Två tyskar vann nattens Ironman VM på Hawaii och den var en grymt spännande sändning. Jag är helt slut och förstummad.

Jan Frodeno fixar nytt banrekord och vilken jävla maskin det här är! En av världens största idrottare genom alla tider alla kategorier. Många av proffsen fick stoooora problem på den avslutande maran och jag försöker förstå. Men det här är en brutal tillställning.

Resultatlista --> här

Hela andra delen på länken --> här

Lördag
Vi är i gång! En av världens tuffaste endagstävlingar och den kanske mest prestigefyllda när VM i Ironman avgörs på Hawaii. Det var här för 41 år sedan som den första Ironmantävlingen hölls.

Under flera år hade simmare och löpare diskuterat vilka idrottare som var mest vältränade. En marinofficer satte fart på debatten ytterligare genom att påstå att cyklister är de mest vältränade. Han föreslog att allt skulle lösa sig genom att ha en tävling på samma distanser som några långlopp som redan fanns på Hawaii och resten är historia ;-)

Två svenskar finns i herrarnas proffsklass. Där Patrik Nilsson (nr 15) bör bli bäst med en topp-tio-placering som möjlig.

Jesper Svensson (nr 32) är en väldigt bra simmare! Och bör vara bland de första upp från vattnet.

Jag tror segern kommer stå mellan någon av de här killarna: Alistair Brownlee, Cameron Wurf, Patrick Lange och Jan Frodeno.

Här finns en lista och information om proffsen --> här

Torsdag
Dåligt med uppdateringar! En vecka sedan sist typ. Det har väl hänt saker, men inga större händelser. Folk är väl nyfikna på hur många tjejer som står på kö, men jag har absolut inget på G. Det är sant

Ska bli kul att se Ironman VM på lördag. Sändningen visas på Internet --> här
och börjar klockan 19.10.

Nöp min livs andra fästing förra torsdagen. Blev mycket förvånad då jag hittade en liten rackare på låret. Hur jag fått den är en gåta. Bor i lägenhet och inga djur. Har inte varit i något högt gräs och typ mest varit inne och rört mig asfaltsvägar. Tro inte de gått i ide! Förra året fick jag den första någonstans i slutet av oktober eller början av november när jag röjde sly i stugan.Vad säger ni om den här, då? En helt egen ö i havet utanför Piteå!
Drömma måste man få göra. Ett helt unikt boende ...

Måndag
I dag har jag varit i skolan. Vi har fått handledning i uppsatsen som vi ska skriva. Det är många som tycker det här är jobbigt och jag är en av dem. Jag är inget undantag! Utan alla verkar tycka likadant. Formellt och abstrakt.

Har nog bara lyckats göra cirka tio procent av arbetet, men vi var ungefär två månader till på oss, så det är väl bra.

Passade på att simma på Lögarängen i dag. Det var några veckor sedan. Jag kom inte förbi först utanför med cykeln p.g.a. av ett byggarbete efter Lögarängen. De är väl klara, men behövde komplettera.

Byggjobbaren började berätta om Led-belysningen och alla finesser de hade med det nya. De är helt nya stolpar. Jag trodde han bröt på danska, men han var holländare! Jag har alltid varit intresserad av dialekter och brukar gissa hyfsat bra, men här blev det fel. Men skön snubbe!

I går blev det ett långpass löpning. Körde tre timmar! Men det var dåligt tempo och jag blev trött på slutet. Ska ju springa maran i sommar med Rodde och han var stolt som en tupp när han berättade att han kört 17 km och så berättade jag om mina tre timmar ;-)

Jag har börjat tröttna på att bara vänta och det krävs att jag själv gör något konkret. Sedan får vi se. Jag har inga jätteförhoppningar, men är ute efter något seriöst. Jag tror också det är en stor fördel om du själv är aktiv och söker. Att vänta på att någon annan ska göra något tror jag inte blir bra.

Det var många år sedan sist, men i helgen lade jag ut en profil på en dejtingsida. Jag hade nästan glömt hur det funkar, men lite spännande. Det verkar vara ett högre tempo nu, du kan betala för en massa tilläggstjänster och det kostar en slant. Mycket mejl kommer!

Som ny medlem får man många besök i början och det har väl varit likadant för mig. Jag är dock förvånad av hur mycket som inte är intressant. Många är äldre än jag önskar. Äldre än mig.

Det kan titta in en 66-åring utan bild från Kalix, eller också skriver någon från ett annat land, eller en tvåbarnsmamma från Arvika. Inget ont om Värmland, men det är långt emellan och jag kommer nog inte flytta dit och det gör nog inte hon heller ;-)

En jättesnygg tjej på dryga 30 (sällsynt!), men hon har ingen profiltext. Just det där sista kan jag inte förstå. Jag har försökt att skriva så mycket som möjligt på min sida där jag beskriver mig och mina intressen etc. Jag har lagt ner lite tid och har flera foton.

Men den stora massan verkar inte orka engagera sig och jag blir liksom inte nyfiken om man inte försöker anstränga sig. Det räcker inte med ett fint foto och lite standard saker som du måste välja för att komma vidare.

Jag vill veta mer och jag vill få den informationen innan jag skriver även om hon visat intresse först.

Jag tror också jag behöver avgränsa mig mer. Fast jag kan ibland tycka att det är farligt då man kan missa saker. Svårt med ålder! Jag tycker mer det handlar om person. Killar verkar mer flexibla och tycker det verkar som tjejer söker mer yngre nu. Tidigare var det mer att killen skulle vara några år äldre. Men tycker mig sett att vissa tjejer börjat gå ner i åldrarna ;-)

Helst vill jag t.ex. träffa en tjej utan barn, men det börjar bli svårt när de är runt 40. Men skulle jag helt välja bort tjejer med barn så skulle jag nog tappa 85 procent av alla tjejer däromkring och det vore kanske inte så klokt.

En tjej ville att jag skulle vara 180 och när jag inte är det så skriver jag inte eller svarar. Sådan är jag! Haha.

En annan hade sex som intresse och mycket annat visserligen. Det är väl bra att gilla sex och jag tycker också om sex och det gör väl de flesta! För mig är det också kramar, pussar, närhet, värme och en massa mys. Men jag skulle inte skriva att jag gillar sex i min profiltext och jag tror den här tjejen drar till sig fel sorts killar. Men hon får såklart göra som hon vill.

Vi får se när första fikan kommer - Om den kommer!

