Det rullar på med livet
Igår studiebesök hos ICA, idag föreläsning av Försäkringskassan och imorgon torsdag pratar Skatteverket på Stadshotellet ;-)

ICA är helt klart en intressant möjlig framtida arbetsgivare. Dem har väldigt fina lokaler centralt i Västerås (cykelavstånd) och verkar vara ett bra gäng. Jag har dessutom flera vänner som jobbar på ICA och det kan förhoppningsvis vara en fördel om man söker praktiken där. Men vi tar en sak i taget.

Jag försöker simma ett par gånger i veckan och då blir det även lite bastubad. Jag gillar bastu "extra" mycket den här årstiden och att bada bastu sägs vara bra för kroppen. Fråga bara finnarna!

På badhuset får man vara med om mycket roligt. Jag brukar försöka starta någon konversation om jag är på humör i t.ex. bastun och de flesta brukar vilja prata.

Nu senast blev jag imponerad av en pappa som hade med sig fyra ungar i 4-årsåldern och verkade vara själv med dem. F-n! de tog upp nästan hela bänkytan och alla krokar utanför duscharna när jag kom med min handduk, vattenflaska och trådpåse med simprylar. Ungarna hade jättemycket grunkor och jag undrade hur han skulle kunna klara av att klä på alla. Stackars pappa! Något måste han glömt.

Hörde att han sedan sade till dessa barn att han ville basta, men jag vet att barn inte gillar att basta. Dem brukar vilja gå ut lika fort som dem går in.

En annan rolig konversation jag hörde i duschen tidigare var pappan som frågade sonen runt de tio vad de hade fått till skollunch. Pojken svarade fisk; och gös samt abborre. Jag började nästan skratta och tänkte kommentera, men då svarade pappan att han inte trodde på sonen som stod på sig och sade att fisken i alla fall var vit och att han var säker på abborren.

Om ni är ute och äter på restaurang och om dem råkar ha gös, så ta det och säg nej till köttet även om det är oxfilé. Gös är en fantastiskt god fisk rätt tillagad. Mälargös är en delikatess!

På badhuset verkar dem ha ungefär hälften manliga och kvinnliga badvakter.
När kvinnlig personal går in till herrarnas omklädningsrum säger de aldrig någonting utan rätt som det är står dem där och sprutar vatten runt duscharna.

Missuppfatta mig rätt nu! Tjejerna bryr sig säkert inte om oss. Jag skäms väl inte att vara naken, men har väl inget att skryta med så. Men jag vill inte visa det mest heliga mest på grund av anständigheten. Sedan finns det väl killar som inte bryr sig alls (men jag är inte sån) och så dem killar som t.o.m. är åt andra hållet ;-)

När killar (händer typ aldrig numera vad jag hört) så brukar dem varna genom att konversa ut i högtalarna att manlig personal är på väg in i damernas omklädningsrum för t.ex. rengöring av golv. Det är väl bra det, men personligen hade jag aldrig vågat gå in till tjejerna. Jag hade då hellre gått in efter avslutat pass och städat på min fritid (haha).

Men hade jag blivit tvungen så hade jag nog inte kunnat låta bli att vara åtminstone lite nyfiken och tittat ;-) Men som sagt vi lämnar det där eftersom det aldrig kommer hända

Intressant prisutveckling på villor i Västmanland de senaste fem åren; där lilla Kungsör haft en otrolig prisutveckling på hela 121 procent!! Även om snittet i Kungsör blir nästan 1,9 miljoner, så är samma snitt i Västerås 3,3 miljoner.

Mest anmärkningsvärt tycker jag annars prisutvecklingen och priset är i Skinnskatteberg. Där får du en hel villa för 655 000:- i genomsnitt! I Västerås får man typ inte en etta utan balkong för den summan. I Skinnskatteberg med överlägset lägst genomsnittspris har dessutom prisutvecklingen mer eller mindre varit negativ om man ser till inflationen.

Läste att vi kan ha konstsnöspåret på Rocklunda klart på ungefär en vecka bara det blir minusgrader. Jag tänkte köra lite skidor i vinter och skulle kunna tänka mig Öppet spår.

Vasaloppet gör om startproceduren i Öppet spår söndag och måndag där man seedar sig och startar på förväntad åktid. Bra tycker jag! Skulle jag vara i form skulle jag sikta på sex timmar eller kanske t.o.m. lite under. Sedan beror det ju på skidföret. Blir det nysnö i spåret och plusgrader får man kanske vara glad om man åker under sju timmar.

På skidfronten händer det en hel del just nu. Flera märken har fått fram vallningsfria skidor som verkar funka bra. Då pratar vi alltså fästvallan. Vad jag förstår kan man reglera bindningen väldigt enkelt ja, t.o.m. i farten (!) genom att vrida. Det ska vara en stor skillnad på att ha bindningen långt fram (bättre fäste) och långt bak (bättre glid).

Som student kanske man inte kan köpa nya skidor och bindningar för 5-7 000:- men i framtiden testar jag gärna!


