Lördag
Tänkte åka till mitt andra hem idag. Har inget särskilt att fixa så förutom det vanliga. Det blir en övernattning och kollar samtidigt snöprognosen eftersom jag har tagit på mig ansvaret för snöskottningen i föreningen. SMHI säger att det ska komma snö från söndag kväll och det är väl okej då ;-)

Har tagit min skidpremiär för året. Det blev väl ungefär 10 kilometer stakning i konstsnöspåret tillsammans med två vänner. Det var väl en del människor i spåret, men ändå mindre än jag trodde mellan 20.00-21.00 i torsdags.

Har köpt årskort på "Friskis och Svettis" på Rocklunda. Studenter få köpa billigare för 400:- och det är bra det eftersom jag inte får något friskvårdsbidrag från posten längre. Har också köpt ett halvårskort på Kristiansborgsbadet och samma sak gäller där.

På tal om skidåkningen så tänkte jag skynda långsamt. Jag känner ingen stress och säsongen är ju lång. Förra säsongen började jag åka först i slutet av januari! Jag skulle kunna tänka mig att åka max "öppet spår" om det är hyfsade förhållanden, men inte annars. Tar gärna med en kompis och samåker. Jag har fyra Öppna spår och sex riktiga Vasalopp och totalt sju kalenderår.

Dryga ut CSN?
Jag tänkte berätta en rolig sak. Jag har slagit vad sedan en tid tillbaka med en kompis som är Leksandsupporter ut i fingerspetsarna. Jag har satsat en guldtia på att VIK Hockey som är nykomlingar kommer bland de två bästa när serien är slut och att Leksand som var storfavoriter till seriesegern ska få kvala sig kvar. Ett helt otroligt scenario egentligen, men jag verkar komma allt närmare ;-) Jag tror Leksand nu har nio eller tio raka förluster och VIK har tio raka hemmasegrar. Som sagt det ska väl mycket till att det blir som jag tippade (fick för övrigt oddset 100 gånger pengarna), men man ska inte ge upp.

Innan seriestart hade det nästan varit troligare att Stefan Löfven hoppat av som partiledare och gjort en ny karriär som brevbärare ;-)

På tal om osannolika saker. Stjärnadvokaten Martin Cullberg som är i min ålder ungefär har ansökt till polishögskolan - utan att komma in.
"Jag är extremt besviken", säger han i Expressen.

Noterbart ingångslönen för en polis är cirka 25 000 kronor. Advokatbyrån Martin Cullberg omsatte 2017 13,6 miljoner och gjorde under det året en vinst på 3,1 miljoner kronor.

"Jag har jobbat i 15 år som försvarsadvokat och någonstans känner jag att det här samhället är på väg utför. Jag vill göra skillnad. Pengar är inte allt".

På tal om polisyrket
I det samhälle vi lever i just nu, så tror jag polisyrket är väldigt utmanade och tufft. Även om rekordmånga sökte till polishögskolan, så är det väldigt många som inte klarar alla tester och då har de ändå sänkt begåvningskraven ;-)

Hade jag rekryterat poliser, så hade det viktigaste för mig inte varit hur pass vältränade de är eller att de har bra betyg i svenska. Dessa saker kan du förbättra. Nej, det viktigaste är hur man kan ta människor.

Det finns t.ex. en kille (fotot) i programmet "Tunnelbanan" på Kanal 5, som skulle bli en extremt bra polis. Han har verkligen fått talets gåva och kan prata lugnande med de människor han träffar i svåra och speciella situationer. Otroligt viktigt! A och O för mig ...

Fredag
Jag såg omröstningen på fredagsmorgonen när riksdagen röstade nej till att Stefan Löfven (S) skulle få bli statsminister och bilda regering med Miljöpartiet. Nederlaget var väntat! Men jag trodde inte Vänsterpartiet skulle lägga ner sina röster. Vänsterpartiet krävde mer inflytande för att ge Stefan Löfven sitt stöd.

Anders Ygeman (S) började tala och gjorde det bra tycker jag. Annie Lööf (C) som nummer tre efter Tobias Billström (M) och Lööf verkar mycket hård och jag kan omöjligt sia om var det lutar.

Jan Björklund (L) verkar då mer öppen för ett samarbete med S.

Mattias Karlsson (SD) körde mest svammel om hur dåliga de gamla regeringen varit och att de misslyckats kapitalt. Allt var fel och skit; med andra ord vanlig SD propaganda ;-)

Maria Ferm (MP) därefter och sedan Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby som inte sade mycket alls. Gjorde ett slätstruket intryck.

Ebba Busch Thor (KD) kör med väldigt hårda och starka ord. Börjar mer och mer likna SD och det skrämmer mig. Konservativ som inte verkar sky några som helst medel för att få makten. Jag är övertygad att dem kommer börja samarbeta och förhandla med SD på sikt.

Sedan är det ju väldigt konstigt att man kan rösta igenom en M/KD-budgeten innan man har en regering! Det borde ju inte gå. Och att C och L inte röstade nej är märkligt. Nu valde de att lägga ner sina röster, men tack vare eller på grund av SD så är M, KD och SD större än de rödgröna. C och L valde däremot att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

M/KD vill ta bort flygskatten och det känns otroligt korkat! Är det inte så med deras förslag att det blir högre skatt på tågresor än flyg!?!

Just nu är hela världen på plats på klimattoppmötet i Katowice, Polen. 15-åriga Greta Thunberg från Sverige beskrivs som superstjärna och har utsetts till en av världens mäktigaste tonåringar som talat inför FN:s generalsekreterare. Du behöver inte supporta M eller KD för att kolla länken --> här utan jag tror vi är många som har mycket att lära av Greta Thunberg
Trevlig helg!
//Peter

En kvinna som simmar med späckhuggare! Snacka om att jag hade blivit nervös om det där hänt mig (haha). Späckhuggare är den största arten i delfinfamiljen och sägs vara mycket intelligenta djur.

Lyx är väl att en alldeles vanlig vardag köpa en alldeles egen Marabou Paradisask och smälla i sig hela själv? Inte så bra för figuren, men ack så gott. Naturligtvis den ljusa varianten

Stefan Löfven lär ha en svår uppgift att lösa, men jag tror Theresa May har det än värre. Storbritanniens premiärminister har det inte särskilt lätt med Brexit, men hon klarade ödesomröstningen - alltid något ;-)

Den där Jordan Peterson boken läste jag aldrig klart. Den kändes för flummig!
Har däremot lånat Anna Kinberg Batras nya bok "Inifrån". En kompis tyckte det var konstigt eftersom jag inte röstar på Moderaterna, men jag ser det inte riktigt så!

I min familj röstar vi lite olika och vi tillhör inte ens samma block eller sida. Jag ser det som bra! För mig är det utvecklande att vi tycker olika. Jag skulle dock inte uppskatta om någon inte brydde sig, var okunnig och lade en röst på SD bara för att.

Sprang i Rönnby motionsspår i tisdags och räknade till 19 (!) stycken (tror jag det var) lampor som inte fungerade. Merparten var norr om träbron. På vissa ställen var det ett par efter varandra som inte lös vilket är "extra" besvärligt och olustigt.

Sprang sedan över mot Rocklunda och efter Skultunavägen ungefär vid Biskopsängen/Villa Utsikten var det tre lampor som inte lös dock ej efter varandra, men det var hanterbart på ett annat sätt. Jag undrar vad som hänt på Rönnby. Är det sabotage? För så här dåligt har det aldrig varit förut. Har skrivit ett mejl till de som sköter spåren och de skulle kolla upp saken.

Just nu ska det vara helt perfekta skidspår på Rocklunda konstsnöspår. Jag har ännu inte åkt något, men det börjar väl bli dags.

Petter Northug meddelade igår att han slutar. Kroppen fixar inte den hårda belastningen längre och troligen gick han över gränsen tidigare och blev utbränd. Övertränad. Men jag tackar Petter som tog skidåkningen till en ny nivå och var en extremt bra strateg.

