Söndag 23 februari
Två Västeråsare var klart snabbast på Öppet spår i dag. De har kört ihop och fick supertiden 4:11:06. Om jag gissar rätt tror jag det är Fredrik Johansson som varit lok där framme ;-)

Samma Fredrik som var snabbast 2015 då han åkte på 5:12:24. Jag kom strax under sju timmar i samma lopp, men då var också skidföret bland det värsta jag varit med om. Otroligt tungåkt med plusgrader och snö som kommit ner.

På tal om skidor. Såg ni Ryssarnas vallamiss i Trondheim?!? I stället för ruggade skidor valde Ryssland klister! Inte ens världens starkaste i Alexander Bolsjunov fixade det och han var sjukt arg i mål.

Har den här helgen målat mina element i lägenheten. Hörde att det ska vara blank färg och det blev väl lite bättre (haha). Men lite onödigt var det nog allt eftersom de redan var i bra skick. Men nu är det gjort ;-)

Blev två mils löpning i dag, men segt var det. Dåligt tempo.

På helgerna blir det mycket Vinterstudion och skönt att slippa TV4 och deras reklamavbrott. Jag gillar längdskidor och skidskytte, men Norges dominans är inte bra någonstans. Att jämföra med Sveriges herrar är löjligt och som att jämföra Brasilien i fotboll med Färöarna. T.ex. fick Teodor Peterson stryk av norska damer.

Under tidigare etapp av Ski Tour 2020 åkte damer och herrar samma bana över 34 km. Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg slog 13 herrar och bland dem Teodor Peterson.

Norska Dagbladet gladde sig åt resultatet och upplyste Peterson om att han "nästan slog Johaug och Östberg" och undrade hur det var.

"Det är stort. Det är stort", svarade Teodor Peterson med tydlig ironi till sidan och jag tippar på att Teodor Peterson lägger av efter säsongen.

Emil Iversen strödde ytterligare salt i såren hos Peterson:
- "Det är alltid pinsamt att bli slagen av en tjej".

Norska staten skänkte flera miljoner till Kina för att de skulle få en bättre nivå på skidåkningen och de borde göra det samma till Sverige och våra herrar.

I veckan servade jag Roddes (MTB) Mountainbike och jag jäklar vad skitig cykeln var. Jag tror jag höll på i fyra-fem timmar med hans hoj. Men han är ju duktig och hjälper mig i stugan med både byggande och släpkärra, så skönt att få bjuda tillbaka lite

Lördag
Det rullar på! Jag lyckades sälja min startplats till "Öppet spår" i onsdags på tio minuter. Jag fick 800 kronor för den och det var en örebroare som nöp den och han blir även tvungen att betala för en namnändring. Men han ville ha ett tidigt startled och jag hade i led 1 och han fick tydligen behålla det. Lite oklart vad som exakt gäller här enligt informationen från Vasaloppet.

Titta vad som finns att köpa här --> här

Har precis kollat Tjejvasan och blev inte mer sugen att åka av det. Tvärtom! Regn och väldigt smutsiga spår, men starkt av dem som kommer till start och kör.

Jag minns mitt Stockholm maraton 2012 med några få plusgrader och regn både före, under och efter tävlingen.

Vätternrundan var ännu värre! Dåliga kläder på mig och regn under första tio milen. Sedan blev det skitväder även på Vansbrosimningen det året! Då blev vi även fast i bilkö och jag tvingades springa i sandaler för utlämning av startkit och sedan till starten där jag fick byta om utomhus i regn. Ombyteskläderna blev blöta och mobilen dog efter tre regnoväder och tävlingarna.

Hittade inte min support på en timme efter mål och satt naken längst bak på en filt i bilen hem till Västerås. Att sitta med blöta kläder vägrade jag och då blir du sjuk väldigt lätt har jag lärt mig. Som sagt jag har lärt mig av mina misstag och har numera en helt annan erfarenhet

Allt är nu klart med SBAB, men det var väldigt omständigt att flytta över lånet måste jag säga. De skulle ha väldigt mycket papper och intyg och jag blev faktiskt väldigt förvånad. T.ex. skulle giltig ID-handling infogas på ansökan och den skulle även styrkas av någon annan. Det var mycket annat också kan jag lova! Och då hade jag liksom redan ett befintligt lån och inga mera pengar skulle lånas. Det skulle bara flyttas över från Länsförsäkringar till SBAB.

Men nu är det gjort och jag är glad för det. För mig är det en långsiktig strategi och jag vill inte kasta bort pengar i onödan. Som före detta student som levde på studiemedel i nästan två år har jag fått lära mig att hushålla med ekonomin. Men jag har också fått ett större intresse och förståelse för pengar.

