Söndag
Laddar för ett långpass löpning. Tror nästan det blir shorts även om det verkar blåsa mycket. Men man får springa sig varm ;-) Det blir tröja och en lätt jacka överst, så det går nog bra.

I fredags var jag ute med klassen. Trots att många bor utanför Västerås och det var helgen före lön kom 13 stycken. Det blev bowling, mat och dryck.

Det blev sent och i går lördag tog jag det bara lugnt. Kollade t.ex. på bandyfinalerna och hade sagt innan att jag skulle vara nöjd med ett guld och det fick tjejerna. Grattis!

VSK:s målvakt visade sig vara en hejare på att ta straffar. Hon tog alla! Trots att det gick till straffavgörande. Bäst av fem! Hon tog dessutom en i andra halvlek och en som fick skjutas om. Helt otroligt! Sedan är det en gåta hur domaren kunde missa straffen i första halvlek

Läsvärd liberal ledare i VLT: "Varje steg KD tar mot SD försämrar utsikterna att någonsin återsamla alliansen" --> här


Fredag
Det står som vanligt en hel del på agendan som måste göras. Jag gillar egentligen inte det där ordet "måste" som i själva verket (egentligen) inte heller finns. För man har väl alltid ett val, eller hur!?!

Jag är glad att Västerås kommun började ta bort gruset på cykelvägarna rekordtidigt i år. Nu började man en månad tidigare och även om det blev ett bakslag, så har de hunnit fixa en hel del. Jag har aldrig sett så mycket grus som i år! Men det har också varit en knepig vinter. På vissa cykel- och gångvägar har det varit som att cykla på riktiga grusvägar.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är starkt kritisk efter KD:s besked om att de nu börjar samtala med Sverigedemokraterna.
- Det är sorgligt, säger han --> här

Jag gillar Jan Björklund och tänk det var precis det här jag förutspådde med KD! (Peters anm.) Jag trodde dock inte det skulle gå så fort. Jag tror också Moderaterna kommer göra precis som Kristdemokraterna och det kommer inte ta alltför lång tid. Vad jag tycker vet ni ...

Jag ogillar starkt doping! Men läste ni artikeln i Expressen om när före detta skidskytten Kalle Grenemark fick testa att dopa sig i ett undersökande syfte? Det skedde efter hans aktiva karriär som åkare när han utbildade sig på GIH (Gymnastik och idrottshögskolan) och ingick i en testgrupp som i ett forskningsprojekt fick testa epo-doping.

Syftet var att se vilka effekter epo-doping hade på kroppen.
Gruppen injicerade erytropoitin, ett hormon i kroppen, men som här hade framställts på kemisk väg. Medan några personer i gruppen också fick placebo.

Kalle Grenemark själv var fullt övertygad om att han var en av dem som fick dopingmedel i mig.
När vi gjorde testen var mina resultat häpnadsväckande. Jag sänkte min tid på milen med fyra minuter, säger Grenemark och berättar att man gjorde tester före och efter injektionen.
Innan gjorde han milen på 36 minuter - efter på 32 minuter.

"Jag blev aldrig trött"
- Det var helt sjukt. Jag blev så oerhört mycket bättre. Det var liksom bara att mata på. Jag blev aldrig trött i kroppen, fick aldrig mjölksyra. Det enda som kändes som vanligt var andningen, det blev jobbigt att andas efter taget.

- Jag som har sämre konditionsvärden än Kalle och behöver längre tid på mig att springa milen skulle troligen få ännu större effekt i tid. Jag kanske skulle sänka tiden med 4.30! Men naturligtvis skulle jag aldrig vilja testa epo eller anabola steroider och dylikt kan ju dessutom vara både farligt och skadligt att injicera.

Men effekten Kalle Grenemark fick var större än jag trodde! Och det var väl därför en sådan som längdskidåkaren Johannes Dürr kunde komma från ingenstans och lyckas innan han åkte dit. Dürr testades positivt för EPO-dopning i samband med olympiska vinterspelen 2014.

Vilka vägar brukar du ta??
Jag tycker man inte alltid ska ta den lättaste eller snabbaste vägen i livet.
Samtidigt vill jag inte slå mig för bröstet och säga att jag är bäst för det är jag inte. Långt därifrån! Men vi alla behöver jobba på vårt beteende och väldigt många av oss sitter för mycket still. Vi är alldeles för lata!

Besökte morsan i dag och berättade att jag fått punktering på väg dit, så sista kilometern fick jag gå med cykeln. Hon trodde jag skulle ta bussen hem!
Men cykeln då frågade jag och lade till att i går sprang jag två mil, så då orkar jag gå drygt fem kilometer hem med cykeln.

Jag är också väldigt förvånad när folk som är 20-30 år åker bil i Västerås trots att det går lika fort att cykla. Första gången på "hubben" undrade jag var alla cyklar var. Jag såg bara bilar och trodde de stod någon annanstans.

Pssst! Det går att cykla till Erikslund. Jag lovar! Även vintertid

I lördags bubbade jag hem en symaskin från morsan på cykeln och den måtte ha vägt med väsklådan och tillbehör i alla fall 15-20 kg. Naturligtvis tog jag trapporna upp till sjunde våningen för att hämta, men jag var värre i dag när det blev trappor upp till 10:e våningen på centrallasarettet där vi var på studiebesök hos "Region Västmanland".

Sedan skulle symaskinen för att återgå till den hem till syrran för att jag ville ha hjälp med att sy upp två gardiner till stugan. Visst skulle jag nog fixa det där själv, men jag tycker det är bra att hon får öva lite som har två ungar

Jag tror många behöver jobba på de här mindre sakerna. Ta trappor när det finns hiss, cykla och gå mer. Försöka röra på sig mer i största allmänhet och inte sitta för mycket på rumpan. Man behöver liksom inte ta den bekvämaste vägen bara för att man kan det.

Hämtade dessutom ut ett paket i dag. Det kom fram väldigt snabbt från England och med postnord, men det var bra mycket större än jag trodde! Framför allt var det två nya MTB-däck som tog plats. Jag har inte bytt däck sedan jag köpte cykeln, så det är väl dags nu. Bra pris på ett par Continental! Kvalité.

På cykeln jag fick punka så var det Biltema (!) Det tog drygt en vecka trots nytt framdäck. Bara det jag bytte! Det är mönstrat som typ ett bildäck fast mycket mindre mönster och där har det fastnat massor av småsten och det får nästa gång blir riktiga däck för det här håller inte ...

Kraftig ökning av TBE i Västmanland – rekordmånga fall 2018 --> här


Måndag
Det blev ett trainerpass i går på cykeln och direkt efteråt även ett snabbt löppass!
I dag efter skolan när jag kommit hem och fyllt på med en tallrik havregrynsgröt, en klick honung, toppat med nötter och lite mjölk i styrde jag ut på ett långpass löpning. Jag kände direkt att kroppen var seg och benen tunga som bly. I dag struntade jag i tempot!

Runt en plusgrad ute, lätt snöfall och en hel del blåst. Inget mysväder direkt och det var inte värst många löpare jag mötte under dessa två mil som jag samlade ihop.

Vikt i dag 82,2 kg. Inte helt nöjd med det och tror det får bli ett matstopp efter klockan 19.00 eller ska vi börja med 20.00??

Det var en skaplig avslutning i gårdagens skidskytte i herrarnas masstart.
När Johannes Thingnes Bö och ryssen kom in för det avslutande skyttet var jag helt säker på norrmannen, men han bommar alla fem! Helt osannolikt och ryssen Garanichev bommar alla utom en!

Det otroliga var också tiden som de tog på sig att skjuta. Thingnes Bö brukar alltid skjuta jättesnabbt, men nu tog det väldigt lång tid. Hade han åtminstone träffat tre så hade säkerligen tagit guldet.

Sedan är ju norrmannen snabbast på att åka och kanske skulle han ha tjänat på att skruva upp åktempot från start? Nu verkade han bli lite bekväm och ville avvakta till slutet. Men okej, det var nysnö i spåret och snöade och då är det alltid tyngre att dra längst fram.

En annan sak jag märkte när jag cyklade var att min ena cykelsko ibland gick emot cykeln när jag trampade. Du vill sträva efter att hålla in knäna och inte cykla för brett med benen eftersom det tar onödigt mycket luftmotstånd.

Jag trodde det enbart berodde på klossplaceringen och att jag hade en modell av kloss som rörde sig. Det finns nämligen tre färger när man snackar Shimano pedalklossar och de är: röd 0° float, blå 2° float och gul 6° float.

Gula kan passa bra för de cyklister vars fötter rör sig naturligt när de trampar. Men har du höga ambitionsmål kan jag tycka att man generellt borde försöka köra med röda eftersom det medför fixerad position utan float. Det borde innebära i sin tur att man kan få mer effektivitet (kraft) ut när man trampar och inte kan röra för mycket i sidled.

För att komplicera det här ytterligare har det också stor betydelse var du placerar klossen på skon. Det har stor betydelse för största möjliga energibesparing, avlastning och för prestationen har jag läst.

För triathlon finns det ännu en fördel och det är en mindre trött vadmuskulatur efter cykelmomentet och inför löpningen. Studier har visat en tidsförbättring upp till 30 sek per 5 km vilket ni kan läsa om --> här.

Som sagt jag tror det finns saker att förbättra och jag var långt ifrån nöjd med min löpning i Kalmar senast.

Jag noterade också här i helgen att även mina kickpedaler var felinställda som det verkar då man även kan skruva dessa i olika lägen.

Ironman är komplicerade tävlingar, men man ska inte på något sätt tro att jag bara cyklar 15 minuter snabbare på grund av det här. Däremot vill man hela tiden försöka optimera chanserna för att lyckas och minimera risken för att misslyckas

Söndag
Har känt mig lite trött och hängig i helgen, så det har t.ex. inte blivit något långpass.
I går hade jag dessutom precis som Dorothea Wierer magproblem, men hon kunde i dag ändå vinna VM-guld! Wierer är väl den största fixstjärnan bland tjejernas skidskyttar och hon t.ex. ungefär lika många följare på Instagram som Therese Johaug. Dorothea Wierer är inte lika överlägsen i spåret (långt därifrån) som norskan, men det och spänningen är till skidskyttets stora fördel.

När jag har tid över kan jag tänka på sommarens Ironman. Jag vill komma så förbered som jag bara kan. Jag var inte helt nöjd med cyklingen t.ex. och det finns saker att förbättra. Jag har i höst och vinter skruvat oerhört mycket på cykeln. Jag vill hitta det perfekta för mig. Sadelhöjd, vinkeln på den samma, tempopinnarna, armstöden etc.

Vi killar har ju också en pung och ett manligt könsorgan att ta hänsyn till och man vill ju att det ska kännas bra och så bekvämt som det bara kan gå när man cyklar.