En svensk grupp på Facebook lovade att skänka 117 000 kronor (100:- per medlem) till den svensk som lyckades spurta ner Petter Northug, men ingen lyckades. Och nu har Northug lagt av. "Det känns för jävligt", säger Oskar Karlin som startade gruppen för åtta år sen.

Jag läste att de norska stafettdamerna som inte förlorat i världscupen sedan 2009 hade diskuterat vem som skulle köra sista sträckan i helgen som gick. Jag hade satt Therese Johaug där! Therese Johaug har vunnit alla distanslopp hittills och har varit helt överlägsen. För sporten och intresset tror jag det vore bra om spänningen levde så länge som möjligt och därför vore det bästa om Johaug fick köra den sista sträckan. Norges överlägsenhet riskerar att ta död på intresset för sporten.

Bland herrarna har det aldrig någonsin skiljt så mycket mellan Sverige och Norge. Notera också att de gått ner från 10x4 till 7,5x4. Hur långt efter tror ni Burman varit på första sträckan om de kört 10 km?? ;-)

Som sagt det var väl bra att Sverige hade dåliga skidor att skylla på, men även om det varit det omvända så hade Norge varit före. Så stor är skillnaden idag mellan länderna på herrsidan.

Tisdag
Känner mig piggare nu. Skönt! Igår fick jag årets första punktering vintern 2018/2019. Naturligtvis på bakhjulet som är lite trixigare att byta på grund av växlarna.

Jag är livrädd för det där dåliga krossgruset de sandar med.
På kvällen skulle jag cykla lite på trainern för första gången på några veckor och tror ni inte jag fick punka även där. Det har hänt en gång tidigare och jag vet faktiskt inte riktigt vad det beror på. Kanske värmeutvecklingen som blir när man cyklar mot rullen??

Jag har ju pratat om att förstora upp kortet på mig och min morfar. Hämtade nu ner det lilla färgkortet från vinden som är tänkt att ersätta det stora svartvita i sovrummet och åkte ner till Fotoexperten på Vasagatan. Det blev dyrare än jag trodde att förstora upp det och först ville jag ha lite betänketid och gick ut från affären, men vände sedan nästan omgående tillbaka. Morfar har betytt så ofantligt mycket för mig så självklart betalar jag förstoringen alla dagar i veckan ;-)

Nobelfesten
Kollade Nobelfesten igår och det är ju riktigt skoj att titta på människor!
Hur var det att ha armbågarna på bordet och hålla på med mobilen. Visserligen såg jag ingen prata i den ;-) Några av damerna hade vågade urringade klänningar, men kommer ihåg vilket rabalder det blev för ett antal år sedan när prinsessan Madeleine hade samma sak ;-)

Men jag uppskattar tjejer som kan klä sig lite tajt och vågar visa deras kvinnliga former. Gillar tjejer stort som smått. Våga visa att ni har kvinnliga former och sluta göm er i sopsäckar ...

Och Sara Danius klänning. Hon skulle dansa sade hon, men hur skulle det gå till i den där klänningen?!? Möjligen hade hon något ledigare under ;-)

Men att Danius kommer i en sådan där skrikig och stor klänning tyder i alla fall på viss ironi och glimten-i-ögat och det kan jag gilla. Men när man hör henne prata låter hon bra trist, men det är hon säkert inte om man är privat

Jan Björklund började först dansa med Annie Lööf, men valde sedan Ebba Busch Thor. Det såg lite stelt ut, men jag hade nog inte varit bättre och hade inte vågat heller. Nä, de där tjejerna har alldeles för mycket skinn på näsan för min smak.

Föresten visst hade det varit i alla fall lite skoj om man fått se Stefan Löfven och Annie Lööf dansa? Faktum är att Jonas Sjöstedt tog sin en svängom med Lööf ...

Horace Engdahl var såklart där. En av få från svenska akademin då de andra valde att stanna hemma. Horace såg blek och moloken ut till en början i alla fall.

PS. Läs gärna den här artikeln av Leif GW om Horace --> här.
Som sagt ska du förmånsbeskattas på förmåner och jag är övertygad om att det ofta missas, men det var en parentes DS.

Söndag
Då var helgen snart över. Har haft lite dålig energi och tror inte jag riktigt blivit frisk än. Det var också en konstig förkylning jag hade som gick lite i vågor. Hostan t.ex. kom först efter några dagar. Jag tror jag ibland måste bli bättre på att försöka vila helt och släppa saker. Man ska inte dra igång en storstädning när man är hemma och är sjuk ;-)

I fredags fick vi tillbaka senaste tentan och jag hade turen att få högsta betyg (VG), men det var inte med så stor marginal och för VG krävs 80 procent rätt eller mer.

Var på julbord i fredags med (Brf.) bostadsrättsföreningen och det var trevligt.
Lite konstigt att det i princip alltid är samma folk som kommer och det gäller även på årsmötena.

För första gången var vi på slottet och åt julbord. Jag tycker nog det var lite sämre än tidigare (Djäkneberget bäst sedan Falkenbergska Kvarnen), men jag tror det var lite billigare att äta här vilket kan väga upp som en jämförelse.

Jag gillar mest sill och lax på julbordet. Försöker välja fisk och några köttbullar ;-)

I lördags var jag bjuden på fika hos mina kusiner från USA. De har köpt ny lägenhet på Viksäng och jag är positivt överraskad att de fick så mycket lägenhet för pengarna. Det är en trea. Riktigt bra planlösning och bra hyra!

Nu på tisdag åker de tillbaka till USA och kommer tillbaka några månader nästa sommar. Tack, för nu och välkommen åter ;-)

Har kollat på Vinterstudion idag samt handboll och innebandy.
Finlands herrar är återigen bättre än Sveriges dito. Märkligt! Jag tycker också innebandyspelarna borde titta på NHL:s hockeyspelare och gå mer rakt på mål och de måste börja skjuta mer och stå framför målvakten och skymma samt ta returer.

Handbollstjejerna överraskade dock positivt mot världsmästarna.

Sveriges skidherrar var öppet kritiska mot vallningen på deras stafettskidor. Visst var skidorna (kanske) inte de bästa, men det förklarar ju inte allt! Jag tycker det är pinsamt att höra när de snackar om medaljchanser innan och så släpper Burman redan i starten. Jag har aldrig sett något liknande och det är inte första gången Burman misslyckas på den första sträckan.

Idag kom Sverige elva och så många fler lag var inte med. Man förlorar t.ex. klart mot Norge, Ryssland och Frankrikes andra lag! Norge skulle säkert kunna ställa upp med fyra-fem lag som alla skulle vara bättre än Sveriges bästa.

Jag tycker vi måste börja inse att Sverige inte är bättre för närvarande. Det är bättre att vara ärlig från början istället för att ge falska förhoppningar och sedan komma med bortförklaringar ...

Vi får nu hoppas att de rödgröna kan komma överens med C och L; eftersom M och KD:s gemensamma budgetförslag som säkerligen kommer stödjas av Sverigedemokraterna annars går igenom. Det handlar om trovärdighet och man kan inte prata. Det borde liksom nu ligga i allas intresse att få fram en lösning. Nu får de försöka lösa det här även om de får jobba dag som natt.

Men jag ställer mig tveksam till Annie Lööf. Jag tycker hon målat in sig i ett hörn och hon kommer nog skylla på Socialdemokraterna tillslut.

Jag fick 11 av 16 rätt om Svenska Akademien. Fyra alternativ och ett rätt svar. Jag vet inte om det är godkänt, men de har ju bytt ut lite folk som jag inte har koll på ;-)

Svenska Akademien sitter på miljardtillgångar och har förmåner som en vanlig människa inte kommer i närheten av. Ledamöterna väljs i princip på livstid!

