Fredag
Kommer på eftermiddagen åka iväg till stugan och kommer troligtvis åka hem redan i morgon. Hoppas undvika bilköer och olyckor på framför allt E18. Länsväg 250 till stugan är det mycket mindre bilar på, men där kan det i stället vara besvärligare väglag. Jag får köra försiktigt!

Det verkar som alla helt räknat bort Sveriges chanser på herrsidan att få en medalj i längdskidor i OS, men jag vill återigen varna för Daniel Rickardsson. Sedan tycker jag det är synd att Marcus Hellner inte väljer att köra för han trodde jag näst mest på.

På femmilen kommer Sverige åka med Daniel Rickardsson, Jens Burman, Calle Halfvarsson och Viktor Thorn.

Norge kör med Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby och Didrik Tönseth eller Emil Iversen. Och där tror jag mest på Dyrhaug, men alla har kapaciteten!

Palmemordet 1986
Tänka sig att Palmemordet fortfarande intresserar många och jag tänker nu senast på "Uppdrag gransknings" program som jag såg i onsdags kväll - Och nästa vecka kommer dessutom "Veckans Brott" prata om den 28:e februari 1986 när Sveriges statsminister sköts till döds på öppen gata.

Jag var tolv år (skulle fylla 13) när Palme mördades och jag kommer ihåg att jag och farsan den här lördag morgonen var på väg till Arboga där jag skulle delta i en brottningstävling. Klockan var runt 08.00 när vi satt i bilen vi två och hörde på radion. Jag kommer ihåg att jag inte trodde det var sant och fick fråga farsan om det verkligen stämde att Olof Palme var skjuten till döds.

Jag undrade också om han trodde de skulle ta mördaren och på det sade han bestämt: "Ja". Ett par år tidigare hade farsan med ännu större tvärsäkerhet berättat att Herreys skulle komma sist i "Eurovision Song Contest" 1984 och hur det gick där kommer vi väl alla ihåg (haha)

Nu tillbaka till allvaret. När vi kom fram till Arboga och skolan där tävlingen skulle genomföras vajade flaggorna på halvstång.

På de här dryga 30 åren har det hänt otroligt mycket i Sverige. Både på gott och ont. Bara en sådan sak att Sveriges statsminister sent en löningsfredag promenerade en längre sträcka mitt i centrala Stockholm utan livvakter är idag helt otänkbart!

Man kan säga att lilla Sverige inte var förberedd någonstans på en händelse av den här digniteten och polisen gjorde till en början massor av fel och tveksamheter. Bara en sådan sak hur man spärrar av en brottsplats skulle idag göras på ett helt annat sätt och på en mycket större yta.

Visste ni t.ex. att först klockan 10.00 påbörjades en brottsplatsundersökning och avspärrningen var i början mycket begränsad och många människor rörde sig under mordkvällen, natten och morgonen i området och det gick t.ex. bra att kasta in blommor på mordplatsen!

De enda spår som förövaren lämnade efter sig var två kulor varav ena kulan återfanns på morgonen efter mordet och den andra återfanns ytterligare en dag senare vid lunchtid. Jag har också för mig att åtminstone en av kulorna hittades av en privat person.

Vi kommer aldrig få svar på vem som sköt Palme, men min uppfattning har alltid varit att det var en ensam galning och att inte någon organisation legat bakom. Hade det varit en organisation, så är jag ganska övertygad om att någon skvallrat eftersom belöningen är och var så pass stor och definitivt nu efter så lång tid.

Jag tycker också mordet till skillnad mot vad spaningsledare Hans Holmér ansåg att det genomfördes amatörmässigt. Det finns fler som antytt att det var en professionell mördare, men jag delar som sagt inte den uppfattningen. Hade det varit ett proffs med en organisation i ryggen, så hade mördaren inte missat Lisbeth Palme som nu "bara" blev lindrigt skadad av en ytlig sårskada på ryggen och jag tror också man hade använt en ljuddämpare och ett annat vapen.

Sedan finns det väl även uppgifter om att mördaren stannade till och tittade på Lisbeth Palme innan han började springa från platsen vilket också känns lekmannamässigt.

När mordet ägde rum i Stockholm, så var Hans Holmér på väg mot Sälen för att delta i Vasaloppet för 18:e gången i rad. (15 stycken målgångar finns noterat på results.vasaloppet.se och den sista var 1985). Under natten sov Holmér och hans flickvän på Scandic Hotell i Borlänge för att senare fortsätta sin resa.

Under morgonen den 1 mars fick Holmér av receptionisten veta att Palme blivit mördad, varför han genast avbröt sin resa och begav sig till Stockholm. Hans Holmér utsåg sig själv till spaningsledare för mordutredningen.

Personligen tror jag det var Christer Pettersson som mördade Palme.
Jag gör det på grund av följande saker:

* Pettersson har av Lisbet Palme utpekats som gärningsman.
I tingsrätten var hon absolut säker på att Pettersson var mördaren. Notera dock att hon innan sitt utpekande av Pettersson fått förhandsinformation av åklagaren om att den misstänkte var missbrukare! När hon sedan vid videokonfrontationen pekade ut Pettersson var hennes första kommentar "Det ser man vem som är alkoholist".

Jag har också för mig att de andra i videokonfrontationen var poliser och så här skulle det aldrig gå till idag. Det är häpnadsväckande! (Peters anm.)

* Pettersson har av ett vittne utpekats ha befunnit sig utanför biografen Grand omkring klockan 23:00 på mordkvällen.

* Pettersson har själv erkänt och polisutredningen har på annat sätt visat att han har befunnit sig i området under mordkvällen.

* Gärningsmannen har enligt vittnen rört sig på ett sätt som överensstämmer med Petterssons sätt att röra sig. Andra vittnen menade dock att mördaren rörde sig smidigt.

* Pettersson har inte alibi för mordet, men har försökt få andra att ge honom ett.

* Pettersson knivhögg den 20 december 1970 en för honom okänd person till döds på Kungsgatan i Stockholm. Det skedde i samma kvarter som Palmemordet.

* Vad bombmannen Lars Tingströms berättade på dennes dödsbädd 1993.

Alla saker ovan sammantaget gör någonstans i att jag landar att det var högst sannolikt troligt att Pettersson var mördaren.

Att Christer Pettersson blev friad i hovrätten har jag full förståelse för.
Bevisen räckte inte och utredningen hade kantats av alltför många misstag.

Eftersom Christer Pettersson gick bort 2004 och Lisbet Palme så tvärsäkert pekade ut honom som sin mans mördare, så kommer vi aldrig kunna få någon dömd för mordet och därför kan man lägga ner mordutredningen.

Möjligtvis med ett undantag! Kan du trolla fram vapnet, jackan som bör innehålla spår av t.ex. krutrester (om du inte tvättat den och t.ex. förvarat den i en plastpåse), ha ett utseende som är snarlikt Pettersson och dessutom kan bindas till området och tiden för mordet, så kan det möjligtvis gå.

Du lär sedan också behöva erkänna och kunna lägga fram en hyfsat detaljerad redogörelse för hur det gått till gärna med stöd av en anhörig eller vän som backar upp din berättelse.

PS. Över 130 personer har erkänt mordet DS.

Källor: Palmemordet på Wikipedia --> här

Det sker ofta skolskjutningar i USA och redan i år har det varit 18 stycken och då har vi inte ens kommit in i mars. Nu säger Donald Trump att han är för att lärare ska kunna bära vapen för att kunna stoppa skolskjutningar och även att dem som bär vapen ska belönas!

"En lärare skulle i så fall bära ett dolt vapen. De skulle få speciell utbildning",
Donald Trump

Troligtvis måste Trump vara USA:s mest korkade president genom tiderna och skillnaden mot Barack Obama är enorm. Jag säger det igen och jag kommer säga det igen. USA borde i stället göra något konkret åt deras alldeles för liberala vapenlager.

Bert Karlsson ska försöka rädda Kristdemokraterna och siktar på tio procent.
Tillsammans med Ebba Busch Thor bildar paret "skönheten och odjuret" och just nu ligger partiet på 2,7 procent i den senaste undersökningen. Jag anser Bert Karlsson vara en rejäl risk för Kristdemokraterna, men det kan väl knappast bli sämre, eller??

Jag har nu lämnat in ansökan till "elkraftsingenjör" och sedan får vi se hur det blir och går. Om flera sökande får samma poäng sker följande rangordning: Särskilt prov i matematik, särskilt prov i svenska samt gruppintervju. Det förstnämnda väger tyngst och så vidare.

Urvalsproven sker under vecka 23.
Antagningsbesked skickas ut under vecka 25
Sista svarsdag för att tacka "Ja" till erbjuden plats: 26 juni
Kursstart: 7 augusti
Sista antagningsdatum för reserver: 14 augusti


565 härliga foton på Facebook från Ironman Vichy (Frankrike) 2017 --> här.
Vad jag förstår är det från båda tävlingarna på distanserna halv- och Ironman.

Ironman Kalmar hade premiär 2012 och den här videon kom några månader efter den tävlingen och innehåller många klipp från just Kalmar med omnejd, men också från några andra tävlingar i Europa ...

I går hade jag en riktigt bra träningsdag. Fortsätt så och det blir nog ganska bra! Det blev ungefär 13 km stakning i konstsnöspåret och sedan under kvällen blev det 30 minuter på trainern och därefter 30 minuter löpning. Ett så kallat "brickpass" (cykel-löpning efter varandra). Tänka sig ett "brickpass" redan i februari och ifjol kommer jag inte ens ihåg om det blev något brickpass på hela säsongen eftersom jag ansåg mig behöva enskilda kvalitetspass. Så dåligt tränad och förberedd var jag.

Patrik Nilsson sägs träna 30-35 timmar i veckan och Åsa Lundström som för övrigt sagt ja till Ironman Kalmar 2018 ligger uppemot 30 träningstimmar i veckan.

