Måndag
Strax på väg ut på landet. Ska göra klart trappen och det kommer ta några timmar.
Det ska grävas och läggas plattor i botten bland annat. Har tur idag med eftersom jag får hjälp med både släpkärra, dragkrok och snickrandet.

I söndags vid klockan 12.30 var det nästan prick 30 grader i köket.
Ute var det 31 grader och när solen tidigare låg på var det ytterligare några grader varmare utanför köket. Jag skulle nu ut och köra ett långpass löpning. Det blev precis samma bana som senast och vi snackar alltså 29 km varav 5 km i terräng.

Lite backigt på framför allt Björnön. Jag hade ingen klocka på mig eller någon tidtagning, men vi snackar här ungefär tre timmars löpning lite drygt med alla stopp på en av årets varmaste dagar. Det var tufft! Men det kommer bli det i Kalmar också och det kan vara lika varmt där på en Ironman.

För första gången någonsin fick jag fylla på min vätskeblåsa på ryggen som jag först hade två påsar elektrolyter utblandat. Sedan blev det enbart vatten tillsammans med två gel.

Och det blev flera stopp där jag kylde ner mig med vatten. Badplatser, fontäner och vatten till båtarna ;-)

Det var fullt på många av badplatserna och på uteserveringarna var det mindre folk än vanligt. Det var väl för varmt att sitta där och folk sökte sig till bad och skugga, men en stark kille dammade av 29 km löpning när det var som allra varmast, men tempot var beskedligt (haha)

Tydligen väldigt många getingar i Västerås skriver VLT och bromsarna finns också.
När vi stannade en kortis i början av cyklingen i lördags då jag trodde jag glömt nycklarna kom två bromsar direkt.

När vi sedan var nästan klara frågade Fia mig vad som åkte bakom henne, men jag såg inget och sade att det nog bara var en skugga. Men hon gav sig inte och frågade igen. Jag såg då två stora bromsar som möjligen var mer intresserade av varandra, men jag har aldrig sett henne cykla så fort. Jag blev avhängd direkt och fick sedan verkligen kämpa för att komma ifattNotera handens vinkel vid bollen som sedermera går rakt ut till hörna ...

VM-final
Mycket snack om att det INTE var straff till Frankrike. Glenn Strömberg som jag tycker blivit sämre som kommentator med åldern nämnde att 9,5 av 10 inte ansåg det som straff.
Jag citerar nu ordagrant från SVT Nyheter: "9,5 av tio som vi pratat med tycker inte att det skulle varit straff", säger SVT Sports expertkommentator Glenn Strömberg.

- Jag undrar vem som var den där halvan?!? Skämt åsido, men enligt mig är det en klar straff! Visserligen har han armen efter kroppen, men titta på handen! Den vinkar han ut och det är där bollen kommer och sedan går ut till hörna ;-)

Att sedan domaren tittar på TV-bilder tycker jag är bra. För hellre att det blir en korrekt dömd straff än tvärtom. Och domaren kan mycket väl haft möjligheten att zooma in händelsen och då framgår det tydligare som straff ...

Nästa steg i utvecklingen som jag i 10-15 års tid tyckt är att spelare som filmar eller gör annat bus borde kunna stängas av, varnas och bötfällas i efterhand. Då skulle vi också få bort det här eländet och det skulle alla uppskatta.

Domaren kan nämligen inte se allt! Och många spelare även våra svenska filmar alldeles för mycket. Jag tror varje match i VM hade närmare 20 stycken TV kameror, så nog finns materialet allt!

Stort grattis Frankrike! Ni är bäst i världen även om vi lilla Sverige slog er förra året


Jag funderar på den här rymmaren som försvann och jag får faktiskt inte ihop det.
Det är något som inte stämmer och det måste ligga en hund begraven någonstans.

Det är flera saker med fången som lyckades rymma som jag inte riktigt får ihop. Det här borde liksom inte gå! Det är alldeles för många märkliga omständigheter som visserligen till viss del kan förklaras med semestertider för personal, men ändå. Det är jättekonstigt!

När larmet går skickar polisen dit allt dem har och man sätter så småningom upp vägspärrar. Uppe i luften cirkulerar en polishelikopter med all den teknik den har.

Och varför lyckas inte polisens hundförare bättre? Det är perfekta förhållanden för sök. Jag tänker på att det är semestertider och någon ovan. Det samma kan gälla kriminalvårdarna.

Det mest troliga är att mördaren sprungit en bra bit in i skogen, men ju längre han rör sig desto större risk att någon ska få syn på honom. Han kan inte heller gömma sig för fort för då kommer dem hitta honom.

Har han haft hjälp? Troligtvis, ja! Men även där finns många frågetecken. Skulle jag t.ex. vara skurk och det här min kompis funkar det inte riktigt så att man åker dit och plockar upp honom. Och givetvis kommer jag inte gömma honom i min lägenhet och så tänker nog alla.

Som sagt det är jättesvårt att försvinna och vara på flykt kostar mycket pengar.
Du måste också vara otroligt målmedveten, smart och försiktig för att ens ha en liten chans att lyckas över tid.


Vad ska man säga om den dömde mördaren som lyckades fly vid ett oplanerat stopp utanför Laxå. För det första. Någon ansvarig kommer få sparken!

I min värld skulle jag vilja veta hur en barfota man med händerna i handbojor kunde rymma in i skogen och smita från tre (!) kriminalvårdare när han är barfota och med händerna i handbojor.

För det andra ska enligt uppgift ska en fånge ha behövt kissa, och därför stannade transporten. Transporterna får stanna utanför skyddat område om det finns en motiverad anledning till det och det kan exempelvis vara ett akut sjukdomsfall eller en trafikolycka. Men reglerna tillåter inte att man stannar för att någon behöver kissa ;-)

Med facit i hand borde även den här fången haft fotfängsel.

Men jag är samtidigt helt säker på att den här mördaren snart kommer att hittas och gripas. Jag tror han är gripen inom några dagar eller åtminstone inom en vecka. Det är sjukt svårt att vara på flykt med dessa förutsättningar. Det kostar dessutom mycket pengar och han är internationellt efterlyst.


Lördag
I dag hade vi kusinträff med besök från Uppsala och Karlstad. Stort tack, alla!
Jag tycker det var en mycket bra och trevlig tillställning och nu har ni fått träffa;
"The one and only Peter Balonius".

Blev en vända på tempohojen till Västerfärnebo på förmiddagen. Sjukt varmt! Jag hade lite sega ben i värmen, men har kört ganska hårt i några dagar. Och den där tjejen alltså. Fia heter hon ;-) Hon är otroligt stark och henne skulle ni försöka hänga av.

På tal om Ironman, så hörde en kompis av sig till mig i fredags. Han är väldigt rutinerad med många tävlingar på sitt samvete och har t.ex. kört flera halvironman och många andra triathlontävlingar, men ingen på fulldistans. Han ville ha tips inför för Kalmar och jag skrev lite med glimten i ögat att han skulle träna på och ha kul!

Han var väl inte helt nöjd med dessa tips, men jag önskar att det fanns någon knapp att trycka på och så var man i mål, men det gör ju inte det. Titta bara på mig själv förra året.

Jag tror också man ska vara försiktig med att lyssna för mycket på andra och man måste liksom själv ha en personlig strategi och man känner också sig själv bäst.

Jag tror t.ex. också att min vän har större chans att nå mållinjen än mig själv.
Han är säkert nöjd att bara gå i mål och om det sedan är på 13,14 eller 15 timmar är inte det viktigaste.

Jag däremot kommer att spänna bågen hårt och försöka gå för personbästa.
Det kommer inte finnas utrymme för några missar om jag vill förbättra min tid och väggen kan komma när man minst anar det ...Fredag
Det blev en rejäl tur igår i värmen. Fick väl ihop närmare tolv mil på tempocykeln och senare på kvällen gled jag runt lite på min Skeppshult. Det blev två timmar på den i makligt tempo, men den totala cyklingen under torsdagen måste ha varit minst 15 mil. Kanske kan det då vara avkopplande att läsa en förhoppningsvis bra bok! ;-)

Eftersom jag inte löpt sedan i söndags var jag bara tvungen att även testa det.
Det blev väl cirka sex kilometer sent på kvällen med lite känningar i hälen. Jag har börjat med nya övningar och vi får se om det kan hjälpa. Kanske också kommer prova att kyla med ispåsar ...