Ordning och reda hos Mr Balonius
Söndag
Det har varit en lugn helg och vilket tråkväder det är! Jag dammade ändå av 17-18 km löpning igår. Jag har dessvärre inte blivit bättre i hälen, men jag fortsätter med mina övningar och hoppas nästa månad eller kanske efter årsskiftet? ;-)

Jag har sedan en tid tillbaka börjat en storstädning i min lägenhet.
Det är liksom skönt att gå igenom allt och städa från grunden golv till tak. Bäst effekt tycker jag man får när man tar ett rum i taget och går "all-in". Men det uttrycket menar jag att man liksom kör rubbet mer eller mindre. Jag strukturer och organiserar bland mina saker och för mig är det extra viktigt eftersom jag har två hem, men också mår bättre av det.

Jag vill veta vara sakerna finns och jag trycker inte in något bara för att jag råkar ha plats. T.ex. gamla och äckliga matlådor och vattenflaskor åker till platsinsamling, kollar strumpor och dem med hål i och som är slitna kastas. Kläder jag inte använt på något år skänks till insamling o.s.v. Överlag tycker jag mycket man har och som inte används kan skänkas bort, så det kommer till användning.


En majoritet av mina verktyg finns i stugan, men en verktygslåda behövs även i hemmet. Pantburkar till höger och till vänster finns strykbordet jag knappt använder ;-)

Ta makten över era liv! Gör klart det ni påbörjat och gör det riktigt.
Jag har hyfsat bra ordning både i vindsförråd, källare och garage. Men jag ska dra en check även där ...

I mitt bostadsområde Aroslund/Blåsbo köpte en kille för några år sedan som jag tror är i min ålder ett hus som beskrevs i annonsen som; "riv och bygg helt nytt eller totalrenovera". Inte för att jag riktigt förstod skillnaden, men den här killen har på de här åren rört till det ytterligare! Hur är det ens möjligt? Hur kan man starta saker och inte göra dem klara. Något allvarligt fel måste det vara och jag mår illa när jag ser stället som jag vill beskriva som ett ruckel i kaos.

Jag läste en häftig artikel om klockkungen Filip Tysander, 33 år.
Han bor i Sveriges dyraste lägenhet och har på bara några år blivit miljardär på att importera billiga klockor från Kina och sälja dem dyrt. Men också att det ska råda dåliga arbetsmiljöförhållanden i de kinesiska fabriker som tillverkar dem. Läs artikeln --> här

VSK Fotboll i Superettan – här är de som ni ska tacka! --> här
Anno 1904 skriver som vanligt bra och mycket läsvärt (Peters anm.)

Ett riktigt skräckexempel!
Om varför du ska vara försiktig när du hyr ut din bostad. --> här

Gillar att läsa och lära mig nya saker. Var förbi Stadsbiblioteket och lånade följande tidningar och en bok. Egentligen var det boken som var prio och tidningarna lånade jag eftersom jag ändå var där. Men kom ihåg! Det är skillnad på fakta och åsikter. Var källkritisk och tro inte på allt Ni läser och hör

Ni (kanske) inte är lika duktig som jag, men Ni kan testa ;-)
Gud, sex och vapen – testa dina fördomar om USA i SVT Nyheters quiz --> härNu finns resultaten från "Ironman Kalmar" uppe på Ironmanstatistik --> här.
Det var ca 1 500 svenskar av de drygt 2 000 som tog sig i mål. 24 av dessa belönades även med en plats till VM på Hawaii och totalt var det 32 svenskar som tävlade på Hawaii enligt samma sida.
- Jag trodde faktiskt dem var ännu fler! (Peters anm.)

Såg att GW Persson uttalat sig i Expressen att han var glad att han hade lämnat SVT för TV4. Det var tydligen mycket bättre på fyran och även bättre betalat. Han nämnde också att han saknar Camilla Kvartoft och att hon hade dubblat sin lön om hon hade följt med honom till TV4.

Helt klart var GW och Kvartoft ett grymt bra par tillsammans!
Jag såg fem minuter av Brottsjournalen i tisdags och sedan stängde jag av. Jag vet inte om det var under just dessa fem minuter, men Jenny Strömstedt och GW klickar ju ingenstans. Dem funkar inte bra ihop.

Jenny Strömstedt i all ära, men att jämföra mot Camilla Kvartoft är inte lätt och en väldigt otacksam uppgift. JS har inte alls den kunskap om "brott och straff" som CK besitter och den sistnämnda är också en mycket bättre programledare tycker jag och sedan hade vi det här med personkemin som grädde på moset.

Sedan är det väl så att även om GW är nöjd med fyran, så tror jag inte tittarna är lika positiva!

Vi får tacka kvinnorna!
Jag läste precis att efter åtta år av republikansk makt över kongressen i USA att den åter är delad. Bra där! Tydligen var det väljare i städer och förorter som röstade fram demokrater medan republikanerna behöll sin starka ställning på landsbygden.

Stödet för demokrater kom från kvinnorna som röstade vänster medan männen och äldre röstade höger enligt uppgifter från SVT Nyheter.

Begagnade prylar
Har kommit på mig att jag blivit lite intresserad av loppissaker och second hand.
Inte för att jag direkt köper så mycket eller nästan ingenting alls, men jag tycker det är kul att titta.

Samma sak med Engelska antikrundan, den svenska versionen och även danska program kan vara bra och intressanta att kolla på TV. Man lär sig också en hel del.

