Lördag 4 april
Stockholm maraton flyttas fram till den 5 september och kommer då att arrangeras samma dag som Stockholm halvmarathon med Stockholm Stadion som gemensamt evenemangsområde. Jag tror det här kommer bli riktigt bra och berömmer Marathongruppen som samlar över 200 000 löpare i drygt 40 olika evenemang runt om i landet varje år. Marathongruppen har haft is i magen och inte gjort något förhastat.

Startplatsen flyttas automatiskt fram och om det nya datumet inte passar alla deltagare erbjuder dem möjligheten att överföra startplatsen till en annan löpare.

Jag hade inte begärt några pengar tillbaka om det inte blivit någon tävling och jag tror få hade gjort det som situationen är, men däremot är principen viktig! Vissa arrangemang har betalat tillbaka halva avgiften och andra har inte återbetalt något alls.

Jag välkomnar Stockholm maratons beslut och tror att många andra tänkt kortsiktigt och kommer förlora på sikt när de inte fört fram startplatsen till t.ex. nästa år. Det handlar egentligen inte om pengarna utan mer om principerna och att ha ett par möjligheter. Good will.

Den 5:e september blir en löparfest som Stockholm aldrig skådat tidigare ...

Postnord: "Coronakrisen kommer förändra vårt beteende helt"
Postnord har sett en 50-procentig ökning på hemleveranser, vissa dagar har det varit uppemot 70 procent. Enligt Postnord så beställer människor i USA och England tre gånger så mycket mer än vad svenskar gör. I Kina är det upp till åtta gånger så mycket mer. Läs mer --> här.

- Det blir intressant att se hur det ser ut om 10-15 år. Jag tror ökningen kommer vara på flera hundra procent med många företag som levererar både till hemmen och på flexibla tider och till utlämningsställen där du kan hämta typ mellan klockan 06.00 till 24.00. Samtidigt tror jag det är viktigt att stödja de lokala butikerna i allt som går.

Måndag 30 mars
Jag har haft en hyfsat bra helg här. Fick skjuts ut till stugan i lördags och hojade hem igår. Jag hade väl okej bra vindar hem med mycket kantvind. Det tog cirka tre timmar från dörr till dörr med en fikapaus bestående av morotskaka och kvarg ;-)

I fortsättningen ska jag ta min racer istället för att då kommer det gå fortare och den är mer lättrullad än MTB.

Jag hade med mig sex stycken utestolar som kan ses --> här. Bra med de här är att de är i aluminium och underhållsfria! Även om de kan stå utomhus tycker jag det är självklart att ändå bära in dem när man inte är där.

Vi kommer också bredda och göra altanen som byggdes 2018 större. Det senaste alternativet är att bygga ut cirka en meter från staketet som bilden visar och sedan fortsätter den efter hela kortsidan. Jag tror det blir bra! Brädorna på gräsmattan bara för att visa ;-)

För bara drygt lite drygt ett år sedan såldes lägenheten på Skogsvägen 23 för 2 000 000:-. Kolla vad de fick nu --> här. och jag tycker det var väldigt mycket även om den nu var renoverad.

Lördag 28 mars
Lägenheten i 23:an blev såld innan visning. Jag noterade också att det jag skrev på bland annat Facebook blev lite tokigt eftersom det var dem som trodde det var min lägenhet. Man såg alltså bra in i mitt kök i (21 B) från den här lägenheten som finns i 23:an. Det var det jag menade

Hur som helst. En av Västerås absolut bästa bostadsrättsföreningar där jag t.ex. står för snöskottning, gräsklippning och ger förslag på personer till styrelsen. Äger dessutom alla blommor i trapphuset 21 B (haha)

Fredag 27 mars
Jag hade en trevlig dag på favoritdistriktet som brevbärare. Strålande sol, fredag och reklamfritt! Jag avslutade med ett paket till Hovdestalund krematorium. Jag skulle kunna dra någon historia härifrån (har varit här flera gånger) men det skulle kanske bli för magstarkt. Vi hamnar alla här till slut vare sig vi vill eller inte ;-)

Hur går det med brudarna kanske farsan undrar i sin tristess där det ska minskas med sociala kontakter ;-) Alltså match.com har jag lagt ner! Det var en lärorik tid och jag skulle kunna berätta en hel del. Visst fick jag väl en hel del förslag och erbjudande, men jag fick väl också någon knäpp på näsan själv (haha).