Söndag
Har precis sett damernas maraton på VM på SVT-Play. Tävlingen gick i natt. Tuffaste VM-maran någon! 28 av 60 löpare bröt och den långsammaste segertiden någonsin i VM. Golfbilar gick som ambulanser och många av dem som bröt låg på bår helt utslagna. Nästa helg är det killarnas tur och det blir nog lika galet ;-)

Fredag
I dag var det tågstrul till praktiken och kom fram en timme sent.

I går var vi på utbildning i Stockholm där Skatteverket föreläste.
Vi var i Statens servicecenters lokaler på Södermalm och det var kul att också få träffa kollegor från Norrköping, Luleå och Stockholm. Jag är tacksam att jag fick följa med ;-)

Det där renoveringsobjektet jag lade ut tidigare gick för 720 000:- tror jag det blev till slut. Helt sanslöst för det rucklet. Notera:
"I kontraktet kommer en friskrivning mot sk dolda fel att skrivas in pga att det är dödsbo som säljer fastigheten och den stått obebodd i flera år. Finns inte några uppgifter på hur vatten, avlopp och el är i skick. Det har används tidigare men är många år sedan. Vattnet är troligtvis en borrad brunn, finns ett "eget" pumphus där brunnen finns."

Mer stil och klass på det här fritidshuset --> här
Egen ö och möjlighet att anlägga en helikopterplatta (!) Inte det första jag skulle göra, men vi är väl alla olika ;-)

Den här skulle funka i Vässan --> här. Jag behöver inte större för då blir det för mycket att städa. Gillar särskilt de sista bilderna och tummen upp för insynsskyddat läge och med utsikt i tre väderstreck. Får väl tömma spargrisen eller fortsätta att drömma ;-)

Onsdag
Det rullar på i Eskilstuna och jag tycker det går riktigt bra. Det är dock väldigt mycket att lära och en hel del komplicerade saker, men som tur är finns det många hjälpsamma och duktiga kollegor ;-)

En sak är i alla fall säker och det är att du aldrig blir fullärd inom det här området.
Det finns dem som jobbat 40 år med lönerelaterade frågor och som inte behärskar allt och det kommer hela tiden nya regler och bestämmelser och det är så mycket mer än bara lön. Många avtal är också olika beroende på bransch ;-)

Det har hittills också gått bra med tågen (peppar, peppar, ta i trä) men det finns saker att berätta, men det kan vi ta en annan gång

Fick svar på senaste och sista tentan i måndags och den gick bra. 36 av 38 möjliga.
Det återstår dock en del större saker innan examen som uppsatsen där jag ligger efter.

Du behöver också bli minst godkänd på praktiken och även kunna göra en pedagogisk redogörelse inför klassen om praktiken där det finns vissa krav du behöver uppfylla. Någon lärare från Mälardalens högskola ska sedan bedöma om man uppfyller kraven.

Som sagt mycket kvar och jag tar inte ut något i förskott ...

I stugan har det varit problem med flera strömavbrott och Vattenfall har fått jobba på. Jag följer med i Facebookgruppen för Bubbarsbo, men får också noteringar i telefonen.

Regeringen får kritik för budgeten och ingen verkar vara nöjd. Personligen gillar jag finansminister Magdalena Andersson och hon imponerar på mig, men har svårt för Elisabeth Svantesson.

Sedan är läget så att regeringen är tvungna att kompromissa och det borde fler inse, men jag har väldigt svårt för att värnskatten slopas. Det kostar drygt sex miljarder! Det var ju Liberalernas krav och det är något jag sent kommer glömma. Hur tänkte dem!?!

Den här kåken behöver väldigt mycket kärlek! Den ser ut som ett spökhus från en skräckfilm och här finns nog inte många gatlampor som lyser upp när det blivit mörkt. ;-)

Boarea på hela 230 m², men med "bara" två rum. Stor tomt på 5 550 m².
Byggår för 110 år sedan. Ligger inte jättelångt från min stuga, men trots att jag åkt förbi här vid väg 250 många gånger har jag inga minnen från att ha sett huset.

Pssss! Fråga mäklaren snällt och jag tror du kan få med inventarierna i köpet ;-)

Det ringde om bilen i torsdags och det är bränslepumpen som gått sönder. Det lovade att det skulle vara fixat på fredag, men nu är det tisdag som gäller. Det kommer kosta 5000:-

Tisdag
Har inte hört något om bilen.
I dag på morgonen var Ironman Kalmar utsålt! Ganska otroligt att närmare 3 000 platser för ungefär 6 000:- styck är borta på tre veckor. Då förstår ni lite av tävlingens popularitet! Och den i Köpenhamn som går dagen efter Kalmar har många platser kvar. Men skulle kunna tro att en erkänt poplär huvudstad skulle vara mer poplär, men icke!

Sista avsnittet av --> Line of duty i går gjorde ingen besviken! Vilken grym serie och alla säsonger är jättebra. Här har många att lära ;-)

Har varit två dagar i Eskilstuna på min praktik och blivit mycket väl omhändertagen måste jag säga. Imponerande att få ett dagsschema som sträcker sig ca 1,5 månader fram i tiden och där allt är specificerat vad jag ska lära mig och vad som ska gås igenom och vem som är ansvarig. Hela kontoret är delaktiga i min upplärning!

Många företag i Sverige har mycket att lära av "Statens servicecenter" kan jag lova och sedan är det regel att du hejar på alla när du kommer på morgonen och sedan säger hej då till alla när du går hem för dagen ...

Drygt 500 foton från Stockholm Halvmarathon --> här

Söndag
Jag har varit några dagar ute i min stuga och hade tänkt åka hem i lördags, men då startade inte bilen! Alltså mekanikern kom i fredags och fixade, men sedan var det samma sak igen.

Han kom ut i dag söndag och han fick i ordning på det igen, men är väldigt förbryllad eftersom inget verkar trasigt. Han tror det är något med bränsletillförseln och att något filter kan behöva bytas. Även kamremmen behöver bytas eftersom jag inte gjort det under mina tio år.

Risken skulle finnas att jag blev stående i dag när jag körde. Tänkte ta gamla vägen hem till Västerås och när jag är vid Gisslarbo utanför Kolsva dör bilen! Jag stod väldigt dåligt till i en sväng, men ringde Assistansbolaget samtidigt som varningsblinkers och triangel ställdes ut.

