Jag vill så klart hitta någon förklaring till genomklappningen i lördags. Det är viktigt att kunna dra lärdom och få en förståelse. Men det ska inte ses som någon bortförklaring. För att lyckas behöver många saker stämma och särskilt sista veckan.

Jag tror verkligen det var sista veckan som spökade för mig. Jag hade en dålig helg i stugan där jag klämde mig illa under foten och sedan ville inte bilen starta när jag skulle hem. Den står fortfarande kvar trots att vi försökte igen i tisdags, men till helgen kommer en mekaniker ut.

Sedan kom det flera problem i början av veckan och jag sov förbannat dåligt.

Sedan kändes det lite bättre när jag skulle åka (trots mycket stress) och väl i Kalmar kände jag mig trött och orkeslös. Jag kan också avslöja att jag inte gick på den obligatoriska race briefingen på torsdagen eftersom jag kände mig trött. Men efter att ha vilat, så blev det lite cykling på kvällen och då kändes det bättre.

Jag sov inte heller bra i mitt nya hem och sedan kom min support sent på fredag kväll och jag var inte i säng förrän vid 23.00. Natten innan sover man väl alltid mindre bra, men det brukar kroppen fixa om man inte haft flera dåliga nätter med sömn.

Jag tyckte mig sedan känna att jag hade tendens till halsont innan start, men det var ingen feber. Däremot en kropp som inte var på topp! Men det var liksom för mycket på spel och att inte försöka kändes inte heller helt rätt.

Så här dagarna efter känner jag mig fortfarande krasslig. Tjock i halsen, lite täppt och allmänt matt i kroppen. Jag var glad att vara ledig i går och har funderat på att stanna hemma i dag, men samtidigt kan jag inte komma efter för mycket och nästa fredag är det tenta! Det är bara att pallra sig till plugget ...

Snabba tider på Ironman Kalmar
I mångt och mycket var det ett rekordår i Kalmar i år. Det har överlag varit snabba tider! Det gör att det känns "extra" jobbigt att misslyckas och det kan ta flera år innan det blir lika gynnsamt. Men om du går över gränsen och väggar, så spelar det naturligtvis inte någon större roll. Är du parkerad så är du parkerad!

Simningen verkar lite snabbare i år vilket många tider visar. Även min! Jag har tränat lite i våtdräkt. Vad som gör en simning snabbare kan bero på hur strömmarna/vågorna kommer t.ex. Att längden på banan skiljde sig åt etc. Dock så pratar vi små marginaler ;-)

Jag tycker dock cyklingen var tuffare på grund av blåsten, men det var inte lika varmt som det brukar. Trots blåsten har många cyklat snabbt!

Jag tycker jag borde vara lite bättre i år på hojen och jag skötte drickandet och energin bättre mot tidigare år.

En sak som dock var lite märklig. Tidigare år har cyklingen alltid varit 182 km för mig. Andra har också sagt det har jag hört. Den ska annars vara 180,1 km.

I år stämde allt typ till 170 km med min GPS, men i mål hade jag knappt 180 km!
Kan det var så att Kalmar kortat ner banan med 2 km? Då är det ju den sista milen man ska dribbla bort dessa kilometer på eftersom jag inte såg någon mer skylt.

En kortare bana eller mer korrekt innebär snabbare tider och är väl mer attraktivt för deltagarna. Och två kilometer innebär ju fyra minuter med ett snitt på 30 km/h.

Löpningen snabb i år! Lite regn och knappt 20 grader. Kan knappast bli bättre.

När det gick som långsamt för mig på löpningen hade jag ett tempo på 11.34 (!!) per kilometer. Då är det total kris och en förnedring som är fullständig.

Nästa steg är väl att sätta sig på en solstol och glo. Därefter är du utslagen och ligger ner, men dit kom jag aldrig ...

Söndag
I dag är det en ny dag och jag har en 90-årings kropp och strax ska jag lämna över nyckeln till hon jag hyrt av och åka hem till Vässan.

Vad händer nu? Ironman är över och en stor tomhet (Ironman blues) kommer infinna sig, men så är det för många och att hitta de här kickarna i livet som den här tävlingen medför är svårt. Ja, det kanske inte ens går!

Publiken på "Ironman Kalmar" tror jag inte finns någon annanstans. Jag har varit här sedan 2011 och det har bara blivit bättre och jag tror nu man typ kommit dit man kan.

Jag blir tårögd när jag tänker på stödet och skulle vilja att alla fick uppleva det någon gång i livet för det här är något helt unikt för oss som gillar att tävla.

Även om jag kommit till vägs ende här, så kommer nya mål. Jag kommer alltid fortsätta med min träning och måna kroppen och sedan är jag lite stolt över att jag gått ner cirka tio kilo sedan årsskiftet.

Trevlig söndag alla och återigen tack för supporten!


Två medaljer i lördags därför att jag kom i mål i Kalmar och Jönköping samma år. Sveriges två Ironmantävlingar.

Lördag
Jag är besviken med tävlingen i dag och det spelar ingen roll vad ni andra tycker, men jag tackar så klart för supporten. Stort tack, alla ni som följt mig och hejat!

Men jag har absolut inga bortförklaringar för i dag var jag inte bättre.

Under flera år har jag drömt om och tränat för att gå under tio timmar vilket är en drömgräns för många killar, men så blev det inte och min åttonde Ironman blir troligen den sista och jag skulle vilja beskriva den här som den tuffaste för mig.

Men vi börjar från början. Jag är riktigt nöjd med simningen som landade strax under 1.12. Pers!

Cyklingen var tuff och blåsig, men jag är ändå hyggligt nöjd med dryga 5.05 på 18 mil med ett snitt på 35.41 km/h. Det är ju ändå utan klungkörning och ett marathon som ska löpas efteråt ;-)

T2 (växling mellan cykel till löpning) tog lite tid, men jag byter kläder till tvådelat som underlättar eventuella toabesök och jag hinner även med ett toabesök under tiden ;-)

Sedan börjar löpningen jättebra och jag känner mig stark. Jag börjar t.ex. med ett tempo som visar milen strax under 50 minuter, men sedan börjar problemen komma.

Med cirka 16 kilometer kvar är jag totalt dränerad. Fysiskt är jag helt slut och även psykiskt.
Jag beslutar mig här för att gå i mål! Enbart för att farsan är på plats och Rodde, men också för att jag vet att det är många som följer mig framför datorn. Annars hade jag kastat in handduken!

Men för mig har det här aldrig hänt att jag gått så här och jag kalkylerar med att dessa 16 kilometer kommer ta tre timmar! Total förnedring.

Många efter banan försöker peppa mig och få igång mig, men jag kan inte för jag har insett att jag kommer kollapsa och inte ta mig i mål om jag börjar springa. Men när en norrman som själv tävlar är den typ 50:e som försöker börjar jag ändå försöka och jag kommer därefter strax till en vätskestation där jag testar energidryck för första gången under dagen och då kommer lite krafter tillbaka.