En gång när jag tittade på Eurosport och någon cykelsändning som Roberto Vacchi kommenterade fick han frågan från en tittare som hade problem med just det här och Vacchi svarade kort och gott: "Du inte ska cykla på pungen". Och kanske menade han att man inte ska sitta på den samma. Jaja, lite roligt var det allt

På lördag är det en hel del intressant sport på TV. Kanal9 börjar redan klockan 07:35 från "Visma Ski Classics" och från Birkebeinerrennet. En tuff bana det där!

Notera att alla deltagarna måste åka med en ryggsäck och de kommer garanterat berätta varför ;-) 54 km klassisk stil från Rena till Lillehammer i Norge handlar det om.

Sedan tänkte jag efter lunch se skidskytte VM-stafetter både på dam och herr.
Även matchen Leeds mot Sheffield United! I Falun kör de sprint i världscupen, men det får bli i repris ;-)

Fredag
Uppdaterat tävlingsschema här till höger. Har plockat bort Stockholm maraton och i stället lagt till Vansbro. Jag hade hoppats på något erbjudande på maran, men det har inte kommit något, men jag gillar annars Stockholm maraton! Har dock inte helt lagt bort det och vi får väl se, men jag räknar inte med något Stockholm. Sedan sliter det ganska mycket att maxa en mara och jag tror det i så fall är bättre att köra en halvironman. Trots att den tar längre tid, så sliter det inte lika mycket på kroppen och benen ...

Vansbro är åtta dagar innan Jönköping och jag tror där det räcker att köra en olympisk för att få upp lite fart inför Jönköping

Jag är inte förvånad ;-)
IRONMAN Kalmar (Sweden): "Fantastic experience! BEST SPECTATORS! The whole city was cheering for us, they really made me smile the whole day!" Läs mer --> här

Anmälan öppnade i tisdags, men det blev tekniska fel direkt. När de öppnade på nytt i går gick det dock bra att anmäla sig. Jag vet inte riktigt varför jag skulle ha så bråttom (jag trodde man skulle kunna välja startgrupp, men man uppskattar i stället sin snabbaste tid och sedan placerar Vasaloppet in dig) och jag kunde väl ha väntat hela året åtminstone. Det kommer troligen inte bli fulltecknat och gruppindelningen lär inte göras förrän det börjar närma sig för starten i februari.

1 295:- är lägsta pris utan någon extra försäkring. Man får uppskatta sin snabbaste tid och jag valde att sätta 5.44. Jag har ju stått i femte led många gånger och det var ungefär den tiden som krävdes i Öppet spår i år. Jag skulle tro att om man sätter sin tid från 6.15 eller snabbare som borde man komma i startgrupp 1, men det är min uppskattning

Läs mer om hur starten och gruppindelningen går till här --> här

Bilden ovan seedningen inför Vasaloppet 2020. Drygt 2 000 bröt det senaste Vasaloppet och för att få en seedning till 2020 kunde man åka på lite drygt 11.23 (!). 11.23.22 räckte för led 9 och det motsvarar 8 timmar på "Öppet spår" både på måndagen och söndagen. Jag har aldrig tidigare sett så stora tidsskillnader mellan två lika led på samma distans.

Under Vasaloppet gick det väldigt tungt att lika i spets och dra. Det var motvind och nysnö. Men någon var tvungen!

Måndag
En ny vecka med nya möjligheter. Jag fyllde år i går och då blev det årets längsta löpning om ungefär en halvmara. Minst 21 km in på kontot.

Träffade min chef och hans sambo och hann prata lite grann om den kommande sommaren.
Det kändes bra eftersom det är många saker som måste stämma för att ta det ska gå bra i Kalmar.

Vikt i dag på morgonen 82,9. Tio återstår och tror ni jag kommer fixa det? T. lät lite osäker, men jag måste väl tro på mig själv, så jag säger: Jaa!

För 30 år sedan såg det ut så här! När Gunde Svan vägrade kliva av trots stora påtryckningar från svenska ledare ;-) En av Sveriges största idrottare genom alla tider ...

Lördag
Det skulle vara häftigt att få testa den där banan som de kör femmilen i Holmenkollen på! I dag fick de byta skidor två gånger och de bästa herrarna i världen tar ändå nästan två timmar och 30 minuter på sig

Hur mycket tror ni då en amatör som jag skulle behöva?
De körde sex varv och jag tror en hyfsat stark motionär skulle vara halvdöd efter ett varv och sedan inte vilja åka något mera ;-)

Iivo Niskanens skidor gick nästan lika dåligt som mina gått i vinter och då var säkert hans skidor ändå bra mot mina. Han är dessutom en av om inte den bästa att åka klassiskt, men har man inte materialet för dagen, så är man chanslös.

Här under kan ni se sändningen för 30 år sedan och jag tycker många åkte fort i snövädret ;-)


Fredag
Känns som att det blir en anmälan till "Öppet spår" söndag nästa år ;-)

Jag var ute och sprang i torsdags kväll. Regnet öste ner och det var väldigt snöplaskigt på vissa ställen så jag blev genomvåt. Så där härligt när strumpor och skor blir dyngsura. Mötte två andra löpare och det var respekt.

När det är så här dåligt väder och blött tycker jag det är bättre att springa barnbent. Shorts! Att ha långbyxor gillar jag inte även om det bara är några grader varmt. Däremot tycker jag det är viktigt att vara varm på överkroppen. En jacka som står emot vätan, men också andas. Handskar, mössa eller keps ;-)

Av 80 sökande på 10 platser tog två av mina träningskompisar plats i Cyklotekets lag "Sockertoppen" som ska samla in pengar till de med diabetes. De kommer köra Vätternrundan tillsammans med bland annat Roberto Vacchi. Kul! Och grattis!
Jag lovar att ge de några bra träningspass i vår.

Norge slog till direkt i skidskytte VM i Östersund. Det blev guld!
Men jag förstod aldrig varför de satte Johannes Thingnes Bø på tredje sträckan??

Om Sverige får en medalj på hemmaplan, så tar säkert Norge fem guld.
På längdskid-VM tog de alla guldmedaljer utom de två Sveriges damer knep.

På herrsidan på Vasaloppet, så var det 13 (!) stycken norrmän bland de 15 bästa.

Jag har märkt på sociala medier att intresset börjat avta och jag tror Norges överlägsenhet är en fara för hela sporten och därför är det oerhört viktigt när det kommer fram sådana duktiga och härliga tjejer som Frida Karlsson. Hon är inte viktig bara för oss i Sverige utan för hela sporten som sådan.

När jag började följa henne på Instagram hade hon färre än 10 000 följare, men nu är hon uppe i över 82 000

Torsdag
Jag är nu klar med mitt personliga brev och CV och jag väljer att skicka in det i dag eller i morgon då det är sista dagen för de företag som skolan samarbetar med.

Eftersom det är väldigt länge sedan jag skrev brev och CV googlade jag en del.
Där fick jag t.ex. tipset om att man ska skicka det som pdf.fil och eftersom jag också vet att många från klassen söker samma platser valde jag också att lägga brevet före CV:t och i samma dokument. Allt för att underlätta! Sedan fick syrran kolla igenom svenska språket och jag var inte felfri ;-)

Var sak har sin tid
Börja inte dagen med att svara på e-post och undvik att fatta viktiga beslut sent på eftermiddagen. Läs mer --> här

Mera skidor, Vasalopp och seedning
Jag låter måhända lite gnällig som klagar på delar av seedningen i Vasaloppet, men jag tycker bara det ska vara lika för alla. Så klart det är stor fördel att stå långt fram! Det är bättre spår och mindre köer och du kommer snabbare fram till mål och får en bättre tid.

Men man ska ha klart för sig att står man långt fram i femte led har man ungefär 10 000 skidåkare bakom sig! Kan du då inte åka skidor eller har kondition som en sköldpadda blir du då ett stort irritationsmoment för många bakom som vill om och är bättre.

Med Öppet spårs nya startprocedur med olika startgrupper och tider, så blir det ännu lättare att få en bra tid på Öppet spår än på Vasaloppet. Det blir mindre köer på Öppet spår och är färre som åker vilket medför generellt bättre spår.

Extra fördelaktigt blir det om du är duktig och anmäler dig till led 1. En sådan plats är också lättare att sälja då jag är ganska säker på att den som övertar också tar över starttiden och gruppen. De flesta vill starta tidigt!

Notera! För att ens få en seedning till Vasaloppet, så behövde man åka på max åtta timmar både på söndagen och måndagens Öppet spår. Mellan 7,20 och 8 timmar, så hamnade man i nionde led. Över det blev man oseedad.

Sedan är det lite märkligt kan jag tycka att det skiljde så mycket 15 minuter mellan t.ex. led 2 och 3 beroende om man åkte på måndag eller söndag. Men här vill jag inte sticka ut hakan för mycket. Bättre att hålla käft kanske ;-)

Tror jag ska fråga om någon vill följa med på Öppet spår söndag nästa år.
Anmälan till loppen öppnar 17/3.

Björn Sandström hade det oväntat tungt i VM-femmilen
Nu avslöjar han varför. Sandström råkade av misstag sno japanen Kaichi Naruses skidor vid ett av bytena under loppet. ”Japanen var i alla fall snäll så jag inte blev diskad”, skriver han på Instagram. Läs mer --> här

Mäklarens knep: Tapetsera hela lägenheten i tidningspapper --> här

Visma Ski Classics sänds på Kanal 9. Nästa tävling 10 mars
Engadin Skimarathon, Maloja-S-chanf, Schweiz, 42 km --> här

Foton "Visma Ski Classics" Vasaloppet --> här

Mattias Svahns tips för Vasaloppet --> här

Måndag
Pratade med min chef på Posten i dag. Han undrade om jag ville jobba i sommar och det ville jag ;-) Eftersom jag har min anställning kvar är jag skyldig att stå till förfogande och jag kan inte välja något annat jobb före. Även om jag t.ex. skulle få sommarjobb inom det jag pluggar. Okej, att jag skulle kunna jobba där under min semester, men vill jag träna!

Även om jag inte fått höra det här så eller fått något ultimatum, kan jag spelreglerna och dem ska man hålla sig till.

Jag lämnade också önskan om jobb under hela juni för att förhoppningsvis få vara ledig i juli då Ironman 70,3 går i Jönköping, men framför allt blir juli stenhård träning inför Ironman Kalmar.

Vikt
Kollade vikten i morse och den visade 83,3 kg. Fortfarande alldeles för mycket! 10-talet kilo återstår och jag har räknat ut att jag behöver gå ner två kilo i månaden till första augusti. Det innebär 5 hg i veckan eller ett kilo var 14:e dag ;-)

Även om jag fortfarande är lugn, så behöver jag vara på banan. Är nöjd med att jag är i gång med träningen och i lördags blev det 20 km på tunga ben.