Jag tycker nu de kunde lägga ner hela Svenska Akademien eftersom de saknar förtroende. Horace Engdahls stol den 17:e tycker jag de kunde såga av benen på. Hans uttalanden i media tyder på maktfullkomlighet och han verkar ha noll självinsikt.

I dokumentären från veckan uttalade sig också Kristina Lugn. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Hon verkar helt slut ...

Från i våras. "Jag röker, ni kommer att dö" --> här

Jag kan inte riktigt förstå att läkaren var så motsträvig till att jag skulle få riktig hostmedicin. Jag blev av med hostan nästan direkt, men kunde framförallt sova! Jag har dock varit väldigt trött de senaste dagarna, men nu har jag i alla fall kunnat sova ;-)

Om jag träffar den här läkaren igen, så kommer jag självklart ta upp det här och ge feedback.

När jag nu varit sjuk, så har jag hunnit beta av en del serier på TV. "36 dagar på gatan" berörde mig mycket! Fy f-n! vilket liv och leva som hemlös.

Jag tycker alla livsöden i programmet berörde mig mycket, men "extra" jobbigt är det nog att se den unga tjejen. 26 år och sprutnarkoman. Jag kan tycka att samhället borde kunna göra mer. När man är så här illa däran och sjuk i missbruk borde du kunna tvångsisoleras. Bort från Stockholm och killen. Avgiftning, riktig mat, tak över huvudet och någon som bryr sig m.m. för att komma på fötter igen.

Jag såg också ”Det slutna sällskapet” och dokumentären om Svenska Akademien.
Den där kulturprofilen är ju fullständigt vidrig och nu är han också dömd till 2,6 års fängelse. Trots detta sitter pösmunken Horace Engdahl och försvarar den våldtäktsdömda kulturprofilen Jean-Claude Arnault! Jag saknar ta mig f-n ord. Horace Engdahl verkar tro att han står över svensk domstol och han verkar också ha en dålig kvinnosyn.

Att Katarina Frostenson försvarar sin man får stå för henne.
Hade snuskgubben Arnault petat på min tjej, så hade han fått ett hembesök ...

En annan sak. VLT var väldigt snabba att hänga ut Karl Hedin med namn och bild i jaktbrottshärvan. Jag tycker det är djupt olyckligt och jag gillar inte den utvecklingen i samhället. Släkt, vänner och barn kan drabbas hårt och jag undrar vad samhällsnyttan är med att publicera namn och bild och för vilka brott ska det gälla?!? Och bara för att du är känd ska inte räcka. Och Karl Hedin är ju inte ens dömd.

Sedan förstår jag inte heller alla dem som i sociala medier försvarar Karl Hedin för ingen kan väl veta om han är oskyldig? Att alla dessa är vargmotståndare behöver man inte vara hjärnforskare för att inse.

Utredningen i jaktbrottshärvan fortgår alltjämnt och det kommer visa sig senare ifall Karl Hedin blir fälld eller friad.

Såg såklart "Första dejten" i SVT och tyckte det var särskilt kul med paret i 70-årsåldern. Hon var ovanligt på, men på ett skönt sätt. Jag såg nästan direkt att det där skulle kunna bli bra. Han verkade dessutom väldigt bra, men lite lugnare och försiktigare än henne, men klok. Det blir ett bra komplement till hennes spontanitet!

Båda verkade också ha planer och mål med framtiden och det gillar jag.

Jag tycker dock många är dåligt förberedda. Jag hade självklart funderat ut vad jag ville få sagt om mig, men också nyfiken på henne där jag såklart hade haft några frågor.

Sedan blir det såklart frågor på det hon säger och berättar även om vissa par verkar ha svårt med att prata överhuvudtaget! Är du tyst av naturen behöver du förberedda dig "extra" mycket, för du kan inte räkna med att den andra är en pratkvarn.

För mig hade det varit extra viktigt med framtidsplaner och jag skulle inte vara särskilt intresserad av att veta om hon varit gift, bott i Sydafrika med sin man där de odlade apelsiner. Och allt som hände där och vad de brukade gilla att göra.

Jag tycker liksom du ska försöka leva i nuet och just här och nu. Jag har inget att mörka ifrån mitt förflutna så, men jag hoppas ni förstår vad jag menar och jag tycker verkligen man ska undvika att prata om sitt ex. Det räcker att säga att man skiljde sig för fem år sedan typ.

Jag är nyfiken av mig och det hoppas jag också hon är. Att man har humor och är nyfiken i sin natur är viktiga parametrar för mig. Att vara likgiltig går fetbort.

Många verkar också ha väldigt ont om tid och leva upptagna liv. En tjej som har för mycket måsten och (kanske) jobbar extremt mycket med många sidointressen blir inte så intressant i mina ögon då jag inte tror hon kommer ha tid med mig.

Man ska inte ha för bråttom med att t.ex. flytta ihop och du ska inte överge dina intressen. Men för mig är helheten viktig. Det är viktigt att man är beredd på att satsa och jag är inte intresserad av att leva bara för helgerna. Jag vill ha kärlek, kunna busa och hitta på saker även på vardagarna.

Att satsa är att våga och jag vill vara prioriterad och inte komma i tredje hand för då tröttnar jag fort.

Onsdag
Otroligt skönt med en hel natt av sömn! Det blev väl ungefär elva timmar i sängen och inga problem alls med hosta. Jag var dock väldigt täppt i näsan när jag vaknade och även slemmig i halsen.
Kroppen känns hyfsat bra. Jag har skola imorgon torsdag och på fredag och då hoppas jag fysiskt kunna närvara.

Såg att Annie Lööf skrivit en debattartikel där hon bland annat skrev; "Vi har fått ett skambud från S" och "Vi är beredda att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar och ge Socialdemokraterna en sista chans".

Jag förstår inte hur hon kan uttrycka sig så. Varför vara så hård och skriva det i en tidning?!? Det är möjligt att C fått ett skambud, det vet inte jag, men varför inte ta synpunkterna direkt med Socialdemokraterna. Varför blanda in tredje part?

Det är möjligt att C gör det här av taktiska skäl, men jag tror också många riskerar att bli väldigt besvikna.

Jag kan också tycka att det påtagligt var Centerpartiet som började då de lämnade över deras så kallade kravlista där det var allt eller inget. Många av kraven låg väldigt långt ifrån Socialdemokraterna där arbetsrätten är extra känslig.

Jag uppskattar inte det hårda tonläget, men är mycket positivt överraskad av hur Stefan Löfven och Socialdemokraterna agerat den senaste tiden. Stefan Löfven verkar ha mognat och använder numera ganska små ord där han aktar sig för att kritisera andra öppet.

Vare sig man gillar Löfven och Socialdemokraterna, så tycker jag deras agerande är helt rätt. Sverige behöver mer samarbeta och mindre tjafs och gnäll.

Kommer vi få en regering inom den närmsta tiden? Ja, hoppas verkligen det, men är långt ifrån säker. Jag tycker både Göran Hägglund och Lars Stjernkvist sammanfattade det hela bra i gårdagens Aktuellt. Extra impad blev jag nog av Hägglund eftersom han är Kristdemokrat.

Ett nyval hoppas jag inte alls på! Det känns som ett stort misslyckande och skulle kosta mycket pengar. Nej, det är nu upp till våra politiker att ta ansvar efter det valresultat som vi fick i september.

Tisdag
Somnade först runt klockan 06.00 i morse och vaknade runt 08.00.
Det är inte ofta jag besöker läkare, men idag blev jag tvungen. Det är tyvärr hostan som ställt till det och när det varit så här i en veckas tid och att man inte klarar av att sova orkar man inte tillslut.

Det känns som att jag sovit max 20-25 timmar på en vecka och det funkar inte.
Jag har inte orkat plugga utan mest legat i soffan och tittat på TV. Har känt mig hyfsat okej för övrigt, men när man vill sova går det bara inte.