Efter ca 45 minuter var bärgare på plats och 10 minuter tidigare hade farsan kommit. Jag hade både cykel och en full bil med saker ;-) Nu är bilen på verkstad i Köping och vi får se vad de kommer säga under veckan.

PS. Jag lyckades få i gång bilen och kunde sedan parkera ett par hundra meter längre fram på en busshållsficka, men ville inte längre chansa ... DS.

Nu är taket till värmepumpen på plats! Det är väl inte det finaste jag byggt, men det viktigaste är väl att det håller tätt? Värmepumpen är sex år gammal, så det här kunde jag ha gjort för många år sedan ;-)

Jag har i dag och i går följt IRONMAN 70.3 World Championship från härliga Nice i Frankrike. Jag är imponerad av Sara Svensk i går som hade snabbast löptid av alla proffstjejer!

Lisa Nordén bröt efter ca 10 km och då var dem ungefär lika, men Sara hade en helt annan fart och det hade skiljt väldigt mycket i tid mellan dem om hon hade kommit i mål.

Lisa hade 2:40:18 på hojen och Sara ungefär 2.44. Jag har i minne vad som skiljde mellan Lisa och mig i Jönköping. Lisa hade 2:21:49 och jag 2:35:29, men jag är tveksam om jag varit under tre timmar i Nice! Jag tror inte det. Det säger lite om hur banorna kan skilja och då är ändå J-köping tuff mot t.ex. Sala. Men Nice det är en helt annan division

Jag kollade annars framför allt killarna och hängde med i TV-sändningen. Vad som man säga om en avslutning på halvan på 1.08?!? Det är galet!!

Imponerande att gå under tio timmar i världens tuffaste Ironman! Inget för vanliga människor ;-) Det brukar vara iskallt i vattnet, cyklingen ofta i dåligt väder på en kuperad bana och löpningen ska vi inte tala om då den slutar på toppen av ett berg ;-)

Du måste ha en medlöpare med dig och dessutom en ryggsäck med nödproviant. Det blir ofta oväder här och det har hänt att banan fått kortats ner p.g.a. för dåligt väder.

Jag har sökt till "Norseman" två gånger, men det är väldigt svårt att komma med. De delar in de som söker i olika grupper som: norska män, utrikes män, norska kvinnor och övriga kvinnor etc. Jag tror chansen att få en plats var mindre än tio procent i min grupp och det är "bara" ett par hundra som får plats totalt med alla grupper.

Sedan ska man ha följebil på cyklingen och någon som springer tillsammans sista biten på löpningen, så man behöver en support också. Jag har inte sökt något mer, men skulle gärna köra ;-)

En ny medlem till familjen! Katten som ser större ut än vad han egentligen är heter Sune. Mamman är en norsk skogskatt, så han lär bli ganska hårig ;-)

På tal om familj var Roddes son från Spanien här och hälsade på förra veckan. Rodde har en son från ett tidigare äktenskap och han är 25 år.

Jag frågade Vera som är 8 år och hon pratat något med sin halvbror, men det hade hon inte gjort på hela veckan trots att de hade bott under samma tak!

Han spelade mest dataspel berättade hon, men det kröp fram till slut att han frågat Vera några saker, men det var bara nej och ja frågor. Hon förstår spanska, men vill inte prata ;-)

Hon berättade också att bror Viggo blivit ledsen och börjat gråta när han förlorade i dataspel mot sin mycket äldre bror.

Jag pratade också med Vera om att jag brukar cykla förbi hennes skola när jag ska handla på Erikslund, men vi har aldrig sett varandra. Men så i går såg jag henne och började prata. Vera såg lätt generad ut och blev lite röd i ansiktet. Hon var med fyra andra tjejer plus att det var många andra där, men svarade mig och såg i alla falla glad ut. Jag hade en stor ryggsäck och två stora kassar. Keps, svarta solbrillor och stora hörlurar ;-)

Men helt klart är att jag inte är den där vanliga vuxna föräldern för hen kommer i en större flådig bil och hämtar barnet. Tro mig jag vet!

Jag skulle annars kunna komma på cykel och hämta eftersom jag är allergisk mot att du måste ta bilen till allt. Visst det kan gå lite fortare och vara mer bekvämt. Men motion, miljö och ekonomi är också andra aspekter. Ett sunt beteende tror jag man ska lära in redan i unga år ;-)

Och kom ihåg! En stor undersökning visade att en person som är vältränad i 40-årsåldern ofta är det livet ut. Just 40 år är en kritisk punkt, så lägg det på minnet ...

I år var jag tidig med att fixa ljung till mormor och morfars grav. Annars brukar det vara precis tvärtom!

Jag är sur på att gravstenen lutar, men jag har inte orkat fixa det själv.
Kan tycka att de som arbetar på kyrkogården kunde vara mera behjälpliga med sådana här saker eftersom de har de rätta grejerna för att fixa. De måste väl också se att många gravstenar står snett? Så det borde inte ligga på privatpersoners axlar att åtgärda.

I somras fyllde jag i texten på gravstenen som hade blivit dålig och jag hann inte börja måla förrän det kom fram en nyfiken gubbe. Han skulle göra samma sak och ville veta vilken färg jag hade ;-)
Det var svårt att måla. Fick ha en väldigt liten pensel, men resultatet blev i alla fall bättre än innan.

Skapliga robotgräsklippare de har på Hovdestalund kyrkogård! De där pjäserna lär väga i alla fall 50-60 kg styck, men så är det också väldigt stort område de klipper på.

Tisdag
Det blev en hektisk helg. Har nog aldrig haft en tuffare cykling ut till stugan än den i fredags. Det var kraftig motvind ända till Kolsva. Det brukar ju alltid blåsa mer på eftermiddagen och nu var det också hyfsat med biltrafik. Särskilt till Hallstahammar den här tiden och allt med brobygget vid E18 och Västjädra innebär.

Jag tog också en paus efter vägen för första gången! Någonstans mellan Hallsta och Morgendal ;-)

Sedan stannade jag i Kolsva och käkade kebab och handlade på ICA.

Nä, det är dålig rull på min MTB och tänkte nästa gång i stället ta min Crescent racer och tror hastigheten kan öka med ca 5 km/h (haha)

Jag valde att lägga ut många foton på Facebook, men här blir det bara en skärmklipp på några stycken. Att det blev så många beror på att jag har börjat projektera för att skaffa en robotgräsklippare och vill visa hur tomten ser ut för någon expert innan jag eventuellt köper.