Rent generellt tror jag folk som inte har så bra koll ofta tror att deras saker är mer värdefulla än vad de är. En grej kan vara över 100 år och i jättebra kvalité, men ändå inte särskilt värdefull.

Sedan kan det vara prylar som är från 16- och 1700-talet och i jättehög kvalité, men ändå inte mer värda än kanske 10 000:- Jag kan tycka det är märkligt att värdet ofta inte är högre.

En av få saker som jag fått veta är att min biologiska farfar som jag aldrig fick träffa var just att han tyckte mycket om antikviteter och jag kanske fått det av honom ;-)

Prisa Gud återbäring!
Fick tillbaka hela 668 kronor i återbäring från Länsförsäkringar. Grymt välbehövligt för en student! Pengarna åkte direkt in på ICA banken och då blir det framförallt matpengar.
Vi studenter har dubbel bonus hos ICA och får varje vecka specialerbjudande.

Sedan har vi studentkortet och med det så får vi väldigt många och bra erbjudanden, så jag klagar inte!

Gästföreläsare i skolan
Igår hade vi en föreläsare från Linköping som besökte klassen. Han visade ett annat program (Fortnox) och jag som alltid varit intresserad och fascinerad av dialekter hörde direkt att han kom från Östergötland. Men i samma veva säger killen som var i 30-årsåldern att han tyckte det var extra roligt att få besöka Västerås eftersom han kom därifrån. Jag tyckte också han i samma veva ändrade dialekt!

Han berättade också för hela klassen att han var oerhört glad att VSK gått till Superettan och att han var på jakt efter en grönvit matchtröja! Som sagt VSK har alltid engagerat många och jag ser positivt på framtiden. Jag ber att få återkomma där!

Måndag
Känner mig bättre i kroppen nu, så jag hoppas komma igång med träningen.
Det har varit mindre bra med träning de sista veckorna, så skärpning behövs!

Hoppas som sagt också det är lugnt med fästingbettet, men kommer nog vaccinera mig nästa år.

På tal om bra och klassisk musik. "Pet Shop Boys" har också gjort otroligt mycket bra musik precis som Madonna! Dem har varit grymt stilbildande och dominerade länge.
Jag minns att jag älskade videon "Domino Dancing" --> här och tyckte tjejen var både snygg och cool och att jag inte visste på vilken av killarna jag skulle heja på

Inredning
Har ju ett hyfsat stort intresse för inredning och ibland frågar syrran och Rodde om tips! De skulle måla om i rummet där ena toaletten finns. När jag såg färgen (mörkgrå) de köpt, sade jag direkt att den skulle bli alldeles för mörkt och dem bytte också. Det här är ett jättelitet rum och utan fönster - Och då funkar sällan extremt mörka färger bra.

Sedan behöver man inte alls ha vitt överallt för det, men jag tipsade om en ljusgrå nyans som bryter av det vita mot tak, toalett, handfatt, skåp etc. De har också ett mörkt golv.

Några andra generella tips, som många gör fel på är t.ex. tavlor och TV. Tänk på att dessa ska vara i ögonhöjd! Många som har TV:n på väggen har satt den för högt likaså tavlor.

Jag tycker det är snyggast och mest praktiskt att ha TV:n på väggen i ett väggfäste man kan vrida. Annars tycker jag åtminstone man ska ha hjul på TV-bänken och hjul är också väldigt praktiskt på mycket annat som t.ex. TV-bord. Lättare att flytta bordet, städa m.m. Ikea säljer bra hjul (Rill) --> här för 59:- för fyra stycken.

Jag gillar gröna växter. Jag tycker också man ska satsa på levande saker och en fördel många kanske inte tänker på är att många blommor är luftrenare och förbättrar inomhusklimatet.

Jag har bland annat av den anledningen valt att köra även med levande växter i stugan även om det innebär att jag måste åka dit och vattna minst var 14:e dag vintertid.
Har ju lite svalare inomhus därav behövs det inte vattnas lika mycket.

Började mata fåglarna dessutom i helgen och första dagen hände ingenting, men nu är det full fart kan jag lova! Jag kan se med ena kameran och jag kommer nog behöva fylla på till helgen. Framför allt på solrosfrön ;-)

Ikea hade i helgen kampanj på "Araucaria" d.v.s. rumsgran. Jag passade på att köpa en och enligt gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskap. Bara en sån sak.

Siffror Svensk mäklarstatistik
Statistik från bostadssajten Booli visar att i Västmanland går det fort att sälja bostadsrätter och småhus i jämförelse mot andra län. Kolla listan --> här

Fredag
Besökte Herrgärdet vårdcentral idag. Fick vänta ca 40 minuter innan jag träffade en distriktssköterska (?) i 35-40 årsåldern. Hon tyckte såret såg bra ut och skulle det inte växa och bli större samt att man får feber, muskel- och huvudvärk, så gör dem inget just nu. Annars blir det antibiotika ...

I väntrummet så satte även denna affisch!

En äldre före detta kund på mitt gamla distrikt 722 16 hejade på mig och jag tror hon saknade mig lite grann även om hon inte sade det (haha).