Hos familjeläkaren träffade jag en god vän som hade haft hosta i tre veckor (!) och han hade precis min symtom att det var torr- och rethosta. Han var dock där för en infektion i fingret, men hade precis också kommit över riktig hostmedicin på recept och trodde han skulle bli bra ...

Jag fick överraskande nog träffa en riktig läkare. Jag trodde först det skulle vara en distriktssköterska eftersom jag inte bokat någon tid. Läkaren verkade väldigt noggrann och jag fick t.o.m. lämna blodprov. Allt såg dock bra ut. Hon berättade att just nu hade väldigt många problem med svår hosta.

Jag kanske gjorde missen när jag ganska omgående sa att jag ville ha Cocillana som jag fått en-två gånger tidigare i mitt liv. Jag märkte direkt att läkaren som var i 30-årsåldern blev lite misstänksam och att hon inte gillade Cocillana!

Läkemedlet är narkotikaklassat och det enda som riktigt hjälper mot rethosta. Du kan bli beroende av Cocillana om du tar för mycket. Det hämmar hostreflexen och gör det mycket lättare att sova och slappna av.

Jag fick lova att bara ta det innan jag skulle sova. Hon var också lite rolig då hon föreslog att jag skulle försöka sittsova! Pallra upp med en massa kuddar, men det där funkar inte för mig.

Hon menade också på att själva medicinen inte botar symtomen på hostan (och det stämmer säkert), men jag skulle vilja säga så här. Om du inte får tillräckligt med sömn, så påverkar det immunförsvaret sämre och du stressar kroppen än mer. För att bli bra från hostan snabbare, så behöver jag helt enkelt få kunna sova.

Att jag tillslut fick ut det här läkemedlet var som hon sade därför att jag för övrigt var frisk och inte hade haft med sjukvården att göra. Det syns väl i deras patientjournal.
Jag tycker det var lite märkligt kommenterat.

Till sist vill jag slå hål på en sanning. Det finns inga studier som visar att receptfria hostmediciner har någon tydlig effekt. Men en del tycker att de hjälper säger sjukvården själva. Torrhosta är extra problematiskt! Ni kan googla om ni inte tror mig. Min läkare t.ex. jämställde det med att dricka honungsvatten och det är nog både nyttigare och billigare för plånboken

Söndag
Jag är fortfarande inte helt bra från förkylningen även om det just nu känns okej.
I fredags kväll ringde en god vän som tyckte jag skulle fixa hostmedicin. Hon har också haft svår hosta den här veckan och blev bra med receptfri hostmedicin.

Så i går förmiddag fixade jag en liten flaska Nipaxon (den starkaste varianten) och jag har väl kanske blivit lite bättre av det. Men i natt hade jag jättesvårt att sova och det blev inte många timmar sömn, men jag känner mig ändå relativt pigg just nu men värst blir det alltid när man ska försöka sova.

På grund av att jag inte känner mig helt hundra valde jag att tacka nej till att åka till morsan och fira henne då hon fyller år. Visserligen är det imorgon hon fyller, men firandet skulle vara idag ...

Heja Ryssland!
Vissa saker förstår jag mig inte på, men jag tror jag måste börja bry mig mindre.
Jag såg en brittisk dokumentär från 2018 vid namn: "Det ryska kvinnohatet" --> här.

Man blir ju mörkrädd! Hur kan man år 2017 i Ryssland välja att avkriminalisera vissa former av våld mot kvinnor i hemmet? Som kille skulle jag skämmas!

Drygt 350 politiker röstade för lagändringen där ingen var emot, men ingen ville prata om det framför kameran. Jag hoppas jag varit den som vågat rösta emot även om jag skulle bli utfryst och mobbad. Jag hade i alla fall kunnat gå rakryggad därifrån och det är viktigare ...

Ett gammalt ryskt välkänt uttryck lyder; "Om han slår dig älskar han dig".
I Moskva med 13 miljoner invånare hade de två (!) kvinnojourer.

Nej, jag tror folk inte fattar hur bra vi har det i Sverige. Här kan man gnälla och skriva en insändare för att bensinpriset går upp 20 öre ...

Fredag
Jag är fortfarande sjuk och inte bra. Framförallt är det rethostan på natten som är jobbig och gör att jag inte kan sova. Det är ju värt att fixa hostmedicin och då snackar vi receptbelagda hostmediciner som t.ex. Cocillana. Då är man bra på några dagar!
I mitt fall orkar jag dock inte kontakta läkare och hoppas snart jag är bra och det känns som att det går åt rätt håll i alla fall.

Nya superdäck från Continental
På mina racer cyklar har jag alltid föredragit "Continental Grand Prix 4000S II" som däck att cykla på, men nu såg jag att en bättre uppgradering kommit och det händer inte ofta! Den nya modellen som gäller är "GP5000" --> här

Det nya däcket sägs ge ökad komfort, 12 procent lägre rullmotstånd och 20 procent ökat punkteringsskydd. Kan man ha 28 mm på cykeln, så skulle jag välja den.

Hur mycket snabbare skulle man bli med dessa däck på en Ironman??
Det kan jag såklart omöjligt veta, men under alla dessa år jag cyklat är min erfarenhet att det oftast är mycket mindre än man tror när man kommer till cykeln, cykelns delar och utrustning.

Med dessa däck på skulle jag bli förvånad om det skiljde mer än minuten på en hel IM-cykling. Och då snackar vi alltså runt fem timmars cykling. Totalt sätt är träningen det viktigaste! Men såklart ska man inte underskatta helheten och jag kommer absolut testa dessa däck även om de är dyrare och att jag inte tror de kommer göra så stor skillnad.

Tabell för coopertest
Jag har noterat att det finns andra tabeller för att se resultatet för att räkna ut sitt coopertest och på länken --> här är det lite svårare att få ett toppvärde

Politik
Jag förstår mig inte riktigt på hur Alliansen tänker. Att (M) och (KD) var beredda att ta makten med alla medel var jag tämligen säker på och där fick jag också rätt. Givetvis skulle (SD) fått stort inflytande på deras politik om det hade blivit så att allt gått som M och KD hoppats. Vi skulle ha fått mycket högerpolitik och man ska komma ihåg att de flesta i Sveriges Riksdag föredrar Ulf Kristersson som statsminister mot Stefan Löfven.

Men för mig är det en gåta att Ulf Kristersson tar fajten och försöker köra över C och L. Han måste ha varit rejält pressad inifrån egna partiet och nästan fartblind i sin iver.

Hur skulle Ulf Kristersson gjort istället?
Ja, hade jag varit honom hade jag först frågat C och L. Där hade han fått svaret och det hade inte blivit en sådan stor konflikt som det nu blev.

Ebba Busch Thor var rejält förbannad och kritiserade öppet C och L.
Kristersson verkade mer besviken och uppgiven eftersom hans Allianskollegor i C och L röstat nej till honom som statsminister.

Vi hoppar nu fram några veckor och för några dagar sedan kom först Centerpartiets kravlista för att släppa fram Löfven som statsminister. Annie Lööf säger att dessa krav gäller och att hon inte kommer diskutera eller förhandla med S utan det här gäller!

Dagen efter kommer Liberalernas kravlista och här är Jan Björklund även han hård.
Men han öppnar åtminstone upp för att diskutera och förhandla. Att kompromissa!
Och givetvis är det den vägen man ska gå tycker jag ...

Sedan förstår jag inte han från Liberalernas ledning som säger i TV att han tycker att de kommit fram till fel beslut och han kritiserar öppet partiledningen och Jan Björklund! De har ju röstat om saken (han var ju med själv) och det blev ju klar majoritet.

Hade jag varit Björklund hade jag tagit vederbörande i örat. Att man tycker olika har jag inga problem med och det räcker gott och väl att säga att det blev 13-6 (tror jag det blev) i omröstningen och att man inte var eniga. Varför blåsa upp det ytterligare!?!

Stefan Löfven måste i alla fall ha Sveriges svåraste och tuffaste jobb för närvarande eftersom han också måste ta hänsyn till MP och V.