Sedan ytterligare lite energidryck senare och plötsligt springer (!) jag även om det inte går så fort. Väl i mål känner jag mig helt okej, men just nu är det lite sämre med illamående, men i morgon är det en ny dag


Fredag
Känner mig piggare i dag och jag är laddad inför morgondagen. Testkörde cykeln i går kväll på samma banor som vi kommer köra på lördag. Det blev lite drygt 20 km alldeles utanför där jag bor i området Lindsdal. När jag kom vid lunch mötte jag sopmaskin. Ja, hela Ironmanbanan på 18 mil sopas ren från eventuellt grus och glas. Jag fick ett bra kvitto tycker jag på hojen.

Nu kommer jag strax åka in och simma lite. En kortis. Väljer sedan på eftermiddagen att komma tillbaka och checka in cykeln och påsarna till löpning och cyklingen.

I år är det extra rörigt med parkeringsplatser inne i city då de håller på med byggarbete utanför Fredrikskans och endast en liten del av parkeringen är öppen. Hela den parkeringen kommer försvinna efter Ironman.

Jag hittade dock en plats utanför där och betalade ”bara” fem kronor i timmen vid registreringen på torsdag eftermiddag.

Efter Erik Dahlbergs väg hade massor av bilar parkerat på gång- och cykelbanan på båda sidor och fick böter på 500:- Mycket billigt om man jämför med Västerås ;-)


Klicka på bilden för att läsa mer ...

Onsdag kväll klockan 22.23
Avresa i morgon ungefär 08.30. Jag har haft en tuff vecka och uppladdningen har inte varit den bästa och jag har t.ex. sovit dåligt tre nätter i sträck. Men just nu känns det ändå rätt okej och det hade kunnat vara värre som sagt.

Jag kommer åka ner och göra det jag kan på lördag. Jag vet att marginalerna är små, men jag kommer försöka pressa ut det jag har i kroppen och huvudet. Tack, för supporten! Strax tävling ...
//Peter

Tävlingen på lördag kan följas på IRONMAN Sweden Facebooksida --> här.
För löpande resultat ironman.com eller ladda ner appen Ironman tracker gratis.
Jag har startnummer 2027.

Tidningen Barometern --> här kommer skriva och sända mycket från Ironman. Notera att de här direktsänder "Kalmar Mini Tri" på onsdag med start 17.45! Tävlingen är mycket populär. De sträckorna ska motsvara ungefär 10 procent av Ironmansträckorna.


Slipp ränta på uppskov
Har du sålt en bostad och fått uppskov med skatten? Bra info finns --> här

Är det okej med en smiley i jobbmejlet?
Läs mer --> här


Måndag
Jag behövde byta bromsbelägg på cykeln då jag kommer köra på ett par hjul helt i carbon och på 70 mm fälgar. Dem gick bra att skruva bort, men byta var svårare. De satt som berg och jag ville inte förstöra något. Men fick riktigt bra hjälp av killen i kassan på Cykloteket. Så jag köpte även ett par egna till fram- och bakhjul för några hundralappar. Men det var egentligen jobbet värt och mer därtill då även han fick slita rejält ;-)

 

Underhåll är viktigt
Jag var hos farsan förra veckan och målade deras trall ut mot gatan. Det var välbehövligt! Syns inte så bra på bilderna eftersom solen låg på, men det blev jättestor skillnad. Körde med Demidekk terrasslasyr. Grannen rakt över kom över och frågade hur mycket jag tog betalt och jag svarade att det nog bara är färgen, typ. Men jag hade inte tänkt ta betalt för färgen heller ;-)

Kom sedan på att jag också målat morsans balkong med samma färg under semestern och även målat Åsas och Roddes utealtan när jag var hus- och kattvakt under en dryg vecka i somras.

Jag har alltid tyckt målning varit kul och viktigt. Även om någon sade på släktträffen i fredags att han inte visste någon som gillade att måla ;-)

Jag är trött på folk som bara klagar och inte gör något konkret. Vi har det bra i Sverige!

Jag störde mig på att de missat att sopa cykel- och gångvägen på båda sidor av Vallbybron. Det var fortfarande juli! Mejlade Västerås stad, men de fixade det.

Västerås stad har annars en bra felanmälningsapp där man kan skriva och fota på ett enkelt sätt.

Nu ska de även fixa det här utanför Vallby friluftsmuseum upp mot Vallbybron.
Det är ett ledningsarbete som gjordes på fjärrvärmenätet i vintras som tyvärr missats av ledningsägaren att åtgärda! Teknik- och Fastighetsförvaltningen har kontaktat Mälarenergi och uppmanat de till att skicka in en beställning omgående.

Jag har även fått svar på det här efter Vallbyledan. Här har det varit så säkert 1-2 år, men tack vare mig kommer nu något hända. Delar av svaret löd så här: "Den som gräver ansvarar för att anmäla arbetet klart och beställa återställning, tyvärr har det missats av grävande entreprenör och därför ligger grävningen oasfalterad. Vi kommer att undersöka vem som grävt och se till att entreprenören gör en beställning på återställning".

Det är mycket nu och börjar närma sig Kalmar
Jag vill inte ha för mycket problem nu ;-)
I dag har jag varit lätt irriterad eftersom det började med att Wifi inte funkade i stugan. Det började med att jag fick ett SMS från Telia i lördags att det började bli slut på Surf på en av mina anslutningar. Jag förstod ingenting eftersom jag har ett mobilt bredband och på det fanns det mycket kvar. Sedan har jag en surfanslutning i stugan. Tydligen har Telia lagt in en begränsning på routern på 1 GB och ville att jag skulle köpa mer, men jag delar ju på uppkopplingen! En fuling av dem som man kunna säga att försöka få in pengar när jag samtidigt har sparat GB och jag har aldrig lagt in någon begränsning på anslutningen.

Men jag hittade inställningen hemma i Västerås och nu funkar allt som det ska.

Sedan skulle jag åka hem på förmiddagen och då startade inte bilen! Det hade regnat mycket och troligen är det någon fukt som ligger någonstans, men vi fixade det inte. Vi försökte rengöra fördelarlock och tändstift t.ex., men det kan ju vara någon kabel också. Inget med batteriet tror jag. Det funkade. Har haft problemet för några år sedan, men då fixade det sig till slut.

Så bilen står kvar i "Bubbe", men tack till farsan och Rodde som hämtade upp mig.

I lördags var syrrans familj och morsan på besök. Det var många år sedan morsan var i stugan, men hon blev mycket imponerad och allt gick bra förutom att det är svårt med en rullstol och behöva lyfta. Vi måste vara två och det är tungt ändå. Sedan kommer inte rullstolen genom alla dörrar! Tomten sluttar mycket och det är flera trappor. Ja, livet ska banne mig inte vara lätt och jag klämde mig även illa under en tå.