Vi började prata först efter en halvtimme när en ung tjej runt 20 satte sig bredvid och pratade alldeles för högt i telefon med hörlurar. Ofta hör man ju inte hur högt man pratar med in-ear hörlurar, men här blev det riktigt pinsamt! Hon pratade med någon kompis och hon berättade att hon träffat någon ny kille som hon var intresserad av. Hon berättade för hela väntrummet och mer därtill hur hon behövde närhet och det ena med det andra.

Kvinnan som jag kände igen mig tyckte det hela blev rejält pinsamt och därav började vi samtala i stället ;-)

Hann med en tur till Hovdestalund kyrkogård och det började redan runt lunchtid samlas på med människor och skönt att redan varit där för i morgon kommer det bli trångt. Undvik att åka dit med bil!


Äras den som äras bör. Vi minns dem som inte längre är med oss ...


Har lyssnat en del på Madonna på Spotify. Framförallt från 80-talet och jag tycker fortfarande mycket håller hög klass. Madonna har betytt väldigt mycket för många och var väl den första megastora musikkvinnan. Stilbildande, intelligent och otroligt duktig!

Kollade på "Första dejten" på SVT och skrattade lite. De där två tjejerna var bra roliga! Det verkade som ingen av dem var så pratiga, men jag trodde dem skulle få ihop det ändå, men hade fel!

Det är ju liksom lite sjukt att man går på dejt och så sitter båda lite nervöst och bara glor! Jaja, jag spetsar väl till det lite grann, men några frågor kunde man ju tänka utan innan ;-)

Rent generellt känns det som att killar oftast vill köra på medan tjejer i större grad säger "nej, tack!"

Om man inte vill träffa den andra något mer, så tycker jag man kan börja vid utfrågningen på slutet. Jag tycker också man kan göra upp innan man går dit så båda vet vad som gäller. Det känns liksom schysstare och man märker att några har gjort det när dem väl sitter sida-vid-sida ;-)

Sedan förstår jag faktiskt inte varför så många går på dejt och pratar om sitt eller sina ex. Det är ju självmål direkt! Och en (o)skriven regel att hålla käft där och såklart inte hålla på med mobilen för det går också fetbort.

Skulle hon jag går ut med fråga mig om mina gamla kärlekar, så skulle jag nog få en mindre bra känsla. Jag skulle tro att hon var svartsjuk.

Av mina gamla ex och av dem man träffat, så finns det faktiskt bara en som jag vet inte gillar mig. Alla andra har jag inget otalt med och skulle heja på om vi ses och tillfället ges. Därmed inte sagt att jag umgås med någon av dem för det gör jag inte.

Hon som inte gillar mig längre var mycket yngre när det begav sig. Hon var osäker och väldigt svartsjuk har jag förstått i efterhand. Jag tycker inte jag gjorde något fel, men hon har säkert en annan uppfattning ;-)

Att vara lite svartsjuk är säkert bara bra, men det kan också bli för mycket och då är det inte kul eller bra någonstans.

Visst kan man prata om sina gamla kärlekar med sina nya, men aldrig i början eller vid första dejten. Jag tror också man ska passa sig för att jämföra. Bättre att gå vidare och se framåt!

Som sagt jag står för vad jag tycker och säger det. Alla fixar inte det och då är det bättre att man som tjej skaffar en nickdocka till boyfriend.

Sedan måste jag bara berätta och det är egentligen helt sjukt. Det finns en tjej som jag var tillsammans med och som bor i Västerås. Jag tror jag har träffat och sett henne vid flera tillfällen, men jag är inte säker! Det här är liksom jättekonstigt, men jag har ingen bra förklaring.

Givetvis skulle jag heja om jag visste att det var hon, men nu vet jag inte. Hon kanske tror jag är märkvärdig som inte hejar. Om hon har en ny spelar ingen som helst roll för mig. Det handlar inte om det. Det är grejen att jag inte vet och därmed inte vågar chansa

Fästing
Morsan tjatade på mig att kontakta Herrgärdet vårdcentral angående mitt fästingbett. Jag ringde, men det fanns inga telefontider att få! Inte ens att dem skulle ringa upp när det passar dem.

Det gick dock att logga in med Bank-ID på 1177.se och där mejla. Jag fick svar efter några dagar och de skrev att man är välkommen till deras öppna mottagning varje dag mellan kl. 09.15-11.15 för bedömning. Jag får se om jag åker ner på fredag och tar det säkra före det osäkra, men jag tror inte dem kommer göra något.

Jag har som sagt aldrig sett en fästing tidigare och jag blev äcklad.
Det var sjukt så denne hade bitit sig fast på ena skinkan som jag satt på! Jag fick inte bort hela trots pincett.

Jag hade också heltäckande kläder på mig. Tips är att kolla hårbotten, bakom öronen, under bröst och pung om man nu har en sådan ...

Storstädning
Skönt att städa hela köket! Det blev från golv till tak. Plocka ur alla skåp. Diska och torka. Strukturera och inventera. Rensa bort om något blivit för gammalt och göra en prioritering att det här bör jag äta upp snart Nu är det ordning och reda! Var sak har sin plats.