Jag tror inte Stefan Löfven kommer fixa det här. Det känns omöjligt! Och jag tror inte C och L tror eller hoppas det heller! Det känns som att de gör det här för att rädda sig själva och att de istället kommer släppa fram M och Ulf Kristersson i nästa steg och då kan de hänvisa till att S gjorde fel och att de inte har några andra val.

Jag tycker agerandet är fullt och tycker istället man skulle ha tagit på sig ett regeringsansvar tillsammans med S och MP. Det känns mest seriöst och då får man börja därifrån.

Återigen vi måste se till hur allt utvecklat sig och det handlar inte om att spräcka Alliansen utan att se verkligheten här och nu - samt att göra det bästa av det. Ta ansvar från båda sidor.

Jag tror också att både L och C skulle kunna få igenom väldigt mycket av deras politik om de bara tog på sig ett ansvar och försökte. Det är bättre att sätta sig i en regering och göra sitt bästa för det egna partiet och för Sverige. Att komma med kravlistor och sedan sätta sig på avbytarbänken och inte vilja diskutera känns oseriöst.

IRONMAN World Championship 2018
Bra sammanställning med kommentator och text från VM Senast på Hawaii ;-)
Upplagd 24:e november 2018.
OBS! Vill man titta i helskärmsläge, så klicka på "YouTube" och välj helskärmsläget hos "YouTube" ...

Din maximala syreupptagningsförmåga är ett av de värden som säger absolut mest om ditt allmänna hälsotillstånd. Den maximala mängd syre din kropp kan ta upp per minut och leverera till hjärta och muskler betyder mer än t.ex. din vikt, blodtryck och kolesterolvärde.

Personligen blir jag förvånad när jag läser vad det är för värde i min åldersgrupp som anses som "normalt".

Cooper-test görs oftast på en helt flack löparbana och för mig är det normalt att på tolv minuter kunna springa 1 700-2 099 meter. Jag tycker det är ett väldigt lågt medelvärde!

För högpresterande ska du klara över 2 500 meter. Om vi översätter det till 5 km så hamnar vi på 24 minuter. Även det är ju tämligen mediokert. Och åker du ner till Kalmar med den tiden när du maxar fem kilometer, så lär du hamna långt ner i resultatlistan ...

När jag är förkyld
Vad passar bättre än att läsa en kritiserad och omdebatterad bok. I 12 livsregler ger sig Jordan B. Peterson i kast med ämnen som barnuppfostran, livsåskådning, ideologi, moral, andlighet och mänskligt lidande.

Den mest inflytelserika intellektuella tänkaren i västvärlden just nu skrev "New York Times", men många gillar han inte alls! Och jag gissar trots att jag inte läst boken att det såklart är en man som ligger bakom recensionen i "New York Times".

PS. Peterson var med i Skavlan tillsammans med bland annat Annie Lööf.
Känslan jag fick där och då var att de tyckte olika om mycket ;-) (Peters anm.) DS.

Dessvärre känner jag mig fortfarande risig. Jobbig rethosta på natten vilket gör att man inte kan sova. Blir mycket TV, tyvärr. Jag har sett alla fyra delar med våra fyra före detta statsministrar och det var intressant! Som person tycker jag alla verkar väldigt olika och mest bra tycker jag nog om Ingvar Carlsson. Men alla är väldigt duktiga och spännande på sitt sätt ;-)


Foto: Magnus Jansson på 24kalmar.se

Idag blev Ironman Kalmar fulltecknad.
Höjdpunkter under Ironman 2018 kan ses i form av bilder och TV --> här
Se intervjun med Leif-Håkan Johnsson som var äldst i årets startfält med sina 72-år.
Han gick i mål på 15:12:11. Leif-Håkan har bland annat kört VM på Hawaii, men tycker publiken i Kalmar är outstanding och bättre

Bilbesiktning
Det är ju nya reglerar för att besikta bilar. Om vi håller oss till lite äldre bilar, så gäller att bilen måste besiktas senast 14 månader efter den månad då bilens föregående besiktning utfördes.

Min senaste besiktningsdag var 14 november 2017 och jag har därmed på mig till den 31 januari 2019. För mig kan det då vara smart att vänta till januari med att besikta eftersom jag sedan har på mig t.o.m. mars 2020 om allt går bra.

Måndag
Har känt att jag haft vissa sjukdomstendenser de senaste dagarna och igår söndag blev jag sämre. Matt i kroppen och ont i halsen. Samt lite täppt i näsan och snorig. Det blev soffläge hela dagen!

Jag såg såklart skidorna på TV och mycket annat. Jag tänkte skriva att Calle Halfvarsson aldrig får till det och inte är någon vinnare, men nu blev han i alla fall trea. Där fick jag!

Men i stort, så ser det mörkt ut för svensk herrskidåkning och jag är orolig för framtiden då jag inte ser några riktiga vinnarskallar.

Då är de svenska tjejerna bättre! Jag undrar hur bra den där Frida Karlsson kan bli?
Hon kommer precis som Ebba Andersson från Sollefteå Skidor IF, men är två år yngre. Likheterna slutar inte där och båda två är också mycket bra på löpning.

Okej, Frida Karlsson var inte med igår eftersom svenska landslaget vill skynda långsamt, men hon var med i t.ex. Bruksvallarna förra helgen där hon blev tvåa efter Kalla. Jag tycker hon påminner i både stil och utseende med Therese Johaug!

Mycket TV blir det när man är sjuk från morgon till sen kväll. Jag orkade inte läsa eller hade någon lust till det. Men har börjat med boken "Hälsa på recept": träna smartare, må bättre, lev längre.

På Netflix vill jag rekommendera två serier som jag sett: "Den som dräper" som är en dansk kriminalserie och "Sorjonen" som är en finsk dito.

Jag kollade också på "Min sanning" med Anna Hedenmo som träffade den moderate riksdagsmannen Hanif Bali. Han är väl den riksdagspolitiker som har överlägset flest följare på sociala medier och beskrivs som en person som har det lätt för sig och hade toppbetyg i skolan. Hanif Bali har lyckats i livet!

Men det är också intressant att se att han gått ifrån en liberal flyktingpolitik till att anse att Sverige inte ska ta emot någon mer d.v.s. 0. Inte ens kvotflyktningar eller ensamkommande barn som han själv. Han var t.ex. bara fyra år när han själv kom till Sverige.

Även om du som läser det här tycker som Hanif Bali och det vet jag att många gör, så vill jag att just du tänker till en extra gång då det finns något mycket djupare där bakom och det handlar också om hur du är som person och kan känna medlidande för andra människor.

Det är just det här och att den duktige och smarta Hanif Bali kan vara mycket hård, taskig och elak mot andra människor som gör att jag också har lite svårt för honom som person. Även om han haft en fantastisk resa till den han är idag. Som sagt allt är inte svart eller vitt.

I lördags fixade jag så däcken och även målningen är fixad. Bra! Ett däck var helt tömt. Men jag hoppas ändå det bara är pyspunka eller om det kan vara något med ventilen som inte hade någon skruvkork. Får bevaka och eventuellt fixa senare. Edit! Jag kollade idag måndag och då var däcket fortfarande stenhårt. Ingen punktering i alla fall.

Hade jag jobbat idag, så hade jag nog fixat nya däck. Men jag pluggar och ekonomin är sämre, bilen är gammal och jag kör också väldigt lite. Men däcken är åtminstone lagliga

Hade för första gången en träbräda för att fördela ut trycket av domkraften och det blev i alla fall succé.

