Måndag
Det blev 29 km i dag och jag tyckte det kändes ganska bra. Jag blev lite trött på slutet, men tempot var ändå okej. Klart under milen på timmen. Det handlar inte om på långpassen att springa så fort som möjligt utan att bygga hårdhet och uthållighet.
Att lära kroppen att producera över tid och även lära sig vad man behöver i form av vätska och energi.

Ironman är brutalt! Och den extrema tävlingen bryter ner både det fysiska och mentala.

Vill du dessutom pressa kroppen och huvudet till det yttersta och inte nöjer dig med att "bara" gå i mål utan göra det på så bra tid som möjligt blir det sju gånger jävligare. Att ligga på gränsen ;-)

Jag kör med ryggsäck med vätskeblåsa och slang. Fungerar väldigt bra. Körde bara med vatten, men hade även två Enervit tabletter och en gel. Det är så klart i underkant vad beträffar energi.

Vikten i dag en milstolpe. Första gången under 80 det här året. Och jag tycker jag äter bättre nu för tiden än för några månader sedan. Men det tar tid och om du tränar mycket så måste du fylla på annars så får du motsatt effekt.

VSK-Trelleborg 0-0
0-0 för VSK i dag, men det var ingen händelsefattig match utan borde ha blivit 2-2 eller kanske 3-2.

VSK:s målvakt var otrolig och Simon Johansson håller hög allsvensk klass! Fortsätter de så här, så kan de inte bli kvar i klubben och även utlandet kan vara ett alternativ.

Annars är jag lite orolig för spelet som VSK producerar.
Jag tycker man är för lättlästa och man vill hela tiden spela sig upp från egen målvakt. Men man måste kunna variera och växla tempo! Du kan inte bara köra kortpassningar från egen målvakt utan (ibland) måste man kunna slå långbollar och i djupet.

Sedan har jag lite svårt för VSK:s toppanfallare i Karwan Safari. Han är alldeles för orörlig! Och har svårt att producera på egen hand. Jag tycker också Karwan överarbetar närkamperna och han kommer ofta konstigt in i situationerna och borde försöka spela enklare och röra sig mer i djupet. Nu känns han för bekväm.

Sedan tycker jag tränarna måste coacha mer från bänken och tidigare byten. Nu gjorde man endast två byten i värmen och då var en på grund av skada. Den andra och sista i matchminut 88! Jag tycker det är för dåligt då de finns duktiga spelare på bänken.

Stor skräll när Iksu inte fick spela SM-final
Som gammal innebandyspelare såg jag den femte och helt avgörande SM-semifinalen i går mellan Iksu och Täby. Umeålaget har varit helt dominerande i ett par årstid och varit i Sverigeeliten väldigt länge. Att de lyckades förlora tre hemmamatcher mot Täby är otroligt!

Iksu pressade jättemycket i går, men mötte ett bra försvar och en bra målvakt.
Men deras spel handlar nästan uteslutande om att överspela motståndarna med mycket passningar från sida till sida. Snygga mål!

Någon kontring ibland, men det är sällan motståndarna lyckas etablera något tryck eftersom Iksu är för bra. Det här spelet har gått hem under hela grundserien då de inte förlorat en match och haft målskillnaden 271-76!

Att Iksu åkte ut tror jag beror på en tränarmiss och att de tränat på samma saker och har svårt att anpassa sig och kunna variera spelet. De borde även ha tränat på ett enklare och rakare spel. Mer skott utifrån och någon spelare framför målvakten! Nu hamnade man hela tiden på kanterna och i hörnen samt bakom mål. Men där gör man inga mål!

Det är ju tjänstefel att inte låta en som Veera Kauppi skjuta mer då hon skjuter som en häst sparkar och gjorde 60 (!) mål i grundserien.

