Måndag
Har varit i Gäddeholm för första gången på riktigt.
Det ska bli intressant att se hur det här området har utvecklats sig om 5-10 år.
Mina före detta grannar flyttade för övrigt till ett nybyggt hus i Gäddeholm för ett par år sedan.

Det har varit magiskt vackert med alla mina vårblommor. På bilden har dessvärre många vissnat och blommat av, men när det var som mest var det otroligt! Jag vet inte hur många tulpaner och påskliljor det varit, men först upp var väl hundratals pärlhyacinter.

Foto från lillstugan. Rummet är tömt och värst var det att skruva ner dubbelsängen och baxa ut den. På golvet syns spånskivor, men dem är numera borta. Det ligger ett riktigt trägolv under, men det går dessvärre inte hela vägen och därför kommer jag lägga ett nytt enhetligt golv. Jag tror det kommer bli bra.

Kommer tänka till med eluttag eftersom det är lite dåligt med det i stugan, men det löser jag. Det roligaste blir väl sedan att inreda! Här kommer jag köra med saker jag redan har ...

Ironman 70.3 Barcelona
Javier Gomez vann Ironman 70.3 Barcelona och jag tror han som 35-åring är på gång att gå över på de längre distanserna. Han tog OS-silver i triathlon 2012 i London. Var skadad 2016 efter att ha cyklat omkull tror jag och brutit nyckelbenet.

Hur bra är Gomez? Han är bra! ;-) Hade 37 km/h i snitt på cykeln vilket låter dåligt, men jämför t.ex. mot Annie Thorén som hade 32 km/h. Hon är t.ex. en av få tjejer som cyklat Vätternrundan under sju timmar och hade nu 2.48 på de nio milen. Gomez 2.25. Den här banan har såklart varit grymt tuff och stor skillnad mot t.ex. Vansbro.

Gomez avslutar sedan halvmaran på 1.10 ;-) 70 minuter på 21 km är bra fart efter att ha simmat och cyklat före


Söndag
Laddar för ett långpass löpning nu på morgonen och förmiddagen.
Siktet är inställt på 30 km och det ska bli riktigt varmt. För första gången i år tar jag med min ryggsäck med vätskeblåsa som jag tycker funkar bra.

Följer nu också på morgonkvisten "Ironman 70.3 Barcelona" och en storfräsare står på startlinjen bland herrarna. Javier Gomez var först upp av alla från vattnet på 22:31. Snabbt simmat! Patrik Nilsson var långt efter på 24.58 och verkar ha kastat in handduken efter simningen.

Bland tjejerna som har en del duktiga proffs med var faktiskt Annie Thorén snabbast i vattnet på 25:10.

En ny kåk ca 500 meter från min egen är till salu i "Bubbe" --> här
Priset tycker jag känns rimligt ...


"Man fattare långsammare sin lycka än sin olycka".
Titus Livius (59 f Kr-17 e kr), romersk historiker

Lördag
Dåligt med uppdateringar de sista dagarna, men jag har haft fullt upp.
I går var jag t.ex. barnvakt och det gick väl bra, men ibland kan det vara lite jobbigt att hela tiden hitta på saker, så alla blir mätta och belåtna. Det borde liksom vara okej oftare att bara sitta och glo! (haha) Det måste inte hela tiden hända saker ;-)

Fick meddelande från en av föräldrarna på kvällen som undrade hur det gick.
Jag frågade då 7-åringen först och han som snart blir 11 år höll med.
Jag skrev: "Bra, med ändå lite stökigt säger Vera och Viggo håller med ;-)"
Jag fick då svar: "Vad då stökigt? Ni får städa om det är stökigt. De får inte sitta med mobil/ipad nu".

Nästa mess som kom löd: "Nu är det pyjamas på och borsta tänder! ;-)"
- Nä, skönt att man inte är barn längre ;-)


Digibike
Anmälde att vi hittade en sådan här gul Digibike kastad i skogen utmed E18, men trots beskrivning och foto har dem inte hämtat den ännu. Det är annars fina hyrcyklar det där och måste finnas i minst ett 100-tal i Västerås ...


