inte bor där permanent och dessutom ligger sist på gatan. Men jag har och får liksom svårt att komma in på min parkeringsplats då dem inte trycker bort snövallarna tillräckligt och där finns stenhård is och snö. Stora fastfrusna isklumpar som ligger utsprida på vändplatsen. Nja, bättre kan ni!

Ryska UD påstår att nervgiftet kan ha kommit från Sverige och jag undrar om dem har blivit helt tokiga där borta? Det är ju pinsamt att ett land som Ryssland t.ex. kan få OS och fotbolls-VM. Även om giftet skulle kunna komma från Sverige, så gör det inte det och Ryssland borde i stället komma med bevis att Sverige är skyldiga om det nu var så och inte skylla på andra.

Mycket vill ha mer
Jag fick ett par reaktioner på Facebook att Nordea delat ut miljonbonusar trots att vd:n lovat att frysa chefslönerna --> här. Nej, jag hoppas alla svenskar lämnar banken när dem nu flyttar huvudkontoret.

Den där Björn Wahlroos, Nordeas strylseordförande och Casper von Koskull, Nordeas vd är två riktiga tomtar! Det är lätt att klaga, men få gör något åt det. Själv så lämnade jag Föreningssparbanken (Swedbank) och Nordea för 10-15 år sedan och jag har aldrig ångrat mig

Jag tycker också att även om du är småsparare och inte har något större problem så med t.ex. Nordea, så handlar det om principen. Att våga visa missnöje och även göra något åt det. Jag har t.ex. rubbet i Länsförsäkringar där bolagsformen är "ömsesidig" vilket betyder att ägarna utgörs av bolagets kunder och försäkringstagare. Det innebär att det inte finns några externa aktieägare eller andra typiska ägarintressen.

En följd av det blir att Länsförsäkringars kunder (därav bland annat jag!) vid bra år kan få del av resultatet i form av återbäring.


Mer rörelse åt folket
När jag skriver att jag inte rör på mig tillräckligt kan någon möjligen reagera här.
Men man har faktiskt sett att även bland dem som tränar regelbundet, så rör sig många totalt sätt alldeles för lite! Många har ett stillasittande arbete och åker du dessutom t.ex. bil/buss till jobbet är risken överhängande.

Att simma 1 000 meter på kvällen räcker inte på långa vägar och många tar bilen till badhuset för att sedan sätta sig på arselet när man kommer hem.

Att ta ett kort löppass och sedan lägga sig i soffan är samma sak där.
Är du på en hyfsad okej nivå så utvecklas du inte av det tillräckligt för att ta nästa steg. Jag kommer personligen behöva öka mängden och även intensiteten.

Sedan tror jag även att det är viktigt att få in den här enkla vardagsmotionen.
Ta cykeln i stället för bilen och allt behöver inte gå så fort eller vara så jävla bekvämt. Jaså, regnar det ute? Är det kallt?

Jag är övertygad om att ett av västvärldens absolut största problem i framtiden kommer vara att folk rör på sig för lite, går upp i vikt, äter för mycket och fel sorts mat och helt enkelt kommer må förbannat dåligt. Och vad spelar dina pengar för roll när du väl är här??? Inte mycket! Och troligen kommer pengarna göra situationen ännu värre.

Alltid när jag besöker Ikea på Erikslund, så tar jag raskt den branta trappan upp, men kolla hur många andra som gör det. F-n! det är ju unga människor som ska vara i sin bästa ålder som väljer den lättaste vägen upp och jag förstår inte varför.

Många som springer på gym och larvar sig och står framför spegeln tror att dem är vältränade bara för att dem inte har någon mage och lite synliga muskler. Bullshit! säger jag. Ut i Rocklundaspåret med er och jag ska avgöra snabbt om du skojar, bara tror eller om du är vältränad.

Hur många svenskar tror ni skulle klara av att springa Rocklundafemman under 25 minuter? Jag tror faktiskt det är färre än vad vi tror och att sedan banan är tuff med många backar är en annan sak. Men fem kilometer tuff terräng borde många klara under 25 minuter. Och kom ihåg! Att jag inte säger att du är vältränad bara för att du fixar 25 minuter


Det går inte särskilt bra för Ryssland internationellt och jag får känslan att dem fått hybris och tror dem kan göra som dem vill och att ingen ska upptäcka dem. Storbritannien ska man inte mucka gräl med i onödan för de är inga dumbommar och deras underrättelsetjänst "Secret Intelligence Service" tillhör nog de allra bästa om inte den bästa! Organisationens motto är för övrigt; "Semper Occultus", latin för "alltid hemligt".

Försöker också sätta mig in i Rysslands val på söndag. Såg ni reklamfilmen igår som visades under de svenska nyheterna. En välspridd reklamfilm handlar om att Ryssland riskerar att hamna i ekonomiskt kaos, få in svarta i armén och tas över av homosexuella om folk inte röstar och röstar rätt. Läs på Vladimir Putin! (Peters anm.)