Det är viktigt med en bra grund! Betong och armering.
Stolparna var de grövsta de hade och reglarna 45x270 mm


Apelsinsaft och melon funkade finfint i värmen. Även kall öl ;-)


Markduk till vänster som lades över jorden för att undvika ogräs


Trappen återstår och den framtill är en provisorisk prototyp ;-)


Vi räknade ganska bra. En överliggare på ca 250 cm återstår ;-)


Torsdag
Strax väntar en cykeltur på omkring elva mil tillsammans med en tjejkompis.
Vädret verkar bli perfekt om än väldigt varmt. Kände också att jag behövde lite sovmorgon och vi börjar inte köra förrän klockan 10.00.

Under två långa dagar och kvällar har vi byggt på min nya altan ute i stugan.
Det har varit ett intensivt krigande tills mörkrets avbrott och vi har fått slagit ihjäl många bromsar! De har vaknat till liv nu ;-)

Jag är väldigt nöjd med byggandet! Jag tackar alla medverkare. Framför allt Rodde som hjälpt till med byggande, men även farsan och Benny har ställt upp med bygghjälp och även t.ex. burit och kört. Det har varit skapligt med virke och många säckar betong och inget man helst gör själv (haha).

Det som återstår är egentligen enbart att fixa trappen och där kommer jag satsa på en rejäl trappa. Jag kommer skissa ned på papper, men den blir ca 150 cm bred och tre steg kommer vi fixa med 45x170 mm impregnerade reglar.


Måndag
Det blev 29 km löpning igår. Det var riktigt varmt och det var lite halvsegt i värmen.
Kom ut först klockan 11.30 ;-) Lite sämre tempo än jag hoppades, men körde också fem kilometer terräng och där tappar jag alltid.

Jag löpte ut till södra Björnön och väl där blev det sedan spåret tillbaka.
Från Skogsvägen var det ca 13,5 km innan jag vek in på milspåret.

Blev en lite annan väg hem och det blir lite längre att springa i skogen, så totalt 29 km.

Det var väldigt varmt och jag fick flera gånger stanna och svalka mig med vatten vid badplatser och det som båtarna har till dricksvatten. Hade premiär med min helvita 2xu-keps och självklart vätskeblåsa och ryggsäck. Tömde hela på ca 1,5 liter.

Tyvärr, fick jag rejäla känningar i hälen efteråt och det är lite ledsamt. Jag verkar aldrig bli bra och får fortsätta med övningar och försöka töja ut hälsenan.

På tal om lördagens träningspass är jag glad att vi tog cykelpasset och det tror jag dem andra också tyckte. Det var nämligen snack om att ställa in eftersom det var lite blött och regn på ingång. Men man kan inte träna bara när det är sol, varmt och vindstilla.

Jag sade också till dem andra att för mig var lördagens väder taget i Kalmar eftersom vi hade väldigt lite vind. De andra var inte lika positiva och dem frös och hade problem med t.ex. kalla fötter.

På slutet av cyklingen när dryga milen var kvar gick jag upp och körde i + 40 km/h.
Jag trodde någon skulle släppa, men det var väl inte ens nära. Måste vara en finfin boost för de duktiga tjejerna att kunna hänga med i dessa höga farter.

IRONMAN EUROPEAN CHAMPIONSHIP FRANKFURT
Patrik Nilsson blev tvåa på EM i Ironman! Vinnare Jan Frodeno och trea Patrick Lange.
De två tyskarna är dem som vunnit på Hawaii de senaste tre åren. Bra jobbat Patrik!Mysig tjärn på väg upp till Vansbro

Vansbro triathlon (totaltid 4:54:16)
Förra lördagen var det tävling i Vansbro och här kommer en redogörelse från dagen.
Vi kom upp i bra tid strax efter 09.00 och startskottet skulle inte gå förrän 11.00.
Jag fixade lite med cykeln och utrustningen.

Passade på att käka och dricka och kände mig hur lugn som helst.
Jag var väldigt avslappnad och kände ingen nervositet alls faktiskt och det höll i sig till tävlingen startade. Skönt!

Jag vill helst doppa mig innan simningen och kunde göra det både i poolen utomhus och även i ån. Perfekt!

Det enda som bekymrade mig och några till var att han som ställt cykeln bredvid mig ställt den åt fel håll. Det medför att det blir väldigt trångt med utrustningen. Notera bilden där cyklarna står rätt! Vi hoppades att den andra platsen bredvid mig skulle förbli tom, men han kom väldigt sent! Vi blev två tvungna att flytta cykeln och ställa den rätt ;-)

Simning 1 930 meter (tid 37:27.7)
När simningen startade hamnade jag snabbt i trubbel. Det är väldigt trångt och jag känner att jag blev nedtryckt och att folk simmar in i både sidan och bakifrån. Det är halvpanik och jag börjar hyperventilera. Det är lite svårt att förklara för folk som inte varit i den här situationen, men när du kör crawl ska ansiktet i princip vara under vattnet hela tiden förutom när du andas och det i samband med en fysisk ansträngning och när det blir så här trångt, så är det lätt att tappa fokus.

Efter 200 meter kommer första bojen och en vändning tillbaka och här är det sjukt trångt och tufft! Jag ligger mitt i värsta gröten och kan inte försvinna och det blir bara att försöka kötta sig igenom detta ormbo.

Sedan när vi kommer ut i själva älven så blir det mycket bättre. Tiden på simningen är jag nöjd med!

Cykel ca 90 km (tid 2:29:31)
Den gren som jag faktiskt tyckte var jobbigast. Hade hoppats på att cykla lite fortare, men nu stannade snittet på lite drygt 36 km/h. Jag tycker inte det blåste särskilt mycket utan vill beskriva förhållandena som bra. Men jag tycker t.ex. det var ännu bättre i Kalmar 2016 och den banan är ännu lite flackare och därmed snabbare.

Efter någon mil hamnar jag bland ett gäng killar på ca 5-7 stycken som turas om att åka om varandra. Jag vet inte hur många omkörningar det blev.

För första gången fick jag också en tillsägelse att jag låg för nära då det var uppskattningsvis sju meter till han framför. Det ska vara 12 meter, men det var många som låg lite för nära och så blir det lätt när det är en varvbana och så kom även den andra klassen olympisk distans ut och körde ett varv på samma bana.

Löpning halvmara (tid 1:44:29)
Början kändes lite segt, men efter ett par kilometer släppte det. Jag kände mig sedan väldigt stark och det flöt på bra. Låg då på ett medeltempo på ungefär 4.50 per kilometer, men det blev sedan lite sämre, men det var lite medvetet.

Hejade på farsan med dryga milen kvar och sade då att det kändes bra, men sedan blev det sämre!

Efter 14 km löpt hade jag ett medeltempo på ca 4.55 och det var lite bättre än väntat, men jag kände då att jag började tappa. Ville inte titta mer på klockan eftersom det kan stressa något oerhört när du börjar tappa. Jag ville nu bara springa på och försöka löpa så avslappnat och tekniskt bra som möjligt.

Kände också att jag tappade energi från magtrakten, men ville inte ha något sött eller sliskigt, men vatten och vätska är livsviktigt, så jag försökte dricka vatten.

Nästa gång jag kollade på klockan hade jag löpt ca 20 km och hade ett medeltempo på 4.59! Jag ville komma under fem i tempo och under fem timmar totalt och kunde spurta och få när medeltempot till 4.58 ;-)

* Alla resultat från Vansbro på Medeldistans --> här


Lisa Nordén vann på 4:18:17 i Jönköping. 1:38 minuter före Kimberley Morrison. Åsa Lundström kom fyra. Lite drygt åtta minuter efter Lisa. Man ska dock komma ihåg att Åsa tränat mindre i år eftersom hon ville göra klart sin läkarutbildning.

Såg bilderna på Lisa idag och hon såg väldigt slimmad ut. Jag tror hon förberett sig väl och hon ville definitivt inte ta stryk av någon svenska.

Åsa kommer vi få se i Kalmar och jag hoppas även på Sara Svensk. För triathlonsporten i Sverige skulle det självklart även smaka fågel om Lisa Nordén körde, men jag tror inte det.

Kan man jämföra tiderna mot Vansbro? Nja, det tycker jag inte riktigt. För det första är växlingsområdet i Jönköping mycket större än det i Vansbro och bara på T1 och T2 tappar man någon minut.

Simningen borde inte skilja något.

Cyklingen i Jönköping är mycket mer kuperad! För att inte tappa för mycket så måste du kunna stå på och vara duktig utför. Jag tror det kan vara bra att ha testkört banan innan. Jag tror att jag hade tappat några minuter på cyklingen i J-köping kontra Vansbro.