Det viktigaste rådet jag kan ge är att komma igång med ett långsiktigt sparande. Även små insättningar är betydelsefulla och jag rekommenderar ISK. Se sparandet på lite längre sikt och drabbas inte av panik om t.ex. fonderna går ner och sälj för det brukar alltid vända.

Sedan har jag också ett annat mycket viktigt råd. Jag har vänner som har månadsinkomster och löner på 40 000 kronor i månaden, men de för inte budget och har dålig kontroll på vad saker kostar och var pengarna tar vägen.

Skriv ner precis allt och gör så varje månad. Personligen vet jag t.ex. alltid när större utgifter som t.ex. stugavgiften, bilskatt och årsförsäkringar ska betalas.

Sedan är det också mycket skönare och tryggare att ha en rejäl buffert om något händer och går sönder.

IRONMAN Kalmar är bland de 19 tävlingarna som kommer att sändas live och i full längd på Facebook. Det blir väl ungefär tio timmar live från varje tävling.

Söndag 16 februari
I går var det sex månader kvar till Ironman. Fanken bara sex månader! Dags att börja nu då. Men jag känner faktiskt att jag får lite gratis från brevbäringen. Är jag på bra humör kör jag ibland t.o.m. lite snabba intervaller upp i trapporna ;-)

I fredags kväll hade jag fredagsmys med mig själv på "Alla hjärtans dag". Hela Kristiansborgsbadet för mig själv ;-)

I veckan tackade jag nej till ett vikariat i Köping som lönespecialist. Och faktum är att jag trivs så himla bra just nu att jag INTE söker något annat för närvarande.

Jag har en vän som berättade nyligen att trots en väldigt bra lön klarar vännen inte av att vara kvar på stället då det är för mycket stillasittande framför en dator och mycket stress, så vännen söker nytt och är beredd på att gå ner mycket i lön för att få något mer varierat.

Norge, Norge, Norge så brukar det se ut i resultatlistorna när det gäller skidor. Sveriges herrar har jag för länge sedan tappat förhoppningen om. Jag tror inte heller den här dominansen är särskilt bra för sporten. Intresset håller på att minska och även Vasaloppsveckan tappar även om de hittar på nya lopp och tävlingar hela tiden.

En stor anledning är så klart att det inte finns någon snö, men det är inte den enda anledningen enligt mig. Notera också att det sist tog lång tid innan Vasaloppet blev fulltecknat.

Jag trodde jag skulle få göra ett klipp på Västerås stadsmission i onsdags. Jag hade sett på Facebook att de skulle sälja en Lisa Larson figur vid namn "Larsons ungar" (de finns flera olika modeller) för 225 kronor. Tyvärr, var det många flera som tänkte samma sak ;-)

Men i min besvikelse noterade jag en gammal tavla som såg en aningen smutsig ut. Bruno Liljefors och med rävmotiv. Signatur och från 1915. Men så var det också en reproduktion med nummer 346 av 1 000. Men den hängde till vänster och kostade bara 100 kronor och det låter väldigt billigt. och jag undrar vad originalet är värt

I lilla Edsbyn (Ovanåker) kan du få ett sekelskifteshus mitt i "byn" för 1,9 miljoner. Här kan du verkligen köra kurragömma! Men du kan också välja att hyra ut då det är tre lägenheter med separata ingångar. Taxerad yta på 330 kvm, men det finns även bodar och förråd. Carport för två bilar. 3 136 kvm, trädgårdstomt m.m.

Men kom ihåg! hortensiabusken vid huvudentrén ingår ej ;-)

Kolla --> här

Upp till femte plats efter en ny seger i dag mot Bournemouth. Sheffield United måtte vara årets sensation (hittills) i Premier League. Oräkneliga gånger har jag läst om Manchester Uniteds segrar och titlar på t.ex. Facebook, men just nu är lilla ”U” United före.

Tränaren Chris Wilder lär väl bli en staty med tiden. Han har tagit Sheffield från league one (tredje ligan) till toppen av världens tuffaste fotbollsliga. Född i Stocksbridge utanför Sheffield och började som bollkalle i sin barndomsklubb på Bramall Lane. Bara en sån sak!

Tabell --> här

Storbanker väljs bort för bolån
"Bolånetagarna väljer allt oftare andra långivare än storbankerna. Nischade aktörer blir fler och utmanare som SBAB och Länsförsäkringar växer snabbt, skriver TT.

I nyutlåningen i fjol fick storbankerna nöja sig med en marknadsandel på 58 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Det kan jämföras med storbankernas andel av befintliga bolån på över 73 procent
".

Intressant information jag läste på SVT Text-TV i dag med tanke på det jag tidigare skrivit om bolån och att de just nämner SBAB och Länsförsäkringar som exempel!