Jag konstaterar i alla fall att tjejer är ett konstigt släkte och att det finns olikheter mellan könen.

Jag har i alla fall lärt mig att fort gå vidare och jag tappar numera lätt intresse om jag inte får någon större respons, så tänk på det om du vill spela svårflörtad för jag frågar nog bara en gång. Osäkerhet och velighet tänder mig inte.

Att visa intresse gör förhoppningsvis mig intresserad. Jag kohandlar aldrig och tjatar gör jag heller aldrig. Jag är stark som människa, har lätt för att prata känslor och är fysisk av mig.

Är du van att bestämma och att killen gör allt som du säger, så kommer det inte fungera. Sorry!

Jag uppskattar mål i livet som stort och struktur i tillvaron. Tro inte att du bestämmer gardiner utan min mening, men är vi två så blir det bättre.

Jag är dålig på mycket, men mitt hjärta är stort och rymmer mycket kärlek ...

Onsdag 25 mars
Känns som torsdag, men det är bara onsdag. Det är lite ansträngt på firman med en del sjuka, men jag tycker vi gör det bra. Jag ställde 722 16 i dag och fick samtidigt hjälp med ställningen på 722 17 där jag gick. Bra samarbete! Hade en delning på 722 20 och sedan var det en gratistidning från VLT som jag delade ut närmare 1 000 stycken.

Ytterligare ett foto på min kommande tävlingsdräkt --> här. Två sponsorer är klara.

En lägenhet i min förening är till salu --> här. Härifrån får ni bra span in i mitt kök ;-)

Jag brukar aldrig komma ihåg mina drömmar, men så var det en konstig dröm här om en person som jag inte tänkt på eller träffat på ett tag. Så varför drömde jag om just den här personen kan man undra. Det är privat att säga var det var eftersom sådana saker kan vara lite halvtokiga, men det var om en av min systers äldsta vänner! Som sagt om vi nu t.ex. besteg Kebnekaise ihop eller åkte till Tanzania på djursafari bara vi två avslöjar jag icke. Bra tokigt var det allt, men samtidigt skulle jag nog inte tacka nej till en sådan här rolig sak (haha)

Mycket snack nu om att man inte ska kräva tillbaka pengar om ens tävlingar blir inställda. Absolut OK för mig. Men borde inte det rimligaste vara att man får flytta fram starten ett år?

Om det inte blir något Stockholm maraton torde kostnaderna bli hyfsat låga och betänkt att kanske 15 000 personer betalt 1 000:- per start. Hoppas bara inte dem placerat dessa miljoner på börsen ;-)

Söndag 22 mars
Det är mycket nu och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ska börja med mig själv? Jag mår bra nu och jobbade tre dagar förra veckan. Det var ganska rörigt då på grund av många sjuka och jag var på depån där det enbart delas ut post. Jag körde för första gången på 723 42, men var också mycket inne i stan.

I fredags hade vi 27 stycken (!) sjuka och jag lämnade min sista försändelse strax efter klockan 17.00 i fredags. Jag hade ett paket läkemedel till en äldre pensionär boendes på Tessingatan. Den gick inte in i boxen, men det är självklart att gå upp och ringa på även om jag ville hem och var väldigt trött. Jag berättade att det här var min sista försändelse för dagen och önskade trevlig helg.

I dag tog jag första träningspasset på två veckor och det blev cirka sex kilometer löpning. Någonstans måste man börja och beställde också en klubbdräkt för Västerås triathlon som ska tryckas med namn och svensk flagga. Dräkten kommer ungefär se ut som den --> här.