Men jag fick en annan favorit bland motståndarna. På håll såg hon ut som en 12-13 åring. Men hon var fullvuxen, men bara liten till växten och späd i kroppen. Nummer 94 i Matilda Sjödin imponerande oerhört mycket på mig. Snabb, tuff och bra spelförståelse. Med ett par minuter kvar fick hon en klubb i ansiktet och det blev ispåse och avbytarbänken. 9 av 10 hade börjat lipa, men hon spelade redan i nästa byte!

På lördag spelas SM-finalerna i Globen. Håll ett öga på den här tjejen i nummer 94 (hon är född 1994) för jag tror hon kommer spela en avgörande roll för utgången.

Laddar för årets längsta löp. Jag planerar att springa till Björnön och sedan blir det milen där och sedan hemåt. Torde bli totalt 29 km med 10 km i terräng. Det blir bra det! Därefter får man pusta lite. Duscha och fylla på depåerna innan det blir live-fotboll mot Trelleborg.

I fredags blev det första turen till Västerfärnebo. Mina träningskompisar som båda ska cykla Vättern för första gången kom på sprillans nya hojar för drygt 40 000 kronor styck. Riktigt snygga och med skivbroms.

När jag cyklade Vätternrundan 2010 och köpte min linjehoj var det väl standard att cykla på 23 mm däck. Nu kom de med 32:or! Och före mig tror jag man körde både med 21 och 19 mm, men nu har man upptäckt att det finns flera fördelar med att ha bredare däck ;-)

Det där med att sitta rätt på en tempocykel är en hel vetenskap! Titta på den här jämförelsebilden --> här

Jag var inte riktigt nöjd med hur jag satt under fjolåret. Kom ihåg att jag blev tvungen att byta styre efter krocken på Ölandsbron 2017 och även började köra med en helt annan modell av sadel (ISM-sadel).

Ibland tror jag många kan ha en för aggressiv tempoställning. Och cyklar du en Ironman på mellan 5-7 timmar och inte orkar vara så aerodynamisk är det bättre att justera och även att träna mycket på att vara aero eftersom annars tappar man mycket av fördelen.

Premiärturen avklarad
Första passet på tempocykeln är bokförd och på fredag blir det ett nytt pass med trevligt sällskap innan jag är bjuden på påskmiddag. Ser fram emot att få träffa Benny som kommer på snabbvisit från Finland. Tror jag åker till min stuga sedan. Och ja! Det blir med bilen.

Det kändes ganska bra att cykla i dag. Här är farten inte det viktigaste utan mer känslan och även tekniken.

Det är mer påfrestande för kroppen att försöka cykla så aerodynamiskt som möjligt. Här tänker jag inte bara fart utan mer för ryggen och kanske t.ex. trycket på underarmarna. Man vill ju göra sig så liten som möjligt för att ta minsta möjliga luftmotstånd.

På Ironman gäller 12 meters lucka och man får inte ta några fördelar att ligga bakom någon och det kan bestraffas med tidstillägg.

Jag klarade av att ligga i bågen säkert 85-90 procent av tiden till Ramnäs fram och tillbaka. Det är bra det så här första gången ute för i år.

Det är lätt att slå sig för bröstet och tro att man är bra bara för att de sista tentorna gått så bra. Men jag tycker nuvarande kurs är bra tuff! På en dryg vecka har vi gjort 200 sidor i boken och jag behöver absolut försöka göra en del i påsk. Sedan vet man aldrig vilken nivå tentan blir på, men det känns som den här kursen går i 110 om inte mer.

Jag är annars väldigt imponerad av många i klassen. De är otroligt ambitiösa och duktiga. Man ska komma ihåg att cirka 1/3 pendlar till Västerås. De finns de som jobbar extra och dessutom har familj och ungar.

Det är väl tjejerna som sticker ut enligt mig. De är inte bara bättre i grundskolan och på gymnasiet utan även på hög- och vuxenskolan. Det är min bestämda uppfattning!