Men min bedömning är att Länsförsäkringar ska du försöka välja bort eftersom du kan få bättre villkor någon annanstans ;-)

Jag funderar varför vän 2 ansågs viktigare att behålla än mig själv av Länsförsäkringar. Det enkla svaret är så klart att de tjänar mer pengar på vän 2 då det handlar om ett mycket större lån. Men jag tror samtidigt att banken på sikt hade tjänat mer pengar på mig eftersom jag är mycket yngre och har många år kvar att arbeta.

Stil och klass i ett av Västerås äldsta och finaste bostadshus. Anno 1902.
På ovanvåningen med synliga takbjälkar ska det vara en maffig takhöjd på nästan sju meter och det inger respekt. Fast själva lägenheten är väl inte så speciell och fotografen fastnar på för mycket detaljer ;-)

Det är skillnad på bostadspriser i landet. Vad sägs om ett radhus för 350 000 kronor?!? Mäklaren beskriver det som ett trevligt radhus och med ett trivsamt kök. Men allt är väl relativt? Hörntomt, fyra rum varav tre är sovrum. Boarea på 99 kvm2 och med en biarea som hela min lägenhet ;-) (60 kvm2).

Se radhuset i Skinnsberg --> här

Onsdag 5 februari
Jag håller på att flytta mitt bostadslån till SBAB och igår meddelade SBAB att de höjer listräntan för lån med tre månaders bindningstid med 0,10 procentenheter och lån med 1-5 års bindningstid höjs med 0,05 procentenheter. Som orsak till höjningen är "ökade upplåningskostnader", skriver SBAB.

De skriver vidare: "Riksbanken meddelade den 19 december att de höjer reporäntan till noll procent. Samtidigt indikerades att räntan kommer att ligga på denna nivå under lång tid framöver. Både de korta och långa marknadsräntorna steg under hösten och vintern 2019. SBAB:s upplåningskostnader ökade vilket medförde att bolånemarginalerna minskade".

Hybris hos Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har de senaste tio åren fått många nya kunder och jag känner många som flyttat allt till banken som t.ex. försäkringar, pensionssparande och lönekonton.
Jag har mestadels varit mer än nöjd, men i januari blev jag förvånad då jag för första gången fick betala för båda mina bankkort då du som guldkund inte ska behöva betala för några kortavgifter.

Jag drar iväg ett meddelande i Internetbanken och de lovar att de ska kolla upp saken och i så fall återbetala under nästa vecka. Jag får ingen mer information, men ser att ett kort blivit återbetalt under följande vecka. Jag väntar några dagar till veckan därefter. Nytt meddelande och återbetalningen sker nästan omgående och även en kvittens med A-post brev kommer! Lugnt för mig, men lite irriterande att jag fått lägga extra energi för att få tillbaka 500 kronor som tidigare år funkat som guldkund.

Länsförsäkringar som är Sveriges femte största privatbank har historiskt sett alltid haft en låg rörlig ränta i jämförelse mot de fyra stora och jag har aldrig gillat storbankerna. Men nu har något hänt med Länsförsäkringar. De höjde vi årsskiftet till 2.45 och är nu i botten och bland de allra sämsta på den rörliga.

Varför? Ja, troligtvis för att de som bestämmer i banken vill göra större vinster och att de räknar med att få ska bry sig och göra sig besvär med att flytta lån och troligtvis har dem rätt!

Men på längre sikt tror jag de är lite farligt ute, men Länsförsäkringar är numera så pass stora att de kommer klara sig bra. Men jag känner att jag inte vill kasta bort några pengar i onödan och jag är en sådan där jobbig jäkel som bytt bank från Föreningssparbanken till Nordea och så vidare till Länsförsäkringar.

Jag kommer nu ta exempel från verkliga livet och från det här året. En vän till mig hör av sig och tipsar om boräntor. Flera av mina vänner byter till SBAB berättar min vän eftersom där får de bättre villkor.

Jag är inte riktigt på banan och har inte riktigt haft så bra koll (kan jag erkänna) bara att jag vet att Länsförsäkringar höjt till höga 2.45. När jag kollar ser jag att jag direkt kommer få 1,64 och att hos SBAB behöver du aldrig förhandla! Hade jag haft större lån hade jag fått låga 1,29 procent.

Jag vill nu ändå försöka förhandla med Länsförsäkringar och vill behålla min ränterabatt på 0.30 om jag binder på fem år. Här har Länsförsäkringar en jättechans att binda mig på fem år, men jag får svaret att jag kan få 0,05 rabatt och att de tycker jag ska vara försiktig med att binda om jag planerar att flytta.