Löpningen? Här är det också relativt lika. En skillnad kan dock vara att det troligtvis var lite varmare i J-köping mot Vansbro och då blir det ofta lite sämre tider generellt. Du tappar mer vätska när det är stekhett och det går åt mer energi.

Bland herrarna var Jesper Svensson bäste svensk på en 12:e plats på 4:04:45.
Nästan 14 minuter efter vinnaren från Tyskland ...


IRONMAN 70.3 JÖNKÖPING
Jag körde tävlingen premiäråret 2016 och sedan dess har det blivit ytterligare lite utökat antal startplatser och tävlingen blev fulltecknad i början av sommaren.

Spännande att följa Lisa Nordén --> här som äntligen kör en triathlontävling. Hon var snabbast upp från vattnet av tjejerna på 25.34. Strax därefter kom Mikaela Persson också Sverige sekunden efter och Åsa Lundström som tävlar på hemmaplan simmade på 28.45 och var nia av tjejerna i Pro-klassen.

Efter 27 km cykel är Lisa fortfarande i ledning, men bara någon sekund före Kerry Morris. Åsa är sexa och drygt fem minuter efter.

Hade det varit Ironman hade jag trott på Åsa före Lisa! Där har Åsa en helt annan rutin och hårdhet än Lisa Nordén. Åsa Lundström vet precis hur hårt hon kan gå och jag tror hon hade kunnat plocka närmare tio minuter på Lisa på en Ironmanmara.

Nu kommer troligen Lisa dryga ut ytterligare några minuter på cyklingen i Jönköping och på en halvmara ska det vara för mycket för Åsa att ta igen.

Uterummet
Fönstren är ej öppningsbara eftersom jag vill kunna se ut så mycket som möjligt mot sjön och naturen. Det blir även mer ljus och rummet känns också lite större då fönstren är satta långt ut och väggarna borta. Notera att den effekten även nås från vardagsrum och delar av matplatsen med utsikten.

I uterummet i stugan bli det väldigt varmt när solen ligger på.
Blir det för varmt kan man öppna från två separata dörrar på altanen. Är det halvsoligt blir det fortfarande varmt och man kommer säkert kunna sitta här ute från mars t.o.m. oktober.

Ett problem på hösten är att det ofta letar sig in flugor på altanen. Här har jag jobbat med flera åtgärder och t.ex. tätat golvspringorna under mattan, men vet inte om det kommer hjälpa.

Fönstren tidigare var öppningsbara och det är möjligt att det kommer komma in mindre nu när dem inte går öppna, men i stället finns två skjutdörrar så det kanske går jämt upp


Lördag
Det har varit en riktigt tuff vecka med flera projekt i framför allt stugan. Jag har kört på tills det blivit becksvart och även kommit igång tidigt och då blir det också resultat (haha).

Men helt klart har det varit mer pill än vad jag trodde med fönstren och dörren. Det är mycket småjobb som fog och spackel. Fönstren limmades dit. Sedan blev det också målning på flera ställen och en hel del speciallösningar.

Sedan har jag också börjat förbereda altanen och trallen utanför. Gräva och frakta bort grus. Fixa fram plattor och lecablock. Vi kommer gjuta och det kommer säkert gå åt cirka tio säckar.

Redan på tisdag kommer vi börja köra och då är det själva stommen och gjutningen som gäller. Köpa material och frakta. Fortsätter på onsdag. Det kommer även bli ett staket på delar av altanen, men kanske kommer trappen på två sidor bli svårast. Troligtvis blir den i tre trappsteg.

Engelbrektsturen 70 km på MTB
Jag kan också avslöja att jag och Thomas söndagen den 22 juli kommer köra Engelbrektsturen på mountainbike. Vi fick två platser genom Posten i långa klassen som är på 70 km. Det ska bli kul! Men jag kommer ta det lugnt och vi kommer åka tillsammans.

120 km cykel och 6 km löpning
Idag blev det ca 120 km cykel med från och till. Vi hade uppsamling långt ute på Gryta och sedan var vi fyra stycken som körde tillsammans. Det blev ett par timmar i regn, men blev sedan bättre. Vi avslutade sedan med sex kilometer löpning ca tio minuter efter cyklingen.

Alla vi fyra ska köra i Kalmar även om de andra verkar ha lite skavanker med dålig höft, hälsena och vadbekymmer. Jag själv har ju lite problem med hälen, men det funkar ...


Onsdag
Då var vi klara hos morsan! Det är skönt att vara två särskilt när hissen är upptagen till 90 procent. Helt sjukt då dem också höll på att flytta och även renovera. Brädorna gick knappt in i hissen och max två åt gången. Vi delade på oss och jag tog tramporna till våning sju och det blev väl minst tio gånger upp och ner. Rodde gillar ju att bygga och som gammal brevbärare att man van att löpa i trapphus.

Sista biten in mot balkongdörren var underlaget ojämn betong och vi göt sista biten för att få rätt nivå. Det ska ju funka med rullstolen och det där blev nog ganska bra.

Ligger lite lågt med träningen, men på lördag blir det ett brickpass (cykel/löpning) efter varandra.

Jag tänkte faktiskt åka ut till stugan igen eftersom jag vill fortsätta med det jag har kvar och förbereda trallen ...

Mina nästnärmsta grannar har sålt. Enligt uppgifter är nya ägaren från Köping och en sportkille i 50-årsåldern. De tar över 1 augusti.

Jag brukar ju springa mina långpass efter Mälaren och Öster Mälarstrand. De här helt nyproducerade lägenheterna på Havsfrugatan har jag kikat upp på ett antal gånger. Vad tycks? Men smakar det så kostar det! Notera att bilden är gammal och att Havsfrugatan 2 är byggt och mycket annat på högra sidan. Just nu är det budgivning på denna --> här


Tisdag
Det har varit några hektiska dagar efter tävlingen i lördags.
Strax efter halv nio i söndagsmorse ringde telefonen och de undrade var jag var?
- "Vi sade ju nio"! (vilket klart och tydligt är skrivet i messet och beviset finns kvar ;-)
Nu var det bara att snabba sig till uppsamlingsplatsen. Väl där ser trion sådär härligt avslappnade ut, men nu ska det strax bli åka av ;-)

Jag noterar att ingen av dem har något reparationskit med sig för att fixa en punktering och det är inte bra. Jag har en MTB 26 tum, två racer och den fjärde en MTB 29 tum och jag kan alltså bara hjälpa mig själv.

Jag brukar dela in cykelsträckan till stugan i fyra delar. Hallstahammar, Odensvi, Kolsva och sista biten till dörren i Bubbarsbo.

Efter att dragit i närmare sex mil skojar jag och säger att nu kan ni försöka sticka och spurta sista biten. Vi har kommit fram till den sista backen och den innan man svänger in till Bubbarsbo är faktiskt värst på hela resan och skulle nästan platsa i Giro d'Italia ;-)
En nappar på erbjudandet och vi andra är chanslösa att hänga på.

Väl framme blir det bad och grillning när alla kommit. Rodde som vanligt grym vid grillen och en annan äter mest ...

När jag sedan blir ensam på eftermiddagen börjar jag arbeta och har en hel del saker att göra.

Har sett min kompis huggormen, men den brukar hålla sig vid stenpartiet mot bonden och det är inga problem. Han försvinner fort om man kommer för nära.

Verkar vara en hel del getingar i år och de bygger bon där man inte alltid vill ha dem.

På måndagen började jag förbereda ett av mina nya stora projekt i år. Det ska bli helglas på altanen med skjutdörr på sidan och dessutom en altan och trapp. Jag börjar riva och det går ganska bra, men som vanligt har det morfar byggt visat sig vara mycket välgjort och gediget. Hellre en extra spik och gärna av kraftfull dimission

Notera på bilden den kraftfulla regeln i överkant som är borta. Den går in i pelaren!
Och sedan kommer det en regel direkt under och den längst ner är borta ;-)

Sedan kommer min kompis som arbetar med sådana här fönsterprofiler på kvällen och hjälper mig med insättandet. Vi kör till midnatt! Bygglampan kom fram och även en massa mygg! Vi hade väl tur i oturen. Det var mycket strul, men vi lyckades väl lösa allt tillslut.

Jag har lite efterarbete och är inte i säng förrän 02.00. Sedan upp tidigt idag och fortsatte själv.

Det blir mycket fogande, limma och småjobb. Kommer också behöva måla och slipa innan det blir helt färdigt. Bilderna kommer senare på fönstren.