Som motionär och där jag är just så får man smyga igång lite både vad gäller i intensitet och mängd, men jag känner mig hoppfull.

Jag läser mycket nyheter på nätet och den stora favoriten bland nyhetssidorna är SVT Nyheter. Sakliga och bra nyheter. Rekommenderas varmt även som app!

Sedan tycker jag Expressen spottat upp sig och jag trodde aldrig jag skulle säga att jag numera mycket oftare surfar in på Expressen än Aftonbladet. Men sedan tycker jag båda sidorna har för mycket skvaller och sensationsnyheter, så det kanske enbart blir SVT till slut.

Svårt få plats på servicehus trots många lediga lägeheter
Jag reagerade på artikeln --> här varför det ska vara så svårt att få plats på servicehus. Jag tycker det är väldigt dåligt när det finns så många lediga platser som inte utnyttjas. Morsans gamla lägenhet är t.ex. ledig.

Jag är också lite fundersam att det gick så pass lätt för morsan. Kanske var det för att jag låg på? Som läget är nu med ett amputerat ben är det givetvis annorlunda, men så var ju inte situationen för ett år sedan.

Fotrally
Att den tredje april klockan 12.00 släpps ytterligare omkring 130 stycken platser till Fotrally 2018. Ni har fortfarande chansen alla tuffingar. Upp till bevis! ;-)

Cameron Wurf när han kliver av cykeln i Kalmar. Han har cyklat de 182 kilometerna som banan är på 4:14:26 och det var inga bra förhållanden som gällde med mycket blåst. Utan någon klunga eller draghjälp landade hans snitt på 42.92 km/h.

Kul också att se att han var typ ensam av proffsen att cykla utan diskhjul, men det gick som syns bra ändå ;-)
I Kalmar sprang han sedan maran på 3:00:37 och blev tvåa totalt.

På VM på Hawaii ett par månader senare cyklade han sedan på banrekordet 4:12:54 och fixade maran på 3:19:28. Han hamnade på plats nummer 17.

Patrik Nilsson blev åtta med tiderna: 48:34, 4:29:02 och 2:55:51.

Förutom att vara proffs i triathlon, så har Wurf även varit cykelproffs för bland annat Cannondale teamet. Och 2004 representerade han Australien vid OS i rodd!- Då var det dags igen och jag är riktigt sugen, men hur gör man?


Tisdag
Anmäld och betald till "Uppsala Triathlon" som avgörs söndagen den 10 juni. Jag valde olympisk distans och har tidigare kört i Uppsala. De har rabatt på anmälan just nu och 400:- tycker jag det kan vara värt för att få simma i Fyrisån och sedan går cyklingen och löpningen på avstängda gator i centrala stan. Jag åker dit för att ge järnet och få reda på hur jag ligger till i förberedelserna.

* Uppsala Triathlon hemsida --> här

OBS! startlistorna under anmälan är uppdaterade och jag ligger högst upp i min klass olympisk motion och förhoppningsvis ligger jag först även när resultatlistan publiceras (haha). Anmälningslistorna ses även från förbundets tävlingskalender --> här


Har börjat försöka äta bättre frukostar och numera lagar jag uteslutande all mat själv. Jag börjar morgonen med något lättare som kaffe och några mackor gärna med ost och t.ex. paprika på och sedan efter ett par timmar blir den en rejäl tallrik med gröt som jag brukar toppa med t.ex. nötter och honung.

Fruktsmoothie i mixer med yoghurt gillar jag också. Jag har ofta råa ägg och blåbär som innehåller antioxidanter. Blåbär innehåller mycket vitaminer och sägs vara bra för bland annat ögonen och magen.


Det här kortet på mig och morfar hittade jag på vinden. Jag fick dåligt samvete och tog ner det och köpte en ram. Morfar har betytt oerhört mycket för mig och jag har honom att tacka för jättemycket. Fotot är visserligen lite skadat, men jag har ett mindre i färg som är oskadat och som jag tänkte förstora upp och sätta där i stället.
På kortet tittade morfar på mig och nu tittar jag på honom, men ibland känns det som han fortfarande tittar på mig ...Jag kan inte låta bli att skratta åt de här spam-mejlen jag får. Jag har fått massor av liknande som detta ovan och svenska språket är inte det bästa. Och nej! Jag klickar inte på några länkar och förstår inte varför jag får dem.

Har ni hört talas om Dahlsjöfallet?
Sådana här mysterier går jag igång på och det var först när jag såg "Veckans brott" som jag hörde talas om Dahlsjöfallet. Fyra grabbar som försvann spårlöst samma dag år 1965 och fortfarande finns inga spår av dem! Ett gäng som var på tre personer och den andra var solo. Inte ens bilen en blå Volvo PV 444 som de tre grabbarna hade har återfunnits.

* Pojkarna har varit försvunna i 52 år --> här
* Anne-Christine sågar GW:s teori om försvunna brodern --> här

Vi vann ett silver
"Vi vann ett silver", sade Charlotte Kalla efter stafetten, men jag anser att Sverige tog ett silver. Det var ju till och med på den nivån att hela Norge förväntade sig att Stina skulle ta Björgen i spurten efter den resan Stina Nilsson fick i rygg på norskan.


Ironman Kalmar utsålt
Som ni kanske redan vet så utökar Ironman Kalmar antalet startplatser från 2 750 till
2 850. Jag gillar det faktiskt inte alls eftersom det redan är alldeles för trångt på cykelbanan. Det har både med säkerhet och att det ska vara rättvisa förhållanden då det ska vara tolv meter mellan två tävlandes framhjul till framhjul. Annars räknas det som drafting och ger fem minuters tidsstraff (blått kort).

Bilden ovan visar hur det kan och ofta ser ut. Men nu när det är så många startande så blir den här regeln i praktiken (nästan) omöjlig att efterleva åtminstone för den stora massan såvida du inte tillhör toppen på simningen/cykeln eller är bland de sämsta eftersom det där inte är lika trångt på banan.

Skulle man köra efter regelboken till 100 procent så skulle du ofta bli tvungen att sluta trampa, kanske bromsa eller öka farten. Det skulle bli väldigt omständigt och jobbigt eftersom du vill sträva efter att ha så jämn fart som möjligt.

Det jag faktiskt tycker är värst är just säkerheten eftersom med så här många tävlanden, så blir det extremt många omkörningar och oftast där flera cyklister finns i bredd. Sedan så har man inte samma överblick från en tempocykel som från en traditionell racer som du har på t.ex. Vätternrundan.

Trots att Kalmar är slutsålt, så kan du alltid köpa en plats från deras officiella resepartner "Nirvana" för Ironman --> här. Som vanligt handlar det enbart om pengar och du får då betala:
"För att säkra din plats till 2018 behöver du lägga en ej återbetalningsbar deposition på £200/€225 per plats. 150£ av denna deposition kan användas till logi för ett av de hotell Nirvana samarbetar med. Startplatsen kostar 6 000 SEK + 8 % Active fee, vilken betalas direkt till IRONMAN via en unik registreringslänk".

- Jag räknar snabbt ut att Ironman Kalmar enbart på knappt 3 000 startande drar in ca 15 (!) miljoner bara på startavgifterna! Men då ska man också komma ihåg att man deltar i en väldigt bra tävling med bästa tänkbara service och som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Inte på den nivån i alla fall.

Tävlingar 2018
Kalmar blir det stora målet, men jag kommer åtminstone köra någon tävling innan Ironman. Vansbro Triathlon känns given då det är en bra tävling som ligger rätt i tiden och det är dessutom inte så långt att åka. Ett säkert kort!

I år kommer Vansbro satsa mer på motionärerna enligt artikeln --> här, men för mig spelar sådant ingen större roll. Jag har också noterat att i princip alla triathlon tävlingar numera har problem och allt svårare att få startande undantaget är dock Ironman trots att priserna är skyhöga både på boende och startplats.

Jag kör helst medeldistans = halvironman, men där finns det inte så mycket att välja på enligt tävlingskalendern --> här, så därför kanske det blir någon olympisk distans.

Stockholm maraton? Nja, jag tror inte det. För två år insåg jag att springa en mara som du maxar sliter mycket på kroppen och det tar sedan någon vecka innan du på allvar kan börja prestera och träna hårdare vilket inte är optimalt inför Ironman där kontinuitet är viktigt och ett av ledorden. Då funkar det faktiskt bättre att köra två på medeldistans även om en sådan tar längre tid att genomföra än ett maraton.

50 km i OS
Jag funderar på herrarnas femmil nästa lördag. Det är väl den mest klassiska och fina man kan få vinna på hela OS och av svenskarna tror jag faktiskt en del på Daniel Rickardsson. Jag tror han kommer överraska och förhoppningsvis ta en medalj! Han är den av de svenska som är mest van att köra långlopp och klassiskt passar honom bra.

Norge kommer att ställa upp med som det verkar: Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Johannes Hösflot Kläbo och Niklas Dyrhaug med Didrik Tönseth som första reserv.
Alla norrmän har kapacitet för medalj, men jag tror faktiskt de kan floppa!

Kläbo har aldrig kört en femmil tidigare och det är garanterat negativt.
Kläbos chans är i så fall att det kommer gå väldigt lugnt och att han avgör i spurten, men numera brukar inte femmilarna se ut så utan det kan och brukar bli hårdkörning flera gånger under ett lopp.

Sundby är en kapacitetsåkare, men jag tycker i år inte han har det där lilla extra! Han är en dålig spurtare och jag ser inte han som vinnare såvida det inte blir ett lugnt lopp i 45 km.

Niklas Dyrhaug har varit petad under hela OS och jag tror inte på honom på grund av detta och jag tvekar även på Holund.