Gräsmattan behöver klippas en gång i veckan från maj t.o.m. oktober. Det kostar både pengar och tar tid att åka ut och fixa det. Ibland har du heller inte tid, lust eller så är det kanske dåligt väder ;-) Lättare om man bott där permanent att sköta.

Vi får se var det landar och jag behöver väga fördelar mot nackdelar som priset t.ex.

Jag hade väl lite löst snackat om att bilmekanikern skulle komma på lördag, men han dök aldrig upp. Jag ringde och kanske han skulle hinna på söndag. Han fyllde jämt i går och jag misstänker att han hade fullt upp ändå.

Det blev inget i söndags heller och jag ville inte vänta för länge eftersom det skulle bli oväder. Han har annars nyckel och jag behöver inte närvara så, men det är väl bra om jag är där.

När jag hojade hem i söndags hade vinden vänt! Det var inte lika dåligt som i fredags, men bra nära! Det var visserligen varmt och skönt, men åska skulle komma och massor av regn. När jag var nästan hemma och på Vallbybron så började det. Där hade jag tur!

Fredag
Har precis lämnat in den första och sista (?) hemtentan vi haft. Det var i personalekonomi och personalredovisning. Jag tyckte det gick ganska bra och har svarat på allt, men vet inte hur det gick.

Man kan få 36 poäng. VG 30 och godkänt 25.

Ska strax åka ut till stugan och det blir på MTB. Inte lätt att få med sig saker, men jag får stanna i Kolsva och handla. Behöver t.ex. få med ett tungt lås för att låsa fast hojen där. Sedan är det även lite andra saker jag vill få med, men det går förhoppningsvis okej även om det är omständigt.

Eftersom bilen inte står i mitt garage för närvarande så har jag fixat mycket med mina cyklar. Ibland håller jag på med skidorna och ibland också bilen. Hushållspapper är alltid bra att ha till hands i garaget och tidigare har jag tagit med en rulle papper. Sedan kom jag på att köpa en Torky hållare. Finns på t.ex. på ICA för drygt 70 kronor och då fick man även med en rulle papper. Perfekt! Ska köpa en till och ha i min snickarbod i ute i stugan.
Tips från coachen

Smakar det så kostar det. Toppmodellen med solljusuppladdning kostar drygt 10 000:-

Minimera riskerna när det åskar. Läs mer --> här


Det där kan man känna igen!
Och det drabbar även dem som är nöjda med sina prestationer ...

Torsdag
Jag vet inte hur många som såg det där huset som var med som reportage i VLT:s bostadstidning? Det var i dag och var på fyra (fem med framsida) sidor. På nätet finns dessutom många fler bilder.

Otroligt häftigt med ett hus på drygt 300 kvm. Tio rum och att det ligger på Slottsgatan alldeles vid Svartån och i närheten av polishuset. Man tror ju mest det är företag och kontor här, men det finns dem som bor här. De hade ju t.o.m. stor gräsmatta mot innergården!

Jag har delat ut post här, men det var länge sedan. Häftigt boende som sagt som byggdes 1808-1809 och varit i deras släkt sedan 1921. K-märkt byggnad!

Jag kommer parallellt med praktiken skriva en större uppsats som kommer betygsättas och även redovisas. Sedan avslutas allt med att opponeringsrapporten skickas in för opponeringen och lämnas till examinator samt författare i efterhand.

- Jag är väl inte helt bekväm med det här och vi får se hur det kommer att gå. Min projektplan är inlämnad och sedan kommer vi träffas nu på måndag och få feedback. Sedan väntar några dagar med skrivande ...

Vägledning i konsten att skriva ett examensarbete inom Yrkeshögskolan --> här

Foton SM Sala triathlon --> här

Från Ironman Kalmar fick dessa biljetter till Hawaii. Alla tider som krävdes --> här

När Kalmar Ironman redan är på tier 4 (sista steget), så är Ironman Köpenhamn "bara" på tier 2. Som tävling är Kalmar mycket mer populär och jag tror t.o.m. Köpenhamn hade problem att sälja alla platser. Många som kört båda säger också att Kalmar är bättre, men för den skulle behöver inte Köpenhamn vara dåligt.

Jag som hade tänkt att inte köra 2020, men nu blev det inte så. Det blir en satsning till och jag har nu börjat skriva träningsbok.

När jag tänker tillbaka till den 17:e där i Kalmar, så är det inga bra tankar eller känslor som kommer fram. Det var en tung dag och jag hade inte kroppen. Jag var annars i bra form. Samtidigt när man är där och i det, så måste man försöka köra och slå bort tankar som att man inte är helt 100 procent.

F-n! jag hade ju tänkt bilda familj nu och satsa på andra saker, men samtidigt så utesluter väl inget det andra, eller?

Annars är det så att många som håller på med sådana här satsningar är ganska ego av sig och de är också ganska nördiga! Jag är nog där jag också och det är väl inget fel i det, men sedan så måste man också ha en familj som backar upp en om man är två eller fler i hushållet.

Jag såg lite av "Gift vid första ögonkastet Norge" och ser att de nu lagt upp flera avsnitt. Jag har bara sett avsnitt två och nu riskerar jag säkert att få fel, men det bjuder jag på!

Jag är inte jätteintresserad och kommer inte googla om vad som hände sen eller kolla allt. Men! De blonda tjejerna var mest i min smak. Nu är jag ytlig! Hårfärg är annars skit samma, men jag kände mer attraktion åt de blonda och särskilt hon som var i mittenåldern (längst till vänster på fotot). Hon var jättesöt!

Men det äldsta paret och med den mörka tjejen hade mest fysisk närkontakt och de verkade mest sugna på varandra. Ett bra tecken och jag tror mest på dem i slutändan. Men samtidigt så såg hon väldigt sur ut, så jag vet i f-n! Nä, det blir inget här heller ;-)

Mellanparet. Han såg ut som ett stort barn, men trodde samtidigt att han kunde vara i min ålder, men han var såklart mycket yngre! (Haha). Han är säkert jättebra och snäll, men de kommer inte funka som par. Hon var söt och mycket mindre. Men nej! Jag tror inte på dem. Killen känns för tråkig för henne. Hon behöver någon med mer fart i!

Det yngsta paret till sist. Hon såg först rätt besviken ut och han bara skrattade.