Vasaloppet
En lite rolig sak på Vasaloppet var att den före detta (?) elitåkaren Robin Bryntesson provade att starta från sista led (10) i Vasaloppet. Han ville se hur långt fram han sedan kunde komma.

I Smågan låg han på placering 9 928 av herrarna och var i mål 3 493 (3 672 totalt med tjejer).

Det visar hur oerhört tufft det är under de här vidriga förhållandena det är att åka upp sig. Hade det varit mer normala hade han avancerat mycket mera!

Han skulle normalt vara placerad i led 1. Men med det här placeringen nådde han "bara" led 5. Robin Bryntesson har varit som bäst 12:a på Vasaloppet och skulle säkert ha varit bland de 300 bästa om han kört från led 1 där han var placerad.

Något som jag är väldigt kritisk emot när det gäller Vasaloppet är deras seedning.
Om den följdes till 100 procent skulle det vara jättebra! Men det gör den inte.

Om jag hade åkt i går, så hade jag fått starta i led 9 eller mer troligt längst bak i led 10 då mina meriter är från 2016. Att jag hade fått starta härifrån är okej för mig även om jag säkert har en högre kapacitet, men det kan jag inte visa på papper (får bara vara tre år gammalt) och Vasaloppet seedar bara från vissa längre skidlopp som är över 40 km, men undantag gäller för Tjejvasan. Vasaloppet seedar bara från skidlopp och inga maraton eller Ironman spelar roll. Helt rätt tycker jag.

Men om du är kändis, så placerar Vasaloppet in dig i led 5 eller 6 och där finns en hel del bra åkare. Men varför ska det vara så? Det är en gåta för mig.

Sedan har vi alla veteraner (de med 30 kalenderår) och de är säkert minst 300 stycken och de hamnar också i led 5. Jag tycker också det är fel! Vissa av veteranerna är jättebra, men jag tycker ändå man ska stå i det led man hör hemma! Jag kan köpa att veteranerna inte ska behöva stå längst bakom bland de oseedade, men inget mer såvida man inte har den kapaciteten.

T.ex. varför ska jag stå i led 3 om jag inte har den kapaciteten?
Jag är då bara i vägen för åkare som är snabbare och vill åka om och det är irriterande för alla.

I går fick en viss före detta politiker och dennes fru (!) stå i led 6 trots att de åkte på långt över 10 respektive 11 timmar. De har precis som jag inga meriter som gäller, men jag som är flera timmar snabbare hade fått starta bakom de eftersom jag inte är kändis. Otroligt!

En gammal avdankad hockeyspelare och nu gammal tränare fick stå i led 5 trots inga som helst skidmeriter eller historiska resultat på längdskidor. Karln var helt slut i mål och det var det värsta han gjort med en tid bra mycket över tio timmar. Mina exempel är bara ett par av många och så här har det varit i många år, tyvärr ...

En kändis som dock stod längst bak bland de oseedade var Alice Bah Kuhnke. Respekt till henne! Därifrån är det både tuffare och svårare att åka och hon åkte i mål på ungefär tolv timmar.

Du måste inte tränamen rör på dig mer
Svenska folket har sämre flås än för tjugo år sedan. Stress och ökade krav på effektivitet gör att vi rör oss mindre. Men det behövs varken gymkort eller ett maraton i sikte för att förbättra sin kondition. Det räcker med trappor och mer rörelser i vardagen.
Läs mer --> här

Vasaloppet
Det blev ännu tuffare förhållanden än vad jag trodde. De tävlande har också haft en jobbig motvind. Även om jag inte tävlade i dag, så har jag i alla fall gjort 10 stycken (Vasalopp och Öppna spår) och vet att det varit extremt tuffa förutsättningar. Jag kan föreställa mig!

Otroligt smart kört av Team Koteng och extra kul att Tore Björset Berdal fick vinna även om han är norrman. Men jag tänker på fjolåret då hans utbrytning så när lyckades.

Andreas Nygaard i all ära, men han är typ aldrig uppe och gör något grovjobb ;-)

Någon kanske undrar varför ingen satte av efter Björset Berdal?
För det första var det bara två spår att åka i och båda de blockerades och de hade väl t.o.m. dubbla åkare ett tag. I det läget kostar det oerhört att försöka runda de åkarna och sedan ha krafter kvar att jaga ikapp. Då hade du helt varit borta från medaljchans om du försökt.

Men det blev återigen Anders Aukland. Han som fyller 47 (!) år som får offra sig och försöka jaga ikapp.

Team Koteng tar 1-2-3 och har fem bland de tolv första.
Och Nygaard missar medalj ;-)

Petter Eliassen, då? Ja, han försökte några gånger under loppet, men insåg nog att det inte skulle gå. Det är möjligt att han hade fixat att gå ifatt Berdal, men då hade han bara bäddat för någon annan! Och jag tror hellre han såg Berdal som vinnare än t.ex. Nygaard ;-)

Det är synd att vi i dag inte fick mer rättvisa förhållanden i spåret. Hade det varit som på Öppet spår så tror jag en som Petter Eliassen hade kunnat spränga hela fältet. Det är svårt, men han är en av få som kan fixa det ;-)

Sedan tycker jag tjejerna skulle få starta en halvtimme innan. De skulle då få en helt annan tävling och uppmärksamhet. Det hade blivit roligare både för dem och för oss som tittar!

Det här visste du inte om Vasaloppet --> här
Direktsänds i bland annat Turkiet, Australien och Nya Zeeland!

Inga Medin från Västerås tjuvåkte Vasaloppet 1976 – som man --> här

Vasaloppet
Inför Vasaloppet ser det ut att vara minusgrader och det kommer frysa på natten, men ett stort snöfall är på väg mot söndagen. Just nu verkar det komma litegrann sent på lördag kväll för att sedan börja på allvar strax innan själva starten!

Det här snöfallet kommer garanterat få stor påverkan på loppet. För eliten kommer det bli svårt att gå ifrån och 95 procent chans eller mer att allt kommer avgöras i en spurt. Blir knappast en segertid under fyra timmar i år och ni kan jämföra med Oskars Svärds solotid i måndags på 4.01 ;-)

Upplagt för Andreas Nygaard i morgon! En stor och stark åkare som är explosiv i en spurt. Men hoppas på Petter Eliassen som vinnare eller någon svensk.

Det blir svårare för en som Petter Eliassen som ofta är den som vill hålla fart och gör mycket själv. Kanske att han har några lagkompisar eller andra som är beredda på att offra sig och försöka köra så tufft det bara går. Men det blir svårt ändå eftersom man kommer få slita häst längst fram.

För motionärerna kommer snöandet också påverka. Det kommer bli tungåkt och spåren riskerar att inte hålla även om det skulle vara någon minusgrad.

Positivt är att det ska vara någon minusgrad i morgon under hela loppet. Tack vare det och snöandet, så lär det vara kallvalla på burk som gäller och det blir hyfsat lättvallat om det inte blir runt nollan. Alltid något!

Du har aldrig åkt en tremil tidigare?
Sensationellt VM-silver på 10 kilometer.
Nu ska stjärnskottet Frida Karlsson köra tremilen. Läs mer --> här

Fristil masstart 30 kilometer klockan 12.15 på lördag
Vem av svenskorna Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson tror jag mest på?
Bra fråga! Det är svårtippat här. Förmodligen blir det ganska tuffa förhållanden i spåret (varmt och löst) och Kalla brukar ha problem när det är 30 km och längre sträckor.
Det finns även andra saker som kan tala emot.

Hon har dock rutinen och har hon haft bra återhämtning samt har bra skidor finns det stora möjligheter!

Unga åkare brukar oftast ha problem med de längre sträckorna då de saknar hårdheten och uthålligheten som tar tid att bygga på. Det talar emot Frida!

Men kanske är Frida Karlsson undantaget som bekräftar regeln. Hon har fördelen att ha bra syreupptagningsförmåga och är dessutom lätt i kroppen vilket är en fördel. Frida verkar dessutom vara en stark hängåkare som åker med huvudet och som junior är det okej att ligga bakom de mer rutinerade. Jag tror också hon har en hyfsat stark spurt! Bättre än t.ex. Ebba

Ebba Andersson är precis som Frida lätt i kroppen och en mycket stark löpare. Formen är dock osäker och vi har inte sett henne köra fristil i VM. Jag väljer att tro mest på Kalla. Sedan Ebba, Frida och sist Ida.

Stor guldfavorit är Johaug och jag sätter Flugan som nummer två. Men det kan bli stora svängningar i morgon då säkert många tävlanden är matta och slutkörda efter hårt tävlande i VM. Jag hoppas norskorna är rejält trötta redan från start!

Drömmen i morgon vore
1. Kalla 2. Ebba 3. Johaug

Otaktiskt Sverige långt från medalj: ”Åkte med huvudet under armen” --> här

Sverige blev femma i dagens stafett och det var väl ungefär som väntat. Vi är inte bättre! Sedan förstår jag mig inte riktigt på den där Calle Halfvarsson. Jag tycker han allt som oftast tar konstiga beslut och hamnar i egendomliga situationer. Sedan får experterna prata hur mycket som helst om hans kapacitet, men han verkar aldrig få ut den eller vinna några medaljer.

I dag funderar jag på varför han måste tokrusa i fatt de som var före och sedan direkt gå upp i spets! Det kom också duktiga åkare bakifrån och jag tyckte han skulle öppnat mer kontrollerat.

Sedan fortsätter Calle att dra på vissa partier trots att han mötte några av världens absolut bästa på distansen och i klassisk. När det sedan blir körning är han helt parkerad och slut och ger inte Burman särskilt bra förutsättningar vid växlingen. Där rök Sveriges chanser på en eventuell och möjlig bronsmedalj. Nej, jag är faktiskt lite besviken!

Jag följer Stafettvasan och det blir återigen ett väldigt snabbt lopp i Vasaloppsveckan.
Just pekar det på en sluttid för vinnande lag på 3.45! En tid jag bara marginellt cyklat (CykelVasan) fortare på ;-)

Jag väljer att lägga upp seedningstabell inför Vasaloppet 2019.
Notera att en seedning från t.ex. Öppet spår 2019 även gäller till Vasaloppet 2020.
Jag har ju t.ex. flera gånger dubblerat med Öppet spår eller Halvvasan och sedan kört Vasaloppet samma år. Jag har ju ofta kört sämre på Vasaloppet, men tack vare bra kört på de andra loppen har man tagit med sig sin seedning även till året efter även om man skulle ha misslyckats på Vasaloppet.

Vid ett misslyckande spelar det ingen roll om du varit sjuk/skadad eller om du åkt dåligt i Vasaloppet så länge du har en seedning sedan tidigare att falla tillbaka på.

Jag vill också uppmärksamma er vilken otrolig skillnad det kan vara på skidföre mellan olika lopp. 7.11.25 på Vasaloppet 2018 kanske inte låter så imponerande, men det var sista tid för kvalificering till femte led där jag stått under många år när jag kört. Här går man på placering och det är inget hokus pokus eller någon uppskattning.