Intervju för Yrkeshögskolan
Då var även intervjun avklarad och nu kan man bara hålla tummarna ;-)
Jag tycker intervjun gick bra och har en bra känsla där. Men när man fick höra att 260 stycken behöriga sökande hade sökt till denna ekonomiutbildningen och 150 (!) stycken hade blivit kallade till prov och intervju på dryga 30 platser är man inte lika hoppfull. Men vadå, man kan väl ha en himla tur!

Notera: De nämnde att så många som 94 procent av dem som slutfört sin utbildning på yrkeshögskolan hade arbete inom motsvarande område ett halvår efter slutförd examen. Det är mycket bra siffror det ...

Västerås Yrkeshögskola
I dag har jag på förmiddagen varit hos yrkeshögskolan och skrivit urvalsprov till Lönekonsultutbildningen. Klockan 08.00 började det med matematikprov på procent, algebra, geometri, statistik/sannolikhet, matematisk problemlösningsförmåga och andra typer av beräkningar. Två timmar hade man på sig.

Generellt tycker jag provet var lätt, men jag har inte alla rätt för det. Långt därifrån. Däremot så klarade jag många frågor, men dessvärre har man glömt en del saker.
Jag har kunnat när man var yngre och pluggade matte. Men det här var egentligen inga avancerade saker och har man fixat matte C, så borde det nog gått lite bättre ;-)

Därefter var det svenskaprov och då hade man 1,5 timme på sig.
Provet mäter läsförståelse, kunskap att ta till sig en text, kunna reflektera kring texten samt förmåga att uttrycka sig skriftligt.

- Det var väl några ord som jag tycker var snarlika i sin betydelse och som jag inte riktigt vet vad de ville ha som rätta svar. Jag hade nog inte alla rätt här heller ;-)

Slutligen väntar gruppintervju nu på eftermiddagen. Cirka 10 personer i handledning av en professionell rekryterare samt en utbildningsledare. Intervjun mäter förmågan att lyssna och kommunicera, förmåga att uttrycka sig muntligen, samt samarbetsförmåga. Det har jag kvar att göra.

Jag tror vi var elva stycken i dag, men dem kör flera grupper och olika dagar.
Vi får se hur det går och man kan inte göra mer än sitt bästa!


Träningsråd inför Ironman
Det är mindre än 100 dagar till Ironman Kalmar och jag tänkte komma med lite träningstips och råd i största allmänhet.

Jag tror så här i början av cykelsäsongen utomhus att man ska vara lite försiktig att gå fram för fort. Pass över 10 mil på cykeln just nu är inte nödvändigt. Samma sak gäller löpningen. Går man för fort fram kan skadorna komma och man kan även bränna ut sig och i värsta fall tappa sugen. Skynda långsamt, men målmedvetet och ha en planering!

Det största felet många motionärer gör som tränar inför Ironman tror jag är att man kör för mycket fart och för lite tid. Jag säger tid och någon kanske undrar vad jag menar då? Jag återkommer i artikeln

Simning 3 860 meter
Simningen under en Ironman är totalt sätt en ganska liten del under en hel Ironman där de flesta deltagarna behöver 11-14 timmar för att ta sig i mål. Men självklart ska man träna simning och det kan vara ganska skönt att göra så och spara benen som annars går slaviskt under cyklingen och löpningen.

Att träna i våtdräkt och i öppet vatten är så klart väldigt viktigt. Särskilt om du är oerfaren på det.

Jag vet flera som lite kaxigt trott att bara för att man klarat Vansbrosimningen på typ timmen fixar man Kalmar på 1.20. Det skiljer ju bara 860 meter! Men vad folk inte riktigt räknar med som är oerfarna är att i Vansbro har du stor hjälp av att det är medströms i drygt två kilometer. Okej, att sista delen är motströms, men det uppväger ändå inte totalen på långa vägar. I havet kan det också gå rejäla vågor.

Min erfarenhet säger också att i Kalmar kan det stundtals vara lite stökigt i vattnet trots att det numera är individuell start (tidigare startade alla samtidigt i vattnet!).

Säkert 95 procent crawlar i Kalmar och i Vansbrosimningen går det mycket lugnare till såvida du inte är bland de första startgrupperna och är elitsimmare.