Fast det är klart jag tränar ju en del, har stugan att tänka på och dessutom försöker jag hjälpa morsan lite grann, så jag är väl inte helt värdelös.

Det är också ganska otroligt att en klass med 35 stycken bara haft ett avhopp!
Det visar att många är väldigt arbetsamma och energiska. Det var nästan 300 sökande på dessa platser. Jag sökte ju även elkraftingenjör som jag också kom in på, men de hade mycket färre sökande.

I vår klass är vi bara sju killar, men på elsidan är det nästan bara killar.
En gång när en lärare frågade varför jag valde lönekonsult framför el svarade jag framför klassen att det var för alla tjejer och då började många skratta. Jag lade till att jag bara skojade och att det var ett skämt, men jag vet inte om alla hörde det ;-)

Sjukt spännande avslutning av Game of Thrones! Världens största TV-serie.
Slutstriden har kommit i den åttonde och avslutande säsongen. Nytt avsnitt varje måndag och fem stycken återstår. Kan knappt bärga mig! Vad händer!?! Jag hoppas på ett bra och lyckligt slut

Onsdag
Jag såg i dag att Örebro Triathlon 2019 är inställt. Ingen anledning har kommunicerats ut vad jag sett. Jag tror inte det har något med anmälningsläget att göra. Det var ju nästan två månader kvar till start.

Klubben är stor och tror inte det har något med funktionärsbrist att göra.

Det kan vara något med cykelbanan om jag ska gissa. Vägbyggen eller att alternativa vägsträckor inte är anses som säkra. Det brukar vara två varv i Örebro om jag minns rätt och vi pratar alltså ca 4,5 mil som cyklas två gånger om man kör medeldistans som de flesta gör.

Fick information från Vasaloppet om att startled i Öppet Spår kommer att tilldelas i januari 2020.

Riktiga Vasaloppet är fortfarande inte fulltecknat! För några år sedan blev det fulltecknat på ett par minuter och man tvingades ge lojala åkare förtur. Men nu är det andra tider ...

Fick svar på senaste tentan och blev väldigt överraskad av att få högsta betyg, men långt ifrån alla rätt. Jag hade varit nöjd med godkänd, men nu var det väl en snäll poängrättare ;-)

I lördags körde jag årets längst löpning då jag skrapade ihop 25 km.
Jag blev inte så trött, men kände mig inte så pigg och det var inte så mycket fart.

I torsdags körde jag milen och mestadels i spåret på Rocklunda och Rönnby.
Det har torkat upp bra!

Sedan blev det fotboll här hemma i lördags med en före detta jobbarkollega och det var en riktigt plattmatch av VSK. Inte alls kul att bevittna och den enda som får godkänt var målvakten Anton Fagerström.

Drog ut till "Bubbe" sedan och där blev det sedan fullt ös till söndag kväll. Men det börjar se bra ut på tomten och snart ska jag så blomsterfrön och sedan blir det en vertikalskärning av gräsmattan som ligger på om någon vecka. Förra året blev det ingen.

Och inom någon dag när värmen kommit blir det säsongspremiär ute med racercykeln ;-)

Du måste inte tränamen rör på dig mer
Svenska folket har sämre flås än för tjugo år sedan. Stress och ökade krav på effektivitet gör att vi rör oss mindre. Men det behövs varken gymkort eller ett maraton i sikte för att förbättra sin kondition. Det räcker med trappor och mer rörelser i vardagen.
Läs mer --> här

Så minskar du vårtröttheten
Känner du dig tröttare än vanligt när våren äntligen är här? Lugn, du är inte ensam.
Upp emot var fjärde person har en biologisk klocka som tar längre tid på sig att ställa om till ljuset. Men det finns knep som hjälper. Läs mer --> här


Torsdag
Vilket sanslöst dåligt fotbollsväder det var i tisdags. Det blev värre än jag trodde. Runt nollan och snöstorm! Det var alltså nederbörd under i princip hela matchen och rejäla vindar. Jag frös trots långkalsonger! Och det måste ha varit ännu värre på sittplats.