Var sedan stressad för att hinna hem till fotbollen. Skulle få besök och fixa hämtmat.
Blev ännu senare än vad jag hoppades efter motvind från Köping och dessutom en punktering i Odensvi! Det slutade med att en av kompisarna kom ifrån jobbet tidigare och det blev han som fick fixa maten


Lördag
I dag har jag kört Vansbro Triathlon och är både nöjd och lite överraskad av totaltiden i mål på lite drygt 4 timmar och 54 minuter. Ska försöka skriva lite mer senare i veckan om tävlingen, men nu tänkte jag försöka sova. Ska upp tidigt imorgon också och ska cykla med Linda, Benny och Rodde till min stuga. Avresa redan 09.00!

Sedan ska även två bilar möta upp med bland annat fyra ungar. Jag kommer sedan cykla hem på tisdag för att se Sveriges match med några vänner ...

På onsdag ska vi sedan göra klart morsans trall på balkongen och jag har själv ett intressant projekt på G nu på måndag. Hoppas det blir bra!


Vansbro Triathlon
Imorgon är det dags för tävling igen. Vansbro Triathlon har jag alltid gillat och det blir väl fjärde gången för mig. Första åren tror jag cykelbanan var en aning kort och mätte ca 87 km, men sedan det blev SM (i år inget SM, men banan är densamma), så är banan ganska precis 90 km.

Simningen ifjol blev lite längre då en boj blåst iväg en bit! Men annars ska både simningen och löpningen vara väldigt exakta distanser som är 1 930 meter simning och 21 km löpning.

För mig hoppas jag komma i mål någonstans runt 5 timmar.
Ett varningens finger dock då jag är ganska nertränad. Det har varit en hård träningvecka både på cykeln och med löpning och risken är stor att det kommer kännas på framförallt löpningen ;-) Det viktigaste för mig imorgon är inte tiden utan att jag får en längre tävling med tre olika grenar och två växlingar.

Exempeltider
2.30 i tid på cykeln motsvarar 36 km/h i snitt över 90 km.
1.45 i tid på löpningen på 21 km vilket skulle ge ett snitt på milen på 50 minuter.
Tempo = 5 minuter per kilometer

Vansbro Triathlon hemsida --> här


Torsdag
Det har varit ett par dagar med riktigt mycket cykelträning. Idag och igår har jag fått ihop drygt 20 mil på min tempocykel. Turen idag gick förbi Västerfärnebo, Ängelsberg, Virsbo och Ramnäs.

Utanför Färnebo såg jag den största myrstack jag någonsin sett (tror jag). Det var gigantisk och där skulle man inte vilja somna ;-) Har läst någonstans att myrstackar ska vara dubbelt så stora under som ovan jord.

Jag tycker stundtals jag har lite dåligt tryck på cykeln och jag är inte helt nöjd. Idag var det också väldigt blåsigt och det var flera gånger jag höll på att blåsa i backen när kastvindarna kom helt plötsligt. Otäckt när samtidigt en långtradare kan blåsa förbi på andra sidan eller för den delen en vanlig liten sketen bil.


Den här var väl aulan där avskedsföreställningen ägde rum


Bakgården där vi byggare höll till! Nu helt öde sedan många år

Wenströmska försvinner
Jag gick ju tre år på gymnasieskolan Wenströmska. Och det som sker just nu med den före detta skolan är anmärkningsvärt tycker jag. Bilderna tog jag i veckan när jag cyklade runt och letade efter en bortsprungen katt ...

När Wenströmska gymnasiet byggdes för snart 40 år sedan var det Sveriges största gymnasieskola, med plats för 2 500 elever.

Nu ska skolan och närområdet förvandlas till det småhusområdet Södra Källtorp. Det kommer bli 700 bostäder när skolan rivs och idrottshallen är det enda som blir kvar av den före detta gymnasieskolan.

Semester på Franska rivieran
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är tydligen i St Tropez-bukten på Franska rivieran och har det bra. Sofia håller jag som högst av prinsessorna även om jag inte vet så mycket (haha). Men jag reagerade lite på bilderna att hon hade baddräkt! Fanken en vältränad tjej runt 35 ska väl inte behöva bada och sola i en stor baddräkt. Nä, det är för tanter ;-) Okej, det här är ingen stor sak för mig.

Prinsessan Madeleine skulle jag inte fixa. Jag tror vi skulle ryka ihop! ;-) Men den där Christopher O'Neill alltså. Jag tycker han ser bra trött ut och det där måste ju vara ett skenäktenskap även om dem fått tre barn ihop


30 km löp
Tungt långpass igår kväll. Började i ett ganska högt tempo som sedan skulle börja sänkas litegrann när jag efter ca tio kilometer började springa milen på Björnön.

Jag vill passa på att ändå rekommendera att springa mer i motionsspår eftersom det är en större utmaning med fler backar och kuperad terräng. Att variera underlag är också bra!

Jag hade vätskeryggsäck igår, men fick ändå brist på vätska och det är aldrig riktigt bra. Det är också lätt att gå tom på energi när du springer så här långt och för första gången i år hade jag spätt ut vätskan med en påse sportdryck med elektrolyter.

I början av passet sprang jag förbi Kajplats 9 på Sjötullsgatan. Jag mötte en kvinna och möjligen hennes dotter som var på väg in på den fina restaurangen vid vattnet. Jag tänkte då inget mer på det och det försvann snabbt in i glömska.

När jag sedan ca två timmar senare kommer tillbaka till samma ställe blir jag mer eller mindre hejdad av någon jag först inte såg vem det var. Kvinnan som jag uppskattar vara i 45-50 årsåldern är densamma jag sett tidigare med dottern. Hon är nu glad (kanske efter två glas vin) och helt lyrisk då hon kände igen mig sedan tidigare. Hon är imponerad av hur långt jag sprungit och frågar vad jag tränar för. Jag berättar som det är och hon önskar lycka till och sträcker t.o.m. fram handen och jag tackar och önskar henne detsamma!

Det där med att främlingar hejar på en eller börjar prata eller för den del söka kontakt tycker jag händer alltför sällan numera. Hur ofta får man t.ex. ögonkontakt med någon man inte känner nu för tiden?

Möte i den lokala matbutiken
Jag måste dock berätta ett undantag som hände mig helt nyligen. Jag stod i kö i vår mataffär här på Aroslund/Blåsbo när jag vände mig om och tittade på den bakom mig i kön. Jag hade ingen baktanke med det, men var möjligen lite nyfiken. Jag visste inte om det var en hon eller han.

Jag får då ögonkontakt med en tjej i 40-årsåldern som t.o.m. ler tillbaka. Jag menar hur ofta händer det? Jag kommer inte ihåg och tycker det är 100 gånger vanligare att man hellre stirrar i mobilen för 102 gången den här dagen eller också blänger man på godishyllan.

Jag har aldrig tidigare sett den här kvinnan, men det som gjorde mig nyfiken var hennes positiva energi. Hon hade en utstrålning och en energi som man idag väldigt sällan ser i vårt datasamhälle där allt ska gå så fort som möjligt. Jag hoppas ni förstår vad jag menar och för mig handlar det inte om att jag blev kär vid första ögonkastet. Absolut inte! Och jag kommer inte handla mer bara för att våra blickar möttes utan det var mer grejen som sådan.

För övrigt tror jag svenskens kärleksliv generellt är i botten. Jag tror vi skulle behöva uppvakta varandra mycket mer. Allt måste inte gå så fort och vi skulle må mycket bättre om vi minskade ner vår tid framför TV:n och mobilen. Vi behöver mer tid för varandra där romantik, mys och djupa samtal är viktiga saker ...


Vätternrundan
Förra helgen gick Vätternrundan och för mig var det nu några år sedan jag körde. Fem gånger har det totalt blivit och jag har kommit i mål alla gånger även om förberedelserna varit relativt dåliga och jag tror t.ex. jag dubblerat med att springa Stockholm maraton. Man brukar prata om att man ska ha åtminstone 100 mil i benen på cykeln innan rundan runt Vättern.

När jag i söndags var ute och cyklade i flera timmar var det inte många cyklister jag mötte. Många kanske ställer in cyklarna nu efter Vättern, men jag behöver höja min kapacitet!

Jag gillar inte riktigt utvecklingen på Vätternrundan eftersom det numera påminner om någon tävling eller i alla fall till något där det handlar om att cykla så fort som möjligt och få så bra tid som möjligt. Observera att Vätternrundan INTE är någon tävling och ingen vinnare koras.