Rensade bort lite köksartiklar som jag har dubbelt av och såklart skänker jag bort det.
I värsta fall sorteras det och åker till återbruket. Välbehövligt också att frosta av frysen!


To catch a killer
På Cmore kan man just nu se en dokumentärserie från 2017 och Storbritannien som heter: "Att fånga en mördare". Det som är annorlunda med den här serien är att det är på riktigt. Du får se hur mördaren ser ut, men också höra och se förhören med den misstänkte.

Särskilda poliser med specialistkompetens besöker anhöriga både till offer och gärningsman. I ett fall tvingas en 14-årig pojke vittna mot sin pappa. Det är mycket starka scener och jag imponeras oerhört av honom och många drabbade.

Du får en helt annan insyn och här visar dem hur de håller utfrågningar, samlar bevis och analyserar. Jag är mycket imponerad av den engelska polisen och hur dem arbetar med grova våldsbrott. Jag är övertygad om att Sverige har mycket att lära! Vi tror ju tyvärr ofta att vi är bättre eller t.o.m. bäst.

I England har dem också otroligt mycket kameraövervakning. I ett fall kunde dem sålla ut 5 000 bilar till endast en kvar och se ner på detalj hur den åkt mellan två städer.

De lyckades också visa filmer på hur GM rör sig gående till offrets bostad och därifrån. Jag är övertygad om att vi i Sverige också kommer få mer och bättre kameraövervakning.

Veckans Brott, Brottsjournalen och Efterlyst
Sedan förstår jag inte varför SVT fortsatte med Veckans Brott. Camilla Kvartoft på Sveriges Television är otroligt duktig och kunnig inom ämnet.

Brottsjournalen på fyran tycker jag inte alls imponerar! GW till trots. Camilla Kvartoft skulle bara fått någon annan bisittare än GW på SVT.

Det är lite samma sak med Efterlyst. Det känns ofta segt och jag skulle vilja ha ett högre tempo och mindre tjat mellan alla dessa sega reklamavbrott.

Stefan Löfvens krav efter samtalen med talmannen
"Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister", säger han till TT. Jag tror man ska vara väldigt försiktig att göra som Löfven och köra med måsten.
Det är ingen bra strategi och kan innebära att man helt får stå utanför. Jag tror Löfven ökar låsningarna ytterligare och han borde inte nämna sitt eget namn som statsminister. Jag tror t.ex. både Jan Björklund och Annie Lööf hellre då ser Anders Ygeman ;-)

Som läget är kan jag tycka att en mittenregering vore mest logisk och bäst för Sverige, men det är en annan femma


Söndag
Det var sjukt kallt på fotbollen. Det blev 3-1 tillslut, men Nyköping som ligger på kvalplats just nu är ett alldeles för bra lag att åka ur! Två matcher återstår.

Jag vill inte säga att det är klart, men hoppas att Sandviken och Syrianska spelar oavgjort på lördag för då blir VSK:s match borta mot Akropolis betydelselös! Då kanske jag går ut och firar på krogen på lördag och då kan vad som helst hända

Tenta
Fick svar från omtentan idag på eftermiddagen och det gick bra nu. Jag fick högsta betyg (VG) och det känns bra. Även om det kändes som att allt gick bra då när jag skrev för snart två veckor sedan, så var jag lite osäker eftersom det räcker med en siffra som blir fel och så är man körd!

Den från i fredags var det inga uträkningar på, men det var mycket att skriva och där är det mycket lättare att veta.

En vän kom tidigare fram och undrade var jag hade stugan "exakt". Jag berättade och fick känslan att dem är sugna på att köpa någonstans i krokarna! Helt klart är Skinnskattebergs kommun väldigt prisvärt. Jämför bara priserna mot övriga Västmanland.

Jag tycker naturen här är väldigt fin och så finns det också väldigt mycket sjöar omkring.

Man brukar säga och rekommendera att fritidshus inte ska ligga längre bort än att det tar max två timmar med bil att åka, så tänk på det. Sälen, västkusten eller ännu värre utomlands går fetbort för mig.

Arrendetomt har jag heller aldrig varit intresserad av även om läget i många fall är bra. Sedan har jag också svårt för ställen, men enbart sommarvatten som t.ex. Biskopsängen och där man inte har egen toalett eller dusch. Jag vill ha året-runt-boende ...

Nästa bil jag köper ska definitivt ha dragkrok. Är glad att syrrans nya har det för det underlättar även för mig om jag behöver fixa något i stugan.

Syrrans kille är väldigt duktig och har gjort grymt mycket i radhuset. Det är stor skillnad och jag är nästan lite avis ;-)

Vi snackade om att byta trall nästa år i min stuga och det som finns bakom kåken och vid huvudingången. Vi pratar golvet och eventuellt trappan upp från parkeringen samt den lilla pyttetrapp som finns vid värmepumpen upp till nya förrådet. Det här är inga större saker eller kostnader, men för det behövs släpkärra. Som sagt det är alltid kul att ha lite småprojekt på G ...

Den här trallen som jag ska byta kostar några tusenlappar, men det är det nog värt.
Den är nog minst 30 år gammal och golvbrädorna var inte lika tjocka som dagens. Jag tror morfar på baksidan körde med 22x95 mm vilket även troligen gäller vid entrén.