Men den här Vasaloppstiden 7.11.25 jämför man t.ex. med Öppet spår nu i måndags på 5.45!
Det skiljer nästan 90 minuter och man låter så otroligt mycket bättre åkare om man åkte på den snabba tiden, men det är man alltså inte!

Tack, vare Oskar Svärds tid i måndags fick man också en åkare som kvalificerade sig till elitledet, men i söndags fanns ingen sådan åkare med den kalibern.

Att Oskar körde i måndags beror nog på att "Försvarsmaktsvasan" alltid avgörs på måndagar i samband med Öppet spår. Han är anställd där.

Vilket otroligt lopp tjejerna gjorde i går!
Jag tror också Norge föll på eget grepp och man hörde på Johaug att hon inte ville köra sista sträckan. Jag tror det fanns mer tid att ta på de klassiska sträckorna även om det inte blev så nu. Men Johaug är inte rädd som många av de andra att köra själv och jag tror att Frida kan ha tappat några sekunder (även om man inte vill tro det) och hade Norge gått ut i ledning inför tredje hade det blivit svårare för Kalla. Som sagt det här kan vi inte veta och jag bara spekulerar.

Första sträckan
Ebba Andersson och Heidi Weng. En lite avvaktande sträcka och det var först på andra varvet det började hända saker. Men jag hade hoppats Ebba skulle kunna göra något mera, men icke.
Weng var helt slut i mål, men samtidigt lycklig att hon gjort sitt.

Andra sträckan
Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Östberg. Två formstarka åkare där Flugan fick dra mest, men Frida visade vilken grym åkare hon är och med starkt pannben.

Det såg ut som att norskan precis som Ebba blev förbannad när en åkare bakifrån (läs här Frida) körde på hennes skidor! Det är sjukt irriterande och inget norskan uppskattade när en junior gjorde (haha)

Tredje och fjärde sträckan
Charlotte Kalla och Astrid Jacobsen. Två tjejer som varit nästan helt jämna under detta VM och jag tyckte nu allt var upplagt för Norge på sista sträckan.

När nästan hela första sträckan var körd ville Kalla att norskan skulle upp och dra.
Hon går upp motvilligt, men det går inte fort då.

När sedan Kalla i en backe på andra varvet höjer tempot släpper Astrid Jacobsen och resten är historia! Det blir 18,8 sekunder (jag hade tippat 23!) och trodde Johaug skulle komma ifatt ganska snabbt. Stina Nilsson mot den oövervinnlige Therese Johaug.
Frågan är inte om, utan när Johaug ska komma ikapp Stina.

Det tar norskan nästan 4 km att komma i rygg på Stina. Jag tycker sedan Therese Johaug gör en liten miss då hon direkt går förbi och försöker hänga av Stina. Men hon blir lite för ivrig. Även om det inte är jättemycket backe att köra i, så tror jag utfallet hade kunnat blivit bättre och hon väntat någon sekund till innan hon slog till ;-)

Jag tycker också Johaug såg ovanligt sliten ut. Hon hade munnen vidöppen och på ett upplopp har hon ingen fördel alls mot lite större åkare.

Grattis Sverige och grattis tjejer! Ett historiskt VM-guld

SVT1 12.30-14.30:
Längd: VM stafett (d) Seefeld

1. Ebba Andersson Vs Heidi Weng (klassisk)
2. Frida Karlsson Vs Ingvild Flugstad Östberg (klassisk)
3. Charlotte Kalla Vs Astrid Jacobsen (fristil)
4. Stina Nilsson Vs Therese Johaug (fristil)

Jag väljer att matcha de svenska åkarna mot Norge eftersom det är Norge som är de stora favoriterna. Men varnar för Ryssland!

Och att Norge ändrade startordning på Ingvild och Therese beror på att de fruktade att Frida skulle kunna hänga med Therese. Jag förstår hur de tänker, men kom samtidigt ihåg att de klassiska sträckorna är tuffare och att Therese inte har någon bra spurt!

Ebbas form i VM är ett frågetecken, men jag tror också hon sist inte hade de bästa skidorna. Weng har väl varit som väntat i VM och även om hon varit stabil, så är hon i mina ögon ett litet osäkert kort. Men knapp fördel Ebba om jag måste välja!

Jag tycker vi ska ha realistiska förhoppningar på Frida. Kom ihåg att hon "bara" är 19 år och hon ställs mot en norska som imponerat oerhört mycket! Ingvild har både form och rutin. Möjligen kan vi hoppas på att "Flugan" kan vara sliten efter hårt tävlande i VM ;-)
Men viss fördel Frida!

Charlotte Kalla och Astrid Jacobsen hade i princip samma tid senast och jag tyckte norskan såg mer sliten ut. Men då var det klassiskt och tungt före på en jobbig bana - Nu är det fristil på en lättare bana och det passar den större och tyngre Astrid bättre.

Jag måste ändå hoppas och tro på en viss fördel för Kalla för Sverige kommer behöva alla sekunder de kan få på sista sträckan. En liten passning! Astrid har tidigare klappat ihop på en stafettsträcka, men nu känns formen bättre, men det är inget som känns självklart! Och Kalla skickar iväg Stina med 23 sekunders ledning ;-)

Stina Nilsson Vs Therese Johaug
Här tror jag Stina behöver 20-30 sekunder för att ha möjlighet att hålla undan och vinna i en eventuell spurt. Är de sida-vid-sida med 100 meter kvar är det klar fördel Stina Nilsson

Onsdag
Vilket lopp Frida Karlsson gjorde i går! Jag fick känslan att det kunde vara en fördel att starta tidigt eftersom spåren borde ha blivit sämre ju längre tid som gick.

Efter 6,7 km hade Johaug tappat lite mot Frida och ledde då med enbart dryga fyra sekunder. Johaug såg där helt parkerad ut! Hon var färdig och var nu för första gången pressad på riktigt. Jag hoppades på sensation. Men därefter lyckades hon samla kraft och vinna med ungefär 12 sekunder.

De sista dryga tre kilometrarna har givetvis Therese Johaug haft stor fördel att kunna gå på Fridas tider och hon har så klart fått massor av tider utmed banan.

Det här gör det svenska stafettlaget väldigt intressant och i min värld måste jag nu tänka om lite. Mathias Fredriksson tyckte Frida skulle ta tredje sträckan, men det köper jag inte alls! Johanna Ojala tyckte hon skulle ta den mot Johaug och jag håller med! Vi behöver matcha den bästa mot Johaug och det är de två klassiska sträckorna som är de tuffaste. Men trots att det "bara" är 5 km att åka kan Jahaug ta 30-60 sekunder på nästan vem som helst.

Norge kommer garanterat (tror jag!) ställa upp med följande startordning: Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ingvild Flugstad Østberg.

Problemet Sverige har är egentligen på den sista sträckan. Jag tror t.ex. inte Stina räcker till mot Ingvild. Norskan är en bättre distansåkare, men har också ett psykologiskt övertag från team spriten där Stina inte lyckades spurta ner Ingvild.

Men hur duktig är Maja på 5 km??? Jag tror också att om Ingvild möter henne så är hon inte lika säker i en spurt och kanske vill hon då försöka avgöra utmed banan vilket kan bli tufft och spela ett spratt ;-)

Min startordning på de svenska blir alltså. Ebba, Frida, Kalla och Maja! Och i min värld går man alltid för guld

Måndag
Extremt snabba spår i dagens Öppna spår! Oskar Svärd först i mål på otroliga 4:01:35! Notera att den tiden fixar han solo ;-) De sju snabbaste i dag var alla över 40 år.
En var över 50 år och ett par över 45 år.

Vikt: 83,6 kg 25/2
Mål: 73 kg (1 augusti)
Start: 84,4 kg (17/2)


Söndag
Nytt långpass i dag söndag! Jag sprang ut efter lunch och skidorna när det var som varmast. Det var shorts på, tunna vantar och långtröja med linne under. Inte alls kallt även om det blåste lite väl mycket.

Trots trötta ben från gårdagen, så var det lite bättre tempo mot förra söndagen och precis lika långt och ungefär 18 km.

Jättemycket folk som gick efter Mälaren och jag undrar om promenad är det nya träna i Sverige år 2019? Uppfatta mig rätt nu. Att gå är helt okej och bra, men många skulle behöva tuffare träning för att hålla igång pumpen och lungorna. Man får liksom inte ersätta det här mot pulshöjande träning som man behöver få in några gånger i veckan.

Det är många par i alla åldrar som går sida-vid-sida, men det är inte farligt att springa med sin käresta och man kan prata ändå!

Stundtals är det tjockt med folk som flockas utmed Mälaren och ibland skulle jag vilja se mer hänsyn. Folk går flera i bredd med rejäla mellanrum och t.ex. med barnvagnar och hundar i långa koppel. Att folk kan komma snabbt bakifrån verkar inte bekymra allt för många när de går i sin lilla värld och det blir möte.

Förra söndagen mötte jag t.ex. fyra flotta damer i min ålder. Möjligen hade de druckit vin kvällen innan vad vet jag. Men trots att de måste ha sett mig komma går alla fyra i bredd på bryggan och jag måste väja ut i terrängen för att inte krocka. Hade jag fortsatt rakt på hade åtminstone en av tjejerna åkt i backen och det hade blivit ett jävla liv ...

Skid-VM
Det var otroligt viktigt det som hände i dag. Första guldet Norge inte tog. Jag är väldigt glad för Maja Dahlqvists skull och även att Slovenien med Katja Visnar och Anamarija Lampic tog silver. Otroligt starkt och inget jag trodde. Deras medalj är också viktig för sporten och intresset.

Och som jag skrev Maiken Caspersen Falla passar de svenska tjejerna bra eftersom hon ofta gör grovjobbet. Det är alltid lättare att komma bakom i suget och Maiken är ganska liten och lätt och får ofta svårt mot de större och mer explosiva åkarna i spurten. Men all respekt åt Falla!

Sveriges herrar, då? Jag är stolt för Oskar Svensson som gör det mesta rätt i dag trots att han hade en slitsam tremil och fick sent besked om att han skulle köra i dag.

Även Jens och Daniel förtjänar respekt från gårdagen. Jens som är liten och lätt passade i tungföret och blev tia. Daniel nr 15.

Beröm också till Alexander Bolsjunov som jag hoppas är fri från doping och vilken beundransvärd tuff kille den här 22-åringen är. Han får ofta göra grovjobbet och då brukar de andra bli både vita och blåa i ansiktet. Respekt! Krigare

I dag har jag bland annat följt några som jag känner i Öppet spår. Obsservera att det inte var min kompis Thomas som körde i H50 utan en annan som dessutom bröt i Eversberg. Min vän är tuffare än så ;-)

Jag är förvånad att det gått så fort för många. Här är min slutsats att för dem som startat tidigt och åkt snabbt och varit i mål någonstans runt klockan 13.00, så har det varit jättebra förutsättningar! Men har du startat senare och framför allt inte är så snabb och är i mål när det är mörkt, så har det varit mycket tuffare med sämre spår och glid. Olika förutsättningar!