Ändå en mycket imponerande publiksiffra på nästan 5 400.

VSK var bättre i första halvlek, men Brage desto bättre i andra när de fick medvind.
Vi får vara nöjda med en poäng som matchen utvecklade sig.

Jag bänkar mig framför storbilds TV:n här hemma och ser Mjällby Vs VSK på lördag ...

Jag fick tillbaka skattepengarna redan i tisdags! För en student var det ett välbehövligt tillskott. Jag försöker spara det mesta och faktum är att det känns som att jag har bättre ekonomi nu än när jag jobbade. Det låter konstigt, men jag har bättre koll och har dragit ner på de fasta kostnaderna och köper inte lika mycket längre.

Min erfarenhet säger att ju mer du tjänar desto mer pengar slösar du och bränner på konsumtion. Om jag ville skulle jag klara sommaren på sparade resurser när skolan har uppehåll, men nu ska jag jobba och även ta ut sparad semester och jag hoppas och räknar med att kunna lägga undan en rejäl slant. Det här nya tänket gör mig lite stolt.

Men jag som många andra lider av prestationsångest och det försöker jag arbeta med. Att ta ner kraven och försöka njuta mer. Gör det du också!

Tisdag
Fotbollspremiär hemma i Västerås i kväll. Inte bästa väderförutsättningar med kalla temperaturer och blåsiga vindar. Jag tippar och hoppas på 3-1!

Publiksiffran är svår att gissa, men jag hoppas på över 5 000. Båda lagen vann sin match i premiäromgången och Sportkanalen visar matchen direkt.

I skolan har vi börjat med en ny kurs och med en ny lärare i ämnet redovisning.
Jag har väl ett VG-betyg i ämnet sedan gammalt, men har typ glömt det mesta! (haha)

Vikten i går stannade på dryga 81 kilo. Jag har ju sagt 79 den sista eller om det var till första maj. Det hoppas jag klara och snart kommer en påsk med många möjliga ägg, men får försöka dra ner på godiset ;-)

Söndag
Det har varit fullt ös i helgen. Åkte till min stuga i fredags och kom hem i går kväll. Jag är mycket nöjd med allt jag fick gjort. Det var en hel del! Det börjar ju bli vår och det är mycket att göra i rabatterna.

Jag hade träningsledigt både fredag och lördag och då får man dåligt samvete!
Men i dag drog jag 21 km löpning.

Har inte hunnit cykla något med mina racercyklar ute, men brukar trampa lite på trainern.

Såg på Facebook att farsan precis som jag följde delar av Ironman African Championship South Africa (del 2 på länken). De sände hela tävlingen och vi snackar typ tio timmar.

Det var tuffa förutsättningar i havet och simningen blev nerkortad till hälften (har även sett siffror på 1,6 km, men tycker tiderna är för dåliga för det) och tyvärr med två (!) dödsfall bland två äldre herrar från Sydafrika. Läs om det --> här

Det var hela fyra svenska herrproffs med, men Patrik Nilsson bröt på hojen och Sebbe och KJ var långt efter de bästa i mål. Under cyklingen så tyckte jag det såg ut som att asfalten var ganska dålig på vissa partier och det var en hård cykling. Ben Hoffman som vann cyklade på 4.24 och gjorde sedan maran på otroliga 2.39!

I fredags hade vi tenta på en sex veckors kurs i "Processer inom personalarbete".
Man kunde få nästan 100 rätt och jag är nöjd om jag blir godkänd. Jag tyckte det var lite konstiga frågor och 14 poäng frågan där man skulle tala om skillnaden mellan Traditionell HR och Agil HR gillade jag inte alls! ;-)

Fyller vi arenan på tisdag?? Marschen från city avgår klockan 17.45. Enjoy!