Jag tycker också det blir klart snyggare att välja bredare golvbrädor som då blir 28x145 mm.

På längden räknar jag också på några ställen undvika att skarva vilket också det blir snyggare än med skarv. Längden måste då vara minst 4,25 meter.

Jag gjorde också missen tidigare att måla brädorna med täckfärg vilket inte blev bra då det är impregnerat virke.

Jag hörde också att Rodde kunde låna släpkärra gratis från jobbet ett helt dygn vilket också är jättebra att veta

* Crawlskola med Therese Alshammar --> här


Idag tror jag VSK blir klara för Superettan 2019. Jag tror grönvitt besegrar Nyköping och jag tror sedan Umeå tar minst poäng hemma mot Syrianska.

För fotbollen i Västerås blir det väldigt betydelsefullt med uppgången och få tillbaka ett lag i elitfotbollen. Jag tror också VSK har goda chanser att etablera sig i Superettan om man väl tar steget dit, men vi tar ett steg i taget nu ;-)

På gymnasiet hejade mina kompisar på de klassiska storlagen i England. En kompis som var född på samma dag som jag (ja, vi trodde det blivit fel när läraren läste födelsedatum) hejade på Arsenal och när dem mötte det okända laget Sheffield United, så började jag heja på dem. Naturligtvis blev det stryk!

Under alla de här åren har Sheffield United likt VSK Fotboll i princip alltid förlorat de viktiga matcherna och spelat en del på fotbollens bakgård i landets tredje division, men just nu leder Sheffield U Championship med hela 24 lag och skulle just nu om tabellen var slut avancera till Premier League. Många matcher är dock kvar! Och betänk att laget i fjol var nykomlingar i Championship ;-)


Lördag
Jag har fortfarande låg energi här. Det blir mest soffläge och idag har jag kollat på fotboll och serien "La trêve" på Netflix. Jag tyckte serien var bra, men inget man direkt blev glad av att se. Det hände för mycket tragiska saker för det. Så även om 95 procent gillade den här serien från Googles användare och betyget på IMDb är 7,8, så vet jag inte om jag rekommenderar någon att kolla.

Kulturbloggen skrev dem så här:
"La trêve är en av flera starka belgiska tv-serier jag sett på senare tid. Handlingen kretsar kring poliskommissarien Yoann Peeters som flyttar tillsammans med sin tonårsdotter tillbaka till Heiderfeld, vad han tror är hans lugna hemstad, efter att ha förlorat sin fru i en tragisk olycka.

Han dras in i ett mordfall som avslöjar mörka hemligheter då kroppen efter 19-årige afrikanske fotbollsspelaren Driss Assani hittas död.

Serien är mörk, den känns i magen och det är också rätt svårt att känna sympati för huvudkaraktären Yoann Peeters. Han har alldeles för lätt att bara rusa iväg, att bli asförbannad och skrämmer vittnen. Att han är så argsint beror säkert till stor del på att han bär en stor sorg efter sin fru. Redan att ha förlorat någon så närstående, som man älskar är svårt och när man samtidigt bär skuld blir det ännu tyngre.

Ibland skulle jag vilja kunna gå in i handlingen och ruska om Peeters. Det är ofta så med bra serier som fångar något som känns äkta, känns verkligt, som om det inte vara drama utan verkligen kunde ske och sker
".

- Jag måste också säga det att jag personligen numera har väldigt svårt för att se den här kommersiella smörjan som produceras i USA. Jag klarar inte av det. Allt känns så plastigt och ytligt, så förutsägbart och lika att jag mår illa.

Jag har svårt för människorna och 80 procent i många av reklamkanalerna kommer från USA. Dem har ingen känsla längre kvar där borta och jag tycker helt enkelt inte många skådespelare och program är bra nog. Det är viktigare att se bra ut än att vara en naturlig och bra skådis.

På tal om tentan i fredags, så gick den jättebra. Det var inga problem alls och den här har jag klarat alla dagar i veckan.


Peter Rawet Ekonomireporter på SVT: "Banker – en sjuk bransch som badar i pengar". Läs mer --> här

Torsdag
Igår var jag sängliggande typ hela dagen! Jag kände mig trött och illamående. Ingen större fara så och jag är bättre idag, men försöker plugga hemma och imorgon är det tenta igen. Det är en deltenta eftersom den här kursen är så pass lång som åtta veckor. Den här kan man bara få godkänt på och det är den om fyra veckor som kommer sätta betyget för kursen; "Praktisk lönehantering".

När det blev soffläge igår så passade jag på att se hela serien "Bodyguard" som hade preimär på Netflix. Den var riktigt bra tycker jag och har fått höga betyg i Storbritannien. Men jag tycker "Line of duty" är ännu bättre än Bodyguard! Den serien har så högt betyg som 8,5 på imb mot 8,3 ;-)

Official Trailer --> här

SVT: TV-serierecension: Nervig spänning i Bodyguard --> här


I dag upptäckte jag första fästingen någonsin på mig! Jag trodde jag hade fått en finne eller ett sår på min skinka, men det var en fästing och jag måtte ha fått den i söndags eller måndags när jag klippte sly i stugan. Jag fick dessvärre inte bort hela, men läste att man ska försöka igen om några dagar såvida den inte försvunnit av sig själv.