Jag har nog aldrig sett någon som dragit på smilbaden så mycket som han. Att vara glad och positiv är bra till en viss gräns. Det här är säkert en jättebra kille och snäll på alla sätt och viss, men jag tror inte dem kommer funka ihop.

Hon verkade också lite knepig som person. Manlig intuition ;-) Vi får se hur det funkar om en månad ;-)

Mitt tips är att inget av paren håller ihop efter tre månader. Som vanligt är det tjejerna som inte vill fortsätta och killarna som inte förstår när det är "game over".

Det där psykologen Eide har jag också svårt för. Hon snackar mest goja ;-)

Jag hade såklart aldrig ställt upp på något dylikt. Jag kan också tycka de borde ändra reglerna och låta paren få en månad på sig och sedan skulle frågan komma: Vill ni gifta er? Då blir det mer i rätt ordning ;-)

Jag hann se lite från "Blodomloppet" (resultat på länken) här hemma på Skogsvägen. De sprang förbi alldeles nere där backen börjar. De hade då kommit ungefär åtta kilometer av tio och en hel del såg bra trötta ut! Man skulle kunna tro att de kört 15 timmar på Ironman, men man kan bli bra trött även av en mil.

Minns svensken som skulle springa 10 000 meter i Finnkampen för ett antal år sedan. Kollapsade han inte!?! Kom inte ens i mål och Sverige blev helt utan poäng. Det här var ändå en kille som var god för milen på 30 minuter.

Det blev i dag trots allt ytterligare en anmälan till Ironman Kalmar. Jag är så klart inte nöjd med 2019! Men jag vet samtidigt att man inte kan hänga upp allt på ett lopp för det är så mycket som kan hända, men det ska bli kul att springa Stockholm med Rodde. Det är ju på en ny bana också!

Anmälan i dag gick på 6 000:- De är redan uppe på tier 3 och mer om det kan ni läsa --> här. Det kommer bli slutsålt även i år, men betänk att de säkert har 3 000 platser ...

Måndag
Jag fick cykla hem i går, men det gick bra ;-)
Vi fick inte i gång kärran och nästa försök blir väl på lördag. Han beställde någon reservdel och förhoppningsvis kommer det hjälpa.

Annars passade jag på att måla mycket. Fint väder! Lite småmålning där jag fogat bland annat. Jag hann även med en sprejning med Japes grön fri som är effektivt mot alger och lav. För alla ytor utomhus såsom fasader, tak, marksten, trall, altan etc.

Räddningssituation som gick bra
När jag gick på tomten hörde jag ett konstigt ljud som jag först inte kunde lokalisera. När jag tittade upp i ett träd såg jag en katt som jag aldrig tidigare sett. Han satt cirka fem-sex meter uppe i en björk och verkade inte kunna komma ner. Han jamade och verkade nervös. Jag hämtade då min dubbelstege och katten satt nu på taket på min fågelholk som sitter cirka fem meter från marken.

Jag försökte nu lugna katten och klappa honom så gott det gick, men var skraj för att bli riven. Rätt som det är kliver katten ner på mina axlar och rygg och jag börjar klättra ner. Det gick bra och när det var ca två meter kvar hoppar katten ner! Slutet gott, allting gott

Den här katten var otroligt snäll och social och jag är tacksam att jag kunde hjälpa honom ner.

Jag hade lovat att kolla på Sala Silverman som hade SM-status i år, men nu blev det inte så på grund av min bil och att bilmekanikern kunde på lördag. Jag blev förvånad över SM vinnarnas snabba tider!

Robert Kallins snitt på cykeln blev ungefär 45,40 km/h! Ja, banan ska visserligen bara mätt 87 km, men det är också det jag räknat på. Robert Kallin vinner på 3.38 och är sju minuter före tvåan.

Sara Svensk tar guldet på 3.52! Hon är drygt 20 minuter före tvåan. Hon avslutar halvmaran på 1:17:44! Det är en tid inte ens någon av killarna som tog medalj matchar. En tjej som kan springa så fort på slutet blir livsfarlig för alla.

Resultat Sala --> här

Som en jämförelse hade Lisa Nordén som blev trea nästan 4.27 i Jönköping och Åsa Lundström 4.31 när hon blev fyra. Dessa var inte med i lördags, men hade båda varit chanslösa mot Sara Svensk. Sedan vet jag att Jönköpings banan är långsammare än Salas dito, men ändå.

Resultat Jönköping --> här

Ironman Kalmar
Jag är fortfarande sjukt irriterad efter debaclet i Kalmar.
En tjejkompis sade direkt att det där inte var min sista IM. Jag vet inte om hon känner mig jättebra, men hon kanske är en bra människokännare och vet hur jag fungerar. Det är en underskattad egenskap ;-) Tanken har slagit mig att köra igen!

Men samtidigt vet jag vad som krävs och det är mycket. Jag är inte där för att "bara" gå i mål utan för att göra något riktigt bra.

Jag hade en dålig dag förra lördagen. Förmodligen något skit i kroppen och hade alldeles för lite sömn bakom mig och en dålig uppladdning. Min fot och häl har spökat länge och jag har därmed inte kunnat springa så mycket som jag velat. Trots det här och att jag tvingades gå under en tid på löpningen kom jag under elva timmar och jag får försöka se det positiva i bedrövelsen.

Men samtidigt ska inte det här ses som bortförklaringar. Alla saker spelar in och fixar du t.ex. inte sömnen och uppladdningen inför din viktigaste tävling, så blir det inte bra. Det tillhör spelet att klara precis som din träning och att allt annat fungerar tillfredsställande.

Sedan finns det flera Västeråsare som jag är mäkta imponerad av i lördags. Alla är väl killar för tjejerna har jag tyvärr dålig koll på. Flera av de bästa tjejerna från Västerås valde att inte delta i år.

En kille klarade klart min drömgräns under 10 timmar trots att han både simmade och cyklade långsammare än mig! Det ser man inte ofta och då krävdes det en mara ner mot tre timmar och hur många fixar det efter en simning och lång cykling? Nä, det är bara att lyfta på hatten och imponeras.

När jag checkade in cykeln gjorde jag det tillsammans med förre stjärnmålvakten i VSK Fotboll David Wikström och vi snackade en del och önskade varandra lycka till. David är otroligt duktig i triathlon och fixade sin första Ironman klart under tio timmar.

Snabbast av alla var väl Daniel som gick ner mot nio timmar. Den här killen verkar inte kunna misslyckas och jag är sjukt impad och lite avis (haha).