Torsdag
Jag har nu fått svar och det var som jag trodde. Det är bara gravstenen som är borta på kyrkogården i Grängesberg. Det var väl skönt det!

Blev otroligt förvånad när Länsförsäkringar kontaktade mig och berättade att de förlängt min ränterabatt till 31/8 2020. Bara så där för det där brukar man få bevaka själv och jag hade koll att min gick ut sista augusti 2019. Jag har nöjt mig med 0,30 som rabatt och brukar bara skriva ett meddelande och så är det klart ;-)

Nästan 400 sökte
Hörde att nästan 400 sökte den här utbildningen jag för närvarande går. Det är ganska otroligt! Vilket intresse. Det börjar en ny klass nu i slutet av augusti.

Förutom urvalsprov i svenska och matte, så hade de tagit bort intervjuerna. De tog väl för lång tid och kanske kostade för mycket. Jag tror intervjun var bra för mig och är tveksam i fall jag varit de tio procenten som hade bäst på svenska och matteproven ;-)

Här kan ni läsa mer om utbildningen och även se fyra ambitiösa och duktiga tjejer i min klass --> här

Förra torsdagen när jag åkte till min stuga upptäckte jag att det var strömavbrott!
Det var en chock och första gången det hänt så. Jag förstod först inte vad som hänt eftersom ingen propp hade gått, men att jordfelsbrytaren löst ut.

Inga större apparater som värmepump, kyl och frys var trasiga. Inga mindre heller för den delen.

Jag visste innan jag kom ut att jag inte hade något Internet eftersom det är några saker som går på det och som jag har som app i telefonen. T.ex. delar av belysning, värmepump och övervakningskameror. Jag trodde det bara var routern som lagt av. Händer inte ofta, men har hänt ett par gånger på några år.

Nej, troligen var det åskan och blixtnedslag som gjort att jordfelsbrytaren löst ut.
Jag fick slänga en del saker i kylen och frysen, men det blir inget försäkringsärende.

På fredagen fick jag sedan storfrämmande. Vi var flera som passade på att bada och en hade cyklat ut, men det var inte jag den här gången ;-)

Sedan på lördagen ville jag ta en omväg hem genom Skinnsberg mot Ludvika och Grängesberg som slutmål. Det var några vägsträckor här som jag inte åkt vad jag kan minnas, men det var otroligt fin natur!

Eftersom jag inte kör med GPS och mest på känsla, så trodde jag det skulle komma skyltar som visade Grängesberg, men icke! Inte ens i Ludvika och jag valde mellan vänster och höger, men valde fel. Tydligen skulle jag välja vänster och väg 50 mot Örebro, men någon skylt till Grängesberg kom aldrig innan jag plötsligt var framme!

Målen med min resa var att besöka två gravar. Morfar Sven som byggt stugan jag köpte av mamma och min mormor är begravda tillsammans i Västerås och jag är gravrättsinnehavare.

Det är morfar Sven som jag träffat som morfar fast att jag haft en annan som biologisk morfar i Folke Eriksson, men där har jag haft minimal kontakt.

Morfar Sven som är begravd i Västerås har sina föräldrar Ellen och Artur begravda i Grängesberg och på samma kyrkogård ska min biologiska morfar Folke vara begravd tillsammans med sin föräldrar som gick bort 1951 och 1956. Han själv 1999.

August Eriksson var gruvarbetare har jag sett i mina papper från släktforskningen. Född 1875 och begravd 31/3 1956. Det låter brutalt att vara gruvarbetare på den här tiden.

Victoria Frida Eriksson var född 1883 och död 1951. Båda begravdes endast sex dagar efter att döden inträffat och det är lite skillnad mot hur lång tid det numera tar.

Jag har inte varit här på många år. Säkert omkring 20 år och trodde jag skulle hitta gravarna snabbt, men det gjorde jag inte. Det var större kyrkogård än jag trodde ;-)

Efter en timme hittade jag Ellen och Arturs grav och blev mycket positivt överraskad att den var så fin då gravsättningarna är från 90-talet. Här har Sylvia som var god vän med morfar Sven gjort ett bra jobb.

Eftersom jag tog hand om posten efter morfar Sven så kom också frågan om att bli gravrättsinnehavare här, men det är jag inte utan i stället är det just Sylvia som bor närmare som sett till graven.

Nu återstod bara att hitta den sista graven. Efter att ha hittat en gravkarta på kyrkogården och sedan letat upp ett gammalt mejl i min utkast jag skickat till en medarbetare på pastors- och kyrkogårdsexpeditionen i Gränge-Säfsnäs församling hade jag gravnumret!

I mejlet från 2014 hade jag fått informationen att graven bara var upplåten till 2007, men efter att ha påpekat att det fanns en gravsättning här så sent som 1999, så ska 25 år gälla till utgången av 2024. Det här fick jag också bekräftat. Men efter att ha letat ytterligare en timme och funderat och klurat verkar det som åtminstone gravstenen som är gammal och från 1950-talet är borta. Klart jag blev både besviken och förvånad.

Min mamma har besökt graven några gånger, men det var väl i början av 2000-talet och någon gravrättsinnehavare har inte funnits och det är något som inte går med automatik till efterlevande barn. Jag har så klart ställt frågan till Gränge-Säfsnäs församling vad som hänt, men ännu inte fått något svar.

Här till höger om björken borde platsen vara där min morfar Folke och hans föräldrar är jordsatta. Men som ni ser någon gravsten syns inte till ...

Tisdag
Skolan är i gång och i dag blev det klart med boende till Kalmar. Jag hyr av honom jag hyrde av i fjol, men nu är det av hans syster ;-) Han ska själv köra sin första Ironman.

Jag hyr ett mindre radhus med en liten tomt och det känns bra. Jag fick ett bra pris tycker jag, men det ligger visserligen ca tio kilometer till starten. Men jag hittar ju så och funderar på att eventuellt ta med en extra cykel eftersom det kan vara lite svårt med parkeringar.

Jag fick visserligen senare ett riktigt bra erbjudande om att hyra en alldeles central tvåa inte långt från växlingsområdet för 4 000:- men jag tycker man ska hålla sina löften.