Jag har aldrig vaccinerat mig och man får väl hoppas på det bästa.
Jag kommer såklart bevaka såret och/eller om jag skulle börja känna mig dålig.

Sprang tio kilometer i Rocklundaspåret ikväll. Det gick okej, men uppklippt sko där bak! Mötte mycket folk i spåret och det var ett par grupper med pannlampor. Orientering eller löparklubben? Någon hejade på mig, men det var omöjligt att se när det kom ett 20-tal med pannlampor emot mig ;-)

Testade ordförståelsen på högskoleprovet --> här och jag tyckte det var mycket svåra ord den här gången. Jag har för mig att det gått bättre tidigare, men nu hade jag fem fel. Ja, kanske t.o.m. sex, men där visste jag rätt men skrev fel. Men då blir det fel!
Så säg att jag bommade sex av 20 frågor och det blir man knappast läkare på. Nä, högskoleprovet tror jag inte skulle passa mig. Jag tror jag skulle få sämre än de flesta ...

Att vara ödmjuk och inte för styv i korken tror jag är viktigt. Kolla bara på Ironman!
Jag var säker på att löpa under fyra timmar, men det blev den sämsta löptiden sedan 2011 när jag körde Järnmannen. Det var min första. En utvärdering ska komma och vad som behöver göras för att fixa målet 2019.

Kolla också på Assyriska! Dem spelade i allsvenskan för inte så jättemånga år sedan och framförallt i superettan har dem varit i många år. Dem var först att slå VSK i år och då var det någon stolle som sade att dem var minst lika bra som VSK. Efter det tror jag dem inte vunnit en match! Och dem kommer åka ur serien och får spela division 2.
Jag vet att ekonomin är dålig och att dem blev tvungna att sälja spelare, men ändå!

Västerås har den gångna säsongen haft ett elitlag i fotboll i BK30 dam. En polare som har lite känningar där sade att dem skulle gå upp när laget tog ledningen hemma mot Umeå. Men istället blev det nedflyttning!

Förra året kom laget i mitten av tabellen som nykomling. Det var bra gjort! Men man kan inte leva på gamla meriter och tappar man bra spelare gäller det att fylla på och skapa förutsättningar. Här har BK30 misslyckats kapitalt!


Ironman VM proffs herrar
Det var ett riktigt getingbo i år! Och det fanns ingen självklar vinnare från början.
Jag trodde t.ex. inte på Patrick Lange som vinnare igen eftersom han inte haft en så bra säsong. Men tysken Lange gör allt rätt verkar det som och blir första någonsin att gå under åtta timmar på Hawaii!
Patricks tider blev tillslut: 50:37, 4:16:04 och 2:41:31. Totalt: 7:52:39

Inför tävlingen trodde jag mest på följande. Javier Gomez Noya, Sebastian Kienle, Lionel Sanders och med Patrik Nilsson som en "dark horse". Men ingen av dem kom bland de tio bästa!

Gomez (blev elva) och simmade (47.46) som alltid bra, men är inte så van på en tempocykel och löpte riktigt dåligt!

Han skrev efteråt på Instagram att han var mycket besviken. Han trodde han cyklat (4.19.44) lite för fort och på löpningen var han i början bara några minuter efter Lange. Han smög bakom och jag trodde han skulle komma!

2:59:24 på maran är en jättestor besvikelse för honom och vi trodde nog båda att han skulle fixa under 2.45.

Gomez vill ha revansch och säger att han lärde sig mycket från den tuffa och mytomspunna tävlingen som i år firade 40 år.

Sebastian Kienle har vunnit på Hawaii tidigare och är känd för att cykla fort, men vara en dålig simmare. Men i år simmade han på 50:42 vilket är jättebra för honom! T.o.m. några sekunder snabbare än Patrik Nilsson och det hade jag aldrig trott.

Kienle får sedan mekaniska problem med cykeln, men berömde den neutrala servicen han fick. Man såg på TV-bilderna att han hade nytt bakhjul. Om det var några mer problem vet jag inte, men 4:20:07 på cykeln är dåligt för honom. Det var ju bra förhållanden också.

Sebastian Kienle bryter sedan bedrövad en bit in på löpningen då vänster häl hämnar honom.

Lionel Sanders var tvåa ifjol och blev omsprungen av Lange på slutet. När han blev det är TV-historia --> här. Han grimaserade och stönade likt en tysk porrstjärna, men kunde omöjligen hänga med Lange som löpte strax under 2.40! Lionel Sanders skrev ut bilden när han grimaserade och blev omsprungen och satte upp den vid löpbandet hemma i Kanada.

Han skulle komma tillbaka och vinna. Han gick ner mycket i vikt och började mixtra med kosten och drog ner på kolhydraterna. Han gick till ytterligheterna. Men för en kille som tränar stenhårt och kanske 30-35 timmar i veckan fick det motsatt effekt och säsongen blev inte alls bra. Lionel Sanders tider i år blev 53:59, 4:16:58, 3:15:26 och totalt 8:30:34.