Vi som lever nu tror jag aldrig kommer få uppleva något liknande som sker just nu. Det här är på en sådan nivå att det nästan är svårt att ta in. Det här är ingen vanlig kris och jag tror de ekonomiska konsekvenserna kommer påverka oss alla väldigt länge. Men jag är samtidigt säker på att vi kommer fixa det och att det kommer bli bra på sikt. Men när blir det?

Samtidigt har jag blivit förvånad att flera företag börjat prata om konkurs redan efter en vecka. Jag trodde inte likviditeten var så dålig och att det fanns så lite i kassan. Dessa företag kan så klart ändå vara rika då de sitter på t.ex. stora varulager, mark och fastighetstillgångar. Men när man inte får in några pengar så blir det svårt att betala löner och hyror.

Ingen vet vad som ska hända med börsen. Där våra pensioner, investeringar och besparingar finns. Inget verkar säkert för närvarande och just osäkerheten är påtaglig. Generellt brukar det vara smart att satsa pengar på börsen när du får många andelar och vid kraftiga nedgångar. Men har vi verkligen sett botten än?!? Tänk om den går ner ytterligare 30 procent. Jag har inga direkta råd här även om jag valt att sitta kvar still i båten med minus.

Måndag 16 mars
Jag är fortfarande inte frisk och återställd. Jag trodde jag skulle vara tillbaka på jobbet i torsdags, men i onsdags kväll blev jag sämre och torsdagen var riktigt illa.

Jag var sedan bättre i fredags, men hela helgen har jag varit inomhus och i princip bara legat i soffan eller i sängen.

Fick ett par matlådor, lite godis och bröd levererat till ytterdörren vilket var väldigt tacksamt i helgen.

När jag skriver det här måndag eftermiddag är det bättre, men är fortfarande trött och jag har bitvis yrsel. Även om jag troligtvis inte har Coronaviruset (COVID-19) hade jag hellre tagit det än det här. Just yrseln (snurrig som att åka karusell eller känslan av att vara åksjuk) är obehaglig. På 1177.se står det att Kristallsjuka, godartad lägesyrsel ofta går över av sig själv efter några veckor. Du kan också få karusellyrsel om du har fått ett virus på balansnerver. Men det kan så klart också vara allvarligare bakomliggande orsaker, men det hoppas jag inte!

Försöker följa vad som händer i omvärlden och reagerar på varför Folkhälsomyndigheten och Statsepidemiolog Anders Tegnell får sådan negativ kritik. Jag har fullt förtroende för Anders Tegnell och jag hoppas han blir min kandidat till årets svensk 2020. Men visst är det en stor osäkerhet just nu och det är det värsta enligt mig. Jag har inga svar, men jag litar på dem som är experter och jag vill inte leta några syndabockar. Varför ska jag? Men det är typiskt svenskt.

Jag tror mycket på det där att göra rätt sak vid rätt tillfälle och det där med att stänga gränser som Danmark gjort och även stänga alla skolor tror jag inte på. Däremot är korrekt information viktigt och givetvis att begränsa större folksamlingar och att sjuka ges förutsättningar att vara hemma och inte ska vara på jobbet är självklart. Satsa på upplysningar!

Sedan tror jag precis på det som Anders Tegnell säger att det är riskgrupperna vi ska vara extra rädda om eftersom det är dem som kommer behöva intensivvård och riskerar att stryka med.

Många som annars drabbas av Coronaviruset verkar få lindrig symtom.

Men titta på danskarna som har halva Sveriges befolkning. De har ju inte färre smittade än Sverige och vad tror de att de ska vinna på att folk inte ska kunna åka bil över Öresundsbron? De har ju redan smittan och skulle jag vara smittad skulle jag knappast åka över bron därför att! Och när skolorna och alla affärer öppnar igen är allt bra då?