Daniel kör precis som David i klassen 40-44 och det är nog den tuffaste klassen av alla som brukar ha mest deltagare och många är dessutom bra.

Officiellt från Ironman Kalmar så berättade dem att den genomsnittliga deltagaren tävlar just i herrar 40-44. Han är välutbildad och tjänar dessutom bra lade dem också till. Över 400 anmälda i klassen som beskrivs som ett getingbo ;-)

Daniel gjorde sin första Stockholm Marathon 2014 när han sprang in på godkända 3.50.
Året därefter blev det 3.26 och sedan 3.06. Och nu som 40+ är han klart under tre timmar! Jag tror han fixade "Barcelona Marathon" på omkring 2.45 i år. Det här är en sanslös imponerande utveckling.

Och det är ju inte bara löpning utan han simmar bra och cyklar också jättebra!
Trots 4,53 på hojen, så fixade han maran på 3:02:17! Den uppmärksamma (läs jag) noterade också att Daniel var några sekunder snabbare på maran än självaste Clas Björling i Kalmar. Det lär smaka fågel. Clas som var snabbast av alla totalt förutom proffsen och som tidigare själv varit proffs och även svensk rekordhållare på Ironman.

För Daniel lyfter jag på hatten två gånger och jag döper honom till mannen som inte verkar kunna misslyckas och jag tror han fixar under 10 timmar på Hawaii senare i oktober.

Här ska man veta att Hawaii är tuffare än Kalmar och att det för många kan vara svårt att kunna ladda om då det är lite kort tid. Men Daniel är inte som alla andra och är det någon som fixar det, så är det just han.

Daniels utveckling hade jag inte fixat även om jag hade kunnat träna som ett proffs på heltid i flera år och på köpet hade dopat mig. Då förstår ni nivån ;-)


Kamerafoto i dag från en av mina övervakningskameror.
Fantastiskt fina färger i rabatten, eller hur?!? ;-)

Har var lite dåligt självförtroende eller framför allt dålig fantasi när det kommer till matlagning. Det är mycket roligare när man är två! Men i dag gjorde jag i alla fall egen pizza och den blev helt okej för att vara av mig. Jag tar de ingredienser jag har och blandar friskt ;-)

Fredag
Min systers kille kom med förslaget att vi skulle springa Stockholm Marathon ihop. Så nu är jag anmäld och klar samt finns i startlistan. Det blir mitt 10:e Stockholm Marathon ;-)

Med koden EARLY20 betalar ni 880 kronor och den gäller till 1/9.
Sedan blir det lite dyrare och kostar 920:- Sedan höjs avgiften ju närmare tävlingen vi kommer.

När bilen inte ville starta och står i stugan i väntan på mekaniker kan mina fem cyklar få lite (extra) kärlek i stället i mitt garage ;-)

Tre korta videos om simning. Lars Frölander förklarar varför det slås så många världsrekord i simning --> här

Enklare att rädda liv vid hjärtstopp --> här

Torsdag
Stannade hemma från plugget i går. Helt klart drog jag på mig en förkylning i Kalmar och jag hade nog det där i kroppen även i lördags. Det kan förklara en del.

I mål fick jag frågan om det var foten (hälen) som krånglat, men det var det inte. Faktum är att jag under de två senaste åren aldrig varit bättre i hälen och nu drömmer jag om att helt bli frisk!

Är det något som blivit eftersatt de här två åren, så är det just löpningen. Det räcker inte att springa så lite som jag gjort utan jag behöver öka både mängd och intensitet.

Jag funderar att under hösten investera i en smart trainer för att hålla cyklingen uppdaterad. Och jag tror dessutom Zwift kommer göra det mycket roligare! De bästa trainerna har effekt-, kadens- och hastighetsmätare.

Vad behövs för att Zwifta? Kolla guide --> här
Tacx cykeltrainers - vilken trainer passar mig? Köpguide --> här

Har dammat av båda säsongerna av Mindhunter på Netflix. Båda säsongerna håller hög klass och är bland det bästa jag sett. Sedan är även --> "Line of duty" uppe på SVT Play!

Jag ogillar vanligtvis mycket från USA. Serier och filmer med dåliga skådespelare och orealistiska handlingar, men Mindhunter är motsatsen! 8,6 i betyg på imdb --> här

Jag vill så klart hitta någon förklaring till genomklappningen i lördags. Det är viktigt att kunna dra lärdom och få en förståelse. Men det ska inte ses som någon bortförklaring. För att lyckas behöver många saker stämma och särskilt sista veckan.

Jag tror verkligen det var sista veckan som spökade för mig. Jag hade en dålig helg i stugan där jag klämde mig illa under foten och sedan ville inte bilen starta när jag skulle hem. Den står fortfarande kvar trots att vi försökte igen i tisdags, men till helgen kommer en mekaniker ut.

Sedan kom det flera problem i början av veckan och jag sov förbannat dåligt.

Sedan kändes det lite bättre när jag skulle åka (trots mycket stress) och väl i Kalmar kände jag mig trött och orkeslös. Jag kan också avslöja att jag inte gick på den obligatoriska race briefingen på torsdagen eftersom jag kände mig trött. Men efter att ha vilat, så blev det lite cykling på kvällen och då kändes det bättre.

Jag sov inte heller bra i mitt nya hem och sedan kom min support sent på fredag kväll och jag var inte i säng förrän vid 23.00. Natten innan sover man väl alltid mindre bra, men det brukar kroppen fixa om man inte haft flera dåliga nätter med sömn.

Jag tyckte mig sedan känna att jag hade tendens till halsont innan start, men det var ingen feber. Däremot en kropp som inte var på topp! Men det var liksom för mycket på spel och att inte försöka kändes inte heller helt rätt.

Så här dagarna efter känner jag mig fortfarande krasslig. Tjock i halsen, lite täppt och allmänt matt i kroppen. Jag var glad att vara ledig i går och har funderat på att stanna hemma i dag, men samtidigt kan jag inte komma efter för mycket och nästa fredag är det tenta! Det är bara att pallra sig till plugget ...

Snabba tider på Ironman Kalmar
I mångt och mycket var det ett rekordår i Kalmar i år. Det har överlag varit snabba tider! Det gör att det känns "extra" jobbigt att misslyckas och det kan ta flera år innan det blir lika gynnsamt. Men om du går över gränsen och väggar, så spelar det naturligtvis inte någon större roll. Är du parkerad så är du parkerad!