Är man på min simnivå tycker jag också man ska kolla bensparken. Min erfarenhet säger att många sparkar för mycket med benen och att det kan bli kontraproduktivt.
Testa hur det är för dig genom att ta tid och simma ca 100 meter. Varför sparka för mycket med benen om det inte går fortare. Du gör bara av med onödig energi ;-)

Inför Kalmar simningen tycker jag det är bra om man gjort några pass i öppet vatten på 3 000 meter. Vadgropen är t.ex. 750 meter lång.

Cykel 182 km (cykelsträckan i Kalmar)
För dem som satsar på Ironman i dag skulle jag vilja påstå att nästan alla kommer med tempocyklar. Det gäller att försöka cykla så aerodynamiskt och energisnålt som möjligt därav är tempocykeln bättre! Det kommer i sin tur göra att löpningen går lite lättare.

Jag tror också de flesta har gjort bike-fit på sina hojar och det är så klart bra!
För att cykla i tempoställning är väldigt påfrestande för kroppen såsom rygg och underarmar. Här gäller det att man tränar och övar för att orka! Proffsen klarar säkert över 95 procent aero av tiden, men för motionären som cyklar i sex timmar är det få som orkar att ligga i bocken i 5.30 eller mer ;-)

En framgångsfaktor jag tror på mycket är att försöka cykla så mycket som möjligt inför Kalmar. Samla tid i cykeln! Ju mer tid desto bättre. Jag tror också många skulle må bra av att cykla utan klocka och hastighetsmätare. Dessa prylar stressar mer än gör nytta! Framför allt i början av säsongen och på träning.

Det är helt fel att tro att man måste cykla i ett visst tempo för att det ska göra nytta.
I cykel är det också väldigt många olika saker som spelar in på hastigheten. Material, dagsform, om du cyklar själv eller i grupp, banan, underlag och inte allra minst vinden!
Prova mer på att cykla på känsla och vill du köra intervaller eller backträning så gör det.

Här skulle jag vilja säga att nyckelpassen inför en bra Ironman cykling ligger på 80-130 km. Det är alltså viktigt att man fått till ganska många sådana pass för att cyklingen ska gå bra i Kalmar. Hur många pass som behövs kan man inte säga eftersom mycket beror på ambitionsnivå och på hur mycket tid man kan avsätta m.m.

Men för den skull är inte pass på 40-50 km bortkastade snarare tvärtom! När du jobbar i veckorna eller har svårt att få tid är dessa 40-50 km jättebra och generellt är det klart bättre att cykla två olika 50 km typ tisdag och fredag än att bara cykla 100 km på lördag.

Om man vill cykla längre än 130 km? Det kan man absolut göra om man vill och jag vet dem som måste cykla 182 km för att veta att dem klarar hela sträckan, men jag tycker personligen det är lite onödigt. Jag skulle då hellre föredra att cykla 100-120 km och sedan springa 20 km. Jag tror det passet gör mer nytta!

Löpning
Ju närmare tävlingssäsong man kommer desto viktigare blir det att öva cykling och löpning efter varandra så kallade brickpass.

Nyckelpass inför en bra Ironmanlöpning tror jag ligger på mellan 20-30 km. Observera återigen att dessa pass inte ska vara merparten av ens löppass, men att det kan vara bra att få in ett sådant en gång i veckan när man är inne i säsongen.

T.ex. ska 100 km cykel i början av juli uppföljt av 20-30 km löpning dagen efter inte vara några konstigheter. Troligtvis har du lite känningar i benen när du då börjar springa, men det är bara nyttigt!

Jag tror också många skulle vinna på att dra ner på tempot så här i början av sommaren på ens långpass och i min värld är det mycket bättre att springa 2,5-3 timmar lugnt än 1,5-2 timmar fort. Risken med att springa för fort är att långpassen inte får avsedd effekt och att du i värsta fall kommer bli sliten och att det kommer påverka andra pass negativt.

Ska man inte springa längre än 30 km? Jo, det tycker jag man kan göra några gånger, men återigen tror jag tillräckligt många och bra pass mellan 20-30 km är nyckeln till en bra Ironmanlöpning.

Avslutningsvis vill jag återigen trycka på att Ironman är väldigt speciellt och inte liknar mycket annat. Det är tre olika grenar som ska genomföras efter varandra och det är extremt långa distanser. Energi- och vätskeintag, rätt belastningsnivå och att du har den uthållighet som krävs är framgångsfaktorer för en lyckad tävling.