Jag tror inte det ska tävlas om att göra tuffast återgärder utan att göra rätt saker.

Sedan fattar jag mig inte på oss svenskar som bunkrar upp pallvis med toapapper. Vad tror dem det handlar om?!?

Tisdag 10 mars
Fick tips här om att jag måhända har drabbats av kristallsjukan. Det är mycket möjligt! Ni kan läsa mer om kristallsjukan --> här.

Det är väldigt mycket som händer i omvärlden just nu. Det är lite otäckt att det går så snabbt och att konsekvenserna är så pass stora.

Jag är rädd för att det kan bli värre och mitt sparande är nu på minus! Från väldigt höga +nivåer är nu allt borta och på minus. Såg att Stockholmsbörsens uppgång "tyvärr" kom av sig nu på eftermiddagen.

Jag tror sällan på kortsiktighet och tänker personligen inte sälja eftersom jag inte behöver pengarna för närvarande. Men frågan är vad du ska satsa på framåt. Amortera extra på bolån, bara ha pengarna på sparkontot tillsvidare, konsumtion, renoveringar eller satsa på börsen?? Jag har inget bra svar här, men som alltid är det viktigt att ha en buffert och inte slösa för mycket.

I Sverige stiger bostadspriserna och för mig är det märkligt. Dem är nu på en väldigt hög nivå redan och jag är liksom förvånad att det fortsätter uppåt. Kraschen kommer att komma, men vi vet bara inte när. Här är det Stockholmsområdet som lågkonjunkturen först brukar visa sig när vi pratar Sverige.

Jag tror inte räntorna kommer stiga på överskådlig tid. Räntorna är inte problemen i den här märkliga världen, men bind inte i onödan och absolut inte om du funderar på att flytta inom en snar framtid.

Problemet kan bli om man sitter på stora lån och tvingas sälja något du köpt dyrt och så vill ingen betala det man lagt ut. Sedan ska mäklaren ha en del också och dem tar ofta väldigt bra betalt.

I lördags var jag ute i stugan med sällskap över dagen. Jag hann bara se slutet på upplösningen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug. Men jag såg hela sändningen när jag kom hem.

Det vi fick se på tremilen i Holmenkollen lär gå till historien. Jag vet inte om vi upplevt något liknande på den här nivån. Jag är tveksam! Therese Johaug ledde med 1 minut och 9 sekunder och verkade gå mot ännu en överlägsen seger.

Men var det hennes eget högmod som gjorde att hon inte lyckades vinna!?!
Och varför böt hon inte skidor och var hon så självsäker? Det är en gåta för mig. Inte ens Frida själv eller någon annan trodde den här upphämtningen var möjlig på världens bäste.

Det var väl först när det bara skiljde 20-25 sekunder som de norska ledarna började agera på allvar och publiken verkade inte vara införstådd med vad som höll på att hända. Ja, ingen trodde det omöjliga var möjligt.

Jag började följa Frida Karlsson tidigt på sociala medier och långt före innan hon slog igenom på den stora scenen. Jag förstod att det här var en väldigt speciell tjej och att hon skulle kunna bli hur bra som helst. Ett klassiskt foto från hennes Insta var när hon skrev: "Hur firar man sin födelsedag om inte med 5timmar träning?". Det tillsammans med det vältränade fotot på henne och det lilla jag visste om Frida ingav stor respekt.

Jag har bara gott att säga om den här tjejen och hon är otroligt genomgod och rar.
Inga divafasoner här inte och hon går verkligen hem i TV-sofforna.

Frida har haft Petter Northug som idol och jag noterade efter segern senast att Petter Northug gratulerade Frida på Instagram med orden: "Love You !". Det är ju lite stort eftersom det är stor rivalitet mellan Sverige och Norge i spåren ;-)

Jag är övertygad om att Frida Karlsson kommer vinna individuella guldmedaljer på OS. Men här ska man samtidigt veta att OS bara går vart fjärde år. Du kan vara bäst under dessa fyra år, men har du dåliga skidor, sjukdom, skada, eller är ut form blir det inget guld ändå. Samtidigt kan någon annan också göra sitt livs lopp där och då som typ Ragnhild Haga senast. Då var även Therese Johaug avstängd.