Besökte syrran och Rodde i fredags kväll. Jag fick en rejäl tillrättavisning att jag inte kan skriva rätt på dem och de. Jag försökte slingra mig och frågade hur spanjoren Rodde skriver som bara skrattade. Men jag hade inget för det. Liksom ingen idé att tjafsa med en gymnasielärare i svenska och även jag väljer mina fajter med omsorg. Jag fick länktips om att titta --> här

Jag tycker om att skoja med ungarna, så när Viggo svarade att det var som vanligt.
Frågade jag vad som var som vanligt och då visste han inte. Det var ju jättekul (haha)

Till jul kommer besök från Spanien. Jag tror t.o.m. dem kan vara ännu sämre än mig i engelska, så det kan bli intressanta konversationer. Jag ska testa med att bara glo! Jag tror det kan vara bra att observera mer och inte prata så mycket. Två öron och en mun har vi fått även jag.

I somras var bland annat min kusin Linda med barnen Thor och Leo på besök under tio dagar då dem bodde hos syrran. Ungarna är i åldern mellan Viggo och Vera där Viggo är äldst. Ingen av grabbarna pratar svenska och bara engelska.

Nu till jul blir det alltså ett annat besök under en vecka där det bara pratas spanska. Viggo och Vera förstår det mesta, men dem är ganska blyga att prata. Framförallt Vera som jag tror är lite orolig för besöket då hon vet att Natalia som är sex år och ett år yngre än Vera bara pratar spanska.

Jag försöka pusha ungarna att dem ska ta hjälp av mamma och pappa och lära sig mer. Vera gillar det inte riktigt och när jag frågade Vera vad hon skulle göra om Natalia pratade mycket med henne, så svarade hon kort och koncist: "Då ber jag Natalia att prata mindre!"

Enligt fotbolldirekt.se --> här så ville halva Superettan ha två unga spelare från Sollentuna. Dem ska båda helt nyligen besökt exallsvenska Dalkurd och Brage, men nu är båda spelarna klara för VSK!

En stor anledning till att det blev just VSK är deras supportrar säger de båda killarna vilket är "extra" roligt att höra. Men läs det här! Att det skulle vara supportrar som bokstavligen låg bakom själva värvningen och fick dem att skriva på "in blanco" är inget annat än otroligt. Jag har aldrig hört något liknande ...

Så här gick värvningen av Sean Sabetkar och Samuel Holm egentligen till.
Läs detta på anno1904.se --> här.

Lördag
Skönt med helg! Kylan har kommit, men jag känner inget jättesug efter snö eller att åka skidor för tillfället.

Har inte hunnit byta till vinterdäck, men tänkte nog fixa det idag. Jag hoppas också mina däck är i acceptabelt skick. Troligtvis blir det till att handpumpa ett par! Men vaddå, lite extra träning har man inte dött av (haha). Något däck har säkert "bara" en bar i lufttryck eller mindre och då tror jag det är bättre för däcket att fixa det innan det kommer på bilen ...

En gammal bil och mindre bra däck till ära, men jag tror det viktigaste när man kör i trafiken är att anpassa hastigheten till väglaget och att vara extra försiktig när det är mörkt och börjar skymma.

Jag tänkte också förbättringsmåla lite i min lägenhet. Skönt att fixa lite här för annars har väldigt mycket gjorts i mitt andra hem och lägenheten har liksom kommit i andra hand. Men det är fint här! Har börjat inreda och möblera mer med gröna växter och det är ett tips.

Alla är olika - olika är bra
Jag är väldigt strukturerad och organiserad som person. Jag mår i alla fall bäst då! Men lärde mig tidigt att för att få ihop ett bra lag eller team behövs olika typer av människor. Det är viktigt att komma ihåg!

Jag lärde mig också under alla år som chef och arbetsledare att en chef inte alltid behöver vara den som vet bäst eller alltid har rätt. Det hela är så mycket mer komplext än så.

Jag tror det är viktigt att du kan erkänna att du har fel ibland, inte vet och det är viktigt att kunna be om förlåtelse om du sårar någon. Sedan är det också väldigt viktigt att det du säger också har en innerbörd och att du menar det.

Min stil är inte att först köpa blommor och tro att allt är bra sedan utan jag börjar med det andra och så får överraskningen komma sist ;-)

Tentan
Det var en mastig tenta igår som tog två timmar för mig. En fördel med många uppgifter är att du kan ha lite fel, men ändå bli godkänd. Jag vet att jag har några fel, men hoppas såklart att jag klarar mig. Det var mycket olika registreringar.

Rättningar av felaktigt bokförda avvikelser i kalendariet.
Retroaktiva löneberäkningar och massuppdateringar av lön.
Avvikelseregistreringar
Utbetalning av ersättningar som t.ex. bonusar och friskvård.

Resultatenhet och projekt (skapa och ändra i programmet och lönekörningen)
Förbehållsbelopp för betalningar till Kronofogden, upplägg i anställningsregistret och lönekörningar.
Utmätning av lön.

Slutlön när någon slutar.
Skapa och kopiera nya lönearter
Skapa och ändra bokföringskonto
Facklig förtroendemannatid m.m.

Dåliga konditionsvärden
Det har varit mycket snack om att vi svenskar och framförallt männen har för dåliga konditionsvärden de senaste dagarna. En lite rolig sak jag kan bjuda på är att när jag satt ner och gjorde tentan så vibrerade min Garminklocka till. På skärmen kom det upp: "Rör på dig!"
Jag hade suttit still för länge och en dryg timme och det skulle bli ytterligare en timme innan jag var klar (haha)

Torsdag
Imorgon har vi tenta igen! Får se hur det går.
Pratade med chefen på Posten som undrade om jag kunde arbeta något runt jul och det kan jag! Men det är inte särskilt många dagar vi pratar om. Jag har tenta fredag 21/12 och efter nyår börjar vi på direkten med arbetsrätt, pensioner och försäkringar.
Det ska bli intressant! Vi kommer där få en ny utbildningskonsult som är affärsjurist.

Både Aktuellt och Rapport hade ikväll ett större reportage om styret i Västerås där både Centerpartiet och Liberalerna lämnat Alliansen och Moderaterna eftersom dem fått större genomslag med sin politik med uppgörelse med S och MP än med Moderaterna.

Elisabeth Unell från Moderaterna tycker jag är en bra politiker, men hon är inte helt nöjd och dem verkar ha en konflikt med Liberalerna och duktige Jesper Brandberg.

En femma i min förening är nu ute till försäljning --> här. Dem som båda bodde där åkte in på hemmet samtidigt och lägenheten har stått tom några månader.

Sedan är det alltid lika roligt då området är Aroslund medan många mäklarna skriver enbart Blåsbo, men nu har Andreas Söderkvist från Mäklarhuset skrivit Aroslund/Blåsbo. Ja, Blåsbo är lite finare, dyrare och ligger också närmare centrum. Men jag tycker bara det är dåligt och jag bor på Aroslund och inte på Blåsbo.

Jag hade faktiskt en dröm som 25-åring att bo på Blåsbo och omkring Föreningsgatan och än så länge har jag "bara" kommit till Skogsvägen och kungliga Aroslund


Lite hjälpmedel är bra att ha under dagens simträning ;-)


Rejäl paddel eller är det jag som har små händer?!?

Paddlar är bra träningsredskap för att stärka musklerna i armarna och som hjälpmedel för att öva på tekniken.

Var på K-badet och hade en helt egen bana under 45 minuter. Härligt!
Det blev väl ungefär 2 000 meter skulle jag tippa. Jag tycker simningen känns ganska bra, men jag är sämre på att få med benen när jag kör. Men simning är framförallt en armsport och med sjukt mycket teknik.

Jag kollade på "Första dejten" i SVT igen och det är ju lite kul. Ibland tycker jag det är pinsamt och blir lite röd om kinderna. Tittar bort och gör samtidigt något annat. Ofta skrattar jag, men på ett positivt sätt och givetvis hoppas jag dem ska klicka i nästan alla fall.

Men det finns några saker som jag tycker är konstiga. Att vara för mycket och spela apa gillar jag inte! Försök och var naturlig. Men jag skulle också ha svårt för att träffa en tjej som inte verkade intresserad eller hade några frågor. Någon som inte kunde titta en i ögonen. Att vara nervös är en sak och det har jag inga problem med ...