Tror jag har minst ett 100-tal tulpaner i olika färger i stugan som för närvarande blommar och det finns bara ett ord; vackert!

Såg lite på reprisen från senaste "Vem bor här" --> här och höll på att sätta kaffet i halsen när dem var utanför Kolsva och ett väldigt långt stenkast från min lilla kåk.
De var även utanför Köping och i Västerås.

Nästa år kanske Malin Olsson hälsar på mig i "Bubbe". Skämt åsido. Jag skulle inte vilja visa upp mitt hem för hela Sverige och det är inte heller mycket att visa ;-)


Inte rädd för lite arbete
Jobbet jag har framför mig att göra i Lillstugan är ganska omfattande och det kanske tycks som mycket slit för ett litet resultat. Men jag vill försöka se helheten och lika bra att göra det riktigt från början och så man blir nöjd. Kostnaden för det här är minimalt och vi pratar egentligen bara vad golvet kostar. Allt annat som behövs har jag i princip redan.

Rocklunda plats fem
Tänka sig att Rocklunda kom på femte plats i Sverige som de mest besökta skidanläggningarna under 2017/18. Hur man kommer fram till den "exakta" statistiken är för mig en gåta ;-) Se topp 50 --> här

Ironman Texas
Jag läste på utmärkta ironmanstatistik.se att tävlingen där Sara Svensk blev bäste svensk fick 2 341 fullföljande som kom i mål varav 10 svenskar.

Cyklingen ska ha skett två varv på en platt motorväg och utan vind. Helt klart har det varit alldeles för många startande och när det dessutom är två varv blir det parodi. Även om det alltid är lättare att cykla i klunga, så kan man inte skylla på alla deltagare för mycket. Det har helt enkelt varit alldeles för många cyklister på en för liten bana och det får man nog skylla på arrangören Ironman som hellre ser till sin feta plånbok. Det är varken rättvist eller säkert att ha så många cyklister!

Någon hade skrivit att rekorden kanske skulle räknas trots allt, men det var nog bara ett stort skämt! Enligt ironmanstatistik ska cykelsträckan "bara" varit 172 km och löpsträckan cirka 41 km på grund av vägarbeten. Stämmer detta så cyklar vi t.ex. 10 km längre i Kalmar.

Tittar man på cykeltiderna på de bästa svenska herrarna, så är dem väldigt intressanta eftersom killarna också körde i Kalmar 2017. De tre bästa killarna cyklade Kalmar på: 5.23:56, 5.14:36 och 5.07:00.

I Texas hade samma killar tiderna 4.30:44, 4.38:42 och 4.41:36.
Han som körde på 4.41 mot 5.07 i Kalmar föll också ihop i Kalmar på löpningen då han fick 4.05:04 mot 3.26:23 i Texas. Han lär i Kalmar cyklat alldeles för fort mot sin kapacitet ;-)

Man kan ju också tycka att som svensk borde det vara lättare att vara i bra cykelform till Kalmar än till en vårtävling i Texas. Som sagt den där tävlingen i Texas ger jag inte mycket för när det kommer till rekord.


Fredag
Passade på att väga mig efter ett löppass på 15 km i skogen under kvällen och var lite orolig eftersom jag både varit sjuk och inte tränat så mycket på slutet. Jag blev positivt överraskad då vågen stannade på lite drygt 79 kilo. Härlig energy boost! Okej, att det var lite minus eftersom jag tappat en del vätska, men jag ser med tillförsikt på framtiden.

Häftigt att höra intervjun med världens äldsta bloggare (?) Dagny Carlsson som blev 106 år i veckan. Sicken kvinna! Och när dem kom på att det inte gick bra att sjunga; Ja, må hon leva uti hundrade år eftersom hon redan är +100. Hon och hennes syskonbarn skulle nu resa till Budapest som hon älskar med floden Donau och allt.

Friköpt tomt ja, tack!
Ibland förstår jag inte hur folk tänker. Dem som inte friköpte för ett par år sedan i Västerås innan prishöjningen skulle jag vilja beskriva som förbannat korkade!

Nu kom en av dessa som inte friköpte och berättade att kommunen höjt årsavgiften från 10 till 15 000:- per år. Med den positiva utveckling vi haft i Västerås med kraftigt ökade priser under 10 år borde i princip alla kunnat fixa att friköpa om det redan inte var gjort. Och även om du skulle ha lånat till hela summan på t.ex. kåken så skulle det blivit mycket billigare att göra så än att sitta och betala till kommunen.