Om det är något som kan oroa mig med Frida Karlsson är det just att hon är en skör diamant och att det kan bli för mycket av allt. Hon är "bara" 20 år och var avstängd i 2,5 månader på grund av medicinska skäl och hade tävlingsförbud. Jag vet också att hon lägger mycket tid på sociala medier, men inte att lyfta fram sig själv. Däremot gillar hon väldigt många andras inlägg vilket kan ta onödig fokus och energi.

För hela längdskidsporten är Frida Karlsson oerhört viktig! Det kan inte bara vara Norge som vinner distansloppen även om Ryssland ibland utmanar på herrsidan, men oftast har Norge ändå sex-sju herrar bland de tio bästa vilket inte gynnar sporten som helhet.

På tal om Therese Johaug har jag känslan att hon inte kommer tävla värst länge till. Jag tror hon satsar på OS i Kina 2022, men absolut inget längre. Hon kan lägga av ännu tidigare.

Jag har länge också tänkt skriva en del om Kalla, men ber att få återkomma om det.

I dag fyller jag år, men är faktiskt hemma och är sjuk. Jag blir hemma och helt själv i dag. I söndags eftermiddag tog jag ett längre löppass och kände mig väldigt seg och långsam. Kände mig ganska trött hemma och lade mig tidigt.

När jag vaknade kände jag mig illamående och yr. Trött och hade även lite problem med balansen. Det var bara att sjukanmäla sig!

Är bättre i dag, men jag har aldrig tidigare känt så här. Lite obehagligt faktiskt. Jag har inte feber, ingen hosta eller någon huvudvärk. Inte ont någonstans.

Jag har ju tidigare skrivit om Nikes nya supersko som jag själv är intresserad av att testa. Jag brukar ju annars vara lite skeptisk till material och att det ska kunna göra så mycket på tiden. Jag menar vi triathleter är kända för att ligga långt fram här och prova mycket vare sig det gäller cykel, löpning eller simning. Vi har oftast redan bra saker och att en speciell sko ska sänka energiförbrukningen med fyra procent tror jag aldrig vi sett tidigare. Inte på den nivån i alla fall. Fyra procent är väldigt mycket och funkar den på alla så är tidsbesparingen för oss motionärer som är långsammare än eliten ännu större.

Springer du maran på 2,15 ska du vinna drygt fem minuter.

Springer du på 3.30, så handlar det om drygt åtta minuter.

Samtidigt är min känsla att långsammare löpare borde vinna mer procent än snabbare. Ju bättre tränad du är desto mindre borde vinsten vara. Obs! det här är bara ren spekulation från mig.

Det skulle inte förvåna mig snart att nästa grej blir en ny super våtdräkt att simma med. Som tar mycket mindre motstånd i vatten. (haha)

På Ironman senast 2019 testade jag t.ex. ett par cykelhjul som jag lånat och annars kostar en bra bit över 20 000:- Jag märkte dock ingen skillnad mot mina egna som kostar en 1/3 del av det priset. Jag körde också med Continentals nya däck som ska vara snabbare, men märkte ingen skillnad där heller!

Men nu till skorna där den svenske tränaren Yannick Tregaro vill att de förbjuds --> här, men också att rekord som har satts ska strykas! Det är ju högst anmärkningsvärt. Jag tror inga rekord kommer strykas och de kommer inte förbjudas. Det ligger för mycket pengar i potten.

Men läs också vad GIH-professorn Toni Arndt säger --> här. Han säger att: "Skulle påstå att det är bevisat", att skon är snabbare!

Enligt studier som genomförts sänker de nya modellerna energiförbrukningen med fyra procent. Toni Arndt upplever resultaten som trovärdiga.