Den första tjejen jag kontaktade ville ha 9 000:- för tre nätter eller ca 2,5 dygn för en tvåa. Jag fick sedan ner den till 7 500:- men hon ville inte gå lägre och jag tackade för mig. Hon skrev att hon hyrt ut i sex år, men jag har ju hyrt sedan 2012 och betalat omkring 3 000:- för tre nätter

Torsdag
Med 16 dagar kvar till "Ironman Kalmar" hade jag i dag ett riktigt bra löppass med hyfsat tryck i benen. 29 km totalt varav tio var på Björnön. "Bara" runt 22 grader ute. Förra veckan var det 31 (!) när jag sprang 22 km och ungefär samma när jag cyklade 12 mil. Då går det åt mycket vätska ;-)

I dag visade vågen -73 kg och så lite har jag inte vägt på tio år. Trevligt och det mesta är väl muskler och det väger ju som bekant mer än fett ;-)

Det blir ett välmeriterat startfält i Kalmar. Hela 56 proffsherrar är anmälda och ca 2 700 aktiva från ungefär 50 länder. Jag har för övrigt startnummer 2 027. Startlista --> här

Onsdag
Hela 56 stycken herrproffs anmälda till Ironman Kalmar --> här

Måndag
Nästa vecka börjar skolan och jag tror det var lektioner varje dag de två första veckorna.

Veckan som varit (har en natt kvar) har jag varit husvakt och passat en liten katt vid namn Sally. Det har gått bra, men varit sjukt varmt i kåken. Jag har kommit på att det är svalast på nedervåningen och sedan får man ha madrassen på golvet eftersom värmen stiger. Skönt att ta en dusch innan läggdags och tur att man slipper ha några nattliga aktiviteter med någon man tycker om ;-) Det har varit hett ändå!

En hyfsat tung träningsvecka också. Det blev 22 km löpning på Rocklunda/Rönnby och det var 31 grader ute när jag stack ut. En vända till Västerfärnebo på hojen, lite simning i gropen och några kilometer löpning i korta Pettersbergsspåret. Tolv tunga mil på hojen i går och det var stekhett.

Skulle gå på fotbollen sedan med polaren backade och jag var också lite trött. Han tyckte det var för varmt, förra gången regnade det och i premiären var det för kallt. Ja, det är bekvämt med Cmore och Sportkanalen och så får man repriser.

Jag läste en tung rapport här från Ironman Nice --> här

Franska myndigheter hade krävt att Ironman gjorde justeringar om de inte vill ställa in tävlingen i den ”extrema” värmebölja som rådde. Nerkortningen var främst för alla funktionärer som skulle stå i hettan i hela dagen. Men för de som tävlade, då? ;-) Nu blev det full simning, men bara 152 km cykel och 32 km löpning ...

Onsdag
I går besökte jag stugan över dagen med tempocykeln. Vändan dit över Ramnäs var halvseg. Jag körde även lite fel och det blev runt sju mil från norrleden ;-)

Jag kom fram omkring klockan 12.00 och strax därefter kom sotaren. Allt såg bra ut och det blev inga anmärkningar.

Jag var kvar i några timmar och hann bland annat klippa gräset och heja på närmsta grannen som kom ut strax innan jag skulle åka hemåt.

När jag sedan skulle åka hemåt tog jag vägen över Kolsva som blir närmare. Hyfsat bra fart mellan Kolsva och Skälby då jag körde på 73 minuter och ändå tog det lugnt genom Hallstahammar.

I kväll funderar jag på simning. Jag har noterat att jag troligen bland annat behöver jobba på att trycka ner huvudet i vattnet eftersom skallen annars bromsar. Men det är inte helt lätt att kontrollera då jag simmar i öppet vattnet, men får köra lite tester

Startnumren till Kalmar är uppe och jag har fått nummer 2027. Eftersom jag inte kom i mål 2017, så har jag inga AWA poäng från det året.

Måndag
Det rullar på. I går blev det cirka tolv mil på tempon med till och från hemmet.
Och jag klarade mig inte från regnet, men det kom inte så himla mycket och det kom på mig under ungefär en timme.

Det var en lite annorlunda tur i går och den gick förbi johannesberg, Fullerö, Barkarö, Rytterne, Borgåsund, Strömsholm, Herrskogen, Köping, Munktorp, Morgendal, Hallstahammar, förbi Surahammar, Ramnäs och Skultuna.

Under alla dessa timmar tror jag att jag bara mötte en på en racercykel och det var en tjej när det regnade som mest och vi var mellan Skultuna och Skerike. Hon hade en sådan där dräkt som många tjejer som vill vara moderna och inne har i: "Power Woman".

För mig är det lättare att åka mot Skultuna och Ramnäs eftersom jag annars måste åka ner mot Lögarängen. Ganska dålig asfalt där och det tar sedan ett litet tag innan man kommer igång på riktigt.

Jag provade också min nya hjälm i går och den satt som ett smäck!
Jag är mycket nöjd med den. Trots att den ska vara aero kändes den väldigt luftig.

Många renodlade tempohjälmar (jag har provat några stycken) är annars väldigt instängda och isolerade och de kan därmed känns väldigt varma. Visst många har dem även på en Ironman för att vinna lite tid. Sedan är väl en utpräglad tempohjälm (min nya är inte det) mer av något du har på tävling och inte träning, så då behöver dubbla! Medan min hjälm är en bra kompromiss av båda och den funkar så klart även på Vätternrundan och om man åker t.ex. rullskidor.

Jag läste att New York City Triathlon blev inställt --> här på grund av värmen. Trots att det bara var på olympisk distans. Jag undrar om en Ironman också hade blivit inställd? Jag är tveksam till det och vet att det varit fruktansvärt varmt i t.ex. Nice och Frankfurt. Visserligen förkortades banan i Nice, men den är också extremt tuff!

Min känsla är att New York City Triathlon med ungefär 4 000 tävlanden har många motionärer och nybörjare och då tar man det säkra före det osäkra.

Jag följer den här historien med ASAP Rocky med stort intresse.
ASAP Rocky är en megakändis hemma i USA och att han sitter häktad i Sverige har rört upp många känslor och nu har det gått så långt att Donald Trump ringt Stefan Löfven! Nya samtal ska dessutom ske inom 48 timmar.

Hade den här historien skett i Sverige för bara 10-15 år sedan hade ASAP Rocky varit ute för länge sedan och särskilt om världens mäktigaste man hade krävt det. Men nu lägger sig inte Sverige på rygg och man har blivit tuffare.

Observera att det här inte har något med om vi har en röd eller blå statsminister utan det är mer vårt land som förändrats.

Det finns också något i den här historien som vi inte vet. Jag tror att ASAP Rocky gjort något som fått det svenska rättsväsendet att sura till och de vill statuera ett exempel att det inte spelar någon roll om du är en superkändis från det stora landet USA.
En vanlig svensk medborgare hade varit ute för länge sedan och här kan man inte köpa sig tillfälligt fri i väntan på dom ...

I min stuga var allt sig likt. Jag lyckades locka fram räven och få några fina bilder när den tog min grillkorv, men ungarna såg jag inte och de har kanske blivit bortstötta och får nu klara sig själva.