Och kom ihåg det kanske viktigaste! Den dagen man ska sälja så är det mycket lättare att göra det och du får bättre betalt om det är friköpt tomt.


Stugan
Ute i stugan pular jag på i vanlig ordning. Det är kul och man hittar alltid saker att göra! Men ibland kan det bli för många saker samtidigt att göra. Klippa gräset, trimma, måla, städa i förråden, rensa ogräs, rensa bort saker som ska kastas och skänkas bort. Plantera nya blommor, fixa ved och i lillstugan väntar ett lite större projekt.

Foto från Lillstugan. Här har jag bara provisoriskt ställt in ett bord och två stolar, men det var den här effekten jag ville åt. Nu är garderoben, väggen och dörren som mest var i vägen borta och rummet känns mycket större. Den del man kan se är ungefär 20 procent av rummets totala yta.

Den här stugan fungerar som gäststuga, men jag tror också den kommer uppskattas dem gånger syrrans ungar är med och kanske har kompisar.

Stugan är fullt isolerad med värme och elektricitet. TV finns, men inget rinnande vatten. Jag brukar alltid sova som en stock här. Mycket mysigt ställe!

Men det återstår en del jobb. Rummet måste tömmas och våningssängen monteras ner.
På tal om sängplatser så kan det funka med en bäddsoffa i stället för flera stolar, men finns annars en våningssäng med en liten dubbelsäng (120 cm) underst, så det är hyfsat med sängplatser. Men är du en familj på fyra så behövs fler sovplatser, men jag har också lösa madrasser ;-)

Sedan är det nivåskillnad på golvet. Troligtvis kommer jag behöva ta bort plastmattan och spånskivorna under (om jag inte vill bygga på höjden) på den stora delen mot fönster och säng för annars är inte golvet jämt mot delen där bord och stolar står ;-)

Därefter måste väggar, golv och tak där väggen fanns spikas för med något och sedan blir det ett helt nytt golv. Där nöjer jag mig med ett 6 mm tjockt laminatgolv i ek för 40 kr/m2


Årets längsta på ca 80 km. Tufft pass trots lågt tempo och jag var riktigt trött när jag var färdig. Dåligt tränad eller vätskebrist i värmen (?) trots alla flaskor på cykeln ;-)
Som vanligt var det ett par mil med ganska så tuffa vindar särskilt när vinden kommer rakt emot!

Jag bökade också ganska mycket på cykeln med olika inställningar på sadeln och tempobågarna med armstöden och är väl inte helt nöjd än.

Manligt att handla blommor på nätet och dem här var till mig själv och ingen tjej (haha) Kantnepeta är min favoritperenn! En mycket lättskött och tålig perenn. Den brukar blomma i princip hela sommaren in i oktober om man klipper ner den efter första blomningen. De brukar kunna bli ca 40-50 cm höga med lila blommor.


Kantnepeta (Foto: Blomsterlandet)

Växtsättet och blomfärgen påminner om lavendel och liksom lavendel har den doftande blad. Omtyckt fjärilsväxt!

Perenner är växter som återkommer år efter år. De vissnar ner på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren.


Onsdag
I går tog jag första träningspasset (sex kilometer löpning) efter cyklingen hem från stugan förra tisdagen. Det var troligen därför jag blev sjuk. Jag blev alltför blöt och kall efter att ha cyklat två timmar i regn. Men jag var också oklok att inte omgående byta till torra kläder när jag kom hem. Jag pulade med en hel del andra saker innan. T.ex. så gjorde jag rent cykeln.

Kusinträff
Syrran har dragit igång en kommande kusinträff. Förhoppningsvis kommer vi ses i Västerås under sommaren och jag kommer för första gången träffa ett antal kusiner som just nu bor i Uppsala och Karlstad. Och i sommar kommer våra kusiner från USA på besök ...


Lördag
Har varit helt däckad ett par dagar. Mest sovit och legat i sängen eller soffan. Ryggen är som en ostbåge. Jag har haft frossa och troligen feber. Ont i magen och ett tag var jag orolig för att det kunde vara något med blindtarmen. Nu känner jag mig bättre och har tittat på Sverige-Kina i bordtennis. Men jag kommer ta det lugnt de närmsta dagarna ...