- Jo, tjena! Här har jag bort sedan 2003 eller vet banken att jag träffat någon och kommer flytta? Och tjejen jag snackar med borde väl också veta att om jag flyttar eller tar nytt lån, så kommer jag ju utöka mitt lån och kan då t.ex. ta ett rörligt ;-)

Jag byter nu taktik och går tillbaka att förhandla om den rörliga. Hon säger nej även här och när jag läser mellan raderna med alla ursäkter och förklaringar inser jag att Länsförsäkringar aldrig (i alla fall inte under lång tid) kommer kunna konkurrera med bättre räntor då de t.ex. har bankkontor och vill ha bättre service och bankkontor har inte SBAB.

De kanske fortfarande inte tror jag ska byta, men jag löper nu linan ut och ber om ett amorteringsförslag som är ett måste när du byter lån mellan olika banker. Men fortfarande kan banken svälja stoltheten och kontra, men jag får ingen reaktion.

Observera jag byter INTE bank. Däremot flyttar jag mitt bolån. SBAB tar ingen administrationsavgift för det däremot kommer jag få betala 450 kronor till förvaltarna av lägenheten då panten flyttar från Länsförsäkringar till SBAB.

Jag har ett litet lån och är inte särskilt viktig för banken det köper jag, men jag tycker också det ska ses i ett större perspektiv och här hade banken kunnat tjäna lite mindre på mig, men nu blev de av med hela kakan! Och om jag utökar lånet eller köper något annat så kommer jag ju självklart välja där jag har mitt befintliga lån.

Jag tycker du som läser det här ska ha koll på bankens snittränta och listränta. Listräntan är den officiella och den andra snittet för alla som har rörligt lån i banken. För Länsförsäkringar gäller 1,64 % respektive 2,45 %. Så sitter du och betalar 2,15 och snittet är på 1,64 har du en väldigt dålig deal och då finns det dem som har runt typ 1,10 procent ;-)

Min vän som tipsade mig kallar jag för vän 1. Guldkund i Länsförsäkringar. Relativt stort lån på omkring två miljoner. Bra inkomst och en värdering på fastigheten på omkring 2,8 miljoner. Personen är för snabb och kritar på för tre år hos Länsförsäkringar till den fasta räntan av 1,75. Personen har erkänt sitt misstag och ångrar sig. Hos SBAB hade vän 1 fått 1,29 och även om det är på en rörlig ränta är förlusten närmare 10 000:- i räntekostnad per år.

PS. På de årliga räntekostnaderna har du rätt att göra avdrag i din deklaration. Räntan på lån och krediter är avdragsgill med 30 % och upp till 100 000 kronor om året. Så vän 1 kommer få tillbaka på skatten, men ha också i åtanke att det här bara är första året och att två år återstår.

Vän 2
Här kliver jag in och vill hjälpa till. Jag har redan gjort processen hos SBAB och vi bryr oss inte ens om att förhandla med Länsförsäkringar utan vi ber banken direkt om ett amorteringsunderlag!

Men nu händer det plötsligt saker snabbt då Länsförsäkringar nästan omgående ringer upp vän 2.
"Ska du flytta lånet?!? Vi kan ge dig 1,52 om du skriver på för ett år, men du måste bestämma dig i dag".
- Här blev jag lite besviken eftersom vi gjort en ansökan hos SBAB och att det var klart att vän 2 skulle få 1,29. Det var inte officiellt klart eftersom du alltid måste be din nuvarande bank om amorteringsunderlag för att komma vidare och slutföra processen med din nya långivare där bolånet hamnar.

Vän 2 är gift och pensionär. Värdering på kåken runt 3,7 miljoner och lån på 1 370 000:-.

I höstas ville vän 2 låna drygt 200 000:- för en takrenovering som var tvingad, men höll på att få nej! Detta trots att både fonder och sparande i banken övergick den summan. För mig obegripligt och jag hade flyttat bara av den anledningen. Här lånar ju vän 2 på kåken och istället för ett lån på dryga 1,1 miljoner blev det på knappa 1,4 miljoner, men kåken får ju en värdehöjning.

Vän 2 är därmed fast hos Länsförsäkringar på ett år, men gick tack vare mitt initiativ från 2,15 (0,3 i ränterabatt) till 1,52! Från ca 29 500:- i ränta årligen till ca 20 824:- Avdragskostnaden på 30 procent är inte medräknad.

Som slutsats tycker jag båda mina vänner med betydligt större lån än mig gjorde fel som valde Länsförsäkringar. De skjuter bara problemet framför sig och förlorar pengar. Ju tidigare byte desto bättre!

Vän 2 kommer sitta i samma sits om ett år. Här är min starka rekommendation att be banken tidigt om ett amorteringsunderlag! Redan under december. Då visar du att du är med på banan och vet vad det handlar om och banken kan inte veta hur långt du gått i din process att flytta lånet. Lycka till!

Kontakt: Peter Balonius