I dag åkte han som var snabbast på 4.31. Sedan kommer det flera tätt efter.

Lite kuriosa. När jag senast körde Öppet spår söndag år 2015 räknas det som ett av de tuffaste genom alla tider. Då hade han som var först i mål på en tid på 5:06 och han som var tvåa i mål 5.34! Det här dessutom med flera startande. Jag åkte själv in på 6.57.

Det Öppet spår var helt galet. Jag köpte en startplats sent på lördag kväll och åkte själv upp vid midnatt mot söndag. Jag hade vallat mina skidor med burkvalla tror jag och det skulle vara minus två i starten och det skulle inte snöa. När vi sedan kommer till starten med anslutningsbussarna så är det plus två grader och snön vräker ner!

När jag kom upp i den första väldiga backen hade jag ett par centimeter nysnö under mina skidor. Det var som platåskor!

Under de första milen var det nästintill omöjligt att åka om. Det var bara i ett par spår det gick att åka i och jag var rejält frustrerad eftersom det gick så sakta framför mig.

Numera finns olika startgrupper i Öppet spår, men då var det först till kvarn att lägga ut skidorna och jag hade hamnat långt bak. Samtidigt tror jag det kan ha varit bra för mig och många att det gick så sakta i början eftersom att du då hade mycket krafter kvar från Evertsberg och till mål.

Även efter halva loppet, så åkte i princip alla i samma spår! Jag försökte byta och åka om ett par gånger, men det tog tvärstopp och jag åkte i backen minst en gång. Det var ett helt galet tufft Öppet spår ...

Kolla resultaten --> här

Lördag
Mycket skidor på TV i dag! Men jag försöker också hålla i gång.
Det kan bli pass på hojen, längdskidor, löpning eller simning ;-)

7 131 var anmälda och 6 120 kom till start när den 31:a upplagan av Tjejvasan i dag kördes. Intressant att se sändningen på SVT och höra vad experten Mattias Svahn har att säga. Jag visste t.ex. inte att de särskilda stakskidorna som de bästa kör på är som bäst när de går uppför (då märker du mest skillnad) eller att man inte enbart ska köra vanliga skidor utan fästvalla om man tänker köra ovallat - utan då ska först hela skidan stenslipas och sedan på med glidvalla på hela skidan. Det var så jag fattade det.

Sedan ska vi hålla isär de allra bästa som mer eller mindre tränar på heltid och de andra 99 procenten som är mer eller mindre ambitiösa motionärer. Många fokuserar på alldeles fel saker och att försöka kopiera eliten är bara larvigt.

Sedan pratade Mattias Svahn om att man ska tjäna tid på att åka ovallat och att klara det är två helt olika saker. Jag skulle själv t.ex. kunna åka Kortvasan ovallat, men jag skulle inte tjäna tid på det, men de förutsättningar jag har nu.

Han nämnde att de bästa tjejerna som gör det tränar från 600 timmar per år upp till 800 timmar. Vi snackar alltså i alla fall två timmar per dag och han tyckte man skulle checka med sambon först innan man eventuellt tar tjänstledigt ;-)

Ganska häftigt också att Västerås skidklubb hade tre tjejer som var bland de 100 bästa! Det är imponerande av "Vässan" och det får man ha i bakhuvudet om man blir passerad av någon tjej i konstsnöspåret (haha)

Fredag
Det var en kort och enkel tenta i dag, men så är det en två veckors kurs också.
Men skönt liksom att en lärare inte behöver krångla till det mer än nödvändigt ;-)

På tal om mitt försvarande för Greta Thunberg, så var det kul att i går läsa Expressens ledare! "Greta Thunbergs klimatstrejk sprider sig över världen. Även högern borde välkomna hennes kamp. Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal". Läs mer --> här

Suck! Då var det klart att Ebba Andersson missar lördagens VM-skiathlon på grund av irritation i luftvägarna. Men jag hoppas och tror både Charlotte Kalla och Frida Karlsson kan göra det bra.

Kan herrarna (Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström och Oskar Svensson) få in en bland de tio bästa, har man gjort det bättre än förväntat!

Jag tycker det är alldeles för mycket sprint i världscupen och för mig är skidåkning framför allt distanslopp.

Calle klantade återigen till det i går och han knäcker staven på eget misstag i starten precis som i Bruksvallarna! Jag saknar nästan ord och vet liksom inte vad jag ska säga.
Calle får en ny stav direkt och det går dessutom jättesakta i början och han bjuds in i loppet. Men då går han direkt upp i spets!

Så klart han inte kommer ta någon medalj på 15 km heller och skulle han bli bland de tio bästa, så har han gjort det bättre än förväntat.

Bland tjejerna hände det mycket i går. Sverige var innan sjukt stora i orden och det snackades om att vi kunde ta alla medaljer, men kolla hur det gick! Norge etta och trea ;-)

Kristin Stavås Skistad ramlade dessutom på eget grepp i semin. Den här tjejen är stor och lång och väldigt snabb på slutet. Hon passar de svenska tjejerna dåligt eftersom hon är startsnabb och sedan gärna bromsar i spets. Lite som Petter Northug ;-)

Hon har dock sämre uthållighet och brukar bli sämre mot finalen. Jag tror inte hon är den bästa distansåkaren även om hon ses som en kommande superstjärna i Norge. Jag tror då mer på våra svenska tjejer Ebba och Frida på distanser som är längre än sprint.

Maiken Caspersen Falla passar däremot de svenska tjejerna bättre!
Hon vill ofta köra hårt från början och jag tror inte hon hade vunnit om inte Maja ramlat.

Jonna Sundling bröt dessutom staven och jag undrar om inte även Stina blev påverkad av det här.

Men sedan tycker jag det är konstigt att Stina jublar så mycket i mål. Okej, att hon kommit tillbaka från skada. Men hon är regerande OS-mästare och framför allt, så skulle jag vara ledsen för mina landsmän som så snöpligt missade medaljer. Jonna hade garanterat tagit minst brons med en hel stav.

Till sist så är jag väldigt glad att Mari Eide tog bronset. Det var hon värd efter den jobbiga tid hon haft efter sin systers död.

Torsdag
I morgon är det en ny tenta på försäkringar och pensioner. Jag sitter just nu hemma på Aroslund och försöker förbereda mig ;-)

I dag börjar skid-VM och visst hoppas jag det kommer gå bra även för herrarna och jag kan tycka synd om Calle Halfvarsson. Jag hoppas han får en medalj! Men tror inte det och det här kommer göra det ännu svårare.

Calle är en bra kille inget snack om det, men jag tycker bara det är så onödigt med den här videon eftersom Norges herrar är så ofantligt mycket bättre än Sverige. Det är på den nivån numera att Norges herrar skulle kunna valla bort sig från guldet på stafetten och Sverige skulle kunna ha bra skidor, men ändå är Norge före i mål.

I videon "Who the fuck is Norway" från Calle Halfvarsson så snackar han även illa om det norska folket och jag tycker inte det är okej. Visst han har bett om ursäkt och är säkert ångerfull och jag släpper det nu.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är också i blåsväder. Jag har inte satt mig in i allt, men vet tillräckligt och för Birgitte Bonnesen är det bara att avgå som gäller ...

Kalmar Ironman
Mina lärdomar från fjolåret m.m. och vi börjar med simningen lite längre ner!
Min totaltid 2018 blev 10:40:38 och det räckte till placering 318 av drygt 2 000 som kom i mål. Det är ju ganska bra, men jag känner att det finns mer att kunna få ut om allt stämmer och framför allt har jag tappat alldeles för mycket på löpningen.

I Kalmar videon nedanför efter 15 talet sekunder ses två av mina träningskompisar och de här brudarna är de tuffaste tjejerna jag känner. Lite komiskt att de står över det här året för när jag kollade anmälningslistan, så fattas typ alla de som var bättre än tjejerna det här året och jag tror båda hade haft stora möjligheter att komma på riktiga topplaceringar 2019 och även ha chans på Hawaii. För mig är de liiite tuffare, men bara lite. Nej, där ljög jag allt och ni ska inte tro på allt som står på nätet

Simning 3 860 meter (1:14:12)
Jag var nöjd med min tid 2018! Det var den kapaciteten jag hade då, men jag hoppas kunna kapa mer på tiden och jag vill gärna gå under 70 minuter eller 1.10.

Simningen på en Ironman kan vara bra tuff och ofta kan det bli stökigt och trångt när man ska runda bojarna. Jag brukar alltid försöka gå kortaste vägen förbi sjömärkena, men då får man också var beredd på extra mycket stök och bök. Jag har vid flera tillfällen fått motta sparkar och slag mot huvudet, men det är ju ingen som gör det medvetet ;-)

Simningen har länge varit min svagaste gren, men det vore bra om jag kunde ta ytterligare ett kliv.

En som simmar på timmen blankt behöver inte nödvändigtvis ha bättre uthållighet eller kondition än vad jag har utan simning handlar nästan uteslutande om bra teknik.
Det är sjukt små detaljer som avgör och det är väldigt svårt att fixa allt själv.
Man brukar säga att det behövs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på någonting.
Vi snackar alltså en timme om dagen i tio år ;-)

Du behöver inte vara en bra simmare för att fixa en Ironman absolut inte!
Simningen är ju en ganska liten del av totalen på en hel Ironman tävling, men däremot kan det snabbt rinna iväg mycket tid mellan en bra simmare och en dålig simmare.
En bra simmare kanske fixar det på timmen medan en bröstsimmare behöver två och en mindre bra crawlare 90 minuter.

Den snabbare simmaren gör också av med mindre energi och att behöva cykla ikapp de här stora tidsavstånden är ohyggligt tufft!

Pinsam rapvideo från Calle Halfvarsson där han med låten; "Who the fuck is Norway" skämmer ut svenska folket, men framför allt sig själv.

I videon försöker han bland annat förlöjliga Petter Northug och Johannes Hösflot Kläbo, men de två har ju i alla fall vunnit något. Nä! Låt bara de svenska tjejerna tävla i VM, så kunde grabbarna vara hemma i Sverige och träna i stället ...

Se delar av videon --> här

Tisdag
Det rullar på. Pratade med bäste Thomas i dag och han är sugen på Öppet spår söndag. Jag är inte lika sugen när man ser vädret nu och prognosen inför helgen. Det kan vara en sju-åtta plusgrader i mål

För mig personligen, så tycker jag inte heller riktigt jag har material för ett bra Öppet spår och särskilt inte med dessa förutsättningar vädermässigt.