Simningen verkar lite snabbare i år vilket många tider visar. Även min! Jag har tränat lite i våtdräkt. Vad som gör en simning snabbare kan bero på hur strömmarna/vågorna kommer t.ex. Att längden på banan skiljde sig åt etc. Dock så pratar vi små marginaler ;-)

Jag tycker dock cyklingen var tuffare på grund av blåsten, men det var inte lika varmt som det brukar. Trots blåsten har många cyklat snabbt!

Jag tycker jag borde vara lite bättre i år på hojen och jag skötte drickandet och energin bättre mot tidigare år.

En sak som dock var lite märklig. Tidigare år har cyklingen alltid varit 182 km för mig. Andra har också sagt det har jag hört. Den ska annars vara 180,1 km.

I år stämde allt typ till 170 km med min GPS, men i mål hade jag knappt 180 km!
Kan det var så att Kalmar kortat ner banan med 2 km? Då är det ju den sista milen man ska dribbla bort dessa kilometer på eftersom jag inte såg någon mer skylt.

En kortare bana eller mer korrekt innebär snabbare tider och är väl mer attraktivt för deltagarna. Och två kilometer innebär ju fyra minuter med ett snitt på 30 km/h.

Löpningen snabb i år! Lite regn och knappt 20 grader. Kan knappast bli bättre.

När det gick som långsamt för mig på löpningen hade jag ett tempo på 11.34 (!!) per kilometer. Då är det total kris och en förnedring som är fullständig.

Nästa steg är väl att sätta sig på en solstol och glo. Därefter är du utslagen och ligger ner, men dit kom jag aldrig ...

Söndag
I dag är det en ny dag och jag har en 90-årings kropp och strax ska jag lämna över nyckeln till hon jag hyrt av och åka hem till Vässan.

Vad händer nu? Ironman är över och en stor tomhet (Ironman blues) kommer infinna sig, men så är det för många och att hitta de här kickarna i livet som den här tävlingen medför är svårt. Ja, det kanske inte ens går!

Publiken på "Ironman Kalmar" tror jag inte finns någon annanstans. Jag har varit här sedan 2011 och det har bara blivit bättre och jag tror nu man typ kommit dit man kan.

Jag blir tårögd när jag tänker på stödet och skulle vilja att alla fick uppleva det någon gång i livet för det här är något helt unikt för oss som gillar att tävla.

Även om jag kommit till vägs ende här, så kommer nya mål. Jag kommer alltid fortsätta med min träning och måna kroppen och sedan är jag lite stolt över att jag gått ner cirka tio kilo sedan årsskiftet.

Trevlig söndag alla och återigen tack för supporten!


Två medaljer i lördags därför att jag kom i mål i Kalmar och Jönköping samma år. Sveriges två Ironmantävlingar.

Lördag
Jag är besviken med tävlingen i dag och det spelar ingen roll vad ni andra tycker, men jag tackar så klart för supporten. Stort tack, alla ni som följt mig och hejat!

Men jag har absolut inga bortförklaringar för i dag var jag inte bättre.

Under flera år har jag drömt om och tränat för att gå under tio timmar vilket är en drömgräns för många killar, men så blev det inte och min åttonde Ironman blir troligen den sista och jag skulle vilja beskriva den här som den tuffaste för mig.

Men vi börjar från början. Jag är riktigt nöjd med simningen som landade strax under 1.12. Pers!

Cyklingen var tuff och blåsig, men jag är ändå hyggligt nöjd med dryga 5.05 på 18 mil med ett snitt på 35.41 km/h. Det är ju ändå utan klungkörning och ett marathon som ska löpas efteråt ;-)

T2 (växling mellan cykel till löpning) tog lite tid, men jag byter kläder till tvådelat som underlättar eventuella toabesök och jag hinner även med ett toabesök under tiden ;-)

Sedan börjar löpningen jättebra och jag känner mig stark. Jag börjar t.ex. med ett tempo som visar milen strax under 50 minuter, men sedan börjar problemen komma.

Med cirka 16 kilometer kvar är jag totalt dränerad. Fysiskt är jag helt slut och även psykiskt.
Jag beslutar mig här för att gå i mål! Enbart för att farsan är på plats och Rodde, men också för att jag vet att det är många som följer mig framför datorn. Annars hade jag kastat in handduken!

Men för mig har det här aldrig hänt att jag gått så här och jag kalkylerar med att dessa 16 kilometer kommer ta tre timmar! Total förnedring.

Många efter banan försöker peppa mig och få igång mig, men jag kan inte för jag har insett att jag kommer kollapsa och inte ta mig i mål om jag börjar springa. Men när en norrman som själv tävlar är den typ 50:e som försöker börjar jag ändå försöka och jag kommer därefter strax till en vätskestation där jag testar energidryck för första gången under dagen och då kommer lite krafter tillbaka.

Sedan ytterligare lite energidryck senare och plötsligt springer (!) jag även om det inte går så fort. Väl i mål känner jag mig helt okej, men just nu är det lite sämre med illamående, men i morgon är det en ny dag


Fredag
Känner mig piggare i dag och jag är laddad inför morgondagen. Testkörde cykeln i går kväll på samma banor som vi kommer köra på lördag. Det blev lite drygt 20 km alldeles utanför där jag bor i området Lindsdal. När jag kom vid lunch mötte jag sopmaskin. Ja, hela Ironmanbanan på 18 mil sopas ren från eventuellt grus och glas. Jag fick ett bra kvitto tycker jag på hojen.

Nu kommer jag strax åka in och simma lite. En kortis. Väljer sedan på eftermiddagen att komma tillbaka och checka in cykeln och påsarna till löpning och cyklingen.

I år är det extra rörigt med parkeringsplatser inne i city då de håller på med byggarbete utanför Fredrikskans och endast en liten del av parkeringen är öppen. Hela den parkeringen kommer försvinna efter Ironman.

Jag hittade dock en plats utanför där och betalade ”bara” fem kronor i timmen vid registreringen på torsdag eftermiddag.

Efter Erik Dahlbergs väg hade massor av bilar parkerat på gång- och cykelbanan på båda sidor och fick böter på 500:- Mycket billigt om man jämför med Västerås ;-)


Klicka på bilden för att läsa mer ...