Patrik Nilsson var missnöjd med simningen, men hängde med okej på cykeln där han som bäst låg strax över plats 10. Det är bra med tanke på att löpningen är Patriks främsta gren tillsammans med simningen. Dessvärre fick han återigen kramp och tvingades bryta. Vad jag förstår har det hänt flera gånger tidigare och nu vill han kolla upp varför det drabbar honom så ofta.

Simningen
Alla vet här att Josh Amberger från Australien är den bäste simmaren i startfältet, men man kan inte vinna en Ironman på en bra simning möjligen förlora en om du simmar dåligt och när konkurrensen är hård. Jag är tveksam till om Amberger gick 100 procent på simningen däremot lade han nog onödig energi på att vid flera tillfällen kolla bakåt när han simmade! Amberger bröt sedan på löpningen. 2017 vann han för övrigt Ironman 70.3 Jönköping.

Cykel
Som vanligt brukar det vara lite katt och råtta lek under cyklingen. Proffsen brukar göra många omkörningar och växla tempo och det var inget undantag i år. I år blev det nytt banrekord återigen av Cameron Wurf från Australien på 4:09:06! Han har ju cyklingen som bästa gren och 2017 inför Kalmar där han kom tvåa så hade han tränat tillsammans med bland annat Chris Froome!

Tidigare har Wurf haft svårt att hålla ihop löpningen efter cyklingen, men nu fick han tiden 3:06:18 och blev nia totalt på 8:10:32. När han börjar springa under tre timmar så lär han bli riktigt farlig för alla!

Som nummer två ut på löpningen hade vi Andrew Starykowicz från USA. Han hade simmat på 49:34 och cyklat på 4:12:18. Han låg nu tvåa i VM, men började ut från växlingsområdet göra "high five" med publiken! Man såg direkt att Starykowicz var rökt och det förstod han nog själv också. Han hade cyklat för fort och kunde knappt gå än mindre springa. Det var helt surrealistiskt att se på den här nivån. Han genomför sedan maran på 3:44:48 (!) och får totaltiden 8:52:41.

När Lange går ut på löpningen som regerande mästare och med snabbaste löptid har han sällskap av två andra. En av dem är väl Braden Currie. Hur som helst sticker dem ifrån tysken, men Lange är nog "bara" 20-30 meter bakom. Men ändå det borde vara en varningsklocka för vem som helst och man ser också att Lange ser piggast ut och har en bra löpstil. Han kom snart ifatt och förbi.

Lange löper nästan med rak rygg och det ser väldigt lätt ut. Jag tror han är i min längd, men väger nog runt bara runt 65 kg.

Patricks tider blev till slut: 50:37, 4:16:04 och 2:41:31. Totalt: 7:52:39


Skador
Flera av mina träningskompisar som körde Ironman verkar halvskadade just nu och jag räknar in mig själv här och det är väl löpningen som blir lidande. Jag funderar på om jag skulle föreslå ett långpass tillsammans och bara gå! Vi kan köra till Surahammar eller Hallstahammar fram- och tillbaka

Jag tänker på min värsta tävlingen någonsin d.v.s. Fotrally.
Jag har aldrig någonsin varit så förstörd i kroppen som efter Fotrally 2013. Ironman är ingenting! Och när jag sprang UltraVasan 90 km på elva timmar veckan efter Ironman, så var det heller inget i jämförelse. Det är svårt att förklara för någon som aldrig testat, men det är slitaget och det monotona samma som nöter ut en fullständigt.

Jag gick bara i drygt 12 timmar och kom drygt 6,5 mil. Jämför med UltraVasan 9 mil som dessutom var i terräng! Men i rallyt ska du gå i 5 km/h och du måste hela tiden hålla dig inom gränsen för trehjulingen längst fram och den rullande toaletten längst bak - Och du kan inte springa i 30 minuter och lägga dig och vila och hoppa på igen när dem kommit ifatt. Då hade det varit mycket lättare! Särskilt för oss löpare ...

Titta bara på han som gjort 30 stycken Ironman (!) på 30 dagar och en massa andra tokiga saker han vek ner sig ganska tidigt på Fotrallyt. Och Rune Larsson Sveriges meste Ultralöpare som kan springa nästan hur länge och långt som helst gav också upp efter mindre än ett dygn.

Såg ett häftigt videoklipp på Patrick Lange om hur man tar sig genom en vätskekontroll på VM senast. Hittar det inte på YouTube, men lade ut det på min Facebook.

Jag tyckte det var bra roligt och han höll på andra springa ner funktionärer, tog massor av saker och värst var väl den två liter stora Colaflaskan med just Cola! Han tog visserligen inte mycket, men ändå och på andra sidan sprang massor av motionärer som också blev servade.

Och Carl Brümmer svensken som vann sin ålderklass 50-54 på Hawaii var så trött på slutet att han kröp i mål. Det kunde ha gått riktigt illa eftersom han kollapsar kort innan mål och i värsta fall kunde han ha blivit kvar där.

Men vad ska man säga om honom. Han är alltså över 50 år! Carl Brümmer vinner på 9.05 efter att han kört maran på 3.21. Nästan tio minuter ner till tvåan i sin klass. Det är sjukt imponerande!

PS. notera att tiderna går efter proffsen! Dem startade före DS.


Kontakt: Peter Balonius