Förutom det så var det mycket målning. Det är komplettering från tidigare målning och en del fogning som behöver täckas. Detaljer som gör det finare.

Om man ska måla huset utvändigt rekommenderar jag bra färg och att man är noga med förarbetet. Öbergs har just nu kampanj på Alcro Bestå som är deras bästa färg för träfasader. Bestå får ditt hus att se nymålat ut 12-15 år och ger effektivt skydd mot fukt, kyla och sol. 10 liter Bestå täckfärg kostar 1 995 kr.

Jag oljade också min nya altan som vi byggde i fjol. Här var det med brun premium träolja som ska vara av den finare sorten därav premium.

Jag tycker dock det är bättre att satsa på en terrasslasyr som ger träet ett mycket längre skydd än en traditionell altanolja. Terrasslasyren går bra att använda altangolv, räcken, trädgårdsmöbler och dylikt, där man vill ha ett transparant icke filmbildande skydd. Underhållsintervall på 3 år.

Jag tycker Jotun Demidekk terrasslasyr är bra och den målade jag min första terrass med.

Torsdag
I dag blir det en tur till stugan och jag kommer sedan cykla hem under fredag eller lördag. Farsan kan man alltid lita på, men sedan är jag nyfiken vilka som kommer ta de andra platserna i bilen ;-)

Jag har haft dålig energi här och hela juli har jag känt så. Har varit tröttare än normalt, men inför Jönköping tog jag det lugnt och vilade dagarna innan. Jag tror det är bra inför tuffa tävlingar och kommer göra samma sak i Kalmar.

Jag har hittills tränat mindre än jag trodde och hade planerat, men jag tror det är viktigt att lyssna på kroppen och inte forcera på för mycket. Det blev visserligen ett långpass löpning i tisdags på 21 km och i går cyklade jag till Västerfärnebo. Men det finns också flera vilodagar och kortare distanser.

Löpningen kändes väl sisådär. Är nog bättre i hälen, men dåligt tempo.

Mötte många cyklister i går och jag vet inte om de hade något testrace för de kom 10-15 stycken mestadels med lucka och hyfsat höga farter.

Sedan närmare Skultuna mötte jag ungefär lika många på rullskidor. Samma sak där och det var nog någon tävling för de hade nummerlappar på.

Det var snabbcyklat i går och nästan ingen vind alls. Jag lyckades på närmare åtta mil få ett snitt på 34,1. Det är jag nöjd med och på slutet kom jag på vad det var som lät. Mitt framhjul gick emot framgaffeln i ovankant litegrann och 28 tums däck är lite stort för min hoj, men köpte däcket för något år sedan och ville prova ;-)

Vikt nu på morgonen med två veckor kvar. 76 kilo. Tre återstår och sedan är ju grejen att jag vill hålla det här till Ironman och längre än så.

Jag räknar inte med någon Ironman nästa år, men kanske en halva eller två.
En av dessa kan bli Sala som har SM-status. Den ligger också väldigt bra till i slutet av augusti då det finns mycket tid att träna inför.

Jag är också lite sugen på att köra Vätternrundan en gång till. Då vill jag åka med en snabbgrupp och sikta på sub8, men jag skulle också kunna tänka mig att soloköra och sikta på sub9. Jag tycker nästan det sista är häftigare och då styr man helt själv. Vill någon ta rygg är det bara att ta rygg!

För att få minsta möjliga fördel tänker jag starta bland de sista och då får man börja runt 06.30. Jag kommer försöka hålla lucka till den framför på minst fem meter och siktar nog på max ett stopp efter vägen.

Fem vattenflaskor på cykeln kan jag fixa med en speciallösning, men även en vätskeryggsäck är ett bra komplement och nog ett måste. Ska man cykla själv och göra allt grovjobb just själv, så blir det jobbigare och jag räknar med att fem-sju liter vätska behövs och vi pratar ändå om nio timmars cyklande.

Ju mer lättcyklat det blir desto lättare för mig! Blir det blåsigt och motvind blir det klart tuffare. Rent generellt blåser det mindre på natten och morgonen ;-)

Nyckeln till en snabb Vätternrunda (om man nu ska jaga tid) är att cykla i en stor och stark grupp som håller jämn hög fart och där man turas om att ligga först. Det betyder absolut inte att alla behöver dra lika mycket, men nio timmar för mig är kanske en baggis i de här förutsättningarna, men en annan kan fixa det tack vare just gruppen och den hjälp som den ger i fördelar.

Att säga jämn fart kan vara missvisande och jag menar egentligen jämn belastning.
Ibland kan du cykla i 40 km/h och nästa gång i 30 km/, men det är lika jobbigt.

Om du har en större grupp där kapaciteten varierar och om man skulle cykla helt själv runt Vättern och om spannet skulle hamna mellan 27-36 km/h. Den sämsta snittar själv nåonstans runt 27-28 och den bästa helt själv 36 km/h och medelvärdet är typ 30, så skulle säkert hela gruppen kunna komma runt gemensamt på 33 km/h.

Vad som kan vara bra med Vätternrundan är just att det bara är cykel. Det är skit samma med hälen och jag behöver inte träna löpning eller någon simning för att fixa det. Det är visserligen bra att träna varierat, men ni förstår vad jag menar


Falköpings cykelklubb och Twin Peaks Triathlon cyklar Vätternrundan 2018 på 7:50


Jag var tidigare här och besökte nya Lögarängsbadet. Jag måste säga att jag blev imponerad. Jag blev också förvånad att det inte var mer folk och jag fick en helt egen 50 meters bana! Jag gick runt hela badet och inspekterade. Provade båda basturna och kollade alla bassänger. Grymt!

Badet har tagit 2,5 år att bygga och kostat närmare 400 miljoner. Utomhusbadet kommer stå klart nästa sommar till en kostnad av 40 miljoner.

Jag köpte ett 12-kort och fick ett elektroniskt armband. Det fungerar som entré, men också som lås till skåpen. Inga separata lås eller nycklar behövs!

I badhus brukar man känna av kloret, men här märkte jag ingenting.

Det finns fyra bassänger. Stora tränings- och tävlingsbassängen går att dela av (både 50 och 25 meter). När jag var där fanns typ fem 50 meters längder och sedan fanns det ca tio separata 25 meters längder att simma på.

Dessutom finns barnbassäng, hopp- och multipool med 1- och 3-meterssviktar samt undervisningspool.

Måndag
Fick en förfrågan om att cykla på förmiddagen i går och tackade såklart ja när solen sken och när det var nästan vindstilla. Det blev även ett bad i Borgåsund. Totalt körde vi runt sex mil, men det kändes helt okej och mer är inte nödvändigtvis bättre.