Onsdag kväll klockan 22.23
Avresa i morgon ungefär 08.30. Jag har haft en tuff vecka och uppladdningen har inte varit den bästa och jag har t.ex. sovit dåligt tre nätter i sträck. Men just nu känns det ändå rätt okej och det hade kunnat vara värre som sagt.

Jag kommer åka ner och göra det jag kan på lördag. Jag vet att marginalerna är små, men jag kommer försöka pressa ut det jag har i kroppen och huvudet. Tack, för supporten! Strax tävling ...
//Peter

Tävlingen på lördag kan följas på IRONMAN Sweden Facebooksida --> här.
För löpande resultat ironman.com eller ladda ner appen Ironman tracker gratis.
Jag har startnummer 2027.

Tidningen Barometern --> här kommer skriva och sända mycket från Ironman. Notera att de här direktsänder "Kalmar Mini Tri" på onsdag med start 17.45! Tävlingen är mycket populär. De sträckorna ska motsvara ungefär 10 procent av Ironmansträckorna.


Slipp ränta på uppskov
Har du sålt en bostad och fått uppskov med skatten? Bra info finns --> här

Är det okej med en smiley i jobbmejlet?
Läs mer --> här


Måndag
Jag behövde byta bromsbelägg på cykeln då jag kommer köra på ett par hjul helt i carbon och på 70 mm fälgar. Dem gick bra att skruva bort, men byta var svårare. De satt som berg och jag ville inte förstöra något. Men fick riktigt bra hjälp av killen i kassan på Cykloteket. Så jag köpte även ett par egna till fram- och bakhjul för några hundralappar. Men det var egentligen jobbet värt och mer därtill då även han fick slita rejält ;-)

 

Underhåll är viktigt
Jag var hos farsan förra veckan och målade deras trall ut mot gatan. Det var välbehövligt! Syns inte så bra på bilderna eftersom solen låg på, men det blev jättestor skillnad. Körde med Demidekk terrasslasyr. Grannen rakt över kom över och frågade hur mycket jag tog betalt och jag svarade att det nog bara är färgen, typ. Men jag hade inte tänkt ta betalt för färgen heller ;-)

Kom sedan på att jag också målat morsans balkong med samma färg under semestern och även målat Åsas och Roddes utealtan när jag var hus- och kattvakt under en dryg vecka i somras.

Jag har alltid tyckt målning varit kul och viktigt. Även om någon sade på släktträffen i fredags att han inte visste någon som gillade att måla ;-)

Jag är trött på folk som bara klagar och inte gör något konkret. Vi har det bra i Sverige!

Jag störde mig på att de missat att sopa cykel- och gångvägen på båda sidor av Vallbybron. Det var fortfarande juli! Mejlade Västerås stad, men de fixade det.

Västerås stad har annars en bra felanmälningsapp där man kan skriva och fota på ett enkelt sätt.

Nu ska de även fixa det här utanför Vallby friluftsmuseum upp mot Vallbybron.
Det är ett ledningsarbete som gjordes på fjärrvärmenätet i vintras som tyvärr missats av ledningsägaren att åtgärda! Teknik- och Fastighetsförvaltningen har kontaktat Mälarenergi och uppmanat de till att skicka in en beställning omgående.

Jag har även fått svar på det här efter Vallbyledan. Här har det varit så säkert 1-2 år, men tack vare mig kommer nu något hända. Delar av svaret löd så här: "Den som gräver ansvarar för att anmäla arbetet klart och beställa återställning, tyvärr har det missats av grävande entreprenör och därför ligger grävningen oasfalterad. Vi kommer att undersöka vem som grävt och se till att entreprenören gör en beställning på återställning".

Det är mycket nu och börjar närma sig Kalmar
Jag vill inte ha för mycket problem nu ;-)
I dag har jag varit lätt irriterad eftersom det började med att Wifi inte funkade i stugan. Det började med att jag fick ett SMS från Telia i lördags att det började bli slut på Surf på en av mina anslutningar. Jag förstod ingenting eftersom jag har ett mobilt bredband och på det fanns det mycket kvar. Sedan har jag en surfanslutning i stugan. Tydligen har Telia lagt in en begränsning på routern på 1 GB och ville att jag skulle köpa mer, men jag delar ju på uppkopplingen! En fuling av dem som man kunna säga att försöka få in pengar när jag samtidigt har sparat GB och jag har aldrig lagt in någon begränsning på anslutningen.

Men jag hittade inställningen hemma i Västerås och nu funkar allt som det ska.

Sedan skulle jag åka hem på förmiddagen och då startade inte bilen! Det hade regnat mycket och troligen är det någon fukt som ligger någonstans, men vi fixade det inte. Vi försökte rengöra fördelarlock och tändstift t.ex., men det kan ju vara någon kabel också. Inget med batteriet tror jag. Det funkade. Har haft problemet för några år sedan, men då fixade det sig till slut.

Så bilen står kvar i "Bubbe", men tack till farsan och Rodde som hämtade upp mig.

I lördags var syrrans familj och morsan på besök. Det var många år sedan morsan var i stugan, men hon blev mycket imponerad och allt gick bra förutom att det är svårt med en rullstol och behöva lyfta. Vi måste vara två och det är tungt ändå. Sedan kommer inte rullstolen genom alla dörrar! Tomten sluttar mycket och det är flera trappor. Ja, livet ska banne mig inte vara lätt och jag klämde mig även illa under en tå.

Torsdag
Jag har nu fått svar och det var som jag trodde. Det är bara gravstenen som är borta på kyrkogården i Grängesberg. Det var väl skönt det!

Blev otroligt förvånad när Länsförsäkringar kontaktade mig och berättade att de förlängt min ränterabatt till 31/8 2020. Bara så där för det där brukar man få bevaka själv och jag hade koll att min gick ut sista augusti 2019. Jag har nöjt mig med 0,30 som rabatt och brukar bara skriva ett meddelande och så är det klart ;-)

Nästan 400 sökte
Hörde att nästan 400 sökte den här utbildningen jag för närvarande går. Det är ganska otroligt! Vilket intresse. Det börjar en ny klass nu i slutet av augusti.

Förutom urvalsprov i svenska och matte, så hade de tagit bort intervjuerna. De tog väl för lång tid och kanske kostade för mycket. Jag tror intervjun var bra för mig och är tveksam i fall jag varit de tio procenten som hade bäst på svenska och matteproven ;-)

Här kan ni läsa mer om utbildningen och även se fyra ambitiösa och duktiga tjejer i min klass --> här

Kontakt: Peter Balonius