Jag noterar att en del cyklister skryter lite om sina tider och visst är det häftigt att kunna cykla under 10, 9, 8 och kanske t.o.m. under 7 timmar. Men vägen dit handlar ju också mycket att man kör i stora grupper de så kallade sub-grupperna som slipper cykla i mörker och där man har ett gemensamt mål.

För att få en plats här behöver man väl egentligen vara medlem i en cykelklubb eller tillhöra någon större sponsor. Men visst jag funderar om jag inte också ska köra nästa år bara för att få perspektiv och en liten utmaning.

Ett rimligt mål för mig är att försöka få en plats i någon av de grupper som har som mål att cykla under 8 timmar. Det känns rimligt. Jag är idag en bättre cyklist än när jag körde på 9.05 sist och den gången fick jag ofta själv vara uppe och dra.

Det sägs att man kan spara så mycket som 30 procent energi om man ligger i en större grupp med många andra cyklister. Men för att kunna spara så mycket krävs det att man ligger helt rätt och troligen också är en större klunga och inte enbart några få cyklister. Som sagt nästa år skippar jag troligen Ironman och kör något annat

Bostadsmarknaden
Här i Västerås känns det som att marknaden fortfarande går relativt bra. Det är dock färre som köper nybyggda bostadsrätter. Det förekommer även regionala skillnader och helt nyligen kunde vi läsa om att i t.ex. Örebro är det färre kunder än i Västerås.

Förklaringen är att det har byggts fler nya lägenheter i Örebro än i Västerås.
Jag tror inte det är särskilt bra det som hänt i Örebro för där har säkert många de senaste åren köpt på sig nybyggda bostadsrätter när det var lätt att låna och nu om de vill sälja är risken stor att de inte får igen sina pengar! Det kommer innebära en stor osäkerhet på marknaden i Örebroområdet och det är aldrig bra.

Det känns som att vi i Västerås har en mer balanserad marknad och det ska vi vara glada för medan dem i Örebro har växtvärk ...

I Västerås är det också väldigt högt sökttryck på hyresrätter. Mimer har noterat ett förändrat söktryck, där är nu 2:or och 3:or i ytterområdena mer attraktiva än i centrala stan.

Vad förskjutningen i Västerås beror på är enligt Mimer svårt att svara på. Man tror på flera anledningar där hyran är väldigt viktig, men också att man är uppväxt i området och har sina vänner och släkt där. Skolor och arbeten etc. Handeln är extra stor på Erikslund.

Bland områdena som klättrat mest på topplistan finns Bäckby, Vallby, Pettersberg och Fredriksberg. Alla dessa ligger på väster i staden.

Rekord i antal sökande hade en trea på bottenplan på Bäckby med 1 400 sökande!


Söndag
För första gången den här säsongen, så tror jag det blåste motvind upp till Västerfärnebo och det är så man vill ha det om man får välja.

Jag började köra på riktigt när jag kom ut på stora vägen vid Skultuna lagårn. Jag hade nu ungefär knappt tre mil att köra innan jag skulle vända. Snittet hamnade precis på 30 km/h! Det låter kanske dåligt, men jag var hyfsat nöjd då det bitvis var rakmotvind.

Tillbaka visade mätaren ett snitt på 35,5 när jag kom till Svanå. Sista biten förbi Skultuna lagårn innan jag svängde höger in på en mindre väg hade jag lyckats pressa upp snittet från Västerfärnebo till hela 36,2! Skaplig körning sista biten då jag körde över 40 km/h.

Vi som tävlar i Ironman är vana att klyva vind helt själva och blåsten är alltid ett gissel när man cyklar. I Kalmar på fastlandet och på Öland är det visserligen platt och få backar, men vinden är ofta det stora bekymret. Sedan har man också den där maran i bakhuvudet och framförallt sista timmen (haha)

Några dagar i "Bubbe"
Har varit i stugan i några dagar och väl där blev det enbart ett löppass på cirka sju kilometer, men jag har känt att jag behövt lite vila.

Dagen före Midsommar regnade det i princip hela dagen, men trots detta regn känns det torrt och i år har gräsmattan tagit stryk på vissa partier och inte behövts klippas så många gånger. Även blommorna i rabatterna växer dåligt och det skulle behövas mer regn. Men blommorna jag köpte i år blommar fortfarande och har brett ut sig bra. Humlorna och fjärilarna älskar dem!

Har upptäckt att jag har haft punktering på bakhjulet sedan Uppsala! Det har inte pyst ut jättemycket, men tillräckligt för att jag nu tänkte fixa det (haha). Efter ett par dagar har det inte varit någon luft kvar och så kan man inte ha det. Jag tänkte sedan ut och köra några mil.

Tar för första gången en portion risgrynsgröt innan ett cykelpass och får se om det ger bra energi. Blir väl lite mjölk och kanel till ;-)

Min vikt nu på morgonen innan frukost var precis 78 kilo. Fem återstår att gå ner till Kalmar och det ska väl gå hoppas jag.

Det var nära för Sverige mot Tyskland, men än är det inte kört


Tisdag
På Lögarängen har dem sedan en tid tillbaka öppnat de långa simbanorna och nu under sommaren gäller alltså 50 meter. Skönt! Inte för att jag behöver vända så ofta, men ändå

Jag tror Sverige har chans att skrälla mot Tyskland. Inte för att vi kanske är så jättebra utan därför att tyskarna har all press och möjligen inte är så kanonbra som många tror. Sverige behöver dock spela med mer fart och snabba omställningar. Jag saknar en snabb forward som springer i djupled.

Tyskarna såg ganska tröga ut ungefär som de hellre prioriterat en timmes styrketräning istället för en timme i Rocklundaspåret ;-)

Hemliga beundrare
Jag läste att en av mina kusiner fått en förfrågan om att delta i detta program som går i TV3, men jag skulle inte ställa upp och avråder.

23 minuter! Så mycket långsammare har amerikanska maratonlöpare i genomsnitt blivit från 1998 till i dag. 34 miljoner tävlingsresultat och 28 000 lopp har analyserats. Farten har sjunkit på alla sträckor från 5 km och uppåt. Det är främst männen som blivit långsammare. Forskarna förklarar utvecklingen med att löparna blivit äldre samt att amerikanerna generellt försämrat sin hälsa.
Jag är personligen övertygad om att utvecklingen även i Sverige visar på sämre tider (Peters anm.)


Måndag
Igår var jag och tittade på swimrun och det var riktigt kul!
Det finns dem som cyklar 12 mil på lördagen och sedan tävlar i långa klassen på söndag. Det är strongt! Givetvis innebär det tunga ben redan från start, men tävling är bra träning. Och kör man det här upplägget, så har man troligen ett större mål längre fram.

Själv tog jag helt träningsledigt under söndagen. Ja, jag räknar inte fem kilometer promenad eller cykel till tävlingen som träning ;-)

Efter tävlingen blev jag upphämtad av Rodde och Viggo. Vi skulle besöka morsan för att projektera ett trallbygge på hennes balkong. Hon har problem att åka ut med rullstolen, så det är viktigt att vi får det i rätt nivå med reglar och brädor ut från lägenheten.

För att kunna få det riktigt bra, så kommer vi behöva ta bort någon list och en metallskena som fungerar som en ramp just nu och det kan bli lite komplicerat.

Att Mexiko slog Tyskland var inte så förvånande för mig. Just detta lag Mexiko tror jag att jag tyckt om sedan VM 1986 i just Mexiko! Mexiko spelar alltid underhållande enligt mig. De är ofta småväxta och nätta i sin storlek, men kör ofta med mycket fart, inspiration och teknik. Anfall är bästa försvar!

Ska man t.ex. ha en chans att rubba Tyskarna som inte imponerade på mig då de såg tunga och stabbiga ut, så behöver man mycket fart och ett bra tempo. Tyvärr, är det väl inte riktigt det som Sverige är bra på.

Mexikos raka motsvarighet är t.ex. Italien. Där det mesta kretsar om ett bra försvar.
I Europa förtjänar också Holland att nämnas som ett alternativ. De spelar också underhållande och gör en sällan besviken när dem väl är med i VM


Lördag
Imorgon tänkte jag åka ner och kolla på Kokpunkten action city swimrun.
Simon som är en av arrangörerna blev nyligen intervjuad i lokaltidningen och det är en skön prick och Simon fick lite support av mig i Kalmar. Han kommer göra sitt andra Kalmar i år och kommer även köra i Vansbro och förresten så kör vi med likadana simglasögon ser jag. Bara en sådan sak! Jag har provat och köpt sjukt många olika simglasögon för att få några som är någorlunda bra och passar. Sedan vill man undvika att dem läcker och immar igen (haha)

Blev en cykeltur i dag på runt sex mil. Jag hade hoppats på lite längre, men kände mig en aningen seg och det var ganska dålig fart över lag. Men så glömde jag tala om att jag även sprang 18 kilometer igår kväll och sedan hann se andra halvlek av Portugal och Spanien.