Men att inte verka bry sig eller ha några frågeställningar skulle jag inte uppskatta.
Jag gillar tjejer som är lite nyfikna! Och som bryr sig om just mig. Jag vill ha någon att komma hem till som frågar hur dagen varit och hur jag mår. Det är viktigt för mig.

Att gå på en "blind date" och bara prata om sig själv går också fetbort. Det borde man liksom fatta och jag köper inte riktigt att man skulle vara för nervös.

Sedan har jag aldrig riktigt förstått det där med notan och här tycker jag många killar gör fel. Om jag som kille väljer att betala skulle jag aldrig säga att hon sedan kan "swisha" mig eller betala nästa gång. Aldrig! Bjuder man så bjuder man och kom aldrig med några krav.

För det andra så kanske hon inte vill träffa mig något mer och inte heller lämna ut något mobilnummer och då får man respektera det.

Sedan var det något avsnitt, men jag är osäker på om det var den svenska versionen. Den tjejen förväntade sig att killen skulle betala för det var hon van vid. Hon gav ett riktigt blåst intryck och hade inte heller något ölsinne. Nä, där hade hon allt fått betala sin nota själv

Helgen
Hade en övernattning i stugan eftersom jag var tvungen att vattna de blommor jag har. De fixar var 14:e dag utan vatten eftersom de bara är runt 16 grader inomhus när jag inte är där. Sedan är det möjligen inte optimalt för alla blommor ;-)

Träffade närmsta grannen som kom ut eftersom det var möte i stugföreningen. Jag fick beröm för slyröjningen! Fattas bara annat. Skämt åsido jag berömde även honom och skönt när man är två som hjälps åt.

Har kommit på att jag behöver en lövblås och farsan har en gammal jag kan överta. Jag lånade den tidigare när jag hade fler träd på tomten, men då blev jag inte så imponerad, men framförallt ska jag ha den för att blåsa in löv som hamnar på grusgångarna. Resten sköter gräsklipparen!

Blev bjuden på mat ute under lördag kväll. Schyssta polare man har liksom! Vi besökte några pubar och trevligast var det väl på Sky Bar där vi också var längst. När vi åkte hissen ner från våning 24 hade vi sällskap av två spelare i VSK Fotboll som inte spelar kvar i klubben 2019. Inga namn, men jag kan avslöja att dem höll låg profil och skötte sig exemplariskt.

Som student är det kanske svårt att handla några större saker på Black Friday, men är det inte (o)turligt att den 25:e är på söndag för då får man pengar först på måndag. Okej, Black Friday är väl hela veckan och veckan därefter ;-)

En kompis som jobbar i butik och som är störst på E-handel berättade att dem har ca 150-200 ordrar en vanlig dag. Ifjol under Black Friday hade dem otroliga 6 000 (!) och nu räknar dem med 8 000.

Tio vanliga missar du gör när du inreder --> här

Fredag
Jag blev nästan idiotförklarad av en polare igår då jag inte visste att det fanns insättningsautomater. Men nu har jag lärt mig det!

Jag satte in en femhundring på mitt lönekonto kopplat till mitt kort inne i entrén på Coop på Stenby. Det finns två automater där och den ena är för insättning av sedlar och det ska inte kosta någon avgift och pengarna kom in direkt.

Nu efter sommaren började jag blippa mitt kort vid småköp under 200:- och det är ju både enklare och snabbare. Framförallt har det funkat bra när jag handlat mat i skolan. Vi studenter får köpa och ta med låda från "Amica" på Lugna gatan för endast 59:-
Finns fem-sex rätter att välja på och jag tycker dem har bra husmanskost. Jag är noga med att ta mycket sallad också. Menyn hos Amica (veckovis) --> här

Det var sjukt mycket folk på gårdagens skatteträff. Vi måste ha varit en bra bit över 200 personer och varje stol var tagen. Dem stängde dörrarna efter ett tag och det blev snabbt varmt och dålig luft. Hade någon släppt en brakare hade någon kanske dött?

Det var skoj att komma iväg på något annat och få höra en tjej som pratade utpräglad värmländska, men jag har lite svårt för den dialekten. Hoppas inte min kusin läser detta, men jag tycker hon inte pratar så påtagligt (haha).

En tjej från klassen blev typ lovad både praktik och jobb efter skolan i en mindre ort i Västmanland. Hon började prata med en dam på träffen som skulle gå i pension inom ett par år och dem behövde tydligen folk inom lön, bokföring och redovisning. När jag hörde det här tänkte jag gå fram till tanten som satt ett snäpp framför och säga att jag är lite bättre. (Men det är jag såklart inte och det skulle bara vara sagt som skämt och med glimten i ögat ;-)

På skatteträffen trodde jag dem inte skulle nämna "Blondinbella", men det gjorde dem. Det finns ju många som är så kallade influencer på sociala medier och som tjänar både pengar och får saker av företag för att skriva om och visa produkterna och då ska man ju betala skatt.

De pratade också om Bitcoin vilket också vara lite oväntat. Den första Bitcoin-transaktionen ägde rum 2009. Det var någon som köpte en pizza och idag motsvarar detta värde som pizzan kostade ca 230 miljoner! Man får hoppas pizzan smakade ;-)

Rullade iväg till Viggo och Vera och brukar fråga dem hur det är. "Bra!" Säger dem alltid. Jag har börjat tröttna på det svaret, så nu frågar jag: "Är det bra eller är det som vanligt?!?" "Bra!" Säger dem.

Men då sade jag att om det alltid är bra, så kan ni säga att det är som vanligt.
Dem funderade en stund och det blir spännande att se hur de svarar nästa gång.

Jag brukar inte nöja mig med ett bra och frågar då vad som är bra. Ledande frågor? ;-) Som sagt jag är väl ganska dryg och har dålig humor, men jag kan inte hjälpa det.

Hörde att en tjejkompis här i Västerås fått plocka en fästing på en av ungarna igår!
Dem är alltså fortfarande verksamma. När jag läste på nätet stod det t.o.m. oktober ut. Hmm, stämmer inte.

Forskaren: Därför ska du inte börja jobba före klockan 10 --> här

Det rullar på med livet
Igår studiebesök hos ICA, idag föreläsning av Försäkringskassan och imorgon torsdag pratar Skatteverket på Stadshotellet ;-)

ICA är helt klart en intressant möjlig framtida arbetsgivare. Dem har väldigt fina lokaler centralt i Västerås (cykelavstånd) och verkar vara ett bra gäng. Jag har dessutom flera vänner som jobbar på ICA och det kan förhoppningsvis vara en fördel om man söker praktiken där. Men vi tar en sak i taget.

Jag försöker simma ett par gånger i veckan och då blir det även lite bastubad. Jag gillar bastu "extra" mycket den här årstiden och att bada bastu sägs vara bra för kroppen. Fråga bara finnarna!

På badhuset får man vara med om mycket roligt. Jag brukar försöka starta någon konversation om jag är på humör i t.ex. bastun och de flesta brukar vilja prata.

Nu senast blev jag imponerad av en pappa som hade med sig fyra ungar i 4-årsåldern och verkade vara själv med dem. F-n! de tog upp nästan hela bänkytan och alla krokar utanför duscharna när jag kom med min handduk, vattenflaska och trådpåse med simprylar. Ungarna hade jättemycket grunkor och jag undrade hur han skulle kunna klara av att klä på alla. Stackars pappa! Något måste han glömt.

Hörde att han sedan sade till dessa barn att han ville basta, men jag vet att barn inte gillar att basta. Dem brukar vilja gå ut lika fort som dem går in.

En annan rolig konversation jag hörde i duschen tidigare var pappan som frågade sonen runt de tio vad de hade fått till skollunch. Pojken svarade fisk; och gös samt abborre. Jag började nästan skratta och tänkte kommentera, men då svarade pappan att han inte trodde på sonen som stod på sig och sade att fisken i alla fall var vit och att han var säker på abborren.