På den här sidan --> här kan ni längst ner till vänster se anmälningsläget. Det finns många platser kvar! Halvvasan bara 3 740 anmälda och Öppet Spår måndag 4 647. Båda loppen har ett max antal deltagare på 8 000 startande.

Här kan ni köpa startplatser --> här och tänk på att de brukar bli billigare ju längre man väntar särskilt vid dåligt väder ...

Kollade på Auktionssommar och med Duo-appen kan man själv delta och tävla.
I kvällens avsnitt var jag inte särskilt imponerad av tjejerna, men de var ju också ganska oerfarna ;-)
Jag har hyfsat stort intresse av gamla saker och antikviteter och har blivit ganska bra på att gissa ett värde.

Nästa vecka får vi börja söka praktikplatser i skolan. Det ska bli lite spännande! Jag har inget färdigt CV eller personligt brev, men måste så klart fixa. Skolan ser helst att man har sin plats klar till vecka 20 även om det inte är förrän i början av september som vi ska ut på tolv veckors praktik.

Sex månader kvar
I dag är det på pricken sex månader kvar till Ironman Kalmar och för mig innebär det att det är dags att bli seriösare i form av träning, kost och allehanda förberedelser.
För mig betyder det t.ex. att jag vill gå ner drygt tio kilo i vikt. Bara en sån sak!

I år vill jag verkligen fixa vikten eftersom jag insett att jag behöver alla fördelar jag kan få i jakten på att fixa att gå under tio timmar.

Jag lovade att berätta mina lärdomar från fjolåret och det finns en hel del att förbättra.
Jag återkommer senare till min förbättringspotential och lärdomar från säsongen 2018.

Jag vägde mig efter en rejäl frukost i morse och efter att ha fyllt på med vätska.
84,4 kilo! Puh! Morsan hade rätt ;-)

Jag tog därefter säsongens första långpass med löpning och blev positivt överraskad av farten då jag brukar ta det lugnt. I dag var det också isigt och halt på flera ställen och där fick jag ta det försiktig. Det blev 18 km med för stor mage och övervikt och medeltempot blev 5.22. Det var bra!

Gjorde därefter en testvägning för att kolla av och då var vikten 82,3 kg. Jag sätter härmed upp målet att till första augusti väga 73 kilo!
PS. Kommer att följa upp och redovisa här hur det går på måndagar med start 25/2. DS.

Söndag
Kul att i dag få se Frida Karlsson göra debut i världscupen! Okej, att de bästa norskorna, Kalla, Ebba Andersson och någon till av de bästa saknades men den här tjejen visade direkt att hon har grymt hög kapacitet då hon blev sjua och överlägeset bästa svenska.

Fotot ovan har jag tagit från Fridas Instagram när hon fyllde 18 år och tränade fem timmar på hennes födelsedag. Respekt! Notera att hon utseendemässigt i mina ögon är en kopia av Johaug

Om man tittar på Fridas öppning i dag, så är den lite för tuff, men gränsen är samtidigt hårfin! Men när du väl går över på rött, så kan du tappa massor av tid vilket i dag skedde. Man ska också komma ihåg att vi snackar på hög höjd vilket är ännu värre.

De andra svenskorna är lååångt efter och dem orkar jag inte ens bry mig om.

Jag gillar också Frida Karlssons inställning när hon var på väg in i målet så var hon totalt slut och hon är helt färdig väl i mål. Hon ligger helt utslagen med saliv och snor i halva ansiktet, men det är respekt i mina ögon och den här tjejen kommer sälja sig dyrt i framtiden ...

Sändningen i dag ger jag icke godkänt! Hur kan man endast ha två mellantider för TV-publiken vid ca 2,2 km och 8 km. Hur kan producenten visa så mycket från publiken och från sidan?!? Man vill ju se från tävlingen och jag skiter fullständigt i ungar som lekar i snön ...

* Nya supertalangen redo för VM: ”Förstår likheterna med Johaug” --> här

Lördag
Fick i går besked om att senaste tentan förra fredagen gick riktigt bra. Skönt!
När jag började läsa sista frågan som var typ två A4 sidor och kunde ge 24 poäng var jag först tveksam ifall det skulle gå bra, men det gjorde det ;-)

I Bubbarsbo var allt bra. Jag pratade med farsan om de enda två större projekt jag tänkte göra där ute i år. Dels så är det två större blomsterrabatter som ska planteras med nya blommor och det blir perenner. Det här ser jag framemot! Jag gillar sådant här. Grunden är lagd och den fixade jag i höstas, så det här kommer bli bra det vet jag med erfarenhet.

Jag kommer också byta ut trallen bakom huset och vid huvudingången. Någon ny trapp blir det också. Inga stora saker egentligen och skönt att familjen numera har flera dragkrokar på bilarna för jag har ingen. Det behövs släpvagn ;-)

Efter att farsan åkt hem strax efter lunch och jag skulle stanna över natten, så funderade jag på vad jag skulle göra. Äsch! Lika bra att gå ut och få frisk luft och göra någon nytta. Jag började röja sly på allmänningen! Rätt tufft i snön. Det här är inte nedanför min kåk eller närmsta grannen heller, men det behövs ju och man kan inte alltid vänta på någon annan.

När jag höll på att röja, så kom närmsta grannarna ut för en övernattning. De måste nog blivit förvånade för de såg ingen bil på min parkering ;-) Jag hann prata lite med Roffe på håll och de sista jag sade var att jag ska cykla hem i morgon. Ja, jag tror nog de tycker jag är lite tokig

Cykelturen hem i dag var dryg! När jag hunnit upp till stora vägen, så hade jag blivit blöt och lerig hela jag. Jag trodde jag skulle kunna ta den lilla grusvägen till Kolsva, men där var det oplogat och kanske 15 cm snö. Det fick bli stora vägen.

I Kolsva åkte det ut en Volvo tror jag det var som åkte 100 meter bil till affären innan hen parkerade. Vad då latmask eller så var personen stelopererad i båda benen.

Jag tog vänster efter ICA och hade nu en rejäl uppförsbacke. Det var blåsigt i dag och tillråga på allt isigt på vissa partier på småvägarna.

I Hallsta blev det en Cola, men strax utanför Västerås väggade jag fullständigt!
Jag hade inte ätit lunch, en för dålig frukost eller druckit tillräckligt och tappade alla krafter. Det var som Jörgen Brink i den där VM stafetten 2003.

Utanför Skälby och mot Dingtuna träffade jag på tre swimrun killar som löpte bort från stan och de undrande nog vem den där smutsiga motionären som knappt hade styrfart på mountainbiken var ...

Fredag
I dag blir det en tripp till stugan med farsgubben. Det lutar åt att jag kommer cykla tillbaka och att det i så fall troligen blir först i morgon. Jaja, vi får se vad som händer och sker ...

Morsan är bra rolig alltså. Hon kan tycka jag verkar träna för mycket och borde vila mer. Men jag tycker jag borde röra på mig mer. Numera pluggar jag och sitter mest stilla.

Hon är också orolig att jag ska bli överfallen bara för att jag springer när det är mörkt och sent. I går på "Alla hjärtans dag" sprang jag över tämligen sent och sedan tog jag trapporna upp till sjunde våningen och så hem igen. Det var ett skönt pass ...

Vetenskapens värld
Jag rekommenderar alla att titta på Vetenskapens värld och första delen av två som heter; "Världen i växthuset" --> här. Del två kommer sedan automatiskt och finns även längre ner.

Här får ni lära Er en hel del om dessa klimatförändringar och vad det är som gör att forskare är överens om att klimatet förändras och att det är mänsklig aktivitet som orsakar det. Det här är av trovärdiga källor som vetenskapsmän och vetenskapskvinnor och inget hittepå.

Jag har ju oberoende av varandra på kort tid fått debattera klimatförändringar med några pensionärer. Jag har jag blivit förvånad av den okunskap jag mött och att så många inte verkar fatta eller bry sig.

Att hänvisa till anonyma skribenter och källor (sidor) som inte stämmer och har faktafel är ovärdigt. Att dessutom försöka pracka på andra det här med att dela på annans Facebook än sin egen och dessutom vid andra tillfällen ha grova rasistiska inslag gör att man illa kvickt försvinner från min vänlista på FB.

För mig är det en sak att man inte tycker som jag. Det accepterar jag! Men att därifrån gå till att aktivt föra ut dessa åsikter är allvarligt och inget jag vill stå bakom.

Jag har under åren blivit alltmer restriktiv med vilka vänner jag har på Facebook och numera ser jag ingen status att ha många vänner där. Jag tycker snarare det är bättre med färre (riktiga) och att det inte är fler än att jag klarar av att säga; "Grattis på födelsedagen!" när de fyller år.
Alla jag har på Facebook har jag så klart träffat och vet vilka det är.

Blev en skidtur i går med sällskap och bra fart i spåret!
Enligt Thomas åkte vi runt 17 km och jag tyckte han sa att tiden blev omkring 70 minuter. Jag hade kvar min gamla burkvalla under skidorna och jag visste att det inte skulle ge något fäste då det var klister som gällde i går. En klar nackdel att köra så.

Vi avslutade med ett långt varv och lite tävling. Det blev dött lopp i mål! Sedan föreslog T. ytterligare ett varv, men ingen tävling och då var han bra trött! (haha)

Finbesök i bassängen
I dag hade jag den stora äran att få simma på samma bana som Lasse från Startpallen och det var han som bjöd in mig då det var lite trångt på övriga utrymmet. Det Lasse inte kan om simning är inte värt att veta! Han har dessutom haft åtskilliga kurser och utbildningar i simning.

Lasse tyckte min simning, så ganska bra ut men jag fick tre saker att tänka.
1. Att inte simma så brett med armarna. Du är starkare ju närmare kroppen och mittlinjen i draget.

2. Att försöka rotera mer på kroppen

3. Att öka frekvensen på simtagen en aning eftersom jag annars tappar lite fart.

I bastun började jag snacka med en kille från Irak och han berättade under 20-25 minuter en helt otrolig historia. Det tog några minuter innan han öppnade sig, men sedan fick jag höra många intressanta saker från en annan del i världen.

Pappan hade varit en hög general, men blivit mördad. Han hade själv deltagit i många strider och nu bodde släkten utspritt över hela världen, men de brukade träffas i Manchester där han också bott och flera släktingar bodde.

Han hade bott nio år i Sverige och pratade bra svenska.

Han var 46 år och jobbade här som gymnasieläsare. Även om han hade bra utbildning, så fattade jag det som att han inte hade riktigt full behörighet ännu för att undervisa på gymnasienivå. När jag berättade att min syster också vara lärare på gymnasienivå så skrattade han och sade att det var på Västerås bästa skola, men han själv var på Jensen.

Hade två söner och fru där ena grabben pluggade till läkare och den andra ville bli tandläkare.