Tipset redan nu blir därför så här:
1. Dario Cologna 2. Daniel Rickardsson 3. Alexey Poltoranin och 4. Alex Harvey

Söndag
Blev ett långpass på förmiddagen på närmare två mil och under två timmar.
Jag försökte hålla nere tempot och det lyckades. Det viktigaste med dessa pass är att bygga uthållighet samt hårdhet och lära kroppen att använda fett som energikälla. De långa passen är också viktiga för att lära kroppen att jobba under lång tid och bygga upp senor och ligament. Jag tror de här passen är väldigt viktiga inför komma skall, men man ska vara försiktig med att springa för fort då farten får komma på andra pass.

För två år sedan började jag med dessa pass någon vecka efter Vasaloppet, men då var jag lättare i kroppen och bättre tränad ;-)

Det gick inte alls för killarna i dagens stafett. En femte plats är inte godkänt då man vunnit OS både 2010 och 2014.

Jag läste att vallachefen Urban Nilsson bad om ursäkt för de dåliga skidorna på de klassiska sträckorna då han sade så här i TV: "Jag ber om ursäkt till grabbarna och svenska folket som tittade på tv. Jag ber om förlåtelse", säger Nilsson till SVT Sport --> här.

Efter damernas stafett var det många som kritiserade Anna Haag på sociala medier, men sedan var det dem som försvarade Haag då hon enligt Expressen --> här "bara" var 24 sekunder sämre än Kalla. Men enligt mig kan man inte riktigt jämföra så eftersom det t.ex. är mycket lättare att ligga bakom någon eller i en klunga när man åker skidor. Hade Anna Haag haft Kallas utgångsläge, så tror jag det hade skiljt mycket mera!

Haag Vs Kalla? Kalla är en kapacitetsåkare som kan växla tempo och spränga de allra bästa och den förmågan har inte Anna Haag ;-) Men om det sedan hade gått bättre med Ida eller Hanna det kan vi ju inte veta ...

Inför Vasaloppets vintervecka 2018:
län för län, de största föreningarna, anmälningsläget --> här

Vilken otroligt spännande stafett!
Och måtte denna otroliga Charlotte Kalla få vara i slag över tremilen. Nästa söndag går damernas 30 km i klassiskt stil och det är masstart som gäller. Jag hoppas och tror vi kan få se en svenska som spränger hela fältet. Det vore häftigt och något jag sent kommer glömma. Men man ska komma ihåg att Kalla aldrig riktigt varit bland medaljörerna på den här distansen då hon trivts mer på de kortare, men jag tror det kan bli annorlunda nu.

Om vi går tillbaka till dagens stafett, så tappar Haag väldigt mycket, men Kalla gör en monstersträcka.

Ebba gör det sedan väl helt okej även om norskan hämtar in i princip hela försprånget. När sedan Stina med lätthet som det ser ut går med Marit Björgen så trodde jag helt på Sverige och jag blev både förvånad och besviken när Stina inte kunde matcha. Jag tror inte ens Björgen trodde på det själv.

Men för Astrid Uhrenholdt Jacobsen är jag glad att det blev norskt OS guld.
Då tänker jag inte framför allt på hennes dåliga sträcka utan det hon tidigare varit med om i OS sammanhang. Dagen innan OS i Ryssland så gick hennes bror och träningskamrat plötsligt bort. Hon valde dock att fortsätta, men blev utan medalj.
Fyra år innan det så blev det heller ingen medalj i OS. Så stort grattis Astrid till OS-guldet!! Det är du värd ...

Kan herrarna försvara guldet imorgon? Nja, nä! Jag skulle bli oerhört förvånad om inte Norge vinner. Då skulle typ hela laget behöva valla bort sig och det tror jag inte kommer hända. Det verkar råda stabila förhållanden i Sydkorea.

Igår besökte jag jobbet. Det bjöds på bland annat hamburgare eftersom det är sista dagen innan postnumren 724 60 t.o.m. 724 64 flyttar till Erikslund och den nya hubben.

Senare i mars kommer många flera postnummer komma till hubben där det sorteras för att sedan utdelas från Kopparlunden. Det var kul att träffa alla kollegor och jag var kvar i några timmar.

Besökte Ikea under kvällen eftersom jag skulle köpa några saker som morsan beställt. När jag var i princip helt klar gick larmet och hela byggnaden inklusive garaget fick utrymmas. Klockan var 19.40 och vi fick vänta till 20.00 innan de meddelade att vi fick komma tillbaka imorgon!


Lördag
Det är tur att vi har tjejerna! Det är dem som verkar ta gulden ;-)
Som vanligt är det längd och skidskytte som intresserar mig allra mest. Inför tjejernas stafett på 5 km funderar jag och tycker det är fel att Anna Haag får chansen före Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter. Jag tycker Hanna var värd chansen och bland de tre har hon de två bästa placeringarna i OS så här långt.

Sedan kommer Charlotte Kalla gå på andra sträckan och jag undrar om jag inte hellre hade satt henne på nr 3. Varför? Jo, därför att hon är den enda som realistiskt kan åka ifatt en norska och kanske t.o.m. förbi. Nu spelar man ut Kalla redan på sträcka två och då kan det bli så att en formtoppad Ragnhild Haga åker ifrån Ebba Andersson och då är nog guldchansen borta!

Stina Nilsson Vs Marit Björgen? Kommer dem in på ett upplopp är det fördel Sverige.
Växlar dem lika ut på den fjärde är det kanske 60-40 i fördel till norskan och givetvis lär Stina enbart ta ryggen och försöka gå med för att sedan försöka spurta ner norskan.

Norge väljer att peta Heidi Weng och alla verkar tycka det är rätt, men jag hade inte gjort det ;-) Jag tycker faktiskt Norge gör en liten chansning som sätter in Astrid Uhrenholdt Jacobsen som inte kört i OS mot Kalla.

Jag tycker Heidi Weng ändå förtjänar åka och hon har kört samtliga stafetter i mästerskap för Norge sedan 2012. Weng kunde ha fått kört den första och hade garanterat hängt av Anna Haag ;-)

Weng blev nia på skiathlon, elva på sprinten och elva på 10 kilometer fritt i Pyeongchang, men i Norge räcker det inte ;-) Lägg därtill att Weng leder Världscupen överlägset och vann Tour di ski.

Norge ställer upp med Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga och Marit Björgen.

Onsdag
Pluggat idag och sedan blev det även 15 km skidor. Det har inte varit något intressant på OS idag, men imorgon blir det både längd och skidskytte. Jag tror Kalla har bra chans på favoritdistansen.

Har inte känt någon harmoni på slutet även om det känns bättre just nu.
Jag tror jag funderar lite för mycket på framtiden och jag är liksom osäker på vad som ska hända och vilken väg jag ska gå. Det kan vara både med det ena och det andra. Jobb, utbildning, kärlek, familj, projekt jag har på G, tävlingar, träningar och kanske hoppa på utbildningen till elkraftsingenjör som startar 7:e augusti. Såg att dem nu plockat bort några tidigare förkunskaper som var nödvändiga, men det var ändå inget som påverkar mig.

Vad som är positivt är att jag är igång med träningen och där går det bra just nu.
Skönt!

Ebba 10 år: ”Charlotte Kalla är ganska duktig
För drygt tio år sedan fick TV-publiken träffa Ebba Andersson för första gången --> här

Här gör Stina Nilsson, 4 år, sin första segerintervju --> här

Årets Ironman Kalmar är sedan en tid tillbaka slutsålt och man har utökat antal startplatser till 2 850 vilket är 100 mer än förra året --> här


55 000 idrottsmän runt om i världen har röstat fram Ironman Kalmar som nummer 1 i världen i kategorin "Race to recommend to a friend". Hela listan och massor av andra nomineringar --> här.

Cameron Wurf var tydligen på träningsläger med Chris Froome i bergen i Frankrike inför Kalmar 2017. Det låter ju helt sjukt. Läs artikeln från Barometern --> här

Vasaloppet Vs Ironman Kalmar
Vasaloppet är Sveriges mest klassiska och kända tävling, men för en motionär som upplevelse skulle jag vilja ranka Ironman som mycket häftigare. Livepubliken och hejaropen är betydligt fler under Ironman och många av blåbären får ju en helt otrolig support inne i centrala Kalmar och inte bara där. Videon ovan är filmad från en motorcykel och är sista målgången i Kalmar 2017. Klockan var en bit efter 23.00 ...

* Tio myter om mat och träning --> här


Kärlek och sex i Japan
Jag råkande fastna framför en dokumentär igår kväll på Ur play på SVT --> här.
Det hette "Kärlek och sex i Japan" och det var bland det märkligaste jag sett på länge. Och som vanligt är det vi män som verkar vara de mest sjuka och säregna könet.

I Japan har dem stora problem med att träffas och få till det om man säger så.
En fjärdedel av alla mellan 30 och 40 år är oskulder och det föds extremt lite barn. Många killar verkar föredra dataspel och seriefigurer före äkta vara eller också köper man en docka som ser ut som en riktigt människa för 50 000:-

Många unga människor tränar bort sin blygsel med hjälp av professionella flick- och pojkvänner som dem hyr för ett par timmar. Det är inga sexuella tjänster i den bemärkelsen, men däremot betalar dem dyra pengar för att träffa någon av det motsatta könet och hitta på saker och få prata ;-)

Kvinnor som vill uppleva drömdagen i brudklänning, men inte gifta sig med någon köper sig ett storslaget solobröllop för dyra pengar!

VM i Ironman
När man ser Lionel Sanders springa på Hawaii ser det inte ut att (kanske) gå så fort.
Han springer också väldigt kantigt och det ser lite tungt ut. Trots det avverkade han maran på 2:51:53! Efter att innan ha cyklat på hiskliga 4:14:19. Spola gärna fram till 45 minuter i videon nedan och notera Sanders ansiktsuttryck. Efteråt satte han upp bilden när han blir omsprungen av Patrick Lange framför sitt löpband!