De är nu klara med asfaltsläggningen mellan Skultuna och Ramnäs och jag provade hela sträckan idag som mäter ca 12 km enkel resa. Vänder man sedan tillbaka så har man nästan 25 km väg som är helt ny och som inte är särskilt trafikerad.

Men jag föredrar ändå resan till Västerfärnebo eftersom man får se lite mer då och där är det ännu färre bilar! Jag tycker också vägen är helt okej, bra!

Såg "Annihilation" på Netflix, men trots att filmen fått bra betyg tyckte jag mest det var skräp. Inte ens duktiga Natalie Portman kunde rädda filmen. Natalie Portman som enligt mig fick sitt genombrott som den föräldralösa flickan Mathilda i kultfilmen Léon från mitten av 90-talet. Hon var väl bara runt 13 år i den filmen, men det skulle visa sig vara början på en riktigt stor filmkarriär.

Förresten så nöp jag en filmaffisch på Léon från Karlstads ishall i mitten av 90-talet och den hade jag väldigt länge uppe på väggen. Tyvärr, är den nu borta sedan några år. Gav jag bort eller vad hände!?!


* Anmälda till "Vansbro Triathlon" på medeldistans --> här

* Anmälda till "Vansbro Triathlon" på Olympisk distans --> här

* Fler foton från Örebro Triathlon --> här


Fredag
Det händer mycket i mitt liv just nu och allt kan jag inte skriva om.
Jag hinner inte, orkar inte och så måste man få ha lite hemlisar!

Var ute och cyklade i dag. Tävlingshjulen sitter på sedan Uppsala, men jag valde att vända tillbaka när jag kom till Svanå. Det var så fruktansvärt blåsigt att det inte kändes säkert att cykla. Det var inget kul heller och jag hade dålig fart. Man vågar inte riktigt lägga sig i tempoställning heller när det blåser så där med kastvindar som kom från sidan.

Fram till vändningen höll jag först på att cykla över en liten huggorm, sedan var det en ekorre som satt till höger på den vita linjerna och som ville springa över vägen, men som gjorde det rätta att vänta ;-)

Sedan kom en rejäl snok från min vänstra sidan som var på väg över vägen och när jag kom så lyckades ormens huvud och delar av kroppen resa sig från marken uppskattningsvis 10-20 cm som värsta kobran. Ja, jag blev nästan rädd att jag skulle få ett bett (haha)

Åkte sedan istället till gamla Lögarängsbadet som Medley har tagit över. Det gamla korten ska bytas ut, men de nya har inte kommit, så det var bara att visa kortet och gå in. Jag vara bara där en knapp timme och på den tiden hade någon försökt bryta upp låset. Jag anmälde det till personalen. Det är ju skrämmande egentligen eftersom det var i slutet på kvällen. Måste ha varit någon som betalt entré och lär inte vara någon gratis badare från någon skola t.ex. Jag har inga fördomar så, men jag tror ni förstår vad jag menar. Och tur i oturen att jag inte såg vem det var ...

Igår var det Mälarenergi Stadslopp. Jag var såklart och tittade på flera ställen och hejade. Det var 18 killar och 2 tjejer som sprang under 40 minuter. Då är man riktigt bra!

En kille var under 31 minuter och då är man Sverigeelit och bland de allra bästa i Sverige. Den här banan är också hyfsat tuff och det är liksom inga platta löparbanor man springer där man även kan ha en hare.

Två av dessa killar som maxade milen igår såg jag träna idag! Då förstår ni. Ska man göra bra resultat så behövs också mycket träning. Och håller du på med triathlon och tre grenar och vill göra bra resultat, så kan man inte ta alltför många vilodagar under en högsäsong.

Trots tävlingen Mälarenergi Stadslopp så såg jag inte att VLT skrev något alls om loppet och det är under all kritik!

* Resultat från Mälarenergi Stadslopp 2018 --> här

* Resultat Uppsala Triathlon --> här

* Foton Uppsala Triathlon --> här

* Foton Örebro Triathlon --> här


Ikväll anmälde jag mig till "Vansbro Triathlon" på medeldistans d.v.s. halvironman.
Det finns även en kortare variant i Vansbro på olympisk distans.

Vansbro är som tävling en bättre variant än Uppsala om du siktar på Kalmar.
Jag funderade ett tag på att vänta och anmäla på plats i Vansbro till en förhöjd avgift, men jag tror dagens anmälan innebär en större chans att jag kommer köra och jag behöver verkligen tävla eftersom det varit dåligt med det sedan 2016.

En god vän är i Ryssland med familjen för att heja fram Sverige. Han skrev så här:
"Fick två uppgifter att fixa när vi kom fram till Moskva idag. Fixa tågbiljetter till Nizhny Novograd till på Söndag ... upptäckte nu att biljetterna gällde dagens tåg.

Ordna ett bra prisvärt hotell ... bokade upp ett o betalde. Men när vi kom fram så är det fullbokat o pengarna borta ..... så nu sitter vi en lägenhet i Moskva orten o är tydligen överens om att jag har fått sparken som reseledare.
"


Översiktsfoto från Hökåsengropen som är populär att både bada och träna simning i.
Jag har varit där några gånger. Vadgropen mellan Västerås och Sala är mycket större och har nog lite klarare vatten, men ligger också längre bort.

* Elva nycklar till en bättre Vätternrunda --> här


Extra
Igår under onsdag eftermiddag pep det till i mobilen och det var mejlet jag gått och väntat på; Jag kom in på yrkeshögskolan! Jag är väldigt glad och positivt överraskad.

Jag kommer få utbildning på högskolenivå i kurser som t.ex. arbetsrätt, redovisning, lönehantering, pensioner och försäkringar. En tredjedel av utbildningen sker på en arbetsplats, så kallad LIA (lärande i arbete).

Jag fick igår också reda på att min gamle chef när jag var arbetsledare på natten på terminalen valt att frivilligt säga upp sig från sin chefstjänst inom posten och gå vidare till något helt annat. Han är några år äldre än mig och har jobbat väldigt länge inom företaget. Jag är glad för hans skull och tyckte mycket bra om honom. Jag är ju själv inte där på långa vägar utan kommer enbart vara studieledig så länge som utbildningen pågår.

Gick bra med TV
Det gick bra med CA-modulen som kom i måndags. Det blev helt perfekt och det här har jag väntat länge på! Så skönt att slippa den externa boxen när man har tilläggskanaler och komma ifrån sladdar och dubbla fjärrkontroller


Vila och återhämtning
Jag tar nu ett par dagars träningsledigt och blogguppehåll på några dagar från och med måndag. Kroppen känns annars bra så, men jag kan behöva lite vila. Behöver också fundera litegrann och lägga upp en mer konkret plan till Kalmar.

Jag funderar också på att köra i Vansbro den 30/6. Sista anmälning 15/6, men det går att efteranmäla sig på plats till en kostnad på 200:- extra. Totalt 1 300:- då för en halvironman. Tävlingen ser jag enbart som en bättre träning inför Kalmar, men visst blir det en annan känsla att tävla mot andra.

Hade bra support i Uppsala och jag tackar för det! Hela fyra stycken hade åkt i en bil för att supporta mig (pappa, Rodde, Viggo och Benny). Jag skojade med Benny som är äldst av oss att det inte är försent att börja med triathlon apropå 82-årige Valvis som ska köra tills han blir 100. Benny är en bra bit över 70, men att cykla till min stuga fram- och tillbaka samma dag är inga problem.

Jag åkte för övrigt själv i egen bil eftersom jag behövde vara på plats tidigare. Sedan hade jag även support av pappas syster och man som bor i Uppsala. Tack, för det. Grymt!

Det är kanske tjatigt det där med att löp- och cykelbanan var en aning kort, men rätt ska väl vara rätt? När min anhöriga säker att jag cyklat 35 km/h svarar jag som det var. Nog om det ;-)

En av världens bästa triathleter genom alla tider Javier Gomez Noya gjorde sin första Ironman någonsin i söndags. Gomez kom tvåa bland proffsen knappt slagen med ett par minuter. Strax under åtta timmar med tiderna: 46.42, 4.25 och en mara på 2.41!