Jag fick känslan att de hade haft gott ställt och mycket pengar i Irak.
Pappan hade varit duktig i pingis och de brukade spela fem-sex timmar per dag i Irak. De jobbade "bara" mellan 8.00-14.00 eftersom det sedan blev för varmt ;-) Men de hade plats med två pingisbord i villan. I Sverige var sönerna duktiga i pingis och han gillade det samtidigt som han här hade blivit intresserad av hockey och VIK.

Han lovordade Sverige på många sätt och vis och sade i slutet av samtalet att han gärna hade sett en kvinnlig statsminister och Annie Löf. Han verkade allmänt påläst inom politik ...

Han berättade också att männen som deserterat från det militära i Irak inte vågade eller kunde återvända dit, men att det gick bra för kvinnorna att åka tillbaka. Han hade en syster kvar i Irak som jobbade som läkare tror jag och fick sköta om familjens hus som var kvar. Som sagt jag valde under samtalet att mest fråga och lyssna. Det gav mig den här gången mycket mera

Det här blir väl typ min sista artikel jag delar om skinnskidor ;-)
Jag är inte köpt och får inga pengar eller några gratis skidor!
Jag vet ju inte själv hur de funkar och har varit skeptisk tidigare, men har nu svängt efter att ha läst på och sett hur min träningskompis skidor gider och funkar. Och då är inte det någon absolut toppmodell av skidor vad jag förstår.
//Peter

Tisdag
I går hade vi långdag i skolan. En gästläsare som informerade om Linkedins möjligheter mellan 16.00-19.00. Det var för de som ville och från min klass deltog kanske 1/3.
Jag tänker inte recensera gästföreläsaren, men kände faktiskt att Linkedin just nu i alla fall inte är något för mig.

Enligt hon som berättade måste man vara aktiv på Linkedin för att få ut dess möjligheter och du måste aktivt söka nya kontakter och nätverka. Även uppdatera och delta i diskussioner. Hon hade själv 1 500 kontakter och man skulle minst ha 400 för att det skulle vara optimalt bra. Och jag som vill tillbringa mindre tid framför skärmen ;-)

Efter skolan och gästföreläsaren var det ett uppehåll. Jag cyklade då till morsan.
När jag varit där i några minuter får jag plötsligt höra att jag blivit tjock! Jag sliter av mig T-shirten och då fick jag känslan att hon ändå tyckte det såg ganska bra ut, men då började hon i stället kraxa om mina tatueringar. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ta bort den ena, men det är en annan femma

Sedan ville morsan att jag skulle ta ut lite pengar eftersom hon måste åka till Uppsala på onsdag för nya undersökningar eftersom de misstänker någon förändring. När jag kom tillbaka damp posten ner och det var en påminnelse på ett bokpaket. Bara åka tillbaka till Skiljebo centrum och hämta ut det innan det är försent ;-)

Förra veckan var jag där och gav henne en bättre läslampa. Sedan har hon också fått en fjärrkontroll av mig för att kunna styra belysningen på några utvalda lampor. Det gillade hon ;-) Sedan var det dags att skyndsamt cykla tillbaka till skolan ...

Söndag
Klev upp hyfsat tidigt i morse för att kolla på "Visma Ski Classics" och tävlingen Jizerska från Bedrichov i Tjeckien. Jag vet inte om jag tittat på någon tävling där så många toppåkare varit borta på grund av sjukdomar och förkylningar. Det var något helt sanslöst!

Bäst svensk kom på 13:e plats bland herrarna och det var elva norrmän som var bättre och en finne jag inte hört talas om.

Sedan vet jag inte om Kanal 9 försöker sätta världsrekord med att ha mest reklamavbrott under en sändning. Det är ju på en pinsam nivå när man tittar på idrott eftersom man går miste på så mycket som händer under loppet. Sändningen började klockan 08.35 och vid 09.15 hade det varit tre reklamavbrott!

Jag brukar inte bjuda in mig själv, men i dag gjorde jag det! *skratt* Ville träffa en viss tjej och kolla hennes nya lägenhet med den fetaste Mälarutsikten man kan. Men smakar det, så kostar det vill jag lova och det är inget för en student! Fick dessutom följa med till Hallsta för att hämta hem en TV-bänk.

Jag gillar ju inredning och kommer väl med lite tips till de som vill ha mina råd. Kom att tänka på det för ett antal ganska många år sedan då jag var hemma hos en flicka jag träffat och hade synpunkter på hennes möblemang innanför cityring. Det blev bara ett möte! Hon uppskattade inte att jag hade kritik ;-)

Var jag så taskig? Nja, så minns jag det inte riktigt. Jag sade det med glimten i ögat och det var så klart inte meningen att göra henne arg eller ledsen.

Läs vad skidexperten Thomas som själv har vallat till flera VM-guld och OS-guld anser om dessa vallningsfria skidor. Klicka för förstoring!

Notera också att han anser att många skulle tjäna ganska mycket tid på att åka på dessa skidor på Vasaloppet. Ofta är det ju minusgrader vid själva starten, men kanske plusgrader i målet.

Vid riktigt blött före, samt vid svårvallade fören som nollgradigt och med nysnö ska de funka jättebra!

Men är det riktigt kallt är däremot en traditionell vallning att föredra.

Fotot nedanför är avslutningen. Har sedan ytterligare en artikel jag vill delge om dessa skidor, men den kommer senare.

Sedan tycker jag inte på något sätt man ska försöka jämföra sig med elitåkare.
De har kanske 20 par skidor och får nya modeller varje säsong. Folk som backar upp och testar samt vallar ...


Greta Thunberg går på vatten ...
Jag har haft en dispyt på Facebook om Greta Thunberg och om hur man okritiskt delar material som inte stämmer. Egentligen har jag liksom inte riktigt tid eller ork att engagera mig eftersom allt för mig är så uppenbart.

Hur bemöter man någon som säger att jorden är platt?!? Ja, jag vet faktiskt inte.
Eller att Therese Johaug åker längdskidor dåligt för hon har varit dopad. Jag har inget bra svar på det heller ...

Allt som skrivs på Internet stämmer det? Stämmer allt jag skriver?
Nej, det gör det så klart inte.

Men det blev "extra" kul i sammanhanget när U.S. Senator Bernie Sanders lade ut en video på Greta Thunberg som nästan haft en miljon visningar och då har det gått ett dygn. Och om man inte vill tro på det, så behöver man inte!

Överlag är jag jävligt trött på folk som bara klagar. Det finns alldeles för många nättroll! Många finns på riktigt, tyvärr - Men det går också att läsa om hur ryska "nättroll" med åtskilliga falska identiteter jobbar för att sprida propaganda på sociala medier och uppmuntra till kollektiv oro i västländer.

Som sagt tro inte på allt du läser och fundera en gång "extra" innan du delar något som verkar för bra eller dåligt för att vara sant ;-)

* Inslag (video) om skidåkning i Västerås --> här

Vätternrundan med Cykloteket
Cykloteket söker tio personer som vill cykla Vätternrundan tillsammans med tio medarbetare från företaget. Roberto Vacchi joinar och det kan bli intressant att se om han cyklar lika bra som han pratar ;-)

Målet är sub nio timmar och samla in pengar till Sockertoppen. Jag var lite intresserad själv ett tag, men har tipsat ett par andra som jag tycker är mer lämpliga.

Platserna kommer att kosta 5 000:- och dessa pengar går oavkortat till Sockertoppen.
Det som ingår i en plats är en hel del saker till ett värde av ca 20 000:- och jag tycker verkligen man ska ta chansen till att få en plats.

Skulle man inte orka hålla tempot ca 34 km/h, så är det inget mer med det. Startgruppen är säkert runt 50 personer och det finns många ryggar att ta ut efter banan. Förmånligt också att få starta i dagsljus och slippa att cykla i mörkret och den värsta kylan som brukar vara då.

Läs mer --> här

Lördag
Jag har många saker jag skulle kunna skriva om, men som vanligt får jag försöka sålla.
I skolan har det varit en tuff vecka med redovisning inför klassen och stort prov i arbetsrätt. Även om vi fick använda mycket material och böcker till hjälp, så ska man också hitta det och kunna hänvisa till rätt paragrafer i lagböckerna.

Den sista uppgiften i tentan var rejäl! Här skulle vi reda ut flera saker i ett påhittat rättsfall och förklara det med hänvisningar om vad som gäller i lagen ...

Nu är det riktigt skitväder ute! Regn, is och plusgrader. Det var ingen hit att cykla i går heller vill jag lova.

Jag hade ett riktigt bra pass ensam i onsdags kväll eller det var fullt med folk i spåret. Jag tror det t.ex. var två olika kurser och utbildningar och sedan körde skidklubben.

I värsta backen upp när jag försökte gå i spåret så kom en hel skrälldus ungdomar från skidklubben och skejtade förbi mig när jag inte kunde vika av och saxa. Jag var lite trött då ;-)

Det var snöfall under hela passet. Jag körde sex långa varv och totalt 17 km på 1.17. Banan är tuff! Och en lite sämre motionär lär inte klara så många varv innan orken tryter. Jag har också märkt att jag är en benåkare (har jag vetat om länge, men det blir "extra" tydligt när det är kuperat) och jag hade bra fäste. Jag är då hyfsat stark! Men märkte att glidet var mindre bra och när jag var klar märkte jag att alldeles för mycket snö fastnat under skidorna.

PS. I senaste numret av Vasalöparen som kom i går skriver de två olika artiklar om vallningsfria skidor och jag är nu helt säker på att det här är framtiden för mig och många andra! Här är länken --> här, men jag kommer lägga ut de som bilder inom ett par dagar.

Det blev ett antal vändor i simbassängen i tisdags. Skönt dessutom med egen bana!
Det blev sedan en livlig diskussion i bastun, men den här gången var det inte jag som började ;-) Jag brukar kunna säga "Hej!" och få i gång folk och prata. Oftast för att inte säga alltid är folk vänliga och bara du börjar och är trevlig, så kommer det mesta automatiskt. T.ex. har det hänt flera gånger att det pratats på främmande språk, men jag har ändå börjat snacka och det brukar alltid lösa sig och bli bra till slut.

Den här gången är det fem stycken i den varma bastun när jag kliver in. Jag hör att det pratas politik och att det är de som inte gillar regeringen, Miljöpartiet och Stefan Löfven. På raden längst ner sitter två pensionärer, en bit upp en 30-årig kille från Syrien, en kille i 50-årsåldern högst upp till höger och jag sätter mig i mitten.
Bredvid mig har jag en vältränad kille i 20-årsåldern som gjort simprov för polishögskolan.

En av pensionärerna som är mest drivande sågar MP och ifrågasätter varför Sverige ska göra en massa saker för miljön när andra länder är värre? Jag biter ifrån direkt.
Han säger att MP "bara" har två procent av rösterna, men ändå får bestämma. Han fattar inte det och gillar inte deras lobbyism. Det mest otroliga är att han inte tror på den forskning som finns på miljöområdet och den klimatpåverkan vi människor bidragit med.