- Här tycker jag också att Anna Palmerius uttalanden tidigare blir än mer anmärkningsvärda. Hon verkar inte riktigt ha koll på läget och säger nog lite för mycket som hon inte kan styrka. Det är i alla fall min uppfattning och jag tror inte hon själv provat skon. Men det är väl ganska irrelevant så.

PS. Kom också ihåg att ni inte ska tro på allt ni läser eller hör. För mycket stämmer inte DS.

Så var Claras och Mattias dag i Vasaloppsspåret --> här

Resultat Vasaloppet --> här

Svensk i tekniska rådet: Inga forskningsbevis på ökad prestation med ny sko --> här

Jag säger varken bu eller bä om skon från Nike, men tycker Anna Palmerius uttalar sig lite konstigt då hon säger att: "De skulle slå rekord i en annan sko också".
- Hur kan hon veta det? Det är en sak att säga att det inte finns några forskningsbevis, men jag tycker det hela är märkligt då två svenskar på kort tid tagit svenska rekordet som varit sedan 1980-talet. Det är inte bara dem!

Jag vet också att Runners world eller om det var Aktiv träning som hänvisade att det visst fanns belägg i någon studie för att skon ska vara snabbare än de flesta andra. Men hur pass stor den är vet jag inte och ska det vara forskning ska det väl pågå under flera år och på väldigt många deltagare.

Sedan tycker jag Mustafa Mohamed säger emot sig själv lite grann. Han pratar att det kan vara mentalt (det kan stämma!), men säger sedan att belastningen har flyttat från vaderna upp till låren och det är ju något väldigt konkret med skon!

Som sagt jag vet inte vad som är sant eller hur det verkligen ligger till, men fakta är att flera rekord kommit med skon och att väldigt många (hur många vet jag inte) av elitlöparna som numera springer i Nikes nya supersko.

Kan du flytta belastningen från mindre muskelgrupper som vaderna upp till de större låren torde det vara positivt. Särskilt på längre distanser! Jämför duktiga skidåkare som får med sig bålen och större delen av överkroppen medan vi motionärer drar mer med ren råstyrka och med armarna.

Men som med allt räcker det inte att bara köpa de här skorna utan du lär också behöva träna och vänja dig vid dem för att prestera maximalt

Söndag
Har så klart kollat på Vasaloppet i dag och det blev precis som jag trodde. Deltagarna har haft det mycket tufft!

På tal om artikeln nedan jag länkat om Mäenpää bröderna blev dem i fjol: 44, 50 och 57 på Vasaloppet. Viktor Mäenpää var länge med längst fram i dag och drog mycket. Nu kom bröderna 24, 30 och 36! Stor respekt.

Stor respekt också till Lina Korsgren som tog rekord i att ha få killar framför sig. Imponerande! Hon såg ut att ha sjukt bra skidor och formen så klart också toppad. Det har väl också varit en viss fördel att vara lätt i kroppen när föret var som det var i dag. I dag hade hon slagit Therese Johaug om hon hade kört Vasaloppet. Förresten var hennes bror Karstein Johaug med i dag och kom in på placering 33 ;-)

Jag har följt Clara Henry & Mattias Svahn på SVT Play. Jag gillar båda och Clara Henry är en skön tjej. Såg att hon som total nybörjare hade fått starta i femte led. Jag förstår inte det där. Hon har ju varit i vägen för tusentals åkare som är bättre och hon kommer knappast komma i mål. Hade jag kört hade jag fått starta bland dem som varit längst bak eftersom jag inte har några nya seedningsmeriter, men jag hade garanterat kommit ifatt Clara Henry & Mattias Svahn.

För oss vanliga är annars Vasaloppet stenhårda med seedningen. Att du har kört Ironman eller sprungit Stockholm maraton struntar de blankt i för det är meriter på skidor som gäller


Kontakt: Peter Balonius