Om ni är ute och äter på restaurang och om dem råkar ha gös, så ta det och säg nej till köttet även om det är oxfilé. Gös är en fantastiskt god fisk rätt tillagad. Mälargös är en delikatess!

På badhuset verkar dem ha ungefär hälften manliga och kvinnliga badvakter.
När kvinnlig personal går in till herrarnas omklädningsrum säger de aldrig någonting utan rätt som det är står dem där och sprutar vatten runt duscharna.

Missuppfatta mig rätt nu! Tjejerna bryr sig säkert inte om oss. Jag skäms väl inte att vara naken, men har väl inget att skryta med så. Men jag vill inte visa det mest heliga mest på grund av anständigheten. Sedan finns det väl killar som inte bryr sig alls (men jag är inte sån) och så dem killar som t.o.m. är åt andra hållet ;-)

När killar (händer typ aldrig numera vad jag hört) så brukar dem varna genom att konversa ut i högtalarna att manlig personal är på väg in i damernas omklädningsrum för t.ex. rengöring av golv. Det är väl bra det, men personligen hade jag aldrig vågat gå in till tjejerna. Jag hade då hellre gått in efter avslutat pass och städat på min fritid (haha).

Men hade jag blivit tvungen så hade jag nog inte kunnat låta bli att vara åtminstone lite nyfiken och tittat ;-) Men som sagt vi lämnar det där eftersom det aldrig kommer hända

Intressant prisutveckling på villor i Västmanland de senaste fem åren; där lilla Kungsör haft en otrolig prisutveckling på hela 121 procent!! Även om snittet i Kungsör blir nästan 1,9 miljoner, så är samma snitt i Västerås 3,3 miljoner.

Mest anmärkningsvärt tycker jag annars prisutvecklingen och priset är i Skinnskatteberg. Där får du en hel villa för 655 000:- i genomsnitt! I Västerås får man typ inte en etta utan balkong för den summan. I Skinnskatteberg med överlägset lägst genomsnittspris har dessutom prisutvecklingen mer eller mindre varit negativ om man ser till inflationen.

Läste att vi kan ha konstsnöspåret på Rocklunda klart på ungefär en vecka bara det blir minusgrader. Jag tänkte köra lite skidor i vinter och skulle kunna tänka mig Öppet spår.

Vasaloppet gör om startproceduren i Öppet spår söndag och måndag där man seedar sig och startar på förväntad åktid. Bra tycker jag! Skulle jag vara i form skulle jag sikta på sex timmar eller kanske t.o.m. lite under. Sedan beror det ju på skidföret. Blir det nysnö i spåret och plusgrader får man kanske vara glad om man åker under sju timmar.

På skidfronten händer det en hel del just nu. Flera märken har fått fram vallningsfria skidor som verkar funka bra. Då pratar vi alltså fästvallan. Vad jag förstår kan man reglera bindningen väldigt enkelt ja, t.o.m. i farten (!) genom att vrida. Det ska vara en stor skillnad på att ha bindningen långt fram (bättre fäste) och långt bak (bättre glid).

Som student kanske man inte kan köpa nya skidor och bindningar för 5-7 000:- men i framtiden testar jag gärna!


Ordning och reda hos Mr Balonius
Söndag
Det har varit en lugn helg och vilket tråkväder det är! Jag dammade ändå av 17-18 km löpning igår. Jag har dessvärre inte blivit bättre i hälen, men jag fortsätter med mina övningar och hoppas nästa månad eller kanske efter årsskiftet? ;-)

Jag har sedan en tid tillbaka börjat en storstädning i min lägenhet.
Det är liksom skönt att gå igenom allt och städa från grunden golv till tak. Bäst effekt tycker jag man får när man tar ett rum i taget och går "all-in". Men det uttrycket menar jag att man liksom kör rubbet mer eller mindre. Jag strukturer och organiserar bland mina saker och för mig är det extra viktigt eftersom jag har två hem, men också mår bättre av det.

Jag vill veta vara sakerna finns och jag trycker inte in något bara för att jag råkar ha plats. T.ex. gamla och äckliga matlådor och vattenflaskor åker till platsinsamling, kollar strumpor och dem med hål i och som är slitna kastas. Kläder jag inte använt på något år skänks till insamling o.s.v. Överlag tycker jag mycket man har och som inte används kan skänkas bort, så det kommer till användning.


En majoritet av mina verktyg finns i stugan, men en verktygslåda behövs även i hemmet. Pantburkar till höger och till vänster finns strykbordet jag knappt använder ;-)

Ta makten över era liv! Gör klart det ni påbörjat och gör det riktigt.
Jag har hyfsat bra ordning både i vindsförråd, källare och garage. Men jag ska dra en check även där ...

I mitt bostadsområde Aroslund/Blåsbo köpte en kille för några år sedan som jag tror är i min ålder ett hus som beskrevs i annonsen som; "riv och bygg helt nytt eller totalrenovera". Inte för att jag riktigt förstod skillnaden, men den här killen har på de här åren rört till det ytterligare! Hur är det ens möjligt? Hur kan man starta saker och inte göra dem klara. Något allvarligt fel måste det vara och jag mår illa när jag ser stället som jag vill beskriva som ett ruckel i kaos.

Jag läste en häftig artikel om klockkungen Filip Tysander, 33 år.
Han bor i Sveriges dyraste lägenhet och har på bara några år blivit miljardär på att importera billiga klockor från Kina och sälja dem dyrt. Men också att det ska råda dåliga arbetsmiljöförhållanden i de kinesiska fabriker som tillverkar dem. Läs artikeln --> här

VSK Fotboll i Superettan – här är de som ni ska tacka! --> här
Anno 1904 skriver som vanligt bra och mycket läsvärt (Peters anm.)

Ett riktigt skräckexempel!
Om varför du ska vara försiktig när du hyr ut din bostad. --> här

Gillar att läsa och lära mig nya saker. Var förbi Stadsbiblioteket och lånade följande tidningar och en bok. Egentligen var det boken som var prio och tidningarna lånade jag eftersom jag ändå var där. Men kom ihåg! Det är skillnad på fakta och åsikter. Var källkritisk och tro inte på allt Ni läser och hör

Ni (kanske) inte är lika duktig som jag, men Ni kan testa ;-)
Gud, sex och vapen – testa dina fördomar om USA i SVT Nyheters quiz --> härNu finns resultaten från "Ironman Kalmar" uppe på Ironmanstatistik --> här.
Det var ca 1 500 svenskar av de drygt 2 000 som tog sig i mål. 24 av dessa belönades även med en plats till VM på Hawaii och totalt var det 32 svenskar som tävlade på Hawaii enligt samma sida.
- Jag trodde faktiskt dem var ännu fler! (Peters anm.)

Såg att GW Persson uttalat sig i Expressen att han var glad att han hade lämnat SVT för TV4. Det var tydligen mycket bättre på fyran och även bättre betalat. Han nämnde också att han saknar Camilla Kvartoft och att hon hade dubblat sin lön om hon hade följt med honom till TV4.

Helt klart var GW och Kvartoft ett grymt bra par tillsammans!
Jag såg fem minuter av Brottsjournalen i tisdags och sedan stängde jag av. Jag vet inte om det var under just dessa fem minuter, men Jenny Strömstedt och GW klickar ju ingenstans. Dem funkar inte bra ihop.

Jenny Strömstedt i all ära, men att jämföra mot Camilla Kvartoft är inte lätt och en väldigt otacksam uppgift. JS har inte alls den kunskap om "brott och straff" som CK besitter och den sistnämnda är också en mycket bättre programledare tycker jag och sedan hade vi det här med personkemin som grädde på moset.

Sedan är det väl så att även om GW är nöjd med fyran, så tror jag inte tittarna är lika positiva!

Kontakt: Peter Balonius