Jag hade också lite fel om vinnaren Lange då han faktiskt sprang några sekunder snabbare 2016 än 2017. Han har banrekordet både på totalen och löpningen med 8:01:40 respektive 2:39:45 ;-)

Det var ett ganska märkligt lopp i morse. Herrarnas 30 km skiathlon.
Slutsegraren Simen Hegstad Krüger stod på öronen (hans eget fel!) direkt efter starten och drog med sig ett par ryssar i fallet. Han bröt dessutom staven och låg sist av alla.

När dessutom Iivo Niskanen kör fullständigt skoningslöst längst fram i täten, så trodde i alla fall jag att denna Krüger skulle vara chanslös på medaljerna. Även om han inte ramlat, så hade jag inte haft honom som medaljkandidat, men kommer man från Norge och får åka OS i längdskidor, så är man bra ;-) Alla fyra norrmän var bland de tio bästa. Tre dessutom bland de tre första!

Och det blev ingen svensk succé där Marcus Hellner blev bäste svensk på en tolfteplats och medaljhoppet (?) Calle Halfvarsson var aldrig framme i tätklungan och bröt halvvägs då han gick in i väggen (Calles egna ord). Daniel Rickardsson nr 14 och Jens Burman nr 17. Jag tycker i alla fall Burman överraskande positivt, så cred till honom! Han är ju också klart yngst av de svenskar som i dag körde ...

För er som gillar triathlon rekommenderar jag den här välgjorda videon från VM. Publicerad för några veckor sedan.

Cameron Wurf som satte banrekord på cykeln med 4:12:54 på Hawaii är som kille som var tvåa i Kalmar och där cyklade han "bara" på 4:14:26. Min kompis som tittade hann knappt med att se honom när han var inne för att vända i Kalmar. Han var typ den enda av proffskillarna som inte körde med diskhjul ;-)

Josh Amberger även han från Australien var överlägsen på Hawaii på simningen med 47:09 och förra året vann han halvironman i Jönköping.

* Resultat från Hawaii --> här
* Resultat från Kalmar --> här


Pinsamt få svenskar på invigningen!

Lördag
Det gick ju bra imorse och ganska bra tippat måste jag säga. När Kalla gjorde rycket i backen såg det ut som att ingen ens vågade försöka gå med. Jag tror hon där hade ett mentalt övertag på de andra tjejerna efter vad hon visat tidigare i världscupen.

De norska tjejerna var ovanligt bleka förutom denna superkvinna Marit Björgen. Om vi jämför Kalla Vs Björgen innan dagen så var det 2-6 i OS-guld, 2-18 i VM-guld och 12-112 (!) i VC-segrar till norskans fördel.

Efter Ebbas insats idag och Norges mindre bra insats kan det bli en spännande stafett!

På tal om herrarna imorgon, så hoppas jag och tror ingenting. Får vi en svensk bland de tio bästa är väl det rimligt. Sedan har vi två någonstans mellan 15-25 och är Burman med, så blir han inte bland de 30 bästa.

Många överviktiga
Jag läste nyligen att fetman breder ut sig i länet och att mer än hälften är överviktiga i Västmanland. Och andelen ökar och jag är väl numera också en av dem.

Jag fick en chock själv när jag vägde mig i morse. Efter frukost och i kalsonger visade vågen på hiskliga 84,5 kg! Tre veckor utan brevbäring och mycket framför datorn har tydligen gjort sitt. Jag är ändock hyfsat nöjd med min träning, men nu blir det rättning i ledet. Jag har stora planer inför Kalmar och ett delmål kan väl vara att väga 80 kilo till den 28/2. Det bör gå.

Jag sprang 10 lugna kilometer senare och efter det kollade jag vågen lite nyfiket som då visade lite drygt 83.

Fredag
Har inte fått särskilt mycket gjort i dag. Kollade lite på OS-invigningen, men det är först i morgon det blir intressant på riktigt. Jag tror Charlotte Kalla har stora chanser! Men ska man vinna behöver flera saker stämma.

På distansloppen i vinter har Kalla imponerat mest och jag tror skiathlon passar just en som är totalt bäst eftersom det är masstart och två stilar. Att vinna en masstart eller individuell start i t.ex. klassisk stil tror jag är klart svårare för Kalla. Jag tror det här loppet kan vara Kallas största guldchans.

I OS är jag klart mest intresserad av längdskidorna. Hockeyn är långt efter.
Tiderna på lördag är klockan 08:15-09:15 Skidor, skiathlon, damer 7,5 km + 7,5 km (Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson, Anna Haag).

Okej, då! Jag tippar de svenska tjejerna då. Jag tror Charlotte Kalla avgör i sista backen. Där knäcker hon Heidi Weng ;-) En annan sak om Kalla. De sista bilderna jag sett på henne, så tycker jag mig kunnat se en mer slimmad Kalla än någonsin. Inget jag läst eller hört, men jag tror jag har öga för detaljer. Jag tror hon kan vara ett par kilo lättare. 1-2 kg typ.

Följande placeringar på de blågula Stina Nilsson (13), Ebba Andersson (11), Anna Haag (19). Jag tror det är få som har Ebba som nummer två av svenskorna. Men jag tror hon överraskar!

Jag läste att 110 000 kondomer ska placeras ut i OS-byarna och det ska tydligen vara rekordmånga i det här sammanhangen. Spelens talesperson Chung Geun-Sik säger att många av kondomerna kommer att tas hem av deltagarna som souvenirer och att dem inte räknar med att idrottarna använder alla.
- Om jag är förvånad? Nä! ;-)

* För mycket snö i Vasaloppsspåret --> här

Torsdag
Det blev en tur på skidorna idag och jag åkte väl ungefär 12-13 km vilket är ganska lagom när man enbart stakar. Det är väldigt många som åker i det här förhållandevis korta skidspåret och det finns säkert mycket smuts som gör att glidet blir dåligt. Det känns ofta som ett sugande före. Jag åkte idag på mina tävlingsskidor som var fixade, men jag hade inget fluor i glidvallan och det hade nog behövts om du vill få ett bättre glid. Annars får man se det så att ju tyngre det går desto bättre träning!

Efter att ha pluggat ganska mycket den här veckan har jag idag känt att jag behövt en vilodag hittills.

Var finns jobben om fem år?
Enligt en artikel hos SVT --> här är utsikterna mycket goda för installations- och serviceelektriker.

En annan artikel hävdar --> här att det är svårare att få jobb som vaktmästare, butikssäljare och brevbärare då konkurrensen om dessa jobb är hård.

Min arbetsledare berättade att hos oss hade från julen 2016 till julen 2017 ungefär hälften av våra styrka på drygt 40 stycken valt att sluta och börjat andra jobb eller gått till studier. Det är extremt många!

Härliga bilder från VM senast. På många sätt en märklig tävling då det hände mycket. Tjejer och killar som gick loss på simningen, banrekord på cyklingen och banrekord på totaltiden av Patrick Lange från Tyskland efter en helt makalös löpning! Här ska man komma ihåg att varken banan eller de speciella förhållanden som råder på Hawaii är till någon fördel.


Sedan måste man beundra Daniela Ryf som vann tjejernas för tredje gången på raken. Hon har inga svagheter och dänger många av pojkarna! Ganska storväxt för att vara triathlon tjej på den här nivån, men otrolig kraftfull. Hon är väl skidåkningens Marit Björgens motsvarighet när det kommer till triathlon ;-)

I dag tog jag lite sovmorgon. Jag var trött!
Funderar en smula på framtiden och det kan man ju göra. Ska jag gå framåt, till vänster, höger eller kanske backa? Ibland har jag känslan att man inte ska ha för bråttom och den där vägen blir förhoppningsvis klarare längre fram.

Det går bra nu
Försvarsmaktens nya helikoptrar kostar 200 000:- i timmen att flyga. Heja!
De 18 helikoptrar som Sverige köpt skulle ha levererats 2009 och nu nio år försent har Sverige fått alla helikoptrar, men "bara" fem är helt färdiga ;-) Läs mer --> här.

I dag tänkte jag laga till fisk, men jag funderar på hur jag ska laga till torskfilerna så dem blir godast. Och borde jag inte ha potatis till? Men jag har ju bara pasta, men ska kanske gå iväg till Matöppet och handla. Vilka bekymmer, va!

Jag tror inte det kommer bli något Öppet spår! Det är ju mindre än tre veckor kvar och jag tycker jag tränat för lite. Men jag är glad att jag är igång med träningen och förhoppningsvis kommer det även bli lite rullskidor till våren och sommaren.

96-årige Olof Oscarsson i Köping vill till ett särskilt boende i Köping på grund av vacklande hälsa, men kommunen säger nej --> här. Roger Eklund (S), ordförande för ansvarig nämnd i Köping borde skämmas å det grövsta!

Jag läser att i en opinionsundersökning från oktober 2016, så hade 23 procent av de tillfrågade ganska stort eller mycket stort förtroende för Postnord. Nu har siffran åkt ner till tio procent, enligt SvD. Tragiskt tycker jag och inte roligt alls att läsa.

Enligt SvD:s undersökning har 23 procent ganska stort eller mycket stort förtroende för SJ i dag. I oktober 2016 var siffran 19 procent.

Här kan ni få läsa en artikel från Seko tidningen om en brevbärare i Stockholm --> här.

Stockholm har alltid varit lite skyddad verkstad och till Andreas Asp, klubbordförande för Seko Posten i Stockholm som idag inte längre har hört talas om fyra flöden, så hälsar jag honom varmt välkommen till Västerås! Och här kan han inom kort även få bekanta sig med IPM, integrerad produktionsmodell. Som sagt det råder olika förutsättningar beroende på var man jobbar i landet ;-)

Nu funkar belysningen OK
Ni kanske vet att jag under flera år klagat på belysningen i framför allt Rönnbyskogen? Jag har mejlat Västerås stad åtskilliga gånger och sedan har dem skickat vidare till entreprenören eftersom lampornas timer inte funkat som dem ska.

Jag fick också till det att belysningen skulle bli enhetlig och lysa till klockan 23.00 på både Rönnby och Rocklunda. Tidigare gällde 22.00 och 23.00.