En annan musikvideo visar hur lättklädda och sexuellt utmanande unga ryska kvinnor drömmer om att få gifta sig med den 65-åriga Putin. Den videon har jag själv inte sett, men källan är Bert Sundström som är korrespondent i Ryssland för SVT.

"En stark president, ett starkt land" - så lyder den Putins valspråk.
I snart 18 år har Putin varit Rysslands ledare och enligt officiella siffror är han mer omtyckt än någonsin. Enligt de senaste undersökningarna ligger stödet från ryska folket på omkring 70 procent.


Nästa onsdag eller torsdag ska jag skriva prov på ovanstående saker.
Eftersom jag inte har något studielån eller bidrag från CSN, har jag inga krav från dem att prestera, men självklart har jag egna krav och intressen.

Tyvärr, är jag inte alls nöjd med min prestation hittills i skolbänken och man skulle kunna likna det med att springa maran på över fyra timmar och så skyller man på att skorna var för dåliga, att du åt för lite till frukost och borde ha tränat mycket mer.

Jag fick frågan helt nyligen om jag känner att jag valt rätt och det vet jag inte heller.
Helt klart är elläran så här i början i alla fall är väldigt abstrakt och jag är väl en sådan som verkligen vill veta hur det funkar och inte bara ana.
Vi har ingen traditionell lärare som står framför en tavla utan behöver man hjälp får man fråga eller mejla.

Jag känner absolut att jag hittills pluggat alldeles för lite, men jag har också känslan att bara man klarar de första kurserna, så kan det vända. Jag har hittills saknat den rätta motivation och känner mig ofta trött i största allmänhet.

Helt klart var jag rejält sliten när jag började skolan. Jag har jobbat väldigt mycket på posten (kolla bara övertiden jag haft och komptimmarna har jag inte tagit ut ;-) de senaste åren och när jag väl har varit ledig, så har jag alltid haft fullt upp med andra saker. Jag har inte fått riktig återhämtning och det märks kanske nu. Titta bara förra året! När jag väl fick mina lediga veckor från jobbet, så renoverade jag oss morsan, försökte träna så mycket jag kunde och fixa i stugan m.m.

Jag har nog inte på mycket länge suttit så mycket still som jag gör nu och även om jag är igång med träningen, så rör jag mig totalt sätt för lite.
En smula löpning, inomhuscykling och simning motsvarar inte vad jag fick när jag körde brevbäring och tränade. Även om jag tränar mer nu. Här är jag övertygad om att det kommer bli bättre när man kan cykla med racercykeln ute och springa i motionsspåren utan snö och is.

* Rekordmånga får jobb efter yrkeshögskolan (+artikel från VLT) --> här

Torsdag
I dag fick jag lite papper med posten från Skatteverket och Folkbokföringsenheten i Norrköping. Inga konstigheter egentligen, men under den allmänna upplysningarna kan jag bland annat läsa:
"Före 1968 antecknades barn i de flesta fall bara i moderns personalakt.
Först från och med 1968 har alla barn antecknats även i faderns personalakt.
Uppgifter om barn har efter 1991 kompletterats i folkbokföringsdatabasen men kan fortfarande i något fall vara ofullständiga
".
- Och just ett sådant fall har vi upptäckt. Att de flesta barn som föddes före 1968 enbart antecknades i moderns personalakt låter väldigt knepigt! (Peters anm.) Men som sagt där ska man ju ha kompletterat i nästan samtliga fall

Den brittiska stjärnfysikern Stephen Hawking dog igår 76 år gammal.
Hawking forskade kring universums hemligheter och brukade betraktas som vår tids Einstein och har ibland nämnts som en möjlig kandidat till nobelpriset.

Jag köpte Stephen Hawkings bok; "Kosmos - en kort historik", som handlar om universums ursprung och utveckling för många år sedan på bokrean.
Jag började läsa, men slutade relativt fort då jag inte förstod någonting.
I dag finns boken i min sommarstuga och jag insett att hans bok av många är ansedd som; "världens mest olästa bok".
Psst! Boken kan jag låna ut om någon är intresserad ;-)

* Här kan ni läsa en mycket rolig intervju när Nils Chöler skulle intervjua Hawking på 1970-talet --> här

Hittade några tänkvärda citat av denna världsberömda Stephen Hawking.

Råden han gett sina barn
1. "Kom ihåg att titta upp mot stjärnorna och inte ner på dina fötter.
2. Ge aldrig upp ditt arbete. Arbete ger dig mening och syfte och livet är tomt utan det.
3. Om du har tur nog att finna kärlek, kom ihåg att det finns där och släng aldrig i väg det."

Om döden
"Jag har levt med tanken om en tidig död de senaste 49 åren.
Jag är inte rädd för döden, men jag har inte bråttom att dö.
Jag har så mycket jag vill göra
."

Om kvinnor:
"De är ett fullständigt mysterium."

* Sökes: Sommarpersonal som kan klockan --> här

* Dålig kondition – då ökar risken för demens --> här

Kontakt: Peter Balonius