Lite häftigt när jag och Fia upptäckte att vi åkte över 30 km/h och pratade obehindrat. Ingen ansträngning alls eller när jag gick upp och körde + 40 km/h och damen hängde med utan problem. Det var ändå ett tag, på platten och ingen vind att tala om. Jag tror vi båda är i finfin cykelform och Fia har väl cyklat + 300 mil i år ute och synd att hon inte har några mera tävlingar ;-)

Jag har på allvar börjat titta på saker som jag behöver till Kalmar och i går beställde jag en ny hjälm i Giro Vanquish MIPS. Den mörka kan ses --> här och den är nu slutsåld.

MIPS är en svensk uppfinning som gör att hjälmen kan rotera i förhållande till huvudet vilket ger ett mycket bra skydd. Jag har tidigare inte haft MIPS. Hjälmen har fått väldigt höga betyg --> här av många användare och ett bra visir medföljer.

Jag har även säkrat upp en större beställning av Maurten sportdryck. Tjejen som vann klassen 35-39 i Kalmar i fjol skrev ett inlägg --> här i veckan och mycket av det känner jag igen! Just på Ironman har jag inte kunnat dricka så mycket som jag velat och sportdrycken tillsammans med gel har inte funkat något bra.

En påse Maurten 320 som blandas med en halvliter vatten är ungefär den mängd kroppen kan ta upp av kolhydrater i timmen och ge ny energi. Om du trycker i dig mer riskerar du få magproblem.

Det är flera saker som är lite speciellt med Maurten som också är en svensk sportdryck med Hydrogel-teknologi. Den används av bland annat många av världens bästa elitlöpare på maraton. Dessa kanske inte behöver eller kan dricka mer vätska än 5 dl i timmen, men Maurten säkerställer energibehovet. Men vanlig sportdryck hade du behövt dricka mer och typ det dubbla.

Men för mig då, om jag cyklar på fem timmar i Kalmar räcker det då med 2,5 liter vätska med Maurten 320 för mig?!? Nej, absolut inte. Jag behöver mer vätska och kanske det dubbla vid normala omständigheter, men då funkar det bra med vatten. Sedan får man komplettera med någon gel, koffein- och salttabletter, snacks, bars etc.

Lördag
Kom ut runt lunch och skulle köra ett cykelpass på omkring tolv mil. Jag körde själv och hade knappt börjat och körde i närmare 35 km/h när en kille kom och susade förbi på en vanlig racer. Han höll säkert 37-38 km/h på de slingringa och inte jättesnabba vägen förbi Skerike upp till Skultuna. Jag tände såklart till på alla cylindrar och tog rygg.

Nu gick det omkring 40 och strax under ibland. Efter några kilometer vände han sig om och såg att jag låg där ca 8-10 meter bakom. Efter runt fyra kilometer slog han av på takten och jag blåste förbi.

Jag borrade på och trodde han skulle ta rygg, men när jag stannade i Skultuna för att kolla några meddelanden i telefonen så såg jag han inte.

Men så när jag vek av mot Ramnäs kom han och blåste förbi! Det var motvind och gick uppför och han körde nog runt 35 och berättade att han körde intervaller. Jag valde att släppa då jag hade närmare elva mil kvar! Men jag blev efter det här både trött och seg. Jag valde t.o.m. att slå av klockan.

Hade Resorb Original i vattenflaskorna och det var ingen höjdare. Det är säkert bra som vätskeersättning, men jag tyckte inte jag fick någon energi av det. Kanske passar Resorb Sport bättre då, men jag kommer nog välja att köra på Maurten i Kalmar, men givetvis behöver jag testa den mer.

Den här killen som åkte om mig tror jag har kapacitet på 7.30 på Vättern. Sådant brukar man kunna se på hur folk åker och ser ut på cykeln. Men så klart han behöver en större grupp för att fixa det där man turas om att hålla fart och ta vind.

Thomas De Gendt var först i mål i "Tour de France" åttonde etapp i dag och vilken solokörning! Det var bland det värsta experterna hade sett och de trodde Thomas De Gendt helt själv skulle kunna köra Vätternrundan på 6.30! Det skulle i så fall innebära att han på 295 km får en medelhastighet på 45.38 kilometer i timmen (km/h).

Jag har själv funderat på om jag skulle försöka soloköra med målet sub9 eller om jag ska söka mig till en grupp med målet sub8. Den som lever får se


Ful, fulare och fulast! En renoverad fågelholk ;-)

Några dagar i stugan
Jag har varit tre dagar ute i min stuga och som vanligt brukar en dag innebära att jag stiger upp strax efter åtta. Sedan käkar jag frukost som alltid innebär kaffe som dryck.

Därute är TV:n framför och då brukar jag samtidigt titta på Morgonstudion. Alltid SVT och TV4 tål jag inte med all denna kommersiella smörja till reklam. Visserligen betalar jag för Cmore för att kunna följa VSK, men där orkar jag inte logga in för att se fyran.

Brukar samtidigt titta på datorn och är effektiv med flera saker samtidigt.
Kunskapskanalen går också ofta och i Bubbarsbo har jag bara sex kanaler (om jag inte streemar TV) varav fyra SVT kanaler, fyran och sexan på TV.

När klockan slagit strax över 09.00 och när jag sett nyheterna är det dags att börja arbeta! Ofta har jag flera större och mindre projekt på gång samtidigt, men är samtidigt noga med att försöka göra klart. Jag är noga med att ställa in sakerna över natten även om jag inte hunnit klart. Det var morfar duktig på! Och det har jag börjat försöka lära Vera och Viggo. Det man tar fram tar man också bort. Annars får någon annan göra det. Inte röra till det mer än nödvändigt.

På 90-talet var jag tillsammans med en tjej och när jag frågade henne om det var något som hon störde sig på och som hon skulle kunna störa sig på om vi bodde tillsammans när det gällde mig funderade hon länge innan hon sade: "Ja, det ska väl vara att du inte ställer bort glas/muggar på diskbänken/disken".
- Gick det in så gick det ut. Än i dag brukar jag använda samma kaffekopp några dagar innan jag diskar den på riktigt och någonstans står den

Jag har också alltid en göromålslista nerskriven på ett papper och ofta är det tiotalet saker. Det kan t.ex. stå: göra klart trappen, putsa fönster, fixa fågelholk, måla och kolla låset på Lillstugan m.m.

Två fågelholkar är nu renoverade på tomten eftersom hacke hackspett varit där och hackat. Det har väl pågått under flera år, men nu är holkarna bra robusta med stålplattor i fronten. Jag har byggt in de befintliga holkarna med spillbitar från trallen. De är otroligt fula och skulle aldrig gå att sälja i butik, men jag tänkte att det viktigaste skulle vara att de är säkra och fyller sin funktion.

Inredningen är dessutom fixad med massor av sågspån och därinne kan nog många mindre insekter också ta skydd när kylan kommer.