Åsa Lundström som ska köra i Kalmar kom sexa bland proffstjejerna.
Totaltid: 9.19. Simning 1.02. Cykel 5.02. Löpning 3.12.

Åsa har tränat mindre i år och jag undrar inte om Sara Svensk för närvarande är bäst i Sverige bland tjejerna.

I dag körde jag "Uppsala Triathlon" och det gick OK. Första tävlingen jag kommer i mål på sedan Kalmar 2016 ;-)

Mannen på bilden hejade jag på under löpningen som tackade för supporten.
Speakern berättade att George Valvis hade börjat med triathlon på 70-talet och att han ska köra tills han blir 100 år då han skulle byta till golf ...

Lite kort om tävlingen
Simningen kändes bra och den är jag nöjd med. Det är min kapacitet ;-)

Cyklingen sisådär. En ganska tuff och teknisk bana. Mycket start och stopp. Lite dålig väg på vissa partier och kullerstenen gillade jag inte alls. Trodde cykeln skulle skaka sönder och jag fegade på vissa partier. Sammantaget ingen cykelbana jag gillar och svårt att hålla ett jämt tempo. Snittet "bara" 33 km/h. Banan lite kort!

Löpningen var hemsk i början! Det tog ett tag innan det lossnade i benen. Samma sak här vad jag förstår att banan var lite kort. Jag fick "bara" tempot 4,54 på min klocka vilket känns för svagt och innebär milen strax under 50 minuter ;-)

Inser att jag behöver mycket mer träning och sedan ska jag gå ner ca sex kilo!

Jag tror också det är skillnad på om du ska prestera på en olympisk Vs Ironman.
På det första behöver du mer fartträning vilket jag saknar helt, medan Ironman är mer mängd och nöta. Lära sig att försöka köra i samma tempo/belastning hela tiden ;-)


Lördag
I morgon söndag är det Uppsala triathlon och jag har beslutat mig för att köra.
Det är ett riktigt stort startfält som startar --> här

Simningen har ett varv där vi simmar 750 meter och sedan vänder tillbaka. Totalt 1 500 meter. I går kväll var det bara runt 16 grader i Fyrisån, men med våtdräkt ska det inte vara något problem.

Cyklingen är tre varv inne i Uppsala och varje varv ska mäta 12.78 km enligt arrangören. Det kommer bli mycket cyklister på banan och man får nog vara lite försiktig.

Löpningen är sedan fyra varv där ett varv ska vara precis 2.50 km. Så vi springer precis 10 km!

I går åkte jag upp mot Västerfärnebo och Karbenning. Jag kände ingen röklukt från bränderna och annars verkade det lugnt. Mötte en polisbil och det brukar man annars inte göra här ;-)

Höll på att köra över en snok och det är faktiskt inte första gången i år utan har hänt vid flera tillfällen! Givetvis ville jag hjälpa ormen och den här lyckades jag jaga bort innan någon bil kom.

Helt klart är jag sliten just nu i kroppen och det känns i benen. Jag har aldrig legat på de här träningstimmarna på cykeln och i dag blev det 115 km totalt. Tempot sisådär och stundtals under 30 km/h, men ibland går det fort.

Från Skålby upp mot Skultuna kyrka har dem lagat vägen. Men där kunde man köra bra till skillnad från när vi åkte i söndags ;-)


Härligt påstående från Edward Blom! Han tror alltså inte att brevbärarna har några armar!?! Nä, han borde själv prova på hur det är att jobba som brevbärare innan han uttalar sig. Ibland är det fyra olika flöden (småbrev, stora brev, paket och reklam/gratis tidningar) att hantera samtidigt som du ska ha koll på nycklar, brickor och koder. Och med posttelefonen ska du dessutom scanna de saker som har streckkod.

Jag tror Edward Blom saknar det mesta för att klara av jobbet. Fysiken och fel kroppsform. Och jag tror inte han har huvudet heller den stackars blomman ...

Torsdag
Fick bra support av Telenors kundtjänst. Min digitalbox är så gammal (hade scartkabel vilken TV:n saknar!) att Tele2 som skickade ut boxen sedermera blev Bredbandsbolaget och numera är Telenor. Får nytt programkort och CA-modul och kommer bara behöva en fjärrkontroll och ingen extern digitalbox. Hoppas allt kommer funka!

Elgiganten därifrån jag köpte TV:n är också bra roliga. Det här gäller även andra butiker. Tidigare körde dem ofta med att dem ville man skulle ta deras extraförsäkring som både är dyr och onödig. Nu ville dem istället att man ska betala en tusenlapp för att kalibrera TV:n. Jag hade kunnat få det för en femhundring också när han insåg att jag inte var intresserad. Det är ju som dumt så det finns ju inte. Googla så får ni snart se att det är bortkastade pengar att kalibrera en TV i butik ...

Blev en cykeltur mot Rytterne, Borgåsund, Strömsholm och Herrskogen etc. på nationaldagen. Hade inte räknat med att det var Strömsholmsdagarna d.v.s. deras julafton! Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på plats för att inviga Strömsholmsdagarna och det var mycket biltrafik i området.

Träffade på ett par vänner på vägen som fick hänga på. Det blev lite körning i de nyckfulla vindarna och det är väl inte helt lätt att ligga bakom mig. Det går lite ryckigt och jag kan ställa mig upp i uppförsbackarna vilket medför att dem bakom kan få bromsa. Det kan ibland vara lättare att styra tempot från spets, men det här är så pass bra cyklister och det är inga problem så. Det blir bra träning även för dem!


Tisdag
Träningsledigt och det var välbehövligt efter allt som hänt och de sista dagarnas träning.

Simningen känns inte särskilt bra och jag verkar ligga på samma nivå som tidigare. Har testat några gånger med våtdräkten i både Vad-gropen, men de sista två gångerna har jag varit i Hökåsen-gropen. Där har jag tidigare inte kört, men det funkar bra. Vattnet påminner om det i Vad, men är inte lika fint och klart samt att gropen är mycket mindre och mäter drygt 200 meter på längden och ca 100 meter där det är som bredast.

När jag varit i Hökåsen har jag såklart cyklat för varför skulle jag ta bilen?!?

I söndags när vi körde ca 12 mil så drabbades Västerås av ett åsk- och regnoväder vi sällan skådat. Det var helt galet och någon sade att Vässan hade rekord i Sverige över hur mycket som kom ner och jag tvivlar inte. Men trots allt regn, så var det väldigt lokalt och vissa orter utanför Västerås fick inte en droppe. Märkligt! Men hade vi cyklat och fått det där regnovädret på oss vet jag inte hur det gått. Vi hade fått söka skydd under någon större gran och hoppats på det bästa.

Skogsbranden som startade i måndags i Rörbo i Sala kommun ligger precis efter vägen där jag brukar cykla och där vi körde senast. Jag vet precis var det är ...

På tal om hojandet så tippar jag på att jag redan nu cyklat lika mycket som jag hade i benen inför Ironman i fjol. Jag har ingen "exakt" siffra så, men det är en känsla. Men trots detta så finns det tjejer jag inte fixar att hänga av, men jag tror mer det säger något om en bra klass på brudarna än på att jag skulle vara långsam (haha)

Jag drog 19 km löpning igår ikväll. Tempot var helt okej för mig och snittet låg väldigt lika mest hela tiden och landade på 5.20 per kilometer vilket var ungefär det jag var ute efter. Vi pratar alltså om att milen (10 km) tog lite drygt 53 minuter i snitt.

Som sagt jag är inte alls ute efter att springa så fort jag kan utan satsar mer på att bygga hårdhet och uthållighet. Jag söker känslan och att få springa med lite trötta ben från cyklingen och att delvis få kroppen att ta fett som energikälla.

En privat familjeangelägenhet som oroat mig mycket och där vi befarade det värsta utvecklade sig till något positivt. Att göra livsförändringar är ibland helt nödvändiga och livet innebär också ett eget ansvar och att du inte alltid kan förlita dig på tur.

Jag firade i alla fall med att köpa en ny TV! Ibland måste man få unna sig, som en kär vän brukar säga. Den gamla 42 tums plasman var inköpt 2005/2006 och nu pryder lägenheten med en 55:a inför fotbolls VM. Bra med trådlöst WiFi-nätverk, Smart-TV, 4K/UHD-upplösning (3840x2160 pixlar) etc. Skattepengarna kom i dag också

Dessvärre var min gamla digital box med scartkabel så pass gammal att den inte var kompatibel med TV:n som inte ens har scart! Får kontakta Bredbandsbolaget om en ny box eftersom det är en hel del kanaler jag för närvarande inte kan se. Men direkt appar med SVT Play, Netflix m.m. är guld värda så länge i nya TV:n från LG ;-)


Ha koll på tomträtten
Något att se upp med när man köper kåk är tomträttsavgälden. Det är den avgift du betalar till kommunen om tomten inte skulle vara friköpt. Tomträttsavgälden det vill säga avgiften till kommunen kommer garanterat öka i framtiden. Ofta skriver man på t.ex. 10 år, men sedan kanske höjningen blir 50 procent.