Onsdag
Trött och sliten. Haft ont i magen i dag och kanske ätit något mindre bra.
Var tvungen att vila (sova) ett par timmar efter jobbet.

Jag cyklade ut till stugan på Valborg och igår bar det hemåt. Av de tre timmar det tog att cykla hemåt var de två sista i regn. När jag kom hem var jag dyngsur och man skulle kunna tro att jag hade badat i skorna och strumporna ;-)

En annan sak med det där med att kolla utrustningen. Jag trodde det skulle funka med cykelkorg fram på min Mountainbike, men det gjorde det inte. Smådrygt att ha mat och annat i en ryggsäck. Funderar på att ta min Skeppshult nästa gång som både har pakethållare bak och korg framtill. Att cykla med en 26 tums MTB på landsväg är sisådär.

Jag började riva väggen i Lillstugan igår och det var en pärs utan dess like!
Reglarna gick upp under innertaket och även ner under golvet. Morfar har även dragit in några extra stora spikar och det hela är otroligt välgjort. Även isolering i väggen.
Jag svor flera gånger när jag höll på och trodde hela taket skulle kollapsa. Hoppas det inte var några bärande reglar, men det borde det inte vara eftersom det inte finns så mycket ovanför. Men, men säker är jag inte


Ironman Kalmar
Det är långt kvar till Ironman Kalmar för mig, men jag planerar redan vad jag kommer ha för saker och hur upplägget ska se ut under dagen. Jag tror det här är viktigt och jag har ju också rutin i sammanhanget och vet hur det brukar kännas. Jag brukar skämtsamt säga att Ironman handlar mycket om att minimera riskerna för att misslyckas.

Två saker man alltid ska tänka på är dels att aldrig testa något nytt på tävlingsdagen. Givetvis har du nya schyssta däck och slang på årets viktigaste tävling, men dessa byter du inte dagen före utan dessa ska man ha cyklat typ 10 mil på. Ingen ny utrustning, inga sprillans nya kläder och drick/ät bara sådant du vet att du klarar av.

En annan sak som jag tycker är värd att nämna och som jag själv blivit drabbad av flera gånger både på träning och tävling är att vara extra noga med sakerna du har på cykeln. Kolla så att allt verkligen sitter fast! Här tycker jag man ska gå igenom hela cykeln och det är t.o.m. på den nivån att du kan förstärka vissa saker med tejp bara för att vara säker på att dem sitter kvar. Att ha lösa saker som energi, verktyg, slangar etc. när man cyklar fort och kommer till ojämnheter är ingen bra ekvation. Regerade mästarinnan på linjelopp, Sara Penton körde nyligen ner i potthål när hon var ute och tränade i Stockholm. Två utslagna tänder, skrapsår och blåmärken blev resultatet efter den träningsrundan.

Simning
Jag kommer köra med en våtdräkt av märke och modell: Zone3 Vanquish. Jag är mycket nöjd med den. Den är ganska tunn, men har mycket känsla.

Simglasögon blir troligen ett polariserade Zoggs Predator Flex. Jag har svårt att hitta bra simglasögon, men dessa är jag nöjd med. Dem läcker lite och immar inte så mycket.

Brukar också köra med dubbla simmössor och öronproppar för att undvika att få vatten i öronen. Har hänt att jag hunnit cykla med dem ett antal mil, men det gör väl ingenting och ger mindre öronsus med öronproppar när man cyklar (haha).

Innan simningen på Ironman brukar jag också klämma en gel och sedan så har jag med en flaska vatten. Dels för vätska, men också att fukta ansiktet och simglasögonen innan jag går i vattnet.

Tänkte gå igenom cykel- och löpmomentet lite senare ...

Ironman Texas
Jag har sett mycket på Facebook om Ironman Texas där cykeletappen var cirka tre kilometer för kort, men det stora samtalsämnet har annars varit de många deltagarna och det uppenbara fusk med klungkörningar. Titta bara på videon --> här.

Här ser man cyklingen under ett par timmar och kolla t.ex. kraschen efter 42 minuter
--> här. Där får ni spola fram tiden. Hur många är dem egentligen som kommer tillsammans?!?


Kontakt: Peter Balonius