Jag har varit med om att belysningen slocknat när jag varit längst ute på Rönnby och det är inte särskilt kul. Det har ju med säkerhet att göra och många använder spåren till att träna löpning, stavgång, gå, åka skidor och rasta hunden. Men funkar inte lamporna är det svårt och särskilt när man inte kan lita på när de ska släckas.

I höstas när klockan ställdes om blev det riktigt dåligt och redan före klockan 21.00 släcktes belysningen. Jag tröttnade och Västerås stad tröttnade på mig (?) och valde att vidarebefordra mitt mejl till Västmanlands Fastighetsskötsel med kopia till mig.

Jag fick då svaret att: "Det låter mycket märkligt att delar av Rönnbyspåret är osynkat med resten. Vi har 2 astronomiska ur på Rönnbydelen. Det ena styr norra dela om träbron och det andra södra delen. På de astronomiska uren brukar det inte skilja nånting i mellan. Sedan styrs Rocklundadelen av 3 astronomiska ur. Vi har kontrollerat samtliga ur och de är inställda på samma tider".

- Jag sprang då ut och såg att delen före träbron närmast Norrleden var becksvart, men att den andra lös. Jag tyckte då att chefen själv kunde kliva ut och titta vid det aktuella klockslaget. Han återkom senare och jag hade ju rätt!

De valde då att skicka ut tekniker igen, men de hittade inget fel den här gången heller! De valde då att byta ut de astronomiska uren och numera funkar allt som det ska. Bra, va?

Jag kollade på "Husdrömmar" igår på SVT samtidigt som jag trampade på trainern. Ett ungt par med storslagna drömmer som precis hade gift sig och på impuls köper de en gammal skola från 1800-talet på Österlen som kräver en total renovering. 400 kvadratmeter och som de inte besiktar innan!

Jag reagerade direkt på den här tjejens sätt att uttrycka sig och tänkte stackars kille! Han kommer inte få det lätt. De har dessutom en stor hund och ska bli föräldrar inom kort.

När de sedan fått barn och har massor kvar att göra i detta jättehus får hon lappsjuka eftersom hon inte har några kompisar på Österlen och inte kan prata med hunden eller barnet. Hon väljer då att titta på en lägenhet i Malmö som hon vill köpa och kunna fixa till! Nu blev det väl inget köp, men ändå. Och hennes kommentar att man väljer kille efter vad svärfar har för jobb (läs snickare) reagerade jag på.

IRONMAN VIVHY 2017 - Ambiance from Les Films Du Grand Large on Vimeo.
Race with a smile ;-)

Måndag
Jäklar vad jag blev stel av löppasset igår. Även träningsvärk och gick som en gammal gubbe imorse. Hade även problem igår med skav på insidan av låren och min mindre bra fot blev väldigt stel. Jag var också rejält trött efter passet och fick mestadels vila hela dagen. Nu ett dygn efteråt är jag bättre!


I dag hämtade jag hem två el-böcker från bibblan. Skönt att man kan låna! Flera var dock utlånade. Det går väl lite segt med mitt pluggande och jag har vid ett par tillfällen fått mejla lärarna på skolan för att få hjälp med att komma vidare. Det är ganska mycket olika begrepp att hålla reda på och ibland känns det inte så konkret när det sedan blir olika uträkningar. Läromedlet jag köpt finns enbart på webben och jag skulle vilja ha mer utförliga förklaringar därav böckerna jag lånat.

Den 31-årige man som dödade en kvinna vid återvinningsstationen i Surahammar i somras bedöms ha varit allvarligt psykiskt störd vid gärningen och är det fortfarande uppger medier idag. Rättsmedicinalverket skriver därför att han bör dömas till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det här är ju ganska ovanligt numera (Peters anm.). Trots sin allvarliga psykiska störning har han kunnat arbeta som hantverkare.

Polisen utreder ännu en gruppvåldtäkt i Malmö
En misstänkt gruppvåldtäkt ska ha skett natten till i lördags i Malmö.
"Det är så att säga inte av överfallskaraktär. Det ska ha skett i en lokal i ett flerbostadshus", säger Nils Norling på polisen. De ser därmed inga omedelbara kopplingar till tidigare våldtäkter (Peters anm.)

Det är minst sagt rörigt i den skånska huvudstaden just nu. Till exempel så bevakas Malmös polishus dygnet runt av tungt beväpnade poliser sedan i fredags. Anledningen är flera insatser mot kriminella och sprängningar i anslutning till polishuset.

För att återgå till våldtäkterna så trodde GW för några veckor sedan precis som jag att förövarna kommer gripas. Att flera män samtidigt förgriper sig på kvinnor som dem inte känner är lyckligtvis väldigt ovanligt. Jag tror därför mycket väl att samma män kan ligga bakom dessa händelser i Malmö.

Vinterstudion: Träning och tips
Mathias Fredriksson tränar med Charlotte Kalla --> här

Söndag
Några minusgrader och med en sol från sina ljusa sida klev jag strax efter klockan elva ut och tog säsongens längsta löppass på ca 18 kilometer. Det blev ett ganska ryckigt pass utan klocka och med lite för hög fart stundtals. Jag sprang igenom Västerås centrala delar och fortsatte sedan efter vattnet mot Björnön.

Det var väldigt mycket folk ute och då och då faktiskt svårt att ta sig fram. Vissa visar också lite dålig respekt när man går tre i bredd med hundar, barnvagnar och kids samtidigt som man möter folk och jag fick sicksacka fram på väldigt hala gator med en del tempohöjningar för att hinna.

Jag hade inga broddar vilket var en miss för det varit väldigt halt på vissa partier och det var svårt att få bra grepp och kunna trycka ifrån på ett optimalt sätt.

Jag vände sedan vid bron vid Björnön och där var det helt fullpackat med bilar! Sedan tillbaka efter vattnet och på grusstigen som kommunen vill asfaltera medan de flesta andra inte vill enligt sociala medier och insändare i tidningar.

Jag brukar sällan titta på Melodifestivalen, men igår såg jag lite från första deltävlingen i Karlstad. Jag tyckte Renaidas "All the feels" var så bra att jag lade till den i min Spotify! Den gick sedan till andra chansen, men Expressens Anders Nunstedt satte en etta i betyg på Renaida. Hon ska tydligen även varit med i Idol och kommit sexa, men det tittar jag inte heller på


Blev en dag i stugan i helgen då jag var tvungen att vattna blommorna och fylla på mat åt fåglarna. Hann snacka med närmsta grannen när vi slet med snöskottningen. Det var ganska besvärligt att skotta då det frusit och var stenhårt på många ställen.

I stugan är det i princip alltid mer snö än i Västerås och det brukar även kunna vara någon minusgrad kallare. Beror det på höjden eller närheten till vattnet? För annars ligger platserna på ungefär samma breddgrad och drar man ett parallellt streck från Bubbarsbo hamnar man vid Önsta Gryta ;-)

På många platser är det rekord mycket snö och jag såg att en gammal kompis som bor i närheten av Gåltjärn utanför Härnösand har rekordet nu på 175 cm! F-n, det är ju min längd med ett par skor på fötterna (haha).

I slutet av 90-talet var jag tillsammans med en tjej från Hudiksvall och det var den gången hela Gävle snöade inne. Kolla --> här. Efter att ha tagit avsked i hennes bil med tårar i ögonen till Madonnas "The Power of Good-Bye" på radion hoppade jag på tåget denna söndag eftermiddag. Utanför Gävle tog det tvärstopp och vi blev stående någon timme innan de beslutade sig för att vända (!) och backa tillbaka (tror jag) till Hudiksvall. Det blev två extra dagar hos henne innan jag på tisdagen kunde åka hem till Västerås.


Vi får gratistidningar även i Bubbarsbo och dem håller väl minst lika hög klass som Västerås Tidning numera gör på onsdagar ;-) När jag hämtade tidningarna pratade jag med ytterligare en granne på samma gata, som är pensionärer och bor där permanent och han undrade när jag skulle flytta ut för gott, men jag sade att några sådana planer inte finns för närvarande.

Olika förutsättningar i Kalmar
När vi är inne på att jämföra tider, så är det även skillnad på t.ex. Ironman Kalmar från år till år. Jag brukar visserligen säga att en Ironman alltid är en Ironman oavsett väder och vind, men för sluttiden kan de yttre förutsättningarna göra en hel del. När jag gjorde mina 10.32 för ungefär 1,5 år sedan så var det i det närmaste perfekta Ironman vädret!

Nu senast var det klart tuffare och då är det såklart framför allt vinden som spelar stor roll för cykeltiden. Men även värmen på löpningen spelar roll och hur höga vågorna är i vattnet och hur strömmarna går.

På tal om cyklingen i Kalmar 2017, så har jag känslan att den var både knepig och jobbig. Jag tvingades ju bryta efter 12 mil efter krocken, men jag har ju mina erfarenheter dit! Jag vet också två duktiga herrar som har mycket bättre personbästa än mig och som valde att bryta efter cyklingen och på svaga tider på hojen dessutom. Anledningen vet jag inte och såg det först när jag helt nyligen kollade resultatlistan.

På Ironman handlar det egentligen inte om att cykla så fort man kan på cykeln, men det ska vara tillräckligt fort för att du också ska kunna springa fort och få en så bra totaltid som möjligt. Det här är en knepig ekvation!

Jag tror också att dem som hade effektmätare på cykeln 2017 kan ha haft stor nytta av den om man haft kontroll på sina värden och kunnat jämföra mot tidigare tävlingar och träningar.

2012 som var första Ironman i Kalmar vet jag var ett snabbt år! Visserligen var det en annorlunda bana det året, men 2012 gjorde många jättebra tider!

Att då jämföra 2017 mot t.ex. 2016 är inte helt enkelt. Man kan t.ex. kolla på hur många som lyckades ta sig under drömgränsen på tio timmar. Men då måste man också ha i åtanke att herrproffsen 2017 var både fler och snabbare än damproffsen 2016.