Jag märker också att de båda äldre herrarna i 70-75 årsåldern inte gillar invandare.
En av gamlingarna blir förbannad på mig och väljer att lämna bastun! Men vi det här laget har jag fått med mig de andra på min sida förutom den andra pensionären, men han skulle också snart lämna!

Han börjar snacka om att det är jättesynd om inte alla så väldigt många pensionärer.
Här vill jag flika in att det säkert är jättetufft för många, men jag blev irriterad på att han som många andra bara klagar.

Han berättade att många har en pension på omkring drygt 6 000:-
Jag berättade vad min mamma hade som jobbat deltid och att det är avsevärt bättre än vad en normal student har i dag. Det är också mest lånade pengar. Jag påpkade också att man kan söka bostadstillägg som pensionär. Nu blev även den här gubben förbannad på mig och valde i vredesmod lämna bastun. När han gick så muttrade han något riktigt rasistiskt och killen från Syrien var alldeles förskräckt när jag berättade för honom vad han sade.

Men när man slänger ur sig en siffra på drygt 6 000:-, så måste man ha belägg för det! Man kan ju enkelt söka på vad genomsnittet för vad den allmänna pensionen är. Sedan har man t.ex. kanske även tjänstepension och andra tillgångar etc.

Det finns enligt pensionsmyndigheten många påståenden om pensionen som är seglivade och till slut blir som sanningar. Pensionsmyndigheten vill reda ut de vanligaste missuppfattningarna och svara på några av de frågor som förekommer när man pratar om det svenska pensionssystemet.
Kolla gärna länken --> här

"Man får inte bostadstillägg om man bor i bostadsrätt/har eget hus/har pengar på banken
Det stämmer oftast inte. Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Den egna bostaden räknas inte in i förmögenheten när bostadstillägget beräknas.

Tillgångar över 100 000 kronor påverka bostadstilläggets storlek. Om du är gift, sambo eller registrerad partner är det era gemensamma inkomster och tillgångar som påverkar bostadstillägget"
.

Källa: Pensionsmyndigheten

För en student t.ex. så får jag inga pengar alls på sommaren när skolan har uppehåll. Jag måste jobba såvida jag inte har sparade pengar. Man kan också fundera om det inte är ännu tuffare för en student. För att få lånet och bidraget, så måste du prestera och klara tentorna.

Jag tror också du generellt har mer utgifter i början av din karriär än vad du har i slutet.

Efter att gubbarna gått fick jag beröm av killen i dryga 20-årsåldern. Att jag vågade säga vad jag tyckte och att jag hade bra och sunda åsikter. Jag var hela tiden saklig och inte otrevlig. Att man inte tycker som jag är lugnt. Det accepterar jag. Men att sitta och fabulera och bara klaga, så får man också förvänta sig att få mothugg.

Jag måste säga att jag generellt börjar få lite svårt för många pensionärer. Det är ett jävla klagande på dem och det är ofta svart och vitt. Men livet är ofta inte riktigt så enkelt. Och dela inte skräp på Facebook som inte stämmer! Var källkritisk och var inte så lättlurad ...

Tisdag
I går hade vi redovisning på fallet från Arbetsdomstolen. Jag tyckte väl det gick bra för mig, men kan erkänna att man sov lite oroligt natten innan (haha).

Det där med att stå inför hela klassen på dryga 30 personer inklusive gruppen är lite speciellt. Även om jag inte gillar det, så är känslan att många andra tycker det är ännu värre eller jobbigare. Man skulle kunna tro att det är lättare med en grupp, men efter ett tag är man ju ändå själv och ska prata i några minuter. Att vara en grupp innebär också att man är beroende av de andra och att det blir synkat.

Blev en tur i konstsnöspåret på kvällen. Återigen knepigt vallaföre med snöande och runt nollan i luften. Jag hade tagit bort all gammal fästvalla och hade väl okej fäste trots att jag kortat ner zonen ganska mycket. Men som vanligt fastnade snön i vallan och då blir det tungt. Jag tyckte ändå det var acceptabelt glid, men inget man skulle vilja ha på ett Vasalopp.

Jag tror ändå framtiden är skin skidor för oss motionärer. På dessa kan du ju också reglera bindningen och på så sätt få mer eller mindre fäste. Framförallt för att träna på dessa skidor! Det funkar liksom inte att behöva fixa med valla flera gånger i veckan och så funkar det kanske ändå inte. Nej, jag vill träna och köra.

Imponerande av veteranen Daniel Rickardsson som vann tremilen i klassisk stil i SM-veckan i Sundsvall i söndags. Det var ett riktigt tungföre (!) och på en jobbig bana dessutom med många höjdmeter. Jag undrar vad en annan hade åkt in på? ;-)

Sedan förstår jag mig inte på den där Jens Burman. Under de här förhållandena ligger han längst fram i början och kör hårt. När han sedan inte längre orkar med det låg han ofta i eget spår och körde. Men visst han kanske sket i SM-medaljerna och bara ville ha ett hårt träningspass inför VM ;-)

Det var rätt vinter att ta över snöskottningen i bostadsrättsföreningen (Brf Skogsgården). Bara i dag blev det t.ex. 2.35 timmar och då hade jag ändå bra hjälp.
Ovanligt med så här mycket snö i Västerås och att det dessutom får ligga kvar ;-)

PS. till mina träningskompisar på skidor (killar som tjejer) hälsar jag att i dag får ni köra själva DS.

Söndag
I dag blir det snöskottning! Det ska fortsätta några timmar till, så jag passar på att kolla på SM-veckan från Sundsvall och Vinterstudion. Härligt med två masstarter! Först damernas 15 km klockan 09.30 och sedan herrarnas 30 km klockan 11.30.

Personligen tycker jag det är alldeles för mycket sprint distanser i världscupen. Skidåkning för mig är de längre distanserna och de finaste att vinna är så klart de långa sträckorna ;-)

I går avbröt jag ett träningspass i förtid på skidorna vilket typ aldrig händer, men jag var totalt bortvallad. Det var väl ungefär nollgradigt med övertag på plussidan och en del nysnö. Jag hade lagt på ett för tjockt lager valla och den var dessutom för varm eller mjuk. Det brukar ju alltid vara kallare i snön än i luften och jag kom ingenstans när jag gled.

Thomas körde utan fäste och han fortsatte träningen medan jag packade ihop mina saker efter sju kilometer och gick hem.

Pratade med två tjejer på skinskidor som skulle tävla i Norberg nästa helg och de hade också stora problem, men för de hade det fastnat lite snö på glidytorna! Jättekonstigt, men de verkade annars ha fäste och skinnet hade inget snö vilket var positivt.
Jag däremot saknade både fäste, jävlar anamma och glid (haha)

Det är ganska tufft den här årstiden att cykla. I måndags var det rent bedrövligt, men i morse gick det lite bättre ;-) Jag saknar dubbdäck och däcken är dessutom av lite smalare och sportigare karaktär.

Att ta bilen tycker jag är onödigt och det är väl bara tunnisar som åker bil till jobbet om man bor och arbetar här. Nej, Västerås är inte större än att man kan cykla över hela stan.

I morse tänkte jag också på när jag cyklade i närmare tio minusgrader att jag vill springa maraton när jag är 80 år och när jag blir 88 ska jag köpa min första elcykel. Konstiga funderingar måhända, men jag är helt ärlig

I skolan rullar det på, men arbetsrätt är ett ganska tungt ämne. Nästa fredag har vi en fyra timmars tenta. Nu på måndag ska dessutom min lilla grupp köra en redovisning framför alla andra om ett fall i Arbetsdomstolen. Vi ska försöka göra en intressant och bra sammanställning som ska presenteras i minst 20 minuter.
Fallet från AD hittar ni --> här

Det har hittills blivit mer snöskottning än jag trodde och det är också tyngare än vad jag räknat med. Men det är bra träning! Det kom lite grann före årsskiftet och totalt med årets timmar är jag uppe i totalt drygt 14 timmar. Det är nog lite i underkant eftersom jag inte riktigt räknat med hämtningen av grus för halkbekämpning från återbruken.

Jag hade inte tänkt åka skidor i går kväll, men det blev en tur. Jag trodde inte mina kompisar skulle vara ute, men jag träffade på de båda!

Jag hade också provat att själv stålsickla mina skidor för att ta bort gammalt belag och struktur och tyckte nog glidet blev bättre. Men eftersom jag mestadels körde själv i alla fall i början, så vill jag inte säga för mycket utan vill jämföra mer när man åker tillsammans.

Som mina skidor känts tidigare, så är "Öppet spår" inte aktuellt eftersom materialet mitt är undermåligt. Men nu kändes det lite bättre som sagt även om det fanns nysnö i spåret som alltid påverkar glidet negativt. Jag har också börjat köra med fäste, men mer om det senare ...

* Social förmåga lönar sig mer än intelligens --> här

Kritik till killarna
De svenska herrskidåkarna och ledningen blev sura då de fick motta kritik i helgen.
Jag förstår egentligen inte problemet. Är man inte bättre så är man inte. Vi kan inte låtsas eller hitta på bortförklaringar bara för att vara snälla utan det är bara inse fakta att vi inte är bättre och jag är tämligen säker på att ingen svensk herre kommer få en VM-medalj senare i år. Så dåliga som killarna är nu har de nog aldrig varit. Det är ju bara tur att länder som Norge och Ryssland inte får ställa upp med fler åkare.

Imponerande också att Rysslands andra lag vann stafetten före deras första lag!
Det säger lite om deras konkurrens ;-) Jag blev ändå positivt överraskad av Sverige som blev femma på hemmaplan och lyckades spurta ner Frankrike.

Bra tjejer
Våra tjejer däremot är desto bättre. Tänk om något land kunde nypa Norge i stafetten! Är det ens möjligt?? I VM är det tydligen att det är de två första klassiska sträckorna som är de tuffaste. Johaug kommer då ta den andra! I svenska laget är Kalla och Ebba självskrivna. Stina är skadad och osäker.

Om Norge fortfarande är så dumma att de envisas med att köra Heidi Weng (hon har varit ur form jätte länge) på första borde Sverige låta Frida Karlsson ta första! Jag tror då Frida kommer knäcka Weng och sedan får Kalla eller Ebba ta den andra och försöka hålla undan för Johaug. Om sedan Sverige kan gå i rygg på Norge, så kan eventuellt en frisk Stina vinna i spurten. Som sagt man måste få hoppas och drömma ;-)

PS. Den där Frida Karlsson borde vara självskriven i seniorlandslaget. Det är t.o.m. på den nivån att hon är bättre än en frisk Stina på distans.

Frida Karlsson påminner i utseende mycket om Johaug och hon verkar kunna åka skidor nästan lika fort. Hon är "bara" 19 år, men gjorde succé på junior VM med flera medaljer.

* Frida på Instagram --> här

Kontakt: Peter Balonius