Förresten har jag också en rävhona med två ungar som stryker runt tomten. De är duktiga på att stöka runt och natten mot torsdag hade de burit bort min ena toffel ett 20-tal meter. Även andra saker kan få fötter.

Nästa gång ska jag köpa lite korv åt dem för de är nog tufft att föda upp två ungar ;-)

Några sköna citat från morsan som jag (kanske) tagit upp tidigare ...

M: Du måste ju börja jobba!
P: Men jag pluggar ju!

M: Säg inte att du är ute och cyklar igen!
P: Jo!

M: Måste du träna varje dag. Du kan ju dö!
P: Ja, nästan varje dag. Det kan jag säkert ...

P: I mina köksskåp står sakerna på en bestämd plats
M: Gud så tråkigt!

Det är ganska mycket tankar i huvudet efter tävlingen, men jag är nöjd med resultatet även om jag inte fixade mitt högt uppställda mål. Jag åkte ner själv, men farsan hade hyggligt lånat ut sin bil.

Jag bodde en natt på Good Morning Jönköping. Det var väldigt prisvärt! Ett av få ställen jag hittade när jag bokade som inte Ironman (Nirvana) bokat upp. De rummen brukar kosta över 2 000:- per natt, men nu kom jag undan med drygt 600:- Nirvana kräver också två hotellnätter ;-)

Jag bokade tidigt och tipset är att reservera hotell innan man ens fixar startplats eftersom startplatsen bokas först under hösten.

De var många andra tävlanden som bodde på samma hotell och när jag skulle äta frukost 06.10-06.15 var det i princip fullt! Gratis parkering för bilen, wifi och frukost ingick i priset.


Cyklarna står väldigt tätt! Och om alla kommer till start kan det bli 2 700 stycken.
Kom ihåg din plats, ditt nummer och glöm ingenting. Drygt 2 100 gick i mål ...


Den blåa påsen innehåller dina saker för cyklingen och i den läggs de saker du haft på simningen. Ta rätt påse! Och kom ihåg ditt startnummer och glöm ingenting.

Den röda innehåller det du vill ha för löpningen ...

Det var tråkväder på lördag. Med mycket regn! Sedan sade den sena prognosen inget regn på söndag, men 45 minuter innan simningen på söndag började det givetvis regna och det var lite blött och halt i början på cyklingen.

Sedan på löpningen blev det full sol! Skönt för publiken och det funkade väl på en halvmara, men jag hade inte velat ha solen på en Ironman mara ;-)

Hoppas att vädret den 17 augusti i Kalmar är runt 15 grader och skugga samt helt vindstilla! (haha)

Simning
Det blev en jättekonstig självseedning. Grupperna trycktes framåt när de tävlanden plötsligt fick gå framåt. Skyltarna (med tiderna du förväntades simma på) satt fast och det är långt ifrån samma organisation som i Kalmar.

På grund av regnet kom många sent in i fållan och enligt mig uppskattade väldigt många att de var bättre simmare än var de är.

Det var endast 15,7 grader i vattnet och jag blev mycket förvånad att se att nästan inga försökte värma upp på land. Jag var noga med att fixa våtdräkten tidigt och hade vantar, tofflor, strumpor på mig samt dunjacka. Allt det här plockades bort ca 10 minuter innan vi fick gå i vattnet. Sedan tog det nog 12-15 minuter innan jag fick kliva i.

De är färre som kan gå i vattnet i Jönköping och det flyter på sämre än i Kalmar.
Det var väldigt kallt i vattnet i början. När vi sedan vänder och har ca 900 meter kvar får jag en smärre chock. Jag hamnar långt ut till höger och det är nu motvind och otroligt strömt. Jag blir trött och alldeles snurrig i huvudet. Börjar simma krokigt och blir orolig inför fortsättningen då det inte alls känns bra. När vi kommer till bron blir det bättre och det återstår då ca 500 meter.

Min simtid var väl inte mycket att skryta med, men till trots tillhörde jag den 1/3 som simmade snabbast av de dryga 2 100 som tog sig i mål.

Det var trångt på väg till T1, men jag borde kunnat springa lite snabbare, men då behövde man springa ut på kullersten och lämna den röda mattan vilket jag gjorde "bara" ett par gånger ;-)

Cyklingen
Jag gick ganska tungt i början. Drog nog på mig lite syra i benen och när det gick som minst snabbt hade jag 13 km/h för ett ögonblick i de väldiga backarna uppför.
När det gick som snabbast utför över 60 km/h.

Jönköpingsbanan är kuperad och cyklingen blir väldigt ryckig. Jag tror det sliter mycket! Och jag skulle inte vilja cykla 18 mil så här och springa en mara efteråt ;-)

Det är möjligt att någon trodde jag skulle kunna cykla ännu fortare, men jämför t.ex. mot Åsa Lundström. Det här är hennes hemmabana, hon har varit SM-tvåa i tempo och cyklade Vätternrundan under sju timmar 2019. Jag är knappt tio minuter efter Åsa på nio mils cykling. Okej, en löjlig jämförelse måhända, men man måste också kunna se saker i sitt perspektiv.

Jag såg också en hel del drafting (att ligga på rulle) på cyklingen. Här verkar det som att man skiter i det och nu är det upp till också själva att tävla och cykla med ett rent samvete. Få kontrollanter och jag tror väldigt få fick några straff.

Löpning
Jag började löpningen lite för tufft. De officiella visar på några ställen utmed banan medan GPS-klockan visar hela tiden. Att många hade lågt tempo på samma ställe kan bero på att det var en backe vid de passeringarna.

Jag var så klart orolig för foten, men nu gick det i alla fall. Jag hade inte jätteont, men blev stel efteråt. Men det här är inte optimalt och jag kan inte riktigt slappna av när jag springer. Och har inte och kan inte träna så mycket löpning som jag vill.

Hur blir det här mot Kalmar? Jag det är ett stort orosmoln. Tidsmässigt är jag en bra bit från sub10 i Kalmar, men jag har några saker att förbättra och hoppas på.

Genrepet 2016 i Jönköping var heller inget bra och då gjorde jag 5.26 i Jönköping (mycket strul med cykeln) och 10.32 i Kalmar i perfekt väder. Så jag lever på hoppet och har inte gett upp. Långt därifrån.

Jag kom inte i vattnet förrän 09:13:38! Åldersgrupperna hade start från kl. 09.00.
Det var ”bara” 15,7 grader i vattnet och det började regna knappa timmen innan start ...

Jag kan rekommendera IRONMAN 70.3 Jönköping som tävling. Det är inte alls lika hysteriskt som Kalmar och stämningen är mer avslappnad. Det är mer nybörjare i Jönköping och nästan 30 procent var tjejer vilket var något slags rekord berättade dem.

Maxtiden är också väl tilltagen (8 timmar och 30 minuter) medan Ironman Kalmar som är dubbelt så lång har 16 timmar.