Min känsla säger också att fler kom till start 2017 än året innan då en del t.ex. blev magsjuka av pastabuffén. En gissning mellan tummen och pekfingret och som är högst personlig. Jag tror man får lägga på minst 15 minuter på 2016-års Ironman på mestadels cyklingen om man ska jämföra mot 2017-års med ogynnsamma vindar.

Men som sagt, så är det lite svårt att göra en helt vetenskaplig undersökning för då skulle man behöva kolla t.ex. alla cykeltider de här båda åren utan proffs och få fram ett snittvärde.

Men för att komplicera det hela ytterligare tror jag att det är lättare att cykla för fort mot den egentliga kapaciteten när det blåser mindre bra vindar. Du blir stressad när det inte går tillräckligt fort och då tar du i mer och detta gör att totaltiden blir ännu sämre!

Om du däremot vet dina begränsningar och kan dina värden, så får du acceptera din cykeltid och visa på kyla och rutin. Och då tappar du inte lika mycket totalt sätt! Jag hoppas att ni nu förstår att man inte heller enbart att kan jämföra tiderna på cykeln.

Rekorddyr tvåa i Västerås
En av de dyraste tvåorna i Västerås hittar man i Hamnen på Östra Hamngatan 2 --> här. Den är marginellt större än min tvåa och kvadratmeterpriset hamnar så högt som 55 403 kr/m². Det är väldigt mycket det och jag är tveksam till om man får det här.

Utgångspriset är satt lite märkligt till 3 435 000:- och då hoppas och räknar man med att få över 3,5 miljoner tror jag. Lycka till!


Skidfix i mitt garage

Att jämföra tider på Vasaloppet
Att jämföra tider på Vasaloppet ett år mot ett annat är ganska meningslöst. Vissa år är det dåligt före med plusgrader, lösa spår som inte håller och nysnö som alltid gör att glidet blir sämre.

Andra år kan det vara stenhårda isiga spår och som att åka i en räls och det glider jättelätt! En jämförelse mellan dessa skilda skidförutsättningar är som att cykla i med- eller motvind. Ja, har du inga spår att åka i så är skillnaden ännu större!

Ska man bedöma tider så kan man kolla på placering i stället.
Åktiden 7.03 år 2016 kan vara samma placering som 6.30 året efter eller tvärtom.

Man ska alltid komma igång att eliten alltid i princip har bra spår på Vasaloppet, men ju längre tid efter du kommer desto sämre blir spåren såvida dem inte spårar om. Vissa år med perfekta förutsättningar kan spåren hålla för alla, medan vissa år har bara ett par tusen åkare hyggliga spår att åka i.

Min erfarenhet säger också att det generellt är klart lättare att få en bra tid på "Öppet spår" till skillnad mot Vasaloppet. Du behöver inte köa och vänta lika länge i backen på Öppet spår och det är dessutom färre som åker öppet spår vilket gör mindre trängsel och att spåren förmodligen håller bättre.

Jag vet att man seedar och jämför tiderna i Öppet spår mot Vasaloppet, men jag vidhåller fortfarande min ståndpunkt. Jag har ju själv t.ex. dubblerat några år och min tid på Öppet spår har alltid ansetts bättre.

Jag som skidåkare har stor fördel om jag har spår att åka i eftersom jag har starkare ben än överkropp. Jag får med bra spår ut mer kraft om jag kan variera och åker då fortare. Men det finns även dem som är otroligt duktiga på att staka och för dem är spåren inte lika betydelsefulla.

Vallning
Sedan har vi det här med vallning som gjort att jag tappat lite intresse de senaste åren tillsammans med de dåliga skidspåren vi haft som förtagit mycket av tjusningen. Det har varit ganska många tillfällen med temperaturer runt 0 grader och nysnö. Det har liksom inte varit roligt när man sett andra åkare som haft bättre glid och därmed åkt fortare. Det handlar ju inte enbart om fäst- och glidvalla utan man pratar också om strukturer på glidytorna. Så kallade rillningar och speciella mönster i skidbelaget o.s.v.

Få vinner tid på att enbart staka
När jag väljer att åka ovallat på Rocklunda konstsnöbana, så åker jag knappast fortare av det utan jag förlorar istället hastighet. Men jag väljer ändå oftast att göra det eftersom på ett Vasalopp är det överkroppen som tar slut och absolut som skidföret varit de senaste åren som jag åkte. Då var spåren väldigt dåliga och sladdriga. Det var jättesvårt att diagonala och då fick man staka vare sig man orkade eller inte. Att gå fram på skidorna ville jag inte göra ;-) Att diagonala under dessa förutsättningar som rådde var både svårt och tog längre tid än om du enbart stakade.

Att klara ett helt Vasalopp utan fäste under skidorna är det inte så många som klarar och även om man gör det så är väl meningen att du också ska åka fortare?

Sedan tror jag enbart stakning inte är så bra för kroppen och det blir också väldigt enformigt och tråkigt under ett helt Vasalopp.


Studieplan. Klicka för större bild!

Dåligt samvete
Jag vet inte om alla är som mig, men jag har faktiskt lite dåligt samvete att jag numera har mycket egentid och kan styra mina dagar med upplägget. Men jag tycker jag inte borde behöva känna så eftersom jag krigat på under så många år på posten, så dåligt samvete borde jag inte känna!

"Exakt" hur allt kommer bli vet jag faktiskt inte. Jag har inte bestämt mig eftersom jag heller inte riktigt vet och har precis börjat pluggandet. Det här är såklart lite skrämmande att inte veta och det blev inte lättare när jag såg studieplan. Utbildningen är faktiskt satt på 1,5 år och dem som går den på gymnasiet har 3!

Jag frågade om man kan fixa utbildningen (teorin) snabbare och det kan man absolut. Men det vill jag säga att ni inte får tro jag har semester för jag hoppas fixa kurserna snabbare än ett år!

Mina alternativ. Ett alternativ är att jag i augusti börjar läsa till elkraftsingenjör om jag bli antagen. Jag tror det är en riktigt bra utbildning och att få jobb efter utbildningen bedöms som mycket stor!

Ett annat alternativ om jag inte fixat alla kurser är att börja på posten tre-fyra dagar i veckan för att plugga på sidan om. Det går absolut och jag tror det är ett ganska bra alternativ och då slipper jag låna av CSN.

När jag fixat kurserna ska jag ut på praktik under 40 dagar och då kan jag använda mina lediga dagar från posten (semester och komp) till det. Efter praktiken hoppas jag sedan på att få fortsätta.

Ett datum jag satt upp är 31/8. Dit ska pengarna räcka och sedan får vi se.
Jobb eller CSN? Ekonomiskt har jag såklart redan börjat snåla och köper bara det som är nödvändigt. Det har hittills börjat jättebra och jag är positivt överraskad av mig själv.

Populärast förra veckan på Hemnet är detta havsobjekt med eget båthus i Gävle --> här

En FB-vän som säljer deras tre på Norra Haga --> här


Tisdag
Läste på förmiddagen att det var nypistat i konstsnöspåret och kunde inte hålla mig trots att jag inte hade tänkt åka idag. Körde tio kilometer vid lunch och det var mycket folk ute. På parkeringen vid Villa Utsikten fanns det ca 20-25 bilar enbart på den parkeringen. Sedan finns det dem som är bortskämda och kan gå till spåret och jag har uppskattningsvis 500 meter.

Till Rocklundaspåret under Vallbybron har jag nog bara 250 meter. Vilken lyx, va?!

Jag har hittills kört med mina andra skidor, men jag har haft dåligt glid. Tänkte fixa till mina tävlingsskidor med en rejäl rengöring av glidytorna och sedan en mättning av samma yta. Sedan kommer ett glidparaffin på och förhoppningsvis kommer jag då få lite bättre glid ;-)

Någon kanske skrattar och skakar lite på huvudet åt mina fyra gånger på skidor i år. Det är väl inget att skryta om? Nej, det är det såklart inte. Men jag är glad att jag är igång och någonstans måste man börja. Sedan är det absolut ingen skidsatsning jag dragit igång utan 100 procent fokus ligger fortfarande på Ironman i sommar. Skidåkningen ser jag som riktigt bra alternativ träning och det är jätteskönt att kunna vila benen och satsa på bra bålträning och överkropp.

Måndag
Ny vecka med nya möjligheter.
Har kört 13,5 km skidor idag och det blev bara stakning då jag inte hade något fäste under skidorna. Jag tycker spåren idag varit helt okej och tredje gången på skidor för mig i januari. Det var en del folk i spåret bland annat en tjej som såg rätt duktig ut från Lima skidklubb. Lima det var därifrån Sixten Jernberg kom ;-)

Har ni hört talas om domedagsklockan? På tal om positiva nyheter eller inte. Domedagsklockan har i alla fall ställts om och nu är vi "bara" två minuter kvar till undergången --> här

Bra sammanfattning Ironman Hawaii 2017 World Championship på 20 minuter --> här.

Det jag kommer ihåg från live-sändningen var att det var ganska så dåligt producerad för att inte säga jättedålig! Det var svårt att hålla koll på dem som inte var bland de allra första. När det var så tätt och jämnt som det ändå var skulle man självklart stannat upp på flera platser för att t.ex. filma de första 20-25 cyklisterna. Nu blev det nästan enbart den absoluta toppen och favoriterna och vår duktige Patrik Nilsson lyckades typ inte få någon TV-tid alls trots placering nr 8 och en sändning på 9-10 timmar! Patrik Nilssons tider blev 48:34, 4:29:01, 2:55:51 och det gav sluttiden 8:18:21.

Notera att tysken Patrick Lange satte banrekord på 8:01:40 efter en mara på otroliga 2.40!