Anno 1904: Nu börjar ett nytt kapitel i berättelsen om VSK Fotboll

Les Misérables. Riktigt bra och spännande serie i sex delar som utspelar sig i ett krigshärjat Frankrike år 1815. Rekommenderas starkt! Titta --> här

Vätternrundan på "bara" 53 sekunder ;-) --> här

Onsdag
Skönt att vara i gång på riktigt med träningen. I går körde jag för första gången sedan månaders frånvaro intervaller. Det blev åtta stycken femhundringar.

Och i dag blev det årets längsta löpning när 24 kilometer bokfördes. Jag sprang hemifrån till Björnön och väl där blev det femman i spåret. Ganska tufft med långpass efter en dag med intervaller, men jag behöver få ur frustration från kroppen.

Den 17:e april är det fyra månader kvar till Kalmar. Mitt mål är tuffast möjliga och jag vet att precis allt måste klaffa för att jag ska ha en chans och (kanske) går det ändå inte. Men jag vill försöka!

Väl i Kalmar vet jag att det kommer bli en fysisk och en mental kamp mot smärta och demoner. Jag kan generellt tycka att för få människor i dag lever och att alltför många bara följer strömmen och verkar sakna mål och drömmar.

Det jag inte får hem på cykeln får man ta en liten lastbil till.
Skämt åsido, det har hänt någon gång att det inte gått så bra. När jag bodde inne i city på Sturegatan, cyklade jag spontant ut till IKEA när de fanns på Hälla. Väl där hittade jag ett vardagsrumsbord på rea och jag undrar om de inte bara hade ett kvar? Men det blev väldigt svårt att cykla med det stora och tunga paketet. Jag hade tillråga på allt glömt mobilen och beslutade mig för att dumpa paketet i buskarna bakom företagen!

Jag försökte väl gömma det bäst det gick och det gick väl hyfsat eller så orkade ingen annan baxa bort det ha (haha). På den här tiden hade jag ingen bil och jag tror det var farsan som fick skjutsa ut mig till Hälla och paketet låg i alla fall kvar.

En annan sak som hände något år senare och visserligen inte har med någon cykel att göra. Jag hittade ett utställningsex på en stor liggfåtölj i rotting för en röding som hade kostat 2 500:-

Jag måste bara ha den där med en fäll i vid öppna spisen! Problemet var bara att som jag kom ihåg det att vi inte fick in den i bilen! Men nu hade jag en egen bil och jag fick åka hem och hämta min svarta cabriolet med plåttak. Jag fick cabba ner och ha den i hela baksätet och mycket var väl t.o.m. utanför. Helt sjukt! Men hem kom den ;-)

Måndag
Skönt att vara tillbaka i rutinerna. Åter i skolan och första träningspassen sedan förra söndagen. Det blev både simning och lite löpning och cykel! Men ganska korta och lugna pass ;-)

På tal om viktmålet, så finns det väl inte så mycket att säga *skratt*
Skämt åsido, jag kommer sätta upp ett delmål till sista april på max 79 kg och det ska jag se till att fixa.

Den senaste veckan har jag ätit bra och nyttigt. Jag är nöjd! Men eftersom jag varit så mycket still har det inte hänt så mycket, men det är inget konstigt det. Min kropp bygger upp välbehövliga reserver eftersom den vet att det snart kan komma ett långpass på någon mil ...

"Uthållighet är årets löparbok."
Runners World

Jag lånade den här boken på bibblan helt nyligen och ska nu bara ha tid att läsa den. Men jag vill lovorda Västerås stadsbibliotek som jag tycker är helt suveräna. Den här boken är helt ny (2019) och finns redan att låna i flera exemplar. Jag var först tror jag! Man kan reservera den på nätet och sedan plockar de fram boken åt dig och sedan är det bara hämta den när du får meddelande. Vilken service!

Torsdag
Har dragit på mig en smärre förkylning och har varit hemma från skolan.
Det började med halsen och nu rinner näsan och jag är lite täppt stundtals och matt i kroppen.