Många mäklare försöker också gömma undan tomträttsavgälden, men enligt mig borde den ingå i posten driftskostnader per år. Att den inte gör det ibland är för mig en gåta och då försöker man vilseleda en spekulant anser jag. Tomträttsavgälden är en fast kostnad och hyra och den kommer du inte undan.

Jag tycker också man ska tänka på om du köper något som inte är friköpt att den dagen du ska sälja, så blir det svårare och du kommer inte få lika bra betalt som om det vore friköpt.

Vätska när jag cyklar
När jag är ute och cyklar långt och det samtidigt är varmt så behöver man dricka mycket. Jag behöver ungefär en liter i timmen och eftersom jag inte får med så mycket som jag kan behöva är tipset att fylla på vid t.ex. kyrkor. Här får man väl kolla om det är dricksvatten, men generellt är det nog det.

Skrivet elavtal
Blev påmind av Mälarenergi att ha ett skrivet elavtal (ej tillsvidare avtal) ute i stugan och har nu fixat det. Jag hade annars noterat det tidigare, men missat att fixa då det gick ut för något år sedan. För mig som redan befintlig kund kändes det bra att skriva på tre år och på det så kommer jag spara en hel del på vad jag tidigare gjort.

Annars är det Vattenfall som äger ledningarna, men dem gillar jag inte alls. Jag tror dem höjt den fasta avgiften med närmare 100 procent sedan 2010 och jag har inte märkt någon skillnad förutom att det blivit dyrare

Tummen ner för Red Bull
Ni vet vad jag brukar säga om energidrycker - det är bland det absolut sämsta du kan dricka. Läs gärna den här intervjun --> här som visserligen har några år på nacken med riskerna med att dricka energidrycker ...

Red Bull är annars en österrikisk tillverkare av energidrycken med samma namn. Jag skulle vilja beskriva företaget som otroligt duktiga på marknadsföring! De sponsrar en mängd duktiga idrottare och företaget lär satsa många miljarder på att synas. Ofta är idrottarna som blir sponsrade stora stjärnor och ser bra ut.

Helt klart kan man se hur utstuderat uppläggen är då de aktiva ofta måste synas på foton med Red Bull. Det är t.o.m. på den nivån att någon utsänd från företaget står där när dem ska intervjuas och sticker fram en Red Bull i näven. Så utstuderat att det bli osmakligt! Det finns tävlingar i Sverige där alla dem som går i mål ställs upp för fotografering. I bakgrunden finns stora reklamaffischer för Red Bull och sedan har såklart alla fått en burk som vill ...


Söndag
En bra dag. Fick träffa mina kusiner från USA för första gången i år.
Blev bjuden på glass och jordgubbar samtidigt av syster yster. Gott! Sedan en fin middag och jag åt som en hel häst.

Min träning går för närvarande mycket bra och jag har aldrig legat på den träningsmängd jag just nu har. Tidigare har jag kommit till Kalmar med kanske 100-120 cykelmil med tävlingar inräknat, men just nu pekar det på att kunna bli många fler. Men samtidigt är det inte så enkelt att bara mer träning krävs för framgång. Det är hela tiden en balansgång mot att träna lagom och rätt; samt fler saker som spelar in för att lyckas optimalt.

I dag hade jag erbjudande från två manspersoner att ut och hoja, men tackade nej. Valde istället att cykla med en tjejkompis och någon kanske tror att jag ville ha en lugn söndagstur med en kvinna vid min sida, men inget kan vara mer felaktigt. Det var stundtals hård körning och grabbarna fick nej bland annat eftersom farten där är för dålig.

Vi började cykla 8.30 och var tillbaka först 13.30. Det blev några ofrivilliga stopp och det värsta var det som drabbade oss under närmare milen där dem lade på någon oljeblandning på vägen och något grus. De höll på med det här en söndag och oljan fastnade på däcken och än värre även småstenarna! Att vi inte fick någon punktering här är en gåta.

Men annars körde vi på bra och snittet var länge 33 km/h. Jag måste säga att mitt sällskap imponerande mycket. När jag trycker på och ligger i 40 km/h och trampar skulle man tro att hon skulle släppa, men det var nog inte ens nära och jag pratar såklart inte om någon nedförsbacke eller i medvind utan på platten

En hel del triathleter har börjat cykla med tempopinnar som pekar uppåt, men en som fortfarande cyklar som jag är tyske superstjärnan Sebastian Kienle ;-)


Tre veckor senare är dem så här fina! Blommar ett par månader och sedan bör man klippa ner dem, så blommar dem ytterligare någon månad in i oktober.
Perenn det vill säga flerårig och nästa år kommer dem igen ;-)

De här små blommorna skulle en papsen kasta och då blommade endast en liten blomma och de var helt uttorkade. Men med kärlek, vatten och lite näring fick jag liv i dem.

Mässingskrukorna i bakgrunden har jag fyllt med vatten och ställt ut på tomten till fågelbad. I björken fem meter från blommorna i en fågelholk finns fågelungar som vaktas av ett nitiskt par som inte uppskattar hackspettar. Paret lär uppskatta vattnet hoppas jag ;-)


Idag fastlog Stockholms tingsrätt att Svenska staten måste betala ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning till Jonas Falk. Vem vet, kanske läser dem det jag skriver ;-) Skämt åsido jag tycker inte det är mer än rätt då han har suttit isolerad mestadels av tiden på 3,5 år.

En vän noterade att villan på Rönnby nu är borta. Den försvann innan de två planerade visningarna och priset verkar ha landat på 2 550 000:- Det är numera ovanligt att objekt säljs innan visning och här har köparen räknat ut att hen gör en bra affär trots att priset blev 560 000:- mer än utgångspris. Och kanske var hen beredd att betala ytterligare några hundratusen för att få objektet. Det vet vi ju inte eftersom det är säljaren som bestämmer vad dem vill sälja för.
Jag kan bara gratulera köparen till en bra affär och investering!
Mäklaren däremot tycker jag lämnar mycket att önska. Han har knappast imponerat på mig ...

Ute i min stuga har grannarna visning på söndag och tror ni inte mäklaren återigen har lagt ut objektet! Precis som hon gjorde i Solmyra. Dubbla annonser på Hemnet och båda ligger kvar. Jag har aldrig varit med om något liknande och tänk om man gjorde likadant i Västerås? Folk hade blivit galna!

Även om det är snygga foton tagna med drönare, så är jag långt ifrån säker på att man får en köpare. Kåken som sådan är välbyggd och gedigen! Har för mig att det var en snickare som byggde den innan han sedan valde att sälja.

Här syns även min stuga till höger --> här

Och här kan ni se min båt. Två närmast från vänster --> här

Den fina badplatsen finns också med --> här

Och här finns en förteckning över några av husen i området --> här


Tips inför maran och den värmebölja som råder
De som springer i Stockholm brukar vara rutinerade och arrangemanget är proffsigt med många vätskestationer. Mitt råd inför värmen är att ladda som vanligt och vila. Äter man mer kolhydrater ska man veta att dessa binder vätska och då ska man dricka lite extra.

Notera att jag tycker att man inte behöver överladda med vätska eller energiintag. Risken då är att magen pajar och att du blir onödigt kissnödig. Börja däremot dricka direkt på första stationen! Du ska absolut inte vänta till 10, 15 km eller först när du blir törstig för då kan det redan vara försent.

Se också till att du verkligen får i dig all vätska. Hellre lite och ofta än mycket och sällan. Sök skugga under loppet och ha gärna en ljus keps. Spring genom de duschar som finns och särskilt huvudet är viktigt att kyla.

Vid långa ansträngningar över två timmar är sportdryck som innehåller mineraler, socker och salter att föredra, men vatten är också bra!

Du behöver knappast värma upp inför loppet utan vila istället och sök skugga. Ladda!

Smörj känsliga delar på kroppen med t.ex. vaselin och ha inget löst som fladdrar och kan irritera huden.

Gå inte ut för hårt och anpassa tempot. Njut av loppet, vädret och den stora publiken.
Lycka till!


Kontakt: Peter Balonius