"Jag är en dålig beslutsfattare, en dålig organisatör och jag har en himla massa handikapp. Jag tror att jag har ett lågt IQ-värde, men och andra sidan har vår herre varit snäll och givit mig ett rätt sunt förnuft. Det har jag lyckats utnyttja rätt många gånger."
- Ingvar Kamprad.

Lördag
I går var det kalas för en blivande sjuåring. Nice! Valde därefter att hoja till Erikslund och storhandla. Det gick liksom att handla för nästan 800:- och få hemma hela lasset på cykel med cykelkorg, ryggsäck och på hala vägar dessutom. Man måste inte ta bilen ;-)

Jag läste att en robot eventuellt --> här kommer kunna avslöja Cheopspyramidens hemligheter. Det här är ju helt otroligt häftigt som jag kommer följa med stor spänning. Forskarna som försöker avslöja Cheopspyramidens hemligheter kan ses i "Vetenskapens värld" måndagen den 29 januari klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play. Missa inte!

Cheopspyramiden består av 2,3 miljoner stenblock som i genomsnitt väger 2,5 ton.
Om pyramidens stenblock lades på lastbilar, som var och en kunde ta 10 ton, skulle det allt som allt behövas 700 000 lastbilar.

Egyptens pyramider är de största byggnadsverk människan någonsin uppfört efter kinesiska muren.

Cheopspyramiden är byggd med en sådan precision att man knappt kan sticka in ett papper i fogarna mellan stenarna.

Napoleon räknade ut att pyramiderna i Egypten innehöll tillräckligt mycket sten för att man skulle kunna bygga en metertjock, tre meter hög mur kring hela Frankrike.

Kollar anmälningsläget för de olika loppen under Vasaloppsveckan och kan konstatera att varken Öppet Spår söndag eller måndag --> här är fulltecknade. Måndagens som jag funderat lite på har "bara" drygt hälften anmälda på 8 000 platser. Jag tror arrangörerna här har lite huvudbry och dem är nog inte helt nöjda.

Varför har det blivit så här kan man undra. Tidigare år har ju båda dessa lopp varit fulltecknade långt innan starten, men inte i år. Jag tror de senaste vintrarna med lite snö i Mälardalen därifrån de flesta åkarna kommer ifrån spelar roll. Då gäller det att skapa förutsättningar med konstsnö och eventuella skidtunnlar.

Jag tror också att de svenska herrarnas klena tävlingsfacit i Vasaloppet och i världscupen spelar större roll än vad folk vill tro. Folk vill inte se tre norrmän på medaljplatserna i Vasaloppet. Sedan tror jag på en viss så kallad mättnad. Folk letar nya utmaningar etc.

Jag läser just nu Charlotte Kallas bok "Styrka, teknik och pannben", som även tar oss med från allra första början. Hennes föräldrar var totalt ointresserade av sport, men det var farfar som introducerade henne för längd när hon var sju år gammal.

I går fick jag ett samtal från en god vän som slutade att jag blev utbjuden på restaurang. Vilken lyx! Stil och klass att som fattig student bli bjuden. Blev ett par öl också, men var hemma till ca 23.00.

Väl hemma fastnade jag för en otroligt bra boxningsmatch på TV 10 i cruiserweight Final 1. Från Riga i Lettland mellan Usyk och Briedis. Usyk vann knappt på poäng efter 12 stenhårda ronder! Två riktigt bra mästare som möttes ...

Fredag
Jag var förbi morsan i dag. Har fixat en helkroppsspegel som limmats upp på badrumsdörren och det var väl schysst. Fick hänga av dörren i går kväll som vägde bly och förhoppningsvis ska limmet hålla annars blir jag ledsen!

Skulle lösa in några vinstlotter åt henne på Coop vid Röda Torget. Det är kö och nummerlappar och jag märker att en farbror runt de 70 ouppfostrat försöker tränga sig före trots att jag står på tur då han parkerar mitt framför disken och kassan. Jag kliver fram med pondus när det blir min tur och lämnar över vinstlotterna på disken.

Efter ett tag får jag besked om att det är två nya lotter och 100 kronor.
- Jag motsätter mig detta och säger att var det inte även 50 kronor?
- Nej, du kan bara få en vinst per lott och du hade tre lotter.
- Nu kliver även gubben in och säger att han också såg att det var tre lotter.
- Jag funderar om jag missat den fjärde i plånboken, men ikke och fortsätter att vara tveksam och ber han bakom kassan att kolla i sopkorgen. Och mycket riktigt här hittar han den fjärde lotten som han rivit och det är 50 kronor på den. Han ber om ursäkt att lotterna satt fast och jag accepterar detta och är inte alls spydig eller arg. Jag tittar nu upp på farbron och säger kort och konsist: "Och du såg att det var tre lotter!?!"

Att tjafsa med mig när jag vet att jag har rätt är inget jag rekommenderar.
Dumhet äcklar mig och framöver allt när det sker av människor som tror dem vet och inte gör det. Det är bättre att hålla käft om du vet och istället lyssna. Fråga! Och var tacksam och glad om någon vill hjälpa och hjälper dig. Det finns massor av saker som jag inte behärskar, men det finns också saker jag vet och kan. Känsla för form av inredning kanske?

Om man ska blåsa ett helt kök och jag ombeds komma med tips och synpunkter, så gör jag det. Jag skiter fullständigt om jag säger saker som inte passar eller om vi tycker olika.

Berättar någon för mig att dem tänker placera en diskmaskin i ett vänster hörn där en vägg och ett element finns reagerar jag. Möts jag dessutom med en hånflin och en suspekt anledning till placeringen kommer jag komma med flera anledningar till att bästa placeringen är den nuvarande och till höger om diskhon. Att jag har rätt är så uppenbart att jag inte förstår diskussionen från första början ...

Svaret jag fick var att det var Ikeas förslag på placering, men varför då bli förbannad på mig?!? Jag hälsar att praktikanten på Ikea då kan ta kontakt med mig och försöka övertyga mig om att placeringen är den rätta, men jag väntar fortfarande på samtalet. Och i slutändan är väl det viktigaste att man får ett bra kök och inte vilken som har rätt eller fel?

Att höra Leif GW Persson i "Veckans Brott" är ganska otroligt många gånger eftersom han säger saker som typ ingen annan kan eller riktigt vågar. GW är ju liksom pensionär och även om han fortfarande är avlönad, så behöver han ju inte pengarna som många andra och han drivs av andra incitament.

GW Persson har t.ex. vid flera tillfällen kritiserat utredningen efter mordet på kvinnan i Ulricehamn och han menar att mördaren hade kunnat gripas levande. Här håller jag dock inte med professorn då jag tycker att polisen inte kan anklagas för att någon väljer att ta sitt liv. Och särskilt inte under dem omständigheter som rådde i det här fallet.

Nu slår biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson tillbaka.
- "Det är lätt att sitta på läktaren", säger han.
Mordutredaren slår tillbaka mot Leif GW --> här.

IRONMAN VICHY 2017 - Vues du ciel from Les Films Du Grand Large on Vimeo.

Fantastiska bilder från Ironman Vichy som är en stad i regionen Auvergne i Frankrike.
Vues du ciel? Betyder utsikt från himlen och jag hade inte sagt det bättre själv.

För min egen del har jag så smått börjat fundera ut riktningen mot årets mål; Ironman Kalmar. Jag är ute efter revansch efter misslyckandet 2017 och ska sälja mig dyrt. Jag vet också att det troligen är i år som det ska ske om det ska gå.

Det blev en vända i konstsnöspåret efter lunch, men oj! så mycket skräp det var efter den senaste tidens blåst. Det var barr till förbannelse, men också kottar och grenar. Tur jag åkte ovallat och bara stakade. Det blev ungefär åtta kilometer vilket räckte gott och väl efter förutsättningarna ...

Jag läste här att bostadspriserna i Västerås under hösten gått ner med 6,2 procent när det gäller villapriser och med 6,3 procent när det gäller priser på bostadsrätter. Men ser man hur priserna förändrats sedan 2011 har villapriserna här ökat med 57,7 procent och bostadsrättpriserna med 118,2 procent.

Troligtvis har uppgången nu planat ut och jag tror vi på ett par års sikt kommer få en mer nyanserad och dämpad bomarknad. Det tror jag alla tjänar på i det långa loppet.

Men fortfarande kan man se objekt som är sjukt dyra! I Västerås såldes strax före jul en villa på Tegelbruksvägen 16 på Framnäs för 20 miljoner! Här på gatan bor Niklas Lidström och jag brukar springa förbi här när jag kör mina långpass runt Björnön. Jag tror det huset på nummer 16 ska vara det med högst taxeringsvärde i Västerås. 2015 var det på hela 6 341 000:-

Maffig villa på Dalavägen 8 på Blåsbo --> här. Här har jag delat ut posten ofta och vad som är speciellt med den här kåken är det perfekta läget. Trots att den ligger centralt i Västerås, så är den ändå väldigt bra placerad på höjden på Blåsbo med ett skyddat läge.

Onsdag
Pluggar på här och känner mig hyfsat avslappnad än så länge är bäst att tillägga. Annars säger dem att de två första kurserna ska vara de svåraste eftersom dem innehåller en del matte. Just nu försöker jag förstå "Ohms lag". Effekt, motstånd, ström och spänning. Det går väl sisådär!

Startlistan för IRONMAN Kalmar 2018 är uppe --> här. Dessvärre bara i bokstavsordning än så länge, men sedan kommer väl åldersklasserna.

Micke påpekade att jag kör i samma klass som Jonas Colting. Den blir någon att försöka cykla ifatt på cykeln för annars tänkte jag nypa honom på löpningen! ;-)

Colting har avslutat sin proffskarriär, men han har haft internationella framgångar på långdistanstriathlon med flera VM-medaljer bland sina främsta meriter.

Besökte badhuset i dag vid lunch. Inga skolungdomar som levde rövare vilket var skönt, men i den bassänglänga jag hamnade i fick jag simma lite krokigt och dem runt om mig var inga fiskar precis.