I Kalmar behövs tre övernattningar, men i Jönköping funkade en eftersom registrering och incheckning av cykel med mera sker lördag senast 16.00 och 18.00.

Observera att infomötet (Race Briefingen) inför tävlingen är obligatoriskt och hålls på fredag.
Jag valde dock att skippa det eftersom jag kört tidigare och är rutinerad. Naturligtvis hade jag läst Athlete Guiden vilket är ungefär det som gås igenom på mötet.

Till sist. Hemresan (ca 30 mil) tog längre tid än själva tävlingen! Otroliga köer efter Jönköping till Gränna på grund av något brobygge (tappade över timmen här) och sedan körde jag fel i Ödeshög och kom till Mjölby och Linköping! Vände tillbaka och började köra mot Motala innan jag hittade en mindre väg till Örebro genom Pålsboda.

Tävlingen i morgon kan följas på IRONMAN Sweden Facebooksida --> här. Men där är det allmänna saker. För löpande resultat ironman.com eller ladda ner appen Ironman tracker gratis.
Jag har startnummer 1219.

Mina resultat från 2016 under här. Då hade jag problem och strul med cykeln ...


Har känt mig trött i ett par dagar, men tar det lugnt och vilar mycket. Skönt att inte behöva jobba i alla fall!

Jag var barnvakt i natt på Vetterslund och det gick bra.

IRONMAN 70.3 Jönköping
Inför helgen så ser det ut att bli dåligt väder. Det kommer kanske bara vara runt elva grader i luften och regn när man kastar sig i vattnet och sedan är det en rejäl språngmarsch till växlingsområdet.

När du hoppar på cykeln vill du helst inte ha regn och blåst, men risken finns att det kan vara bäggedera ;-)

Även om jag kört cykelbanan 2016, så ska jag kolla på hela videon ovanför. Det kan vara nyttigt. Det går väldigt mycket uppför i början och det syns väl inte riktigt i videon. Men sedan kommer det också en hel del snabba utförsbackar! Men här kan du få iaktta försiktighet. Det har varnats på forum att många gått i backen med både skador på cyklar och atleter.

Även om det är svårt att jämföra banor och tävlingar, så är i alla fall Jönköping mycket mer kuperad än t.ex. Vansbro och Kalmar. Någon hade också skrivit att Jönköpings cykelbana var ungefär 15 minuter långsammare än någon motsvarig halvironman i Danmark. Men sådana där uppgifter ska man ta med en nypa salt då det är flera saker som spelar in som temperatur, vind, regn och dagsform etc.

Efter att ha sett lite av videon kan jag konstatera att det är väldigt trångt och många tävlande i början. Det ska vara tolv meter mellan framhjulen.

Notera också första vätskekontrollen som kommer efter ca 33 minuter. Bra service där med många funktionärer!

Videon börjar klockan 10:12:30 från växlingsområdet och simstarten skedde från 09.00 med rullande start. Alla borde ha varit i vattnet från ungefär 09.10-09.15.

Att det eventuellt även kommer regna och vara blött under löpningen spelar mindre roll. Det är nog nästan bara bra och 25-30 graders värme hade varit sämre!

Torsdag
Har hunnit med två simpass ute nu. Dels i Hökåsen gropen och i går tillsammans med Startpallen vid Lögastrand. Simningen känns väl som vanligt (haha). Det är inte min bästa gren, men man försöker så gott man kan. Med Startpallen var det några riktigt vassa med och ett par körde också med paddlar som gör att man få mer fart och kraft. Jag sladdade i slutet av fältet och det blev väl 1 500 meter totalt ...

Gropen har fått kritik för att innehålla mycket skräp, men jag tycker inte det är så farligt och det är inget man direkt ser. Jag tycker i alla fall vattnet känns fräschare där än i Mälaren och jag föredrar att simma i gropen. Mer simvänligt i Gropen med lugnare och renare vatten.

Tipset som nämns i artikeln och som jag tror på är att tunnan är från en arbetsflotte som ungdomar badade ifrån från 60-talet.

På tal om min hälskada, så är den väldigt knepig och svårbehandlad. Jag vet t.ex. flera duktiga tjejer på elitnivå som tvingats till operationer och då tar det ungefär nio månader innan man kan springa vanligt igen! Läs Kristina Robertos erfarenheter --> här och från Runners world hittade jag en artikel om Sarah Lahti som ni kan läsa delar av här under.


Onsdag
Vi har bra nyheter. Nu på förmiddagen körde jag först 25 minuter på trainern (landsvägscykeln) och sedan blev det drygt fem kilometer i nya skorna. De var mycket bra!

Jag hade vissa känningar, men de var nog framför allt från långpasset i måndags och med dåliga skor. Som mestadels student får man ibland rätta munnen efter matsäcken och jag kan inte alltid köpa det jag skulle vilja köpa. Mina löparskor har varit budgetmodeller och förhoppningsvis kommer de nya skorna inte göra skadan värre och helst vill jag såklart bli helt bra!

De nya skorna har också en mycket mjukare hälkappa än många andra skor och jag tycker de levererade på ett positivt sätt.

Tisdag
I kväll tänkte jag ta våtdräktspremiär i Hökåsen gropen ;-)
I går körde jag ett långpass på ca 18 km där jag ville springa snabbare än fem minuter per kilometer och det lyckades jag precis med, men jag hade ingen bra känsla.

Jag körde med en öppen sko där bak på grund av hälproblemet och det var ingen höjdare. Jag fick ont, så i dag har jag köpt nya skor och gått upp en storlek och det blev ett par Adidas Solarboost. Men jag hade inte läst om skorna tidigare utan köpte dem eftersom de kändes bra och hade bra pris. De var nedsatta till 1 099:- och 20 procent ytterligare på det. Läs om dem --> här. De är väldigt mjuka i hälen och kanske kommer dem funka.

Jag kommer testa skorna i morgon på riktigt och skulle det vara lika dåligt eller värre är Kalmar i fara. I morgon är också sista dagen som man kan skjuta fram sin anmälan till nästa år, men det vill jag inte heller riktigt göra. Vi lever på hoppet. Ge aldrig upp ...

Skaplig genomklappning av Sarah True i går. Med en kilometer kvar i den prestigefyllda "IRONMAN European Championship Frankfurt" ledde hon med sju minuter, men sedan kom väggen i 35 graders värme. Hon lyckades passera 41,2 km (!) men kom inte i mål ...

En som höll hela vägen var dock tysken Jan Frodeno. En av de största atleterna genom alla tider. Kolla hastigheten här när han får ett kast på bakhjulet. Åker han inte även upp på kantsten? Och sedan in i gräset. Det där kunde ha gått riktigt illa! Titta --> här

Kontakt: Peter Balonius