Hade jag varit tjej hade jag kört på som vanligt och inte klagat, men nu är jag kille och jag pratar av egna erfarenheter. För mig är det kvinnliga könet starkare i mycket förutom ren muskelstyrka ;-)

Jag ligger dock inte bara på rygg eller i soffan och har i alla fall bytt däck på bilen.
Har även fixat en del med min linjecykel, men den kör jag inte så mycket på.

Skönt att vi går mot att slippa ställa om klockan även om det säkert kommer ta något år. Jag hoppas på sommartid och mer ljus på kvällen ;-)

Jag undrar vad Storbritanniens utträde (Brexit) ur Europeiska unionen kommer kosta Storbritannien?
Många företag har redan flyttat och jag undrar om folkomröstningen hade gett samma utslag i dag om de vetat de vet i dag. Knappast! ;-)

Jag äter inte lika mycket kött längre och i skolan har jag många gånger provat på vegetariska alternativ. Jag tycker "Fazer Food & Co" på Lugna Gatan oftast har en bra vegetariska rätter.

När jag köper mat överhuvudtaget har jag blivit mycket mer noggrann att köpa svenska råvaror och när t.ex. Familjen Dafgårds inte skriver ut varifrån deras kött kommer ifrån så blir det nobben även om det är billigt ;-)

Ni kommer väl ihåg vad jag skrev om Birgitte Bonnesen? Hon lyssnade inte på mig eller någon annan heller och nu fick hon i stället kicken. Det hade liksom varit bättre att kliva av för ett par veckor sedan än att få kicken nu med svansen mellan benen!

Men om det är så synd om henne vet jag inte eftersom hon ändå kan få 21,5 miljoner kronor i fallskärm och knappast behöver ställa sig i kö vid arbetsförmedlingen.

Storbankernas girighet saknar motstycke och jag ska villigt erkänna att jag kan känna skadeglädje när Nordea och Swedbank går allt sämre. Jag har varit kund i båda, men det är länge sedan nu ...

Träning gör dig lugnare på jobbet
God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie.
Även när hänsyn tagits till ålder, kön och utbildning presterade de med bra kondition bättre än de med lägre kondition. Läs mer --> här


Tisdag
Har känt med seg och trött i kroppen. Även lite känningar från halsen och det blir ingen träning i dag eller i går heller för den delen.

Har fixat till en lite finare cykel som stått utanför syrran och Rodde. Men jag gillar inte när en cykel står ute med punktering över hela vintern. Dessutom var framhjulet vint och saknade ekrar. Jag fick lämna in den för åtgärd på fyra ekrar till en kostnad av 300:- Det var ett måste eftersom hjulet var så pass skevt!

Nä, cyklar behöver kärlek och ska stå under tak när de inte används. De behöver servas och oljas.

Fixade även till en gammal hoj som står här hemma som typ tredje reservcykel.
En gammal Monark från 50-talet typ! Den har inga växlar och är hyfsat tungtrampad om man jämför det man är van vid.

Min Skeppshult jag cyklar till skolan med har t.ex. sju växlar och det tycker jag nästan är ett minimum och man cyklar mycket.

Jag har också fått lära mig att gamla cyklar har dimissionen 635 mm på däck!
28 tum javisst, men det funkar INTE att försöka kränga på 622 som numera är standarden. Jag har liksom försökt! (haha)

Jag använder nästan aldrig kosttillskott eller tar några piller eftersom jag tror det viktigaste och bästa är att äta naturliga saker. Men det finns ett utantag och det är Berocca performance (årets kosttillskott 2010) som är brustabletter med en god smak. Jag brukar bli piggare av dem.

För första gången fick jag hämta min beställning i gallerian Igor. Instabox som var lite svårt att hitta näst högst upp, men det finns i trapphuset mot parkeringshuset och Vasagatan ;-)


Kontakt: Peter Balonius