I bastun tittade en legend upp på mig när han fick se min tatuering och det var ingen mindre än Liston Söderberg! Ni vet han som lyckats föra upp VSK till allsvenskan och två gånger dessutom. Det lär väl aldrig någon annan lyckas med. Jag tänkte fråga honom om det inte var dags för klubben att gå upp i år och vad han ska göra av sig aska nu när Råsunda inte finns kvar längre. Men jag var lite för blyg och fick inget riktigt läge. Vi tar det nästa gång och jag ber att få återkomma med svaren ;-)

Ofta när jag läser eller tittar på nyheter funderar jag på om vi människor inte skulle uppskatta och må bättre av fler positiva nyheter och kanske roliga saker. Som det är nu är det mycket ond bråd död, krig, svält, motsättningar, skjutningar, gängkriminalitet, utländska ligor, rasim, mobbing och olyckor av alla dessa slag.

Förra veckans mest populära lägenhet på Hemnet är en paradvåning med en boarea på hela 215 m² och med månadshyran på blott 5 217 kr i Halmstad --> här

Finfin sekelskiftesvilla i Ockelbo kallad Villavillekulla.
Ska ha varit lekskola åt bland annat Prins Daniel --> här


Tisdag
I dag har jag pratat både med min chef och skolan och de vet om min problematik. Det var ett bra samtal med chefen och jag är välkommen tillbaka tidigare om det blir så.

Jag hade stundtals problem med att sova i natt och det är en del funderingar som gnager i skallen, men det känns bättre nu när det här skrivs. Min känsla och inriktning är att ge plugget chansen och så får vi se var vi landar någonstans.

Självklart vill man slippa att oroa sig i onödan för ekonomin, men som det känns just nu kommer jag fixa det här och helt på egen hand dessutom.

Men det är i sådana här stunder man verkligen kan sakna en kjæreste som de säger i Norge och då är det inte den ekonomiska jag tänker på i första hand utan mer som stöd och bollplank. Någon som bryr sig om just mig och vill mitt bästa. Någon att hålla i handen när det blåser. Men det sista året har jag inte varit mottaglig för att varken ge eller ta och då funkar det inte. Men nu hoppas vi en förändring är på gång och 2018 hoppas jag blir ett bra år ;-)

Innan det hann bli mörkt idag kom jag ut på en dryg timmes långt löppass. Det längsta på bra länge och det var lite småjobbigt. Då det är snö på gatorna får man inte lika bra grepp och formen är inte den bästa.

Sprang förbi konstsnöspåret och nu var det minsann spår dragna där det inte fanns under gårdagen. Tvärsnytt hade ett reportage under morgonen i dag tisdag om skidåkningen i Västerås --> här


Måndag
I dag var jag en kortis i skolan. Det är mycket eget arbete i början och vi ska klara av ellära grund innan vi ska börja med lite praktiska övningar. Flera i klassen hade redan börjat med övningarna, men jag och ett par till hade inte börjat. Jag har haft för mycket annat att tänka på och sista veckan på firman sög musten ur mig. Jag har mycket funderingar i huvudet och mer om det längre ner.

Cyklade förbi Apalbyplanerna före lunch och uppskattar att det var ett 25-tal bilar där. Stort skidintresse! En av de första jag såg komma körandes var Silverräven! Han tittade upp och verkade undra var jag varit under snart två år.

Jag tyckte spåren såg tunna och sladdriga ut. Jag beslöt mig då för att åka till "Friskis och Svettis" på Rocklunda för att köpa kort till konstsnöspåret och väl där mötte jag två kända ansikten som förvånat trodde jag skulle börja träna där, men så kul ska vi inte ha (haha).

Dom hade sålt nästan 300 årskort! Och betänk att man kan köpa på andra ställen, så säkert över 500 kort är sålda.

Runt klockan 16.00 började jag köra och det blev uppskattningsvis runt 8 km. Första skidpasset sedan Vasaloppet 2016! Skidorna gick väldigt dåligt. Jag hade inte fixat någon glidvalla utan ett rengörings- och skyddsparaffin låg i botten. Alltså det jag lade på efter Vasaloppet för att skydda skidorna.

Jag hade också dåligt fäste, men anser att den här banan ska man kunna staka hela förutom den stora backen, men jag brukar vända innan den.

Jag blev förvånad att det inte var spår hela vägen. Jag vet faktiskt inte vad dem sysslat med. Det var liksom pistat och packat, men inga spår på vissa delar. Märkligt och kanske hann dem inte göra klart för dagen.

Kolla spårstatus --> här

Helgen
Ett snödjup på ungefär 35 cm mötte mig i stugan! Lite skillnad mot hemma i Västerås där jag tippar på ca 10 cm. Eftersom stugan ligger på slutet av vägen brukar det också ställa till med lite extra problem med snövallar som stör min infart till parkeringen. Det blev lite snöskottning med andra ord och jag tog även lite runt kåken.

Livet är fullt av överraskningar och det blir inte alltid som man vill eller önskar sig. När jag vaknade i söndags morse vid åttatiden hade jag fått besked från CSN i min inkorg. Lite konstig tidpunkt, men det var då beskedet kom ;-) Beslutet jag fick löd att jag inte är berättigad till vare sig bidrag eller lån eftersom jag förbrukat mina veckor på denna nivå och redan har 3-årigt gymnasium. Jag har dessutom läst några terminer på gymnasienivå på Komvux. Jag läste upp mina betyg under 90-talet och kompletterade med kurser och ämnen jag saknade från bygglinjen. Framför allt för att inte vara arbetslös och inför eventuella högskolestudier.

Innan jag började på posten år 2000 läste jag dessutom under ett år en utbildning som hette Idrottsadministration på gymnasienivå.

Att jag betalat av stora delar av min skuld till CSN spelar ingen roll utan kruxet är att jag förbrukat mina veckor på gymnasieutbildningsnivån. Du kan bara få studiemedel för ett begränsat antal veckor per utbildningsnivå. De tre utbildningsnivåerna är grundskolenivå, gymnasienivå och eftergymnasial nivå. Jag får väl skylla mig själv, men allt har liksom gått så fort.

Vad jag funderar på just nu är hur jag ska gå tillväga. Ska jag försöka gå tillbaka till jobbet helt och hållet, ska jag jobba extra vilket går, försöka forcera utbildningen snabbare eller ska jag köra på ändå? Det sista alternativet går ett par månader, men sedan behöver jag pengar! Då är alternativet att låna pengar på annat sätt. CSN ska ju också betalas tillbaka, men där är fördelen extremt låg ränta och att man får ett studiebidrag på knappt 3 000:- i månaden.

Eftersom jag har väldigt lite lån på min lägenhet i jämförelse mot vad den är värderad till kan jag få loss pengar den vägen till bra ränta, så man ska inte tycka synd om mig för den skull.

Ett annat alternativ är att fixa betyg på just ellära grund som vi nu börjat med för att få behörighet till att läsa till Elkraftsingenjör på Västerås Yrkeshögskola. Den utbildningen är på två år och ska troligen börja efter sommaren. Det är en högskoleutbildning och där har jag inga problem med att få lån och bidrag av CSN då det är på eftergymnasial nivå.

Jag känner också att jag är i en period av livet där jag skulle vilja kunna välja själv och fokusera på just mig själv. Inte jaga mer pengar och prylar. Utan istället ha mer egentid. Under alla år på posten har jag alltid försökt jobbat extra såsom helger, storhelger och kvällar. Nästan all övertid har jag tagit i pengar, men först nu på slutet har jag valt komp. Jag har 27 sparade semesterdagar och över 110 timmar komp till godo. Det är värt jättemycket den dagen man eventuellt slutar!

Det jag försöker säga är att kommer jag gå tillbaka till posten redan nu, så kommer det bli omöjligt att kunna prestera på topp i Kalmar och kunna träna så hårt och mycket som jag vill. Den förändring posten i Västerås står inför kommer innebära mycket jobb och övertid.

Jag tror inte jag ska ha för bråttom med att fatta mitt beslut vad det än nu månne bliva. Jag behöver tala med min chef samt dem på skolan. Ett alternativ jag överväger är att låna ca 60 000:- som ska räcka t.o.m. augusti. Jag kommer försöka fixa så mycket som möjligt med skolan för att sedan avsluta med praktiken under hösten.

Ett alternativ är också att fortsätta med högskoleutbildningen till Elkraftsingenjör och då har jag i så fall en riktig bra grund med det jag läst hittills.

Funkar inget av det här, så får jag väl gå tillbaka till posten och börja knega!

Lördag
Sista dagen igår och det gick bra. Mitt sista brevet stoppades ner strax efter klockan 15.00 på Vasagatan 49. När jag kom in fortsatte jag i postfördelningen och det blev drygt 15 timmars övertid denna vecka. Tufft!

I dag på förmiddagen har jag varit trött och sliten. Har gjort mig i ordning att åka till stugan. Tänkte skotta snö, mata fåglarna och se till blommorna för att nämna något.
Trevlig helg alla!
//Peter

DNA-träff gällande mordet på 60-åriga kvinnan
I kväll kom så beskedet att polisen har fått DNA-träff gällande mordet på den 60-åriga kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Den misstänkte gärningsmannen vars DNA som påträffats på brottsplatsen hann dock avlida genom självmord innan polisen fick chans att höra honom.
"Det finns inget brott bakom hans dödsfall i nuläget", säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Närmare 1 300 män hann topsats i mordutredningen.

Jag spekulerade att det skulle vara en ung man och att han skulle ha lokalkännedom. Det verkar ha stämt - Däremot så ska han inte vara känd sedan tidigare av polisen vilket förvånar mig.

Polisen har hittills inte kunnat finna att offer och gärningsman ska ha haft någon relation till varandra. Polisen har inte heller lyckats identifiera något motiv och det är bland annat det den fortsatta utredningen kommer att undersöka.

Kontakt: Peter Balonius